צפייה בגרסה מלאה : טיפול קריוגני (Cryogenic Treatment) למתכת - קיים בארץ?
כמו בכותרת, יש עסק שעושה את התהליך בארץ גם לחלקים פרטניים?
בקצרה למי שלא מכיר ותוהה מדובר בתהליך הקפאה קיצוני והפשרה שבסופו מקשיח את המתכת
תודה
לא קיבלת תשובה אז אני אנסה.
אני לא מכיר ספציפית כי לא ייצרתי מעולם חלקים שדורשים תהליך כזה, אבל אין לי ספק שזה אפשרי ומבוצע בארץ. למשל בעשות אשקלון איפה שמייצרים ממסרות. אני בטוח שבכל מפעל עיבוד שבבי מכובד שעובד עם התעשייה הבטחונית ידעו לבצע או להוציא לביצוע (בכרומת או נותן שרותים דומה) תהליך חיסום קריוגני לפי מפרט.
כמו בכותרת, יש עסק שעושה את התהליך בארץ גם לחלקים פרטניים?
בקצרה למי שלא מכיר ותוהה מדובר בתהליך הקפאה קיצוני והפשרה שבסופו מקשיח את המתכת
תודה
בחברת הבונים - כפר הנשיא מבצעים עבור בדיקות פנימיות
תבדוק איתם אפשרות לקבלנות משנה
תודה על התשובות
אבדוק את הכיוונים
אתה יכול לפרט למה אתה רוצה לבצע את הטיפול הזה?
מה אתה מנסה לפתור/לשפר?
Sent from my 23021RAAEG using Tapatalk
הרעיון הוא לשלוח זוג קמשאפטים לחיסום קריגוני.
מעניין.
פעם ראשונה שאני שומע על טיפול כזה..
בחיפוש קצר ברשת עולים כיוונים (ושמות) שונים ולפעמים סותרים לתהליך..
חיסום קריאוגני, הרפיה קריאוגנית, הקשיה קריאוגנית. לפי מה שראיתי כל אחד מהשמות האלה עובד על מנגנון אחר ואמור לשפר/לשנות תכונות מכאניות אחרות.
אם יש ניסיון קודם בשיפור תכונות של גלי זיזים בעזרת התהליך אז סבבה אבל אם לא אז צריך להבין שיש סיכוי שתשפר תכונה אחת (למשל עמידה בשחיקה או עמידה בהתעייפות) אבל תפגע בתכונה אחרת (למשל חסינות לשבר) ובסך הכולל תפגע בעמידות המוצר לתנאי השירות שהוא מתוכנן אליהם.
דעות לכאן ולכאן אפשר למצוא כמה שרוצים, במיוחד בנושא הזה
בפועל זה תהליך דיי נפוץ בעולם המוטורי לחלקים כמו סטים של קורונה פיניון, ציריות, קמשאפטים, קראנקים ועוד
לדוגמה - https://youtu.be/vPURmV8LHEM?si=elmlW__vN7tJwwSG
ותגובה מעניינת בנושא -
I can only tell you what we see in cast iron since thats where my experience lies. In this metal we see both. It aligns the crystal so that its even and more uniform, it does change the crystal shape to a harder martensite, and its taking the internal stress out that is caused when the parts are originally cast. It doesn't really make the metal stronger but it makes it higher resistant to warping and cracking. And its great for wear resistance.
סרטון מעניין בנושא שלקח את זה לצד המדעי והעביר מספר מקדחים את התהליך מול מספר מקדחים ללא התהליך
התוצאות הן שמקדח לפני התהליך נכשל אחרי 32 חורים, מקדח זהה אחרי התהליך הגיע ל60 חורים באותם תנאים
התוצאות כבר ב1:20 בסרטון, הפירוט במהלכו כולל ניתוח מיקרוסקופי.
https://youtu.be/hAxi5YXTjEk?si=t3TXVAR8rXtTLA-b
בעשות אין תהליך טיפול טרמי שמבוסס על הקפאה. יש שיטות אחרות כתלות בחומר באפליקציה ודרישת הלקוח... בכל מקרה, זה לא ריאלי לחובב. הייתי בודק אפשרות למצוא ספק בחו"ל שמוכן לעבוד עם חובבים בעלי תקציב נמוך... נראה לי יותר ריאלי.
ניסוי נחמד.
איך יש לבנאדם מיקרוסקופ אלקטרונים סורק בבית?!
בהנחה שהתוצאות משקפות את המציאות, בהחלט יש שיפור משמעותי אבל צריך להבין אם התכונות המכאניות שנדרשות ממקדח זהות לתכונות המכאניות הנדרשות מגל זיזים..
נושא הטיפול בטמפ' קריאוגניות חדש לי אבל להבנתי ההסבר התיאורטי שלו- שגוי.
עדיין לא הבנתי מה אתה רוצה לשפר אבל הייתי מתקדם בכיוון רק אחרי שהייתי מוודא שיש עם זה ניסיון חיובי לשימוש הספציפי הזה.
אני לא מומחה אמנם אבל ממה שאני מבין זה לא תהליך שמתאים לכל פלדה ובטח לא לכל שימוש.
מבין שיש הייפ סביב זה - שמעתי על העניין למשל בציריות למירוצים.
וגם ממה שאני יכול ללמוד על הנושא הוא יתאים למשל לפלדות עם תכולה מסויימת של סיליקון אבל לא ליציקה נקיה.
אני גם לא בטוח בכלל שחיסום בהקפאה ישמור על הדירות מידות (או שאתה חושב קודם לחסם ואז לעבד) במיוחד בגיאומטריה מורכבת של קאמשפט, ואם בטיפול תרמי רגיל צריך לתלות או לתמוך את הגל כדי שלא יקבל בטן, מה נדרש כאן.
אני לא מנסה לומר שאתה טועה כי אני לא מספיק מבין, השאלה שלי היא מה רע ב'סתם' טיפול תרמי כמקובל ב100 שנים האחרונות בערך לקאמשפטים (בין אם אינדוקציה ובין אם חיסום מלא) ומה החיסום בהקפאה ייתן שהטיפולים המקובלים לא.
אסף.
https://youtu.be/IRqX_2-ORjM?si=6St_csdgwbCFOEyS
סרטון הסבר למה התהליך עושה, ישומים ויתרונות.. רק יתרונות.. הם מתארים שהתהליך דומה לחיסום (הופך אוסטניט למרטנזיט) והוא סוג של תהליך "משלים" לטיפולים טרמיים שכבר בוצעו ולא תחליף. מה שקשה לי להבין זה אם זה כזה נהדר וזול למה זה לא נפוץ יותר בקרב ייצרנים ולמה לא ממש שמענו על זה.
סרטון 100% פרסומת כמעט בלי אף הסבר מגובה בניסוי או תיאוריה.
את האמת, אם הייתי רואה רק את הסרטון הזה הייתי חושד בשמן נחשים..
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214785318326282
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10426914.2018.1424908
למאמר הזה הגעתי מתוך המאמר שנמרוד צירף..
https://www.mdpi.com/2075-4701/10/4/434
המנגנון לא לגמרי ברור אבל כנראה שזה עובד לפחות בחלק מהמקרים.
אז לאמל"ק לנו את המאמרים - איפה אתה רואה יתרון לטיפול כזה?
אני אחדד את השאלה - באילו פלדות? לאיזה סוג של מוצרים (מבחינה גאומטרית)? ואיזה תכונות אפשר לשפר ככה?
אסף.
רוב הפלדות שמופיעות במאמר הן פלדות מסוגסגות (כרום, מולי,ונדיום) בחוזק בינוני עד גבוה (חוזק לכניעה של 300-1000 מגפ"ס).
לא מצאתי לאילו חלקי רכב אבל יש לי הרגשה שגם חלקים מדוייקים יחסית יכולים להנות מהטיפול.
יש עדויות לשיפור ב:יציבות מימדית, עמידות בסוג מסויים של קורוזיה, הגדלת הקושי והעמידות בשחיקה, יכולת השיבוב (תהרוג אותי איך זה הולך ביחד עם העליה בקושי), חסינות לשבר, משיכות (גם כאן, איך מסתדר עם עליה בקושי?), עמידות להתעייפות ..
מצד שני, יש מחקרים שהראו שאין שיפור בתכונות ויש מחקרים שהראו ירידה בתכונות .
ההתרשמות שלי היא שזה משהו חדש יחסית שעדיין לא מובן עד הסוף, לפעמים עובד ולפעמים לא. יש כאלה שמאמינים בזה ועושים ויש כאלה שלא .
מזכיר לי קצת שחרור מאמצים בהרעדה. חצי וודו אבל כנראה שעובד איכשהו...
ההתרשמות שלי היא שזה משהו חדש יחסית שעדיין לא מובן עד הסוף, לפעמים עובד ולפעמים לא. יש כאלה שמאמינים בזה ועושים ויש כאלה שלא .
מזכיר לי קצת שחרור מאמצים בהרעדה. חצי וודו אבל כנראה שעובד איכשהו...
קראתי על זה לראשונה בפורווילר לפני 20+ שנה כתהליך לחיזוק ציריות.
זה לא ממש חדש.
יש מצב שזה מתמסמס ומקבל החייאה כל כמה שנים?
אכן לא תהליך חדש וגם אני מכיר אותו מעל ל15 שנה ברשת אבל טרם השתמשתי בו אישית כי לא היה לי צורך בו אבל לאחרונה הוא נשקל לצורך ניסוי ארוך טווח יחסית
להבנתי 20 שנה נחשב חדש בתעשייה.
רק לצורך השוואה, טיפולים תרמיים של חיסום והרפיה מתועדים מכמה מאות שנים לפני הספירה..
הזכרתי קודם שחרור מאמצים בהרעדה, מדובר בתהליך שהתחילו לחקור בערך בשנת 1945, עדיין לא מוכח באופן חד משמעי שעובד ועדיין לא נחשב מקובל בתעשייה.
אחד הפרמטרים שאני חושב שניתן להתייחס אליו כ"מקובל" זה המצאות תקינה שמגדירה איך לבצע את התהליך.
לגבי מה שאסף שאל, מצאתי עוד התייחסות בויקיפדיה. לא יודע עד כמה זה מבוסס אבל לפי מה שכתוב שם התהליך תופס על פלדות מסוגסגות שנשאר בהן לפחות 10% אוסטניט שיורי וצריך לבצע את התהליך מייד לאחר החיסום.
Cold and cryogenic treating
Main article:*Cryogenic treatment
Although quenching steel causes the austenite to transform into martensite, all of the austenite usually does not transform. Some austenite crystals will remain unchanged even after quenching below the martensite finish (Mf) temperature. Further transformation of the austenite into martensite can be induced by slowly cooling the metal to extremely low temperatures. Cold treating generally consists of cooling the steel to around -115˚F (-81˚C), but does not eliminate all of the austenite. Cryogenic treating usually consists of cooling to much lower temperatures, often in the range of -315˚F (-192˚C), to transform most of the austenite into martensite.
Cold and cryogenic treatments are typically done immediately after quenching, before any tempering, and will increase the hardness, wear resistance, and reduce the internal stresses in the metal but, because it is really an extension of the quenching process, it may increase the chances of cracking during the procedure. The process is often used for tools, bearings, or other items that require good wear resistance. However, it is usually only effective in high-carbon or high-alloy steels in which more than 10% austenite is retained after quenching.[28][29]
-->
vBulletin® v4.2.4, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.