PDA

צפייה בגרסה מלאה : מה יישור קו סביר אחרי קניית טרופר?

Jake
21-06-20, 19:28
עוד לא קניתי, אבל אני מחפש ורוצה לדעת בערך בפני מה אני עומד פוסט-קניה.
בהנחה שביצעתי החלפת שמן מנוע/פילטר/ אולי נוזל קירור/נוזל בלמים/הגה ובמידת הצורך רפידות/מצברים/צמיגים -- מה עוד? מחליפים שמני ממסורת ברכב הזה? אם מעולם לא בוצע טיימינג בהנחה ש200K עברו מזמן, לבצע? אם הבולמים מקוריים, צפוי מתישהו שהם יבקשו לפרוש? (בפורסטר העתיק שהיה לי החלפת בולמים צאוד הצעירה את הרכב, אבל זה היה בחו"ל והעלויות היו נמוכות).
אם יש לי כרגע 5-6K ליישור קו, מה העדיפויות?
מסתמן שדיזל, בעיקר בגלל ההיצע, אף שהנסועה הצפויה נמוכה, טיולים בלבד (נניח 10K שנה)
תודה רבה!

erezgur
21-06-20, 19:46
יש "יישור קו" ויש שדרוגים לשטח.

יישור הקו תלוי מאד (מאד) איך הרכב תוחזק לפחות בשנתיים שלוש הקודמות לרכישה - תיעוד מסודר מאד יקל עליך, תחזוקה על ידי מוסך מוכר ואחראי - מאד יקל עליך גם כן.
חשוב במיוחד לוודא שימוש בשמנים איכותיים המתאימים לרכב + מסנני שמן (יש שניים!) מקורים - זה יכול להיות ההבדל בין רכב מתוחזק היטב לבין מסחטת כספים מייגעת ומתסכלת.
חשוב לוודא טיפולים בזמן ולפי הספר, כולל החלפת נוזלים ומסננים, אבל גם תפוחים, בושינגים וחלקי גומי כיאה לרכב מזדקן.
אם יש תעוד של הנ"ל, הייתי אולי מקדים מעט את הטיפול הקרוב ומתייעץ עם מוסך טוב (או באתה מתכוון לטפל לבד ואז שאל כאן ותקבל עיצות רלוונטיות).

לגבי שדרוגים:
אם אתה מתכוון לנסוע בשטח (מעבר לשבילי קק"ל), אזי צריך להביא בחשבון:
- צמיגי 50-50 או צמיגי שטח. אם מצבם של הנוכחיים סביר, אתה יכול לדחות קצת אלא אם כן אלו צמיגי כביש... (הערה - יש שתי מידות מאושרות לרכב, לפחות כך היה בעבר, 245/70/16 אבל גם 31/10.5/15 (מחייב החלפת גאנטים))
- קפיצים ובולמים מתאימים, כלומר קיט הגבהה
- מיגון ...

כל זה יעלה הרבה יותר מהתקציב שהגדרת, לכן הכל יהיה תלוי ברכב שתרגוש ומה כבר יש / אין לו ...

נדב ש.
21-06-20, 21:05
בנוסף למה שארז כתב, שים בצד עוד סכום לכל מקרה שלא יהיה, מספיק שחיישן מסילה יפתיע אותך וזה נזק בכיס של איזור האלפייה+.
ממליץ לך לקרוא קצת כאן בפורום וברשת בכלל לאן אתה ניכנס שלא תופתע בדיעבד.

ואם יש שאלות או היתייעצות תישאל כאן חופשי.

בהצלחה.

idan10
30-06-20, 00:03
שאלה ברשות פותח השרשור, מה ״מחלות״ דגם הבנזין? על מה חשוב להסתכל בבדיקה מעבר לדברים הרגילים?

erezgur
30-06-20, 08:47
גיר.
לבדוק שטיפלו בנקודה זו, חפש שרשור של רענן על ההשקעה שלו בפיתרון לנושא.

נשלח מהנייד

DavidL
08-07-20, 18:32
במנוע דיזל 3.0 מומלץ שמן סינטטי מלא 0w40

נדב ש.
08-07-20, 19:05
במנוע דיזל 3.0 מומלץ שמן סינטטי מלא 0w40

מאיפה ההמלצה הזאת ועל סמך מה? יש לך טרופר דיזל? אתה מכיר את המנוע הזה?

טרופר דיזל 4jx1 משתמשים בשמן 5w40 סינטטי מלא, ומומלץ מיצרן מוכר ולא מותג מדבקה.

DavidL
08-07-20, 20:06
ברור, הכל מנסיון רב...במנוע הדפוק הזה (עיין ערך קטרפילר) אתה חייב שמן בצמיגות נמוכה מאוד מיידית עם ההתנעה.
ד"א בדגם עם מנוע הבנזין אסור לגעת בגלל הגיר הבעייתי.

erezgur
08-07-20, 20:25
הגעת לעוד שרשור להדגים כיצד בגישה מתנשאת אפשר לזרוק קביעות ללא מעודכנות בלי ביסוס והסבר?
אתה לא מתעייף?

נשלח מהנייד

zivo
08-07-20, 20:48
הגעת לעוד שרשור להדגים כיצד בגישה מתנשאת אפשר לזרוק קביעות ללא מעודכנות בלי ביסוס והסבר?
אתה לא מתעייף?

נשלח מהנייד

הגם אתה ברוטוס? :-)

DavidL
08-07-20, 21:21
אתה לא מתעייף?

נשלח מהנייד
מתנשא? :) כל מה שאני כותב מבוסס על נסיוני.... לצערי הטרופר עם המנוע 3 ליטר הדפוק עשה לי בית ספר לפני שנים רבות.....
אחת התובנות שהגיעו אליהן בזמנו בשוק האוסטראלי , במוסכים בארץ וב UMI, זאת סוגיית צמיגות השמן...

OFF-RoaD
08-07-20, 22:53
תביא סימוכין ממקור רשמי ל"מסקנות" האלו. אם כל כך הרבה גופים ברחבי העולם הגיעו אליהן, זה אמור להיות קל.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

נדב ש.
09-07-20, 07:01
ברור, הכל מנסיון רב...במנוע הדפוק הזה (עיין ערך קטרפילר) אתה חייב שמן בצמיגות נמוכה מאוד מיידית עם ההתנעה.
ד"א בדגם עם מנוע הבנזין אסור לגעת בגלל הגיר הבעייתי.

מתנשא? :) כל מה שאני כותב מבוסס על נסיוני.... לצערי הטרופר עם המנוע 3 ליטר הדפוק עשה לי בית ספר לפני שנים רבות.....
אחת התובנות שהגיעו אליהן בזמנו בשוק האוסטראלי , במוסכים בארץ וב UMI, זאת סוגיית צמיגות השמן...

שים תמונה שלך עם טרופר, מלפני שנים רבות.
איזה מוסכים בארץ חוץ מ umi התעסקו עם טרופר??? עד לפני 5 שנים בערך אף מוסך לא רצה לגעת באוטו הזה מחוסר הידע!
עצם זה שאתה קורא למנוע דפוק בלי שום ביסוס, מצביע על משהו, לחפור קצת באינטרנט ולהעתיק מילים כל אחד יכול.
בניגוד אליך היו לי כמה טרופרים.

יצאתי החוצה לבדוק אם יש שלג...
בשום מקום ובטח לא ב umi לא ממליצים על 0w40, תלמד על סוגיות צמיגות ותרכובות שמן קודם.

DavidL
09-07-20, 08:17
תביא סימוכין ממקור רשמי ל"מסקנות" האלו. אם כל כך הרבה גופים ברחבי העולם הגיעו אליהן, זה אמור להיות קל.

תביא סימוכין? ???
בטרופרים שהיו לי ( והם היו במצב כמעט חדש ועם נסועה נמוכה) שמן בצמיגות 0w40 בהמלצת המוסך עשה טוב למנוע ובכלל התחזוקה של המנוע הזה היתה בשיטה של ניסוי וטעייה על סמך נסיון שנצבר בשטח.
תכל'ס אם הנושא מעניין אותך דבר ישירות עם ניסים ממוסך UMI בנתניה שמכיר מצוין את המנוע הזה.

OFF-RoaD
09-07-20, 08:23
אז אתה מחלק המלצות על סמך ניסיון פרטי שלך, בלי שום סימוכין הנדסי/מדעי, כי "ניסים מנתניה" אמר, בניגוד לדעתם של כל המהנדסים של UMI בארץ ובעולם.

מתלבט אם זה יותר טמטום או יותר חוסר אחריות...

אבל נניח, נזרום.
מה זה "עשה טוב למנוע"?

zivo
09-07-20, 11:12
תביא סימוכין? ???
בטרופרים שהיו לי ( והם היו במצב כמעט חדש ועם נסועה נמוכה) שמן בצמיגות 0w40 בהמלצת המוסך עשה טוב למנוע ובכלל התחזוקה של המנוע הזה היתה בשיטה של ניסוי וטעייה על סמך נסיון שנצבר בשטח.
תכל'ס אם הנושא מעניין אותך דבר ישירות עם ניסים ממוסך UMI בנתניה שמכיר מצוין את המנוע הזה.

או שאתה בן 100 או שאתה מחליף רכבים כל שבוע...
בכל דיון שהיה פה (מאז יוני שפרצת לחיינו), אתה מדבר בגוף ראשון (היה לך דיסקו, וטנדר, וטרופרים. הי לך עם קפיצים וכריות שונות).
מעניין, עוד רגע תתצטרף לדיון של הליתיום ותגיד שיש לך מערכת כזו כבר 10 שנים......

אני חוזר ופונה אלייך, תתחשב באנשים הנחמדים שמתחזקים את האתר בשבילנו. שרתים ודיסקים עולים כסף.... לא חבל על המשאבים לשמור על ההודעות האלו?

נדב ש.
09-07-20, 11:45
תביא סימוכין? ???

לפני רגע אמרת "טרופר".... עכשיו זה הפך ל"טרופרים"...

- - - Updated - - -

או שאתה בן 100 או שאתה מחליף רכבים כל שבוע...
בכל דיון שהיה פה (מאז יוני שפרצת לחיינו), אתה מדבר בגוף ראשון (היה לך דיסקו, וטנדר, וטרופרים. הי לך עם קפיצים וכריות שונות).
מעניין, עוד רגע תתצטרף לדיון של הליתיום ותגיד שיש לך מערכת כזו כבר 10 שנים......

אני חוזר ופונה אלייך, תתחשב באנשים הנחמדים שמתחזקים את האתר בשבילנו. שרתים ודיסקים עולים כסף.... לא חבל על המשאבים לשמור על ההודעות האלו?

לזכרוני היתה לו גם טויוטה לפי התגובות בפורום.

DavidL
09-07-20, 12:09
יקירי, לא אחד אלא שניים ...:)
לעניננו, במוסך UMI בנתניה זכורים לי שניים שמכירים טוב את הטרופר, ניסים הבעלים ואביב איש הדיאגנוסטיקה.

נדב ש.
09-07-20, 12:24
"יקירי"... נהדר...

חנן-ג'יפולוג
09-07-20, 18:17
שחררו. מה נהייתם חוקרים פרטיים? אתם חלוקים על הדעה הטכנית? שתפו.

avikkllk
09-07-20, 18:25
איזה מתקפה..מה קרה לכם?
גם אם טעה...בואו תכנסו לשירשור של טויוטה כל אחד והניסיונות שלו ולראות לאן הוא מגיע כל פעם...

רילקס..או שאני אקרא לניסים מנתניה

Sent from my Redmi 8A using Tapatalk

נדב42
09-07-20, 19:01
מה שקרה זה שהצטרף אלינו סוכן סמוי של לנדרובר (שנחשף כמובן אחרי דקותיים) וכדי להסוות את עצמו הוא מנסה לכתוב גם במקומות אחרים בפורום, מתבטא כידען גדול ובעל נסיון בכל דבר בערך, ועל הדרך מזבל את הפורום.

assafy
09-07-20, 19:39
נראה לי קצת תיאוריות קונספירציה. 159 הודעות שונות נראה לי שזה מאמץ גדול מידי לאיזה סוכן מכירות של לנדרובר.
ואיכשהו נראה לי שקהל הגולשים של ג'יפולוג זה לא בדיוק קהל היעד למכירת רכבי ל"ר חדשים.
נראה לי שאם נעשה סקר אז הגיל הממוצע של הרכבים כאן יהיה 15 שנה במקרה הטוב.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

איל מ
09-07-20, 19:48
האמת היא, שממש במקרה, למנהל שיווק חלפים של לנדרובר קוראים דוויד, והוא דווקא בחור עם תודעת שירות לא רעה. מגיב לא מעט בקבוצות שונות במרשתת....
(ובעל אינטרס שנקנה לנדרוברים מכל שנתון).

asafpeleg
09-07-20, 19:57
מה זה מנהל שיווק חלפים?

Sent from my SM-A515F using Tapatalk

איל מ
09-07-20, 19:59
מה שכתוב בפרופיל פייסבוק שלו (בערך, אם זה ממש חשוב אני אחפש ואעתיק מילה במילה).

asafpeleg
09-07-20, 20:06
אהה
אז לא נראה לי שזה אותו אחד. נראה לי שלמנהל שיווק החלפים של לנד רובר אין כל כך הרבה זמן פנוי לכתוב כאן, לא מניסיון שלי, רק משמועות, כי הוא עסוק בלנהל מכירת חלפים. אבל להוא מטויטה בטוח יש!

Sent from my SM-A515F using Tapatalk

DavidL
09-07-20, 20:10
איזה צחוקים...יש כאן גאוות יחידה מפותחת גם לטרופר, גם לאתר וגם בין החברים, כל הכבוד.. נראה חזק יותר אפילו מגאוות היחידה בין חברי מהצבא.
חברים, אני בסך הכל משתף אתכם בנסיוני הדל עם שני טרופרים חדשים שהיו לי.
דרך אגב, מי שמגיע לו שאפו ענקי ואין סופי זאת חברת UMI, מנהל מחלקת השירות ומהנדס החברה שבזמנו עשו והשתדלו בצורה יוצאת דופן לטובה ואף מעבר לכך כדי לעמוד מאחרי לקוחותיהם שרכשו את הטרופר עם המנוע המתאבד שבשניות היה עולה לסל"ד גבוה ללא שליטה ומתאבד. (וכמובן תופעת ייצור המיונז בה השמן, הסולר ונוזל הקירור היו מתערבבים לסוג של אמולסיה במרקם מיונז...).

חנן-ג'יפולוג
09-07-20, 20:13
הבקשה להפסיק להתייחס לגופו של דוד, ולהתייחס עניינית לדעות שלו הופכת כרגע להנחייה.
התייחסות נוספת ברמה האישית תימחק, כולל כל הפוסט. לא רק בשרשור הזה.

avikkllk
09-07-20, 20:38
איזה צחוקים...יש כאן גאוות יחידה מפותחת גם לטרופר, גם לאתר וגם בין החברים, כל הכבוד.. נראה חזק יותר אפילו מגאוות היחידה בין חברי מהצבא.
חברים, אני בסך הכל משתף אתכם בנסיוני הדל עם שני טרופרים חדשים שהיו לי.
דרך אגב, מי שמגיע לו שאפו ענקי ואין סופי זאת חברת UMI, מנהל מחלקת השירות ומהנדס החברה שבזמנו עשו והשתדלו בצורה יוצאת דופן לטובה ואף מעבר לכך כדי לעמוד מאחרי לקוחותיהם שרכשו את הטרופר עם המנוע המתאבד שבשניות היה עולה לסל"ד גבוה ללא שליטה ומתאבד. (וכמובן תופעת ייצור המיונז בה השמן, הסולר ונוזל הקירור היו מתערבבים לסוג של אמולסיה במרקם מיונז...).תיזהר עוד יגידו שלא היית בצבא...

בגדול החברים פה תמיד חשדנים..כולם עברו את זה..תבליג,
כולם משפחה..גם אם כרגע אתה הכבש השחור תכף הן יריבו על טויוטה ואתה תיהיה כבר לא מועיל...

Sent from my Redmi 8A using Tapatalk

OFF-RoaD
09-07-20, 21:21
אני חוזר על הבקשה להביא סימוכין, הנדסי או מדעי, להמלצה לשימוש ב 0w40.

asafk
09-07-20, 21:52
מה סימוכין מה? עמית כתב שזו היתה המלצת מנהל המוסך. עכשיו הוא צריך לעשות על זה מחקר?
מאז עבר הרבה שמן במוסך - והיום בסיס היידע גדול יותר ומבוסס נסיון הרבה יותר. אז המלצה של מנהל מוסך מלפני 15 שנה שווה בדיוק את מה שהיא שווה.

אסף.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

ד ו ר ו ן
09-07-20, 22:37
מאיפה ההמלצה הזאת ועל סמך מה? יש לך טרופר דיזל? אתה מכיר את המנוע הזה?

טרופר דיזל 4jx1 משתמשים בשמן 5w40 סינטטי מלא, ומומלץ מיצרן מוכר ולא מותג מדבקה.
נדב,
שאלה טכנית לגבי השמן, מנסיונך עם מנוע הטרופר,
אני יכול להבין שמעבר מ-0w40 ל-5w40 זה פוטנציאלית עליה בצמיגות במצב קר ואולי לא יעבוד טוב במנוע שהחרירים בנקודות השימון ובניית הלחץ לא מותאמים.
אבל מעבר מ-5w40 לשמן 0w40 זה שיפור, לא ירידה.
זה לא משנה כלום בטווח העליון של העבודה, ומשפר את מהירות בניית הלחץ וסיכוך השמן בהתנעה קרה/עמידה ממושכת.

מה הבעיה שאתה רואה בהמלצה הזו?
אני לא רואה שום סתירה.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

נדב ש.
10-07-20, 01:16
דורון, זה תלוי באיזה מדינה אתה נימצא, ואנחנו בישראל שנחשבת למדינה יחסית חמה.
5w40 התרכובת שונה, והוא יעשה ועושה עבודה הרבה יותר טובה מאשר 0w40 שבנוי למדינות קרות עם טמפ' סביבה מתחת לאפס במצב קר.
מניסיון של 4 טרופרים 4jx1 אני אומר לך ששימוש בשמן בצמיגות הזו ובאיכות גבוה עושה טוב למנוע הזה ולמזרקים, ואני מכיר אנשים שעשו שימוש ב 0w40 וכו' וסבלו מבעיות שונות.

When it gets hot it’s entirely different, the 5W30 would do a better job because of it’s thick viscosity, it will take more time for it to get thinner than the 0W40 that is thinner. Though both would work very well in Africa, but the 5W30 would do a better job in Africa and the 0W40 will deliver more in Europe.

יש מצב שידידנו דוד סבל מבעיות בטרופרים שלו בגלל זה למרות המלצות ה"מומחים"...

ד ו ר ו ן
10-07-20, 09:21
דורון, זה תלוי באיזה מדינה אתה נימצא, ואנחנו בישראל שנחשבת למדינה יחסית חמה.
5w40 התרכובת שונה, והוא יעשה ועושה עבודה הרבה יותר טובה מאשר 0w40 שבנוי למדינות קרות עם טמפ' סביבה מתחת לאפס במצב קר....
ביום שיהיה לי טרופר, אתה הכתובת הראשונה שאבוא לעשות ביתספר לגבי הרכב.

אבל מה שרשמת ספציפית לגבי השמן אינו מדויק ואף סותר.

שמן סינטטי פשוט טוב יותר ומסוגל לעבוד בטווח גדול יותר כי הוא מוצר מהונדס.
גם בארץ בחורף אתה מרוויח עם שמח סינטטי מודרני. זה מוחלט, לא תחושה.
ברגע שלא שינית את הטווח העליון, אז התחתון רק הרווחת.

האפס או ה-5 הם לא מה שיעשה את ההבדל, אלא האם שמן מתאים לרכב.
יכול להעיד ממקור ראשון שנתקלתי בשמנים שונים מחברות שונות, באותה הצמיגות שהתנהגו שונה בהנעת הרכב.
הבדל ניכר במשך כיבוי נורית לחץ השמן.

כנ״ל בשמן גיר.
באחד ההילוכים פשוט לא נכנסים בבוקר ובשני חלק לגמרי.
לא כל רכב אוהב/מתאים לו שמן מסויים, אבל קשה לי לקבל שה-0 בצמיגות הוא מה שעשה את ההבדל לרעה.

zivo
10-07-20, 10:14
דורון,
בניגוד אלייך, אני כבר מזמן מנוי של נדב :-)
בטרופר, המזרקים עובדים על שמן, והוא ידוע בזמן התנעה הארוך שלו (עד שנבנה לחץ).
כל התופעות שתיארתי, נכונות, והמנוע הזה הן חמורות פי כמה.
תמיד יהיו איזה חכמולוגים שיתחכמו עם ההוראות יצרן, ואח"כ יגידו שהמוצר בעייתי.

ואם הדיון על ההמלצה לשמן לא נכון, מזכיר לך את הדיון על ההמלצה לכרית לא נכונה, זה על אחריותך בלבד.

נדב ש.
10-07-20, 10:16
שיהיה ברור לכל מי שקורא, אנחנו מדברים רק על שמן סינטטי ודרגות עבודה רק לגבי המנוע הזה.

דורון, בגדול מאוד אתה צודק במה שאתה אומר, השמן הסינטטי הוא דרגתי ומתאים לטווחי טמפ' עבודה גדולים, אבל הוא גם ככה הרבה יותר דליל משמן חצי סינטטי על אחת כמה וכמה שהמנוע בטמפ' עבודה, ה 5w40 במנוע קר מתנהג יפה, הופך לדליל מאוד בטמפ' עבודה.
ה 0w40 בדרגה הנמוכה שלו מיועד לארצות קרות במיוחד, מה שקורה זה שמהרגע שהתנעת כמה דקות והמנוע כבר עבר את התחום הזה(אם לא לפני זה בימים חמים) והוא הופך לממש דליל מאוד, ב 4jx1 כל שינוי כזה מורגש מאוד, השמן שולט בהכל במיוחד במערכת ההזרקה, אני ראיתי את ההבדלים האלה בעבודת המנוע שהשתנתה, ערכי חיישנים וכו' עם סוגי שמנים שונים.
לדעתי בלבד, שמן כזה 0w40 עושה נזק במנוע הזה בגלל הדלילות יתר שלו, הוא לא עושה את העבודה שלו, יש במנוע הזה באלנסרים, גלגל"שים טבולים בשמן בחזית המנוע שמפעילים את כל המערכות, אם השמן דליל מידי הוא לא יוצר סיכוך טוב כי הוא זורם מהר מאוד מה שגורם לשחיקה, אותו דבר יקרה גם עם שמן בדרגה לא נכונה גבוהה יותר, או שמן זול ממותג מדבקה או זיוף כלשהו, והאמן לי, כבר ראיתי מנועים כאלה שהשתמשו בשמנים כאלה ומה שמצאתי באגן שמן מנוע לא הלהיב את הבעלים של הרכב בלשון המעטה, ואז הוא הבין ששמן ב 50 או 70 שקל זה לא ממש שמן.
יש ניסיון טוב מאוד כבר שנים עם 5w40 בטרופרים, רק צריך להקפיד על מותג שמן איכותי וזהו, תבין שניכנס שם 8 ליטר ושמן טוב עולה לא מעט שזה במקרה הטוב נגמר ב 300 שח רק לשמן...

כנ"ל לגבי מה שהזכרת קודם לכן, שמן ממותג זול, מותג עלום, אפילו שהוא כביכול בדרגה הנכונה ובתקן(לפי מה שכתוב על האריזה של אחד כזה) משנה את התנהגות המנוע, פתאום הנורת לחץ שמן לא כבית מיד ועוד תופעות.
סתם דוגמה, בטרופר מרגע הסטרטר ההתנעה לוקחת 3-4 שניות במנוע קר(נורמלי) עד שהשמן ממלא את מסילת המזרקים, אם השמן איכותי וכל השאר תקין במנוע כבר מרגע מתן הסטרטר אתה תראה שהנורה כבית והלחץ שמן במחוון שבדשבורד מתחיל לטפס.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 10:52
שיהיה ברור לכל מי שקורא, אנחנו מדברים רק על שמן סינטטי ודרגות עבודה רק לגבי המנוע הזה.

דורון, בגדול מאוד אתה צודק במה שאתה אומר, השמן הסינטטי הוא דרגתי ומתאים לטווחי טמפ' עבודה גדולים, אבל הוא גם ככה הרבה יותר דליל משמן חצי סינטטי על אחת כמה וכמה שהמנוע בטמפ' עבודה,.
טעות נפוצה..
השמן לא דליל יותר, כי טווח הצמיגות תלוי טמפ.

תסכים שהשמן הכי דליל כשהוא בקצה העליון של הטווח?
כלומר, במצב קר הוא תמיד יהיה צמיגי יותר, לא דליל יותר.

ואם אתה לא חורג מהערך הגבוה שהוגדר ע״י היצרן, אתה בטווח הצמיגות התקין לרכב והצמיגות מתאימה למערכות הרכב.

זה בדיוק כמו מצב התנעה חמה, שלחץ השמן נבנה מהר יותר כי השמן זורם יותר בקלות.

רק שעכשיו אתה מקבל + גדול מאד של זרימה וסיכוך משופר בהרבה כשהשמן קר.
זה משהו שלא ניתן היה להשיג עם שמנים מינרליים.
שמני מנוע התקדמו מאד מאז שהרכבים האלו יצאו לשוק.

אני לא מכיר טרופר, אבל לפי התיאור שלך, לא ההבדל בין 5 לאפס עושה בעיה אלא משהו אחר בתכונות שמן ספציפי.
יש סינטטי מלא ב-70שקל ויש גם ב-200, ויש באמצע.
אני לא נוגע בשמנים זולים.

נדב ש.
10-07-20, 11:13
שוב, בגדול מאוד אתה צודק.
אבל אם אתה מתייחס ל 0w40 ספיציפית הוא דליל יותר ממצב 0 וגם בטווח העבודה הגבוה שלו הוא עדיין יהיה יותר דליל מ 5w40, כנראה בגלל התרכובות ממנו הוא מיוצר לטמפ' העבודה הנמוכות האלו שמיועדות למדינות קרות.
הדרגות מיצגות רק את טווחי העבודה.
בדיוק, זה לא ה 5 או ה 0 בהתחלה, זה ממה השמן מורכב כדי להגיע לנתון הזה של טווח עבודה מתחת לאפס.

ההתנעה במצב חם לא קשורה לצמיגות השמן, היא קלה יותר בגלל שהמסילת מזרקים כבר מלאה בשמן ואין צורך לבנות עוד לחץ גדול.
גם בטרופר מתחת למכסה המנוע יש תווית ועל מדיד השמן כנ"ל של דרגות שימוש מומלצות שהם 10w40 או 5w30, לא סתם קבעו לפני שנים אחרי כל הצרות שהיו עם המזרקים שחלקם נבע משימוש בשמן לא נכון מחוסר ידע לעבור ל 5w40 סינטטי מלא.
שמני המנוע מאוד התקדמו ואין סיבה למה לא להשתמש בשמן איכותי יותר.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 12:25
אבל אם אתה מתייחס ל 0w40 ספיציפית הוא דליל יותר ממצב 0 וגם בטווח העבודה הגבוה שלו הוא עדיין יהיה יותר דליל מ 5w40,.
ממש לא.
40 זה 40.
נראה לי שמסכימים כי השמן במצב חם הוא במצב צמיגות הנמוך שלו?
אז שמן שיודע לעמוד בצמיגות בטווח הגבוה, לא יהיה יותר דליל בטמפ הנמוך.

ואם ספציפית לשמן מסויים יש בעיה, אז זה אומר ששמן מסוים לא עומד במפרט הטכני.

זה מקרה פרטי, לא משליך על המפרט.

asafk
10-07-20, 12:32
ה40 הוא בטמפרטורה מסויימת. כל הדרך עד אליה - הוא יהיה דליל יותר. מצד שני השמן מגיע מהר מאוד לטמם' עבודה.

אסף.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 12:41
ה40 הוא בטמפרטורה מסויימת. כל הדרך עד אליה - הוא יהיה דליל יותר. מצד שני השמן מגיע מהר מאוד לטמם' עבודה.
אסף.

אסף,
איך השמן יכול להיות דליל יותר בטמפ נמוך יותר?
בטמפ הנמוך הוא יהיה לכל היותר כמו בצמיגות של טמפ 40.
זה אמנם לא עם 0w40 אבל הכיוון מוצג.
שמן מינרלי בטמפ בסיס גם בארץ צמיג מאד במצב קר ביחס למצב חם.
זה אומר ששמן סינטטי עם טווח גדול מאפשר מפל צמיגות נמוך וטוב יותר.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200710/412e01b551a9f2496193c43a4de335da.jpg

ד ו ר ו ן
10-07-20, 12:51
ממליץ להשקיע קצת בקריאה בקישור, ובתגובה המסכמת שגם אסף חתם עליה.
שימו לב להתייחסות להבדלים בין השמנים והצמיגויות בטמפ שונות.

http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php/105595-%D7%A9%D7%9E%D7%9F-%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%A2-%D7%9C-4-0-%D7%94%D7%90%D7%9D-%D7%9E%D7%99%D7%A9%D7%94%D7%95-%D7%A4%D7%94-%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%A2-%D7%9C%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%90%D7%95%D7% AA-%D7%94%D7%99%D7%A6%D7%A8%D7%9F/page3

1. אין שום טעם והגיון לשים היום שמן 20W50 במנוע עתיק ככל שיהיה, אלא אם רוצים לחסוך בכסף שכן מדובר לרוב מדובר בשמן הנחות והזול ביותר שיש.

2. לעניין השימוש בשמנים במכונות העובדות בתנאים קשים - שיקול שבא לידי ביטוי בעיקר בעת הפעלת מיכון חקלאי, הנדסי או צי רכב כבד הוא עניין העלות, שכן קיים פער של מאות אחוזים בעלויות התפעול בין שימוש בשמן מינרלי או חצי סינטטי שעושה עבודה טובה לבין שימוש בשמן סינטטי מלא שעושה עבודה מצויינת.

3. שמנים ישנים השתמשו בתוספי Extreme Pressure כדוגמת ה ZDDP וה MOS2 המפורסם של ליקווי מולי כדי להפחית שחיקה שנבעה בעיקר משכבת שימון דקה מדי. תוספי ה EP "נכנסים לפעולה" כאשר יש חיכוך וחום רב ואז נוצרת הריאקציה הכימית שמפעילה אותם.
עם השנים וכניסת הממיר הקטליטי לחיינו מחד וההתפתחות הטכנולוגית בשמני הבסיס מאידך, הוצא בהדרגה הזרחן משמן המנוע, מה שהיה גורם ליצירת משקעים בממיר הקטליטי אשר היו פוגמים ביעילותו. שמני הבסיס האיכותיים יותר (להלן סינטטי מלא) מצליחים לייצר הגנה טובה יותר על חלקי המנוע, להפחית את השחיקה ובהתאם גם מצריכים פחות שימוש בתוספי EP, וזאת לצד כניסת תוספי EP ידידותיים יותר לבריאות המנוע ומערכת הפליטה.
יתרה מזאת, שמנים סינטטיים מלאים הם בעלי תכונות ניקוי משופרות ביחס למינרליים והחצי סינטטיים (המסה והרחפה) כך שגם בתחום ה"ספונג'ר" יש להם רק יתרונות.

4. אני חוזר ואומר ששמני 10, 15 או 20 שייכים לעבר ואין עוד שום הגיון בשימוש בהם, גם אם זה מה שקבע היצרן בזמנו. בזמנו גם היו אוכלים לחם עם עובש כי עוד לא המציאו את הפניצלין.

צירפתי כאן גרף שממחיש את השתנות הצמיגות כתלות בטמפרטורה וכן את ההבדלים בין ארבע צמיגויות שונות, שמן 20W50, 15W40, 10W30 ו 5W30.
ניתן לראות שההבדלים בצמיגות בטמפ' החמות שולית יחסית. ב 100 מעלות צלזיוס, שזו בדרך כלל טמפרטורת השמן הממוצעת במנוע, יש הפרש של מספר יחידות צמיגות בודדות בין דרגה 30 (10 יחידות סנטיסטוקס) לשמן 50 (19 יחידות סנטיסטוקס).
ההבדלים הולכים וגדלים ככל שהטמפ' יורדת:
ב 25 מעלות, שנגיד שזו טמפרטורת בוקר ממוצעת בחודשי הקיץ, יש כבר פער של 300 יחידות סנטיסטוקס בין שמן 5W30 ל 20W50. המשמעות של זה היא ששמן 20W50 הרבה יותר צמיגי משמן 5W30, זורם לאט יותר ומייצר יותר בלאי במנוע בהתנעה קרה.
ב 10 מעלות (שנגיד שזה טמפ' בוקר בחורף) ההבדל כבר מתקרב ל 1,000 (!!!) יחידות סנטיסטוקס, מה שמגדיל את הבלאי במנוע קר אפילו יותר.
כאשר יורדים מתחת לאפס ההבדלים כבר הופכים להיות עשרות אלפי יחידות סנטיסטוקס, ומי שמעניין אותו יכול לראות סרטונים ביוטיוב איך מתנהגים שמנים סינטטיים לעומת חצי סינטטיים ומינרליים ב 30- ו 40- מעלות.

שורה תחתונה:

מעבר לשימוש בשמן סינטטי מלא יעשה רק טוב בכל מנוע ובכל גיל.
מעבר לצמיגות 10 או 5 יעשה רק טוב בכל מנוע ובכל גיל.
יש להקפיד על הצמיגות החמה אותה דורש יצרן הרכב. רכב עם מנוע עייף או כזה שעובד בתנאים קשים יכול לעלות דרגה או שתיים בצמיגות החמה, זה לא יעשה נזק ואף בעל פוטנציאל להפחית את הבלאי, צריכת השמן, צריכת הדלק ולשפר את הביצועים (גם אם לא ברמה מורגשת).
יש לבחור שמן בתקן הנדרש ע"י היצרן, בין אם זה API, ACEA או תקן יצרן ספציפי.
תוספת ZDDP בשמן המנוע מיותר ואסור ברכבים עם ממיר קטליטי, למען השקט הנפשי במנועים ישנים זה אפשרי.

DavidL
10-07-20, 12:55

דורון, בגדול מאוד אתה צודק במה שאתה אומר, השמן הסינטטי הוא דרגתי ומתאים לטווחי טמפ' עבודה גדולים, אבל הוא גם ככה הרבה יותר דליל משמן חצי סינטטי על אחת כמה וכמה שהמנוע בטמפ' עבודה, ה 5w40 במנוע קר מתנהג יפה, הופך לדליל מאוד בטמפ' עבודה.
ה 0w40 בדרגה הנמוכה שלו מיועד לארצות קרות במיוחד, מה שקורה זה שמהרגע שהתנעת כמה דקות והמנוע כבר עבר את התחום הזה(אם לא לפני זה בימים חמים) והוא הופך לממש דליל מאוד, ב 4jx1 כל שינוי כזה מורגש מאוד, השמן שולט בהכל במיוחד במערכת ההזרקה, אני ראיתי את ההבדלים האלה בעבודת המנוע שהשתנתה, ערכי חיישנים וכו' עם סוגי שמנים שונים.
לדעתי בלבד, שמן כזה 0w40 עושה נזק במנוע הזה בגלל הדלילות יתר שלו, הוא לא עושה את העבודה שלו, יש במנוע הזה באלנסרים, גלגל"שים טבולים בשמן בחזית המנוע שמפעילים את כל המערכות, אם השמן דליל מידי הוא לא יוצר סיכוך טוב כי הוא זורם מהר מאוד מה שגורם לשחיקה, אותו דבר יקרה גם עם שמן בדרגה לא נכונה גבוהה יותר, או שמן זול ממותג מדבקה או זיוף כלשהו, והאמן לי, כבר ראיתי מנועים כאלה שהשתמשו בשמנים כאלה ומה שמצאתי באגן שמן מנוע לא הלהיב את הבעלים של הרכב בלשון המעטה, ואז הוא הבין ששמן ב 50 או 70 שקל זה לא ממש שמן.
יש ניסיון טוב מאוד כבר שנים עם 5w40 בטרופרים, רק צריך להקפיד על מותג שמן איכותי וזהו, תבין שניכנס שם 8 ליטר ושמן טוב עולה לא מעט שזה במקרה הטוב נגמר ב 300 שח רק לשמן...

כנ"ל לגבי מה שהזכרת קודם לכן, שמן ממותג זול, מותג עלום, אפילו שהוא כביכול בדרגה הנכונה ובתקן(לפי מה שכתוב על האריזה של אחד כזה) משנה את התנהגות המנוע, פתאום הנורת לחץ שמן לא כבית מיד ועוד תופעות.
סתם דוגמה, בטרופר מרגע הסטרטר ההתנעה לוקחת 3-4 שניות במנוע קר(נורמלי) עד שהשמן ממלא את מסילת המזרקים, אם השמן איכותי וכל השאר תקין במנוע כבר מרגע מתן הסטרטר אתה תראה שהנורה כבית והלחץ שמן במחוון שבדשבורד מתחיל לטפס.

אתה מערבב כאן מונחים פיזיקליים/הנדסיים....ופרשנויות שונות ..
ה 0w40 הומלץ בזמנו על ידי המהנדס של UMI דרך מנהל המוסך כאשר המנועים היו עם נסועה נמוכה יחסית.
שוחחתי היום עם איש מקצוע ב UMI הוא טוען שאחרי שדרוג המזרקים שכיחות תופעת ערבוב סולר, נוזל קרור ושמן קטנה משמעותית אך עדיין קיימת לכן אותו גורם ממליץ על בדיקה שבועית של מפלס נוזל הקרור ונוכחות סולר או שמן בנוזל קרור בנוסף אותו גורם הזכיר חיישן מסילה....
ברוב הטרופרים מותקן המנוע השני או השלישי ולפעמים הרביעי וההתקנות שלעיתים נעשו על ידי אנשי מקצוע חפיפניקיים משאירות אחריהן שובל ליקויים .
לדוגמה לא מזמן סייעתי לחבר בהפנייה למכון גירים כדי לשפץ גיר של טרופר דיזל בו הותקן מנוע שלישי...התברר שהקולר הותקן הפוך וצמת הפעלת ה 4×4 היתה מנותקת ועוד...ד"א עלות שיפוץ הגיר כ 6000 שח.

zivo
10-07-20, 13:22
שוב, בגדול מאוד אתה צודק.
אבל אם אתה מתייחס ל 0w40 ספיציפית הוא דליל יותר ממצב 0 וגם בטווח העבודה הגבוה שלו הוא עדיין יהיה יותר דליל מ 5w40, כנראה בגלל התרכובות ממנו הוא מיוצר לטמפ' העבודה הנמוכות האלו שמיועדות למדינות קרות.
הדרגות מיצגות רק את טווחי העבודה.
בדיוק, זה לא ה 5 או ה 0 בהתחלה, זה ממה השמן מורכב כדי להגיע לנתון הזה של טווח עבודה מתחת לאפס.

הממממ.......
אם שני שמנים מוגדרים 40 "בטווח עבודה הגבוהה" , אז הם אמורים להיות באותה הצמיגות (בטווח הגבוהה), לפחות כך אני מבין את התקן.

כל הרעיון של להשתמש בארץ חמה מהמוצע, בשמן שמיועד לארצות קרות מהמוצע (בלי שאף אחד יכול לתת הסבר הגיוני), נראה הזוי ומתאים להרבה אילתורי סמוך, או "ההוא אמר"...
אני כן יכול לראות הרבה בעיות בשימוש בשמן דליל מדי (בתחילת הנסיעה), החל מבעיות לחץ ועד בעיות של יעילות שימון.

שווה לראות את הסרטון הזה, הוא מסביר את זה מאוד יפה, כולל את "הקסם" של עליה בצמיגות כאשר החום עולה (למרות שהיינו מצפים לירידה).

https://www.youtube.com/watch?v=aRvZyIPKR90

נדב ש.
10-07-20, 13:26
דוד תחזור לאותו "גורם" ותסביר לו ששמן לא מתערבב עם נוזל קירור במנוע הזה.
עוד תסביר לו שאין קשר לערבוב בין נוזל קירור/סולר ומזרקים, העירבוב נובע אך ורק מאטמי שרוול המזרק שמותקן בכלל... בתוך הראש מנוע...אם הוא רוצה לראות שיבוא אלי.

אין לי כוח לחזור בפעם המי יודע כמה על איך המנוע ומערכת ההזרקה בנויה...
מוזמן לחפור ברשת כרגיל. או לבוא אלי לראות מנוע מופשט.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 13:36
הממממ.......
אם שני שמנים מוגדרים 40 "בטווח עבודה הגבוהה" , אז הם אמורים להיות באותה הצמיגות (בטווח הגבוהה), לפחות כך אני מבין את התקן.

כל הרעיון של להשתמש בארץ חמה מהמוצע, בשמן שמיועד לארצות קרות מהמוצע (בלי שאף אחד יכול לתת הסבר הגיוני), נראה הזוי ומתאים להרבה אילתורי סמוך, או "ההוא אמר"...
אני כן יכול לראות הרבה בעיות בשימוש בשמן דליל מדי (בתחילת הנסיעה), החל מבעיות לחץ ועד בעיות של יעילות שימון.

הפוך..
שמן צמיגי במצב קר זורם משמעותית פחות טוב משמן בדרגת צמיגות טובה יותר במצב קר, ואותו שמן צמיגי מספק פחות שימון ולוקח לו יותר זמן לבנות לחץ שמן בשלבי ההנעה בהם המנוע יבש ויש הכי הרבה בלאי.

צאו מהמיתוסים הישנים, זה לא עניין של ארץ חומה/קרה.
שמנים סינטטיים במהותם מאפשרים טווח גדול.
זה מובנה ביכולת להנדס את המוצר להבדיל משמנים מינרליים שלא ניתן היה להגיע לביצועים כאלו.
בנוסף, חוזק מתח הפנים של השמן טוב יותר ומגן טוב יותר בכל מצב.
השמנים היום הרבה יותר טובים ממה שהיה כשהרכבים האלו יוצרו, והמחירים לא גבוהים כמו פעם.

מה גם שבגולן ובנגב אתה רואה ״0״ מעלות בלילה בחורף, ובמישור החוף עם פקטור לחות ורוח בחורף מגיעים גם ל 5 בקלות.
אז גם טיעון הטמפ לא תופס.

נדב ש.
10-07-20, 13:44
מה גם שבגולן ובנגב אתה רואה ״0״ מעלות בלילה בחורף, ובמישור החוף עם פקטור לחות ורוח בחורף מגיעים גם ל 5 בקלות.

אתה מתבלבל, ה 0 בהתחלה מייצג טווח עבודה טמפ' סביבה הרבה מתחת ל 0, זה מה שטענתי מהתחלה כאן.

נדב ש.
10-07-20, 13:49
אתה מערבב כאן מונחים פיזיקליים/הנדסיים....ופרשנויות שונות ..
ה 0w40 הומלץ בזמנו על ידי המהנדס של UMI דרך מנהל המוסך כאשר המנועים היו עם נסועה נמוכה יחסית.
.

תשמע דוד, לא יודע למה אתה מתכוון נסועה נמוכה, אני את הטרופר הראשון שלי קניתי עם 160k ק"מ כשהמחירון של הרכב היה 80-90k ש"ח... והאוטו היה צעיר רענן ומקורי עד העצם.
הוא היה עדיין באחריות umi ואחרי ריקול מזרקים אחרון שהיה דאז... מהר מאוד הבנתי מה החירטוט שלהם לגבי כל העסק.

zivo
10-07-20, 14:07
הפוך..
שמן צמיגי במצב קר זורם משמעותית פחות טוב משמן בדרגת צמיגות טובה יותר במצב קר, ואותו שמן צמיגי מספק פחות שימון ולוקח לו יותר זמן לבנות לחץ שמן בשלבי ההנעה בהם המנוע יבש ויש הכי הרבה בלאי.

צאו מהמיתוסים הישנים, זה לא עניין של ארץ חומה/קרה.
שמנים סינטטיים במהותם מאפשרים טווח גדול.
זה מובנה ביכולת להנדס את המוצר להבדיל משמנים מינרליים שלא ניתן היה להגיע לביצועים כאלו.
בנוסף, חוזק מתח הפנים של השמן טוב יותר ומגן טוב יותר בכל מצב.
השמנים היום הרבה יותר טובים ממה שהיה כשהרכבים האלו יוצרו, והמחירים לא גבוהים כמו פעם.

דורון,
כדי לחסוך את הפינג פונג הזה, צרפתי סרטון, ראית???
אתה מבין שיש גם בעיה בצד השני של הסקלה? שמן פחות מדי צמיגי? הוא פשוט לא עושה! על הנקודה הזו אפשר להסכים?

אנחנו מסכימים שאותה משאבה שמבוססת על גלגלי שיניים, תיצור פחות לחץ אם יזרימו דרכה שמן דליל (מדי) לעומת עם יזרימו שמן מתאים
(יותר סמיך)? בהנחה שבטמפ' עבודה הצפויה לשמן בצמיגות 30, יש מצב שהורדה של צמיגות השמן שהוא קר, מ5 ל 0 , תגרום לבעיית לחץ? בעייה שרק תחמיר עם השנים (ככל שמשאבה נשחקת)?

asafk
10-07-20, 14:14
אסף,
איך השמן יכול להיות דליל יותר בטמפ נמוך יותר?
בטמפ הנמוך הוא יהיה לכל היותר כמו בצמיגות של טמפ 40.
זה אמנם לא עם 0w40 אבל הכיוון מוצג.
שמן מינרלי בטמפ בסיס גם בארץ צמיג מאד במצב קר ביחס למצב חם.
זה אומר ששמן סינטטי עם טווח גדול מאפשר מפל צמיגות נמוך וטוב יותר.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200710/412e01b551a9f2496193c43a4de335da.jpgבאמת לא הבנת..? ה0-40 יהיה דליל יותר מה 5-40 כל הדרך עד הטמפ' שבה הוא 40.
יותר ברור?

אסף.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 14:47
אתה מתבלבל, ה 0 בהתחלה מייצג טווח עבודה טמפ' סביבה הרבה מתחת ל 0, זה מה שטענתי מהתחלה כאן.
יש שמנים שמיועדים לטמפ מינוס.
אני לא מתבלבל, אני מתייחס לשפה המשותפת המקובלת כתקן להגדרת צמיגות.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 14:51
דורון,
כדי לחסוך את הפינג פונג הזה, צרפתי סרטון, ראית???
אתה מבין שיש גם בעיה בצד השני של הסקלה? שמן פחות מדי צמיגי? הוא פשוט לא עושה! על הנקודה הזו אפשר להסכים?

אנחנו מסכימים שאותה משאבה שמבוססת על גלגלי שיניים, תיצור פחות לחץ אם יזרימו דרכה שמן דליל (מדי) לעומת עם יזרימו שמן מתאים
(יותר סמיך)? בהנחה שבטמפ' עבודה הצפויה לשמן בצמיגות 30, יש מצב שהורדה של צמיגות השמן שהוא קר, מ5 ל 0 , תגרום לבעיית לחץ? בעייה שרק תחמיר עם השנים (ככל שמשאבה נשחקת)?
ראיתי והוא אומר בדיוק מה שרשמתי.
אתה רוצה שמן רב-דרגתי שבטמפ נמוך מגיע הכי מהר לכל פינה במנוע, ומונע את הבלאי בשלב הקר, ומנגד יודע לשמור צמיגות בטמפ הגבוה.

הפוך..
המנוע מתקשה לבנות לחץ במערכת כי השמן לא זורם.. תסתכל שוב על הסרטון וההסבר שלו.
בשביל זה יש את הדרגה הנמוכה.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 14:54
באמת לא הבנת..? ה0-40 יהיה דליל יותר מה 5-40 כל הדרך עד הטמפ' שבה הוא 40.
יותר ברור?

אסף.

בגלל זה הוא רב דרגתי.
כשמתייחסים לתחילת עבודת המנוע, שלב יבש ובניית לחץ שמן, אפשר להסכים ששמן בצמיגות קרה 0 או 5 יזרום ויסכך טוב יותר ומהר יותר מאשר שמן 10 או 15?

ושבטמפ עבודה 40 הוא יהיה לכל הפחות זהה לשמן אחר שמוגדר גם כ-40?

נמרוד
10-07-20, 14:55
עוד לא קניתי, אבל אני מחפש ורוצה לדעת בערך בפני מה אני עומד פוסט-קניה.
בהנחה שביצעתי החלפת שמן מנוע/פילטר/ אולי נוזל קירור/נוזל בלמים/הגה ובמידת הצורך רפידות/מצברים/צמיגים -- מה עוד? מחליפים שמני ממסורת ברכב הזה? אם מעולם לא בוצע טיימינג בהנחה ש200K עברו מזמן, לבצע? אם הבולמים מקוריים, צפוי מתישהו שהם יבקשו לפרוש? (בפורסטר העתיק שהיה לי החלפת בולמים צאוד הצעירה את הרכב, אבל זה היה בחו"ל והעלויות היו נמוכות).
אם יש לי כרגע 5-6K ליישור קו, מה העדיפויות?
מסתמן שדיזל, בעיקר בגלל ההיצע, אף שהנסועה הצפויה נמוכה, טיולים בלבד (נניח 10K שנה)
תודה רבה!

אההם... אההם...
תזכורת לנושא השרשור.

asafk
10-07-20, 15:08
בגלל זה הוא רב דרגתי.
כשמתייחסים לתחילת עבודת המנוע, שלב יבש ובניית לחץ שמן, אפשר להסכים ששמן בצמיגות קרה 0 או 5 יזרום ויסכך טוב יותר ומהר יותר מאשר שמן 10 או 15?

ושבטמפ עבודה 40 הוא יהיה לכל הפחות זהה לשמן אחר שמוגדר גם כ-40?לא בהכרח. כי במנוע הזה הוא משמש גם כנוזל הידראולי שצריך לעשות עבודה, ולא רק כחומר סיכה וקירור.

אסף.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 15:21
לא בהכרח. כי במנוע הזה הוא משמש גם כנוזל הידראולי שצריך לעשות עבודה, ולא רק כחומר סיכה וקירור.
אסף.
היו כאן 2 נושאים שונים.
הראשון מנוע טרופר והמערכת ההידראולית בהזרקה, שאין לי שום התייחסות לגביו כי אין לי היכרות איתה.
ואם היה לי טרופר, אין לי ספק שנדב היה כתובת מבחינתי.

השני,
האמירה הכללית של נדב ובהמשך זיו לגבי אי סיכוך ובעיית דלילות ותכונות שמן בהגדרתו בטווח הטמפרטורה.

נדב ש.
10-07-20, 15:35
היו כאן 2 נושאים שונים.
הראשון מנוע טרופר והמערכת ההידראולית בהזרקה, שאין לי שום התייחסות לגביו כי אין לי היכרות איתה.

השני,
האמירה הכללית של נדב ובהמשך זיו לגבי אי סיכוך ובעיית דלילות ותכונות שמן בהגדרתו בטווח הטמפרטורה.

אני לכל אורך השרשור וגם בתגובה 37 ציינתי שאני מתייחס לתכונות ודרגת השמן אך ורק לגבי המנוע הספציפי הנ"ל.

במנועים קונבנציונלים אחרים אין לי מושג איך זה ישפיע או יעבוד, אני יודע שאני שנים משתמש רק בולווליין 5w40.

asafk
10-07-20, 15:55
היו כאן 2 נושאים שונים.

השני,
האמירה הכללית של נדב ובהמשך זיו לגבי אי סיכוך ובעיית דלילות ותכונות שמן בהגדרתו בטווח הטמפרטורה.ההקשר של הדיון - טרופר דיזל.

אסף.

zivo
10-07-20, 22:19
אכן הדוגמה של המשאב גלגלי שנים לקוחה ישירות מהטרופר, אבל שווה רגע להבין את בעיית השימון באופן כללי.

דורון,
האם אנחנו מבינים שיש גם עם שמן דליל מדי, וזה לא יחודי לטרופר!
מעבר להסבר היפה בסרטון ששמתי פה, אם אין בעיה כזו, אז למה בכלל ההשקעה בשמנים שגורמת לצמיגות לעלות עם הטמפ' ולא לרדת?

ד ו ר ו ן
10-07-20, 22:42
דורון,
האם אנחנו מבינים שיש גם עם שמן דליל מדי, וזה לא יחודי לטרופר!
מעבר להסבר היפה בסרטון ששמתי פה, אם אין בעיה כזו, אז למה בכלל ההשקעה בשמנים שגורמת לצמיגות לעלות עם הטמפ' ולא לרדת?
אתה מפרש לא נכון את הסרט שהעלת.
הצמיגות לא עולה, היא נשמרת ממצב קר ועד עבודה.
וזה היתרון הגדול של שמן סינטטי רב-דרגתי, ביחס למינראלי.

״דליל מידי״ זה סיסמא ברוח.
דליל למי?
זה תלוי מפרט נדרש.

זה מושג נכון לחד-דרגתי, לא נכון לשמן רב-דרגתי.

asafk
10-07-20, 23:01
הצמיגות יורדת עם עליית הטמפרטורה. נגיד (סתם זורק) שמן אחד הוא 150 סנטיסטוק ב 0 מעלות ו 12 סנטיסטוק ב100 מעלות, שמן אחר הוא 200 סנטיסטוק ב 0 מעלות ו12 סנטיסטוק ב 100 מעלות.
עכשיו קח מערכת הידראולית שצריכה שהשמן יהיה במינימום 12 סנטיסטוק - שני השמנים יהיו טובים. כי המספר ה"גבוה" שלהם אותו דבר. אבל עכשיו תיקח ערכת הידראולית שבמצב קר כשהנצילות נמוכה חייבת שמן לא דליל מדי כדי לייצר עבודה - יכול להיות מצב ש 200 יעשה את העבודה אבל 150 לא.
לכן דווקא כאשר השמן עובד ולא רק משמן - יש חשיבות גדולה מאוד לתכונות ההידראוליות שלו ובראשן צמיגות.
וכיוון שכל זה נאמר בהקשר של טרופר דיזל - ואני לא יודע מה נדרש שם מבחינה הידראולית - אני מעדיף להשאיר את הפרשנות הפרקטית למי שכ מכיר

אסף.

ד ו ר ו ן
10-07-20, 23:15
זיו פיתח את השיח לשמן כשמן.
ונדב התייחס לכך גם בנפרד מהטרופר בחלק מהתגובות.
שמנו לרגע את הטרופר בצד.

שמן רב-דרגתי יודע לספק את הצמיגות הנדרשת בטווח המוגדר במפרט שלו.
לא נכון להגיד ״דליל״ אלא בצמיגות מוגדרת.

״דליל״ זה קונוטציה מיידית של משהו לא טוב, ולכן המינוח שגוי כמראש התכונות הקיימות תואמות לתכנון.

וכאשר התכנון לטווח העליון הוא 40 ואתה במפרט המוגדר עומד בכך, זה לא דליל אלא תקין.
וכשהמפרט מגדיר צמיגות מבוקשת בטמפ בצד הנמוך ועומד בו, זה לא דליל, זה תקין.

בהגדרה, שמן מנוע בדרגת צמיגות נמוכה בטווח התחתון שלו, יזרום מהר יותר וישמן טוב יותר ביחס לשמן עם טמפ תחילתי גבוה יותר וזה מוצג גם בסרטון שזיו העלה.

זה מומחש יפה מאד בגרף שצרפתי מקודם.

ואני מזכיר לך שגם ה-5w40 לפי נדב הוא שינוי מהמפרט המקורי.

zivo
11-07-20, 01:28
הצמיגות יורדת עם עליית הטמפרטורה. נגיד (סתם זורק) שמן אחד הוא 150 סנטיסטוק ב 0 מעלות ו 12 סנטיסטוק ב100 מעלות, שמן אחר הוא 200 סנטיסטוק ב 0 מעלות ו12 סנטיסטוק ב 100 מעלות.
עכשיו קח מערכת הידראולית שצריכה שהשמן יהיה במינימום 12 סנטיסטוק - שני השמנים יהיו טובים. כי המספר ה"גבוה" שלהם אותו דבר. אבל עכשיו תיקח ערכת הידראולית שבמצב קר כשהנצילות נמוכה חייבת שמן לא דליל מדי כדי לייצר עבודה - יכול להיות מצב ש 200 יעשה את העבודה אבל 150 לא.
לכן דווקא כאשר השמן עובד ולא רק משמן - יש חשיבות גדולה מאוד לתכונות ההידראוליות שלו ובראשן צמיגות.
וכיוון שכל זה נאמר בהקשר של טרופר דיזל - ואני לא יודע מה נדרש שם מבחינה הידראולית - אני מעדיף להשאיר את הפרשנות הפרקטית למי שכ מכיר

אסף.

בואו רגע נחזור לבייסיק -
מה המשמעות של המספר 5W30 או 0W40?

שעיר בגב"ב
11-07-20, 09:38
ההבדל ברמת הצמיגות הקרה בין 0-30 לבין 5-30 היא זניחה ביותר וברמת הלא מורגשת בטמפ' בארץ.

מצד שני ככל שטווח העבודה גדול יותר זה מצריך יותר הינדוס ותוספים שמשפיעים על רמת הסיכוך לטווח הארוך (פוגע ברמת הסיכוך עם צבירת שעות עבודה/מרחק).

בדוגמאות האלה ובארץ שלנו הרבה יותר חשוב המספר בטמפ' העבודה.
בטמפ' של החורף כאן שמן דרגה 0 יתנהג כמעט זהה לדרגה 5,
אבל בקיץ במאמץ יהיה דליל יותר עם הזמן (יאבד מהר יותר מתכונותיו).
זאת אומרת שמאחר ואנחנו לא מתמודדים עם חורף נורווגי אז לנו הרבה יותר קריטי המספר הגבוה.

ובנוגע לדיון על השמן לטרופרים הבעייתיים, אני הדיוט גמור (ובגלל זה מתלבט בנוגע אליו כג'יפ הבא), אבל ממש מתקשה לקבל את ההתעקשות על 5w-30

אולי זה קריטי בחורף שלנו באזורים ההרריים. מתקשה לקבל את זה שזה מקור כל הרע בהתפגרות המנועים.
ההגיון שלי אומר שבקיץ שלנו, לא פחות מצמיגות בהתנעה חשובה הצמיגות במאמץ בחמסין.

אבל שוב, לא יכול להמליץ על כך בלי ידע ספציפי בטרופרים הנ"ל.
מאחר והדבר נשמע לי כל כך לא הגיוני, הנטייה שלי לברוח מהטרופרים הנ"ל.
מפחד מדברים שנשמעים לי לא הגיוניים.

- - - Updated - - -

דרך אגב,
באופנוע מודל 96 שנמצא בבעלותי כבר 12 שנים,
אני מקפיד לשים 20-50 בקיץ ו 10-40 בחורף ותמיד של חברות מוכרות.

וזה בגלל שאני גר באזור ירושלים וההבדלים בין החורף והקיץ מהותיים ביחס לאזור החוף והשפלה.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 10:35
ההבדל ברמת הצמיגות הקרה בין 0-30 לבין 5-30 היא זניחה ביותר וברמת הלא מורגשת בטמפ' בארץ.

מצד שני ככל שטווח העבודה גדול יותר זה מצריך יותר הינדוס ותוספים שמשפיעים על רמת הסיכוך לטווח הארוך (פוגע ברמת הסיכוך עם צבירת שעות עבודה/מרחק).

בדוגמאות האלה ובארץ שלנו הרבה יותר חשוב המספר בטמפ' העבודה.
בטמפ' של החורף כאן שמן דרגה 0 יתנהג כמעט זהה לדרגה 5,
אבל בקיץ במאמץ יהיה דליל יותר עם הזמן (יאבד מהר יותר מתכונותיו).
זאת אומרת שמאחר ואנחנו לא מתמודדים עם חורף נורווגי אז לנו הרבה יותר קריטי המספר הגבוה.

ובנוגע לדיון על השמן לטרופרים הבעייתיים, אני הדיוט גמור (ובגלל זה מתלבט בנוגע אליו כג'יפ הבא), אבל ממש מתקשה לקבל את ההתעקשות על 5w-30

אולי זה קריטי בחורף שלנו באזורים ההרריים. מתקשה לקבל את זה שזה מקור כל הרע בהתפגרות המנועים.
ההגיון שלי אומר שבקיץ שלנו, לא פחות מצמיגות בהתנעה חשובה הצמיגות במאמץ בחמסין.
.
בגלל שבאתר הזה אוהבים לדבר במספרים ועובדות, אז הנה כמה.
עובדתית ההבדל בצד החם היא זניה ובצד הקר גבוהה מאד.

אני לא שם במנוע שמן ״0״ ולא מתכוון לשים כזה ולא חושב שיש לזה מקום אם אתה לא גר בגולן או בהר חריף.
אבל מהניסוח של חלק מהמשתתפים משתמע שהכי טוב זה שמן מינרלי צמיגי, וזו שטות.

השאלה לנדב הייתה למה הוא חושב שיש הבדל גדול בין ״0״ לו-״5״ .בשביל מנוע שהוא טרופר, והשמן מנוע הוא לא חלק ממערכת הידראולית מוגדרת, יש הבדל גדול בשלב הקר ואין כמעט שום הבדל במצב החם.

צירפתי כאן גרף שממחיש את השתנות הצמיגות כתלות בטמפרטורה וכן את ההבדלים בין ארבע צמיגויות שונות, שמן 20W50, 15W40, 10W30 ו 5W30.
ניתן לראות שההבדלים בצמיגות בטמפ' החמות שולית יחסית. ב 100 מעלות צלזיוס, שזו בדרך כלל טמפרטורת השמן הממוצעת במנוע, יש הפרש של מספר יחידות צמיגות בודדות בין דרגה 30 (10 יחידות סנטיסטוקס) לשמן 50 (19 יחידות סנטיסטוקס).
ההבדלים הולכים וגדלים ככל שהטמפ' יורדת:
ב 25 מעלות, שנגיד שזו טמפרטורת בוקר ממוצעת בחודשי הקיץ, יש כבר פער של 300 יחידות סנטיסטוקס בין שמן 5W30 ל 20W50. המשמעות של זה היא ששמן 20W50 הרבה יותר צמיגי משמן 5W30, זורם לאט יותר ומייצר יותר בלאי במנוע בהתנעה קרה.
ב 10 מעלות (שנגיד שזה טמפ' בוקר בחורף) ההבדל כבר מתקרב ל 1,000 (!!!) יחידות סנטיסטוקס, מה שמגדיל את הבלאי במנוע קר אפילו יותר.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200711/8986c7ce4855e90d01223b05c14a4d19.jpg

נדב42
11-07-20, 10:43
לא ברור לי הגרף הזה, דווקא בצד החם. מודגמים גרפים עבור שמנים בעלי צמיגויות שונות בשני הקצוות, אבל בצד החם כולם מתכנסים לאותו ערך. אשמח לקבל הסבר מה רואים פה ...

שעיר בגב"ב
11-07-20, 10:48
אני ממש לא מסכים איתך שבטמפ העבודה ההבדלים זניחים, ורואים גם את זה בגרף.

מצד שני, אני לא יטדע מטעם מי הגרף הזה ובאילו תנאים נערכו הניסויים.

אני בטוח ב100% ששמן 5w-30 יתנהג שונה לחלוטין בחורף האיסלנדי מול טיול מדברי בקיץ הישראלי.
גם בטמפ' התנעה וגם בטמפ' עבודה.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 10:49
לא ברור לי הגרף הזה, דווקא בצד החם. מודגמים גרפים עבור שמנים בעלי צמיגויות שונות בשני הקצוות, אבל בצד החם כולם מתכנסים לאותו ערך. אשמח לקבל הסבר מה רואים פה ...

שבצד החם ההבדל זניח בהגנה (כולם נותנים דומה), אבל בצד הקר שמנים רב-דרגתיים עם צמיגות נמוכה בעלי תכונות שימון וזרימה טובות בהרבה.
תקרא את הציטוט מהתגובה הקודמת.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 10:51
אני ממש לא מסכים איתך שבטמפ העבודה ההבדלים זניחים, ורואים גם את זה בגרף.

מצד שני, אני לא יטדע מטעם מי הגרף הזה ובאילו תנאים נערכו הניסויים.

אני בטוח ב100% ששמן 5w-30 יתנהג שונה לחלוטין בחורף האיסלנדי מול טיול מדברי בקיץ הישראלי.
גם בטמפ' התנעה וגם בטמפ' עבודה.
תסתכל בגרף על טווח הטמפ הנכון.

נתתי הפנייה למקור,מציע להשקיע קצת ולקרוא ואז להגיב, אחרת זה דיון עקר.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 10:59
פה אני חדש יחסית וממעט מאוד להגיב ונהנה ללמוד
ממך ומשאר בעלי הידע.
מצד שני אני שנים מתעניין במכונאות אופנועים בעיקר ובפורום פולגז היו אינספור דיוני שמנים.

למנהל הפורום הטכני שם, ג'ק התותח יש מסקנה
אחת:
רוב דיוני השמנים הם יותר ויכוחים דתיים שמונעים הרבה מאמונות ומחשבות.

אפילו על העובדות אי אפשר באמת להסתמך:
יש ניסויים שמראים את ההבדל בצמיגות בין שמני יצרנים שונים עם אותם נתונים בדיוק!
ז"א שמן 10-40 של מוטול לדוגמא שונה בצמיגותו משמן 10-40 של מוטורקס.

אני די בטוח שאם תלך למהנדסים הראשיים של חברות השמנים המובילות ותגיד להם שמנועי הטרופר מתפגרים (בין היתר) בגלל שמן 0-30 במקום 5-30 ייברח להם פיפי.

נ.ב. אני ממעט מאוד לכתוב ולייעץ כאן כי אני מסכים לחלוטין שאסור להגיב בלי נסיון.
מאחר וגם באופנועים יש מערכת שימון אז קפצתי לבקר

zivo
11-07-20, 11:06
בואו רגע נחזור לבייסיק -
מה המשמעות של המספר 5W30 או 0W40?

חברים,
שאלתי שאלה נורא בסיסית, מה המשמעות של המס' ? איך קוראים את זה?

שעיר בגב"ב
11-07-20, 11:29
המספר הראשון (הנמוך) מתייחס לצמיגות השמן בטמפ' ההתנעה (מנוע קר).
W משמעו winter ז"א קיים תוסף אנטי פריזינג.

המס' הגבוה מתייחס לצמיגות השמן בטמפ' עבודה (כ100 מעלות).

ככל שהמספר נמוך יותר השמן צמיגי פחות/דליל יותר ולהפך.

מאחר והשמן בטמפ' ההתנעה יהיה בצמיגות שונה בחורף צפון אירופאי אל מול מדינה חמה כמונו אזיי חייבים להתאים לכך את רמת הצמיגות.
לדוגמא, שמן 20-50 בינואר בפינלנד יהיה סמיך ממש כמו דבש.
שמן 0-30 בצהריים בטיול מדברי מאתגר בארץ יהיה דליל מדי (די בטוח שפחות קריטי בזמן ההתנעה).

שעיר בגב"ב
11-07-20, 11:39
ועוד דבר.
הידע שלי מגיע בעיקר מאופנועים
ויש הבדל בין שמן שמיועד לאופנועים ולמכוניות:
השמן ברוב האופנועים משמש גם כשמן גיר מה שמקצר משמעותית את אורך חייו ובעיקר קיים הבדל מבחינת הקלאץ'.
באופנועים מדובר בקלאץ' רטוב שנמצא למעשה בתוך המנוע וטבול בשמן.
אז שמן אופנועים צריך להיות "פחות איכותי" כדי שהקלאץ' לא יחליק.

אבל העיקרון הוא אותו עיקרון.

erezgur
11-07-20, 11:56

פשוט וברור. תודה :)

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:06
פה אני חדש יחסית וממעט מאוד להגיב ונהנה ללמוד
ממך ומשאר בעלי הידע.
מצד שני אני שנים מתעניין במכונאות אופנועים בעיקר ובפורום פולגז היו אינספור דיוני שמנים.

אני לא איש מקצוע בתחומי שמן אבל מנסה ללמוד כמה שיותר, ואלי המספרים והעובדות מדברים, כהסבר אפשרי גם לתחושות.
ואני מסתכל על סרטוני יוטיוב וחו״ד של ישויות רשת בזהירות ובביקורתיות המתחייבת כשכל זב-חוטם פותח ״בלוג מומחה״.

3 מהמגיבים בשרשור בקישור הם בעלי מקצוע בתחום, אחד מהם מגיב גם בשרשור הנוכחי.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 12:10
עוד משהו ארז:
אם כן צריכה להישאל השאלה
"מדוע לא ליצור שמן 0w-60"?

קיימים שמנים עם טווח טמפרטורה כזה אבל...
שמן כזה מכיל למעשה "הרבה פשרות" ומכיל
יותר תוספים על חשבון השמן (פשוט כמו שנשמע).
זאת אומרת שהשמן ייאבד מהר יותר את תכונותיו המסככות.
למה? כי התוספים הם לא שמן!

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:12

בהרבה מקומות וניירת w מיוחס ל-weight.. כלומר משקל/צמיגות השמן.
כי כל שמן, גם חד-דרגתי גבוה מופיע עם ערך W, וזה מסתדר הרבה יותר הגיוני שזה מתייחס לערך הקר ולא לתוסף ספציפי לחורף.

לא ראיתי התייחסות שזו אומר תוספי חורף, אלא התייחסות לחורף כמספר קר.

יש לך דוגמא?

שעיר בגב"ב
11-07-20, 12:14
אני לא איש מקצוע בתחומי שמן אבל מנסה ללמוד כמה שיותר, ואלי המספרים והעובדות מדברים, כהסבר אפשרי גם לתחושות.
ואני מסתכל על סרטוני יוטיוב וחו״ד של ישויות רשת בזהירות ובביקורתיות המתחייבת כשכל זב-חוטם פותח ״בלוג מומחה״.

3 מהמגיבים בשרשור בקישור הם בעלי מקצוע בתחום, אחד מהם מגיב גם בשרשור הנוכחי.

אם קיימים כאן מהנדסי שמנים אז אנא שיציינו זאת.

מכונאי ומהנדס רכב, טובים ככל שיהיו אינם מהנדסי שמנים.

אני לא מזלזל באף אחד, אבל לאף מהנדס רכב בארץ אין את היכולת לקבוע חד משמעית את שאלת השמן באיסוזו טרופר.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:14
למה? כי התוספים הם לא שמן!
שמן סינטטי מכונה ״שמן״ כי יותר נוח להמשיך את השם הנפוץ ולא להמציא שם חדש.. זה במהותו אוסף של תוספים וכימיקלים שונים, למוצר הרבה יותר מדויק מהשמנים המינרליים של פעם.
גם שמן מינרלי ״טיפש״ הוא מוצר עם המון תוספים.

באותה המידה, גם בסיס השמן ללא תוספים הוא לא שמן מנוע.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:19
שמן 0-30 בצהריים בטיול מדברי מאתגר בארץ יהיה דליל מדי (די בטוח שפחות קריטי בזמן ההתנעה).

זו טעות בסיסית להתייחס למינוח ״דליל״, כי תכונות שמן ספציפיות קובעות את האיכות שימון שלו בטמפ נתון.
יכול להיות שמן ״דליל״ עם שימון טוב יותר משמן ״סמיך״.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 12:23
אז אני שואל אותך דורון,
למה לא לקנות שמן 0w-50 ולגמור סיפור?
יהיה מעולה בטמפ' התנעה וגם בעבודה בקיץ.

אני יודע ששמן מינרלי הוא לא נפט גולמי ושגם בו ישנם תוספים והינדוס.

- - - Updated - - -

זו טעות בסיסית להתייחס למינוח ״דליל״, כי תכונות שמן ספציפיות קובעות את האיכות שימון שלו בטמפ נתון.

לא אמרתי שדליל הוא שלילי.
אמרתי שיכול להיות דליל מדי בתנאים מסויימים.
גם אמרתי שצמיגי מדי אינו טוב.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:24
אפילו על העובדות אי אפשר באמת להסתמך:
יש ניסויים שמראים את ההבדל בצמיגות בין שמני יצרנים שונים עם אותם נתונים בדיוק!
ז"א שמן 10-40 של מוטול לדוגמא שונה בצמיגותו משמן 10-40 של מוטורקס.

עדות אישית שמיד לאחר החלפת שמן גיר ידני ההילוכים בבוקר פשוט לא השתלבו.
החלפה למותג אחר במפרט זהה על הנייר וה״בעיה״ נעלמה.

ממליץ לך להסתכל על בדיקות שמנים בערוץ project farm, האיש עושה השוואות מעניינות, לא כולן רלוונטיות, אבל רואים יפה הבדלים, הוא מסביר יפה את הלוגיקה וגם שולח דגימות למעבדת שמנים.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:26
אז אני שואל אותך דורון,
.
כי זה מיותר בארץ?
כי ההפרש במחיר לא מצדיק את זה?

מצד שני, ההבדל באיכות ושימון קר בטמפ בארץ בין שמן 15w40 או 10w40 לבין 5w40 הוא גדול וההפרש במחיר כבר לא גדול.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 12:32
ועוד משהו,
אני לא מומחה לשמנים.
אני מבין את העיקרון ומתעקש להשתמש בהגיון על פי הנתונים שאני יודע.

לא ממליץ לשים 10-40 באיסוזו טרופר.
למה? לא יודע למה.
בגלל זה החלטתי שאני לא אקנה טרופר עד שיהיה לי ידע ודאי בנוגע לטיפולים בו.
לא נראה לי הגיוני ההצמדות ל5-30 בארץ.

לא מזלזל לרגע בנסיון שצברתם בעלי הטרופרים, אבל אני לא מצליח להבין את העניין הזה.

- - - Updated - - -

כי זה מיותר בארץ?
כי ההפרש במחיר לא מצדיק את זה?

מצד שני, ההבדל באיכות ושימון קר בטמפ בארץ בין שמן 15w40 או 10w40 לבין 5w40 הוא גדול וההפרש במחיר כבר לא גדול.

אז אני טוען שלמחיר השמן אין פה תפקיד.
שמן 10w-40 ישמן טוב יותר ולאורך זמן ארוך יותר בתנאים שלנו בארץ.
דרך אגב, רובנו גם יכולים גם לוותר על תוסף האנטי קפיאה.
"נרוויח" תוסף אחד פחות שאנו לא צריכים.

DavidL
11-07-20, 12:40

+100

ד ו ר ו ן
11-07-20, 12:42
אז אני טוען שלמחיר השמן אין פה תפקיד.
שמן 10w-40 ישמן טוב יותר ולאורך זמן ארוך יותר בתנאים שלנו בארץ.
דרך אגב, רובנו גם יכולים גם לוותר על תוסף האנטי קפיאה.
"נרוויח" תוסף אחד פחות שאנו לא צריכים.
קראת את
החומר בקישורים?
אם לא,
זה דיון בניוטרל.

״אנטיפריז״ הוא כינוי גנרי לנוזל קירור, כמעט כמו בקאקס קדמי..
נוזל קירור נורמלי מכיל כימיכלים שמשרתים הן את העלאת טמפ הרתיחה והן מניעת קירור.
ע״ע בהפשטה גסה למי מלח בקפיאה ורתיחה.

להגיד שאפשר לוותר על אנטיפריז בארץ זה אמירה מוטעית מבחינת הבנת המהות של נוזל קירור.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 12:43
עדות אישית שמיד לאחר החלפת שמן גיר ידני ההילוכים בבוקר פשוט לא השתלבו.
החלפה למותג אחר במפרט זהה על הנייר וה״בעיה״ נעלמה.

ממליץ לך להסתכל על בדיקות שמנים בערוץ project farm, האיש עושה השוואות מעניינות, לא כולן רלוונטיות, אבל רואים יפה הבדלים, הוא מסביר יפה את הלוגיקה וגם שולח דגימות למעבדת שמנים.

פספסתי את ההודעה הזאת.
אתה אומר בדיוק מה שאני אומר.
אז לפחות על זה אנחנו מסכימים?:cool:

שעיר בגב"ב
11-07-20, 13:00
קראת את
החומר בקישורים?
אם לא,
זה דיון בניוטרל.

״אנטיפריז״ הוא כינוי גנרי לנוזל קירור, כמעט כמו בקאקס קדמי..
נוזל קירור נורמלי מכיל כימיכלים שמשרתים הן את העלאת טמפ הרתיחה והן מניעת קירור.
ע״ע בהפשטה גסה למי מלח בקפיאה ורתיחה.

להגיד שאפשר לוותר על אנטיפריז בארץ זה אמירה מוטעית מבחינת הבנת המהות של נוזל קירור.

דורון, לגבי האנטיפריז באמת שלא התעמקתי.
זרקתי את זה כדוגמא לא מזיקה, מאחר ואני לא
מכיר אפשרות (בטח יש אבל אני לא מכיר) לשמן נטול w
זאת אומרת תוסף נגד קפיאה.

אני מכיר את התוסף הזה במשמעות הפשוטה שלו.

זה לא באמת קריטי לדיון שלנו.

בכל מקרה שנינו ניזונים מסקרנות ולמידה עצמית של הנושא.
אני אמרתי את מה שאני מכיר מהתעניינות והרצון להבין.
אמרתי כבר שאיני מהנדס שמנים.

עד שאשמע זאת ממהנדס שמנים עם נסיון בתחום אדבוק בדעתי שמה שנאמר כאן בנוגע לשמן 0w-30 לא נראה לי הגיוני בכלל.
אבל...
אני איני בעל טרופר 3.0 אז אני יכול להרשות לעצמי לחשוב כך בלי לפחד לנזק לכיס.
עד שאדע זאת בודאות גם לא אהיה בעלים של אחד.
אם אדע בודאות איך לטפל ברכב הזה אשמח לאחד!

- - - Updated - - -

ואני מרגיש שמיציתי את יכולתי לתרום לדיון הזה,
לא רוצה להפוך את זה להתנצחות מיותרת בינינו.
וחבל לי סתם להתנצח, כי אני נהנה מאוד ללמוד מהידע שלך.

נ.ב. אני צודק ואתה טועה:p

zivo
11-07-20, 13:13

ככל שהמספר נמוך יותר השמן צמיגי פחות/דליל יותר ולהפך.

מאחר והשמן בטמפ' ההתנעה יהיה בצמיגות שונה בחורף צפון אירופאי אל מול מדינה חמה כמונו אזיי חייבים להתאים לכך את רמת הצמיגות.
לדוגמא, שמן 20-50 בינואר בפינלנד יהיה סמיך ממש כמו דבש.

אנחנו מתקדמים :-)
אני לא בעל מקצוע בתחות, והייתה לי מעט מאוד הבנה לפני השרשור הזה, אבל זה מה שאני מבין (והסרטון ששמתי פה http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php/116436-%D7%9E%D7%94-%D7%99%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%A8-%D7%A7%D7%95-%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%A8-%D7%90%D7%97%D7%A8%D7%99-%D7%A7%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%98%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%A8?p=900902&viewfull=1#post900902
מסכם לדעתי מאוד יפה).

1- האותיות SAE - זה השם של התקן (המקובל) שלפיו נבדק השמן ( Society of Automotive Engineers )
2- המס' הגבוה,( בסוף המק"ט) מתייחס לצמיגות השמן בטמפ' עבודה 212F (כ 100צלסיוס)
3- האות W מייצגת Winter (כלומר תנאי קור), והערך שלפניו מייצג את הצמיגות ב 0F (כ -32 צלסיוס).

זאת אומרת, שיש פה התנהגות בניגוד להגיון ולאינטואיציה שלנו, איך יכול להיות שהצמיגות עולה עם העליה של הטמפ' (היינו מצפים שהיא תרד).

אסף עשה כבר הבחנה בין הצרכים השונים של השמן במנוע (כולל הידראוליקה), אבל אם נשאר בצורך הבסיסי של שימון (הורדת חיכוך), יש סתירה בין הצורך של השניות הראשונות לאחר ההתנעה - אנחנו רוצים שמן פחות צמיגי, שיגיע כמה שיותר מהר לכל הפינות, לבין המשך העבודה, שהשמן מתחמם לסביביות ה 100 מעלות. אנחנו מבינים ששמן דליל מדי לא יצליח "לסוכך" טוב על החלקים, הוא "ידחף" לצדדים מהלחץ של החלקי מתכת (הכל מוסבר יפה בסרטון).
זו הבעיה העיקרית "שהשמנים" האלו מנסים לפתור. אם לא מבינים את הבעיה הזו, לא מבינים למה צריך צמיגות משתנה ומה הבעיה להתמש בשמן דליל.

כדי לקבל חומר סיכוך (כמו שדורון כתב, זה כבר מזמן לא סתם שמן), שבהתחלה, שהוא קר, הוא יזרום בקלות לכל הפינות, ולאחר מכן, שהוא חם, הוא עדיין ישמור על תכונות סיכוך טובות, מוסיפים תוספים, שגרומים לחומר הזה (מה שאנחנו קוראים שמן מנוע :-) ), להתנהג הפוך מסתם שמן. שהחומר הזה מתחמם, הצמיגות שלו עולה.
אם אני מבין טוב, ודורון כבר התייחס לזה, למרות שבאנגלית משתשמים במפורש במילה Viscosity שזה צמיגות, בפועל הכוונה שלחומר יש תכונות כמו של שמן בצמיגות 40 (נגיד במקרה של 5W-40), אבל הוא עצמו לא בהכרח בצמיגות כזו (זו תערובת של חומרים).

סיכום ההבנות שלי -
1- במנוע קר, 5W-40 יהיה צמיג יותר מ 0W-40 , אבל שהמנוע יגיע לטמפ' עבודה לא יהיה הבדל (אחרי 5-10 דקות). לאורך כל הזמן הזה ה 5W-40 יהיה צמיג יותר, כלומר בהתחלה יגיע לאט יותר לפינות הרחוקות, אבל איפה שהוא מגיע, הוא יעשה עבודת הגנה טובה יותר.
2- בארץ שהיא חמה מהממוצע, אני לא רואה שום הגיון להשתמש בשמן שמיועד לארץ שהיא קרה מהמוצע.
3- כמו הרבה תחומים, רק שמתחילים להבין, מבינים כמה לא מבינים (לא אני זה סוקרטס אמר). כל התרבות של האילתור, והזלזול במהנדסים שיצרו את הרכב, נראת לי הזויה.

כאמור, זה הכל הבנות שזוקקו מקריאה בימים האחרונים. אם מישהו חושב שזה שגוי, בבקשה אם הסברים שאפשר ללמוד ולהבין (ולא סתם לזרוק עצות לאוויר).

DavidL
11-07-20, 13:28
אנחנו מתקדמים :-)
אני לא בעל מקצוע בתחות, והייתה לי מעט מאוד הבנה לפני השרשור הזה, אבל זה מה שאני מבין (והסרטון ששמתי פה http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php/116436-%D7%9E%D7%94-%D7%99%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%A8-%D7%A7%D7%95-%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%A8-%D7%90%D7%97%D7%A8%D7%99-%D7%A7%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%98%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%A8?p=900902&viewfull=1#post900902
מסכם לדעתי מאוד יפה).

1- האותיות SAE - זה השם של התקן (המקובל) שלפיו נבדק השמן ( Society of Automotive Engineers )
2- המס' הגבוה,( בסוף המק"ט) מתייחס לצמיגות השמן בטמפ' עבודה 212F (כ 100צלסיוס)
3- האות W מייצגת Winter (כלומר תנאי קור), והערך שלפניו מייצג את הצמיגות ב 0F (כ -32 צלסיוס).

זאת אומרת, שיש פה התנהגות בניגוד להגיון ולאינטואיציה שלנו, איך יכול להיות שהצמיגות עולה עם העליה של הטמפ' (היינו מצפים שהיא תרד).

אסף עשה כבר הבחנה בין הצרכים השונים של השמן במנוע (כולל הידראוליקה), אבל אם נשאר בצורך הבסיסי של שימון (הורדת חיכוך), יש סתירה בין הצורך של השניות הראשונות לאחר ההתנעה - אנחנו רוצים שמן פחות צמיגי, שיגיע כמה שיותר מהר לכל הפינות, לבין המשך העבודה, שהשמן מתחמם לסביביות ה 100 מעלות. אנחנו מבינים ששמן דליל מדי לא יצליח "לסוכך" טוב על החלקים, הוא "ידחף" לצדדים מהלחץ של החלקי מתכת (הכל מוסבר יפה בסרטון).
זו הבעיה העיקרית "שהשמנים" האלו מנסים לפתור. אם לא מבינים את הבעיה הזו, לא מבינים למה צריך צמיגות משתנה ומה הבעיה להתמש בשמן דליל.

כדי לקבל חומר סיכוך (כמו שדורון כתב, זה כבר מזמן לא סתם שמן), שבהתחלה, שהוא קר, הוא יזרום בקלות לכל הפינות, ולאחר מכן, שהוא חם, הוא עדיין ישמור על תכונות סיכוך טובות, מוסיפים תוספים, שגרומים לחומר הזה (מה שאנחנו קוראים שמן מנוע :-) ), להתנהג הפוך מסתם שמן. שהחומר הזה מתחמם, הצמיגות שלו עולה.
אם אני מבין טוב, ודורון כבר התייחס לזה, למרות שבאנגלית משתשמים במפורש במילה Viscosity שזה צמיגות, בפועל הכוונה שלחומר יש תכונות כמו של שמן בצמיגות 40 (נגיד במקרה של 5W-40), אבל הוא עצמו לא בהכרח בצמיגות כזו (זו תערובת של חומרים).

סיכום ההבנות שלי -
1- במנוע קר, 5W-40 יהיה צמיג יותר מ 0W-40 , אבל שהמנוע יגיע לטמפ' עבודה לא יהיה הבדל (אחרי 5-10 דקות). לאורך כל הזמן הזה ה 5W-40 יהיה צמיג יותר, כלומר בהתחלה יגיע לאט יותר לפינות הרחוקות, אבל איפה שהוא מגיע, הוא יעשה עבודת הגנה טובה יותר.
2- בארץ שהיא חמה מהממוצע, אני לא רואה שום הגיון להשתמש בשמן שמיועד לארץ שהיא קרה מהמוצע.
3- כמו הרבה תחומים, רק שמתחילים להבין, מבינים כמה לא מבינים (לא אני זה סוקרטס אמר). כל התרבות של האילתור, והזלזול במהנדסים שיצרו את הרכב, נראת לי הזויה.

כאמור, זה הכל הבנות שזוקקו מקריאה בימים האחרונים. אם מישהו חושב שזה שגוי, בבקשה אם הסברים שאפשר ללמוד ולהבין (ולא סתם לזרוק עצות לאוויר).
כל תחום בו יש זרימה, צמיגות, חום וכו' ברור לי שהוא מורכב ולכן אני נמנע מלפתח תיאוריות.
המנוע של הטרופר הוא דוגמא למוצר שפותח על ידי מנדסים שטעו ומהנדסי השירות בשטח ניסו לאלתר פתרונות , אחד מהם היה מעבר ל 0w40 סינטטי מלא גם בארץ הקודש.
ד"א ישנם מנועי דיזל נוספים בהם התקבלה החלטה דומה, אולי בגלל עלויות השמן ורווחיות המוסך:)

שעיר בגב"ב
11-07-20, 13:33
Zivo
יש טעות אחת חשובה במה שהבנת:
הצמיגות לא עולה כשטמפ' השמן עולה. אין כזה דבר.

הכוונה היא ששמן 0-40 לדוגמה יתפקד כמו שמן
חד דרגתי 0 בטמפ' נמוכה (לא זוכר באיזו טמפ' בדיוק).
ויתפקד כמו שמן חד דרגתי 40 בטמפ' עבודה.

שמן חד דרגתי 40 בטמפ' עבודה יהיה דליל יותר
משמן חד דרגתי 0 בטמפ' בטמפ' הקרה הקובעת.

ד ו ר ו ן
11-07-20, 15:23
דורון, לגבי האנטיפריז באמת שלא התעמקתי.
זרקתי את זה כדוגמא לא מזיקה, מאחר ואני לא
מכיר אפשרות (בטח יש אבל אני לא מכיר) לשמן נטול w
זאת אומרת תוסף נגד קפיאה.
אני מכיר את התוסף הזה במשמעות הפשוטה שלו.

זה לא באמת קריטי לדיון שלנו.
p
זו בדיוק הטעות של התפיסה הזו של ״לא התעמקתי וזרקתי כדוגמא״, כי דוגמא שגויה כזו כן מזיקה.
כי מחר מישהו יעשה חיפוש באתר ויגיע לאמירה הזו ועד יחשוב שהיא נכונה.

zivo
11-07-20, 15:26
Zivo

ויתפקד כמו שמן חד דרגתי 40 בטמפ' עבודה.

בדיוק בגלל זה, שאלתי במפורש מי יודע איך לקרוא את הקוד 5W-40.
אני חושש שאתה טועה (ואם אתה יכול, בבקשה תשים פה איזה קישור לשיטה הזו).
מה זה שמן חד דרגתי 0 או 40? אני לא מכיר הגדרה כזו.
המספרים 0 או 40 הם דרגת הצמיגות.
המיקום שלהם (לפני ה W או אחרי ה - ), מסמנים לאיזה טמפ' הם מתייחסים.

assafy
11-07-20, 15:57
בדיוק בגלל זה, שאלתי במפורש מי יודע איך לקרוא את הקוד 5W-40.
אני חושש שאתה טועה (ואם אתה יכול, בבקשה תשים פה איזה קישור לשיטה הזו).
המספרים 0 או 40 הם דרגת הצמיגות.
המיקום שלהם (לפני ה W או אחרי ה - ), מסמנים לאיזה טמפ' הם מתייחסים.זה מה שמוסבר בצורה הכי מפורשת שיכולה להיות בסירטון שאתה עצמך שמת בתגובה #45.

המיספרים של הSAE הם מקום בסולם ולא יחידות פיזיקליות.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

ד ו ר ו ן
11-07-20, 16:44

אז למדת משהו חדש הרגע.

raanan
11-07-20, 16:45
אז אני שואל אותך דורון,

לא אמרתי שדליל הוא שלילי.
אמרתי שיכול להיות דליל מדי בתנאים מסויימים.
גם אמרתי שצמיגי מדי אינו טוב.

במנועי בעירה פנימית יש שתי דרישות מתנגשות בתחום שימון החלקים הנעים.
א. בניית לחץ וסיכוך כמה שיותר מיידי בהתנעה - דהיינו צמיגות נמוכה
ב. הימצאות שכבת סיכוך כמה שיותר זמן על החלקים לאחר כיבוי מנוע
(חשוב ביותר לרכבים שבשוטף לא מונעים יום יום אלא אחת לכמה שבועות) - דהיינו צמיגות גבוה

את הבלאנס בוחרים מהנדסי היבואן בהתאם לאקלים השורר במדינתם.
יהיו מדינות עם המלצות שונות לפי האזור.

כמובן שרצוי שמן בתקן המתאים ומבית טוב ...

אגב, אני סומך על הקביעה של נדב ש. לטרופרים 3.0 דיזל.
אצלי בבנזין 3.5 , מקפיד על 10-40 של ליקווי מולי.

רענן

ד ו ר ו ן
11-07-20, 16:51
Zivo
ויתפקד כמו שמן חד דרגתי 40 בטמפ' עבודה. .
להבנתי החלק השני בהסבר שלך סותר את הראשון המדויק.

שמן ״0״ יהיה מעולה באזור ״0״ ודליל מידי מעל זה.
שמן ״40״ יהיה צמיגי מאד ב-״0״ ובדיוק בצמיגות הרצויה ב-״40״, לא ההיפך.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 18:00
דורון אתה אומר את מה שאני אומר.
הסברתי יפה מאוד שהמספר הראשון
מתייחס לטמפרטורה קרה לפני התנעה (ולא יודע בדיוק מהי בהגדרות המדידה).
זאת אומר, שמן 0-40 מתנהג כמו חד דרגתי 0 בזמן ההתנעה,
אבל לא מאבד מתכונותיו כשמתחמם (לא הופך דליל מדי) בזמן העבודה, אלא מתנהג כמו 40 חד דרגתי בטמפ' העבודה.

ובבקשה בלי נאומי תוכחה על עניין האנטיפריז, לא בטוח שטעיתי בעניין וגם אם כן לא השמדתי בכך מנוע של אף אחד.
אל תתפס על משהו אחד ותייחס אותו לכל מה שאמרתי,
אני יודע על מה אני מדבר.
ולרוב גם יודע להתנסח ככה שאהיה מובן.

שעיר בגב"ב
11-07-20, 18:08
לרענן,
השאלה מדוע לא לקנות 0-50 ולהנות מכל העולמות הייתה רטורית והייתה מיועדת
במיוחד לדורון.
אני יודע מה תפקידי השמן במנוע (דרך אגב לשמן יש גם תפקידי קירור וניקוי של המנוע).
אני יודע טוב מאוד למה אני מעדיף להחליף פעמיים בשנה ולא לקנות 0-50

zivo
11-07-20, 18:18
אז למדת משהו חדש הרגע.
עכשיו,
אתה סתם מתחכם.
תקרא טוב את העברית.
זה שיש מים בטמפ' של 100 מעלות, לא עושה את זה להגדרה.
ובדיוק כמו ההערה שלך למישהו אחר אני אומר לך-
בסוף מישהו ירצה ללמוד, ומזה שאנשים זורקים ההערות ובלבלים קשה ללמוד .
השאלה אם אנחנו מסכימים על הסיכום העקרוני שכתבתי פה?
האם את מבין את הסכנה \ בעיתיות בשימוש ב 0W-40 במקום 10W-40?

שעיר בגב"ב
11-07-20, 18:26
Zivo השאלה מופנית אליי?

בכל מקרה אני לא חושב שיש פה מישהו שלא מבין
את ההבדל.
אני טוען שההבדל בין 0-30 ל 5-30 הוא לא ברמה של השמדת מנועי הטרופר.
אבל... אני גם טוען שהמנוע הזה התברר ככל כך מורכב שזה לא יהיה הוגן מצדי להגיד למישהו "עזוב אחי שים מה שמתאים להוראות היצרן".
כנראה שהמנוע הזה עדיין סוג של תעלומה.

ומאחר וההבדל בין 0-30 ל 5-30 הוא כל כך זניח אז למה להתחכם?
בעיקר כשכול מי שמבין במנוע הזה, (ואני לחלוטין לא ציני עכשיו) אומר להתעקש על 5-30

ד ו ר ו ן
11-07-20, 18:50
האם את מבין את הסכנה \ בעיתיות בשימוש ב 0W-40 במקום 10W-40?
להבנתי מהרבה מאד קריאה וחו״ד של אנשי שמנים שהתייחסו בשרשור המפורט בקישור שהעלתי(קראת?), אין שום סכנה בכך אם היצרן הגדיר שהמנוע יודע לעבוד בטווח שמנים בין ״0״ ל-״40״.
ולהיות יותר ברור:
אם בטבלת שמנים של מנוע ספציפי יש גם שמנים שדרגת הצמיגות הקרה שלהם היא ״0״ אז המנוע, משאבת השמן, וחרירי ההתזה וההולכה יודעים לעבוד בצמיגות הזו כחלק של שמן רב-דרגתי, זו לא הערכה, זה היצרן כותב.
אחרת לא היה כתוב בטבלת שמנים את הצמיגות הזו.
אם אין בטבלה דבר כזה, אז לא.

האם יש בכך עלות/תועלת בטמפ סביבתי כמו בארץ (טווח טמפ בין עונתי של 5-40), אני לא בטוח ובגלל זה גם לא משתמש בשמן כזה.

ברכב הפרטי שלי אין ״0״ בספר, אז בחרתי בשמן סינטטי איכותי שתואם לטווח היצרן, בין ״5״ ל״40״ כי היצרן רכב בעצמו הגדיר טווח זה לעבודת הרכב.
היום יש שמנים טובים בסדרי גוגל ביחס למה שהיה זמין כשהכלים האלו עלו על הכביש.

טרופר הוא חיה שונה, כי השמן משמש אצלו גם ללחץ הזרקה, אז שם לא הייתי חורג מהנחיית היצרן אלא אם במהלך השנים נוספו תובנות משתמשים, כמי שאני מבין שיש.

ולהיות הכי ברור- זו הבנה מתוך לימוד עצמי, שכל אחד יסיק לעצמו ייקח אחריות על עצמו.

נראה לי שלא מצאתם את הזמן לקרוא את ההתייחסויות המפורטות בקישורים, וחבל.

איל מ
11-07-20, 20:17
בלי להתייחס ספציפית לטרופר, וזה כבר נאמר קודם, גם מהנדסים טועים. וחכמת ההמונים אחרי שני עשורים בהם הרכבים הללו מתגלגלים על הכביש היא לפעמים תיקון של חכמת המהנדסים (שהרי, אילולא טעו, לא היינו בדיון הזה בכלל, עובדתית, מנועים התאבדו בעבודה לפי הוראות יצרן). ברכבים אחרים, לאורך השנים יצאו הוראות על החלפת סוג השמן, לפעמים כתוצאה מהתקדמות השמנים, ולפעמים מסיבות הרבה יותר מרושעות (כמו מעבר לעבודה עם חברת שמנים אחרת, ורצון לקדם שמן ספציפי). ולסיכום, מי שרושם את המפרטים ברכב הוא לא המהנדס, אלא מנהל כלשהו שרואה עוד שיקולים. נכון, יש המלצות של המהנדס, אבל העולם הוא עולם של פשרות.

-->