PDA

צפייה בגרסה מלאה : מצבר מישני לצרכנים

dice2
03-10-16, 22:16
אני רוצה להתקין ברכב מצבר מישני שישמש לאביזרים כגון מקרר מכשיר קשר תאורת מחנה וכו'
יש לי אביזר שמעביר מתח רק מעל מתח מוגדר מראש (הגדרתי 13V)
תכננתי איזה שהוא מעגל שיפריד בין המצברים כך שרק בזמן שהרכב מונע ויש טעינה מעל 13V המצבר השני יטען
בזמן חניה המצברים מנותקים לחלוטין

אשמח לדעתכם

בועז

110954

zerez
03-10-16, 23:26
זה נקרא battery isolator, פתרון לא אופטימלי אבל הרע במיעוטו ומאוד מקובל בגלל הפשטות והעלות.
יש כאן כמה דיונים בנושא הזה.

רק עיצה, תכוון לתחילת טעינה במתח מעל 13.5 וסיום טעינה במתח פחות מ 13, מעבר לזה תן השהייה של בערך 10 שניות מהרגע שאתה מזהה תחילת טעינה ועד שהמצברים מתחברים.

איזה אביזר שמת שם?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

dice2
03-10-16, 23:49
Battery Controller 12 V DC Battery Deep Discharge Undervoltage Protection M148A

אני כיילתי ל 13.3 סגירת מעגל ופתיחה 12.9 כיוון שבעומס גבוהה הטעינה לפעמים יורדת ל13.5-6 ולכן כיילתי אותו טיפה נמוך יותר
הוא אוטומטית נותן השהיה של כ5 שניות לסגירת המעגל
האביזר שקניתי בכלל נועד להגן על המצבר מפני פריקת ייתר ולנתק צרכנים כאשר המתח יורד מתחת לרמה מוגדרת
אני חיברתי לו ממסר ומנצל אותו מהכיוון השני

בועז

ד ו ר ו ן
04-10-16, 00:49
איזה רכב?

מאז שהתקנתי שעון טעינה אני מבין את האמירה שעלתה כאן לא מעט לגבי מדוע יש ברכבים נורות התראה או שעונים של ירוק-אדום ולא מספרים.
עד עכשיו היה חיווי יש/אין טעינה וזהו.
שקט.

מרגע שיש שעון, רואים את המספרים משתנים, בהתאם לדרישה, וזה יכול לחרפן.
ואיך זה קשור לכאן?

לפחות לפי מה שראיתי אצלי, ברכב דיזל טיפש, שאין לו כמעט צרכנים במצב נסיעה, הטעינה לא תמיד מגיעה ל 13.5

הגדרת 13.5 לא בהכרח תיתן למצבר הנוסף טעינה מספקת לאחר לילה של פריקה אם הראשי המניע לא צריך טעינה משמעותית ואין לך צרכנים כבדים תו״כ נסיעה.

אצלי יש battery isolator של PAC, נפתח רק אחרי הנעה, שמיועד בדיוק למטרה הזו, של הפרדת רשויות בטעינה ופריקה.

מוצר פשוט ויעיל.

zerez
04-10-16, 04:20
Battery Controller 12 V DC Battery Deep Discharge Undervoltage Protection M148A

אני כיילתי ל 13.3 סגירת מעגל ופתיחה 12.9 כיוון שבעומס גבוהה הטעינה לפעמים יורדת ל13.5-6 ולכן כיילתי אותו טיפה נמוך יותר
הוא אוטומטית נותן השהיה של כ5 שניות לסגירת המעגל
האביזר שקניתי בכלל נועד להגן על המצבר מפני פריקת ייתר ולנתק צרכנים כאשר המתח יורד מתחת לרמה מוגדרת
אני חיברתי לו ממסר ומנצל אותו מהכיוון השני

בועז
הרמות בסדר גמור. יש התקנים יעודיים, אולי כדאי לך לקנות כזה ולא לאלתר.

dice2
04-10-16, 08:15
חשבתי על התקן יעודי אבל.......
1. יותר כייף לבנות לבד
2. דורש קו פיקוד מהאלטרנטור ואני רוצה לשים את הכל בתא מטען ואני אשתמש בקו היחיד שמגיע למקרר כך שזה חוסך עבודה וחוטים
3. בדברים האלו ובמיוחד הסינים החלק הרגיש זה הממסר ופה עשיתי הפרדת רשויות כך שהאמינות במה שבניתי נראית לי טובה
4. בהתקן היעודי אם האלטרנטור חלש יחסית אבל עדיין מטעין ה battery isolator עדיין יקבל פיקוד ויטעין את המישני וזה חיסרון לדעתי
5. יש לי את זה פה ועכשיו

כל הדבר הזה נולד אחרי שהמצבר הראשי הלך בגלל ששכחתי את הקשר פתוח לכמה ימים וגם ככה אני סוחב מצברון נוסף לטיולים לטובת תאורת מחנה ועוד

בועז

ד ו ר ו ן
04-10-16, 10:41
3. בדברים האלו ובמיוחד הסינים החלק הרגיש זה הממסר ופה עשיתי הפרדת רשויות כך שהאמינות במה שבניתי נראית לי טובה
יש מוצרים לא סינים במחיר סביר בהחלט, עד 200 ש״ח עד הבית.

3.4. בהתקן היעודי אם האלטרנטור חלש יחסית אבל עדיין מטעין ה battery isolator עדיין יקבל פיקוד ויטעין את המישני וזה חיסרון לדעתי
בועז
למה זה חסרון?
זו המהות של המערכת, הגיבוי.

במקרה הרע, שהראשי מת אתה יכול להניע מהמשני.

טעינה במקביל מאפשרת לך גמישות מירבית, ככה אני מבין את זה.

zivo
04-10-16, 11:43
כמו שנאמר פה, המוצר היעודי למשימה הזו נקרא
battery isolator.
יש כמה גירסאות למוצר הזה, אבל לפי מה שאתה מבקש, המוצר של דורון יעשה לך את העבודה.

לגבי מתחים, אני חושש ש 13.3 עלול להיות מעט גבוה, אל תשכח שאתה מתייחס לעשיריות וולטים, יש גם חשיבות לאיפה את מודד.
בשיטה שלך (ואתה בכלל מודד בתא מטען עם עומס של המקרר....), הייתי יורד מתחת ל 13V.
תזהר לא להכנס ללופ, שפתיחת טעינה, מפילה את המתח, ומפסיקה את הטעינה, ואז המתח עולה (כי אין עומס), ומתחילה טעינה, שמפילה את המתח.....
בגלל הפשטות של המתקן שלך, אתה חייב מרווחים הרבה יותר גדולים.

מה שלא יהיה, תקפיד על ממסר טוב.

im_ri
04-10-16, 16:57
Zerez, למה זה הרע במיעוטו? מה הפתרון האופטימלי? מה החסרונות בפתרון הזה?

ד ו ר ו ן
04-10-16, 19:36
זה ״הרע במיעוטו״ הכי נפוץ בחיבור 2 מצברים.
אז כנראה שהוא לא כזה מיעוט ולא כזה רע.

amirk
05-10-16, 15:17

אולי זה האופטימלי: http://www.ctek.com/hu/en/chargers/D250S%20DUAL
?
פוזל לאחרונה לעבר הפתרון הזה, נסיון במקרה למשהו עם המוצר?

shmil
05-10-16, 15:23
אין על האתר הזה.
מידי פעם אני עולה באיזה שרשור על משהו ואומר "הנה, כזה אני צריך/רוצה ואפילו לא ידעתי".
השרשור הנוכחי הביא הזמנה של זה:
http://www.ebay.com/itm/281797821533?_trksid=p2057872.m2749.l264 9&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

im_ri
06-10-16, 10:16
Shmil, אתה מתקין את זה בשביל הבקרה או בשביל לפתוח את ממסר הטעינה למצבר המשני?

zerez
06-10-16, 10:29
בשירשור אחר לפני כשבועיים נתתי הסבר מפורט, אני לא מוצא אותו מהטלפון.
הסיבה היא חיבור מקבילי של מצברים לא זהים ובמצב טעינה לא זהה שגורמת לחלוקה לא זהה של זרם הטעינה.
מצב אחר שיכול להגרם הוא חיבור מקבילי של מצבר ריק למצבר טעון שיוצר פיק זרם.
אבל זה פיתרון פשוט, זול, אמין וסה"כ לא מאוד רע ולכן הוא מאוד נפוץ

zivo
06-10-16, 11:22
אתה מנסה לפתור "אין בעיה".....
מה זאת אומרת חלוקת זרם לא זהה?
חוץ ממצב כמעט תאוריטי, של שני מצברים חדשים וזהים לחלוטין, לעולם לא יהיה זרם טעינה זהה.

חנן-ג'יפולוג
06-10-16, 11:36
אני לא מתלהב מזה.

זה לא פסול בעיניי, אבל לענ"ד ברכב שטח צריך שיהיה מינ' תחכום שעלול להתקלקל, וספציפית כלפי השואל וחלק מהמשיבים כאן: אתם לא קהל היעד של מוצרי IDIOT PROOF. אתם מסוגלים לנהל בהצלחה מפסק זרם כפול פשוט ואמין.

בקטנה, אני מניח גם שמעצם התפקיד של המכשיר הזה, לניטור מתח המצבר, הוא בעצמו צורך זרם (קטן אמנם), אז במידה מסוימת הוא נכנס לקטגוריה של "בדיקות הורסות" .

shmil
06-10-16, 17:35
Shmil, אתה מתקין את זה בשביל הבקרה או בשביל לפתוח את ממסר הטעינה למצבר המשני?

עוד לא החלטתי אם יהיה מצבר שני, עד היום הסתדרתי בלי.אם יהיה, אז המוצר הזה, שהזמנתי אמש, ינהל את הטעינה וההפסקה של החיבור.

im_ri
06-10-16, 22:33
אין פתרון פשוט יותר? כמו מצבר קטן ולא קבוע שאוכל לחבר לשקע מצית במהלך הבוקר, ואז בחניית לילה אחבר אליו את המקרר ואת התאורה?
המקררים לא צורכים הרבה והם לא באמת צריכים לעבוד במשך כל הלילה, תאורות הלדים למחנה בכלל צורכת מעט.

zerez
13-10-16, 11:39
אתה יכול להחזיק מצבר קטן ולטעון אותו מה 12 וולט באמצעות balance charger ולהשתמש בו בלילה.
היה כאן קישור לפרוייקט של מישהו שהתקין מצבר בתוך ארגז כלים עם כמה שיקעי מצית ופיוזים.

zerez
13-10-16, 11:43
בשירשור אחר לפני כשבועיים נתתי הסבר מפורט, אני לא מוצא אותו מהטלפון.
הסיבה היא חיבור מקבילי של מצברים לא זהים ובמצב טעינה לא זהה שגורמת לחלוקה לא זהה של זרם הטעינה.
מצב אחר שיכול להגרם הוא חיבור מקבילי של מצבר ריק למצבר טעון שיוצר פיק זרם.
אבל זה פיתרון פשוט, זול, אמין וסה"כ לא מאוד רע ולכן הוא מאוד נפוץ

אם יש לך שני מצברים שונים אז ה"חלש" יצרוך יותר זרם ויפריע ל"חזק" להטען.
יעול גם להיות מצב שמצבר אחד ישן ולפני סוף חייו והמתח עליו יעלה בגלל התנגדות ףנימית גבוהה, ויגרום לאלטרנטור "לחשוב" ששני המצברים טעונים למרות שהם לא.
אלו בהחלט מיקרי קצה אבל הם יכולים לתקוע אותך בשטח.
כפי שאמרתי זה הפיתרון הכי נפוץ וזה הרע במיעוטו

אתה מנסה לפתור "אין בעיה".....
מה זאת אומרת חלוקת זרם לא זהה?
חוץ ממצב כמעט תאוריטי, של שני מצברים חדשים וזהים לחלוטין, לעולם לא יהיה זרם טעינה זהה.

נוה
13-10-16, 17:17
אצלי יש battery isolator של PAC, נפתח רק אחרי הנעה, שמיועד בדיוק למטרה הזו, של הפרדת רשויות בטעינה ופריקה.

מוצר פשוט ויעיל.

אשמח לקבל יותר פרטיים על המוצר וההתקנה - ומה ההבדל בין המוצר הנ"ל לבין המערכת של ibs שהיא עולה פי 4

ד ו ר ו ן
13-10-16, 21:17
יש קישור למערכת הספציפית של IBS?
כי יש להם מגוון מוצרים.

zivo
13-10-16, 21:50
אם יש לך שני מצברים שונים אז ה"חלש" יצרוך יותר זרם ויפריע ל"חזק" להטען.
יעול גם להיות מצב שמצבר אחד ישן ולפני סוף חייו והמתח עליו יעלה בגלל התנגדות ףנימית גבוהה, ויגרום לאלטרנטור "לחשוב" ששני המצברים טעונים למרות שהם לא.
אלו בהחלט מיקרי קצה אבל הם יכולים לתקוע אותך בשטח.
כפי שאמרתי זה הפיתרון הכי נפוץ וזה הרע במיעוטו

סליחה על ההערה, אבל למען הדורות הבאים.....
מה זאת אומרת החלש יצרוך יותר זרם ויפריע לשני?
מה זאת אומרת יגרום לאלטרנטור "לחשוב"?

ד ו ר ו ן
13-10-16, 21:56

מוצר פשוט ויעיל.

אשמח לקבל יותר פרטיים על המוצר וההתקנה - ומה ההבדל בין המוצר הנ"ל לבין המערכת של ibs שהיא עולה פי 4
הנה קישור לדיון הארוך לגבי מצברים וחיבור מצבר שני ברכב, כולל דיון על המוצר הספציפי.
בשביל לקצר לך חלק מהקריאה (מוזמן לדלות את העיקרים בעצמך..), בשורה התחתונה זה מוצר מוכח, שמיועד לניהול 2 מצברים ברכב, אחד לצרכנים ואחד להנעה.
מנתק בין המצברים בהדממה ומאפשר טעינה מבוקרת כשהמנוע עובד.
http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php/100397-מה-עדיף-מצבר-עופרת-גדול-או-מצבר-פריקה-קטן-יותר

לגבי המערכת של IBIS, תן קישור, מניח שיש כאן מי שיוכלו להשוות בין המערכות.

לציין שבחיפוש אחרי הBATTARY ISOLATOR ראיתי לא מעט מוצרים בעלי תפקוד זהה, בהבדל מחירים עצום, שבחלקו לדעתי נובע רק ממיתוג ולא בגלל תכונות קסומות- צריך להתעמק במפרטים.

zerez
13-10-16, 22:28
סליחה על ההערה, אבל למען הדורות הבאים.....
מה זאת אומרת החלש יצרוך יותר זרם ויפריע לשני?
מה זאת אומרת יגרום לאלטרנטור "לחשוב"?
נורא פשוט, האלטרנטור הוא חיה טיפשה של מתח וזרם, הוא מזרים זרם עד שהמתח מגיע לרמה מסויימת ואז מתחיל להוריד את הזרם.
למצבר ישן לקראת סוף חייו יש התנגדות פנימית גבוה ולכן המתח עליו יעלה מהר מאוד ויוריד את זרם הטעינה ובכך יפריע למצבר השני להטען.
תשאל כל בעל טרופר מה קורה שמחליפים מצבר אחד מתוך השניים גם אם השני עוד לא מת לגמרי, זה בדיוק מה שקורה כאן.

im_ri
13-10-16, 22:35
אין פתרון פשוט יותר? כמו מצבר קטן ולא קבוע שאוכל לחבר לשקע מצית במהלך הבוקר, ואז בחניית לילה אחבר אליו את המקרר ואת התאורה?
המקררים לא צורכים הרבה והם לא באמת צריכים לעבוד במשך כל הלילה, תאורות הלדים למחנה בכלל צורכת מעט.

אשאל את זה שוב.. אין מצבר נייד שאפשר לחבר בכל בוקר שעה לשקע מצית ובחניית לילה עד שהולכים לישון להשתמש לאיזה שלוש שעות עם המקרר והגרילנדה?
בהנחה שביום-יום אין לי באמת צורך להחזיק אותו ברכב.

zerez
13-10-16, 22:45
אשאל את זה שוב.. אין מצבר נייד שאפשר לחבר בכל בוקר שעה לשקע מצית ובחניית לילה עד שהולכים לישון להשתמש לאיזה שלוש שעות עם המקרר והגרילנדה?
אענה שוב, מצבר פריקה עמוקה קטן שנטען משקע מצית ע"י balance charger.
אני לא מול מחשב אבל חפש מטענים כאלה באיביי שמתאימים למתח כניסה 10-15 וולט ולטעינה של מצברי עופרת חומצה, ראיתי כמה כאלה.

Sent from my I960 using Tapatalk

im_ri
13-10-16, 22:49
אופסס, לא ראיתי :)

קדחת השטח
13-10-16, 23:55
שני מצברים זה אחלה,אבל לטעמי החשש מריקון המצבר בשטח עכב ריבוי צרכנים קצת מוגזם.

השנה התחדשתי במקרר לרכב ואחרי לא מעט טיולים,חלקם בשיא הקיץ, אני יכול להעיד שהמצבר לא מתרגש בכלל.
כשאני בחניון לילה המצבר מפעיל תאורת לדים 27w,מערכת שמע, מקרר ומטעין מספר מכשירים ניידים.

המקרר דלוק במשך כל הלילה ללא שימוש במערכת ההגנה שמפסיקה את פעולת המקרר מתחת למתח מסויים.

בבוקר תמיד תמיד הרכב מניע בנגיעה!

ד ו ר ו ן
14-10-16, 00:04
שני מצברים זה אחלה,אבל לטעמי החשש מריקון המצבר בשטח עכב ריבוי צרכנים קצת מוגזם.

השנה התחדשתי במקרר לרכב ואחרי לא מעט טיולים,חלקם בשיא הקיץ, אני יכול להעיד שהמצבר לא מתרגש בכלל.
כשאני בחניון לילה המצבר מפעיל תאורת לדים 27w,מערכת שמע, מקרר ומטעין מספר מכשירים ניידים.

המקרר דלוק במשך כל הלילה ללא שימוש במערכת ההגנה שמפסיקה את פעולת המקרר מתחת למתח מסויים.

בבוקר תמיד תמיד הרכב מניע בנגיעה!

גם אצלי זה עבד יפה תקופה לא קצרה.
גיליתי שהמצבר נחלש כשבוקר אחד ראיתי שהמקרר ניתק עצמו בלילה, והמצבר היה חלש מידי כדי להניע רכב דיזל בבוקר קריר.
זה מה שסימן את גסיסת המצבר.
בלי רכב שני, לא הייתי מניע.

מצבר שני בא לפתור בדיוק את זה.

ד ו ר ו ן
14-10-16, 00:08

לא מבין מה ההתעקשות.
אתה מתאר בדיוק את המערכת הנפוצה עם battary isolator, בלי לקרוא לילד בשמו.

אם אתה רוצה להחמיר, שים מתג הפעלה נפרד למפצל טעינה, וחבר את המצבר השני לטעינה רק אחרי ההנעה.

ככה גם המחמירים לא יכולים להגיד שבפתיחת סוויץ יש מפל בינהם.

ואגב זה,
חיברתי מצבר כמעט מלא לאחד מת עם כבלים, ולמרות תחזיות האימה, זה לא הזיז לו בצורה מורגשת במדידה גם אחרי 10 דקות של חיבור.

חנן-ג'יפולוג
14-10-16, 00:16

לשקע מצית לא הייתי מחבר ישירות, כי הוא עלול לקחת פיק של זרם שישרוף את הנתיך לשקע הנ"ל, אבל אם היית מדבר על חיבור רציני יותר למצבר המקורי, עם חוטים של 4-6 ממ"ר זה יעבוד ללא כל אביזר נוסף. חבר מצבר כלשהו. פשוט כמו שזה נשמע.

נוה
16-10-16, 10:17
זאת המערכת הכי טובה לדעתי - כוללת את כל האופציות
http://www.ebay.com/itm/12-volt-Intelligent-Split-Charge-Dual-Battery-System-With-LED-Display-TMAX-/222177929491?hash=item33bad62913:g:7lIAA OSwXeJXfF1P

אשמח לחוות דעת נוספת על המוצר והשוואה או הבדלים מוצר הרליי בלבד שדובר אליו קודם

- - - Updated - - -

סליחה זה הקישור
http://www.ebay.com/itm/12-volt-Intelligent-Split-Charge-Dual-Battery-System-With-LED-Display-TMAX-/222177929491?hash=item33bad62913:g:7lIAA OSwXeJXfF1P

im_ri
21-10-16, 01:04
יאללה, בוא נתקדם.
מבחינת החיווט, כיוון שאני מחבר מצבר נוסף מאחורה, יש חשיבות האם המינוס מגיע ישירות מהמצב הראשי או שאפשר לקחת גם מגוף הרכב בחלק האחורי של הרכב?

שאלה שניה, איזה חוט לפלוס יעשה את העבודה? מדובר על 2 מצברים של 50 אמפר, אלטרנטור של 90 אמפר בטנדר משנת 84.

zerez
21-10-16, 01:40
אתה יכול לקחת מינוס מהגוף.
אם נניח חלוקת זרם שווה של האלורנטור בין שני המצברים אז זרם הטעינה הוא 45 אמפר.
מה שמגביל את עובי המוליך הוא לא הזרם אלה מפל המתח עליו, לפי הטבלאות כדי לקבל מפל מתח של פחות מ 3% ב 12 וולט לזרם 50 אמפר ואורך מוליך של 5 מטר יש צורך במוליך של 6 awg.
אתה יכול להשתמש במוליך דק יותר אבל אז זמן הטעינה של המצבר האחורי יגדל ויתכן שהוא לא יטען עד הסוף, לא מאוד קריטי לרכב שמטייל יום שלם וצריך מצבר ללילה.
בכל מקרה תשים את הבקר ליד המצבר הראשי.

חנן-ג'יפולוג
21-10-16, 06:00
אם אתה רוצה שהמצבר מאחורה יהיה מסוגל להתניע את הרכב בשעת הצורך, אני מציע שתתקין אותו עם כבל שעוביו לא יפחת מהכבל של המצבר הקדמי, ועדיף קצת יותר, כי המרחק לסטרטר גדול יותר.
מאותה סיבה, אני גם לא הייתי מתחבר למרכב עם המינוס אלא לחלק המתכתי הקרוב ביותר שמשותף עם הסטרטר והאלטרנטור, כלומר, הטרנספר.
על מנת לפשט לך, וכדי שלא תצטרך למדוד את הקיים על הרכב: 35 ממ"ר. עדיף לטעות כלפי מעלה, אין בזה חסרון חוץ ממחיר הכבל הזניח.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk

im_ri
21-10-16, 13:18
תודה!

בגדול, הנעת הרכב מהמצבר המשני היא בהגדרת מקרה חירום שלא צפוי לקרות בכל יום. ולכן אין לי בעיה כשזה קורה להחליף בין המצברים.
האמת שנראה לי שאפילו יותר נוח להחליף בין המצברים מאשר לשנות את כל החיווט (כי הרי יהיה מנתק למצבר השני כשהרכב לא מונע).

shachar
21-10-16, 13:36
אני מניח שלא תוותר על כבלים ברכב.
מכסימום תשרשר אותם בטור ממצבר למצבר. אתה צריך רק +
יותר קל מלסחוב מצבר קדימה אחורה

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

im_ri
21-10-16, 14:39
אכן לא מתכוון לוותר על הכבלים העבים שנמצאים ברכב (וכמו שאמרתי, אני לא מתכוון להסתובב ביום יום עם 2 מצברים).

לשרשר אותם זה פתרון טוב.

im_ri
24-02-17, 15:04
סיימתי עם פרויקט המצבר המשני.
תמונות בשרשור הבנייה של הטנדר (http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php/84258/page20)

http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php/84258/page20

im_ri
26-04-17, 13:56
אז אחרי חודש טיול אני יכול להגיד שמקרר בטנדר ופאנל סולארי זה להיט.
חניתי פעמיים במשך הטיול ל3-4 ימים בלי להניע את האוטו.
בחניה הראשונה נגמר לי המצבר הראשי המשמש להנעה. ככל הנראה הוא מעט גבולי ולא כיביתי את האור הפנימי ברכב. מלבד התאורה הפנימית, הרדיו דלק לא מעט זמן ויש ריליי שעבר כל הזמן (הריליי אחראי על כל מעגל החשמל האחורי).
אחרי שנגמר המצבר חיברתי את הפאנל למצבר הראשי ותוך 10 דקות הצלחתי להניע.

כשבחוץ שמש מד הטעינה של המערכת המשנית הראה 13.9-14.1V, כשהיה יותר מעונן זה בדרך כלל לא ירד מ13V. כפי שנאמר באחד השרשורים, יש הרבה חשיבות לכיוון הפאנל. כיוון שהוא נייד יכולתי לסובב אותו כל כמה שעות לכיוון השמש.
המקרר של וואקו מאוד חסכוני בחשמל, היה שלב שהאוטו עמד כמעט 40 שעות ללא הנעה וללא פאנל סולארי. כשחזרתי לאוטו המקרר עדיין עבד ומתח המצבר המשני עמד על 10.9 (מצבר פריקה עמוקה של 80 אמפר).

הדבר היחידי שהייתי רוצה להחליף זה ה battery isolator. קניתי את ה PAC80. חשבתי שהוא סוגר מעגל רק כשיש טעינה למערכת. אחרי שקיבלתי אותו הבנתי שהוא רק ממסר. אני מחפש ממסר שיפתח רק מעל מתח מסויים.

114510

114514 114515

ד ו ר ו ן
26-04-17, 14:02
הדבר היחידי שהייתי רוצה להחליף זה ה battery isolator. קניתי את ה PAC80. חשבתי שהוא סוגר מעגל רק כשיש טעינה למערכת. אחרי שקיבלתי אותו הבנתי שהוא רק ממסר. אני מחפש ממסר שיפתח רק מעל מתח מסויים.

הPAC200 שאצלי אמור לפי התיאור מוצר להיות לא רק ממסר אלא גם הגנה על טעינה ממצבר אחד לשני.

למנוע מצב שבפתיחת סוויץ, יש נפילת מתח גדולה בין מצבר הבית שהיה בשימוש בעמידה, לבין הראשי שמיועד להנעה בלבד.

im_ri
26-04-17, 15:41
כן, כזה :)
כרגע הפיקוד של ממסר הטעינה עובר דרך מתג בקבינה. אני מפעיל אותו ידנית לפי הצורך.

boaz avrahami
26-04-17, 15:44
הנתונים שלכם הם לא אינדיקציה לכך שהמצבר לא יגיע לרמת פריקה שתקצר את חיי המצבר.
החישוב מורכב יותר

zivo
26-04-17, 20:55
אז אחרי חודש טיול אני יכול להגיד שמקרר בטנדר ופאנל סולארי זה להיט.
חניתי פעמיים במשך הטיול ל3-4 ימים בלי להניע את האוטו.
בחניה הראשונה נגמר לי המצבר הראשי המשמש להנעה. ככל הנראה הוא מעט גבולי ולא כיביתי את האור הפנימי ברכב. מלבד התאורה הפנימית, הרדיו דלק לא מעט זמן ויש ריליי שעבר כל הזמן (הריליי אחראי על כל מעגל החשמל האחורי).
אחרי שנגמר המצבר חיברתי את הפאנל למצבר הראשי ותוך 10 דקות הצלחתי להניע.

כשבחוץ שמש מד הטעינה של המערכת המשנית הראה 13.9-14.1V, כשהיה יותר מעונן זה בדרך כלל לא ירד מ13V. כפי שנאמר באחד השרשורים, יש הרבה חשיבות לכיוון הפאנל. כיוון שהוא נייד יכולתי לסובב אותו כל כמה שעות לכיוון השמש.
המקרר של וואקו מאוד חסכוני בחשמל, היה שלב שהאוטו עמד כמעט 40 שעות ללא הנעה וללא פאנל סולארי. כשחזרתי לאוטו המקרר עדיין עבד ומתח המצבר המשני עמד על 10.9 (מצבר פריקה עמוקה של 80 אמפר).

114510

114514 114515

נראה לי מאוד גבולי ומוזר ש 10 דקות פנל הצילו את המצב.
יש לך איזה שהם מספרים על הפנל הזה? וואט? אמפר?

ד ו ר ו ן
26-04-17, 22:17
הנתונים שלכם הם לא אינדיקציה לכך שהמצבר לא יגיע לרמת פריקה שתקצר את חיי המצבר.
החישוב מורכב יותר

חישוב של מי?

im_ri
27-04-17, 21:31
נתוני המערכת:

פאנל:
ANTENERGY SOLAR Mono 4BB 12V 130W Solar Panel Caravan Boat Camping Charging 120W
AEMFS12-B130 דגם פאנל
Mono or Poly: High quality 4BB Mono-Crystalline
Power: 120Wp (1 x 120Wp)
Maximum Power Voltage (Vmp): 17.56V
Maximum Power Current (Imp): 7.22A
Open Circuit Voltage (Voc): 21.96V
Short Circuit Current (lsc): 8.66A
Module Efficiency: 19% approx
Production Tolerance (+-): 5%
Maximum System Voltage: 700VCD
Temp. Coeff of Isc (TK Isc): 0.058%/C
Temp. Coeff of Voc (TK Voc): -3.76%/C
Temp. Coeff. of Pmax (TK Pmax): -0.503%/C
Normal Operating Cell Temperature: 44.4 +-2%/C
Frame (Material, Corners,etc): Heavy Duty Anodized Aluminium
Length of Cable: 100mm
Temperature Range: -40C ~ +85C
Surface Maximum Load Capacity: 60m/s (200kg/sq/m)
Allowable Hail Load: Steel Ball Falls Down from 1M Height
Standard Test Condition: AM1.5 1000W/m2 25 C
Weight: 9.7kg approx

בקר טעינה:
20A 12V/24V MPPT LCD Solar Energy Charge Controller Regulator 15%-30% More Power
ated system voltage: 12V/24V DC
Max open circuit voltage of solar panel: 15-42V DC
Max solar panel power: 275W 12V / 550W 24V
Max output current: 20A
Max discharge current: 20A
Over discharge voltage: 10.2—12.5V (±0.2) 12V / 20.4—25.0V (±0.2) 24V
Restart voltage: 10.3—13.5V (±0.2) 12V / 20.5—27.0V (±0.2) 24V
Constant voltage(Over charge) voltage: 13.0—15.5V (±0.2) 12V / 26.0—31.0V (±0.2) 24V
Float voltage: 12.5—14.5V (±0.2) 12V / 25.0—29.0V (±0.2) 24V
Converter type: Buck
Converter efficiency: > 96%
Max increase efficiency: > 43%
Tracking efficiency: > 98%
Precision of clock: ±50S/Month
Charging algorithm: PWM 3 stage
Stand by power consumption: <15mA 12V / <25mA 24V
Operating temperature: -20 to +50ג„ƒ
Protect class: IP22
Weight: 550g

הידע שלי בחשמל מוגבל מאוד ואין לי מושג בפאנלים סולארים :)
אני יודע להסתכל על מד הטעינה ולדעת אם הפאנל עושה משהו או לא . ואני יודע שהוא עבד נהדר

zivo
27-04-17, 23:00
מה הגודל?
120W זה מספר מרשים (גם אם יש חצי).

im_ri
30-04-17, 18:16
לא זוכר בדיוק. משהו כמו 240 על 80 ס"מ כשהוא פתוח. זה מתקפל לחצי.
זה חברה אוסטרלית והוא עולה לא מעט. זה לא איזה זבל סיני שסתם כתוב עליו איזה מספר.

zivo
30-04-17, 18:42
זה כבר מתחיל לעשות שכל.
זה קרוב לשני מטר מרובע , כלומר בערך 60W למטר מרובע, זה מתחיל להתקרב למס' אמיתיים שראיתי בעינים שלי.
ועדיין חזור להערה המקורית שלי.
נניח שהפנל של השני מטר מייצר 120W, ב 12V, זה בדיוק 10A.
כלומר 10A/H בשעה.
זה אומר שה 10 דקות הוסיפו למצבר (של 60A/H ?) עוד 1.7A/H.

לא יותר פשוט בוסטר?:-)

im_ri
01-05-17, 10:31
להניע את האוטו אחרי שהפאנל מחובר היה בגדר ניסוי.
הפאנל שימש בעיקר כשחניתי ל3-4 ימים בלי להניע את האוטו. המקרר ומטענים רבים עבדו מסביב לשעון. הפאנל שימש להטענת המצבר המשני.

zivo
01-05-17, 15:36
זה עושה שכל, וזה מה שהפנלים האלו נועדו לעשות.
נניח שיש 8 שעות אור (סביר לפנל סולארי), זה אומר שהפנל יכול לייצר בסביבות ה 70-80A/H ביממה.
מקרר, בשימוש אינטסיבי, לא יעבור את 3AH (ביום) כלומר בסביבות 50AH ביממה.
עוד קצת תאורה וטלפונים, ואתה מסודר.
אבל צריך לשים לב, זה פנל של כמעט שני מטר מרובע ולא כל מני "צעצועים" של 0.2-0.3 מטר מרובע (40X40 ס"מ) (ונראה שיש לו גם בקר רציני).

im_ri
01-05-17, 20:40
למה צריך לשים לב?
זה פאנל מתקפל שלא מחובר כל הזמן. רק בחניות ארוכות.
בתכלס יש מצב שאמכור אותו בקרוב.

אין מצב שהמקרר צורך 50 אמפר ביממה.. אולי אם הוא על -16 ושוכחים אותו פתוח.

אלה נתוני היצרן:
Average current draw x running time. Average 0.77 Ah/h

zivo
01-05-17, 20:56
השים לב שלי, לא התכוון אלייך, הוא התיחס לכל מני הערות, בכל מני שירשורים (פה ואחרים), לגבי ביצועים מופלאים של פנלים קטנים שכביכול מחזיקים מקרר.

הנתון יצרן שאתה מתאר, טוב בערך ללילה :-)
אין לך מושג מה הטמפ' הסביבתית וגם ההנחה שהמקרר סגור.
אני מניח יום , שמש, מקרר שפותחים אותו, שכל פעם שמוצאים בקבוק מים קר, מכניסים אחד חם במקומו....
מניסיון, המקרר עובד קשה.

zerez
01-05-17, 21:23
המקרר שלי צורך פחות מ 3 אמפר ובחניון לילה עובד פחות מ 30% מהזמן. המהלך היום קצת יותר.
בהפעלה בבית מלא בשתיה קרה, אחרי שהתקררה ובלי לפתוח, הוא צרך פחות מ 20 אמפר שעות.
50 אמפר שעות נראה לי גבול עליון עם המון ספייר.

ד ו ר ו ן
01-05-17, 23:01
השים לב שלי, לא התכוון אלייך, הוא התיחס לכל מני הערות, בכל מני שירשורים (פה ואחרים), לגבי ביצועים מופלאים של פנלים קטנים שכביכול מחזיקים מקרר..
קל ללכלך, קשה לנקות..

תקרא שוב עד כמה הייתי מדויק לגבי הפאנל הקטן ומה הוא נותן.

ובשביל לקצר לך את החיפוש, אף אחד לא התיימר להחזיק מקרר, אלא לפצות על רוב הצריכה במצב חנייה.

״רוב הצריכה״ ולא כולה, כי אם ביצירה המצבר עמד על 12.8 אחרי ייצוב, ואחרי 24 שעות שמתוכן כל שעות האור הוא מחובר לפאנל הקטן, דרך בקר טעינה שמייעל את העבודה עוד קצת, המצבר עמד על 12.5.
אז הצעצוע בהחלט מפצה על רוב הצריכה של מקרר חסכני.

zivo
02-05-17, 01:07
דורון,
אני לא מלכלך, ואם מישהו נפגע אני מתנצל.
אבל אני חושב שצריך להיות מדוייקים (דרך אגב, זה בדיוק גם מה שניסיתי להגיד לגיא לגבי התאורים שלו) וכדאי לעשות תאום ציפיות.
לא מבין מה זה "רוב הצריכה" , צריך לשים מספרים.
כל מה שאני מנסה להגיד זה -
1- מקרר (40+- ליטר), שעומד ברכב בשמש, יצרוך בממוצע 1.5AH שזה אומר 16W שעה. ובלילה ירד לקצת פחות מ 1AH (תלוי כמה יפתחו אותו).
2- פנל בגודל סביר (בערך 40X40 ס"מ, שזה פחות או יותר הגודל שרובנו פה דיברו עליו), נותן אפקטיבית פחות מ 10W שעה (אתה מדווח על 11-12W, ואני חושב שבמקרה הטוב זה היה רגעי). וזה מספר כמעט תאוריטי - ומה קורה שעובר ענן? ושהשמש זזה? ואיך אתה בכלל מקבע את הפנל בזווית הנכונה?
3- אם אתה עוזב את הרכב והולך לטייל, אין מי שיזיז את הפנל, והנצילות שלו תרד. מצד שני אם אתה עושה "מחנה" כל החישוב משתנה. אתה יכול להתעסק עם הפנל ולרוץ אחרי השמש ...אבל מצד שני אני מניח, שאם יש אנשים ליד המקרר, אז פותחים את המקרר כל הזמן, ומכניסים בקבוקים חדשים, ואז הצריכה שלו עולה.
4-בנוסף, במקרה של "מחנה", אתה צריך להוסיף לחשבון את שעות האור \ שמש אפקטיביות . גם אם אני לארג' (קיץ) ומניח 8 שעות, זה מביא אותנו ל 80W לפנל ליממה. לעומת המקרר, שגם בשימוש זהיר לא ירד מ 200W ליממה.
לפי המספרים האלו, 80W מתוך מ 200W, זה אפילו לא חצי ובוודאי לא "רוב הצריכה", ולכן לדעתי שווה לחשוב מה זה שווה.

לסכם את מה שניסיתי להגיד -
1- ע"מ להחזיק צרכנים כמו מקרר, צריך פנלים בסדר גודל של 2מטר מרובע. כל ניסיון לעשות את זה עם פנל של 0.2-0.3 מטר מרובע, זה משחק עם מספרים של כמה מפסידים, אבל בטוח לא מחזיק את הצריכה, ובטוח לא יכול להחזיק מחנה של כמה ימים.
2- מצד שני, גם ביום חם מאוד, מקרר שישאר בשמש ל 4-5 שעות , לא יגרום לרכב לא להניע.
2- רעיונות של לוחות כאלו לשימוש לרכב חונה (בבית), יכולים לעבוד עד גבול מסויים בלבד (מה קורה שיש עננים? חורף (מעט שעות ביום)?). איך מתקינים את הפנלים בצורה בזווית נכונה לשמש, ועדיין שיהיה קל ומהיר להכנס לרכב ולנסוע?.

בקיצור, אפשר לשחק עם זה, אבל הלוחות האלו (0.2-03 מטר מרובע), זה לא זה, וגם הצורך מאוד לר ברור.
מי שרוצה להשקיע בפנלים של שני מטר, זה סיפור אחר, ולמחנה, זה כנראה פתרון לא רע (אני לא רואה את עצמי פורס פנלים של שני מטר לפני שאני יוצא להליכה של 3-4 שעות).

אבל תמיד צריך לזכור, האלטרנטור יעשה בחמש דקות את מה שהפנל יעשה ביממה (8 שעות אור אפקטיביות), ועם הצריכה של ההתנעה, 10 דקות של מנוע עובד!

תאום ציפיות כבר אמרנו? :-)

דורון,
אם נפגעת אני מתנצל זה לא הייה מכוון אלייך אישית זו היתה אמירה בעקבות הרבה אמירות (כולל ציפיות אישיות שלי שכתבתי פה באתר).

ארז - לפי המפרט של דנפוס, ה BD35F (שהוא המדחס הכי נפוץ במקררים של 40 ליטר) צורך בסביבות 3.5A (בטמפ' סבירות). זה מספר שאני גם מכיר מ BD50F שאני משתמש (לי יש מצב טורבו שהוא עובד חזק יותר ואז מגרד את ה 5A).

ד ו ר ו ן
02-05-17, 03:16
דורון,
אני לא מלכלך, ואם מישהו נפגע אני מתנצל.
אבל אני חושב שצריך להיות מדוייקים (דרך אגב, זה בדיוק גם מה שניסיתי להגיד לגיא לגבי התאורים שלו) וכדאי לעשות תאום ציפיות.
לא מבין מה זה "רוב הצריכה" , צריך לשים מספרים.
.
הייתי מאד מדויק לגבי הערכים שנמדדו.

ציינתי מה היה מתח המצבר לפני החנייה, במהלכו וסופו כשהפאנל היה מחובר דרך בקר.

גודל הפאנל שיש לי גדול יותר מ-40x40, ומניח שגם זה פקטור.
הוא כולל 3 לוחות של 16x23.

אתה יכול לתרגם את זה לערכים אם אתה מעוניין, ומה שזה בעיקר ייתן זה כמה צורך מקרר 45ל של קינן כשהוא בארגז טנדר מתחת לברזנט ביום שמשי ממוצע בנגב.
יש מצב שהאוורור מסייע בעדו ביחס לרכב סגור בו הטמפ יכול לעלות ל50-60מ״צ.

כעובדה, מול המקרר הספציפי, זה החזיק בהצלחה את המצבר על 12.5 עד לרגע ההנעה.

אגב,
בעקבות האמירות על ניצולת טובה יותר, הוספתי בקר ועל פניו נראה לי שזה באמת עושה עבודה טובה יותר.

zivo
02-05-17, 19:59
דורון,

אני אנסה להיות זהיר :-)

1- 3 פנלים של 16X23 נותנים במקרה הטוב 1104 סמ"ר (אני אומר במקרה הטוב כי אין לי מושג, אם זה שטח נטו ? ברוטו?).
פנל של 40X40 נותן 1600 סמ"ר, משהו לא מסתדר.
2- מאוורר אכן עוזר מאוד(למרות שהוא צורך חשמל בעצמו). אני סידרתי "אגזוז" ואני מקפיד להשאיר חריץ בחולונות.
המאוורר צורך פחות מ 200MA, ועובד רק שהמדחס עובד
-http://www.ebay.com/itm/Brushless-DC-Cooling-Blower-Fan-Sleeve-bearing-7525S-12V-0-18A-75x33mm-/151609936081?hash=item234ca808d1
3- בקר, עדיף MPP, עוזר,ויבוא לידי ביטוי ככל שהתנאים פחות אופטימלים.
בהינתן שבקר פשוט עולה 30-40 ש"ח אני חושב שהוא שזה שווה כל גרוש -
http://www.ebay.com/itm/Solar-Panel-Regulator-5A-MPPT-Controller-Battery-Charging-9V-12V-24V-Auto-Switch-/222057914494?hash=item33b3aee07e

אחת הטעויות שלי בהתחלה, שניסתי להלביש עוד פונקציונאליות נוספת (כמו שליטה על הטעינה בין המצברים הראשיים למצבר צרכנים, USB...) וקניתי בקר PWM של 20A לא מבריק. הוא עושה את שאר הפעולות (כמו ה USB וחיבור בין המצברים), אבל הוא מוציא מהפנל פחות הספק.

zerez
02-05-17, 20:16
זיו, הערה ושאלה,
1. להסתכל רק על שטח פאנל בתור מדד להספק הוא לא מספיק, יש כמה טכנולוגיות של פאנלים שמוציאות הספקים שונים. רוב הפאנלים המקובלים יודעים לספק מעל 120 וואט למ"ר בשמש מלאה אולם יש טכנולוגיות ישנות יותר שמוציאות כ 90 וואט ופחות למ"ר.
2. לגבי הבקר, הוא נראה טוב אבל לא מצויין שהוא מתאים גם למצברי חומצה.
האם הוא עובד בצורה תקינה אצלך?

zivo
02-05-17, 21:52
ארז,
אני לא מתיימר להיו מומחה בנושא, השקעתי קצת זמן וכסף, ואני מנסה לחלוק את ידע וההבנות עם כולם (לחסוך כסף זמן וטעויות למי שרוצה לשחק עם התחום הזה).
אחד הדברים שהבנתי שיש פער אדיר בין התאוריה, בניה של שדה קולטים מקצועי, ושימוש "צנוע" בפנל "ביתי" (ולא חשוב אם זה אחד או שלושה מתקפלים).
תראה את מה ששלח עימרי, 120W לכמעט שני מטר מרובע ( 240X80 ס"מ), וגם הנתון הזה נראה לי מופלא.
אין לי מושג מאיפה אתה לוקח בסביבות 100W למטר (W90-120).
אין ספק שיש הבדל באיכות של הלוחות, חלק מהלוחות הסינים פשוט עשויים משאריות של לוחות תעשייתים, "מקצועים" ( אני לא צוחק, זה אמיתי).
תאוריות זה דבר נחמד, אבל חוכמת המונים ו YOUTUBE זה שילוב מנצח.
הלכתי וחפרתי, יש מלא סירטונים, אבל בסופו של יום, אלו המספרים 50-60W למטר מרובע (דומה למספרים שעימרי דיווח פה) ללוח טוב!.

אחרי שהבנתי את ההבדלים הזמנתי פאנל מונוקריסטל כזה-
https://www.banggood.com/Elfeland-SP-18-420x410cm-30W-18V-Monocrystalline-Solar-Panel-Aluminum-Plate-p-1096520.html?rmmds=myorder

וגם הפנל הזה, שמקבל כמה ביקורות טובות בכל מני מקומות, טוען ל 18W אבל לא מגיע ל 10W ביום שמש חורפי.

וזו תוצאה טובה לעומת פנל סיני פשוט -
http://www.eco-worthy.com/catalog/worthy-epoxy-solar-panel-with-cable-clip-camping-battery-charger-p-550.html
שטוען ל 20W, אבל לא הוציא אפילו 5W באותם תנאים (והפאנל טיפה קטן יותר).

(אחרי שהסיני הזה התחכם לגבי החזרה , ביקש אין ספור בדיקות, אז צילמתי לו בדיקה אחת ושמתי ב YOUTUBE :-)
https://youtu.be/yKO4P_K1GKk ).

אלו המספרים, וכל מי שטוען אחרת, שיצלם (כמו שאני צילמתי ואחרים ביוטיוב) ויחלוק (בשביל להקל על הבדיקות , הצעתי לחלוק את המד הספק שהשתמשתי בו , 30 ש"ח).

לגבי הבקר, ראיתי את ההערה הזו, ואני לא מבין אותה :-)
לבקר הזה (בסופו של יום, זה ממיר DC 2 DC פשוט) יש שני פוטנציומטרים (שתי הקוביות הכחולות בצד הנוגד לחיבורים), אחד למתח יציאה ואחד למתח כניסה.
ויש הסבר פשוט איך לכוון אותו.
מתחילים אם המתח יציאה, מחברים עומס ומכוונים את המתח יציאה למתח הרצוי (נגיד שאני רוצה לטעון עד 13.2V).
עכשיו, שהמד הספק מחובר בטור (ואני עושה את זה עם נגדים ולא סוללה שמשנה את התכונות שלה בזמן הטעינה), אני מתחיל לשחק עם המתח כניסה עד לנקודה שאני מקבל הספק מכסימלי (עבור מצברים של 12V, בד"כ הנקודה של הפאנל היא בסביבות 16-18V).
וזהו, מעכשיו, שההספק של הפאנל משתנה (בתלות באור), הבקר ישלוט על עוצמת זרם הכניסה כל שהמתח תמיד ישמר על הנקודה שקבעתי (נגיד 16V).
זרם היציאה (לטעינה) יהיה מושפע מההספק של הפאנל, פחות הפסדי הנצילות של הבקר (בסביבות 90%).
מאחר וגם לבקרים יותר מקצועים והרבה יותר יקרים אין יותר מ 95% נצילות, קניתי והשתמשתי בו.
כאמור, בשמש טובה, ותנאים אופטימלים התרומה של הבקר לא משמעותית (לעומת חיבור ישיר. הוא קצת יות יעיל אבל יש לו את ההפסד שלו). אבל ככל שהתנאים פחות טובים, הבקר מוכיח את עצמו.

ד ו ר ו ן
02-05-17, 22:45
1- 3 פנלים של 16X23 נותנים במקרה הטוב 1104 סמ"ר (אני אומר במקרה הטוב כי אין לי מושג, אם זה שטח נטו ? ברוטו?).
.
שטח נטו, מסגרת המוצר לא רלוונטית לדיון על שטח מייצר אנרגיה.

אנחנו מעלים כאן תוצאות לדיון, ואפשר לבקר את שיטת המדידה ואם תמצא בה בעיה, אז בהחלט לאתגר את התוצאות ולנסות שוב.

הגענו מזמן להבנה שיש פער לא קטן בין הצהרות היצרן לביצועים- וזו הפכה לדעתי לאקסיומה שלא תקבל את התוצאות הפנטסטיות בעלון המוצר.

זה עדיין לא אומר שאפשר לקבל מהמוצר את מה שכן התקבל ממנו בפועל..

תיארתי שימוש במוצר מסויים, במספר מקרים ספציפיים, ואלו התוצאות.
שים לב,
הנחת הנחות ולפיהן חישבת שזה לא ייתכן, אבל ההנחות האלו לא תקפות לאופי השימוש שתואר.

המקרר לא נפתח אלף פעם ביום, מה שמאד מפחית את השעות מדחס.
הוא ממוקם במקום מוצל ומאוורר הרבה יותר מהמקרר שלך שבתוך הרכב.
בבדיקה עם רב מודד הצריכה שלו בעומס הייתה נמוכה יותר ממה שיש אצלך, קרי 2.5~ אמפר בעומס עבודה ביום חם, ופחות מכך בשימור טמפ' אם לא מאד חם בחוץ.
אני מזיז את הפאנל ביחס לשמש, כדי לקבל את המקס' האפשרי, ומשתמש בבקר טעינה לייעל את העבודה.

לאור התוצאות, ומאפייני הטיולים והצרכים שלי (חניות ארוכות של מעל יממה), אני מתקדם הולך על פאנל מותג של 20W, ובקר MPPT אמיתי עם תצוגת נתוני עבודה, בתקווה שאחרי קיזוז אופטימיות היצרן זה ייתן את העוד קצת שאני מרגיש שחסר עם הפאנל הנוכחי שהיה סיפתח לתחום מבחינתי.

נמרוד
02-05-17, 23:12
המספר 100 וואט למטר מרובע שארז מביא כתפוקה נומינלית לפאנל סולארי סביר לגמרי, לא מבין זיו מה אתה רוצה ממנו.

הסתכלתי עכשיו על מה עשתה המערכת על הגג שלי היום - תנאים טובים.

60 מ"ר, 6.5 קילוואט בשיא, 46 קילוואט שעה תפוקה יומית.

אם תחלק את זה ל60, כל מטר מרובע נתן שיא של 108 וואט, והפיק אנרגיה שקולה ל 64 אמפר/שעה ב12V.

פאנלים בוש בני ארבע שנים, בקר SMA.

zivo
03-05-17, 00:08
נמרוד,
1- תסתכל על ההודעה הקודמת שלי, כתבתי במפורש, שאחת ההבנות שלי, שיש הבדל בין הלוחות הקטנים שאנחנו מדברים עליהם למערכות יותר מקצועיות. אני עוד לא מבין את זה, יכול להיות שזה קשור לגודל? לקירור? לחיבור של כמה פנלים ביחד? זווית?
בכלל, נסית לחשוב איך כל מי שמתפעל מתקן כזה בשטח שולט על הזויית הטייה של הפאנל? אני זילזלתי בנתון הזה, והוא משמעותי.
איכות הבקר ? כמה עולה הבקר שלך? כמה עולים מה שאנחנו מוכנים להשקיע?
לא יודע את התשובות, אבל אני יודע איזה מספרים מראים אלו שמודדים (youtube וכו').
2- תבדוק את החישוב שלך, 108W זה לא 64A ב 12V.
3- שים לב שאני מתייחס לערך ממוצע ראלי (לדעתי) בניגוד לכל מני מספרי שיאים (אתה זוכר מה ההבדל בצריכת דלק בין נתוני יצרן לעובודת בחיים ? :- ).

הדיון הזה (לא בהכרח בשירשור הזה) התחיל משתי סיבות עיקריות - תחליף לטעינה בהפסקות בין הטיולים, ולישמוש ביום טיול או ימי מחנה (ואז העומס כולל מקרר וכו').

כל מה שאני מנסה להגיד, שחישוב ראלי , לא יכול להניח יותר מ 60W למטר רבוע ממוצע ליום. האכזבה הכי גדולה זה שמשקיעים במשהו, ובונים עליו וזה מפשל.
אני שיחקתי עם 4 פאנלים שונים, דורון עכשיו מדבר על להחליף לפאנל גדול יותר, ובסופו של יום, אני עוד לא ראיתי פה אחד ששם פאנל כזה קבוע לתחזוקה בין טיולים, וחוץ מדורון, אף אחד לא מדבר על שימוש יומי (עימרי עם פאנל גדול פי כמה, מדבר לדעתי על מספרים הגיוניים).

כל המטרה שלי, לעשות תאום ציפיות. מי שיניח, ממצוע, יותר מ60W למטר, יתאכזב.

נמרוד
03-05-17, 09:16
זיו, החישוב שלי מדויק.

המערכת שלי הפיקה אתמול סך הכל. 46 קילוואט X שעה.

אני מחלק 46,000 וואט X שעה ל60, כדי לקבל את סך האנרגיה שהופקה על ידי מטר רבוע של פאנל, ומקבל 766 וואט X שעה, מחלק את זה ב12V כדי לקבל את יחידות האנרגיה המקובלות בעולם הרכב, ומקבל 64 אמפר X שעה.

גרף ההספק של המערכת הוא פעמון, ששיאו בשעת הצהריים, הוא 108 וואט למטר רבוע.

הניצולת של הפאנל שלי היא 16% (זו ניצולת אופיינית היום - יש יותר ויש פחות). מקובל בתעשייה הזאת לקחת את השטף של השמש כמספר קבוע 1000 וואט/מטר רבוע. זה אומר שפאנל שיוצב בדיוק מול השמש כשהיא נותנת בדיוק את השטף התקני הזה, יהפוך 16% לאנרגית חשמל - 160 וואט.

זה המספר שאיתו מגדירים את הפאנל - אלו המספרים על המדבקות.

המשתנה הגדול הוא כמובן שטף האנרגיה האמיתי של השמש, שמשתנה מאפס בבוקר לאפס בערב ובאמצע יש המון גורמים שמשפיעים עליו, כל כך הרבה גורמים שאין טעם להכנס אליהם. היחידים שבשליטה שלנו זה נקיון הפאנל, וזוית ההצבה שלו.

על הגג שלי, פאנל של 160 וואט למטר רבוע - הספק רגעי, מקסימלי, נומינלי - כל המילים האלו חשובות! - כבר בגלל ההתקנה (שהיא סטטית) הספק השיא ה"מצופה" (As Installed) שלו יורד ל130 וואט בערך (אלו החישובים של המתקינים) והנה, בפועל, אני אתמול קיבלתי 108. מאד מדויק, אגב, בהתחשב בזה שאחרי 4 שנים אני אמור לאבד כ4 אחוזים (פאנל מאבד נצילות עם הזמן, עד כדי 80% מניצולת מקורית אחרי 20 שנה שנשארים קבועים פחות או יותר), שאנחנו עדיין לא בימים הכי-הכי, ושלא שטפתי את הפאנלים השנה עדיין.

zivo
03-05-17, 13:11
מה היה לנו פה ....

נמרוד- מערכת "מקצועית" קבועה, 60 מ"ר שנותנת בממוצע 108W למ"ר.
דורון -מערכת, ניידת וקטנה , שמותקנת ארעית בשטח שנותנת בערך אותו הדבר (100W למ"ר) , ללא שימוש בבקר . (11-12W ל 0.11 מ"ר ).
עימרי - מערכת ניידת, אבל יותר גדולה ומקצועית, כולל בקר, שהנתון המוצהר שלה 60W למ"ר (120W ל2 מ"ר).
זיו - טוען שעבור מערכת ניידת קטנה, בקר MPP פשוט, צריך להניח ממוצע של עד 60W למ"ר.

איך אני מבין את זה -
* אם כל הכבוד לדורון, ויש כבוד, הנתון שלו מוגזם. זה אולי נתון רגעי, אבל לא מספר אמיתי שאפשר לעבוד איתו.
* הנתון של נמרוד מייצג מערכת מקצועית, בהתקנה קבועה ובקר יקר, וביום יפה כמו אתמול, הגיעה ל 108W. אני שמח אם לנמרוד יש סטיסטיקה של החודש האחרון (ולא של יום שמש אחד).
* אני נסיתי להגיד משהו הרבה יותר פשוט שנוגע לתחום של תיכנון מערכות (תחום שכולללנו חוטאים בו), יש הבדל בין נקודה רגעית לפרמטרים לתכנון וחישוב מערכת.
אני בטוח שהחישוב הכלכלי של הפאנלים של נמרוד לא יכול להניח ממוצע כמו אתמול (יום קיץ (אנחנו מעבר ליום השיוויוני), ושמש ללא עננים).
אותו הדבר למי שמתכנן פאנל לשימוש יום יומי.

המטרה שלי היתה לשים מספר בסיס שיעזור למי שחושב על הכיוון של שימוש בפאנל ( לחניה, למקרר בחניה (שלמה) :-) , למחנה).
ואני עדיין איתן בדעתי , כל הנחת עבודה של יותר מ 60W, אולי תתפקד רגעית ביום מסויים \ בארוע מסויים, אבל ברגע האמת תאכזב.

zerez
03-05-17, 13:44
בזמנו חשבתי לבנות קרוואן בתוך משאית ולכן בדקתי את הנושא די לעומק,
נתונים של תאים סולאריים הם בשמש מלאה שמוגדרת כהספק של 1000 וואט למטר רבוע, זאת בערך עוצמת שמש בצהרי יום קיץ הישראלי על שפת הים.
הנתון של פאנל סולארי הוא נצילות, כמה מתוך ההספק הופך לחשמל כאשר קרני השמש פוגעות בפאנל בניצב, יש המון חומר באינטרנט למשל מתוך ויקיפדיה. ערכי נצילות של הטכנולוגיות הלא מאוד ישנות הם בסביבות 12-15% וקראתי שישנה טכנולוגיה שעוברת את ה 20%
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell_efficiency

האנרגיה תלויה בסינוס הזווית שקרני השמש פוגעות בתא, לכן המשמעות של שינוי קטן מהניצב היא הרבה אחוזים מהתפוקה ולכן המציאו מערכות שיודעות לעקוב אחרי קרני השמש.

טבלא שעשיתי בזמנו לפאנלים טובים כדי לבחור את הפאנלים המתאימים למערכת 12 או 24 וולט, כל הפאנלים שבדקתי מפיקים כ 150 וואט למ"ר ע"פ נתוני היצרן.
מדגיש שוב פעם - מדובר בשמש מלאה כאשר הפאנל בזווית אופטימלית לשמש, ההספק בפועל יהיה נמוך בהרבה, בסביבות 70%.

114642

מעבר לזה יש את נקודת העבודה האופטימלית של התא ואת נצילות הבקר ובהמשך יש את הפסדי המצבר,
מתח טעינה של מצבר הוא מעל 13 וולט ומתח הפריקה הוא כ 12, מה שאומר שטעינה של אמפר שעה דורשת אנרגיה של מעל 13 וואט שעה ואילו ההספק שתוכל להפיק מהמצבר מתוך אותו אמפר שעה הוא רק 12 וואט שעה.

את כל הנתונים האלו צריך לקחת בחשבון בתיכנון מערכת סולארית, אי אפשר להגיד שתא של 100 וואט מפיק ב 8 שעות אור 800 ואט שעה, בפועל הוא יפיק חצי מזה.

נמרוד
03-05-17, 15:15
זיו, המערכת שלי ממש לא נותנת 108 וואט למ"ר בממוצע. רחוק מזה. כתבתי בפרוש - זה היה שיא ההספק, אתמול בצהריים. לא היתה יותר משעה של הספק כזה.

מה שמעניין זה לא ההספק הרגעי המקסימלי, אלא תפקות האנרגיה היומית. זה האינטגרל - השטח שמתחת לגרף הפעמון של ההספק. זו כמות האנרגיה שהמערכת מייצרת. והיא כאמור 46 ק"וטש אתמול, יום יפה. יש ימים שהיא מגיעה ל50. בחורף כמובן הרבה פחות. הממוצע ליום על פני כל עונות השנה, ארבע השנים האחרונות - 33 קוט"ש ליממה. שהם, בחלוקה ל60 כדי לקבל נתון למ"ר, 555 וואטXשעה, ובתרגום ליחידות בשרשור הזה:

מטר רבוע של פאנל סולארי, במיקום הגיאוגרפי שלי, נותן בממוצע רב עונתי ורב שנתי 46 אמפר-שעה, ליום. אם זה מספיק או לא מספיק לצורך זה או אחר, אין לי מושג.

אתה יכול להתווכח עם המספרים - לא אכפת לי. מי שקונה את האנרגיה ומשלם שוטף+60 זה חברת חשמל לישראל:rolleyes:

ולחזור לדיון... לפי ההגיון האישי שלי, השרשור הזה ממש אידיוטי. ברמה של קופסאות הביצים של רכס. רק בלי הצחוקים. כל התעסקות עם פאנלים סולריים כשאתה נוסע עם גנרטור דיזל או בנזין בילט-אין, הזוי. הדבר ההגיוני היחיד הוא להוסיף מצבר פריקה עמוקה נוסף לצרכנים אם באמת אופי הטיולים הוא רביצות ארוכות עם מקרר, וזהו.

ד ו ר ו ן
03-05-17, 15:16
דורון -מערכת, ניידת וקטנה , שמותקנת ארעית בשטח שנותנת בערך אותו הדבר (100W למ"ר) , ללא שימוש בבקר . (11-12W ל 0.11 מ"ר ).
,.
וואלה פשפשתי ובדקתי אחורה.
כתבתי שיש שימוש בבקר כמה וכמה פעמים.
אני חושב שהסכמנו שהבקר מייעל את העבודה.
כמה?
לא מדדתי כמותית, אבל בשביל שלב ההנחות לפחות תדייק.

מ
* אם כל הכבוד לדורון, ויש כבוד, הנתון שלו מוגזם. זה אולי נתון רגעי, אבל לא מספר אמיתי שאפשר לעבוד איתו.
,.
בהתייחס למספרים שנמדדו, והעובדה שהמצבר החזיק על 12.5 יממה שלמה, כשהמקרר ידוע היה מחובר אליו.
תסביר במילותיך את התוצאה.
נכון, לא מדדתי רציף אלא שורה תחתונה.
ובסופו של יום, זה מה שהראה מתח המצבר.
ובבקשה,
לא למה זה לא יכול להיות, כי זה כבר קרה, אלא מה המשמעות.

zivo
04-05-17, 00:20
נמרוד,

אין לי שום וויכוח אתך, אחרי כל ההתכתבויות שים לב למספרים.
אני כתבתי פה, לאורך כל הדרך, שלצרכי פרוייקט כזה, צריך להניח בממוצע עד 60W למ"ר ו8 שעות אור ביום. או במילים פשוטות 480W/H ליום למ"ר.
במפורש אמרתי (לדורון) שאני לא מתווכח עם מדידות רגעיות (11-12W מ 0.11 מ"ר), ומה שחשוב זה ממוצעים.

אחרי כל המספרים הרגעיים, והמיקרי של אתמול, אתה מדווח על ממוצע שנתי של..... 550W/H ליום, ממתקן מקצועי קבוע, עם זווית מדוייקת ובקר מקצועי.
דרך אגב, אם אני עוקב נכון הדיווח של אתמול (46 קווט"ש) משקף 766W/H , ההבדל הזה (בין 550WH ל 766WH) זו בדיוק אחת הנקודות שנסיתי להעלות, תעזבו מספרים רגעיים, תסתכלו על הממוצעים.

אם אתה מסכים איתי שניתן לצפות שהתקנה ניידת, על רכב (איך קובעים כיוון מדוייק? עם מצפן? זווית? מד מעלות?), תהיה 10-15% פחות יעילה מהמערכת שלך בבית, אנחנו מדברים בדיוק על אותם מספרים.

אני מאוד מסכים אתך (והערתי את זה גם לדורון באיזה שרשור אחר) - בסופו של יום זה באלאגן גדול ו 10-15 דקות מנוע, יפתרו את כל הבעיות, ולכן ירדתי מהפרוייקט הזה.
אני גם מסכים, שברכב שמגיע עם מצבר יחיד, יש הגיון בהוספה של מצבר פריקה עמוקה כמצבר צרכנים (לצערי אני עם טרופר שצריך שניים ביום יום, ולכן הלכתי לפתרון אחר).

כל העקשנות שלי הייתה למען הדורות הבאים, אל תתכננו על 100W למ"ר אלא על 60W, ותזכרו שצריך לחשב לא יותר מ 8 שעות (אני עושה ניחוש גס, שבחורף, תהיה פחות שמש, אבל אז גם המקרר צורך פחות, והפוך, יום קיצי, יותר שעות שמש, אבל גם מקרר צורך יותר.).

בקיצור, ע"מ להחזיק מקרר, ותאורה, וטעינות סלולר....... צריך פאנל של לפחות חצי מ"ר (70X70 ס"מ) (ואני זהיר לגבי השימוש של מקרר).
אלו מספרים גסים (איזה מקרר יש לך? איך הוא מותקן?) אבל זה הסדר גודל האמיתי והראלי לפרוייקט כזה.

ד ו ר ו ן
04-05-17, 03:03
מתקן מקצועי קבוע, עם זווית מדוייקת ובקר מקצועי.
.
הפוך..
המתקן מקובע לגג בזוית שהיא פשרה של זוית השמש במהלך היום.
כלומר הוא לא שטוח לגמרי לנצל את שיא הקרינה באמת היום, אבל משיג בממוצע יוצר שעות שמש.

פאנל שיש לך יכולת לתקן לו את הזוית ידנית יהיה בזוית טובה יותר במהלך היום.

דידו
04-05-17, 11:46
מדדתי כרגע
פאנל מונו קריסטליין AA
גמיש ע"ג נירוסטה גמישה
יחידה של 240X350 מ''מ נותנת 2.1V זרם 5.1 אמפר

אם נשרשר 7 פאנלים כאלה נקבל 14.7V בזרם של 5 אמפר

יש מצב לא רע שזה מחזיק צריכת מקרר

אגב יש לי כ20 כאלה שהבאתי להתקנה על יאכטה למכירה למעוניינים להשתעשע

אגב משקל ככל יחידה 92 גרם בלבד

im_ri
04-05-17, 13:23
הפוך..
המתקן מקובע לגג בזוית שהיא פשרה של זוית השמש במהלך היום.
כלומר הוא לא שטוח לגמרי לנצל את שיא הקרינה באמת היום, אבל משיג בממוצע יוצר שעות שמש.

פאנל שיש לך יכולת לתקן לו את הזוית ידנית יהיה בזוית טובה יותר במהלך היום.

אתה לגמרי צודק. אחד הדברים הטובים בפאנל הנייד הוא שככל שאתה מזיז אותו יותר לכיוון השמש גם בזוית הפאנל וגם בכיון אתה מיד רואה כיצד הטעינה מתגברת.

zivo
04-05-17, 13:55
כתבתי את זה באיזה הודעות קודם, אבל אתם מתעקשים להיות צודקים .... אז גם אני :-)

אם מדובר במקרה של לעזוב את הרכב וללכת לטיול רגלי (ע"ע כרכום), אתה מניח בצורה לא מדוייקת, והולך, ולכן אני מניח פחות יעיל ממתקן מקצועי.
אם מדובר "במחנה", אני מניח שפותחים את המקרר כל הזמן. ולא רק שפותחים וסוגרים, אני , כנוהל קבוע ( ובניגוד לצידנית) ברגע שאני מוציא בקבוק מים קרים, אני מכניס בקבוק אחר במקומו. יתרה מזאת, אם תוך כדי הטיול מתפנה מקום ( אוכל שיצא), יש מצב שאני מכניס בקבוק מים במקום.
ביום כזה ( ע"ע יום עצמאות לפני יומיים), המקרר עובד הרבה יותר קשה. מי שבא לו, לוקח בירה, מתי שבא לו...וזה אומר פתיחות אין סוף.
אתם רוצים להיות עם מקרר ולנהל משמעת צידנית? בבקשה, אז למה מקרר?
אתם רוצים להנות ממקרר, תהנו ממנו (גם אם צריך פענמים ביממה להדליק את הרכב ל 10 דקות).
בקיצור, המקרר עובד למעלה מ 50% מהזמן (והרבה למעלה מזה אם מנסים להחזיק את המקרר קרוב לאפס).

יש לי בטרופר כל כך הרבה דברים שאני חשבתי ששוה לי להשקיע בהם, וכל בן אדם שפוי שמסתכל, שואל אם זה היה שווה את המאמץ....... שאני אחרון שיכול להעיר על הגיון בשיגעון.

ב ה צ ל ח ה :-)

ד ו ר ו ן
04-05-17, 18:23
אם מדובר במקרה של לעזוב את הרכב וללכת לטיול רגלי (ע"ע כרכום), אתה מניח בצורה לא מדוייקת, והולך, ולכן אני מניח פחות יעיל ממתקן מקצועי.
גם בתרחיש כזה לדעתי הוא מונח בזוית טובה יותר ממתקן נייח לחלוטין שפונה בכלליות אופיינית לדרום מערב, בזוית ממוצעת של כ-45 מעלות.
ב-3 שעות שהיינו בכרכום, והפאנל נתן עבודה, הוא הונח בזוית מיטבית כשעזבנו את הרכבים, והסטייה באותן 3 שעות נמוכה יותר מאשר מתקן נייח שמחכה שהשמש תגיע אליו.

אם מדובר "במחנה", אני מניח שפותחים את המקרר כל הזמן. ולא רק שפותחים וסוגרים, אני , כנוהל קבוע ( ובניגוד לצידנית) ברגע שאני מוציא בקבוק מים קרים, אני מכניס בקבוק אחר במקומו. יתרה מזאת, אם תוך כדי הטיול מתפנה מקום ( אוכל שיצא), יש מצב שאני מכניס בקבוק מים במקום.

יש מצב שמכאן ההבדלים בחישובים של הצריכה והניצולת.
אני לא פותח את המקרר כול הזמן, אין סיבה.
מים קרירים יש במיכל מים של הרכב שנמצא במקום מוצל כל הזמן, מים קרים יש במקרר אבל אין להם ממש דרישה.
בירה אכן יוצאת בתכיפות בחנייה ארוכה, אבל זה לא "אלף פתיחות".
מכאן שדפוס השימוש שלנו שונה, ואצלך לפי התיאור המקרר עובד הרבה יותר קשה.
זה לבד יכול להסביר משטר אנרגיה שונה מאד.

בזמנו, בבדיקות מארז האנרגיה הוא החזיק את המקרר עובד 12 שעות, ובחישוב מדידת הצריכה בעת עבודה (נמדד 2.5-3 בעת עבודת מדחס) , הצריכה עם שכלול עבודה באינטרוולים של כ-30% , המקרר נדרש לכ- 5אמפר ללילה שלם בטמפ' מדברי סטנדרטי.
אתה חושב שפאנל לא מסוגל לפצות על זה?

בניסוי נוסף בשטח, "התעללתי" קצת במארז אנרגיה וכיוונתי את המקרר למינוס 10, כלומר לעבוד רציף והרבה.
המטרה הייתה לראות כמה הוא מחזיק ביום חם בחוץ, והמקרר רוקן את המארז אחרי שעה ורבע, כלומר, בעבודת מדחס כמעט רציפה תחת עומס, המקרר רוקן את ה5~ אמפר שהיה למארז תוך שעה ורבע.
וזה להדגיש בעבודה כמעט רצופה.

ביום רגיל, אני לא מאלץ את המקרר לרדת לטמפ' כ"כ נמוך בעמידה במקום, את זה עושים בנסיעה עד לעצירה לחניון.

ז"א שהמקרר לא עובד רצוף במצב שימור, וגם לא 50% מהזמן, כשלא משגעים אותו באלף פתיחות ולא מכוונים אותו לטמפ' כ"כ נמוך.
ושוב, כעובדה, הפאנל הצנוע החזיק את המצבר על 12.5 מול צריכה של מקרר ספציפי, במשטר שימוש מוגדר.

אתה צודק לגבי תאום ציפיות ממוצרים כאלו, וחשוב לקבל חו"ד של פרופיל שימוש שונה כדי להבין אם זה רלוונטי לתכניות שלך או לא.

אני הולך על פאנל 20W עם מותג רשמי כי הניסוי הראה לי שזה פתרון מתאים לאופי השימוש שלי, ואני רוצה משהו קצת יותר חסון (הסיני הזול נפל מהרכב בגלל רוח ומתיחת החוטים יצרה בעיית מגעים) ועל הדרך פאנל קצת יותר יעיל אנרגטית.

zivo
04-05-17, 19:18
דורון,
אני באמת מתקשה לעקוב אחרי כל המספרים והקונפיגורציות. אין לי הרבה מה לעשות עם טענה של 12.5V פאנל ומקרר וכו'.
יש כל כך הרבה משתנים שחסרים פה, שאני אפילו לא רוצה לנחש מה אולי קרה אצלך.
שתי דוגמאות-
תראה למשל פה -
http://www.zetatalk3.com/docs/Batteries/FAQ/State_Of_Charge_Ver_Voltage_2004+.pdf, עמוד 3 הקו העליון הגרף, 12.5V זה 50% מהמצבר!!!
האם זה מקרה שלך? כנראה שלא. אבלי אין לי מושג על איזה גרף אתה "יושב", אין לי עם מה להשוות.
עוד נתון, בשביל הבלבול, בטרופר שלי יש שני מצברים (70AH) בני שנתיים, ויש לי מד מתח דיגיטלי, סיני זול עם תצוגה בדשבורד.
שהמצבר מלא (אחרי נסיעה ארוכה, ו\או מחובר ימים ארוכים לטעינה בבית), הצג מראה 12.5V.
בקיצור, שכל עשירית V , מתורגמת לכל כך הרבה % מהתכולה, רק השוני באיכות המודד, המגע ברגע הבדיקה..... משנה את כל הסיפור.
אם אתה באמת רוצה לרדת לרזולוציות האלו, אתה חייב לשדרג את הבדיקות שלך.

דרך אגב, אני כבר כמה זמן, מסתכל על זה-
http://files.danfoss.com/technicalinfo/dila/06/aeo_technical_info_06-03_ct31b102.pdf
מכיר מזגן אינוורטר? דנפוס מעלים טענה מעניינת לגבי פעולה יעילה יותר של המדחס במוד של עבודה רציפה (לעומת כניסה ויציאה של המדחס). בלילה, עם פחות מ 30% זמן הפעלה, זה אולי לא גליק גדול, אבל תחת עומס, שהמקרר עובד באינטרוולים יותר דחופים זה יכול להיות מעניין. עדיין לא גיבשתי דעה, אני מחפש מידע אובייקטיבי.

zivo
04-05-17, 20:53
מדדתי כרגע
פאנל מונו קריסטליין AA
גמיש ע"ג נירוסטה גמישה
יחידה של 240X350 מ''מ נותנת 2.1V זרם 5.1 אמפר

אם נשרשר 7 פאנלים כאלה נקבל 14.7V בזרם של 5 אמפר

יש מצב לא רע שזה מחזיק צריכת מקרר

אגב יש לי כ20 כאלה שהבאתי להתקנה על יאכטה למכירה למעוניינים להשתעשע

אגב משקל ככל יחידה 92 גרם בלבד

סתם בשביל הסקרנות, איך מדדת את המספרים האלו? איזה עומס?

zerez
04-05-17, 21:13
סתם נתון, תאי מונוקיסטליין הם בעלי נצילות גבוהה מאוד, מעל 22% מול נצילות של כ 14% של התאים "הרגילים" אבל הם יקרים יותר
http://www.solarreviews.com/solar-energy/pros-and-cons-of-monocrystalline-vs-polycrystalline-solar-panels/

ד ו ר ו ן
05-05-17, 03:08
זיו,
אתה מערבב נושאים.
אתה מתייחס למשמעות 12.5 במצבר, כשהנתון שאליו צריך להתייחס הוא שהפאנל מצליח להחזיק את הערך הזה, וזו השורה התחתונה מבחינתי.

אף לא לרגע נאמר שבמקרה שלי הפאנל הקטן מתגבר ומטעין מעבר לצריכת המקרר.
יתרה מכך, ברור לי וכתבתי את זה שהוא רק מאט משמעותית את הירידה, כלומר מפצה על רוב התריע ולא כולה.

בגלל זה התכנון לפאנל קצת יותר טוב.

אצלי המצברים עומדים על 12.7~ אחרי נסיעה, וייצוב.

אחרי יממה, המצבר ״בית״ שלא מחובר לכלום אם הוא לא בטיול, נשאר על 12.7, והראשי שמחובר גם לאזעקה, רדיו ואיזה גנב קטן שלא איתרתי עדיין, עומד על 12.5.

הצריכה של המקרר נמדדה עם רב-מודד, מספר פעמים, והחישוב ל-12 שעות בוצע במכפלות הערך הזה לפי מרווח הפעלת מדחס כ-30% מהזמן.

הכל תועד והוסבר כבר.

im_ri
16-06-17, 10:34
כמו שכתבתי כבר בשרשור הזה, התקנתי PAC80 שמחובר למצבר 80 אמפטר פריקה עמוקה של שנפ שיושב בארגז הטנדר. עד לא מזמן כל המערכת עבדה מעולה כולל הפאנל הסולרי הנייד.

בטיול האחרון באיזשהו שלב הפסיקה הטעינה. כשפתחתי את בית הפיוז בין האלטרנטור לPAC80 ראיתי שהפיוז (10 אמפר) נמס בתוך בית הפיוז והPAC80 היה רותח.

בדקתי את כל החוט שרץ אחורה למצבר ולא נראה שיש קרעים או מקום שבו הוא נוגע בבודי.
ניקיתי את בית הפיוז ושמתי פיוז חדש. כרגע אני עם פיוז 20 אמפר שלא נשרף אבל הממסר PAC80 עדיין מתחמם. הממסר עצמו מיועד לעד 80 אמפר. השבתתי את המערכת ואני לא מטעין את המצבר דרך הממסר עד שאפתור את העניין הזה.
המצבר היה יחסית ריק כשחיברתי את המערכת בפעם השנייה. בראשונה זה היה במהלך טיול והוא דווקא היה מלא.

החוט עצמו שרץ אחורה לא מתחמם וגם לא בית הפיוז. איזה בדיקות אני צריך לבצע? מה יכול לגרום לזה?

asafk
16-06-17, 13:07
פיוז מזויף בחצי שקל יכול לגרום לזה.

אסף.

im_ri
16-06-17, 14:04
תודה אסף. זה אכן היה החשד הראשוני שלי.
אבל עכשיו שהחלפתי פיוז עדיין הממסר מאוד מתחמם. אומנם לא בדקתי את הטמפרטורה שלו לפני שהיו לי בעיות, אבל נשמע לי לא סביר שהוא יהיה כל כך חם כשהוא עובד תקין.

zerez
16-06-17, 15:44
לא הבנתי את הקונפיגורציה אבל אם פיוז של 20 אמפר מגן על ממסר של 80 אמפר והמימסר מתחמם זה סימן שאחד מהם לא עומד בנתונים שלו או שהממסר דפוק.
מה הזרם האמיתי ואיזה מתח נופל על רגלי הממסר?

ד ו ר ו ן
16-06-17, 16:04
אצלי יש PAC200 ובדקתי עכשיו אחרי שעה נסיעה, והוא חם עד לא נעים למגע, כמו כל הדברים סביבו בתא המנוע.

החוט שמוביל ממנו למצבר פחות חם ממנו ומהסביבה (חוט רתכת 32 עם בידוד כפול).

בדקת אותו טרם הבעיה להשוואה מה היה קודם?

im_ri
17-06-17, 10:45
תודה חברים.
הוא מחובר ישירות לאלטרנטור אז הוא מקבל 14-14.5V כשאין עומס גדול על מערכת החשמל.
יש סיכוי שאני חורג מהנתונים של ה PAC80?
Handles 80-Amp continuous current and 150-amp surges

דורון, לצערי לא חשבתי על לבדוק את זה לפני.. אבל הוא חם עד רותח. כלומר אני יכול להחזיר אותו2-3 שניות וחייב לעזוב. לא מרגיש לי חיובי כל כך. הוא אכן בתא מנוע אבל נראה שהוא זה שמייצר את החום לעצמו ולא מתחם מהמנוע.

ד ו ר ו ן
17-06-17, 11:45
התיאור שלך די דומה למה שיש אצלי עם יחידה גדולה יותר (200אמפ) ולהתרשמות אצלי כל הסביבה באותה הטמפ כשהמנוע עובד בנסיעה.

מציע שתפעיל אותו עם מכסה מנוע פתוח עד לטמפ עבודה של המנוע.
נראה לי שככה תוכל לבודד האם וכמה חום הוא מייצר בעצמו.

zivo
17-06-17, 12:43
1- נסה לנתק את המצבר פריקה עמוקה, אבל תשאיר את ה
PAC80 מחובר לאלטרנטור, עדיין מתחמם?
2- יש לך מד זרם? רוב המודדים הפשוטים הם עד 10A! אבל שהמצבר פריקה טעון, הזרם אמור להיות שולי, שהמצבר כן מחובר, תבדוק זרם לפני ואחרי ה PAC80.
3- יש לכם מושג עם זה ממסר אלקטרוני או ממסר אלקטרומגנטי?

asafk
17-06-17, 13:02
אפשר לתת לו פיקוד ולשמוע אם יש קליק של ממסר אלקטרומכני.

אסף.

im_ri
17-06-17, 13:35
1- נסה לנתק את המצבר פריקה עמוקה, אבל תשאיר את ה
PAC80 מחובר לאלטרנטור, עדיין מתחמם?
2- יש לך מד זרם? רוב המודדים הפשוטים הם עד 10A! אבל שהמצבר פריקה טעון, הזרם אמור להיות שולי, שהמצבר כן מחובר, תבדוק זרם לפני ואחרי ה PAC80.
3- יש לכם מושג עם זה ממסר אלקטרוני או ממסר אלקטרומגנטי?

1- אנסה. אבל קשה לי להאמין שהוא מתחמם כשלא עובר בו זרם. זו בדיקה לבדוק אם משהו בדרך מקצר? או אם החימום קשור למעגל הפיקוד ולא לזרם שעובר בו לטעינת המצבר השני?
2- יש לי מולטימטר פשוט, אין לי מד זרם. אשאיל מחבר ואבדוק אבל זה יקח זמן :)
3- שומעים קליק מהממסר כשאני מפעיל את הפיקוד. קליק מעט יותר חזק מהממסרים הרגילים הקטנים.

ד ו ר ו ן
17-06-17, 14:07
אפשר לתת לו פיקוד ולשמוע אם יש קליק של ממסר אלקטרומכני.
אסף.

אצלי לפחות זה לא קליק, זה קנאק..

הוא בתא מנוע ושומעים אותו נסגר בתוך הרכב.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

zivo
17-06-17, 14:19
זה יכול להסביר הרבה....
יש רעש מכני, זה אומר שזה אלקטרומגנט מכני ולא ממסר אלקטרוני, וזה גם מסביר למה -
1- הם מתגאים שאין אובדן מתח במעבר דרך הממסר.
2- למה הממסר מתחמם. אלקטרו מגנט שצריך לסגור מגעות של 80A , צריך להיות חזק.

אני חוזר להצעה המקורית שלי, נתקו את העומס, ותנו לממסר להסגר.
האם הוא מתחמם אותו הדבר? כמה זרם הוא צורך?

יכול להיות שזו התנהגות תקינה (כולל ההתחממות).

im_ri
17-06-17, 14:31
לגמרי קנאק :)

ד ו ר ו ן
17-06-17, 15:03
נתקו את העומס, ותנו לממסר להסגר.
האם הוא מתחמם אותו הדבר? כמה זרם הוא צורך?
יכול להיות שזו התנהגות תקינה (כולל ההתחממות).
אני מציע שעוד לפני שמפרקים, לבדוק בתנאי עבודה.
לתת לו לעבוד בעומס הרגיל עם מכסה מנוע פתוח ולראות איך הוא מתנהג.

לפרק תמיד אפשר אחכ.

asafk
17-06-17, 16:55
נשמע לי שמה שמתחמם זה הסליל של הממסר. תופעה נפוצה ורגילה. הדרך למנוע זאת הוא עם מעגל אקונומייזר אלקטרוני או חשמלי הכי פשוט. לתפוס (להזיז) ממסר של 200 אמפר צריך נגיד 4 אמפר. כדי להחזיק אותו תפוס צריך נגיד חצי או רבע אמפר. אז אם ממשיכים להשקיע בו את זרם התפיסה הוא מתחמם.

אסף.

im_ri
17-06-17, 22:09
ניתקתי את המצבר המשני והפעלתי את הפיקוד של הממסר לחצי שעת נסיעה באוטו. הוא עדיין התחמם מאוד.

asafk
18-06-17, 19:20
בנוסף למה שכתבתי קודם.
הקירור של ממסרים ארוזים בפלסטיק הוא אך ורק דרך המוליכים. חשוב להשתמש במוליכים בעלי שטח חתך כדול שיסיעו גם חלק מהחום.

אסף.

im_ri
18-06-17, 19:38
אמממ.. הפיוז שנמס לי יחסית קרוב לממסר. ככל הנראה החום עבר בכבל עד שחימם את הפלסטיק של הפיוז.
העלת עוד נקודה מעניינת.

לא ידעתי שהממסר אמור להתחמם ככה והקונקטורים עוזרים לו להתקרר ולפלוט חום.
עכשיו זה הזמן לספר שהפריע לי שהקונקטורים הגדולים שמחוברים לפלוס חשופים ככה בתא מנוע ושמתי עליהם כיסוי פלסטיק ?
רץ להסיר את הכיסוי...

asafk
18-06-17, 19:51
אם מחוברים אליהם חוטים עבים אין צורך. אם מחוברים אליהם חוטים דקים... חבר חוטים עבים.

אסף.

ד ו ר ו ן
18-06-17, 21:19
אז חוטי רתכת 32ממ יצא טוב?..

asafk
18-06-17, 22:38
לממסר של 8 אמפר כן. לממסר של 200 אמפר רציף זה גבולי.

אני צריך לחפש יש לי איפושהו טבלאות של אחד מיצרני הממסרים.

אסף.

ד ו ר ו ן
18-06-17, 22:49
הממסר הוא של 200, אבל להבנתי אין 200 על הקו.

הממסר הזה ממתג אצלי את הטעינה למצבר המשני, ומנתק אותו מ הראשי כשהוא פתוח בחנייה.

הכננת מחוברת לראשי.

asafk
18-06-17, 23:03
לדעתי לא משנה מה הוא מעביר. ההתחממות היא מההספק שעובר בסליל, ולא מההספק שעובר בין המגעים הראשיים.

יש התייחסות לנושא בהוראות?

הנה דוגמה למעגל אלקטרוני שמוריד את הזרם על הסליל:
http://www.magneticsensorsystems.com/electronics/sdm840.asp

ואפשר לבנות מעגלים כאלו טיפשים יותר גם עם נגדים.

אסף.

ד ו ר ו ן
19-06-17, 00:30
לא, אין התייחסות בהוראות.

ולדעתי, אצלי הוא לא יותר חם מהסביבה שלו.
בדקתי אחרי נסיעה ממושכת כשהוא מחובר והחום זהה עד כמה שהרגשתי ביד, לעצמים הסמוכים לו.

ד ו ר ו ן
19-06-17, 10:45
נשמע לי שמה שמתחמם זה הסליל של הממסר. תופעה נפוצה ורגילה. הדרך למנוע זאת הוא עם מעגל אקונומייזר אלקטרוני או חשמלי הכי פשוט. לתפוס (להזיז) ממסר של 200 אמפר צריך נגיד 4 אמפר. כדי להחזיק אותו תפוס צריך נגיד חצי או רבע אמפר. אז אם ממשיכים להשקיע בו את זרם התפיסה הוא מתחמם.

אסף.

בחיפוש אינטרנטי עולה שהממסד צורך חצי אמפר כשהוא מחובר ועובד.
זה מהצהרת יצרן ובחור שבדק ומדד בפועל.

נאמר שהוא מתחמם בעבודה, אבל ״לא בצורה ניכרת״, להבנתי זה אומר שאפשר להחזיק אותו ביד.

מה שמכוון לדעתי שוב שסביבת העבודה בתא המנוע כנראה תורמת הרבה חום שלא קשור לחום שנוצר ע״י הממסר עצמו.

אם במצב של מכסה מנוע פתוח ואוורור טוב, הוא עדיין חם מאד, יכול להיות שיש בעיה בחיבור הפנימי שלו.
אם מתחמם סביר, אז זה תפקוד תקין.

zivo
19-06-17, 11:38
בחיפוש אינטרנטי עולה שהממסד צורך חצי אמפר כשהוא מחובר ועובד.
זה מהצהרת יצרן ובחור שבדק ומדד בפועל.

נאמר שהוא מתחמם בעבודה, אבל ״לא בצורה ניכרת״, להבנתי זה אומר שאפשר להחזיק אותו ביד.

מה שמכוון לדעתי שוב שסביבת העבודה בתא המנוע כנראה תורמת הרבה חום שלא קשור לחום שנוצר ע״י הממסר עצמו.

אם במצב של מכסה מנוע פתוח ואוורור טוב, הוא עדיין חם מאד, יכול להיות שיש בעיה בחיבור הפנימי שלו.
אם מתחמם סביר, אז זה תפקוד תקין.

דורון,
זה בדיוק החשש שהיה לי מהרגע הראשון, ולכן שאלתי אם אפשר לנתק את העומס (המצבר פריקה עמוקה), ולמדוד כמה זרם הממסר צורך.
עם זה חצי אמפר (6W) זו לא צריכה להיות בעיה.
אבל אם זה נגיד 4A זה כבר 50W וזה יכול להסביר את הכל.

חבל לבזבז את הזמן על ניחושים, מה שאפשר לדעת ב 10-15 דקות של בדיקה.

ד ו ר ו ן
19-06-17, 12:35
https://www.amazon.com/gp/aw/review/B001YIPXR2/R1NEPRI7ZVMP2R/ref=cm_cr_dp_mb_rvw_3?ie=UTF8&cursor=3

בפירוט חו״ד משתמשים יש את הבדיקות.

im_ri
20-06-17, 13:15
דורון,
זה בדיוק החשש שהיה לי מהרגע הראשון, ולכן שאלתי אם אפשר לנתק את העומס (המצבר פריקה עמוקה), ולמדוד כמה זרם הממסר צורך.
עם זה חצי אמפר (6W) זו לא צריכה להיות בעיה.
אבל אם זה נגיד 4A זה כבר 50W וזה יכול להסביר את הכל.

חבל לבזבז את הזמן על ניחושים, מה שאפשר לדעת ב 10-15 דקות של בדיקה.

אז מה בדיוק הבדיקה הבאה שעליי לעשות? להחליף לחוטים עבים יותר? להסיר את כיסויי הפלסטיק מהקטבים?
כרגע אנחנו יודעים שהממסר מתחמם גם שהמצבר הנטען אינו מחובר אליו.

zivo
20-06-17, 13:37
כמו שזה, שהעומס מנותק! תחבר מד זרם על הקו של הפיקוד (שסוגר את הממסר).
המטרה לראות אם הממסר שלך באמת צורך 0.5A לפיקוד או שיש תקלה אחרת.

-->