צפייה בגרסה מלאה : השלכות הגבהת WJ ע"י קיט מתלים בעניין התנהגות כביש
עד עכשיו אני יכול להעיד על התנהגות כביש מצויינת, ללא רעשים מיוחדים (למעט רעש מינורי הנובע מנסיעה על GOODYEAR MTR ) הרכב גבוהה ויציב.
צחיק,
"התנהגות כביש מצויינת" - האם לא נפגעה במאומה ביחס למצב לפני ההגבהה ? או שמה מצויינת ביחס למה שניתן לצפות מרכב המוגבה ב- 4.5" ? ההגיון אומר שלא יתכן כי להגבהה לא יהיה מחיר כלשהו בהתנהגות ויציבות הרכב בכביש, אולם יתכן וכוונתך היא שמחיר זה מצוי בשוליים.
אייל (השוקל בעצמו כיצד וכמה להגביה רכב זהה)
אמנם לא צירוקי אלא GV ,אמנם לא 4.5 אלא 2.5" , אך בוודאות התנהגות הכביש השתפרה - הרכב פחות " מתגלגל" בסיבובים (נוטה על הצד החיצוני לסיבוב) .
אני חושב שזה הודות למערכת מתלים שהונדסה היטב ולא איזה שילוב פרוביזורי של קפיצים מX ו בולמים מ Y ....אלא מע' קומפלט .
רכב מוגבה נוטה לגלגל יותר, אל תנסו לרמות את עצמכם. למרות זה, השימוש בקפיצים ובולמים איכותיים (וקשים יותר) מפצה פעמים רבות על הנטיה הזו- אולם אסור להתעלם מהנטיה של רכב שטח מוגבה להתהפך.
אסף.
ערן המסוקס
07-03-07, 23:08
אסף,
לפי מה שאני יודע, רכב מוגבה אכן יהיה פחות יציב מהרכב לא מוגבה, זאת מכיוון שמרכז הכובד עלה וזה משפיע יותר מאיכות הרכיבים כשמדובר על נסיעה בכביש.
אבל, החבר'ה פה רושמים משהו אחר. שזויות גלגול הרכב הפכו להיות שטוחות יותר, וזה הגיוני, אם הקיט הזה קשה יותר מהמערכת המקורית שהיתה מותקנת ברכב. זה לא אומר שהרכב יציב יותר על הכביש או בכלל, אבל זה מעיד על קשיחות המערכת והתנגדותה לגלגול מרכב.
דיון זה פוצל מדיון בנושא רשמים מהתקנת קיט טרפלקס 4" על WJ .
אייל וכולם,
הגבהת רכב מעלה את מרכז הכובד שלו ומגדילה את נטיית הגלגול של הרכב.
כל עוד השינוי בוצע בפרמטר זה בלבד של תוספת גובה, ניתן לפסוק בוודאות שההתנהגות הדינמית של הרכב נפגעה, והוא יטה להתהפך מוקדם יותר מאשר עם הקונפיגורציה הקודמת.
אם אתייחס למקרה ספציפי של התקנת הקיט הנוכחי, שתוכנן ויוצר ע"ח חברה בעלת שם ונסיון,בדיוק עבור דגם הרכב הזה. אני יכול להעיד שבוצע שינוי ביותר מפרמטר אחד - בנוסף לתוספת האורך של הקפיצים, בוצע שינוי בקבוע הקפיצים - הקפיצים החדשים הם בעובי גדול משמעותית מהקודמים ועל כן בעלי קבוע קפיץ גבוה יותר, הם קשיחים יותר, מקטינים את נטיית המרכב לגלגול ועל כן הם תורמים לייציבות הרכב ובנוסף לתחושת הנוסעים ברכב בעת ביצוע פניות מצד אחד, אך מעלים את מרכז הכובד מצד שני - אלו שתי השפעות מנוגדות על ההתנהגות הדינמית של הרכב ועל כן קשה לפסוק אם בסה"כ יש פגיעה או יתרון ביחס למקור. בנוסף לכך בוצע תיקון לגאומטריית ההיגוי באמצעות הנמכת זרוע פיטמן - כך שבנושא זה אין שום הרעה לעומת המקור. בוצעה החלפת בולמי זעזועים לסוג איכותי יותר.
ההתייחסות שלי לנושא התנהגות הרכב לאחר השינוי, היא סובייקטיבית בלבד - תחושת הנהיגה וההתנהגות של הרכב על הכביש לא נפגעה ואף שופרה, אין בכך פלא, כיוון שהרכב מכוייל במקור למתלה רך מאד שמאפשר נדנוד בלתי פוסק של המרכב, גלגול מוגזם של המרכב, אלו פוגעים בהתנהגות הדינמית לטובת נוחות נסיעה, כי ככה אוהב קהל היעד של קוני הרכב בארה"ב.
לגבי השאלה אם בשורה התחתונה, מבחינה פיזיקלית טהורה לא חלה פגיעה ? - על זה אני לא יכול לענות, כי יש כאמור השפעות מנוגדות וכדי להגיע למסקנה חד משמעית יש לערוך חישובים מתמטיים ואולי אף ניסויי מעבדה.
לנו באופן אישי זה לא חשוב. הרכב מצוייד במקור בצמיגי כביש למהירות גבוהה, הוא מסוגל לשייט במהירות של 180 קמ"ש ולהגיע למהירויות של מעל 200 קמ"ש, אנחנו בארץ לא מנצלים את התכונות האלו כי אנחנו מוגבלים במהירות הנסיעה, על כן אני לא רואה פשרה במעבר לצמיגי שטח והגבהת המרכב כי ממילא אני לא מתכוון להגיע לגבולות מעטפת הביצועים של הרכב. לעומת זאת, חוסר היכולת של הרכב לרדת מהכביש עקב גובהו הנמוך וחתך צמיגיו, הפריעו לי מאד. במדינת ישראל מותר עדיין לנסוע בשטחי טבע ובדרכים לא סלולות, אני מנצל את היתרון הזה ועל כן חשוב לי שלרכב תהיה את היכולת הזאת גם אם על חשבון פגיעה במעטפת הביצועים שאותה אני רחוק מלנצל.
אם הייתי מתגורר במדינה אירופאית, שבה מתאפשרת לי נסיעה למרחקים ארוכים במהירויות גבוהות או בלתי מוגבלות, השיקולים שלי היו שונים לחלוטין.
אצלי ב ZJ ישנן השלכות מורגשות לביצוע התקנת קפיצי 4.5" - ההיגוי יותר מעורפל (כי זרוע הפיטמן לא הונמכה וגאומטריית ההיגוי נפגעה), במהירות של מעל 120 קמ"ש מתחילות ויברציות של גל ההינע (כי גיאומטריית גל ההינע איננה אופטימלית ודורשת שינוי ע"י סליפ יוק אלימינייטור וקרדן כפול), לעומת זאת ב WJ המדובר בו הותקן קיט טרפלקס 4", אין שום שינוי בפרמטרים האלו, גיאומטריית ההיגוי וגל ההינע תקינה ואין השלכות מורגשות.
גם ל ZJ הייתי ממליץ על סמך נסיוני להסתפק בהגבהה מינורית יותר (עד 3.5") למי שמסתפק בצמיג 31".
ניר זה לא פייר להשוות את המצב של לפני ואחרי כי אנחנו לוקחים את המכוניות האלו בנות 5-6-10 שנים, עדיין עם המתלים המקוריים, עם בוקסות שחוקות, קפיצים עייפים וקרוסים, בולמי זעזועים שעברו הרבה. אנחנו קונים אותם עם מתלים מחורבנים לא כי הם יצאו מהמפעל ככה אלא כי אחרי 8 שנים המתלים כמעט תמיד גמורים גם ברכבים שבסך הכל נשמרו במצב טוב ולא ראו שטח. הבעלים האופייני בכלל לא מתייחס למתלה למעט החלפה של בוקסה פה בולם זעזועים שם רק אם מכריחים אותו בטסט.
זוית גלגול בסיבוב היא גם סוג של אזהרה לנהג לגבי מצב הרכב בסיבוב, לפי הנסיון המוגבל שלי בהתהפכות או לחילופין די הרבה נסיון בשפ"צ מרגישים מאד לא נעים הרבה לפני שהרכב באמת יתהפך אבל יש כאן סוג של רמאות.
אם הקפיצים הקשיחים יותר גורמים למרכב שלא לנטות בסיבוב בכביש אז מה שיקרה זה שההתהפכות תהיה כמעט בלי אזהרה כי הרכב ממצב של סיבוב "שטוח" יתחיל גלגול התהפכות.
לצורך העניין לטרקטורים ללא מתלה אין זוית גלגול בסיבובים למעט מעיכת הצמיג אם בכלל שיכולה להזהיר על מצב הרכב-כביכול זוית גלגול שטוחה ורכב יציב אבל עוברים למצב התהפכות כ"כ מהר שכמעט בלתי אפשרי לתקן כשזה מתחיל.
כך או אחרת, גם אם אני יוצא מנקודת הנחה שההתנהגות הדינאמית נפגעה וגם אם לא, אני לא נוהג בג'יפ כפי שהייתי נוהג בפרייבט, ברור לי שהוא יותר מסוכן בכל מצב ולא נועד לשעשועי כביש. בכביש אני נוהג בזהירות.
הבטחתי רשמים מהתנהגות בשטח ואני מקיים....
החלפתי את צמיגי ה- GOODYEAR MTR 265/75/16 בצמיג KUMHO ATR 245/75/16 בשל השיפשוף שהצמיג הרחב יותר יצר בבולמים ובפגוש האחורי. ספייסרים (שירכשו ביוני בביקור בארה"ב) אמורים לפתור את הבעיה לאחר שלא הצלחתי למצוא בארץ ג'אנט 16" (מעגל ברגים 5X5 ) עם אופסט אפס/חיובי שהיה פותר את הבעיה. (אם מישהוא יודע היכן ניתן לרכוש ג'אנט עם מעגל ברגים כזה 15" או 16" אשמח לדעת...) הנסיעה כעת ללא רעשי לוואי והתנהגות השטח מצויינת. הנעילות הרוחביות עובדות מצויין ומהלך המתלה מרשים. בטיול שערכנו אתמול יחד עם 2 טויוטה לנדקרוזר ארוך (אחד בנזין והשני דיזל) עליונות הגראנד המשופר בלטה ... (עם כל הצניעות :wink: ). הדבר בא לידי ביטוי בעליה ובירידת מדרגות סלע עם הצלבות . הטויוטות נדרשו ליותר מנסיון אחד ולמכוון (אחת מהן עיקמה את מדרגת הצד למרות זאת) . הנעילה בגראנד, מהלך המתלה ובעיקר הגובה הפכו את העניין לפשוט יחסית ( הזהירות המתחייבת ננקטה). הדבר האחרון שחסר לי זה צמיג רחב יותר וקשוח יותר (לא רוצה לפחד מפנצ'רים :wink: ) וזה יקרה אי"ה כישמצא ג'אנט מתאים או כירכשו הספייסרים.
-->
vBulletin® v4.2.4, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.