PDA

צפייה בגרסה מלאה : מי משתמש בתדרים MURS,WX וכו'?

4by4
02-04-17, 10:40
שלום לכולם.
שאלת תם, במידה והיא לא במקום אין לי בעיה שינעלו/ימחקו את השרשור.

הייתי בטיול בסופש, כל התדרים של FRS היו בשימוש..בערך, היה רעש סטטי שלא הפסיק בכולם ולא היה ניתן לדבר בכלל. זה נמשך ככה יותר מחצי שעה.
בגדול פשוט כיבינו את המכשיר כי לא רצינו להשתמש בתדר חירום שיכול להפריע למישהו. אבל אשמח לדעת, במידה וזה יקרה שוב, יש אפשרות להשתמש באחד מהתדרים האלה?
PMR
MURS
WX
HAM
מי לרוב משתמש בהם?

אמיר ב.א
02-04-17, 22:19
murs זה בערך 151 MHZ (רדיו חובבים בארהב)

WX זה 161 MHZ - משתמשים בו בחול לשידור תחזיות מזג אוויר.

PMR זה בתחום 446 MHZ - רדיו חובבים בתקן אירופאי

HAM זה הגדרה כללית לרדיו בתדרים של חובבים - יש הרבה תדרים ...

בקיצור - מה שחוקי בארץ מביהם זה PMR.

גיא
02-04-17, 23:23
ונניח (בגלל שממלא אנחנו משתמשים בתדרים לא חוקיים .. אז יאללה באלאגן ...) שאני רוצה לצרוב את התדרים הללו ... איפה יש רשימה ?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

tamir128
02-04-17, 23:31
יש לך את הארופאים שהם חוקיים בארץ וגם את האמריקאים שלא חוקיים אבל בפועל משתמשים בהם.
לא מספיק לך?
לי לא זכור מצב כזה...
זה שמשתמשים בתדר בחו"ל לא אומר שבארץ אתה לא מפריע למישהו בתדר הזה.

גיא
02-04-17, 23:35
המזג אויר לא בשימוש פה בטוח.
ותדר עשר אמריקאי היה בשימוש משטרה צבאית .. לא יודע אם עדיין .. ובכל זאת השתמשו/נו בו ...

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

4by4
03-04-17, 00:56
murs זה בערך 151 MHZ (רדיו חובבים בארהב)

WX זה 161 MHZ - משתמשים בו בחול לשידור תחזיות מזג אוויר.

PMR זה בתחום 446 MHZ - רדיו חובבים בתקן אירופאי

HAM זה הגדרה כללית לרדיו בתדרים של חובבים - יש הרבה תדרים ...

בקיצור - מה שחוקי בארץ מביהם זה PMR.

תודה רבה.
השאלה מי בארץ משתמש בתדרים האלה (מעבר לPMR)?. יש איזה גוף רשמי שזה יפריע לו או שזה בגדול פתוח?
הרבה פעמים בFRS יש הפרעות, ובPMR אם אני באיזור עירוני או בפיתוח אני שומע אתרי בניה מדברים שזה גם מציק

ובלי קשר, MURS יש לו טווח שידור יותר רחוק/רחב, בגדול?

boaz avrahami
03-04-17, 04:19
אם יש שם רעשים זה אומר שמישהו משתמש בתדר האמריקאי ואנחנו בטח פולשים ומפריעים לו.

הגישה של בואו נפלוש לעוד תדרים שאין לנו מושג מה יש בהם היא לא ראויה.
בעיקבותיה נולדות הגבלות וגזירות על הציבור.

chewy
03-04-17, 07:39
הגישה של בואו נפלוש לעוד תדרים שאין לנו מושג מה יש בהם היא לא ראויה.
בעיקבותיה נולדות הגבלות וגזירות על הציבור.
היום לכל ג'יפאי יש מכשיר שתומך בVHF, אז במקום לתת לג'יפאים להשתמש באיזה תדר שבא להם בלי להבין מה הנזק, אפשר להשתמש בפלטפורמה של האתר בשביל לכוון אותם לתחום תדרים שיגרום הכי פחות נזק.
למשל טבלת התדרים עם התדרים האירופאים והאמריקאים שיש ב"מדריך ג'יפולוג למכשירי קשר" רצה בקבוצות וטספ ופייסבוק גם של אנשים שלא גולשים באתר, כי כשמחפשים "מכשיר קשר" ו"ג'יפים" בגוגל אחת התוצאות הראשונות זה המדריך הזה. אפשר אולי להוסיף לטבלה גם כמה ערוצים בטווח ה2 מטר.

השאלה מי בארץ משתמש בתדרים האלה
יש פה פירוט של הקצאת תדרים של משרד התקשורת:
http://www.moc.gov.il/sip_storage/FILES/9/1059.pdf
ויש פה פירוט של הקצאת תדרים לחובבי רדיו:
http://www.moc.gov.il/sip_storage/FILES/0/4890.pdf
WX זה סתם שם לכמה תדרים בסביבת 161 מה"ץ. לדוגמה מתוך הטבלאות אפשר לראות שחלק מערוצי WX חופפים לתדרים שמשרד התקשורת הקצה ל"ציוד תקשורת ימי". אני מניח שאם נשתמש בהם באיזור מכתש רמון זה לא יטביע אף סירה.

ובלי קשר, MURS יש לו טווח שידור יותר רחוק/רחב, בגדול?
כלל האצבע אומר שתדר נמוך יותר (גל ארוך יותר) יגיע רחוק יותר. כמובן שיש גם חסרונות כמו הקטנה של רוחב הפס וצורך באנטנה גדולה יותר.

guy888
04-04-17, 08:41
יש ב vhf גם את התדרים הימיים, חלקם מוגדרים לתקשורת בין זוג כלי שייט (בשונה מתדרים כלליים או חרום).
מניח שאם אתה בלב המדבר לא תפריע לאף אחד אם תשתמש בהם.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

lizard
04-04-17, 08:48
אל תניח את זה. יש מכשירי קשר ימיים חזקים במיוחד שיכולים לקלוט למרחקים עצומים. יש כל כך הרבה תחומי תדרים, תניחו לתדרים הימיים לנפשם כי הם באמת לפעמים עניין של חיים ומוות.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

boaz avrahami
04-04-17, 15:23
אין מה להתווכח בכלל.
לא אתפלא אם גם פה אנשים יחטפו בסוף ככול שההפקרות תחגוג.
יש היום תדרים שחלקם מותרים בשימוש (אם כי בהספקים נמוכים) וחלקם האחר כנראה עוד לא הרגיז אף אחד.

נראה לי חסר אחריות להתחיל למצוא תדרים על הסקלה ולהשתמש בהם בלי הבנה על המשמעויות.
אני מניח שבסוף גם אלו שרק רצו מכשיר קשר לטיולים יסבלו מאכיפה מוגברת על אחזת מכשירי קשר בלי רשיון...

zerez
04-04-17, 15:30
כשמשתינים מהמקפצה רצוי שהאור לא יופנה אלינו.
יש פה כאלה שמשדרים בהספקים של 40 ו 50 וואט בתחומי תדר אסורים, כנראה שהתחום האמריקאי לא מאוד מפריע אז בנתיים זה עובר בשקט.
אבל אם נתחיל לפלוש לעוד תחומי תדרים אז מישהו יתעורר ויתחילו ביקורות של משרד התיקשורת על כל מכשיר שהוא לא אירופאי עד חצי וואט (ראה נוהל הגבהות).
השיטה לפנות תדרים היא להשתמש במכשירים של לא יותר מ 5 וואט, זה גי והותר לתקשורת בשיירה.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

גיא
04-04-17, 15:37
מוזר בעיני שאתם מזדעקים .

כאילו שלהתקין איזה קפיץ שבא לי באיזה גובה שבא לי באופן בלתי חוקי זה בסדר ...

Sent from my Pixel using Tapatalk

zivo
04-04-17, 16:45
מוזר בעיני שאתם מזדעקים .

כאילו שלהתקין איזה קפיץ שבא לי באיזה גובה שבא לי באופן בלתי חוקי זה בסדר ...

בדיוק אותו הדבר.
שנים עושים את זה (אני שמתי בולמים עם כריות אוויר לצ'ירוקי, לפני 25 שנה), וזה עובר בשקט.
שאנשים התחילו להגזים, בסוף התלבשו גם על זה.
אבל במדינת ישראל נהרגים מאות אנשים בתאונות וזה לא באמת מטריד פה מישהו, כוחות הבטחון, זה קדוש.....
ושיום אחד, מישהו ישדר חזק מדי, בתדר הלא נכון, ואיזה גורם ביטחוני יתחיל לצפצף........אז בחקיקה פופוליסטית ופשוטה, יורידו לכולנו את האנטנות מהרכבים.
ומי שלא הבין מה ארז כתב (בצורה מנומסת), אפשר להשתין בברכה, אבל לא מהמקפצה .

boaz avrahami
04-04-17, 18:12
תדר הוא גם נכס.
לפלוש לתדר זה להפקיע נכס של המדינה או של מישהו שקיבל או שילם עליו.
גם אם נדמה לכם שהתדר לא פעיל הוא עשוי להיות פעיל וגם לפעמים ליצור הפרעות על תדרים שונים מאלו שאתם משדרים עליהם.

יש הבדל גדול בין להגביה את האוטו לבין לחסום את החניה של השכן.

אבל אני מה אכפת לי.
לי יש אישור להחזיק משדר רדיו ולי לא יחרימו דבר

גיא
04-04-17, 18:30
זה בטח יעצבן אותך מה שאני אכתוב עכשיו ..

אבל מאז שנהיית חוקי נהיית אנטי מי שלא חוקי .. מאד חזק.

boaz avrahami
04-04-17, 18:35
ממש לא ואתה מסלף את דברי.
אני פשוט אומר שדי והותר התדרים שמשתמשים בהם היום.
אני שולל את הרעיון האווילי של למצוא תדרים שלפי דעת מישהו הם חופשיים ולהתחיל לעשות בית זונות על התדרים האלו עם מכשירים בהספק גבוה.

גיא
04-04-17, 18:40
והבית זונות שיש עד היום על התדרים האמריקאים הוא בסדר ?
כזכור לי אתה גם משתמש בהם בעשרים שנה האחרונות ...

מה ההבדל בין FRS ובין MURS ?

boaz avrahami
04-04-17, 19:01
כמו ההבדל בין להשתין מהמקפצה ללהשתין בבריכה.
הכול עניין של כמות ההגזמה.
כמו שאם השיפורים לא היו צועקים לשמיים אז לא היה נוהל הגבהות.
אני לא חושב שצריך להיות צדיקים מהאפפיור אבל גם לא להתיר רסן כי בסוף כשמשתוללים חוטפים סטירה לישור.

ואני חושב שהמצב כיום מאפשר לחיות איתו בלי לתקוע למישהו אצבע בעין

נדב42
04-04-17, 20:07
טוב, תרגיעו שניכם ותקראו שוב מה שפותח השרשור מחפש ...
הוא רוצה למצוא תדר נמוך יותר, פנוי, שייתן לו יותר טווח בלי לעלות לעוצמות שידור גבוהות, לא רוצה סתם לבחור תדר אלא לברר באופן לא רשמי מה פנוי.
השאלה לגיטימית (בפורום הזה) גם אם אנחנו לא יודעים את התשובה. (ואם מישהו יודע, אז אנא שתפו ...)

- - - Updated - - -

מאז שנהיית חוקי נהיית אנטי מי שלא חוקי .. מאד חזק.
גם לבועז אסור לשדר בתדרים אמריקאיים ...

איל מ
04-04-17, 20:14
לא מבין מה הבעיה.
משדרים בתדר האמריקאי ומכניסים ctcss. לא תשמעו שום רחש מפריע כי המכשיר יסנן אותו.

zivo
04-04-17, 20:31
תדרי החובבים -

לדעתי, אין בארץ תדרים פנויים.
יש מי שהחליט להעלים עין \ להתעלם מהשטויות שלנו, אבל כדאי להיזהר.
יותר מדי חזק, ביותר מדי תדרים => ישרוף למישהו את הפיוז.

נדב42
05-04-17, 11:45
רבותי, זו בדיוק התשובה - תדרי החובבים. יש שם תדרים מורשים בכל מיני טווחי תדרים שיתאימו לכל צורך.
רוצים את זה חוקי - עברו את המבחנים והירשמו כחובבי רדיו.
לא חוקי - לפחות אתם יודעים שבתדרים האלו לא תתנגשו עם גופים ממשלתיים/צבאיים/חירום כלשהו ...
חבל שהתדרים האמריקאיים לא כלולים בתדרי החובבים, זה היה יכול להיות תמריץ רציני לעשות את הצעד ...

גיא
05-04-17, 11:49
רבותי, זו בדיוק התשובה - תדרי החובבים. יש שם תדרים מורשים בכל מיני טווחי תדרים שיתאימו לכל צורך.
רוצים את זה חוקי - עברו את המבחנים והירשמו כחובבי רדיו.
לא חוקי - לפחות אתם יודעים שבתדרים האלו לא תתנגשו עם גופים ממשלתיים/צבאיים/חירום כלשהו ...
חבל שהתדרים האמריקאיים לא כלולים בתדרי החובבים, זה היה יכול להיות תמריץ רציני לעשות את הצעד ...
יאללה תן רשימה שנצרוב לבאופנג ..

נדב42
05-04-17, 11:51
הנה:

תדרי החובבים -

pelegw
05-04-17, 14:47
אם אנשים יתחילו לעלות על תדרי חובבים זה יגמר רע הרבה יותר מהר, פשוט מאוד זרם התלונות למשרד התקשורת לא יאפשר לו לא לעשות עם זה משהו.
בועז צודק לחלוטין לגבי המחשבה על שימוש בתדרים שאין לאנשים מושג מה יש ומה אין עליהם.
אם כבר משתמשים באמריקאיים, אז הפתרון הוא פשוט מאוד - לעבור לרוחב פס צר 12.5, ולהכפיל את כמות הערוצים הזמינים.
פתרון נוסף ופשוט למי שמטייל בקבוצה סגורה זה כמו שנאמר למעלה, לצרוב CTCSS לערוצים שהוא משתמש בהם. עדיין ייתכנו הפרעות שידור במידה ומישהו משדר על הערוץ אבל לפחות קבוצות אחרות לא יפריעו לו. הבעיה עם זה שצריך מכשיר שתומך בהרבה ערוצים ואז אפשר לצרוב את אותו הערוץ עם ובלי CTCSS.

גיא
05-04-17, 14:52
ל stcss אני סתם בוחר ערך בשני הצדדים ? או שיש היגיון בשיגעון ?

pelegw
05-04-17, 15:06
לא נראה לי שיש צורך לבחור ערך ספציפי, 91.5 אמור להיות בסדר לדעתי. אבל אחת הסיבות לריבוי הטונים זה בדיוק כדי לאפשר להרבה קבוצות לבחור אחד :)
ד"א, כתלות במכשיר, לדעתי אפשר להכניס את הערוץ למצב Monitor ואז לא צריך לצרוב פעמיים, מעבירים את הערוץ למוניטור וה-PL לא ישפיע על קליטה. בשידור הוא עדיין ישודר אבל גם מי שבלעדיו ישמע.

גיא
05-04-17, 15:14
לא נראה לי שיש צורך לבחור ערך ספציפי, 91.5 אמור להיות בסדר לדעתי. אבל אחת הסיבות לריבוי הטונים זה בדיוק כדי לאפשר להרבה קבוצות לבחור אחד :)
ד"א, כתלות במכשיר, לדעתי אפשר להכניס את הערוץ למצב Monitor ואז לא צריך לצרוב פעמיים, מעבירים את הערוץ למוניטור וה-PL לא ישפיע על קליטה. בשידור הוא עדיין ישודר אבל גם מי שבלעדיו ישמע.
ננסה.
תודה.

(זה בעצם כמו התת ערוצים של המכשירים הזולים הקטנים .. נכון ?)

pelegw
05-04-17, 15:44
לא, זה צליל שנוסף לאות שאתה שולח, נניח צליל של 91.5Hz, המכשיר המקבל בודק אם הצליל נמצא בתוך הסיגנל. אם כן, הוא פותח את ה-Squelch אם לא, הוא לא פותח. השידור עדיין שם ואם יש מכשיר שלא מוגדר לו PL, הוא יקבל את השידור שלך.

גיא
05-04-17, 16:04
לא, זה צליל שנוסף לאות שאתה שולח, נניח צליל של 91.5Hz, המכשיר המקבל בודק אם הצליל נמצא בתוך הסיגנל. אם כן, הוא פותח את ה-Squelch אם לא, הוא לא פותח. השידור עדיין שם ואם יש מכשיר שלא מוגדר לו PL, הוא יקבל את השידור שלך.
אהה !

רות היישר :)
תודה.

zivo
05-04-17, 19:18
יאללה תן רשימה שנצרוב לבאופנג ..

גיא,
בתוך התחומים של החובבים יש שני תחומים קרובים לתחומים שאנחנו משתמשים -
144-146MHZ
430-440MHZ (התדרים "האמריקאים" "והאירופאים" מתחילים ב 462 ו 446 בהתאמה).
בתוך התדרים של החובבים יש כמה תדרים שהייתי מציע "להיזהר" ולא לדרוך עליהם , אלו התדרים של הממסרים -
http://www.iarc.org/iarc/#Repeaters

בכל שאר התדרים (נגיד באזור של ה 430?) מי יכול לדעת אם אתה משדר (בלי רישיון) או בועז (שיש לו רשיון)?

דרך אגב, אני הכנסתי את התדרים של הממסרים, ואני מצליח לעבוד עם חלק מהם (לא עם כולם), אני חושב שזה פתרון חרום ששווה לחשוב וליישם. אני לא משתמש בתדרים האלו, אבל הם על המכשיר למקרה חירום.
האם זה חוקי? - לא.
האם זה יכול להציל חיים? - כן.
אז שיהיה על המכשיר, אם יעזור ויציל, נתמודד עם הסיכוי לתלונה של שימוש לא חוקי :-)

עדיף להישאר בתחומים הרגילים אבל גם אני כבר נתקלתי בהפרעות בתחום שלם ואז אין ברירה (דרך אגב, אם כבר לא סטנדרטי, אני מעדיף VHF).

tamir128
05-04-17, 19:19

זה כן.
ה'תת ערוצים' במכשירים הקטנים זה CTCSS, בדיוק כמו שהסברת כאן.

zivo
05-04-17, 19:22
מתעלק על השירשור הזה עם שאלה נוספת באותו התחום-

אמריקאי #3 , אולי התדר הכי נפוץ - שאני נוסע בכבישי הארץ (בעיקר מרכז) , המכשיר מרעיש כל הזמן. כל כמה שניות נכנס רעש לבן.
אין לי את זה בתדרים אחרים, ובד"כ אני לא נתקל בזה במדבר ובמקומות רחוקים.
מישהו מכיר?

pelegw
05-04-17, 19:22
זה כן.
ה'תת ערוצים' במכשירים הקטנים זה CTCSS, בדיוק כמו שהסברת כאן.

אוקיי, טוב לדעת.

tamir128
05-04-17, 19:29
בתוך התדרים של החובבים יש כמה תדרים שהייתי מציע "להיזהר" ולא לדרוך עליהם , אלו התדרים של הממסרים -
http://www.iarc.org/iarc/#Repeaters

בכל שאר התדרים (נגיד באזור של ה 430?) מי יכול לדעת אם אתה משדר (בלי רישיון) או בועז (שיש לו רשיון)?

דרך אגב, אני הכנסתי את התדרים של הממסרים, ואני מצליח לעבוד עם חלק מהם (לא עם כולם), אני חושב שזה פתרון חרום ששווה לחשוב וליישם. אני לא משתמש בתדרים האלו, אבל הם על המכשיר למקרה חירום.
האם זה חוקי? - לא.
האם זה יכול להציל חיים? - כן.
אז שיהיה על המכשיר, אם יעזור ויציל, נתמודד עם הסיכוי לתלונה של שימוש לא חוקי :-)

עדיף להישאר בתחומים הרגילים אבל גם אני כבר נתקלתי בהפרעות בתחום שלם ואז אין ברירה (דרך אגב, אם כבר לא סטנדרטי, אני מעדיף VHF).

אתה לא מצליח לעבוד עם כולם כי הטבלה לא מעודכנת.
חלקם מושבתים וחלקם שינה תדר.
יודעים יופי אם אתה משדר בלי רשיון על תדר חובבים לפי זה שאין לך אות קריאה.

- - - Updated - - -

מתעלק על השירשור הזה עם שאלה נוספת באותו התחום-

אמריקאי #3 , אולי התדר הכי נפוץ - שאני נוסע בכבישי הארץ (בעיקר מרכז) , המכשיר מרעיש כל הזמן. כל כמה שניות נכנס רעש לבן.
אין לי את זה בתדרים אחרים, ובד"כ אני לא נתקל בזה במדבר ובמקומות רחוקים.
מישהו מכיר?

אכן קורה לפעמים ואני לא בטוח אם זאת הסיבה אבל בכל חיפוש בגוגל הכמה תוצאות חיפוש הראשונות נותנות את המאמר של אליק בכמה וכמה אתרים ושם הוא כותב שג'יפאים מסוקסים משתמשים בתדר 3 האמריקאי.
לכן אין להתפלא שכל מי שרוצא להיכנס להגדרה של ג'יפאי מסוקס עובד על התדר הזה :cool:

boaz avrahami
05-04-17, 20:13
3 אמריקאי כבר שנים מרעיש כאילו יש איזו מערכת בקרה שעובדת עליו. במיוחד בדרום אבל לא רק.

לחובבים אסור לתקשר עם מי שאין לו אות קריאה של חובב כך שאין תועלת עבור לא חובב בממסרים מה גם שלדעתי הממסר במצפה רמון לא עובד.
מעבר לכך אני מעריך שאם תדרי החובבים יופרעו יש סיכוי רב שזה יגמר בנזק למי שאינו חובב.
יש להם יכולת ידע ומוטיבציה לכך.
אל תיללו אחר כך שהכול בגלל כמה מטומטמים

גיא
05-04-17, 20:35
קשרפוקליפסה בדרך

boaz avrahami
05-04-17, 20:48
תגיד, אתה אח של chiam8 ?

מה נהיה איתך?

chewy
05-04-17, 20:48
לחובבים אסור לתקשר עם מי שאין לו אות קריאה של חובב כך שאין תועלת עבור לא חובב בממסרים מה גם שלדעתי הממסר במצפה רמון לא עובד.

אני מקווה שחובב רדיו שמאזין לקשר ומבין שיש ביכולתו להציל חיים, יבחר בשמחה להציל חיים ולא יתעצבן שמישהו מפריע לו בתדר שמוקצה לחובבים.

boaz avrahami
05-04-17, 21:02
אם הוא יעבוד לפי הספר הוא רק יודיע בטלפון לגופי הביטחון.

וגם אם פתחת את הממסר הדרומי, לא תגיע כנראה לחובב מהמרכז שלא מאזין לו.
יותר סביר שתמצא ברדיוס שלך ג׳יפאים שמאזינים לתדרים של הג׳יפאים.
אל תיגררו אחרי השטויות שרצות פה. שום טוב לא יצמח מהנסיון להפריע לסטטוס קוו הקיים היום.

אני בבסיס ג׳יפאי ולא חובב רדיו.
אמנם יש לי רשיון להחזיק מכשירי קשר ואני רוצה שתהיה לי יכולת דבר ראשון לתקשר עם הגיפאים.
אני רואה בדאגה את ההצעות המטופשות האלו שאין בהם שום תועלת לגיפאים למעט סקרנות ילדותית לדרוך על ערוגת הפרחים של השכן ולעצבן את השכן.

אחרי הגאון התורן שלנו יזלגו עוד חוליגנים לשם וברורה התוצאה.

דווקא מכאן - המקום היותר איכותי, ציפיתי ליותר

zivo
05-04-17, 22:56
בועז,
יש לי הרבה ביקורת על התרבות הישראלית (לעומת ארה"ב ואירופה), אבל דבר אחד אי אפשר לקחת (מרוב) הישראלים - הערבות הדדית.
זה נכון בעזרה בטיולים בחו"ל וזה נכון גם בארץ (בהרבה מקרים).
אני באמת רוצה להאמין, שמי שיעלה על תדר של ממסר, ויקרא לעזרה (התייבשות, תקיעה.....) יהיו חובבים שלא יתעסקו עם האות קריאה שלהם.
אני לא מציע להשתולל ולהפריע, ואני הראשון שימליץ פה להסתפק במכשירים של 5-8W ולא להרעיש את העולם עם 25-40W, אבל שנתקעים....
פעם, פעם.... שמכשירי קשר היו נדירים וטלפון נייד לא היה אפילו בחלום, היינו לוקחים (בסתר) את "הרינה" (המכשיר קשר של החילוץ של הטיסים), לטיולים.
היה פעם אחת שזה הציל חיים, אפילו המרובעים של ח"א לא התעסקו עם העברת משמעת וכולם בירכו על היוזמה.
אני יודע שיש פורומים בוואטסאפ שלא עובדים כך, ושם, מי שלא לפי התקנון לא עוזרים לו, אבל זה חריג ולא מייצג :p

tamir128
05-04-17, 23:22
בועז,
יש לי הרבה ביקורת על התרבות הישראלית (לעומת ארה"ב ואירופה), אבל דבר אחד אי אפשר לקחת (מרוב) הישראלים - הערבות הדדית.
זה נכון בעזרה בטיולים בחו"ל וזה נכון גם בארץ (בהרבה מקרים).
אני באמת רוצה להאמין, שמי שיעלה על תדר של ממסר, ויקרא לעזרה (התייבשות, תקיעה.....) יהיו חובבים שלא יתעסקו עם האות קריאה שלהם.
אני לא מציע להשתולל ולהפריע, ואני הראשון שימליץ פה להסתפק במכשירים של 5-8W ולא להרעיש את העולם עם 25-40W, אבל שנתקעים....
פעם, פעם.... שמכשירי קשר היו נדירים וטלפון נייד לא היה אפילו בחלום, היינו לוקחים (בסתר) את "הרינה" (המכשיר קשר של החילוץ של הטיסים), לטיולים.
היה פעם אחת שזה הציל חיים, אפילו המרובעים של ח"א לא התעסקו עם העברת משמעת וכולם בירכו על היוזמה.
אני יודע שיש פורומים בוואטסאפ שלא עובדים כך, ושם, מי שלא לפי התקנון לא עוזרים לו, אבל זה חריג ולא מייצג :p

לדעתי אתה צודק אבל הבעיה היא הסחף שבועז מדבר עליו.
אתה מדבר כאן על שעת חירום, אחרים לאט לאט גם ילמדו ועם הזמן יהיו שיירות שהתדר שלהם לכל הטיול יהיה ממסר של חובבים, בלי להבין בכלל שהם מפריעים למישהו או עוברים על החוק, כי 'ככה כולם עושים' וכשנגיע למצב הזה אז בהחלט הקשרקליפסה בדרך.
רק עניין של זמן.
אז אם בתדרים שלך יש גם ממסרי חובבים לשעת חירום, עדיף לא לדון על כך בראש חוצות.

boaz avrahami
06-04-17, 08:35
זיו, הבעיה היא בדיוק הסחף.
מה שאתה עושה וחושב שאתה מבין, יעשו מחר אחריך עוד אנשים ששמעו באיזה פורום באינטרנט שכדאי לעשות ומשם אתה יודע לאן זה ימשיך.
ישראלים לא מעטים מרגישים שזה בסדר לקחת מנגל ולהתישב למישהו בגינה...

מעבר לכל, בהיבט הטכני אני חושב שאין לג׳יפאים בזה תועלת.
הממסרים האנלוגיים לא מחוברים בעיקרון אחד לשני ולכן די משוכנע שהסיכוי למצוא מאזין על אחד מהתדרים שכיום הגיפאים משתמשים בהם גבוה לאי שיעור.
כל שצריך זה למקסם את יכולות האנטנה.
אגב, גם רינה לא ממש מועילה להקפצה אלא רק לאיתור וקשר קרוב ( או שזו מירה. כבר לא זוכר).

בכל מקרה, ככול שהשרשור הזה מתפתח אני משוכנע יותר למה נכון חוקים קשוחים.
2-3 סטירות בהתחלה וכולם מבינים איפה הגבול בלי התחכמויות וויכוחים

tamir128
06-04-17, 13:15
כל שצריך זה למקסם את יכולות האנטנה.

אז בוא ניתן טוויסט לשירשור הזה ונדבר על יכולות האנטנה:
קניתי עם המכשיר את האנטנה שהיצרן ממליץ עליה.
מה אני יכול לשפר?

גיא
06-04-17, 13:26
אז בוא ניתן טוויסט לשירשור הזה ונדבר על יכולות האנטנה:
קניתי עם המכשיר את האנטנה שהיצרן ממליץ עליה.
מה אני יכול לשפר?
אנטנות אומני כלליות בדרך כלל תופסות טווח רחב של תדרים ולכן פחות יעילות ..

אם אתה 'חי' בתחום תדרים מסויים .. בחירת אנטנה שמתואמת ונבדקה עם יג'ע תשפר פלאות את היכולת בעיקר של הקליטה.

גם הבסיס חשוב. . אגב.

tamir128
06-04-17, 13:36
אנטנות אומני כלליות בדרך כלל תופסות טווח רחב של תדרים ולכן פחות יעילות ..

אם אתה 'חי' בתחום תדרים מסויים .. בחירת אנטנה שמתואמת ונבדקה עם יג'ע תשפר פלאות את היכולת בעיקר של הקליטה.

גם הבסיס חשוב. . אגב.

לא הבנתי מה הקטע של מד יג"ע. נניח שמדדתי וקיבלתי תוצאה כלשהי, אז מה? מה אני יכול לעשות בנוגע לזה מלבד להחליף אנטנה?
מה זה 'אנטנה מתואמת'?
קניתי מכשיר שהוא גם UHF וגם VHF ואני עדיין רוצה להיות מסוגל לעבוד תמיד עם כל התדרים....
הבסיס הוא פח מכסה המנוע. הבנתי שרצוי שיהיה מתחת לאנטנה משטח של לפחות 40X40 ס"מ פח.
בקיצור, האם ומה אני יכול לשפר?

גיא
06-04-17, 13:42
ישנה נוסחה שאני לא זוכר בע'פ (פעם בניתי אנטנות לתחביב אחר שלי) שבעזרתה אפשר למצוא מה האורך המיטבי החשמלי/מכני של אנטנה לתדר מסויים.

בדיוק הבעיה של הרצון לתפוס גם 150 מג'צ וגם 460 מג'צ היא הבעיה של חוסר תאימות.

את האנטנה צריך להתאים על המ'מ .. לתדר שבו השימוש על מנת להגיע לתוצאה המיטבית (1.2) למיטב זיכרוני ..

אם אתה רוצה להיות הכי טוב גם וגם אז צריך שתי אנטנות ולהחליף .. זאת טרחה .. וחוסר נוחות .. אז יש אנטנה 'רחבה' והמחיר הוא שזה פחות מתאים.

pelegw
06-04-17, 13:56
המטרה להגיע ליג"ע של 1:1, לרוב זה לא מושג במכשירים ניידים כי אנחנו לא משדרים על תדר בודד (למשל ב-HF אפשר להתאים את האנטנה עם טיונר לתדר המדוייק שבו אתה משדר ולקבל תוצאה מושלמת כמעט). גם יחס של 1:1.3 יענה על הצרכים שלנו יפה מאוד ואפילו יותר גרוע.
אם אין אפשרות לגעת באנטנה, אפשר לשפר את הביצועים שלה על ידי העברתה כמה שיותר גבוה בג'יפ.
אם רוצים לשדר על UHF בלבד ובעיקר על תדרי ג'יפאים, אפשר למצוא אנטנה שתיתן תוצאות מעולות וגם לא תזדקק למשטח מתכתי גדול.
עבור אנטנה שהיא dual-band כן נזדקק למשטח מתכתי ודי גדול (רדיוס של 50 ס"מ), אפשר להחליף אותו במוטות רדיאלים של 50 ס"מ דקים יותר, אבל זה מורכב קצת לג'יפ.

tamir128
06-04-17, 15:54
תודה!

בקיצור, נשאר עם האנטנה על המכסה מנוע. :cool:

4by4
07-04-17, 02:07
חברים, רק ליישר קו. כמובן שהשאלה שלי הייתה תיאורטית לגמרי ובאמת מתוך סקרנות כדי לא לגרום נזק לאף אחד בשום צורה, אפילו אם זה רק בצורת מטרד ולא יותר. כמובן שאני לא מתכוון לחרוג עכשיו מטווח התדרים מעבר למה שג'יפאים משתמשים בהם.

עכשיו, אני לא רוצה לזרוק גיצים לשום מקום. אבל אני חייב לשאול לאור מה שרשמו פה:
נניח מדובר במקרה חירום אמיתי. מאלה של חיים ומוות באמצע המדבר (בצפון אתה כמעט תמיד יכול למצוא קליטה בפלאפון או כביש קרוב).
על איזה תדר אפשר לעלות ולבקש עזרה ויהיה באמת סיכוי שמישהו יקלוט אותך?
שוב, באמת שאני מדבר על הקיצון שבקיצון.
קיים משהו כזה?

עריכה: מצאתי http://www.iarc.org/iarc/#Repeaters
לפי מה שרשמו פה. למרות שכמו שאמרו, לא יודע מה מפה באמת עדיין פעיל.
אשאיר פה את ההודעה שלי, אולי זה יעזור למישהו בעתיד (מקווה שלא)..

tamir128
07-04-17, 02:29
ושוב, התועלת ברורה, אבל האם אתה מודע לנזק?
אתה משתמש רק לשעת חירום, אבל לא רק אתה קורא כאן וסוף התהליך הוא שכל עמך ישראל מקשקש שם.
פעם תהליך כזה היה לוקח שנים, היום עם האינטרנט וגוגל ואיביי, תוך חמש דקות אנחנו שם ובסופו של דבר לא יהיה אפילו זה ולא תעזור לא לעצמך ולא לאחרים.

4by4
07-04-17, 12:30
מול אנשים בלי שכל שבאים להרוס לכולם, אין מה לעשות. עם המידע הזה או בלעדיו, מי שלא מפעיל שיקול דעת נכון תמיד ימצא דרך להרוס. וזה תופס לא רק על הנושא של הקשר אלא על כל תחום הג'יפאות. זה כמו שמישהו יפרסם פה מקום יפה שהוא גילה. תמיד יבוא זה שינסה לעלות אותו עם הג'יפ ולהרוס.
בגדול, אם מדובר במשהו מציל חיים, אני לא חושב שזה מידע שצריך להסתיר רק בגלל הסיכוי שאיזה אידיוט יחליט לקשקש שם.

בסופו של דבר תדר חירום שאף אחד לא מודע אליו יהיה יעיל כמו לחייג 100 מפלאפון ללא קליטה..

zivo
07-04-17, 13:01
תודה!

בקיצור, נשאר עם האנטנה על המכסה מנוע. :cool:
רוצה לדבר על זה? :-)
אני יודע שזה פתרון נפוץ, אבל ...
אתה לא יכול באמצע, כי זה מסתיר ומעצבן בנהיגה, אז זה חייב להיות קרוב לצד של המיכסה מנוע.
ואז...
זה נמוך.
זה מועד לפגיעה של עצים ושיחים.
זה משדר לא סימטרי, לכיוון מסויים יהיה הגוף של הרכב שיסתיר...ולכיוון אחר, יש מצב שאין משטח גוף מספיק רחוק (לכיוון הכנף, החיצון של הרכב).
לדעתי , עבור UHF (בהנחה שאנחנו מדברים על אנטנות של בערך 3DB, לעלות ל 5-6DB יחייב אנטנה של בערך מטר!), אנטנה קצרה על הגג, במרכז, תהיה טובה יותר גם לשידור וקליטה וגם מבחינת שרידות מכנית.

נמרוד
07-04-17, 13:01
מישהו כאן מדמיין שיש חמ"ל חירום מאוייש 24/7 עם כיסוי ארצי(!), בתחומי הVHF/UHF הספציפיים של המכשירים הנדונים? למה שיהיה כזה דבר בעידן הטלפון הסלולארי?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

גיא
07-04-17, 13:04
מישהו כאן מדמיין שיש חמ"ל חירום מאוייש 24/7 עם כיסוי ארצי(!), בתחומי הVHF/UHF הספציפיים של המכשירים הנדונים? למה שיהיה כזה דבר בעידן הטלפון הסלולארי?

האמת היא. .. שאני יכול לדמיין שיש. .. סוג של לפחות.

יש מלא אנשים שנוסעים עם הקשר פתוח כל הזמן באוטו בשביל השיעמום .. להקשיב לשיחות .. לקשקש עם חבר שגם מסתובב עם האוטו ... יש. לא חסר.

ולמכשירים החזקים באמת יש כוח לא רע בכלל.
יש דיווחים על קשר בין ירושליים ורמה'ג, לי יצא לקשקש בזמן אחת המלחמות הקודמות .. בימי מד'א העליזים מהאוטו שלי עם המקסטראק מד'א עם אמבולנסים בשטחי הכינוס בעוטף .. כשאני באזור יקנעם.

אני מאמין שיש סיכוי ואני בכל מקרה הייתי מנסה הכל בשעת הדחק.

חוצמיזה, יש לנו את בועז. הוא מוסמך ומדופלם. אולי בעז יכול לארגן ממסר ג'יפאים ?

4by4
07-04-17, 13:34

אני מניח שמכשירי הקשר מתחילים איפה שהקליטה הסלולרית מסתיימת

boaz avrahami
07-04-17, 13:55
ראשית כדאי להבין שתחום תדרי ה UHF מכסה מה שמוגדר כקו ראיה.
שנית, למיטב ידיעתי ממסר מצפה רמון לא פעיל.
אם רוצים לקבל יכולות שידור וקליטה מעבר לקו ראיה ( נניח מתוך נקיק) צריך מכשירים שעובדים בתדרי HF שהם תדרים יותר נמוכים עם אנטנות ממש גדולות ואופן פעולה שמכונה גלי רקיע.
זאת אומרת שהגלים מוחזרים מהיונוספרה כמו ראי.
אני לא רואה ג׳יפאים שיגיעו להשתמש בזה גם בגלל שזה תחום יותר מורכב טכנולוגית וגם בגלל שמדובר במכשירים יותר יקרים ופחות נפוצים.
בנוסף התדרים האלו בשימוש חובבים צבא וכלים אזרחיים שנדרשים לקיים קשר ארוך טווח.

האלטרנטיבה הזמינה למי שרוצה בטחון של קשר קל פשוט וזול מכל מכום היא טלפון או מכשירי מצוקה לוויניים.
בימים אלו לא מדובר בהוצאה בלתי סבירה.

tamir128
07-04-17, 14:01

אחלה רעיון!
ממסר ג'יפאים במצפה רמון (וגם באילת?)!
שלוש בעיות:
1. החוק.
2. מי יעשה את העבודה והתחזוקה.
3. מי יממן.

tamir128
07-04-17, 14:11
רוצה לדבר על זה? :-)
אני יודע שזה פתרון נפוץ, אבל ...
אתה לא יכול באמצע, כי זה מסתיר ומעצבן בנהיגה, אז זה חייב להיות קרוב לצד של המיכסה מנוע.
ואז...
זה נמוך. נכון, אבל זה 70 ס"מ הפרש. כמה זה משמעותי?
זה מועד לפגיעה של עצים ושיחים. גם על הגג. ככה לפחות זה מול העיניים שלי ואני יכול לשלוט בזה, לא כמו על הגג.
זה משדר לא סימטרי, לכיוון מסויים יהיה הגוף של הרכב שיסתיר...ולכיוון אחר, יש מצב שאין משטח גוף מספיק רחוק (לכיוון הכנף, החיצון של הרכב). זו אנטנה מגנטית, אם אני ממש חייב תנאי אופטימום, אני מזיז אותה לאמצע מכסה המנוע.
לדעתי , עבור UHF (בהנחה שאנחנו מדברים על אנטנות של בערך 3DB, לעלות ל 5-6DB יחייב אנטנה של בערך מטר!), אנטנה קצרה על הגג, במרכז, תהיה טובה יותר גם לשידור וקליטה וגם מבחינת שרידות מכנית. שרידות מכנית? אני אשכח על קיומה כי היא לא מול העיניים והיא תחטוף ואני אפילו לא אדע, ואני משתמש גם ב VHF.

ולך עכשיו תעביר כבל לגג.

הנה דיברנו... :cool:

boaz avrahami
07-04-17, 14:16
האמת היא. .. שאני יכול לדמיין שיש. .. סוג של לפחות.

יש מלא אנשים שנוסעים עם הקשר פתוח כל הזמן באוטו בשביל השיעמום .. להקשיב לשיחות .. לקשקש עם חבר שגם מסתובב עם האוטו ... יש. לא חסר.

ולמכשירים החזקים באמת יש כוח לא רע בכלל.
יש דיווחים על קשר בין ירושליים ורמה'ג, לי יצא לקשקש בזמן אחת המלחמות הקודמות .. בימי מד'א העליזים מהאוטו שלי עם המקסטראק מד'א עם אמבולנסים בשטחי הכינוס בעוטף .. כשאני באזור יקנעם.

אני מאמין שיש סיכוי ואני בכל מקרה הייתי מנסה הכל בשעת הדחק.

וזאת בדיוק הסיבה למה אסור לתת לאנשים משועממים מכשיר קשר בשביל לקשקש עם אמבולנסים או מטוסי כיבוי...

יכולת גבוהה עם שיקול דעת לקוי זה דבר מסוכן.

מציע לך להירגע כי אתה כורה לעצמך בור. זה אתר ציבורי

גיא
07-04-17, 14:28
וזאת בדיוק הסיבה למה אסור לתת לאנשים משועממים מכשיר קשר בשביל לקשקש עם אמבולנסים או מטוסי כיבוי...

יכולת גבוהה עם שיקול דעת לקוי זה דבר מסוכן.

מציע לך להירגע כי אתה כורה לעצמך בור. זה אתר ציבורי
מה לעשות שהיה לי מכשיר חוקי ...

בעסה .. אה ;)

ולפרסם פה מידע פרטי שקבלת זה נון גדול מאד בועז.

zivo
07-04-17, 15:20
ולך עכשיו תעביר כבל לגג.

הנה דיברנו... :cool:
1- זה לא ה 70 ס"מ, זו ההסתרה של הגוף של הרכב וחוסר תשתית מתכתית לצד השני, זה גורם לשידור להיות "כיווני".
2- על הגג זה באמצע, והסיכוי של ענף משמעותית יותר קטן. חוץ מזה, תסתכל התמונה (בקישור שנתנתי), גם אם זה נתקל במכשול, זה מתהפך, ואח"כ מתהפך חזרה -
114218114219

3- להעביר כבל, אכן זה כנראה החלק הכי מסובך. אני בחרתי לא להסתבך יותר מדי. העליתי בגומי של הדלת, ובעליה לגג, הדבקתי -

114220

לא מושלם, אבל גם לא מסובך. בינתיים חצי שנה מחזיק בלי בעיה. פעם בכמה חודשים להחליף \ לתקן, לא יהרוג אותי.

שיהיה ברור (וכתבתי את זה כבר קודם), לצרכים היום יומיים של טיול קבוצתי, בעיקר למי שעובד עם מכשירים של 25W וצפונה, זה הכל קישקוש. אני בחרתי להסתפק ב 8W ואין לי שום בעיה בטווחים של קבוצה.
אני גם מציע לשים לב להערה של בועז על התפשטות גלים של UHF לעומת VHF ו HF. אני לא מציע להתעסק עם HF, אבל מעבר לVHF, בעיקר בסביבה של קניונים בדרום, נותן הבדל.

- - - Updated - - -

zivo
07-04-17, 15:30

נמרוד,
לא צריך מוקד מאוייש 24/7 . בדיוק כמו תדרי מצוקה של מטוסים ואוניות, אם יהיו ממסרים מספיק גבוהים ונגישים (כמו של החובבים) , ואם כל מי שיש לו מכשיר חדש (שתומך בהאזנה לשני תדרים) יקפיד להאזין ברקע לתדרי חרום האלו, זה יכול להיות פתרון מעשי מאוד.
במחשבה שניה,
יכול להיות שאפשר לרתום את אגודת חובבי הרדיו לסיפור הזה, משהו בכיוון של שימוש בממסרים , לחברים משלמים! לצורכי חילוץ.
מבחינת ידע, אין לי שום בעיה לעשות רישון, אבל פשוט לא מצאתי סיבה למה לשלם כסף כל שנה.
עבור שרות כזה, אני מוכן לשלם אגרת רישיון חבר באגודה.

גיא
07-04-17, 16:31
בכל מקרה בשביל להרגיע אותך, בועז.
יש לי בבאופנג את התדרים של האמריקאים בלבד עכשיו ועם הטווח המזערי של האנטנה המקורית .. תנוח דעתך אני לא יכול להפריע לאף אחד. בקושי בשיירה זה תופס .. יעיד זיו.

boaz avrahami
07-04-17, 16:49
אני לא רואה ( ואני מציין זאת בצער) כיצד חובב הרדיו יוכלו לשתף עם זה פעולה ולו בגלל ההיבט החוקי...

לגבי העלויות הכספיות-
חובב רדיו זה הסמכה לכל החיים.

רשיון תחנה עולה כמעט 50 שח לתחנה ומשלמים כל שנתיים כמעט 100 שח. זה מקנה לך אישור להחזיק ולהפעיל את הציוד.
אם לא שילמת הרשיון שלך אינו בתוקף אבל לא הולך לאיבוד עד כמה שידוע לי.

חברות באגודה היא רשות ולא חובה. עולה 250 שח לשנה.
אני לא בטוח שיש הגבלה מטעם האגודה שהשימוש בממסרים מותר רק לחברים משלמים.
יש עוד רשתות דוגמת רשת ה DMR שהיא רשת על תדרי ה UHF עם ממסרים ושידור דיגיטלי שדורש מכשירים שתומכים בטכנולוגיה הזו. הרשת הזו תופסת תאוצה כרגע בקרב החובבים.

לפני כשבועיים ביצעתי קשר של כ 30 קמ בין 2 מכשירי באופנג ידניים כאשר אחד מהם עם אנטנה חיצונית והשני סטנדרטי על תדר 4 אמריקאי

zivo
07-04-17, 17:37
לפני כשבועיים ביצעתי קשר של כ 30 קמ בין 2 מכשירי באופנג ידניים כאשר אחד מהם עם אנטנה חיצונית והשני סטנדרטי על תדר 4 אמריקאי
UHF או VHF?

boaz avrahami
07-04-17, 19:05
כל התדרים של הגיפאים הם ב UHF גם הארופאי וגם האמריקאי

chewy
07-04-17, 21:48
ראשית כדאי להבין שתחום תדרי ה UHF מכסה מה שמוגדר כקו ראיה.
שנית, למיטב ידיעתי ממסר מצפה רמון לא פעיל.
אם רוצים לקבל יכולות שידור וקליטה מעבר לקו ראיה ( נניח מתוך נקיק) צריך מכשירים שעובדים בתדרי HF שהם תדרים יותר נמוכים עם אנטנות ממש גדולות ואופן פעולה שמכונה גלי רקיע.

אני לא רוצה לחפור יותר מדי ולרדת לפרטים טכניים כי זה פורום ג'יפים ולא פורום חובבי רדיו. אבל הטענה הזו שVHF וUHF נותנים את אותו המענה היא לא נכונה, והטענה שהם תלויים בקו ראייה היא חצי-נכונה ולכן קצת מטעה אנשים שלא מבינים. הכוונה לקו ראייה של גלי רדיו, לא אור נראה. זה אומר שיש אפשרות לגלי רדיו לעבור דרך קירות ומכשולים מוצקים שאור נראה לא יכול לעבור דרכו.

ועכשיו קצת פירוט (אני אשתדל לקצר). גלי VHF ארוכים בערך פי 3 מגלי UHF.
זה אומר שהיכולת של VHF לעבור מכשולים בשטח פתוח יותר טובה מUHF. אבל UHF למשל יהיה יותר טוב בשטח עירוני או בתוך מבנה כי ככל שעולים בתדר יש יותר סיכוי לעבור בחריצים בין מוליכים.
בנוסף יש ניחות בגלל התפשטות הגלים באטמוספירה, שהיא לא ריק אידאלי, במיוחד בימים לחים. הניחות הזה נהיה יותר גרוע ככל שעולים בתדר. לכן VHF עדיף שוב.
בנוסף, אנטות VHF ארוכות פי 3 מאנטנות UHF, מה שעוזר להן "לתפוס" יותר אנרגיה ממקור נקודתי. שוב יתרון לVHF.
ובלי קשר למי מהם עדיף, כדאי שיהיו צרובים שני הבנדים למקרה שבאחד מהם יש רעש רחב סרט. במקרה כזה המעבר בין תדרים אירופאים לאמריקאים יכול להיות חסר תועלת.

והנה דוגמה מintercomsonline (https://www.intercomsonline.com/2-Way-Radio-Range-How-Far-Can-Two-Way-Radios-Communicate-s/136.htm)
For most applications, lower radio frequencies are better for longer range. A broadcasting TV station illustrates this. A typical VHF station operates at about 100,000 watts and has a coverage radius range of about 60 miles. A UHF station with a 60-mile coverage radius requires transmitting at 3,000,000 watts.
בשביל לכסות את אותו שטח בUHF צריך לשדר פי 30 יותר חזק מבVHF.

-->