צפייה בגרסה מלאה : Article: מי מפחד מחשמל: שיקום ושדרוג רתמת חשמל, חלק א'
ניתן לצפות בעמוד זה ב-http://www.jeepolog.com/forums/content.php/3764-%D7%9E%D7%99-%D7%9E%D7%A4%D7%97%D7%93-%D7%9E%D7%97%D7%A9%D7%9E%D7%9C-%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%90-%D7%A9%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%9D-%D7%95%D7%A9%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%92-%D7%A8%D7%AA%D7%9E%D7%AA-%D7%97%D7%A9%D7%9E%D7%9C-%D7%9E%D7%91%D7%95%D7%90-%D7%95%D7%A8%D7%A6%D7%99%D7%95%D7%A0%D7% 9C?
כל מילה בסלע.
בעברי כחשמלאי רכב, ראיתי שאכן רוב תקלות החשמל בצמות וחוטים ברכב נבעו מיד אדם, הן בשל התקנות שונות והן בגלל עבודת
מכונאים או בעלי הרכב עצמם.
בברכה - רפי לין
רפי תודה על הפידבק.
לאור נסיונך הרב, נשמח אם תפרט ותוסיף הערות\תובנות משלך על המאמר.
תמיד עוד יש מה וממי ללמוד.
גיתאי
האתגר בליצר /לשחזר הוא בהשגת פלאגים מקוריים או תואמים למקור
אהבתי מאוד!
אתה כותב מצוין ומאוד מעניין.
מהיכרותי את עולם החיווט מחיל האוויר ומהתעשייה, (יותר מהצד התכנוני) אני יודע להעריך תכנון וביצוע נכונים. מתחבר לכל מה שנכתב במאמר.
הבעיה מתחילה עם ההתקנות המקומיות. לא יודעים לחשב זרמים, לא יודעים\רוצים לבדוק איכות לחיצות של פינים ונעליים. מגיעים חברה צעירים שאומרים לי זה רק חוטים מה אתה רוצה? אני מציע לכל מי שנותן למתקין להתעסק לו באוטו להישאר לידו לראות טוב טוב איפה הוא נוגע. טוב סתם התחלתי להוציא קיטור :)
מהיכרותי את עולם החיווט מחיל האוויר ומהתעשייה, (יותר מהצד התכנוני) אני יודע להעריך תכנון וביצוע נכונים. מתחבר לכל מה שנכתב במאמר.
הבעיה מתחילה עם ההתקנות המקומיות. לא יודעים לחשב זרמים, לא יודעים\רוצים לבדוק איכות לחיצות של פינים ונעליים. מגיעים חברה צעירים שאומרים לי זה רק חוטים מה אתה רוצה? אני מציע לכל מי שנותן למתקין להתעסק לו באוטו להישאר לידו לראות טוב טוב איפה הוא נוגע. טוב סתם התחלתי להוציא קיטור :)
זו לא הוצאת קיטור. זו האמת. וזה ככה לא רק בחשמל רכב.
ואחר כך מתפלאים שחניון נופל לתוך האדמה.
שיהיה המשך שבוע טוב יותר.
כתבה יפה ומלמדת
מחכה כבר להמשך.
מספר הערות קטנות
1. אשמח להרחבה במיוחד בזיהוי / שיחזור צמתי ארקה.
2. פיתרונות / רעיונות בהחלפת קונקטורים מרובי רגליים בצמה קיימת, מה עושים עם הקיצור ההכרחי באורך.
3. ממה שאני יודע האבולוציה האחרונה בתחום הצמות מדברת על מעבר לסיב אופטי מפוקד מחשב / פורט. מעניין אם ההליך הזה ישאיר עדיין פתח לעבודות עצמאיות.
תודה לכל המגיבים. מעודד לדעת שיש המוצאים עניין בנושא הכל כך חשוב הזה.
מספר התייחסויות ספציפיות:
1. "האתגר בלייצר\לשחזר הוא בהשגת פלאגים מקוריים או תואמים למקור" - נכון. זה אמנם רק אחד האתגרים, אבל בהחלט משמעותי. אתייחס לזה בחלקים הבאים.
2. זיהוי ושחזור צמתי הארקה - אין הבדל מהותי בין צמתי הארקה לכל צומת אחר ברתמה. מה שנמצא לרוב בספר השירות בקשר לכך הם:
איור\ים של נקודות וצמתי הארקה 'גדולים' שאינם כלולים במסגרת הרתמות - מצבר\מנוע\שלדה\מרכב,
סימון חיווטי הארקה כמו לכל קטגוריית חיווט אחרת (למשל: Z להארקה, L לתאורה, C למיזוג אוויר וכן הלאה) והתייחסות לחיווטים וצמתים אלה כאל כל צומת אחרת, אם במסגרת האיורים וכמובן במסגרת הסכימות.
2. למה כוונתך בשאלה "מה עושים עם הקיצור ההכרחי באורך"?
3. גם כשייכנס הסיב האופטי, כשהמאסה העיקרית של כלי הרכב תתאפיין בטכולוגיה הזו - אני מנחש שכבר יגיע זמנו של הבן שלי לכתוב את כתבות דור ההמשך...
וברצינות; אינני מכיר את נושא הסיבים אם כי שמעתי עליו פה ושם, אבל היות ובביצוע שיקום רתמות אנחנו מטפלים רק בשכבה הפיזית, אני לא צופה הבדל מהותי שהסיב יביא איתו לענייננו. וגם מתקינים ימשיכו להתקין.
אם מישהו מכיר את התחום הוא מוזמן להאיר את עיננו.
חלקי ההמשך יתפרסמו בקרוב, בקשות\שאלות\דגשים נוספים יתקבלו ברצון על מנת שאספיק לכלול התייחסויות מתאימות עד הפרסום.
דרור - כשהחניון קרס, הרימו לך לאימ-אמא של ההנחתה. ידעתי שתגובה ממך היא רק עניין של זמן :p
גיתאי אחלה כתבה,
מחכה כבר לחלק הבא.
הבעיה שאני נתקלתי בה בפתרון בעיות בסופה בצורה רצינית היא להשיג חוטים בצבעים הנכונים ובגייג׳ים המקוריים.
לא מצאתי יבואן חוטים או חנות שמחזיקה כל כך הרבה צבעים, ואם יש אז לא היו מוכנים למכור לי 10-15 מטר אלא רק גלילים של מאה מטר...
בסוף חשמלאי תותח הביא לי צמות של רכבים ישנים שהלכו לפח הזבל ומהאוצרות האלו חילצתי חוטים צבעוניים.
אבל אם אתה מתכוון להשאר נאמן למקור או נאמן לסכמה הצבאית אז יש לך בעיה.
אנא התייחס לזה במאמר הבא. איך טיפלת בצבעים? או איך טיפלת בפסיכולוגיה שלך עם עצמך כדי לשכנע אותך שזה לא יהיה מושלם כמו במפעל...
תודה
אייל
כמתבונן מהצד במה שגיתאי עשה...
אין מה לפקפק בהשוואת האיכות מול המוצר המקורי מהמפעל. כי המוצר המקורי הוא רק סביר וגם זה במקרה הטוב. אפילו בסכמות היצרן + הסכמות של הרנגלר YJ, הפדנט החולני הזה מצא טעויות ולא מעט.
מצד שני, במקרה של הג'יפ הזה ניתן דגש רב ל"קאסטומיזציה" והתוצאה היא משהו שעוד לא נראה כמוהו בסופות. זה מרשים ביותר מצד אחד, אבל גם מורכב להפליא מצד שני. לפחות בעיני הלא-מקצועיות בעליל. אני בספק גדול אם למעט האב המאושר בעצמו, יש בישראל חשמלאי רכב כלשהו שיידע איך לגשת למערכת הזו ומאיפה להסתכל עליה... ועוד יותר אני בספק, אם מישהו מהחובבים כאן, יהיה בעל ידע, יכולת וסבלנות מספיקים על מנת לבצע עבודה כזו. שלא לדבר על חשמלאים, כולל בעלי מוניטין - משום שזו עבודה שדורשת כל כך הרבה זמן וידע, שספק אם מישהו כאן היה/יהיה מוכן לשלם את עלותה האמיתית.
והחניון שנפל... החקירה עוד לא נפתחה, אבל אני מרשה לעצמי לנחש את תוצאותיה.
תרבות החפיף הישראלית, כפי שבאה לידי ביטוי בכמויות הזבל שמתווסף בצורה חובבנית למערכות החשמל במכוניות שלנו ע"י "מתקינים" בני 17 שמרוויחים שכר-מינימום, מגיעה לכל מקום בסופו של דבר. גם לבניית חניונים. כן, בסוף הכל קשור.
לפני כמה שנים, אחרי בעיית התנעה שנבעה מבעיית חשמל, ותיקון של חשמלאי רכב שהחזיק בדיוק שבוע - ערכתי נקיון בצמת החשמל בקבינה וקצת בתא מנוע.
סך הכל נקיון פשוט. עברתי על חוטי חשמל שלא היו מחוברים בצד אחד, ניתקתי חיבורים שלא הלכו לשום מקום. ואפילו הוצאתי לא מעט חוטי חשמל שלא היו מחוברים באף צד שלהם! פשוט התחבאו יחד עם חוטים אחרים, מאוזקים יפה יפה. וצנחו לרצפה בשנייה שהתחלתי לפתוח את האזיקונים.
אחד הטיפולים ההכרחיים שלדעתי צריך לעשות כחלק מיישור קו לרכב שקונים.
GodsFather
07-09-16, 22:11
טיפ קטן למחפשים חיווט צבעוני - כבל פנדל.
רב גידי גמיש לפי איזה קוטר שתרצי ולפי כמות הגידים. כמדומני עד 7 צבעים...
אייל - אתייחס לסוגיית הצבעים בהחלט.
יגאל - 'ניקוי מתקינים' בדרך כלל לא נוגע בבעיות האמיתיות אלא רק בשוליים, זאת בניגוד לרושם שאולי עשוי להיווצר ממילוי קרטון בחוטי זבל. הבעיות אינן מסתתרות בחוטים המנותקים שהיו בעבר דיבורית\קודנית\חוט מקורי שנשרף ובמקומו יצרו מעקף\וכן הלאה. הבעיות מסתתרות דווקא בחוטי הקומבינה המחוברים בשני קצותיהם.
חוצמזה לא אצל כולם ינשרו כל כך הרבה חוטים יתומים כמו אצלך - אני יכול לומר לך שראיתי רתמות, למשל רתמת הקבינה אצלי, שהיתה כל כך מקומבנת וזוועתית מכל פינה עם ימבה חוטים וממסרים תלויים להם באוויר עד שאף אחד לא היה מסוגל למצוא את הידיים והרגליים - אבל כמעט לא היו חוטים יתומים...
אני דווקא שם את הדגש על ניתוח מלא לרתמה. זה פותר בעיות עכשוויות ומונע בעיות עתידיות, אלא אם החשמל שלך במצב מצויין ואינו מצריך נגיעה.
barchechath
08-09-16, 00:01
כתבה יפה ומלמדת
מחכה כבר להמשך.
מספר הערות קטנות
1. אשמח להרחבה במיוחד בזיהוי / שיחזור צמתי ארקה.
2. פיתרונות / רעיונות בהחלפת קונקטורים מרובי רגליים בצמה קיימת, מה עושים עם הקיצור ההכרחי באורך.
3. ממה שאני יודע האבולוציה האחרונה בתחום הצמות מדברת על מעבר לסיב אופטי מפוקד מחשב / פורט. מעניין אם ההליך הזה ישאיר עדיין פתח לעבודות עצמאיות.
אין לי יותר מדי להוסיף על המומחים כאן, רק כטכנאי מחשבים ורשתות תקשורת אני יודע לומר לך:
סיבים אופטיים מעבירי אך ורק מידע ולא מתח (אנו רגילים שמידע עובר כמתח, כאן הוא עובר כקרן אור בקצב משתנה לפי המידע).
אני לא מאמין שאת הקומבינות הרגילות שאנחנו רגילים לראות במערכות חשמל יהיה ניתן לעשות במערכת מבוססת סיבים אופטיים.
אין לי יותר מדי להוסיף על המומחים כאן, רק כטכנאי מחשבים ורשתות תקשורת אני יודע לומר לך:
סיבים אופטיים מעבירי אך ורק מידע ולא מתח (אנו רגילים שמידע עובר כמתח, כאן הוא עובר כקרן אור בקצב משתנה לפי המידע).
אני לא מאמין שאת הקומבינות הרגילות שאנחנו רגילים לראות במערכות חשמל יהיה ניתן לעשות במערכת מבוססת סיבים אופטיים.
כאשר אנחנו מטפלים בשכבה הפיזית הנמוכה ביותר, למה משנה לנו מה עובר בקו - זרם או קרן אור?
קצרים ונתקים, לחיצות רשלניות של טרמינלים ומעקפים - כל אלה ייעלמו? ואם כן, כיצד יתקינו מערכות נלוות שלא הגיעו מקוריות עם הרכב?
מה שאני כן יכול לראות פה זה שיפור משמעותי בהיבט הבטיחותי - אם אני מבין נכון, סיב חצי-קרוע לא יוביל להתחממות שבעקבותיה נזקים מקלים עד טוטל לוס.
נשמח לשמוע עוד
מוני אורבך
08-09-16, 08:33
הסיבים האופטיים לא יחליפו את כל חוטי החשמל ברכב, ממש לא.
הסיבה לשימוש בסיבים אופטיים היא מהירות העברת מידע וכמות קטנה של שגיאות העברה.
הבעיה ברכב היא רעשים חשמלים שנוצרים ברכב נוסע.
יש הרבה מתחים לפעמים גבוהים מאוד (מי אמר חשמל סטטי) שרצים ברכב.
כתוצאה מכך משתמשים בקצב העברת מידע מאוד איטי ופרוטוקולים מאובטחים היטב.
בעבר זה היה מספיק טוב מאחר ולא היו מערכות ממוחשבות חזקות ומהירות ברכב.
היום מדברים כבר על מכוניות אוטונומיות flay by wire ועוד מערכות מתוחכמות.
קצב איטי פשוט לא אפשרי במערכות כל כך משוכללות ומורכבות.
לכן רוצים לעבור לסיבים אופטיים שיוכלו להעביר מידע בצורה בטוחה ובקצב גבוה מאוד, ולמרחקים ארוכים (עשרות מטרים).
כתוצאה מהקצב הגבוה יהיה אפשר להעביר סיב אחד במקום 20 ויותר חוטים שתופסים מקום משקל וגם צורכים הספק.
הרכב יחולק לאזורים אזורים (בקרים) שכל אחד אחראי לסביבה הלוקלית שלו. סיבים יחברו בינהם לבין המחשב המרכזי והוא ישלוט בכל הרכב כיחידה.
כל בקר מקומי יתחבר אל אזורי השליטה שלו באמצעות חוטים רגלים (לחישנים, מזרקים , מנוע הגה , ברקס וכו).
דווקה צורת עבודה כזו תהיה הרבה יותר פשוטה לפתרון תקלות. המחשב המרכזי יוכל לאתר בקלות את האזור הבעיתי, ואז הבקר הלוקלי יוכל לזהות מה הבעיה ובאיזה חוט ספציפי. כן יש גם טכנולוגיה כזו הנקראת PTDR של חברה ישראלית. היא מאפשרת זיהוי נתקים בזמן אמת של חוטים במערכת.
לסבר את האוזן,
בפיג'ו 206 (שהוא רכב תקציב לכל דבר) כבר משנת 2003 יש סיבים אופטים.
אני מניח שבצורה פשוטה מצומצמת אבל עדיין...
הדבר לא מנע מהנבלה לייצר תקלות חשמל כמו כל פז'ו לפניה....;)
אתה מתכוון ל"מולטיפלקס"?... אז בסיטרואן C5 זה קיים כבר מ-2001.
קשה לי לשכוח את ההשקה הגרנדיוזית שלה בספרד, עם אנשי סיטרואן שהשוויצו איך זה חסך כ-8 ק"מ של חיווט לעומת הקסנטיה....
אבל בסיטרואן כמו סיטרואן, לא יכלו להימנע מכל תקלות החשמל הידועות שהפכו את האוטו הנפלא הזה (כשהיה חדשו תקין) לעונש אמיתי לבעליו.
היום יש כאלה בלי סוף נטושות - וזה אומר הכל.
חנן-ג'יפולוג
08-09-16, 10:02
לסבר את האוזן,
בפיג'ו 206 (שהוא רכב תקציב לכל דבר) כבר משנת 2003 יש סיבים אופטים.
אני מניח שבצורה פשוטה מצומצמת אבל עדיין...
הדבר לא מנע מהנבלה לייצר תקלות חשמל כמו כל פז'ו לפניה....;)
הפתעת אותי, האמת.
חיפשתי על זה חומר בגוגל ולא מצאתי. מודה שלא השקעתי המון זמן.
יש לך מקור כתוב?
או שאולי זה מה שדרור מדבר עליו, ומדובר על קוי תקשורת מנחושת?
קשה לי לשכוח את ההצהרות של הצרפתים ההם על כמה ק"מ של חיווט זה חסך (ואיך החיווט הוא "כבד, תופס מקום, מועד לתקלות ולקצרים וכו'"), וכמה המולטיפלקס יותר פשוט ואמין. כן, בטח.
מולטיפלקס בסיטרואן היה קוי תקשורת מנחושת. ורשת מקומית.
והיום כבר כל העולם עובד בתקשורת בכלי רכב ובמכונות. זה כבר חדשות של שלשום.
אסף.
הצרפתים תמיד היו חזקים בהצהרות ופחות בביצועים.
אחרי שג'ורג' ("תן לבנזונה שממול למות בעד ארצו") פאטון זבח עשרות אלפים כדי לשחרר אותם שיוכלו לנפוש שוב בריביירה, הנפוח דה גול נכנס במלוא קומתו הפלצנית לפאריס כדי להכריז ש"גירשנו את הגרמנים"... אנחנו...
כיום גם האנדרטאות המעטות בחופי נורמנדי הן לא באנגלית, חלילה.
עזבו צרפתים, מה קורה אצל כובשיהם-לשעבר במזרח הפרוסי? קיד שומע, עבור?
חנן-ג'יפולוג
08-09-16, 10:52
אני חייב לציין, כקונטרה לדרור, כמי שחונך כבר יום-יומיים מאבחנים עם ה"ביצים המרובעות" שנקרות בדרכם, שנושא קוי התקשורת, באחוזים מסה"כ התקלות, הוא באמת זניח.
גם כשכבר יש בו תקלה, היא בד"כ קלה לאבחון.
מצד שני, צרפתים. אולי גם כאן הם הצליחו להתעלות על עצמם.
Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk
מצד שני, צרפתים. אולי גם כאן הם הצליחו להתעלות על עצמם.
Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk
לזה בדיוק התכוונתי חנן. לצרפתים.
עם המכוניות שלהם אני עוד יכול להסתדר. הן נוחות ומתנהגות נהדר אז זה מפצה במשהו.
מצד שני, אני מקווה שלגיתאי יהיה כוח לכתבה נוספת - על השינוי שעשה בלוח המחוונים של הסופה, כשזרק לאשפה את המעגל המודפס המקולל ובמקומו בנה חיווט ישן וטוב כמו פעם.
תהיה כתבה על לוח המחוונים של הסופה, חלק ד' בסדרה...
לאחרונה התפגר לי שעון טמפרטורה שנשאר המקורי היחיד בשורת השעונים הקטנים העליונה. שירת בנאמנות 12 שנה אצלי ועוד כהנה וכהנה לפניי.
יוחלף בקרוב.
מוני אורבך
08-09-16, 12:21
לזכות הצרפתים וספציפית סטרואן, יאמר (לפחות בתחום הרכב) הם תמיד היו חדשנים .
תמיד חשבו לפתח טכנולוגיה חדשה, ותמיד הרכבים שלהם היו פורצי דרך.
אם ב 2001 הם אכן היו הראשונים להשתמש ברשת זה בהחלט לזכותם ולא לרעתם
חדשנות זה נחמד לכתבים שמסקרים גאדג'טים.
אבל לרוב האנשים לא אכפת מה זה מולטיפלקס, מתלים הידרופניאומטיים או גיר חכם. להם חשוב יותר שהאוטו תמיד יניע בבוקר, שהמזגן תמיד יקרר חזק, שהאוטו לא יתפגר תו"כ נסיעה ושאחרי כמה שנים, שיישאר מהערך שלו משהו שיאפשר להם לשלם את המקדמה על אוטו חדש.
וזה למה, לצערנו, הצרפתיות שאני כל כך אוהב, שוות מה שהן שוות.
barchechath
08-09-16, 21:43
כאשר אנחנו מטפלים בשכבה הפיזית הנמוכה ביותר, למה משנה לנו מה עובר בקו - זרם או קרן אור?
קצרים ונתקים, לחיצות רשלניות של טרמינלים ומעקפים - כל אלה ייעלמו? ואם כן, כיצד יתקינו מערכות נלוות שלא הגיעו מקוריות עם הרכב?
מה שאני כן יכול לראות פה זה שיפור משמעותי בהיבט הבטיחותי - אם אני מבין נכון, סיב חצי-קרוע לא יוביל להתחממות שבעקבותיה נזקים מקלים עד טוטל לוס.
נשמח לשמוע עוד
מצטער שלא פירטתי מספיק.
אנחנו צריכים להבדיל בין מתח חשמלי (מקור כוח לעבודה) לבין אות חשמלי (מידע שמועבר ע״י שינוי ערכי מתח [אנלוגי] או מצב של יש מתח/אין מתח [דיגיטלי]).
הסיב בא לבצע את העבודה של מעבר אות חשמלי רק באמצעות אור/לייזר, הסיב לא יכול להעביר אנרגיה לחלק.
בסופו של דבר אם כל המערכת חיווט שלך תהיה רק אופטית אז יקרו שני דברים:
1. כל מכשירי יקבל חיבור חשמלי לצורך ״כוח״ לעבודה ובמקביל תהיה מערכת סיבים אופטיים שתחבר בין המכשירים להעברת מידע.
2. לא תוכל לחבר על גבי סיב עוד מכשירים, כל מכשיר והסיב שלו.
מה שאמרו מעלי זו שיטת העבודה של הסיבים, מיני בקרים שמתחברים למספר רכיבים והבקרים מחוברים למחשב הרכב שמנצח על כל התזמורת.
סחתיין עליך גתאי ,
מילים בסלע !
ראיד .
-->
vBulletin® v4.2.4, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.