PDA

צפייה בגרסה מלאה : הבנת תנועת מוט רדיוס בעת הצלבה/שינוי זווית + תנועת בולם.



Ben-t
08-10-22, 14:09
שלום לכולם,

*מציין שהשאלות לפי המבנה שאני מכיר בג'ימיני אך אני חושב שהיא *כללית* במובן הטכני/פיזיקלי.

קצת הקדמה,
השבוע בצעתי הגבהה 2" לג'ימיני דור 3, בולמים וקפיצים.ע"פ רב אומרים שאין צורך בשינוי של שום רכיב נוסף.
בפועל יצא שהרכב הוגבה 2.7" קדימה ו 3" אחורה.
קדימה נמוך יותר בגלל טמבון ברזל + כננת ומאחור אין כלום לכן ההפרשים. הקפיצים הם HD בעתיד הקרוב יתווסף ציוד/ ציוד קמפניג שסוחב.

מציין שזה בדיקה שנעשתה בהשוואה לקפיצים בולמים הקודמים(מקוריים) ולכן יכול להיות שהקודמים כבר היו שקועים/חלשים ולכן יש הפרש שמעיד אולי מעל 2".

בכל אופן בקרוב צריך להחליף בושינגים במוטות רדיוס וחשבתי כבר להתקין מקדימה בושינגים עם תיקון זווית גם מכיוון שההיגוי קצת מרגיש "באוויר". לאחר בדיקה של בושינגים צצו לי שאלות על מוטות הרדיוס ועיגון הבולמים.

סרן קדמי:
נגדיר קצת צירים לשפה קלה על מוט הרדיוס, Y קדימה אחורה(תנועת הרכב) X ימין שמאל, Z למעלה למטה .
לפי הבנתי מוט הרדיוס עומד בפני כוחות Y, למניעת בריחת הסרן קדימה/אחורה.
בהצלבה שאחד הצדדים עולה/יורד, ציר הסיבוב Z סביב מרכז הסרן מה שאומר שמוט הרדיוס מתחיל לקבל כוח פיתול סביב עצמו.סוג של וקטור הטלה משטח X ו Z.
תמונות להמחשה:

140517 140510


השאלה היא האם תפקידם של הבושינג לתת גמישות כך שמוט הרדיוס ישאר בקו עם השלדה? כלומר מעט תנועה על ציר סביב עצמו. אם לא איך הוא מקבל זווית סביב עצמו?

תמונה נוספת מוגזמת יותר להמחשה איך מוט הרדיוס מסתובב סביב עצמו, אני לא מבין בשיפורי מוטות רדיוס אבל נניח שמוט הרדיוס בתמונה זה מוט קשיח ואין לו צירים ורואים איך הוא כבר לא במקביל לשלדה:

140511


עיגון הבולם הקדמי:
בהרבה דגמי רכב הבולם מעוגן למעלה ישירות ללא ציר ולמטה יש ציר לדוגמא מהג'ימיני,כי היה לי נוח להוציא:

140512

בואו נניח שהתנועה של הסרן מעלה מטה שווה בשני הגלגלים כלומר נשים בצד הצטלבויות ושני הגלגים עולים ויורדים יחד כל מהלך המתלה.
לפי הבנתי הסרן עולה ויורד אבל סביב מרכז הציר שבמקרה הזה זה מוט הרדיוס היכן שמעוגן לשלדה:

140513

השאלה היא אם הבולם מעוגן לשלדה ללא ציר סיבוב והסרן לא נע למעלה למטה בקו ישר אלה יש לו מעט תנועה מעגלית, איך זה שהבולם לא מתעקם/נקרע בחיבור לשלדה? הרי הוא מקובע לזווית מסוימת והסרן כן משנה זוויות לא?

גם בשאלה הקודמת על הפיתול וגם פה על הבולם נורא חסר לי מידע על החופשים של החלקים הנעים,ואיך זה מתבצע כי זה לא מסתדר לי בראש.

סרן אחורי:
לאחר הגבהה יש טוענים שצריך לשים תושבת בולם תחתון כך שתרים אותו מעט ותרחיק מהקפיץ כך שלא יהיה מגע בין הבולם לקפיץ במהלך מתלה. כך לפחות טוענים חלק מהאנשים בג'ימיני.
תמונה של הבולם המקורי בג'ימיני אל הסרן:

140514140516


תמונה עם תושבת:

140515

השאלה היא, בתמונה עם התושבת לבולם, הציר של הבולם התחתון מסובב ב 90 מעלות +- , מה שאומר שברגע שהסרן עולה/יורד הוא מושך/דוחף את הבולם בלי יכולת לתת לבולם לתפוס זווית חדשה(כי הבולם מותקן זווית),ואז רק הציר העליון של הבולם נותן את האפשרות לקבל זווית רצויה. האם דבר זה אינו מסוכן וגורם עומס על החלק התחתון של הבולם?


אשמח לתשובות לשאלות ,הסברים/מידע/ספרות אם יש עם פיזיקה אשמח כדי ללמוד קצת יותר לעומק ולא רק את המובן של מה המטרה של אותו חלק.:)

איל מ
08-10-22, 14:35
בשביל זה יש בושינגים מגומי/פוליאוריטן בקצוות הבולם.

asafk
09-10-22, 09:52
המתלה בג'ימני - כמו מתלה קדמי בהרבה רכבי שטח אחרים - בנוי כך שהגומיות בחיבור המוט לסרן הן מה שנותן את הגמישות לכל המתלה בהצלבה. בקיצור הבנת נכון.

לגבי המרחק בין הבולם למוט מאחור - זה עניין של תכנון גבולי וכיוון שגם הבולם לא מקורי וייתכן הבדל בין בולם לבולם - זה מקרה פרטי שתצטרך לבדוק לבד.

אסף.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

מוטי ג.
09-10-22, 10:07
אוסיף שבדיפנדר ודיסקו (לפחות דור 1 לא בטוח לגבי דור 2) המוט רדיוס מחובר לשלדה בצורה אחרת(בתמונה פינה ימנית תחתונה) ולהבנתי מאפשר תנועת גדולה יותר סביב צירו מאשר בוקסה רגילה
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221009/607f3fa007bd560c6ea27ca0011005f6.jpg

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

sportage
16-10-22, 00:59
מזה ניתן ללמוד כי הגבהות משמעותיות מגדילות את הזוויות בהם התותבים צריכים להתמודד וכפועל יוצא מגדילות את המאמצים והבלאי על המוטות, החיבורים לשילדה ועוד.

קיצר - בכל פעולה כזאת שלא בהכרח תוכננה או נבדקה על ידי יצרן הרכב יש מקום לחשיבה.

-->