ניתן לצפות בעמוד זה:
http://www.jeepolog.com/forums/content.php/3882
Printable View
ניתן לצפות בעמוד זה:
http://www.jeepolog.com/forums/content.php/3882
חשוב מאוד
חברים יקרים, ההתנדבות שלכם חשובה מאוד ולא דורשת מכם כמעט כלום.. מי שמעוניין לשאול שאלות או להתעניין עוד מוזמן ליצור עימי קשר ב 052-9597469. אלעד.
כשזה הופיע .. שלחתי את הסכמתי שיפנו אלי.
זה לא קרה. אולי יש עומס.
Sent from my iPhone using Tapatalk
לא התלוננתי .. ;)
ממתין.
נהדר !
גמאני..
הייתי רוצה לנצל את הבמה כדי להעלות את המודעות לא רק לשודדי עתיקות אלא גם לג'יפים שנוסעים באתרי עתיקות והורסים אותם.
הנושא הועלה בפני ע"י ארכיאולוגית מהאוניברסיטה. אני לא יודע כמה התופעה רחבה אבל זו התחושה שלה.
הדיון התחיל עקב ההתפכות בתל עזקה שגרמה נזק.
קובץ מצורף 120109
ברשתות החברתיות אפשר למצוא סרטונים של ג'יפים שנוסעים על עתיקות והורסים אותן:
קובץ מצורף 120111
לא תמיד אתרי העתיקות מגודרים ומשולטים (לפעמים בגלל שגונבים את הגדרות או שהורסים אותן בכוונה). לא מצאתי סימון של האתרים במפת שבילים בדומה לסימון שטחי אש ושמורות טבע, ובאתר govmap הסימון הוא מאוד גס. אז אולי בינתיים פשוט צריך להפעיל היגיון בריא, ואם הנזק יימשך כנראה שיוסיפו לנו עוד רגולציה... דרך אגב כמעט בכל מקום בשטח שנקרא "תל ___" יש בסבירות גבוהה אתר עתיקות.
המצב באתרי עתיקות מורכב לא פחות משמורות טבע ואולי יותר.
אנחנו חיים בארץ ש"איפה שאתה לא משתין אתה פוגע במשהו שקדוש למישהו" (ציטוט של בעל מקצוע בתחום).. ו"הארץ מוצפת בשרידי "ביזנטזבל" של חבורת שלומיאלים עם ידיים שמאליות שהסתובבו בכל פינה וקנקנים וכלי חרס אחרים נפלו להם מהידיים בכל מקום" (ציטוט של פרופסור אחר בעל שם בתחומו).
בגלל זה לא כל דבר מוגדר "עתיקות לשימור" ולא כל אתר עם שרידים הוא ערש ההיסטוריה כאן.
אלו החשובים והמוכרים מגודרים, ואלו שלא, ויש בה דרך שעוברת, אז יש בה דרך שעוברת, ותאונת דרכים היא לפעמים רק תאונה ולא השתוללות של ג'יפים חסרי דרך ארץ בהכללה גסה (תסכים שהוא לא התכוון שהתוצאה תהיה התהפכות).
אחרת לא ניתן היה לבנות ולא בית אחד ושום תשתית.
בשדה ליד הבית שלי בכל חריש עולים חרסים ודברים, אז עכשיו נגיש שהחקלאים הורסים אתרים ארכיאולוגיים?
גם ככה יש את הדתיים שמתנפלים על כל עצם פגאנית וטוענים להפרעת המתים, בלי קשר אם זה יהודי/ישראלי או לא.
יצא לי בעבר לראות אנשים דורסים טרסות נבטיות-ביזנטיות בנגב, ואחרי שיחה קצרצרה איתם הבנתי שהם בכלל לא מבינים מה אני רוצה, לא כי לא אכפת להם, אלא כי הם בכלל לא הבינו שזה עתיק, מבחינתם זה היה גל אבנים.
כמו שבעצמך תארת, חצי מהארץ הזו היא "תל משהו", ובהרבה מקרים צריך להיות מומחה או איש שטח כדי להבחין שזה בכלל שריד לפעילות אנושית.
גם בתמונה השנייה שצרפת, האיש כתב "מטפסים על מדרגות", אני בטוח שהוא לא מבין שזו תוצר של פעילות אנושית.
צריך להבין טוב מה רואים כדי להבין שהמחצבה הזו היא מחצבה ולא סתם מצוק.
רוב האוכלוסייה לא יודעת לקרוא את השטח ברמה כזו, וגם רשות העתיקות לא טורחת לשלט כל מחצבת אבן, וטוב שכך.
כל סטודנט לארכיאולוגיה בסוף שנה א', גם אם לא היה לו שום רקע, יודע "לקרוא" את השטח בצורה הזו, אני חושב ש-90% מהאוכלוסייה לא יודע, ובהתאם לא צריך לחזק אמירות של ג'יפים הורסים ארכיאולוגיה אלא אולי ללמד את הארכיאולוגים שלא כולם יודעים לזהות עתיקות כמוהם, ומה שלא משולט ולא מגודר מצבו בעייתי.
בתל צפית לדוגמא, החליט מי שהחליט שראוי לשמר את המקום, וסגרו את העליות לתל, ומאז מצבו הרבה יותר טוב.
דורון , מילים כדורבנות.
גם אם אתר ארכאולוגי לא מוגדר לשימור, הוא עדיין מוגן תחת חוק העתיקות. כאמור, רובנו לא יודעים לשפוט, לכן עדיף דווקא להיזהר לחומרה.
המצב עם חקלאות ובניה הוא באמת מורכב, כי אנחנו לא רוצים לעצור התפתחות ולא יכולים לעצור משהו שקרה לפני עשרות שנים. אבל, כל שדה חדש וכל בניה חדשה נתונה לאותם חוקים. גם את אתר הוא לא לשימור, לכל הפחות יהיה פיקוח במקום, אם צריך גם חפירת הצלה כדי לאפשר את הפיתוח.
חקלאי שמעבד באתר עתיקות מוגבל בעומק העבודות שהוא יכול לבצע, מתוך הנחה שעומק העיבוד הרגיל ממילא הרוס.
צריך המון הסברה, חינוך והנגשת רשויות שחסרה לנו. אבל עדיין אי ידיעת החוק לא יכולה לפתור מאחריות.
אלה שלא מבינים ולא יודעים זה בגלל שבחרו לא להתעניין, אולי לא במודע.
אלה שמטיילים בשטח ובחרו לא לדעת כבר עושים את זה במודע.
זאת אחריות שלנו לדעת לזהות אתר עם פוטנציאל הרס. כמו שאחריות שלנו לדעת איפה יש שמורה ואיפה יש שדה מוקשים. אפילו אם המדינה כשלה בסימון שדה המוקשים, אפילו אם המדינה כושלת בניהול השמורות. אפילו
יהיה קשה לשכנע אותי שלא הייתה השתוללות מעורבת בתמונה מתל עזקה.
אני ממש לא מסכים עם דורון.
(כרגיל)
אנחנו בוכים בוקר ולילה שלקחו לנו סגרו לנו וכו'... נגיד...
אז כשאתם כבר בחוץ.. בשטח הפתוח... במקום שהולך ומצטמצם מהמון סיבות שונות.. טייל באחריות ובזהירות ולא בקלות דעת.
ככה גלגלי הגיפ לא ימצאו את עצמם באתר ארכיאולוגי. בלי שלט בלי כלום קצת שיקול דעת... קצת איכפתיות לשטח בו אנו מטיילים, זהו.
לא? ההרס ימשיך... הוונדליזם והחוסר שיקול דעת בהפעלת הגיפים והמכונות שאנו אוהבים כל כך.... יהיו יותר שלטים... יותר גדרות.. יותר אכיפה... פחות מקום לטייל.
או לחילופין... בגלל חוסר תרבות... חוסר אחריות והרס שחוזר על עצמו.. "כי היו פה קוליסים לפנינו" ..לא ישאר על מה לשמור... ואז גם לא יהיה מה לראות כשמטיילים.
Sent from my SM-A530F using Tapatalk
במה אתה לא מסכים?
נראה לי שאנחנו מסכימים לחלוטין שצריך לשמר את ההיסטוריה של ארץ ישראל.
אני לא מסכים עם הגישה של להעביר את האחריות המלאה על הציבור ללמוד ארכיאולוגיה כשיש כמעט אפס הסברה בנושא.
הפסיקו לקטוף פרחי בר בזכות הסברה מאסיבית ממושכת, לא כי הציבור הלך ללמוד בוטניקה.
עובדתית רוב האוכלוסייה לא יודעת לזהות אתר ארכיאולוגי כשהיא עומדת עליו אם זה לא חצי מגדל דויד.
אי אפשר לבוא בדרישה לציבור לזהות כלי צור בין הברקציה של תצורת משאש, או אבחנה בין חרסי Gaza שחורים מהתקופה העכשווית או כלי בדואי שבור, לבין כלים מהברונזה התיכונה.
אנחנו בארץ עשירה מאד בארכיאולוגיה ואין כמעט מקום שתתקע את חפירה ולא תפגע במשהו עתיק ולכן חוק העתיקות עושה הגדרה מחייבת של שילוב ארכיאולוג בכל הנחת תשתית.
אחרת לא היו תשתיות במדינה.
אין חובה לכל אזרח שנע בשטח פתוח להיות מלווה בארכיאולוג, ואין חובה של חקלאי לחריש בשיטה כלשהי בשדה שלו.
אם מוצאים משהו, קוראים לרשות העתיקות.
צריך להיות מציאותיים ולהגדיר אתרים בעלי ערכיות היסטורית גבוהה, ולסמן אותם כמו שמסמנים שמורות, ובמקביל להשקיע בהסברה מאסיבית אם רואים לנכון, הרבה לפני דרישה לא מציאותית מהציבור להתחיל לזהות שרידי פעילות אנושית עתיקה.
בוא נגיד שאם אנשים היו נצמדים לדרכים מסומנות, הדיון הזה לא היה קיים.
לא מסכים עם הגישה.
הציבור לא אמור לדעת לזהות מאיזו תקופה החרס... אבל אמור להפעיל שיקול דעת...ולא להתאמן ביכולת זחילה של הרנגלר החדש על טרסות חקלאיות.
אני הכי לא מסכים עם הגישה הבכיינית כלפי הרשויות... ובצד השני של המקל .. לומר אל תצפה ממני לדעת משהו מעבר לעשות 100אלפשח להוציא אותם על צעצוע לשטח ולפרוק שם כל עול כי כל השבוע המדינה והרשויות רודפות אותי...
די עם לשחק את המטומטם. לא יעבוד.
אם אתה מטומטם תשאר בבית.. אל תצא עם טנק למקומות רגישים. תשאר באספלט ובגונגל מבטון.
אתה מצד מצפה שהכל יהיה מגודר ומסומן (אגב ציפיות לחוד ומציאות לחוד... לא מבין איך אתה מצפה שכזה דבר באמת יקרה) ואז כשאתה נתקל בשלט או איסור לחזור לניגון הבכי / קללות.
אפשר להמשיך ליילל באומללות אגב... ולחכות בציפייה שכל ערוצי הטלוויזיה יעברו לתשדירי הסברה על שמירת טבע וארכאולוגיה.. ותאמין לי עד שזה יקרה... בכי לא יעזור... לא יישאר כבר על מה לשמור. העתיד בידי כל אחד ואחד מאיתנו בצד שלו.
בגדול, קצת תרבות ..קצת דרך ארץ... הרבה הרבה יותר אחריות אישית.
ולדעתי הייתה הרבה פחות פגיעה מצד בעלי רכבי השטח והרבה פחות סלידה של הרשויות כלפינו. לך תדע אולי אפילו היינו יכולים לנסוע עדיין על חוף הים (:
Sent from my SM-A530F using Tapatalk
כל הדיון הזה. ואני עדיין לא הבנתי איך הסוזוקי הכחול פספס את האבנים האלו שברור שאדם הניח אותם שם.
זה לא חינוך זה טימטום. או דווקא.
גם טאופר ...
עדיין לא הבנתי איך הוא פיספס את זה.