צפייה בגרסה מלאה : מערכת מתזים למיזוג אויר, אפשרי?
אהלן.. היום בצהריים, במהלך שיוט רותח על כביש הערבה, במוח המטוגן שלי עלה רעיון!
ברפתות וגם במסעדות פתוחות במקומות חמים ויבשים קימת מערכת מתזים שמרססת מים בלחץ..
חשבתי, למה לא להשיג את אותו אפקט ברכב?
כך אני גם יכול להישאר עם רכב פתוח, וגם להנות ממיזוג אויר חוצמזה שגם ברכבים סגורים, המזגנים מאוד מתקשים לקרר את הרכב בטמפרטורות המטורפות פה (ערבה).
מה אומרים? אפשרי? יש למישהו מושג איך המערכות האלה עובדות? מה צריכת המים שלהן?
חשבתי להישתמש במדחס מזגן כקומפרסור שידחוס אויר למיכל מים ומשם ל2-3 מתזים בתקרת הרכב...
תרגישו חפשי להגיד שאני הוזה, עידן
היתרון לגביך והחסרון לאחרים הוא שמערכת כמו זו (כמצנן אוויר מדברי) מסוגלת לעבוד רק אם הלחות היחסית נמוכה מאוד , באזורים מדבריים דוגמת אזור אילת.
העקרון בפשטות הוא מסירת חום למים ואיודם. חום האוויר "נמסר" למים ההליך דורש אנרגית חום "הנגזלת" מהאוויר וכך אתה מרגיש קור אמיתי בניגוד למשב רוח המושג ע"י מאוורר שמצנן אותך אך אינו מפחית טמפ' סביבה.
האם הייתי משתמש בזה ברכב? ראשית אתה חייב רסס עדין מאוד ומפוזר מאוד. ולא מתיז כמו למגבים.
שנית, בכל מקרה אתה מעלה את הלחות ברכב, עד כמה זה טוב לאורך זמן, אינני יודע ...
שים לב שבניגוד למזגן אתה מבצע פעולה הפוכה של הגדלת הלחות במקום הקטנתה.
שמע... זה עובד במקומות ציבורים רבים.. אז למה לא ברכב?! אז נכון, אני אולי "יזיע" קצת אבל לא יהיה לי חם!
חשבתי לשים מתזים דומים לאלה בקישור הזה (http://www.naandan.com/h/1/&mod=catalog&cc_id=3&cp_id=14)
בודאי לא כמו של וישרים..
במפרט כתוב שהמתז דורש לחץ של 4 BAR לעבודה אופטימלית.. כמה מספק מדחס מזגן ממוצע?
מדחס מזגן
מעבר לאויר מעביר גם שמן על מנת לשמן את החלקים.
אני לא יודע אם המים יכולים לשמן תו"כ המעבר שלהם במערכת
ובלי שימון יש מצב שזה לא ישרוד הרבה זמן.
אני לא מבין... ומה קורה כשמחברים צינור לניפוח גלגלים למדחס המזגן? הוא מכניס שמן לצמיג?
אני מתכוון לבנות מיכל מים נפרד שיקבל אויר בלחץ מהמדחס..
המערכת הזאת תתיז מים על השימשה דש בורד ריפוד וכו?
כמו שצויין כבר כאן, ההגיון במערכת כזאת נכון וטוב לאזורים יבשים/מדבריים שם פעולת איוד המים יעילה.
באזורים לחים כמו מישור החוץ (במיוחד בתקופת יולי-אוגוסט) בלחות סביבתית של יותר מ-70%,
אני בספק אם מערכת כזאת תעבוד ביעילות.
זאת חוץ מהתחושה הבלתי נסבלת של הוספת הלחות ללחות הסביבתית הקיימת.
אני מדבר בדיוק על איזור מדברי!
לא מדובר על התזה של מים באופן ישיר אלה רק על יצירת לחות קרה!
זה רעיון טוב, אני מתכנן לעשות את זה כבר הרבה מאוד זמן...
אני מתכנן לקחת מיכל של מים לווישרים, עם המשאבת מים שלו, לחבר צינור מים לקשת הקידמית עם שני מתזים דומים מאוד לאלו שקישרת אליהם (מתזי רסס של צינון רפתות) וכפתור הפעלת המשאבה על הידית הילוכים.
אם ממש רוצים להשקיע אפשר לסדר מנגנון הפעלה עם טיימר שישפריץ באופן קבוע כל כמה דקות.
החיסרון העיקרי הוא אכן הלחות שתיווצר בתוך הג'יפ (אבל בשביל זה הג'יפ פתוח...)
דבר נוסף שעלול ליהיות בעייתי הוא כמות הבוץ שתידבק לפרצוף... (והעובדה שבשיירה חייבים ליהיות ראשונים.)
עירא
עירא, שים לב למפרט הטכני של המתז, מדובר על צריכה של 7 ליטר לשעת עבודה לכל מתז... אני חשבתי על מיכל של לפחות 40 ליטר, כדי שיספיק ליום עבודה חם עם הרכב...
בנוגע למשאבה, איזה משאבה חשמלית 12V תספק לי לחץ של 4 באר?
עירא לא מדבר על הפעלה רציפה במשך כמה שעות, אלא שתלחץ מדי כמה דקות על מתג שיפעיל את המתזים לכמה שניות. ככה שעת עבודה רציפה מצטברת לכמה שעות טובות של נסיעה.
הבנתי את זה, עדין... כמה כבר מכיל מיכל וישרים? ליטר וחצי? ולא נראה לי שמשאבה של וישרים תתן ספיקה מספקת.
ראיתי כזו מערכת שמקררת את האינטרקולר במנוע טורבו בסוברו אימפרזה WRX אני לא יודע
אם זה מקורי אבל אמרו לי שזה מוריד כמה מעלות.
ניראה אותו עיקרון/רעיון ?
טל
אם תתיז קצת מים על הפנים ותפעיל מאוורר מוניות קטן כזה כמו פעם גם הוא מכוון על הפנים זה יצור אפקט קרור טוב. אגב ככה זה גם ברפתות, קודם מרטיבים את הפרות ואחר כך מפעילים עלייהם מאווררים ! ;-)
הרעיון אינו פתרון פרקטי לרכב אך למי שמעונין בהפעלת הידרוקולר לצינון ברכב רצ"ב כמה הערות והארות:
שיטת מזרון לח
ההלחה מתבצעת ע"י מעבר אויר דרך "מזרון לח" (חומר ספוגי פורוסיבי) עליו שופכים מים הזולגים לארכו עד לשוקת איסוף תחתונה. פיזור המים רצוי שיהיה הומוגני בחתך הרוחב וזה קצת בעיתי ברכב שאינו מאוזן רוחבית.
מי שמעונין בבנית התקן כזה צריך מפוח (רצוי מפוח רדיאלי כמו במאייד פורמולה) המזרים אויר דרך המזרון ומשאבת מים (לא צריך לחץ) המעבירה מים ממיכל האיסוף (תחתית קופסת ה"מזגן") למיכל עליון שהמים זולגים מעל השפה העליונה שלו כך שמתקבל פיזור רוחבי של המים ע"ג המזרון.
שיטת מתזים
מחייבת משאבת לחץ המתאים למתזים המופעלים בחלל סגור עם פתח כניסה לאויר ויציאה עם תריסים המונעים התזת מים אל מחוץ לחלל הסגור.
גם פה שימוש במפוח רדיאלי מהווה יתרון.
לסיכום, קנית מזגן מפרוקים והתאמה תהיה יותר זולה ולפחות ב-80% יעילה יותר.
בכל מקרה בהצלחה לחולמים בהקיץ.
יש לציין שאכן החום משפיע על כולם, אבל לטובה .
הצעתי במקום לבזבז את הקיץ על שאלות וקבלת תשובות שלא מקדמות אותך לשום מקום , פשוט בצע את הרעיון הלכה למעשה( את השאלות הטכניות תפנה ישירות לאנשים טכניים שעוסקים בתחום הנכון )
ותקבל את התשובה הנכונה .
אם קררו כבר בולמים בתחרות ע"י שימוש בקירור מים , אין סיבה שלא תצליח ( מקסימום אחרי מקצה שיפורים).
הנזקים לרכב לפי דעתי שוליים אם בכלל , הרי אתה לא נוסע בכביש שביל מפונק.
בהצלחה ודווח!!!!
ראיתי כזו מערכת שמקררת את האינטרקולר במנוע טורבו בסוברו אימפרזה WRX אני לא יודע
אם זה מקורי אבל אמרו לי שזה מוריד כמה מעלות.
ניראה אותו עיקרון/רעיון ?
טל
ב- WRX אין מע' מקורית של שפריצרים לאינטקולר, לעומת זאת ב STI ובחלק מדגמי האיוו זה מגיע מהיצרן.
מה שמדובר בשרשור הזה זה מע' אחרת, הם מדברים על יצירת רסס דק לטובת העלת לחות (וכתוצאה מכך ירידת טמפ') ובמכוניות מתיזים מים בכמויות, הסיבה לכך השיפור ביכולת מסירת החום, אינטרקולר רגיל הוא בעצם מחליף חום אוויר לאוויר וברגע שמוסיפים מים מקבלים שיפור של 450 אחוז ביכולת מסירת החום.
השימוש בשפריצרים הללו הוא לא רציף ונועד למצב שבו הטמפ' של האוויר באינטרקולר גבוהה מידי עקב נסיעה מאומצת, תנועה איטית וכו'.
דרך קיצונית יותר לקירור אינטקולר היא ע"י התזת גז על פני האינטרקולר (לדוגמא ניטרו) ועקב ההתפשטות המהירה של הגז הדחוס נוצרות טמפ' מאוד נמוכות (קפיאה)
גולי
http://www.mistcooling.com/rehab_portablecooler.htm
אתה יכול גם בצורה ידנית
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270142251732&ssPageName=MERCOSI_VI_ROSI_PR4_PCN_BIX&refitem=190133657184&itemcount=4&refwidgetloc=closed_view_item&refwidgettype=osi_widget
בימים אלה אני משלים את הקמתו של מגדל צינון מדברי שנמצא בגן מדע מדברי בניצנה. המגדל פועל על העיקרון שאתה רוצה להשתמש בו. גבהו כ 15 מ' ויש לו כונס אויר המכוון לכיוון הרוח הממוצעת באזור. מתחת לכונס ישנה מערכת מערפלים דומים לאלו שציינת אבל מתוצרת נטפים. מערכת בקרה מווסתת את כמות המים בהתאם ללחות טמפ' ומהירות הרוח. מאוורר אוירודינמי במיוחד יספק זרימת אויר בזמנים של חוסר רוח או רוח מכיון הפוך לכיון הכונס. המבקרים יושבים בתחתית המגדל ומתקררים בלי להירטב. כל המערכות מקבלות חשמל ממערכת תאים פוטוולטאיים.
קיימות שתי דרכים לצינון במתקן כזה. שתיהן מתבססות על עיקרון דומה: שינוי מצב הצבירה של מים מנוזל לגז דורש השקעת כמות נרגיה גבוהה יחסית לאנרגיה הנדרשת, נניח, להעלאת אותה כמות מים במעלה אחת. אפשרות אחת היא לרסס כמות מים גדולה יחסית ובטיפות גדולות ולנצל את האפקט הנ"ל בנוסף לקירור הישיר של האויר ע"י המים שחומם נמוך יותר. רוב המים לא מתנדפים אלא נאספים וממוחזרים. האויר העובר במגדל מקורר, שוקע מוזרם לאזורים אותם רוצים לקרר. השיטה השניה, בה השתמשתי היא לנצל את את אפקט האידוי בלבד, ז"א שכל המים המרוססים יתנדפו לאויר. לשם כך צריך להשתמש במערפלים מהסוג שהצגת, ששוברים את הטיפות לגודל של כ 50 מיקרון (תלוי בלחץ המים) להבטיח מרחק זרימה מספיק לנידוף מלא וויסות של יחס מים/ אויר (למעשה בניתי מין מערכת הזרקת דלק פשוטה שמנסה לשמור על יחס אויר מים קבוע). בתערובת נכונה נשאר כל אזור הישיבה יבש לחלוטין. אנחנו מפעילים את המרססים בפולסים ממוצעים של שניה אחת בכל 5 שניות כדי לאפשר לרסס להתנדף ולא ליצור מצב שהטיפות מתחברות מחדש לטיפה גדולה שלא תתנדף. למגדל פוטנציאל להורדת טמפ' של כ 15 מעלות.
השימוש בג'יפ פתוח יכול להתאים מאד כי המרכיב החשוב ביותר הוא החלפת האויר מהירה ככל הניתר. בחלל סגור האויר מגיע לרוויה מהר מאד ומתחילה להיווצר רטיבות.
במסעדות ובתי קפה פתוחים משתמשים במערכת הזאת:
http://www.microcool.com/cooling/
בכל מקרה, מדובר במערכת מים במעגל פתוח. רצוי לסנן את המים לרמה של מים מזוקקים כי המערפלים נוטים להסתם מאבנית.
יש לנו כמה מוצגים מעניינים נוספים בפארק.
ארז
הרעיון אינו פתרון פרקטי לרכב אך למי שמעונין בהפעלת הידרוקולר לצינון ברכב רצ"ב כמה הערות והארות:
שיטת מזרון לח
ההלחה מתבצעת ע"י מעבר אויר דרך "מזרון לח" (חומר ספוגי פורוסיבי) עליו שופכים מים הזולגים לארכו עד לשוקת איסוף תחתונה. פיזור המים רצוי שיהיה הומוגני בחתך הרוחב וזה קצת בעיתי ברכב שאינו מאוזן רוחבית.
מי שמעונין בבנית התקן כזה צריך מפוח (רצוי מפוח רדיאלי כמו במאייד פורמולה) המזרים אויר דרך המזרון ומשאבת מים (לא צריך לחץ) המעבירה מים ממיכל האיסוף (תחתית קופסת ה"מזגן") למיכל עליון שהמים זולגים מעל השפה העליונה שלו כך שמתקבל פיזור רוחבי של המים ע"ג המזרון.
שיטת מתזים
מחייבת משאבת לחץ המתאים למתזים המופעלים בחלל סגור עם פתח כניסה לאויר ויציאה עם תריסים המונעים התזת מים אל מחוץ לחלל הסגור.
גם פה שימוש במפוח רדיאלי מהווה יתרון.
לסיכום, קנית מזגן מפרוקים והתאמה תהיה יותר זולה ולפחות ב-80% יעילה יותר.
בכל מקרה בהצלחה לחולמים בהקיץ.
תקרא טוב.. מדובר ברכב פתוח!
מזגן לא יתן כלום!
ואין צורך במפוח כי יש רוח טבעית..
ארז, אז יכול ליהיות שמיקום המערפלים על כלוב ההיתהפכות יכול ליהיות קרוב מידי וליצור מצב של הרטבה?
בכל אופן.. אני מחפש פרטים טכניים.. מדחס מזגן יתאים לי למשימה כזאת? (כדי לדחוס אויר למיכל המים ולספק לחץ של 4 BAR )
אם לא, איזה קומפרסור יכול? בהנחה שמדובר במיכל מים של 20-40 ליטר..
עידן
חנן-ג'יפולוג
27-07-07, 23:13
מדחס מזגן יכול להתאים מבחינת הלחצים, שכן הוא יודע לספק לחצים של קרוב ל20 באר. אבל, הוא אוהב לעבוד עם שמן, ואם אתה לא רוצה שיותז עליך שמן, אז אולי תרצה משמנת בכניסה ולוכד שמן ביציאה, ואם כבר השקעת במדחס, משמנת, לוכד, מיכל, פרסוסטט, שסתומים וכו' אז אולי כבר שווה להתקין מזגן (כמו שכבר נכתב כאן) ?
אני אומר שוב.. מזגן לא יכול לעבוד כשהרכב פתוח! מתזים כן...
יש קומפרסורים אחרים שיתאימו? חשמלי אולי?
מה מחירים?
תודה
חנן-ג'יפולוג
28-07-07, 00:08
מזגן עובד יפה ברכב פתוח, בפרט אם הוא חזק. ככה אני נוסע עם ההיילקס בשטח, כל החלונות פתוחים והמזגן בפול ווליום, ובזמנו, כשהיה לי סיקס פתוח, גם נהניתי מאוד מהמזגן.
אגב, אם מדובר בנסיעה מתחת למהירות של 60 קמ"ש, אז הורדת החלון הקדמי עוזרת מאוד מאוד בהקלת החום.
באיזור שאני נמצא בו, גם ברוב הרכבים הסגורים המזגן לא מצליח לתפקד מרוב חום.
כך שבטח בסמוראי פתוח זה לא יעזור.
לענייננו.. קומפרסור מתאים?
מדחס של מזגן זה לא משאבת מים
חבל על הזמן
חפש משאבת מים
12V HPLV
60PSI,
3/8או 10ממ
משאבת מים מקראון תעבוד יפה.
ארז, אז יכול ליהיות שמיקום המערפלים על כלוב ההיתהפכות יכול ליהיות קרוב מידי וליצור מצב של הרטבה?
בכל אופן.. אני מחפש פרטים טכניים.. מדחס מזגן יתאים לי למשימה כזאת? (כדי לדחוס אויר למיכל המים ולספק לחץ של 4 BAR )
אם לא, איזה קומפרסור יכול? בהנחה שמדובר במיכל מים של 20-40 ליטר..
לדעתי עדיף להרכיב את המתזים מעל החלון הקדמי כך שיצרו רסס מעל ראשי הנוסעים. צריך לווסת את כמות המערפלים כדי להגיע לאופטימום או אפילו לאפשר שני מצבי ריסוס בנסיעה ובעמידה. בנסיעה אפשר לרסס הרבה יותר מים.
מצורפת סכימה של משאבת המערפלים של microcool כדי שתקבל מושג על מבנה המערכת.
http://imgsrv.pic4u.co.il/2/494/ed1f06137ba84db1bd4711f1217b7a9305.jpg
ארז
תסלחו על התערבות הדיוט בדיון המקצוענים
עידן, הבנתי שמה שאתה רוצה זה בעצם דזרט קולר בג'יפ.
הייתי עושה את זה ככה -
1. שם משאבת מים רגילה לא מדחס מזגן,
2. שם את המערפלים בתוך צינור זרימת האוויר של האוורור לנוסעים, לקראת סופו (למנוע הצטברות של מיים בצינור), וככה משיג סילון קריר וניתן לשליטה וכוון.
3. מתג ידני לשליטה בכל מערפל
4. מתג ידני נוסף, למערפלים בפיזור שטח על צינור שירסס...לפני הרדיאטור ועליו. ככה הייתי מוריד חום מנוע בנקודות קריטיות.
ארז - זרימת אויר יש, אבל נפח אויר שבו יתבצע הקירור, בעייתי מאד! הרוח החמה נכנסת לג'יפ במרחק של ס"מ ספורים מהנוסעים, אם זה מהחלונות הקדמיים, אם זה ברכב שחלון קדמי מורד (התזה על בסיס קשת התהפכות קדמית, מן הסתם זה הרעיון של עירא), ואם זה מפתח אוורור מקורי. אין מסה של אוויר שבה התהליך יתבצע. במגדל קרור, או במבנה מקורה גדול, יש נפח כזה.
עירא - בשבילך, ג'יפ פתוח לגמרי עם כלוב התהפכות, חשבת לנסות להחליף את גג הרשת השחור לאיזשהו בד לבן ולהרטיב אותו בסגנון מה שזאבי כינה "מזרן מים". יש לך שטח יחסית גדול, זרימה מצויינת כשהג'יפ בנסיעה עם חלון פתוח, ובעיקר ג'יפ אמיתי שלא מפחד מקצת לחות.
השמשוני יחיעם
02-08-07, 09:31
בוקר טוב,,
תחזיק בקבוק מים ,,,כל 20 ד' תשפוך קצת על הראש,,,!!!!!
או,,,תבדוק את הלינקים הבאים :
http://www.kooleraireac.com/
http://www.arcticaircooler.com/
http://www.gogofan.com/gogofanphp/product_info.php?products_id=168
-->
vBulletin® v4.2.4, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.