PDA

צפייה בגרסה מלאה : שאלת חילוץ



מידבר
05-03-11, 09:54
רכב תקוע ורכב אחר מושך בעזרת כבל.
מצב א'- הכבל מקובע בקצה אחד אל עצם איתן (סלע, עץ) סמוך ומקביל לרכב המושך.
מצב ב'- הכבל מעוגן בשני קצותיו לרכב המושך.

בשביל הדוגמה נניח שניתן לנטרל כמעט לחלוטין החיכוך בנק' המגע בין הכבל לרכב הנגרר.

באיזה מצב יתקיים עומס גדול יותר על הכבל ?

shmil
05-03-11, 10:43
המתח על הכבל זה, אבל הסיכוי שהרכב המושך יימשך בעצמו הוא מחצית באופציה ב'.

מידבר
05-03-11, 13:59
... אבל הסיכוי שהרכב המושך יימשך בעצמו הוא מחצית באופציה ב'.

מחצית ממה ?

shmil
05-03-11, 15:58
מחצית מ-א.

מידבר
05-03-11, 16:23
לפי הטענה הזו ,אם אנו פועלים רק משיקולי עומס על הכבל ואין בעיה עם כח משיכה (כח מנוע ואחיזת קרקע), אפשר להסיק שאם יש לנו רק כבל אחד אבל אפשרות ששני כלי רכב ימשכו, עדיף לוותר על אחד מהם.

boba banay
05-03-11, 16:34
לפי הטענה הזו אפשר להסיק שאם יש לנו רק כבל אחד אבל אפשרות ששני כלי רכב ימשכו, עדיף לוותר על אחד מהם.

לא ממש - כי אם שני הרכבים מושכים לא עובד עיקרון של גלגלת אלא 2 כוחות שמופעלים על הרכב התקוע

מידבר
05-03-11, 16:44
גם הסלע/עץ מפעיל כח ! אותו כח בדיוק שמופעל עליו. הגיוני לומר שאם שני רכבים מושכים תמיד יוקצה חלק מהכח שלהם למשיכה הדדית.
משיכה זו תהיה לרוב בלתי סמטרית משום הבדלי כח ואחיזה בקרקע אבל בעיקר תלויה בזוית בינהם.

shmil
05-03-11, 17:47
לפי הטענה הזו ,אם אנו פועלים רק משיקולי עומס על הכבל ואין בעיה עם כח משיכה (כח מנוע ואחיזת קרקע), אפשר להסיק שאם יש לנו רק כבל אחד אבל אפשרות ששני כלי רכב ימשכו, עדיף לוותר על אחד מהם.
וכיוום שאין בעולם התעלמות מכוח מנוע ואחיזת קרקע, עדיף שניים

asafk
05-03-11, 18:03
אני לא בטוח שהבנתי את השאלה.
הרכב המושך עושה זאת בכוחו שלו (כלומר נוסע כדי לחלץ) ?

אם כן, במצב של עיגון צ אחד לעיגון, ואם יש גלגלת על הרכב המחולץ, הרי שהרכב המחלץמושך בכוח P, והמתיחות בכבל היא P כלומר שהכוח המופעל על העוגן גם הוא P, וכיוון שמצד אחד של הגלגלת יש שני P, הרכב המחולץ נמשך בכוח שני P.
זה העקרון של מכפיל כוח פשוט.

במקרה השני, הרכב המחלץ מושך בכוח P, הכוח הזה מחולק על שני כבלים, כלומר על כל חלק חצי P, ובסה"כ מועבר לגלגלת כוח P, והוא זה שעובר מהגלגלת לרכב המחולץ.

אסף.

מידבר
06-03-11, 05:56
אסף-למעשה יש לנו בשני המצבים משולש שווה שוקיים כאשר הרכב הנמשך מחובר בגלגלת לזוית הקודקוד. במצב א' מחובר הכבל בזוית בסיס אחת לעצם סטטי. במצב ב' הכבל מחובר בשתי זויות הבסיס לרכב המושך (כן, ע'י נסיעה). השאלה היא איזה מצב עדיף כאשר השיקול היחידי הינו רמת העומס על הכבל (לצורך הענין החישוב דרוש משום שיש לנו מצד אחד כבל מוגבל ומצד שני רכב מחלץ אימתני, לכן יש לנו אנטרס לצמצם העומס על הכבל ככל שניתן).

ש01
06-03-11, 15:04
"רווח כוח" משמעותו - הכפלת הכוח על חשבון מהירות המשיכה.
העומס על הכבל לא משתנה.
לכננת קל יותר למשוך.
הטמבון הנמשך, זה כבר משהו אחר...

asafk
06-03-11, 21:51
קרא שוב מה שכתבתי.
במצב השני, המתיחות בכבל היא חצי P. למעשה אתה מושך באותו הכוח, עם שני כבלים.

אסף.

-->