בני דודים במדבר יהודה - שמירת טבע ושאלת בטחון
אתמול עשינו טיול לאורך מדבר יהודה. פגשנו כמות גדולה של בני דודים.
בעבר נהנתי לפגוש את בני הדודים במדבר. אהבת המדבר המשותפת חצתה מחלוקות וניהלנו שיחות על ג'יפים, על שיפורים, על טיולים, הרגשתי שהדו קיום קרוב אם רק יתנו לו צ'אנס.
לעומת זאת אתמול הרגשתי קצת אחרת. קודם כל, הכמות. עשרות מכוניות פרטיות, ג'יפים ומיניבוסים, עמוסים גברים נשים וטף. ולא מדובר רק על צירי התנועה העיקריים אלא גם בתצפיות שכוחות אל ורחוקות מהצירים.
אלה כבר לא אוהבי מדבר יודעי ח"ן, אלא עמך.
שנית, שמירת טבע. אתם מכירים בודאי את הקניון הקסום מתחת למעלה עוזי, שמאפשר צל נעים ומקום הפסקה פופולארי. הקניון הקטן והמקסים הזה מלא עכשיו בגרפיטי בערבית בצבעים שונים, וכולו מטונף בזבל ובשאריות של מדורות. ברחנו משם.
שלישית, שאלת הבטחון.
פגשנו בני דודים מיאטא, וממקומות נוספים.
בדרך חזרה יצאנו למנחת המסוקים של מצוקי דרגות, שם פגשנו עשרות רכבים ואופנועים של בני דודים, עושים מפגש קולני ושמח, עם מערכת הגברה, גזיבו ואוטובוסים. לאורך כל החופים של ים המלח חנו עשרות ומאות כלי רכב עם לוחיות רישוי פלסטיניות. גם הנהיגה בכביש היתה חווייה לא קלה.
האם זה היה משהו חד פעמי או שהמציאות הקסומה של מדבר יהדה משתנה מול עיננו?
תגובה: בני דודים במדבר יהודה - שמירת טבע ושאלת בטחון
איזה קטעים!
ה"בני דודים" ממש כמו ה"אחים".
כנראה שאנחנו יותר קרובים ממה שנדמה!
המחלקות כמעט תמיד אינה בין אנשים אלא בין קבוצות.
אחד על אחד גם גדולי המרצחים עשויים להיות נחמדים.
שים אותם יחד בקבוצה אתנית והכול יראה אחרת.
הבעיה שלך לדעתי (ואני מזדהה איתה) היא לא עם ״ערבים״ או ״פלסטינים״ או ״בני דודים״ אלא עם בני אדם מהסוג הקולני הרועש המלכלך והמזהם. כאלו יש גם עם לוחיות רישוי צהובות ובקבוצות אתניות שונות.
ובסיפא של הדברים - כן, הערסים הגיעו למדבר יהודה. במקרה חלקם הגדול ערבים תושבי האזור אבל לא זה מה שמשנה. מה שמשנה זה שהמדבר כבר לא יהיה כשהיה...
אסף.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
הבעיה שלך לדעתי (ואני מזדהה איתה) היא לא עם ״ערבים״ או ״פלסטינים״ או ״בני דודים״ אלא עם בני אדם מהסוג הקולני הרועש המלכלך והמזהם. כאלו יש גם עם לוחיות רישוי צהובות ובקבוצות אתניות שונות.
ובסיפא של הדברים - כן, הערסים הגיעו למדבר יהודה. במקרה חלקם הגדול ערבים תושבי האזור אבל לא זה מה שמשנה. מה שמשנה זה שהמדבר כבר לא יהיה כשהיה...
אסף.
בדיוק!
וזה לא רק במדבר יהודה!!!
זה במעיינות , יערות ואתרים שבימי הדרייקבוק הכל מפורסם ומועבר אחד לשני ללא סוף
וגם הם שם.
כן, בג'יפולוג לא מדברים על פוליטיקה. אבל זה לא עניין פוליטי אלא דיני נפשות.
ולכן אני מתכוון לנגוע בלית ברירה בגועל נפש.
בואו נשים את האמת על השולחן.
שמירת טבע:
ערסים, לא ערסים. שמירת הטבע והסביבה אינה בראש מעייניהם של הפלסטינים באיו"ש מכל מיני סיבות. כל מי שמטייל באיו"ש או סתם מסתובב בין הכפרים, רואה את ערימות האשפה שמושלכות לצידי הדרכים ובכלל בכל פינה אפשרית. גם בעלי דעות שמאליות מובהקות לא יוכלו לשקר לעצמם ולהאשים גם בזה את "הכיבוש", כי זה עניין של איכות חיים בסיסית והגיינה בסיסית של בני אדם. הם משליכים את הזבל שלהם מסביב לכפרים שלהם כעניין שבשגרה ולא מתוך ציפיה שצה"ל או כל נציג אחר של הריבון או "הכיבוש" יבוא לאסוף את זה. זה ככה אצלם כי.... ככה זה אצלם. זה ממש חבל, גם ובעיקר בשבילם - כי הם אלה שחיים שם והם צריכים להתעורר כל בוקר לסירחון ולטינופת שבחצרות שלהם ובכבישים שלהם - אלה החיים שלהם וככה הם נראים. רק שלא יספרו אחר כך כל מיני סיפורי "צומוד" ושאר שטויות לאומניות/פוליטיות, על אהבתם-עאלק לארצם ולאדמתם, אם ככה הם מתייחסים אליה.
בטחון:
מי שקורא ומבין ערבית אולי יוכל לשפוך אור על הגרפיטי. מה בדיוק כתוב שם?... כי כן, אנחנו יכולים להיתמם ולקבוע שאולי זה סתם גרפיטי, אבל בהחלט יש מצב שלפחות חלק מהעניין הזה בהחלט מגיע מהכיוון הלאומני. וכן - הם מגיעים לשם בקלות יחסית גם בפרייבטים ושאר כלי רכב שאינם רכבי שטח (ליד תחתית מעלה עוזי פגשתי חבורת פלסטינים בטנדר היילקס 4X2. דווקא היו נחמדים וסימפטיים. באותה מידה היו יכולים להיות עוינים וחמושים ואז....) בצירים שהם עצמם פרצו ללא אישור ולמרות שהגורמים המוסמכים בהחלט יודעים על כל שביל שכזה, אף אחד לא עושה דבר כנגד זה, כנראה מסיבות פוליטיות - כי ככה זה במדינה מופקרת, שאין לה גבולות ברורים ושתקועה כבר 50 שנה עם שטח עצום שהיא לא מסוגלת להחליט מה היא עושה איתו. לא לבלוע ולא להקיא.
אז כן - רובם כנראה סתם מטיילים או סתם משוטטים שם. אבל לא מין הנמנע שמתי שהוא מישהו קיצוני יותר יתפתה לבצע פח"ע במטיילים - פשוט כי כל כך קל לעשות שם מארב, להגיע, לארוב, לפגוע ולהיעלם משם באותה קלות בה הגיע.
כאמור - הפקרות מוחלטת מצד המדינה. וכאשר חס וחלילה יקרה משהו, כולנו יודעים איך המדינה בחוכמתה תטפל בזה - סגירה מוחלטת של האיזור למטיילים.
הזבל בצידי הדרכים והשבילים - לא רק באיו"ש.
גם באזורים נטולי מחלוקת....
ומי מאתנו לא חווה לפחות פעם אחת בטיול, באמצע שום מקום, רחוק מכל נקודת יישוב, בערמת פסולת בניין/מקרר ישן/מכונת כביסה/תנור או כיד הדמיון הטובה...
ומי לא שאל - איך הגיעו עד כאן????
חיפשתי עכשיו ולא מצאתי כלום, יש לינק?
מזעזע.
עם כל המלחמה שלנו להשאיר הכל פתוח לפעמים גם אני תוהה אם אולי בכל זאת צריך לסגור קצת...
זה לא יהיה מוגזם לדרוש שסיור במקום כל כך רגיש יהיה רק בליווי מדריך/ מורה דרך מוסמך, למרות שבמאמר מוסגר דווקא בסוכות האחרון נתקלתי במורה דרך עם תעודה והכל שפשוט התנהג ועודד את הקבוצה להתנהג בגסות כלפי הטבע וכלפי מטיילים אחרים.
(ואני גם לא לגמרי אתפלא אם האבנים הוזזו בחוסר רגישות על ידי קבוצה, ב״הפעלה״ שנובעת מסתם בורות, בלי שום כוונה רעה)
אסף.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
מזעזע.
עם כל המלחמה שלנו להשאיר הכל פתוח לפעמים גם אני תוהה אם אולי בכל זאת צריך לסגור קצת...
זה לא יהיה מוגזם לדרוש שסיור במקום כל כך רגיש יהיה רק בליווי מדריך/ מורה דרך מוסמך, למרות שבמאמר מוסגר דווקא בסוכות האחרון נתקלתי במורה דרך עם תעודה והכל שפשוט התנהג ועודד את הקבוצה להתנהג בגסות כלפי הטבע וכלפי מטיילים אחרים.
(ואני גם לא לגמרי אתפלא אם האבנים הוזזו בחוסר רגישות על ידי קבוצה, ב״הפעלה״ שנובעת מסתם בורות, בלי שום כוונה רעה)
אסף.
עצוב מאד לקרוא.
היינו בסוכות במקום, ולא היו התופעות, כך שזה התרחש בתקופה מאז, ובהתחשב בנידחות של המקום, אני לא אתפלא אם באמת מדובר על קבוצה מודרכת ע"י עצמה, ללא הבנה של המקום.
גם מדריכים חוטאים למקומות כאלו, ולפני מס' שנים, נאמר לי ע"י מישהו מהיחידה למניעת שוד עתיקות כי האיש שפירק במרץ את הכנסייה ברוחייבה הוא אושיה מוכרת בתחום, שמאז ננקטו כלפיו צעדין מתאימים.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
מזעזע.
אסף.
דוגמא מצוינת להגבלות מטיילים למען שימור:
באתר הצלילה האילתי "הגנים היפנים" יש מגבלה של הרשות על כמות הצוללים ליום.
מועדוני הצלילה מתחלקים בינהם ב"תורנות" על הזכות לקחת צוללים לשם, והכל מתבצע תחת פיקוח.
הגישה לאתר עם סירה בלבד, ולכן גם האכיפה פשוטה מאוד.
זה רע? לא. מספיק להעיף מבט באתרי הצלילה הפתוחים ולהבין כמה שימור מסוג שכזה עלול לעשות חסד עם אתרי טבע ומורשת.
לא כל אתר. אבל הר כרכום! אתר בקנה מידה עולמי שהוא גם מאוד עדין ורגיש ומחייב עין מיומנת כדי להבדיל בין סתם אבן ל...לא סתם אבן.
אסף.