צפייה בגרסה מלאה : Article: סודות הנהיגה בשטח: זוית החלקה
ניתן לצפות בעמוד זה ב-http://www.jeepolog.com/forums/content.php/3281-%D7%A1%D7%95%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A0%D7%94%D7%99%D7%92%D7%94-%D7%91%D7%A9%D7%98%D7%97-%D7%96%D7%95%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%97%D7%9C%D7%A7%D7%94
כתבה נהדרת, תיקון קטן: "
החיכוך הסטטי יהפוך לדינמי, הרכב יפנה הצידה" הפוך חיכוך סטטי זה כשהגלגלים מסתובבים ודינמי כשהם נעולים/מחליקים, אבל זה כבר ניואנסים של פיזיקאים שלא מעניינים את אף אחד.
אני פחות בקיא במנגנון אחית הצמיג בשטח, אבל לפחות לגבי המתואר בנהיגת כביש זה לא מדוייק. זוית החלקה היא תנאי בסיסי להיגוי. בכל פעם שרכב פונה ישנה זוית בין כיון הצמיג לכיוון הפניה. כך מתנהג הצמיג. פרטים נוספים כאן: http://www.jeepolog.com/forums/content.php/1019-jeepolog-archive
הקביעה "ככל שזוית ההחלקה גדלה הרכב איטי" אינה נכונה. ככל שאתה לוקח פניה מהר יותר זוית ההחלקה גדולה יותר. זו הפיזיקה של הצמיגים.
גם השימוש במונחים "חיכוך סטטי" ו "חיכוך דינמי" אינו מתאים לעולם הנדסת הרכב. המנגנון בו הצמיג מעביר את התנועה אל הכביש, או בשטח, יותר מדי מורכב מכדי לקרוא לו "חיכוך".
ההערה שלך לא מכובדת ולא לעניין. אם יש לך הערות בונות שיוסיפו לדיון - בבקשה.
אני פחות בקיא במנגנון אחית הצמיג בשטח, אבל לפחות לגבי המתואר בנהיגת כביש זה לא מדוייק. זוית החלקה היא תנאי בסיסי להיגוי. בכל פעם שרכב פונה ישנה זוית בין כיון הצמיג לכיוון הפניה. כך מתנהג הצמיג. פרטים נוספים כאן: http://www.jeepolog.com/forums/content.php/1019-jeepolog-archive
הקביעה "ככל שזוית ההחלקה גדלה הרכב איטי" אינה נכונה. ככל שאתה לוקח פניה מהר יותר זוית ההחלקה גדולה יותר. זו הפיזיקה של הצמיגים.
גם השימוש במונחים "חיכוך סטטי" ו "חיכוך דינמי" אינו מתאים לעולם הנדסת הרכב. המנגנון בו הצמיג מעביר את התנועה אל הכביש, או בשטח, יותר מדי מורכב מכדי לקרוא לו "חיכוך".
אכן. ובהחלט.
אסף.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
תודה על התגובות. אני לא פיזיקאי ולא מדען. אני נמצא בשטח, בנהיגה ובהדרכות, ומנסה להבין מה עובד ומה לא עובד. לגופו של עניין. כדי למנוע בלבול הסרתי מהכתבה את המונחים 'חיכוך סטטי ודינמי'. לגבי ההשפעה של זוית ההחלקה על מהירות הנסיעה באספלט - מניסיון בנהיגה על אספלט אני יודע שהסטופר מאוד לא אוהב מריחת צמיגים. ממה שמוסבר בסרטון הזה (https://www.youtube.com/watch?v=JxGrwu0wqv8) אני לומד שזווית החלקה קטנה, עד 6 מעלות, פירושה שכנראה לא לחצנו מספיק על הרכב ולא הפקנו מהצמיגים את המקסימום ואילו זוית החלקה גדולה מ-6 מעלות פירושה האטה. יכול להיות שגם הסרטון הזה שגוי מבחינה מדעית. בכל מקרה, המסר העיקרי שאני מבקש להעביר בכתבה הזאת ולמעשה בכל סדרת הכתבות הזאת הוא מסר של נהיגה מינימליסטית. לא מה שלא הולך בכוח יילך בעוד יותר כוח, לא נהיגת יתר עם התעסקות מיותרת בדוושות ובהגה, אלא נהיגה עדינה ומדויקת, שנובעת מתוך חיבור (סליחה על המלה הפלצנית) לרכב ולשטח.
בכל זאת יש יוצא דופן מיוחד שכדאי להזכיר: בעת איבוד אחיזה במעלה, דווקא אז משחק בהגה הוא פיתרון הטוב ביותר...
בכל זאת יש יוצא דופן מיוחד שכדאי להזכיר: בעת איבוד אחיזה במעלה, דווקא אז משחק בהגה הוא פיתרון הטוב ביותר...
צריך להיזהר עם הצהרות כאלה. יש הבדל בין כתיבת כתבה והעלאת תגובה בפורום. כתבה עוברת כמה גילגולים בדיקות ביקורות ושיעורי בית לפני שהיא עולה לאויר לעומת תגובה שלרוב אינה מסוננת ברמה בסיסית. יש אנשים שמסתמכים על פורומים ואחרכך חווים על בשרם טעויות.
משחק בהגה בזמן איבוד אחיזה בעליה יכול להכניס את הנוהג ואת הרכב למצב גרוע יותר. עדיף לסגת בצורה מבוקרת להעריך את המצב מחדש ולנסות שוב. אם צריך אז לבחור נתיב חליפי.
אין יוצאי דופן. יש מכלול פרמטרים שמרכיבים מכשול. צריך לפרק אותו לגורמים לפני שלוקחים החלטה
הכתבה בסך הכל טובה מאוד.
"טעות נפוצה אצל נהגים מתחילים, בקרטינג, ברכבי שטח ובכלל, היא "נהיגת יתר". באנגלית זה נשמע טוב יותר – OVER DRIVING. זה הולך ככה: אני רוצה לנהוג מהר, אני מתלהב, אני מתעסק יותר מדי בגז, אני מפנה יותר מדי את ההגה. והרכב? בעיקר סובל, מחליק ומתאמץ. ככל שההפניה של ההגה מוגזמת כך גדלה זווית ההחלקה, ככל שזווית ההחלקה גדלה (מעבר ל-6 מעלות) כך הרכב איטי יותר. ובשטח? ככל שזווית ההחלקה גדולה יותר, כך העבירות נפגעת."
נכון עבור נהיגת כביש, אבל ממש לא נכון עבור נהיגת ראלי מהירה .
שם מבצעים החלקת זנב (היגוי יתר) בפניות חדות לשמירה על המומנטום.
בפניות עוד יותר הדוקות (Hairpin ) מבצעים זוג זריקות זנב והעברת משקל הנקראת "אפל".
רענן
יש אי התאמה בין המושג באנגלית למשמעות המתורגמת.
מה שמתואר בכתב, לגבי הפניה חזקה מידי של ההגה, והחלקה עונה למה שמכונה תת-היגוי, מה שבאמת קורה הרבה בקרטינג, ואילו המינוח באנגלית מתאים למה שרענן מתאר.
בשניה 46 רואים "אפל" (שווה לראות את כול הסרט)
http://www.youtube.com/watch?v=5ZsXqOj7HGM
רענן
טוב, איך אפשר בלי להתערב...
אם אני זוכר נכון מה שפרדי לימד בזמנו, בגדול, יואב צודק לחלוטין (ואני בכלל לא ניכנס לעניין המושגים והתירגום)..
החלקה = איבוד אחיזה = איבוד זמן = ביזבוז.
לעיתים, בגלל סיגנון כזה או אחר (וסוג ההנעה), הנהג מחליט באופן יזום להחליק, על מנת להשלים את הפיגור (בתקווה של תוספת רווח) עם סיום ההחלקה - יענו, נחליק בסיבוב ונבוא ישר/נכון יותר לחלק של אחרי הסיבוב ואז נוכל לתת יותר גז מהר יותר..
עניין של סיגנון ושיקול דעת (אני לא מדבר על איבוד אחיזה לא יזום).
גם בסירטון "של" בועז ניתן לראות את הבדלי הסיגנון ובדיוק כמו שבועז ציין את ה"אפל" (???) יש גם כאלה שנכנסים "נכון" בלי החלקה ונראה לי שאפילו קצת יותר מהר...
אבל גם פרדי אמר והדגיש ונתן הוכחות (ובראש) עם שעון, שהחלקה = NOT GOOD.
הוא גם הראה סרטונים של כל מיני רכבי ראלי למיניהם שקופצים באויר בכל מיני הזדמנויות וכמה זמן הם מאבדים, לעומת כאלה שבאים טיפה פחות מהר לגורם הקפיצה ומרביצים בגז מיד אחרי המעבר "המקפיץ"... אין אחיזה = NOT GOOD, ואם מדמיינים מבטא צרפתי, זה נשמע הרבה יותר החלטי..
למרות שזה מצתלם יפה..
החלקה = איבוד אחיזה = איבוד זמן = ביזבוז.
למרות שזה מצתלם יפה..
נכון ,אבל אני אשאל שאלה אחרת ,מה עדיף ? החלקה מבוקרת ונשלטת או החלקה פתאומית שמפתיעה אותך וזורקת אותך לעצים ? במהירויות בגבולות האחיזה האלה יש הרבה הפתעות.
(אין קשר לנושא הכתבה)
מה השאלה בכלל - מבוקר תמיד עדיף על לא מבוקר... מה הקשר?
הרעיון במירוצים (ובשטח) הוא להיות בשליטה ולא לעבור את מגבלות האחיזה/פיזיקה.
זה הרעיון/עיקרון - לא תמיד זה בר ביצוע, בגלל מגבלות השטח/רכב/נהג אבל לשם אנחנו שואפים, לא?
תפריד הפרדה מוחלטת בין "שטח" לאספלט.
מסלול מרוצים אספלט הוא בעל מקדם חיכוך דיי קבוע ,ואיבוד האחיזה בו דיי צפוי לנהג ,נהג טוב יודע לנגן על הגבול של תת ההיגוי ואיבוד האחיזה.ומשיג את הזמנים המהירים ביותר.
בשטח אין חיה מוגדרת שאפשר לקרוא לה חיכוך,או איבוד אחיזה, אין לה התחלות ואין לה גבולות,כך שסיבוב ההגה לכיוון מסויים לא יבטיח לך פניה של הרכב, ובהרבה מקרים יוביל לתת היגוי ואיבוד שליטה.
זה כמובן תלוי גם בסוג ההנעה שיש ברכב, אך בכל מצב תמיד יהיה לך נוח יותר לצאת ממצבים כשאתה בהיגוי יתר ולא בתת היגוי,אותו משיגים עם העברות משקל וזריקות מדודות של ה"תחת" אל הפניה ו....כן הלאה..
אך בכל מצב תמיד יהיה לך נוח יותר לצאת ממצבים כשאתה בהיגוי יתר ולא בתת היגוי
אתה רוצה לחשוב על המשפט הזה עוד פעם?
מסכים עם נימי. כאשר נהג נורמטיבי נתקל בחוסר שליטה על הרכב, האינסטינקט הראשון הוא לחיצה על הבלמים. במצב של היגוי יתר לחיצה על הבלמים רק תחמיר את המצב, במצב של תת היגוי לחיצה על הבלמים תעביר משקל לגלגלים הקדמיים ותעזור לצאת ממצב הביש.
ואני אחזור לפרדי..
כשאחד מאיתנו (לא אני!!!:rolleyes:) התחיל להראות שהוא "מבין משהו" ופתח בכל ה"אימים" וה"אוליים" ו"במקרה כזה" ו"במקרה אחר", פרדי הסתכל עליו ואמר לו (ציטוט לא מדוייק. זה היה לפני יותר מעשרים) "תפסיק להתחכם ולבלבל ת'מוח. תתחיל לנהוג כמו שאני אומר לך בבסיס ואחרי זה יבוא היתר. כמו שאתה מדבר, היתר לא יבוא לך כל כך מהר" וכל זה במבטא צרפתי..
אז...
קודם נתחיל לנהוג "רגיל" ונכון, כמו שיואב כתב. אחרי שנשלוט בזה, נתחיל עם "העברות משקל" ו"החלקות מבוקרות" והבדלים בין פה לשם..
יואב כתב מה הבסיס הנכון, מכאן (מ"כאן" - לא במקום..), שכל אחד יקח וירחיב...
-->
vBulletin® v4.2.4, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.