התחברות

צפייה בגרסה מלאה : תכנון שבתות בשטח - חשמל ואש

גיתאי נוה
11-03-10, 03:11
אני מתכוון לתכנן ברצינות התארגנות לשבתות בשטח, כסדרן וכהלכתן הנהוגים במגזר :-D.
כחלק מהתכנית, אשמח לקבל התייחסות לשני גורמים עיקריים, מבעלי חכמה ו/או נסיון:

מדורה בלילה - מכיוון שאסור להוסיף עצים או כל חומר בעירה אחר למדורה בשבת, עלה בדעתי לסדר מדורה קטנה בתוך פיילת מתכת גדולה על עיקרון הגוזניק, כלומר הרבה חול ספוג בסולר. המדורה אמורה לשמש לתאורה, חימום אוכל, וסתם כיף. חבר יקר טוען שהיא תפיק עשן סמיך ולכן הרעיון אינו יישים.

האם זה נכון?
האם יש רעיונות אחרים למדורה שתבער מעצמה (= ללא הוספת חומר בעירה) לפחות 8 שעות?

מערכת אספקת חשמל - יש אצלי בג'יפ כיום מצבר שני מסוג פריקה עמוקה 70Ah המנותק מהעיקרי. בכוונתי לרכוש ממיר 1000W לשם חיבור הצרכנים הבאים בזמנים המפורטים:

הממיר בעצמו
5 שעוני שבת X משך 24 שעות
מנורת סגולה נגד יתושים X משך 12 שעות ערב-לילה
גרלנדה של 3-4 נורות חסכוניות 220V X משך 10 שעות ערב-לילה
2 מאווררים רצפתיים רגילים X משך 8 שעות לפחות בוקר-אחה"צ
מטען לסלולרי
פלטה 400W לשבת X משך שעתיים (שעה בערב, שעה בצהריים)

כיום יש בג'ים מצבר שני 70Ah מסוג פריקה עמוקה, מנותק לגמרי מהמצבר העיקרי.
השאלות הן:

מה סה"כ הקיבולת הנדרשת באמפר-שעה?
'חוות' מצברים מחוברים במקביל ואל הממיר, לעומת גנרטור - יתרונות וחסרונות
תודה רבה...
גיתאי

איציק - 4X6ZH
11-03-10, 07:50
מה הבעיה לעשות נסיון באמצע השבוע .

איציק

גיתאי נוה
11-03-10, 08:12
מה הבעיה לעשות נסיון באמצע השבוע .

איציק

אין שום בעיה, אפשר אפילו פה בבית.
אבל לפני שאני מנסה לבדוק אם בחיכוך של שתי אבנים יוצא ניצוץ או האם גלגל מרובע מסתובב חלק יותר מגלגל עגול, אני מעדיף לשמוע מאחרים שכבר ניסו/למדו את זה בשטח/בפקולטה. פיילוט מוצלח הוא יישום של הנדסה מקדימה.

אשמח ללמוד מנסיונך איציק, נראה לי שדווקא אתה מבין בפטנטים האלה ;).

גיתאי

גיא
11-03-10, 08:13
סליחה שאני שואל, אולי השאלה לא במקום.

מה אתה מנסה לעשות בעצם ?

האם המטרה לאפשר לדתיים להיות בשטח בסופ"ש ?

yoav21
11-03-10, 08:17
סליחה שאני שואל, אולי השאלה לא במקום.

מה אתה מנסה לעשות בעצם ?

האם המטרה לאפשר לדתיים להיות בשטח בסופ"ש ?

נכון

גיא
11-03-10, 08:20
שעון שבת שמפעיל משהו חשמלי בזמן השבת זה מותר ?

למה צריכים מאווררים רצפתיים ? - שאלה ברצינות. מאווררים כאלו אם יעבדו ביחד יעברו את 1KW בקלות.

גיתאי נוה
11-03-10, 08:34
שעון שבת שמפעיל משהו חשמלי בזמן השבת זה מותר ?

למה צריכים מאווררים רצפתיים ? - שאלה ברצינות. מאווררים כאלו אם יעבדו ביחד יעברו את 1KW בקלות.

שעון שבת מותר בהחלט, לא סתם הוא נקרא כך :).
אשר למאווררים, המטרה שלהם כפולה:

לאפשר לישון בתוך האוהל במדבר גם אחרי 0600 בבוקר מבלי לשחות במיץ של עצמך...
להנעים את השהייה בשטח בשעות החום וכשאנחנו לא עם הראש בתוך איזה גב או מעיין

גיא
11-03-10, 09:04
טוב פה אולי אני אצליח לחסוך לך כמה ואטים.

חניה מושכלת, יש מקומות שבהם אתה יכול לקבל צל גם אחרי 9 .. מנסיון.
עצים צפופי עלווה.

מספר רכבים ובינהם ציליה גדולה.

תסלח לי אבל עצם הרעיון של מאווררים בשטח .. צורם לי. אבל אולי רק לי :)

---

לגבי השעון שבת, אני מבין שבעצם פעולת חיבור החשמל מותרת בכללי אבל אסורה לאדם עצמו ? זה חדש לי .. ( לא שאני כזה מבין גדול במצוות )

nafnaf3
11-03-10, 09:56
אם אני לא טועה אז מצבר של 70 אמפר/שעה כפול 12 וולט נותן רק 840 וואט, שזה כלום יחסית למה שאתה מתכנן לעשות, עדיף גנרטור קטן ,

landrover
11-03-10, 10:02
לגבי האש , מניסיונות כשהייתי ילד וניסיתי למצוא איך באמת אפשר לייצר מדורה עצמאית שתבער הרבה זמן בצורה מבוקרת בלי הרבה עשן , המתכון :

קופסת שימורים מאלה הענקיות , של חמוצים או משהו בסיגנון,
כמה חבילות של נרות גדולים, עד לגובה המתאים.
כמה גזעי עצים קטנים, כמה ענפים למלא את החלל שנישאר,
כמה ניירות להדליק,
למלא עד 3\4 הגובה של הקופסה .

מובטח לך שזה דולק כמה שתרצה ...(כמה שעות טובות בלי בעיה)

אמיר.

itayhi
11-03-10, 10:04
צריכת החשמל של שעוני השבת עצמם אפסית, אני מוכן לברר אם זה באמת קריטי...
מנורה סגולה נגד יתושים צורכת באזור ה20 וואט, כולל הנורה עצמה וה"זאצר"X12 שעות 250 וואט
נורות חסכוניות, איזה? כמה וואט? נניח 20 כל אחת כפול 3 כפול 10 600 וואט
מאוורר ריצפתי/עמוד צורך 55 וואט ולא יעבוד טוב עם ממיר מתח - נניח שכן, 110 כפול 8 900 וואט
מטען לסלולרי - זניח 100-150 MA
פלטה 400W X שעתיים סה"כ 800 וואט

סה"כ 2550 וואט
תחלק ל12 וולט וקיבלת בערך 215 אמפר
וזה עוד בלי הפסדים של הממיר (בסביבות 20%לטענת החבר'ה פה)
גנרטור ירעיש, יעצבן ולא יחזיק מעמד 24 שעות בלי תדלוק

לא ישים לחיות בשטח ב"תנאי שבת" כאילו אתה בבית.
אני כמעט ובטוח שיש דרך הלכתית להזין אש במדורה בשבת (או שלא?)

גיא
11-03-10, 10:10
שוב סליחה על שאלת תם ..

אבל מה עשו בני ישראל במדבר 40 שנה ?
מה עשו לפני שהיה חשמל ?

ולמה אתה זקוק לכל כך הרבה חשמל ?
אוכל לא חייב להיות "על האש" .. ואור, אפשר להשאיר PL אחת דולקת זה לא לוקח הרבה חשמל.

כל השאר נראה לי לא בעיתי ( ושוב , אני לא מכיר את הבעיות וכניראה כמוני עוד הרבה פה, אז אולי כדאי שתפרט )

zagi
11-03-10, 10:39
לצרכים שלך רק גנרטור קטן יעשה את העבודה ( אפשר לחבר לו מיכל דלק מוגדל ) .
אם יגמרו לך המצברים לפנות בוקר זה יהרוס את השבת .
הצרכן העיקרי לדעתי יהיה פלטת השבת , עם גוזניק מוגדל לא תוכל לוסת את עוצמת הלהבה( ע"מ להשתמש בו כפלטת שבת ) וגם בעקרון אסור להתעסק בזה משנכנסה השבת , כך שלא תוכל לחמם עליו את האוכל .

גיתאי נוה
11-03-10, 11:04
לגבי האש , מניסיונות כשהייתי ילד וניסיתי למצוא איך באמת אפשר לייצר מדורה עצמאית שתבער הרבה זמן בצורה מבוקרת בלי הרבה עשן , המתכון :

קופסת שימורים מאלה הענקיות , של חמוצים או משהו בסיגנון,
כמה חבילות של נרות גדולים, עד לגובה המתאים.
כמה גזעי עצים קטנים, כמה ענפים למלא את החלל שנישאר,
כמה ניירות להדליק,
למלא עד 3\4 הגובה של הקופסה .

מובטח לך שזה דולק כמה שתרצה ...(כמה שעות טובות בלי בעיה)

אמיר.

נשמע מעניין...תודה אמיר

גיתאי נוה
11-03-10, 11:12
צריכת החשמל של שעוני השבת עצמם אפסית, אני מוכן לברר אם זה באמת קריטי...
מנורה סגולה נגד יתושים צורכת באזור ה20 וואט, כולל הנורה עצמה וה"זאצר"X12 שעות 250 וואט
נורות חסכוניות, איזה? כמה וואט? נניח 20 כל אחת כפול 3 כפול 10 600 וואט
מאוורר ריצפתי/עמוד צורך 55 וואט ולא יעבוד טוב עם ממיר מתח - נניח שכן, 110 כפול 8 900 וואט
מטען לסלולרי - זניח 100-150 MA
פלטה 400W X שעתיים סה"כ 800 וואט

סה"כ 2550 וואט
תחלק ל12 וולט וקיבלת בערך 215 אמפר
וזה עוד בלי הפסדים של הממיר (בסביבות 20%לטענת החבר'ה פה)
גנרטור ירעיש, יעצבן ולא יחזיק מעמד 24 שעות בלי תדלוק

לא ישים לחיות בשטח ב"תנאי שבת" כאילו אתה בבית.
אני כמעט ובטוח שיש דרך הלכתית להזין אש במדורה בשבת (או שלא?)

אין דרך להזין מדורה בשבת (לפחות לא ידנית), רק בחג שיוצא על יום חול.
גנרטור נשמע כמו פתרון רע, בגלל: רעש, משקל, תפוסה ברכב, זמן עבודה מוגבל. לא כיף.
אולי ננסה להוריד את הפלטה ולהבעיר כיריים-שדה קטנות על גז כל השבת (בלון אחד יספיק ל-20 שעות באש מינימלית?) ואז נשאר רק להוסיף במקביל עוד מצבר בריון של פריקה עמוקה, נניח 100Ah. מה דעתכם?
אגב - מדוע מאווררים לא יעבדו טוב עם ממיר? וכיצד ניתן לשפר זאת, אם ניתן?

גיתאי

גיתאי נוה
11-03-10, 11:34
שוב סליחה על שאלת תם ..

אבל מה עשו בני ישראל במדבר 40 שנה ?
מה עשו לפני שהיה חשמל ?

ולמה אתה זקוק לכל כך הרבה חשמל ?
אוכל לא חייב להיות "על האש" .. ואור, אפשר להשאיר PL אחת דולקת זה לא לוקח הרבה חשמל.

כל השאר נראה לי לא בעיתי ( ושוב , אני לא מכיר את הבעיות וכניראה כמוני עוד הרבה פה, אז אולי כדאי שתפרט )

שאלות-תם זה בסדר גמור, גם אני לא מתבייש לשאול.
ארוחת שבת קרה זה לא זה, למרות שאני מאמין שקמב"צית מטבח טובה (כמו אשתי שתחיה...) תוכל לחפות על הקור בתפריט מפצה :lol:.

למה יש לך בעיה עם מאווררים? גם כשמתמקמים במקום מוצל, עדיין השהות באוהל סגור עושה את שלה ומבשלת בפנוכו. מאוורר קטן/בינוני ישנה את זה פלאים, פשוט עולם אחר לגמרי...
אשר לתאורה, נראה לי שגרלנדה של 3 נורות 'חסכון' 20W צהובות תיתן תאורה סבירה, אין עניין שתדלוק בזמן השינה כל הלילה אלא רק מכניסת שבת עד חצות, נניח, ושוב בערב לפני צאת השבת.
בסך הכל אין פה מגבלות מעבר למה שציינתי. כלל האצבע הוא שאין בעיה להפעיל מכשירים (חשמל, מנוע, מדורה, מעבורת חלל) כל עוד ההפעלה והכיבוי נעשים באופן אוטומטי ללא התערבות יד אדם.
אשר לבני ישראל במדבר, אני מניח שהיו עששיות וכל מיני אמצעי תאורה שדולקים שעות ארוכות. אבל אם אתה רציני, אז קבל: ספר שמות פרק י"ג פסוק כ"א 8-).

גיתאי

המשוטט
11-03-10, 11:46
הייתי במהלך הצבא בכל מיני חורים בשטח במהלך שבתות עם חברה דתיים .

תענוג זה לא .

קח ופרוס רשת צל גדולה כמו אוהל בדוואי רצוי בפתח ואדי כדי שתהייה זרימת אוויר .

בישול חימום - מצא פתיליה ופשוט תכין צולנט וכו - יש הטוענים שזה אפילו יותר טעים .

או מצא איך עובד תנור שדה צבאי (על גז ).

ג'חנון - שווה לבדוק את שיטת המטפונה - קבור באדמה עם מעט גחלים מעל או מתחת - תעשה ניסוי בבית .

בהצלחה

אביחי

yoav21
11-03-10, 11:47
בדוק ה"פ

אומי5
11-03-10, 11:48
לגבי בני ישראל במדבר, הם כנראה ישבו בחושך , זו הפואנטה של שבת אבל לא נכנס לזה.

כמה פתרונות בשבילך :
1: אם תכין כמות גדולה של גחלים לפני שבת תשים בבור , עליו פלטה דקה של מתכת , האוכל יהיה חמים +- עד אחרי מוסף .
2: אתה לא צריך גרילנדה ליותר מ4 שעות, וכנ"ל למאוררים , שבאמת נזקקים רק בצהרים .
אם האור יכבה ב22:00 אתה תקום מוקדם כי לא תהייה עייף , תתפלל מוקדם , וגם תאכל מוקדם , ואז האוכל עדיין יהיה חמים.
פרוס טפטפת על הצלנית, אחלה מזגן ( עדיף להשתמש במים לא ראויים לשתיה ).

גיתאי נוה
11-03-10, 11:50
בישול חימום - מצא פתיליה ופשוט תכין צולנט וכו - יש הטוענים שזה אפילו יותר טעים .

או מצא איך עובד תנור שדה צבאי (על גז ).

ג'חנון - שווה לבדוק את שיטת המטפונה - קבור באדמה עם מעט גחלים מעל או מתחת - תעשה ניסוי בבית .

בהצלחה

אביחי

טיפים מעניינים. איפה ניתן לרכוש פתיליות? כמה זמן העייסק יכול לעבוד רצוף?

גיא
11-03-10, 11:57
יש לי אחת כזאת

עובד 20 שעות על אש קטנה עם מיכל מלא.

האם השעוני שבת זה משהו כמו מה שמדליק ומכבה את הבויילר ?

גיתאי נוה
11-03-10, 11:58
לגבי בני ישראל במדבר, הם כנראה ישבו בחושך , זו הפואנטה של שבת אבל לא נכנס לזה.

כמה פתרונות בשבילך :
1: אם תכין כמות גדולה של גחלים לפני שבת תשים בבור , עליו פלטה דקה של מתכת , האוכל יהיה חמים +- עד אחרי מוסף .
2: אתה לא צריך גרילנדה ליותר מ4 שעות, וכנ"ל למאוררים , שבאמת נזקקים רק בצהרים .
אם האור יכבה ב22:00 אתה תקום מוקדם כי לא תהייה עייף , תתפלל מוקדם , וגם תאכל מוקדם , ואז האוכל עדיין יהיה חמים.
פרוס טפטפת על הצלנית, אחלה מזגן ( עדיף להשתמש במים לא ראויים לשתיה ).

אני מבין שכבודו מכיר את המאטריה מקרוב ;).
לא שמעתי על הפואנטה של חושך בשבת, אשמח דווקא אם תאיר את עיניי בזה בה"פ.
הקטע של הגחלים נשמע רעיון לא רע, אני מבין שאתה מנוסה בזה אם דייקת ברמת המוסף (התכוונת לפני או אחרי חזרת הש"ץ? :razz:).
אשר לגרילנדה, אל תשכח שהיא תידלק גם למחרת בשעות הערב עד צאת שבת, אבל ייתכן שכדאי באמת לקפל מוקדם יותר בער"ש כמו שהצעת, למרות שאין כמו הלילה של ערב שבת...
אשר לטפטפת - נשמע רעיון מדהים, אני מניח שבחנות למוצרי גינון יידעו להסביר לי איך העסק עובד וכמה מים להקצות. אם יש לך תובנות אשמח לשמוע כמובן.

גיא
11-03-10, 12:00
אתה מתכוון שהם לא נחו אלא הלכו כל היום וכל הלילה ?

21 וַיהוה הֹלֵךְ לִפְנֵיהֶם יוֹמָם בְּעַמּוּד עָנָן לַנְחֹתָם הַדֶּרֶךְ, וְלַיְלָה בְּעַמּוּד אֵשׁ לְהָאִיר לָהֶם; לָלֶכֶת יוֹמָם וָלָיְלָה

גיתאי נוה
11-03-10, 12:03
אתה מתכוון שהם לא נחו אלא הלכו כל היום וכל הלילה ?

21 וַיהוה הֹלֵךְ לִפְנֵיהֶם יוֹמָם בְּעַמּוּד עָנָן לַנְחֹתָם הַדֶּרֶךְ, וְלַיְלָה בְּעַמּוּד אֵשׁ לְהָאִיר לָהֶם; לָלֶכֶת יוֹמָם וָלָיְלָה

תשמע, פעם היו חבר'ה רציניים, לא מוקמוקים מפלסטיק כמונו. אבל אני דווקא התכוונתי לתאורה ש'ריבונו' דיגם אותם, עמוד אש ללילה שלם זה לא משהו שכבר מוכרים היום בריקושט.
איפה הימים של פעם...

גיתאי נוה
11-03-10, 12:05
יש לי אחת כזאת

עובד 20 שעות על אש קטנה עם מיכל מלא.

האם השעוני שבת זה משהו כמו מה שמדליק ומכבה את הבויילר ?

אתה מתכוון לכיריים-שדה או לפתיליה? אם פתיליה, איפה אפשר לקנות כאלה ובכמה פלוס-מינוס?
אכן, שעון שבת יש לבוילר, יש למזגנים, ויש רגילים שאתה פשוט תוקע בשקע ומחבר אליו את הצרכן, כך שהוא יידלק וייכבה לבד לפי השעות שתכוון לו.

המשוטט
11-03-10, 12:27
לגרלנדה - קח פוטוצל לא תצטרך לשחק עם שעון שבת

לטפטפת צריך לחץ מים כל שהוא אולי עם משאבת וישרים

גיא
11-03-10, 13:18
וזה מעלה לי רעיון חדש ..

האם אדם חילוני שיזרוק עצים למדורה זה מותר לכם ? או שהוא מחטיא אותך ?

גיתאי נוה
11-03-10, 13:21
לעניננו , גם אני הייתי נמנע מגנרטור אך זה ידרוש צמצום גדול בצריכת החשמל .

בכל מקרה כל סטאפ שתבחר תבדוק מבעוד מועד שלא תמצא את עצמך ביום שבת בבוקר עם סיר ג'חנון בצקי משהו ....

כל צמצום בצריכה יהיה מבורך, לכן רעיונות שהועלו כגון שינה מוקדמת והשכמה מוקדמת, או חימום בגחלים במקום פלטה, הם רעיונות מועילים מאד. טיפים נוספים יתקבלו בשמחה...
אין ספק שיתבצע פיילוט אצלי בבית לפני יציאה, אחרת השבת הראשונה תהיה גם האחרונה :twisted:.
רק שאלה אחת לא עוזבת אותי: למה כולם פה כל הזמן מדברים על ג'חנון? יש פה קונספירציה תימנית שאני מפספס?...

elro
11-03-10, 13:23
וזה מעלה לי רעיון חדש ..

אתה מתכוון ל"גוי של שבת", אם אני לא טועה זה צריך להיות לא-יהודי כדי לעשות את זה.
לגבי האש, אם אני לא טועה, היא צריכה להיות אש לא גלויה.

גיתאי נוה
11-03-10, 13:24
וזה מעלה לי רעיון חדש ..

אסור להנות מחילול שבת של יהודי, ויהיה אורח חייו אשר יהיה.
אגב במקרה אני נשוי לשיקסה, כך שאם היה מותר אז הייתי מסודר Built-in... :D

zagi
11-03-10, 13:28
וזה מעלה לי רעיון חדש ..

רק "גוי של שבת" יכול לעשות את זה , ולפי הרב עובדיה אתה יכול לרמוז לקוף להדליק טלויזיה בשבת ( אבל רק ברמיזה ...בלי להגיד לו מפורשות ) קראתי על זה איזה פסק הלכה פעם .

אז אם יש לך קוף ואתה רוצה לראות טלויזיה בשבת בשטח ....ואם תארגן "גוי של שבת אתה בכלל מסודר .

גיתאי , אני ממש מתנצל .. אני יודע שזה לא במקום אבל זו פשוט היתה הרמה להנחתה שלא יכולתי להמנע ממנה :twisted: , אבל זהו .. בזה סיימתי ..

zagi
11-03-10, 13:30
אסור להנות מחילול שבת של יהודי, ויהיה אורח חייו אשר יהיה.
אגב במקרה אני נשוי לשיקסה, כך שאם היה מותר אז הייתי מסודר Built-in... :D

אפשר ... מי אתה חושב שעובד בתחנות הכח שמספקות את החשמל בשבת לשעון שבת שלך ...??

גיא
11-03-10, 13:32
תשמע אני מבין מהסוף שמופנה לגיטאי ש"הכנסת" לי כהוגן ..

:)

אין לי בעיה עם זה, זה עובר לי מעל לראש כי הנושא כולו לא כל כך נוגע בי.

ניסיתי מתוך העובדה שאני סתם אדם נחמד ( לפעמים ) לעזור לגיטאי...

אם זה משעשע ואני לא בכיוון, אדרבה. אני אסתום את המקלדת.

elro
11-03-10, 13:35
כל הנושא הזה צריך להיות מעניין אם זה יצליח, רק אתה צריך להיזהר שעונג השבת לא יהפוך להיות "עונש" שבת...
אני מציע לך לעשות "מודל" לא ליד הבית, אלא בטיול של אמצע שבוע, כך תוכל לעלות על כל התקלות בצורה טובה יותר.
בנוסף, מזג האויר מאוד מתחמם בימים האחרונים וזה דבר שצריך לקחת בחשבון, כי חום כבד עלול להיות מרכיב מכריע בכל הסיפור הזה.

גיתאי נוה
11-03-10, 13:35
אפשר ... מי אתה חושב שעובד בתחנות הכח שמספקות את החשמל בשבת לשעון שבת שלך ...??

מכיוון שתחנות כח יש בהפעלתן משום פיקוח נפש יש מקום אמיתי להקל. ואמנם יש בציבור החרדי שמפעילים גנרטורים שכונתיים. אבל אפשר לפתוח שרשור "הלכות שטח" בפורום אוף טופיק.

גיתאי נוה
11-03-10, 13:37
כל הנושא הזה צריך להיות מעניין אם זה יצליח, רק אתה צריך להיזהר שעונג השבת לא יהפוך להיות "עונש" שבת...
אני מציע לך לעשות "מודל" לא ליד הבית, אלא בטיול של אמצע שבוע, כך תוכל לעלות על כל התקלות בצורה טובה יותר.
בנוסף, מזג האויר מאוד מתחמם בימים האחרונים וזה דבר שצריך לקחת בחשבון, כי חום כבד עלול להיות מרכיב מכריע בכל הסיפור הזה.

נכון בהחלט. לכן יש גם עדיפות למקום עם מקור מים.

גיתאי נוה
11-03-10, 13:39

גיא, זה בסדר גמור, אני בעד רעיונות. מקסימום לא עבר, לא קרה כלום...
אילו היה מותר, הייתי יכול לפתוח שירות "שטח-שטקר" להפעלת מפסקים לדוסים בשטח. לפי אזכורי הג'חנון פה, נראה שהיית עושה אחלה מכה על התימנים.

zagi
11-03-10, 13:39

ממש לא "הכנסתי" לך ההיפך הוא הנכון , התכוונתי בזה שבדת יש כל מיני פרשנויות מוזרות מאוד ( לדעתי ) שלפעמים זה גובל בגבול ההזוי עד מופרע .

והתכוונתי באמת לקוף ( לא סתם דימוי ) , כך לפחות אומר פסק ההלכה הזה .

גיתאי נוה
11-03-10, 13:43
חבר'ה, בואו נשאר בפוקוס.
ניקח לנו כהנחת עבודה שהיהדות היא אחת התופעות היותר-מופרעות עלי אדמות, ונזרום עם מה שיש כדי לראות איך סחבק עושה שבת בשטח כמו יהודי טוב (=תחמן).
אני מבטיח לשקול את עניין הקוף-של-שבת, אעפ"י שאינני רואה טלוויזיה בשבת (וגם לא באמצ"ש. האמת, אין לי טלוויזיה בכלל, ככה שהקוף יהיה כנראה יותר רחב-אופקים ממני אז אין טעם לקחת אותו).

בואו מחזור לדיון המקורי. חן חן...

zagi
11-03-10, 14:00
אם אתה רוצה מדורה של כמה שעות ( בערך 4-5 שעות ) בין רגע בלי לסחוב הרבה קרשים , גלילי גפת ( כמעט בכל תחנת דלק ) יעשו את העבודה לא רע .

קרטון של 6 גלילים עולה בין 20 ל40 ש"ח , תלוי איפה .

גיתאי נוה
11-03-10, 14:04
אם אתה רוצה מדורה של כמה שעות ( בערך 4-5 שעות ) בין רגע בלי לסחוב הרבה קרשים , גלילי גפת ( כמעט בכל תחנת דלק ) יעשו את העבודה לא רע .

קרטון של 6 גלילים עולה בין 20 ל40 ש"ח , תלוי איפה .
נשמע מעניין מאד; ואם אוסיף גלילים, האם זמן הבעירה יתארך או שהמדורה רק תגדל אבל זמן הבעירה לא ישתנה משמעותית?
וסליחה על הבורות (גם לי מותר...), מה זו גפת?

נדב42
11-03-10, 14:11
גיתאי,

אני עומד מאחורי מה שכתבתי - איש באמונתו יחיה - איני מתיימר להגיד לך כיצד לנהוג. הבעתי את דעתי ולא התכוונתי להסיט את השרשור בצורה כזו - אם רוצים אפשר להמשיך באוף-טופיק.

וגם אתרום עוד תרומה קטנה: נסה להשיג גזעים עבים של הדרים. מבין חומרי הבערה הנפוצים בארץ הם ישרדו הכי הרבה זמן במדורה.

רק שאלה אחת לא עוזבת אותי: למה כולם פה כל הזמן מדברים על ג'חנון? יש פה קונספירציה תימנית שאני מפספס?...

אה, זה בגלל שעוד לא טעמת את הג'חנון של שגיא. תטעם, תבין ... :p

סוף שבוע רגוע ...

נדב.

zagi
11-03-10, 14:11
זמן הבעירה לא יתארך הלהבה רק תגדל , אבל נזכרתי בפחם אבן ( אנרציט ) הוא יחזיק קרוב ל6-7 שעות אבל ברמת גחלים , לא מדורה ( לדעתי מספיק ) .

אבל עם הפחם אבן יש בעיה אחרת , רב הסוגים שמגיעים לארץ הם מסריחים רצח , טוב אולי זה יפטור לך את הבעיה של הזבובים /יתושים .

zagi
11-03-10, 14:14

סוף שבוע רגוע ...

נדב.[/QUOTE]

אההה .... עוד לא טעמת באמת אחד אכותי , בשבת האחרונה הוא היה רק 4 שעות בתנור ...;)

בפעם הבאה תבין ג'חנון מהו ....

השמשוני יחיעם
11-03-10, 14:30
עזוב אותך,,מהשטויות.

אם יש אוכל טוב אני מוכן להיות גוי של שבת!!!!!

GodsFather
11-03-10, 14:32
גיתאי,

אני עומד מאחורי מה שכתבתי - איש באמונתו יחיה - איני מתיימר להגיד לך כיצד לנהוג. הבעתי את דעתי ולא התכוונתי להסיט את השרשור בצורה כזו - אם רוצים אפשר להמשיך באוף-טופיק.

וגם אתרום עוד תרומה קטנה: נסה להשיג גזעים עבים של הדרים. מבין חומרי הבערה הנפוצים בארץ הם ישרדו הכי הרבה זמן במדורה.

סוף שבוע רגוע ...

נדב.

בזאת תם הדיון על ענייני הדת והאמונה, נמחקו גם כמה הודעות שלא קשורות, מבלי לפגוע בכותבים.

תודה - המערכת

אפי מאגנום
11-03-10, 14:37
כשתחליט לצאת ויהייה לך חשק לצרף אורחים צור קשר.
מצוייד במגנום מזווד בממיר,תאורה,מיכלי מים,מקלחת שדה,גנרטור מושתק קטן,ועוד.....

נב : מצוייד גם בזוגתי שתחייה.:D

גיתאי נוה
11-03-10, 14:41
גיתאי,

נסה להשיג גזעים עבים של הדרים. מבין חומרי הבערה הנפוצים בארץ הם ישרדו הכי הרבה זמן במדורה.

נדב.

אזכור את זה, תודה...

whisky
11-03-10, 14:54
בואו נחזיר את הדיון לכמה רגעים לשאלות שממנו הוא התחיל. (אני מוכן לשאלות תיאולוגיות בשרשור נפרד או ה"פ, למי שבאמת מעוניין).

ההמלצה שלי:

1. להביא מחבר או חברים, או לשאול אם למישהו בפורום יש מצבר גדול יותר, עדיף שניים של 100AMPH לחבר את שניהם ואז יש לך ביטחון בסופ"ש שיהיה לך מספיק זרם. לא תופס הרבה מקום ברכב, לא יזיק לנסות. (מובן שכל מצבר שמגיע להשתתף במשימה צריך להיות מלא לקראתה)

2. צליה מספיק גדולה (או שתיים ולמקם אותם בזוית) לשים את האוהלים (לפחות בלילה) בתחום הצל של הבוקר: בחלק המערבי של הצליה). ככך תרוויח עוד כמה דקות או שעות של צל.

3. יש היום גרינלדות מתאורת LED, תחפש בפורום יש שרשורים על זה הצריכה שלהם היא מנימאלית, טוב גם ליישומים אחרים (לא רק שבת) וייתן לך הרבה יותר זמן תאורה.

4. חימום מזון, אני לא הייתי לוקח מזון שצריך חימום (לך תסמוך על זה, ואח"כ מה תעשה אם לא מתחמם?) אם כבר אז חימום קל, אפשר על פלטת ברזל שחורה (או פח) (בגלל זה עדיף פלטת בזרל שחורה) לחכות איזה שעתיים שלוש שיקבל מספיק חום ולהניע על זה את המזון, זה לא ירתיח את זה, אבל זה יכול לחמם יפה (מכיר את הבדיחה על לטגן ביצה על מכסה מנוע, אז על אותו עקרון, רק קצת יותר חזק) זה לחימום, לא לבישול!!!

5. מאווררים, הייתי מוותר על זה, הם צרכנים טובים של חשמל, מצד שני, יש כאן באחד הפורמים מישהו שייצר רשת מאווררים מאווררים של מחשב, הצריכה שלהם היא גם אפסית ואפשר לשים אותם באוהל, הם שקטים מאוד, תריץ חיפוש של המילים; [מאוורר, אוהל, מחשב].

6. פתיליות יש להשיג בהרבה חניות של דתיים וחרדים, צריך רק לשאול, לדעתי בחנויות של כלים חד פעמיים אפשר להשיג, גם כאלו שמספיקים ל24 שעות ויותר.

7. העצה הכי חשובה לדעתי: במקום לחשוב על זה כעל השבת הראשונה והאחרונה, תעביר את זה לזוגתך כשבת שונה, שבת של התחברות, לא לנסות לעשות את המדבר לבית אלא את הבית למדבר, זה נשמע דומה אבל זה שונה לגמרי. לא חייבים את כל המוצרים שיש בבית, כי השטח מטבעו הוא שונה וגם החוויה בו כמו שאתה יודע היא שונה.

8. ככל שיהיה לך יותר חשמל ומוצרים יותר חסכוניים אתה יכול להאריך את השימוש בהם, למשל נורות LED ייתנו לך עוד כמה דקות של שימוש בפלטת שבת. מצבר נוסף יכול לתת לך עוד כמה שעות אולי...

לסיום, לא תיאולוגית אבל גישתית, לדעתי אתם תהנו מאוד בשבת כזו, בעיקר בגלל האופי המיוחד של השבת, סיפורים של יציאת מצריים, התחברות לאיך שחיו כאן פעם זה לא דבר שהולך ברגל. יישר כוח. תהנו. והכי חשוב למען הדורות הבאים: ספרו איך היה.

whisky

גיתאי נוה
11-03-10, 15:37
בואו נחזיר את הדיון לכמה רגעים לשאלות שממנו הוא התחיל. (אני מוכן לשאלות תיאולוגיות בשרשור נפרד או ה"פ, למי שבאמת מעוניין).

ההמלצה שלי:

1. להביא מחבר או חברים, או לשאול אם למישהו בפורום יש מצבר גדול יותר, עדיף שניים של 100AMPH לחבר את שניהם ואז יש לך ביטחון בסופ"ש שיהיה לך מספיק זרם. לא תופס הרבה מקום ברכב, לא יזיק לנסות. (מובן שכל מצבר שמגיע להשתתף במשימה צריך להיות מלא לקראתה)

2. צליה מספיק גדולה (או שתיים ולמקם אותם בזוית) לשים את האוהלים (לפחות בלילה) בתחום הצל של הבוקר: בחלק המערבי של הצליה). ככך תרוויח עוד כמה דקות או שעות של צל.

3. יש היום גרינלדות מתאורת LED, תחפש בפורום יש שרשורים על זה הצריכה שלהם היא מנימאלית, טוב גם ליישומים אחרים (לא רק שבת) וייתן לך הרבה יותר זמן תאורה.

4. חימום מזון, אני לא הייתי לוקח מזון שצריך חימום (לך תסמוך על זה, ואח"כ מה תעשה אם לא מתחמם?) אם כבר אז חימום קל, אפשר על פלטת ברזל שחורה (או פח) (בגלל זה עדיף פלטת בזרל שחורה) לחכות איזה שעתיים שלוש שיקבל מספיק חום ולהניע על זה את המזון, זה לא ירתיח את זה, אבל זה יכול לחמם יפה (מכיר את הבדיחה על לטגן ביצה על מכסה מנוע, אז על אותו עקרון, רק קצת יותר חזק) זה לחימום, לא לבישול!!!

5. מאווררים, הייתי מוותר על זה, הם צרכנים טובים של חשמל, מצד שני, יש כאן באחד הפורמים מישהו שייצר רשת מאווררים מאווררים של מחשב, הצריכה שלהם היא גם אפסית ואפשר לשים אותם באוהל, הם שקטים מאוד, תריץ חיפוש של המילים; [מאוורר, אוהל, מחשב].

6. פתיליות יש להשיג בהרבה חניות של דתיים וחרדים, צריך רק לשאול, לדעתי בחנויות של כלים חד פעמיים אפשר להשיג, גם כאלו שמספיקים ל24 שעות ויותר.

7. העצה הכי חשובה לדעתי: במקום לחשוב על זה כעל השבת הראשונה והאחרונה, תעביר את זה לזוגתך כשבת שונה, שבת של התחברות, לא לנסות לעשות את המדבר לבית אלא את הבית למדבר, זה נשמע דומה אבל זה שונה לגמרי. לא חייבים את כל המוצרים שיש בבית, כי השטח מטבעו הוא שונה וגם החוויה בו כמו שאתה יודע היא שונה.

8. ככל שיהיה לך יותר חשמל ומוצרים יותר חסכוניים אתה יכול להאריך את השימוש בהם, למשל נורות LED ייתנו לך עוד כמה דקות של שימוש בפלטת שבת. מצבר נוסף יכול לתת לך עוד כמה שעות אולי...

לסיום, לא תיאולוגית אבל גישתית, לדעתי אתם תהנו מאוד בשבת כזו, בעיקר בגלל האופי המיוחד של השבת, סיפורים של יציאת מצריים, התחברות לאיך שחיו כאן פעם זה לא דבר שהולך ברגל. יישר כוח. תהנו. והכי חשוב למען הדורות הבאים: ספרו איך היה.

whisky

תשובה רצינית, אהבתי...
לגבי הפלטת ברזל - האם התכוונת שהיא תתחמם מקרינת השמש? גם הרעיון של גחלים מוטמנות ומעליהן הפלטת ברזל יכול לשפר.
מאווררים - אולי אני סובל מחום יותר מהממוצע (לא מן הנמנע...), אבל מנסיון אישי הם אביזר שלפעמים עושה את ההבדל בין סבל לבין חוויה. אחפש את השרשור עם הפטנט שהזכרת.
אשר לציליה, יש לי תוכנית - אעלה עוד מעט שרטוט לשרשור ואשמח לתגובות ועצות.

תודה רבה
גיתאי

גיתאי נוה
11-03-10, 16:19
צירפתי סקיצה של תכנית לציליה בבניה עצמית.
הרעיון פשוט בבסיסו - 2 זוגות של פרופילים עם צירים אל הגגון, אשר נפתחים לצדדים ואז ב-90 מעלות כמו מרפק, זוג אחד בקדמת הגגון וזוג שני בחלקו האחורי, וכאשר הם פתוחים נוצרת צורת "ח" במידות 4.5X1.5. לאחר מכן, השחלת 2 פרופילים נוספים קטנים יותר כמוטות מאריכים ("זכר-נקבה" עם פין לקיבוע), וקבלנו קונסטרוקציה בפתיחה סופר-מהירה לציליית ענק בצד הג'יפ. עד כאן התיאוריה, עכשיו לפרקטיקה. שאלות:

השאיפה היא להימנע מהצורך בעמודים לקרקע אם ניתן, ולכן חשבתי על פרופילי אלומיניום לטובת משקל קל לעומת ברזל; השאלה האם הם יחזיקו דבר כזה באוויר ולא יתקפלו?
האם רוחב כולל של 3 מ' הוא שאפתני מכדי להחזיק הכל באוויר? אם כן, מה הרוחב ההגיוני?
אילו צירים מתאימים לתכנית כזו (צריכים להיות חזקים מאד, אני מניח) ואיפה ניתן לקנות?
מכיוון שהפרופילים מאלומיניום (אלא אם יסתבר שעדיף ברזל), לא יהיו ריתוכים והכל יורכב על בסיס ברגים ואומים. האם זה עושה שכל או שיש לכך נקודות תורפה?
עדיין אין לי רעיון לסטופרים אשר ימנעו מהקונסטרוקציה להתקפל בחזרה...
כל עצה/טיפ יתקבלו בברכה רבה :idea:.
תודה,
גיתאי

kobiarava
11-03-10, 16:41
פעם עלה פה רעיון בשרשור ישן על בקר חשמלי שיתניע את הרכב לטעינה חוזרת במצב של ירידה מתחת לרמת טעינה מסויימת, באופן עצמאי. אם אני זוכר נכון, הנושא עלה בהקשר של קמפר דווקא, אבל מערכת כזו עומדת בדרישות של כל שומר שבת ממוצע. לדעתי, מערכת כזו לא חייבת להיות מורכבת מדי ויכולה לפתור את כל הבעיות של גיתאי. המערכת צריכה כמובן לדעת להתניע את הרכב, ולכבות אותו אחרי זמן קצוב או אחרי טעינה מלאה של המצבר. מישהו יכול להרים את הכפפה ולתכנן משהו כזה?

קובי

דרור ברלי
11-03-10, 16:45
גיתי, למה לסבך עניינים, למה?

ציליה פשוטה, מותחים בין שני ג'יפים וחסל.

עוד רעיון נחמד שראיתי - חבלים מתוחים בין שני ג'יפים, ועליהם מחצלת ירדנית רגילה ומקובלת, מהגודל הכי גדול שיש (4מטר על 4 מטר) זה כבר לפחות 16 מ"ר של צל אמיתי ברמת אוהל בדואי - בלי נימים של אור.

נכון, צריך שני ג'יפים.
מצד שני אתה חושב שתיסע לבד, בלי להודיע?....:rolleyes:

גיתאי נוה
11-03-10, 16:54
גיתי, למה לסבך עניינים, למה?

ציליה פשוטה, מותחים בין שני ג'יפים וחסל.

עוד רעיון נחמד שראיתי - חבלים מתוחים בין שני ג'יפים, ועליהם מחצלת ירדנית רגילה ומקובלת, מהגודל הכי גדול שיש (4מטר על 4 מטר) זה כבר לפחות 16 מ"ר של צל אמיתי ברמת אוהל בדואי - בלי נימים של אור.

נכון, צריך שני ג'יפים.
מצד שני אתה חושב שתיסע לבד, בלי להודיע?....:rolleyes:

למה לסבך?

כי לפעמים - רק לפעמים, בחיי - תותי ואני נוסעים בג'יפ בודד
כי שני ג'יפים חוסמים את הנוף ואני מרגיש שאני יושב כמו במוסך
כי דוסים אוהבים לסבך, וזו אקסיומה שאינה ניתנת להוכחה אבל גם לא לשינוי
כבר הפנמתי שלא אוכל להתפרפר בשטח בלי להודיע לשלטונות, אם כי למיטב זכרוני השלטונות עדיין מושכים חוב ישן :twisted:...

דרור ברלי
11-03-10, 17:01
דוסים אוהבים לסבך.
זו עובדה. ללא ספק.

יונימוג אדום
11-03-10, 17:45
לגבי ספק חשמל , הייתי מציע לך שימוש בגנרטור קטן - 1000W ומושתק .
יש לי גנרטור מושתק ( לא הפשוטים מהום סנטר ) , אשר בקיץ אני לוקח אותו לים לפעמים גם לשלושה ימים רצופים .
הגנרטור מתוצרת BRONCO ואצלי הוא מפעיל : מקרר 220V , תאורה , מאורר ( לעיתים ) וכן מטענים לסלולר ולמצלמה . תצרוכת דלק מסתכמת ב: 8 ליטר ל24 שעות והגנרטור מוצב במרחק של 10 מטר מאיתנו מאחורי תלולית קטנה ואיננו שומעים אותו כלל .
לפני הגנרטור גם אני השתמשתי בממיר 1000W וכל פעם היה צורך להניע עם כבלים לאחר מספר שעות ( אפילו לא לילה שלם - מצבר 95A ) .

אילן

גיתאי נוה
11-03-10, 17:49
לגבי ספק חשמל , הייתי מציע לך שימוש בגנרטור קטן - 1000W ומושתק .
יש לי גנרטור מושתק ( לא הפשוטים מהום סנטר ) , אשר בקיץ אני לוקח אותו לים לפעמים גם לשלושה ימים רצופים .
הגנרטור מתוצרת BRONCO ואצלי הוא מפעיל : מקרר 220V , תאורה , מאורר ( לעיתים ) וכן מטענים לסלולר ולמצלמה . תצרוכת דלק מסתכמת ב: 8 ליטר ל24 שעות והגנרטור מוצב במרחק של 10 מטר מאיתנו מאחורי תלולית קטנה ואיננו שומעים אותו כלל .
לפני הגנרטור גם אני השתמשתי בממיר 1000W וכל פעם היה צורך להניע עם כבלים לאחר מספר שעות ( אפילו לא לילה שלם - מצבר 95A ) .

אילן

אשמח לשמוע פרטים נוספים:

גודל אXרXג
משקל
קיבולת מיכל דלק - האם מעל 8 ליטר?
מחיר...
תודה,
גיתאי

GodsFather
11-03-10, 17:51
גיתאי, בשביל להחזיק ציליה של 3X3 בלי רגליים, תצטרך לתכנן חיבור מאד מסיבי לרכב. אל תשכח שיש רוח ולא רק המשקל העצמי של החומר.

אני משאיר את החישובים המתמטיים של המשקל למהנדסים. אני יודע כי גם אני רציתי לחבר את זה ככה והגעתי למסקנה הזו.

מי שמכיר את יורמי ממוסך גבע, יש לו קונספט כזה מחובר לאחד הלנדרוברים שלו, מסיבי ומצויין, מנסיון באחת מסופות הגשם שירדו בשנה שעברה בתחרות של פרסלני&היימן, מי שהיה תחת הסככה שלו, היה יבש יחסית והסככה החזיקה יפה מאד. אולי למישהו יש תמונה של זה בשביל שיהיה יותר קל להבין על מה מדובר.

אפשרות נוספת שאפשר לעשות היא להתחיל בנקודת הגג ולרדת לכיוון הרצפה, מעין פירמידה/משולש ישר זוית.

גגל-תמונות על ROOF-TENT ושכמותו, אתה תקבל רעיונות קלים לביצוע בסה"כ

רון נחמן
11-03-10, 18:27
אולי הפוך?
אולי לשים לרכב טיימר שיכבה אותו לאחר שעתיים שלוש?

ככה תרוויח טעינה ולא תצטרך לסבול רעש של גנרטור כל הלילה (גם תחסוך את העלות של אחד...) חוץ מזה, זה יהיה עוד מנגנון נגד גניבה של הרכב :cool:
לדעתי אתה גם יכול לחבר לרכב טעינה סולרית. ככה גם אם פישלת והלך המצבר, עד צאת השבת תוכל להניע בלי בעיות. רץ כאן איזה שרשור בנושא.

עודד זנטון
11-03-10, 18:42
הערות לגבי הציליה:
צא מהפנטזיה של ציליה ללא רגליים, היא לא מציאותית.
אם יצאת, ליצר ציליה עם 2 רגליים זה מאוד קל.
צמוד קבוע לגגון יהיה פרופיל 25 מ"מ עובי דופן 2.5 מ"מ באורך מירבי שאפשר (נניח 160 ס"מ)(להלן "הראשון").
בתוכו יושחל פרופיל 20 מ"מ עובי הדופן לא משנה (קודם הוא שינה כי הוא כמעט ביטל חופשים בינו לבין הפרופיל הצר יותר)(להלן "השני").
פרופיל ה 20 מ"מ יהיה ארוך ב15 ס"מ מקודמו.
חלקו האחורי של פרופיל ה 25 מ"מ יהיה חסום ע"י ריתוך.
קיבלת מוט מקביל לקרקע באורך כולל, במצב פתוח, של 3.2 מטר.
לפרופיל הראשון תתחבר רשת צל כך שישאר סרח עודף שיגיע לקצה הפרופיל השני במצב פתוח.
טבעת עגולה תרותך לקצה הבולט קדימה של הפרופיל השני.
כאשר תקים את הרשת, תחבר טבעת זו לפינת ה"סרח העודף" המדובר.
2 מוטות באורך מירבי של הפרופיל הראשון, יחוברו קבוע, ל2 הפינות הנותרות של הרשת (להלן "הרגליים") (כ"א לפינה...).
קיפול הרשת יתבצע ע"י קיפולה ל 2 בניצב לרכב (כך שציד הרכב מחובר לפרו' הראשון והצד השני אצלך ביד).
הצמדת הרגליים זו לזו במקביל לרכב.
הרגליים יהוו את ציר הגילגול של הרשת כך שיווצר "נקניק" לאורך הגגון, הפרופיל השני יושחל חזרה למקומו בתוך הפרו' הראשון.
3 חתיכות חבל יקשרו את הנקניק ובא לציון גואל.
הפתיחה, כמובן, בסדר הפוך...

נוסה, בוצע והוכח כמוצלח.

(כמובן, את הרגליים במצב פתוח יש להחזיק במקומם ע"י 2 מיתרים לרגל, כ"א כהמשך ישיר לצלע הרשת).

עלות זניחה, קלות ביצוע וכמובן פשטות בהקמה וקיפול יבטיחו מינימום היתעסקות מיותרת ויפנו זמן חשוב בלחץ הזמנים של כניסת השבת שהינו הכרחי, כמובן, על מנת לשמר את אופיו המיוחד של יום זה ;)

גיתאי נוה
11-03-10, 18:50
עודד, תודה רבה על ההשקעה בכתיבה.
התכנון נשמע רציני ופרקטי, אלא שבאיזשהו שלב איבדתי אותך בתיאור המפורט (הגיל עושה את שלו...).
יעזור לי מאד אם תוכל לשרטט סקיצה שתלווה את המפרט.
יצאתי מהפנטזיה של באוויר :).

גיתאי

המשוטט
11-03-10, 19:12
יש לך סוכת נחלים קטנה ?

תרכיב אותה בשטח ועליה תפרוס את רשת הצל עם יתדות בשוליים=אוהל בדואי כשר למהדרין...

יש לי סוכה ורשת 4X4 אם אתה רוצה להשאיל

בנוגע למקווי מים אני חושב שכולם נמצאים בשטח שמורות ואין אפשרות להיות על ידם בלילה

אביחי

גיתאי נוה
11-03-10, 20:24
יש לך סוכת נחלים קטנה ?

תרכיב אותה בשטח ועליה תפרוס את רשת הצל עם יתדות בשוליים=אוהל בדואי כשר למהדרין...

אביחי

סוכת נחלים בגודל כזה היא כבדה מאד, ומכילה הרבה מוטות - שחלקם באורך 2 מטר (ארוך מדי) - שתופסים המון נפח בגגון. חסרון בולט נוסף הוא הצורך לבנות, לפרק, ולאבטח אותם בכל פעם לגגון שלא יעופו בנסיעה. אני לא אהיה שקט לנסוע עם כאלה, ואני יודע שכל הזמן ירדוף אותי החשש שמוט כזה ישתחל מהאבטחה/קשירה החוצה ויתעופף לרכב שמאחוריי על הפרצוף.

עדיף להיעזר בכל זאת במבנה של הרכב.

גיתאי

בומס הקופץ
11-03-10, 20:58
כמה תובנות משבתות שטח שהיו לי.
1. עדיף להתנסות בסוג כזה של אירוע בפעם הראשונה דוקא כשאתה יכול לטפל בחלק מהבלת"מים וללמוד לקח הלאה. אני מתכוון לזה שעדיף לנסות את זה בפעם הראשונה בחג (שביעי של פסח זה מועד מעולה, אתה אפילו מוזמן להצטרף אלינו) ולראות מה עולה לך בהתנסות. זה מלמד המון. הרבה פעמים הבלת"מים הם דברים נורא אישיים שדי תלויים בציוד שקיים לך. ולכן אין לי איזה בלת"ם ספציפי לדבר עליו מלבד עניין גירוש היתושים, סטיקטוש אחד לא באמת יצליח להזיז להם בתקופה הזאת, ואתה נכנס עכשיו בדיוק לתקופת הבקיעה של הברחשים. וכל מקום שבו תהיה לך תאורה קבועה ליותר מכמה דקות, תצפה לחיות עם חברה מעופפים. והיות והם גם לא כשרים אז לא הייתי שם תאורה נמוכה באזור המטבח.

2. 4 בזנטים ויוטה ליצירת איזור שרותים. אתה לא בהכרח תהיה שם לבד כל השבת. אם יש גם ילדים שווה לאלתר כיסא קטן עם חור במושב. תיצור אותם במרחק ממקום החניה.

3. תיקח בחשבון שארוחת הבוקר שלך תצא קצת יותר קרה ממה שאתה רגיל. ככה זה שבתות בשטח. עם כל הטריקים שהוסברו לפני, עדיין בעיית החימום היא משהו שגם כשהוא נפתר הוא בד"כ לא נעשה טוב. זה חלק מחווית השבת בשטח.

4. ל-כלך מצוי יבש, יש בעירה נורא איטית. אני חושב שהמיתוס היווני שפרומתאוס העביר בכלך את ניצוץ האש לבני האדם אפילו מרמז על זה. אני חושב שבתקופת המשנה היו משתמשים בו בתור נרות. אם אתה מחפש פתרון תאורתי בוער אז תתחיל לאגור כאלה. לא ניסיתי להשתמש בו למדורה, זה נראה כמו טרחה גדולה מדי אבל לתאורה זה עובד מעולה. אצלנו בישוב הם כבר פורחים, אני מניח שגם בכל שאר הארץ.

5. רוב בגדי השבת לא פרקטים לשטח. אולי חולצה לזמן התפילות, אבל יהיה לזה מחיר בכביסה אחרי זה :)

6. יש הרבה פתרונות יצירתיים לערוב(הלכתיים ופרקטים), בכל מקרה קח אתך חבל\חוט חזק וארוך, ואמצעי קיבוע. תקח בחשבון שזה מצריך זמן התארגנות.

ושיהיה בכיף.
אמיר.

asafk
11-03-10, 21:19
ועוד רעיון כללי-

מי אמר שצריכים אור בשבת בשטח?

אפשר ללכת לישון מעט אחרי השקיעה, ולקום עם הזריחה. ככה זה מתוכנן. או לצאת רק בלילות ירח מלא, גם ככה זה מתוכנן.
בטיולים רגליים, לא סחבתי קרשים למדורה. מגיעים לחניון הלילה באור אחרון, מבשלים, אוכלים ולישון. קמים עם הזריחה. מנצלים את האור הטבעי.

לגבי בישול - "אדם לבן עושה מדורה גדולה ויושב רחוק, אינדיאני עושה מדורה קטנה ויושב קרוב". מדורה קטנה, בור עשן, מחזיקה מעמד בדיוק מהשקיעה ועד הקפה של הבוקר, אם בונים אותה נכון (בור, בול עץ רציני מגזע מתאים וכן הלאה - קשה ללמד בהתכתבות). בשבת תאכל קר.

צל- גזיבו מתקפל או רשת צל בין שני ג'יפים. מספיק.

הרעיון של שבת בשטח מקסים בעיני. זה יכול להיות מיצוי של קמפינג בר קיימא, עם מינימום אנרגיה מבוזבזת.

אסף.

אסף.

גיתאי נוה
11-03-10, 22:54
המון תודה על כל התגובות, האמת - לא תיארתי לעצמי שיהיו כל כך הרבה, ועוד פחות חשבתי שרעיון של שבת בשטח, ללא התנעה וללא 'אקשן', יקסום לאנשים. כבר יש פה מלא חומר לחשוב עליו ולתכנן בהתאם, ונוספים יבורכו.

גיתאי

עודד זנטון
12-03-10, 09:34
עודד,
יעזור לי מאד אם תוכל לשרטט סקיצה שתלווה את המפרט.

גיתאי

האמת, שבת שטח היא לא "כוס התה" שלי (נישמע מזעזע בעיברית).
אבל אני מכיר את הסטיה..

מצטער על האיכות.
אני חזק יותר עם רתכת מאשר עם תוכנות שרטוט וחוץ מזה, המצלמה ברחה עם אשתי לסידורים אז התמונות מהנייד...

אשמח לעזור לך בכל שאלה

tkui
12-03-10, 12:47
בקשר לתאורה בשטח,בצבא יש אחלה של סוללות של קשר שהם 12V מחברים אליהם מנורה
ליבון רגילה רק 12V וזה נותן בובה של אור בשטח. יש לי מנורה 40 וואט 12V,וזה נותן אחלה של אור.החיסרון של מנורה כזאת שהיא טיפה יקרה,30 ש"ח.אין לי מושג כמה שעות זה מחזיק אבל בטח אפשר לחשב את זה,אם זה חשוב אני מוכן לתרום סוללה אחת לבדיקה של כמה זמן זה מחזיק.

גיתאי נוה
12-03-10, 13:20
האמת, שבת שטח היא לא "כוס התה" שלי (נישמע מזעזע בעיברית).
אבל אני מכיר את הסטיה..

מצטער על האיכות.
אני חזק יותר עם רתכת מאשר עם תוכנות שרטוט וחוץ מזה, המצלמה ברחה עם אשתי לסידורים אז התמונות מהנייד...

אשמח לעזור לך בכל שאלה
ירדתי לסוף דעתך...תודה רבה
ו- שבת שלום :)

whisky
12-03-10, 23:35
לגבי הפלטת ברזל - האם התכוונת שהיא תתחמם מקרינת השמש? גם הרעיון של גחלים מוטמנות ומעליהן הפלטת ברזל יכול לשפר.

אני התכוונתי מחום השמש, כמובן שזה דבר מוגבל (זה תלוי בחום השמש או בקרינה באותו יום).

מאווררים - אולי אני סובל מחום יותר מהממוצע (לא מן הנמנע...), אבל מנסיון אישי הם אביזר שלפעמים עושה את ההבדל בין סבל לבין חוויה. אחפש את השרשור עם הפטנט שהזכרת.

כל אחד והחוויה שלו, בתור אחד שגם סובל מהחום קשה לי לבקר אותך על זה, לכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו ;)

תודה רבה

בכיף

whisky

ramkol
13-03-10, 14:08
בקשר למדורה,

אפשר לקחת בול עץ, בצורה גלילית ככל האפשר, בגובה של איזה שמונים סנטימטרים, לנסר בעזרת מסור שרשרת כפי שמצויר בציור. בחלק התחתון של הניסור אפשר להרחיב מעט.

את בול העץ מציבים על הקרקע ובעזרת ברנר קטן מבעירים את מרכז הצלב למטה, בין ארבעת ה"עמודים". צריך לפעמים לשים מעט שבבים בפנים כדי שזה יתפוס.

הדבר בוער הרבה מאוד שעות באש מעט מוסתרת אבל חמה ונעימה...

המשוטט
13-03-10, 20:46
סוכת נחלים בגודל כזה היא כבדה מאד, ומכילה הרבה מוטות - שחלקם באורך 2 מטר (ארוך מדי) - שתופסים המון נפח בגגון. חסרון בולט נוסף הוא הצורך לבנות, לפרק, ולאבטח אותם בכל פעם לגגון שלא יעופו בנסיעה. אני לא אהיה שקט לנסוע עם כאלה, ואני יודע שכל הזמן ירדוף אותי החשש שמוט כזה ישתחל מהאבטחה/קשירה החוצה ויתעופף לרכב שמאחוריי על הפרצוף.

עדיף להיעזר בכל זאת במבנה של הרכב.

גיתאי

לכן דיברתי על סוכה קטנה שרק תהווה בסיס לרשת הצל ,המטרה היא ליצור אוהל בדווי .

יש לי סוכה קטנה אין לי בעיה להלוות לך ,כראות עינך.

EREZ.B
13-03-10, 22:41
גיתאי ערב טוב.
אנחנו זוג מסורתי עם ארבעה ילדים שעושים ועשינו ונעשה עוד בעז"ה המון שבתות בשטח הרוב בכנרת.אנחנו [יותר אשתי}משתדלים לא לחלל שבת כמה שיותר.בתגובות שקבלת יש הרבה עצות טובות ומועילות.
אנחנו בדרך כלל יוצאים לאזור עם מים והרבה בקיץ כדי להצטנן ממזג האויר.לוקחים רשת צל ענקית ופורסים מעל ובצד .
תאורה; רק ועדיף מגנרטור שעובד כ 5 שעות כשהוא מפסיק עוזבים אותו למוצ"ש.{יש יותר אבל מטעמי מקום עדיף קטן וקומפקטי}תיקח גם מנורת חרום יש כאלו שמספיקות ל5,6 שעות ויותר ותחבר לחשמל כך שהגנרטור יפסיק לעבוד המנורת חרום תדלק באופן אוטומטי וקבלת עוד מספר שעות של אור. מנורות חסכוניות לא צריך הרבה 5 מספיק{קצת אור מגרש המון חושך}ואם שניהם ניכבו אז נחמד לשבת בחושך עם בירות יין ופיצוחים ואפשר לתכנן לימי ירח מלא או רובו אמצע חודש העברי או סופו.
אוכל;לוקחים גזיה 5 ק"ג ומעליה מניחים קופסא מנירוסטה {כאלה שמישתמשים עם הפלטה בפנים}ומדליקים את הגזיה על אש נמוכה מחזיק המון שעות בלי בעיה.הקופסה עצמה שומרת על החום כמו בתנור.מידות הקופסה 80 ס"מ על40 גובה 60ס"מ.רעיון נוסף להשתמש עם כלב גז ועליו פלטת מתכת גדולה ועליה מחממים את האוכל.כמובן תגיעו לשטח עם אוכל מבושל או תגיעו מוקדם כדי להספיק לבשל.האפשרות הראשונה עדיפה,אין כמו בישול בבית עם הכלים והנגישות והנוחות שיש בבית{ככה האישה תגיע רגועה יותר ולא תלחץ שהשבת בפתח והיא לא מספיקה}
שינה; אפשר לקחת אוהלים או רק מזרנים מתנפחים ושמיכות ולישון מתחת לרשת, יתושים יהיו תמיד אז מומלץ חומר נגד יתושים.
מאוררים מיותר כיון שזה לא מועיל כלכך בימי הקיץ החמים בשביל זה נימצאים ליד מקור מים הכנרת לדוגמה.את הרכב תשאיר תקין ומוכן למקרה חרום חס ושלום ,שלא יגמר המצבר ולא תוכל להניע,ממיר זה למקרה שאתה צריך חשמל דחוף ואין מקור זרם או שאתה יכול להניע את הרכב אחרי שעה שהממיר עובד.כמובן שולחן מתקפל פלוס כסאות מתקפלים.
טוב תהנה מהטיול ואכשיו אחרי שכתבתי אני מחכה לקיץ לחזור לשטח לכמה ימים.לילה טוב ארז.

גיתאי נוה
13-03-10, 22:48
לכן דיברתי על סוכה קטנה שרק תהווה בסיס לרשת הצל ,המטרה היא ליצור אוהל בדווי .

יש לי סוכה קטנה אין לי בעיה להלוות לך ,כראות עינך.
הבנתי למה התכוונת, אוהל בדואי זה אכן רעיון. בכל אופן אני מכוון לבנות משהו שיהיה לי גם פרקטי לפתוח/לפרק במהירות לא רק לשהיה ממושכת, אלא גם לחניות ביניים בטיולים.

תודה בכל אופן על הנכונות...
גיתאי

גיתאי נוה
13-03-10, 23:01
אוכל;לוקחים גזיה 5 ק"ג ומעליה מניחים קופסא מנירוסטה {כאלה שמישתמשים עם הפלטה בפנים לא הבנתי...למה הכוונה?}ומדליקים את הגזיה על אש נמוכה מחזיק המון שעות בלי בעיה.
כמה שעות לגזיה בגודל כזה?
הקופסה עצמה שומרת על החום כמו בתנור.מידות הקופסה 80 ס"מ על40 גובה 60ס"מ.רעיון נוסף להשתמש עם כלב גז ועליו פלטת מתכת גדולה ועליה מחממים את האוכל.כמובן תגיעו לשטח עם אוכל מבושל או תגיעו מוקדם כדי להספיק לבשל.האפשרות הראשונה עדיפה,אין כמו בישול בבית עם הכלים והנגישות והנוחות שיש בבית{ככה האישה תגיע רגועה יותר ולא תלחץ שהשבת בפתח והיא לא מספיקה}
אוכל מוכן מראש, ללא ספק...
שינה; אפשר לקחת אוהלים או רק מזרנים מתנפחים ושמיכות ולישון מתחת לרשת, יתושים יהיו תמיד אז מומלץ חומר נגד יתושים.
יש לנו מזרנים מתנפחים, רק עד שהם מתנפחים יוצאת הנשמה אז אני מעדיף לגלגל מזרני ספוג דקים(צריך למצוא כאלו)
מאוררים מיותר כיון שזה לא מועיל כלכך בימי הקיץ החמים בשביל זה נימצאים ליד מקור מים הכנרת לדוגמה.
המטרה של המאווררים היא בעיקר לשבתות חורף/אביב במדבר, כדי שלא נאלץ להשכמה מוקדמת בגלל החום שמצטבר באוהלים.
את הרכב תשאיר תקין ומוכן למקרה חרום חס ושלום ,שלא יגמר המצבר ולא תוכל להניע
וודאי, בשביל זה יש לי מצבר שני

תודה רבה ארז ושבוע טוב
גיתאי

eran4x4
14-03-10, 07:10
תאורת חרום לדים של HYUNDAI
מחזיקה מעל 12 שעות ונותנת יופי של אור כ 100 ש"ח ב ACE

שינה מתחת לרשת צל עם כילה זה פתרון מצוין ליתושים וכדומה והרבה יותר נעים מאוהל

EREZ.B
16-03-10, 00:38
תודה רבה ארז ושבוע טוב
גיתאי
גיתאי ערב טוב.
פעם לפני המצאת פלטת השבת היו שמים על הגז במטבח קופסא מפח או מנירוסטה ובתוכה היו שמים את סירי האוכל למשך השבת כולה כמו בתנור.שהגיע פלטת השבת היו שהכניסו את הפלטה לתוך הקופסא ששמשה כמו תנור לשמור על חום הפלטה מסביב לאוכל.את הקופסא שלי לקחתי מהבית של סבתא של אישתי {תמניה מראש העין}קופסא כזו נראה לי שלא ניתן לקנות אלא לייצר לבד או למצוא היכן שהוא אולי אפשר למצוא בשוק הפשפשים ביפו שוה את המאמץ לטיול בשבת כשלא רוצים לחלל שבת ומעונינים לאכול אוכל חם.
אם תרצה לראות את הקופסא צלצל אלי0508826261
מיכל גז 5ק"ג יכול להחזיק לפחות 3ימים על אש נמוכה.
בקשר למזרנים יש משאבות טובות שמנפחות מזרן זוגי תוך דקות ספורות.בדוק
ושוב מאורר באביב במדבר לא כול כך נחוץ אם בכלל פשוט תבחר מקום טוב למקם את האוהל שלא יקבל שמש ישירה על הבוקר.
לילה טוב. ארז.

גיתאי נוה
16-03-10, 01:44
בקשר למזרנים יש משאבות טובות שמנפחות מזרן זוגי תוך דקות ספורות.בדוק

תודה רבה ארז.
למזרנים שקניתי יש פתח ניפוח קצת מוזר, רחב כזה, שאני צריך לסתום עד האצבעות תוך כדי מילוי כדי שלא יברח האוויר שאני מכניס...ככה הם הגיעו בקופסה. אולי אנסה לחפש מתאם נורמלי שיפתור את בעיה.

גיתאי

GodsFather
16-03-10, 04:32
יש משאבות גם למזרנים מוזרים. צריך רק למצוא.

איזה מזרן קנית ? יש לך תמונה או לינק לאתר שמוכר כאלה ? לרוב, מי שמוכר את המזרן, מחזיק גם משאבה כדי שיוכל "לדחוף" אותה ללקוח כמוצר "ערך מוסף" (VAS מוכר לך מאיפשהו ? )

גיתאי נוה
16-03-10, 07:21
יש משאבות גם למזרנים מוזרים. צריך רק למצוא.

איזה מזרן קנית ? יש לך תמונה או לינק לאתר שמוכר כאלה ? לרוב, מי שמוכר את המזרן, מחזיק גם משאבה כדי שיוכל "לדחוף" אותה ללקוח כמוצר "ערך מוסף" (VAS מוכר לך מאיפשהו ? )
VAS, פחחח....אל תחלחל את העולם ההזוי הזה גם לכאן, זה עלול להיות מדרון חלקלק... :evil:

אני מדבר על המזרנים שקונים בתחנות דלק, הכחולים עם הקטיפה בצד העליון. לא דוחפים איתו משאבה, לפחות לי לא דחפו (אולי כי לא מצאתי חן בעניהם, אז היו מוכנים לוותר על עוד כמה לירות העיקר להתנקם בי? :twisted:)

GodsFather
16-03-10, 09:48
לאלה יש משאבות. איך אני יודע ? כי יש לי כזה מזרן. יש לי משאבה ידנית (שבת זוכר? ) וגם משאבה חשמלית עם אפשרות חיבור הן לשקע ברכב והן לשקע רגיל עם מתאם.

יש פיה בצורת קונוס שמתאימה למזרן בצורה מושלמת, כולל אפשרות שליטה והוצאת מעט אויר, במידה ואתה מרגיש שהמזרן קשה מידי/מנופח מידי.

בקיצור, בפעם הבאה שאתה יוצא מהמאחז שלך לכיוון המרכז, תעבור שוב בתחנת הדלק ותשאל אם הם מוכרים. אם עדיין לא תמצא, תגיד לי ואני אשאל את שתחיה מאיפה אפשר להשיג את המשאבות הללו כי זה הגיע איתה :)

גיא
16-03-10, 10:15
אני אגיד לכם מאיפה מוצאים כזאת משאבה .. פשוט כי יש לי אחת כזאת.

הום סנטר :) 100 שח.

בהצלחה !

גיתאי נוה
16-03-10, 10:19
לאלה יש משאבות. איך אני יודע ? כי יש לי כזה מזרן. יש לי משאבה ידנית (שבת זוכר? )
המזרן איתכם? אני אמור להסיק מזה שאתם מתכננים שבתות-שטח באזורים מוכי טייפון?:roll:

וגם משאבה חשמלית עם אפשרות חיבור הן לשקע ברכב והן לשקע רגיל עם מתאם.
יש לי קומפרסור מהיר מאד, הכי טוב היה אילו מצאתי ראש שמתאים למזרן.

יש פיה בצורת קונוס שמתאימה למזרן בצורה מושלמת, כולל אפשרות שליטה והוצאת מעט אויר, במידה ואתה מרגיש שהמזרן קשה מידי/מנופח מידי.

בקיצור, בפעם הבאה שאתה יוצא מהמאחז שלך לכיוון המרכז, תעבור שוב בתחנת הדלק ותשאל אם הם מוכרים. אם עדיין לא תמצא, תגיד לי ואני אשאל את שתחיה מאיפה אפשר להשיג את המשאבות הללו כי זה הגיע איתה :)
כדאי שתשאל את שתחיה גם לגבי הפיה, ואם אין אז אלך על משאבה מתאימה.

יום מצויין...

razst
16-03-10, 10:31
גיתאי, אני מבין שאתה מתכנן את ירח הדבש...;)

אני לא יכול לתרום לך מנסיוני כי אין לי פרטנרית לדבר אבל נראה לי שאתה בונה על יותר מדי לוגיסטיקה, מה שלפי דעתי מבטל חלק נכבד מיתרונות שבת בשטח שאמורה להיות רגועה ו"טבעית".

לו הייתה לי פרטנרית לדבר, הייתי בוחר שבת אביבית (קרירה) עם ירח מלא (עד כמה שניתן), חונה במקום מוצל, אוהל זוגי רגיל, אוכל אוכל חם בשישי בערב ממדורה שהודלקה לפני שבת, לילה עם תאורת ירח בלבד, ארוחת בוקר קרה (ישנם הרבה אפשרויות סבירות) והרבה מנוחה. בלי גנרטור, בלי מאווררים ובלי באלגן לוגיסטי. עונג שבת אמיתי.

אם רוצים שבת כהלכתה עם חשמל, פלטה, מאווררים, תאורה ואוכל חם כבר עדיף להשכיר צימר באיזה חווה בודדת בדרום. אבל זו רק דעתי. נכון, לא תהיו ממש בודדים אבל די קרוב לזה.

בכל מקרה מקווה שתהנו.
רז.

גיתאי נוה
16-03-10, 10:39
רז, הכל נשקל, גם מה שהעלית.
ההתארגנות שלנו היא עקרונית להרבה שבתות, לא לאחת ספציפית. אנחנו גם מתכננים שבתות עם הילדים ולא רק בשניים. בכל אופן אחרי פיילוט או שניים לבד, אני מניח שנדע טוב יותר לאן פנינו...

תודה
גיתאי

המשוטט
16-03-10, 10:55
בהנחה שההלכה מתירה לפתוח ברז בשבת אז:

לקירור אפשר להשתמש במיכל מים שמשמש כגיבוי במערכות ספרינקלרים שם המים נמצאים בלחץ באמצעות

ממברנה בשילוב עם מערפלים בספיקה נמוכה .

גיתאי נוה
16-03-10, 11:04
בהנחה שההלכה מתירה לפתוח ברז בשבת אז:

לקירור אפשר להשתמש במיכל מים שמשמש כגיבוי במערכות ספרינקלרים שם המים נמצאים בלחץ באמצעות

ממברנה בשילוב עם מערפלים בספיקה נמוכה .
אין שום בעיה לפתוח ברז בשבת.
את כל היתר לא הבנתי: ספרינקלרים, ממברנה, מערפלים? אשמח להרחבה, תודה...

GodsFather
16-03-10, 13:51
יום מצויין...

קפוץ לACE/הום סנטר ותראה בעצמך - גם הידנית וגם החשמלית , אולי תקנה הידנית וממנה תייצר מתאם לקומפרסור שלך ?

אם לא הסתדרת, "שתחיה" בארץ עכשיו, אין לי בעיה לקשר ביניכם כדי שתוכל לראות איך זה נראה במציאות ותנסה לאלתר משם לכדי שילוב הקומפרסור המהיר שלך.

בסופו של יום, מדובר בניפוח מזרן פשוט ומהיר גם במשאבה ידנית. אם אתה מתכנן נסיעה עם אישתך בלבד, אז תעבוד קצת רגל ימין. ואם הילדים מצטרפים, תפעיל אותם, זה עניין של דקות ספורות למזרן.*

ניר.א
19-03-10, 18:44
אני אמנם לא שומר שבת ואין לי בעיה לנפח מזרונים עם משאבה לא בשבת ולא בחול אבל מנסיוני
הגב החלוד שלי אוהב את מזרון הספוג הרבה יותר מאשר את המתנפחים!
אם יש לך מקום ברכב למזרוני ספוג (מגולגלים) לדעתי וגם לדעת זוגתי ( רק מלהזכיר לינה בשטח מקבלת פריחה בכל הגוף) שפעם באיזה רגע נדיר של הקרבה עצמית הסכימה לבוא איתי ולישון בשטח אין ספק שיש עדיפות למזרוני הספוג!

-->