PDA

צפייה בגרסה מלאה : האם יש בידנו לעזור לאלה ?....

אוהב נגב
28-05-20, 03:00
לפני מספר שבועות טיילתי בנחל לוץ (ונחל אליצור) וביקרתי את האלה האטלנטית (האדירה) שלאחרונה מכונה ״העץ של הילדים האבודים״. אני חושב שעברו 10 שנים
מהפעם האחרונה שטיילתי בנחל ונדהמתי מהשינוי הדרסטי שחל בתוואי הנחל. גזע האלה המדוברת גבה במטר וחצי, או שאולי הסחף העז של שטפונות השנים
האחרונות עשה את שלו?... https://mail.google.com/mail/e/263a יש לי תמונות שממחישות את השינוי.
בשטפון גדול שהיה ב- 11/2009 בנחלים עקרב ודרבן, קרסה אלה אטלנטית בת כ-500 שנה שעמדה בחניון הלילה שבנחל דורבן. וכאמור, גם האלה האדירה ביובלו של
נחל אליצור ששטח אגן הניקוז שלו הוא בסביבות 9 קמ"ר בלבד, כבר נשענת על מדרגת סחף שגבהה בכמטר וחצי... מדובר בתהליכים מואצים שחלו בשנים האחרונות
ושמתבטאים בכמויות גשם גדולות בפרקי זמן קצרים (שבר ענן).

זיהום האויר הוא התרומה שלנו להיווצרות ההתחממות גלובלית שגורמת לשינויי האקלים. וכאן קצרה ידינו מלעזור (גרטה טונברג עושה את זה מצוין). אך אני חושב שיש
באפשרותנו לנסות לתקן ולהגן באופן נקודתי על האלות האטלנטיות האלו וגם על עצי השיטים, למען הדורות הבאים ולמען שמירת המיגוון הביולוגי באזורים הצחיחים/קשים
בהן גדלים העצים הללו. האלההאטלנטית והשיטה הן ערכי טבע מוגן על פי חוק בישראל ואולי הרשט"ג צריכים לתת את הדעת ולהגן על העצים האלו?
מצ"ב סקר שרידות של אלות אטלנטיות בדרום: http://www.kalanit.org.il/pistacia-atlantica-negev/
דפ"א
1) במקומות שהטופוגרפיה תאפשר - בניית לימנים סביב העצים. זה הוכח כאמצעי יעיל לאצירת מים.
2) בניית טרסות להאטת הזרימה ושיקוע של סחף. (ראו את העבודה שהטרסות בנות מאות השנים עושות ברחבי הר הנגב)
3) לנסות להרים מבצע התנדבותי לבנית הטרסות בשיתוף ובהנחיית הרשט"ג, בסיגנון אמץ עץ שבו יקחו חלק מטיילים, תנועות נוער, חוגי סיירות, מדריכי ידיעת הארץ
בצהל ועוד.....

וכאן אני פונה אליכם חברים יקרים,
אם למי מכם יש קשרים או יכולות מול הרשט"ג והוא יוכל להניע מהלך איתם, מה טוב.
אם למי מכם יש קשרים עם תנועות נוער, חוגי סיירות והוא יכול להעביר את הרעיון שיש בו אלמנטים חינוכיים רבים.זה נפלא.
ובלי קשר אל הגופים הנ"ל, אנחנו הגיפאים גומאים מאות קילומטרים בשנה בדרכי המדבר וכנראה מכסים מדי שנה את כל השטח שבו מותר לנו לנוע. אם הרעיון נראה
למי מכם, אז אני מציע לנסות ולעשות עצירות ביניים של הפסקת קפה ליד עץ שנראה לכם שערוץ הנחל התרחק ממנו או שהערוץ העמיק לידו באופן שמסכן אותו, ואז...
חונים לצד השביל, לוקחים הגזיה, הולכים ברגל אל העץ, וכל המשתתפים בהנחייתכם מקימים טראסה במרחק כמה מטרים מהעץ (תלוי בטופגרפיה) במורד הנחל.
בסיס הטראסה צריך להיות שורה של האבנים הגדולות שפזורות בשטח, ואת הרווחים שנותרו ביניהם ניתן לסגור עם אבנים קטנות יותר. תוך חצי שעה חבורה של גברים
עם כמה נשים וילדים יכולה לבנות טראסה לתפארת, ויש בזה אלמנט חינוכי ממדרגה ראשונה לילדים, וגם למתחרעים שיתקלו בכם ואולי ילמדו שיעור באחריות ואיכפתיות
סביבתית.

כמובן שיתכן והזרימה הראשונה שתעבור תעיף את האבנים לעזזאל, אבל יתכן והאבנים האלו יאטו את הזרימה וליד העץ יתווסף רובד של סחף - שידע גם לאצור עוד מים.
אם נהיה נדיבים לעצים הם יהיו נדיבים אלינו ואל ילדינו בעתיד.
זהו.... סיימתם, תשתו את הקפה ויאללה להמשך הטיול.

ואי אפשר בלי וידוי, בחמש שנים האחרונות אני מטפל באלה אטלנטית בנגב. ע"י בניית 2 טראסות קטנות עצרתי התחתרות מהירה של ערוץ לידה ונוספו לידה כמה ס"מ
של סחף, ובנוסף זיהיתי פטריה גדולה על אחד הענפים ובהתיעצות עם פקיד היערות של רשט"ג מחוז דרום ובהנחייתו של אגרונום טיפלתי בפטריה והיא נעלמה
(זו כנראה הפטריה שמכלה ומחוללת את פנים העץ)
אשמח לדעתכם, עזרתכם והענותכם.
יאיר
*** ויתכן שבשמורת טבע אסור להזיז אבן ממקומה או להתערב בכל צורה שהיא.... אין לי מה לומר על זהhttp://www.jeepolog.com//ssl.gstatic.com/mail/emoji/v7/png48/emoji_u1f641.png

תוצאות חיפוש

תוצאות באינטרנט

ד ו ר ו ן
28-05-20, 08:01
נשמע רעיון נהדר.
לא יותר מאמץ ממה שרט״ג משקיעים משאבים לסידור אבנים לאורך שבילים.
שווה ליצור איתם קשר בעניין.
פקיד היערות שהזכרת, כבר שמע את הרעיון?

נדב42
28-05-20, 09:18
יש לי גישה לארגונים ערכיים שמטיילים בג׳יפים עם בני נוער. אין לי את האנרגיות לקדם דבר כזה מול הרט"ג או שכמותו.

אם מישהו יקדם את זה מול הרשויות וידאג לאישורים ולהנחיות כיצד לפעול נכון, אשמח לנסות לסייע בארגון כוח העבודה.

אוהב נגב
28-05-20, 22:43
נשמע רעיון נהדר.
לא יותר מאמץ ממה שרט״ג משקיעים משאבים לסידור אבנים לאורך שבילים.
שווה ליצור איתם קשר בעניין.
פקיד היערות שהזכרת, כבר שמע את הרעיון?
הי דורון, עם פקיד היערות דיברתי/היסתמסתי לפני שנה (והטעם שנשאר לי ממנו זה שהפרעתי לו .... למרות שבסופו של התהליך הוא תיווך לי את האגרונום). והרעיון שהצעתי עלה בדעתי רק לאחרונה.

אוהב נגב
28-05-20, 23:02
יש לי גישה לארגונים ערכיים שמטיילים בג׳יפים עם בני נוער. אין לי את האנרגיות לקדם דבר כזה מול הרט"ג או שכמותו.

אם מישהו יקדם את זה מול הרשויות וידאג לאישורים ולהנחיות כיצד לפעול נכון, אשמח לנסות לסייע בארגון כוח העבודה.
הי נדב, אני לגמרי מבין את עייפות החומר מול הרט"ג ושכמותם.
אני חושב שמי שמתחבר לרעיון טוב יעשה אם יפיץ אותו ברשתות ואולי מישהו שם עם הקשרים הנכונים ידלק. ובמקביל כל מי שהנושא קרוב לליבו יכול בפשטות להתחיל ולעשות....

נדב42
29-05-20, 06:42
יש הבדל בין מה שאני כמטייל יכול לעשות בצנעת הטיול הפרטי שלי למה שאפשר לעשות כפעילות מאורגנת. גם מבחינת גודל/כמות העבודה שניתן לעשות. התגובה המקורית שלי התייחסה לזה:

אם למי מכם יש קשרים עם תנועות נוער, חוגי סיירות והוא יכול להעביר את הרעיון שיש בו אלמנטים חינוכיים רבים.זה נפלא.

אז יש קשרים, אבל אי אפשר להזיז במסגרת כזו אפילו אבן חצץ בודדת בלי אישור והנחייה של הרט"ג מה צריך/נכון לעשות. למעשה הדרך הנכונה והראוייה להרים פעילות כזו עם בני נוער היא בשיתוף וליווי בשטח של איש רט"ג. גם מבחינה חינוכית.

להניע את התהליך ברט"ג זה כבר מעבר לכוחותיי הנפשיים, גדול עלי. אם מישהו לוקח את זה על עצמו אשמח לחבור אליו בצד האירגוני/תפעולי. יש פה לפחות שני פקחי רט"ג שחברים באתר ואולי קוראים פה - יש לכם את מספר הנייד שלי ...

לגבי יוזמה פרטית: ראשית אני רוצה להוריד את הכובע בפניך על היוזמה והאכפתיות, זה ממש לא מובן מאליו. אלא שמול הרצון המבורך לעזור לעצים עולה השאלה האם ההתערבות שאתה מציע לא תיצור הפרה אחרת של האיזון בטבע, למשל כל ידי פגיעה לא מכוונת ביבחושית הסלע. קטונתי מלהתיימר לראות את התמונה המלאה, ולכן גם בקנה המידה הקטן והאישי היה עוזר לדעת שיוזמה כזו מגובה ע"י אנשי מקצוע, בצירוף הנחיות של "עשה ועל תעשה", כדי למנוע מצב שבו כל הרצון הטוב הזה יגרום לנזק שלא חשבנו עליו...

-->