PDA

צפייה בגרסה מלאה : דיון על התנהגות צמיגים, החלקה, רדיוסי גילגול וכו'



azora
11-08-09, 01:04
אממה, החישוב הזה נכון בתיאוריה בלבד. יש שני משתנים חשובים שלא ידעתי (או הבנתי) כשעשיתי את החישוב הזה, הם רדיוס גילגול והחלקת הצמיג. אני מוכן לתת הסבר קצר על שניהם אם זה מעניין מישהו (בשרשור נפרד), אבל לטובת השרשור הזה - אין מה לחשב כמו שאני ניסיתי אז ומצוטט כאן, זה פשוט לא נכון. זה קצת יותר מדי קירוב של המציאות בשביל שזה יתאים באמת.
זה מעניין אותי...
בנוסף אם תוכל לנסח משוואה יותר טובה לחישוב (או למצוא אחת, אני לא מצאתי) על אף שהקודמת דיי התאימה כשבדקתי בסמו הקודם.

אלון_ק
12-08-09, 19:30
החלקת צמיג:
נזכרתי שיש כאן כתבה מצויינת של חיים קוטלר שמכסה גם את זה, יחד עם עוד כמה נושאים מעניינים: http://jeepolog.com/19.html
ההחלקה המתקבלת עבור הרכב שלך איננה קבועה. בלעדיה אין אפשרות לחשב לך את המהירות האמיתית שלך בדיוק גבוה.

רדיוס אפקטיבי:
צמיג עשוי מגומי, שהוא חומר גמיש כידוע. כשמעמיסים עליו משקל (שמים עליו אוטו, לדוגמא) הוא שוקע מעט. המרחק ממרכז החישוק לקרקע איננו אותו מרחק ממרכז החישוק לקצה הצמיג העליון (המרחק מהמרכז לחלק העליון זה הקוטר הנומינלי, זה שאנחנו מתכוונים אליו כשאנחנו אומרים "צמיג בקוטר 31 אינץ').

רדיוס גילגול:
משני המרכיבים האלו יחד, ההחלקה והרדיוס האפקטיבי, מרכיבים את רדיוס הגילגול. זה טוב ויפה בתיאוריה, אבל החישוב הזה הוא לא באמת מעשי ולכן הפתרון של יצרני הצמיגים הוא מדידה - הם שמים צמיג על מכונה מיוחדת, מעמיסים אותו בעומס מסויים כשהוא מנופח ללחץ אוויר מסויים ומודדים כל מיני דברים, שאחד מהם הוא המרחק שהצמיג עובר באמת וכמה סיבובים זה לקח לו. אז הם הופכים את המשוואה ומחשבים את רדיוס הגילגול מתוך התוצאות האלו, שאותן הם מפרסמים בקטלוגים שלהם (משם אתה יכול לשאוב אותן).

יונתןמצפה
12-08-09, 22:00
לפי ההסבר שלך, רדיוס הגלגול זה דבר משתנה והוא תלוי בגורמים רבים כגון- המשקל המועמס על הרכב, לחץ האוויר (ובכלל זה הטמפ'), שחיקת הצמיג, ההתנגות לסיבוב (עלייה/ירידה, תאוצה/תאוטה). מה קורה אגב בסיבובים??

אלון_ק
12-08-09, 22:07
נכון, אך לגורמים שונים יש גודל השפעה שונה. אין שום התייחסות לשחיקת הצמיג, לדוגמא, למרות שברור שהיא משפיעה על ההחלקה ועל הרדיוס. זה פשוט לא ריאלי לבנות גם לזה מודל. אתה שם לב שאני לא מכניס כאן מספרים בכלל; זאת משום שהנושא מאוד מאוד מורכב, והמטרה שלשמה התכנסנו כאן - חיזוי מהירות התקדמות הרכב בכביש - איננה מצדיקה את כל החישובים האלו, לא ברמות דיוק שמעניינות אותנו. אנו מתייחסים לרדיוס הגלגול כאל קבוע, נתון מחברת הצמיגים.

מה קורה בסיבובים מאיזו בחינה?

יונתןמצפה
12-08-09, 23:16
מה קורה בסיבובים מאיזו בחינה?

מכיוון שהארת את תשומת ליבי לגבי שינויי צורת הצמיג והשפעה שיש להם על רדיוס ה גלגול, אני מניח כי בסיבובים כאשר הצמיג למעשה נמרח הצידה גם כאן יש שינוי של אותו רדיוס?

azora
13-08-09, 12:24
הבנתי למה התכוונת, אז בעצם אני צריך להכניס למשוואה את גורם לחץ האוויר ומשקל האוטו.

מבחינתי, לקבל לאו דווקא משוואה מדוייקת לחלוטין, אלא אחת שתיתן הערכה קרובה למציאות זה מצויין. בעבר כשקראתי את האשכול השוואתי לנתונים של הרכב הקודם, ויצא לי מדוייק כמעט לגמרי.

גם אם לא נוכל להשוות כל מצב ומצב לאופטימל, הרי שנוכל לפי מצב נסיעה נתון (למשל נסיעה רגילה בכביש, לחץ אוויר בגובה מסויים עם רכב לא עמוס לעייפה) לקבל אינדיקציה האם המנוע נוסע בסל"ד הנכון. אותו בחור שדובר עליו בשרשור בקודם נסע עם קרוב ל4K סל"ד על 90, וברור לנו שהמצב לא אופטימלי ולכן ישנה בעיה כלשהי.

כד"א, מה אתה לומד שאתה מתמצא בזה כל - כך?

GodsFather
13-08-09, 13:01
אבל ה"ליד" זה לא מדויק ואם זה לא מדויק, החישוב לא שווה את עצם הכתיבה שלו, אלא אם אתה מקבל סיפוק כלשהו מכל המספרים האלה.

אתה רוצה יותר מדויק אך עם זאת פשוט? קח GPS , סע ברכב, ראה סל"ד נתון שהרכב נותן ומהירות שמציג הGPS והנה לך הכי קרוב לדיוק שאינו מעבדה.

דוגמא - 100 קמ"ש GPSים.
הילוך חמישי - 0.795
טרנספר - 1.691
צמיג - 235/75 על ג'נט 8" מקסיס בקשוט (כאן, בעיקר ,מתבטא השוני בין יצרנים ושחיקה וכל מה שאלון מדבר עליו)
ביצה -3.727
טור - 3.5K בקירוב.
* הנתונים הללו, מהרכב שלי

אתה מוזמן לשחק עם זה כאן -
http://www.lepayne.com/gears.html

חנן-ג'יפולוג
13-08-09, 14:42
אם רוצים להיכנס ממש לדקויות אז כדאי לשים לב שהצמיגים המניעים מחליקים כל הזמן ביחס לרכב עקב הכוח שמופעל עליהם מכיוון המנוע.
כשאתם רואים על השעון 80 קמ"ש ואתם בהאצה, בפועל הרכב נוסע לאט יותר, מאשר כשאתם בהאטה ורואים על השעון 80 קמ"ש.
ברכב עם הנעה אחורית למשל, בהאצה הגלגלים האחוריים מסתובבים מהר יותר ביחס לגלגלים הקדמיים, וההיפך קורה בהאטה. גם בלי חרקות ונעילות גלגלים ההבדלים מגיעים בנסיעה יומיומית רגועה עד כדי 3-5 קמ"ש לכאן ולכאן.

זה ממדידות מעשיות על הכביש, לא מתיאוריות.

אלון_ק
14-08-09, 10:02
יונתן,
בסיבוב יש הרבה אפקטים מעניינים שמסבכים את הנושא, כמו החלקה שונה לכל גלגל. אף אחד לא מודד רדיוס גילגול בסיבוב, זה לא תורם לשום דבר, אין סיבה להתעניין בזה.

azora,
ללימודים שלי אין קשר ישיר מדי לנושא. לתחום העניין שלי יש, אני חושב שכל מי שמתעניין בזה מספיק יכול ללמוד דברים כאלו לבד. יש בספריה כל מיני ספרים שנוגעים בהנדסת רכב ברמות שונות, חלק מהם לא דורש שום רקע הנדסי על מנת להבין אותם (Chassis Engineering של Herb Adams, לדוגמא). מומלץ להעיף מבט.

לגבי פתרון מתימטי, לצורך שהעלית שימוש ברדיוס הגילגול מיצרן הצמיגים יתן תוצאה טובה מספיק בחישוב פשוט לפי היקף גלגל.

-->