ביטול המס על הדלק ותשלום על כל ק"מ: "התוכנית שתפתור את בעיית הפקקים"
תוכנית חדשה של פרופסור טרכטנברג (ועוד).
https://www.themarker.com/dynamo/.premium-1.6134515
עיקרי הדברים:
ציטוט:
ככל שהמצב של מערכת הכבישים הישראלית מחמיר – וככל שאזרחי ישראל עומדים יותר שעותבפקקים – הופכת העובדה שממשלת ישראל אינה מסוגלת להציג לאזרחיה תוכנית אמיתית לפתרון הבעיה בשנים הקרובות למטרידה יותר ויותר. במקרה הטוב, השלטון הנוכחי מציע לאזרחיו הקלה הדרגתית בעומס בתוך מספר לא ידוע של שנים. איש אינו מוכן להתחייב על מועד מוגדר – או אף להכיר בעומק המשבר שבתוכו חיים אזרחי ישראל.
על הרקע הזה יש לקוות שיימצא במסדרונות השלטון מי שלכל הפחות יתעניין בתוכנית שיציג היום (ה'), בכנס האגודה הישראלית למחקר התחבורה, פרופ' מנואל טרכטנברג. התוכנית, שהוכנה על ידי טרכטנברג; ניר שרב, מי ששימש יועץ למשרד התחבורה; שוקי כהן, המתמחה בתכנון וכלכלת תחבורה; ואלון פרדו, מתיימרת להביא להקלה מיידית במצב בעלות תקציבית לא גבוהה.
המצב שהתוכנית מציגה הוא כזה שבו מערכת המיסוי בעולם התחבורה תתהפך: המיסוי על הבנזין והסולר, מסי הקנייה והמכס על הרכב וחלפיו, המע"מ על הרכב והאגרות – כולם יבוטלו. במקומם יותקנו צ'יפים על המכוניות – שיביאו לכך ששיעור המס שמשלם הנוסע יוגדר על בסיס ההשפעה החיצונית שנסיעתו גורמת. על כל קילומטר של נסיעה יצטרכו הנוסעים לשלם בהתאם למסלול שבו הם נוסעים, שעת הנסיעה, מספר הנוסעים ברכב, גודל הרכב ורמת הזיהום שהרכב גורם.
בנוסף, תיקבע מטריצת מחירים שתביא לכך שהמיסוי בגין נסיעה בשיא העומס יהיה גבוה פי מאה מהמיסוי בגין נסיעה בשעות העומס המינימלי. המטריצה תוגדר כך שהמיסוי הממוצע שאנו משלמים כיום לקילומטר של נסיעה – 64 אגורות - לא ישתנה בתור התחלה. "כדי שתקבולי המס לא יירדו. לא נשנה את סך המסים בתור התחלה אלא את ההרכב והצורה. לא מדובר בצעד פיסקלי", אמר טרכטנברג, שלא מעריך מה יהיה ההיקף הכולל של הירידה במסים כתוצאה מהשינויים ההתנהגותיים שהתוכנית תגרום להם.
תשלום המסים אמור להיות אוטומטי – כמו תשלום על מנוי. התקנת הצ'יפים תיעשה באופן מיידי. אבל בתחילת הדרך ייעשה בה שימוש רק לצורכי דיווח ולא לצורכי מיסוי ממשי. טרכטנברג ממליץ שלא לבצע פיילוט לתוכנית אלא להפעיל אותה באופן הדרגתי....
לדעתי זו תכנית לא לגמרי הזויה, שיכולה להיות צודקת ואפילו טובה לכל מי שהרכב הוא עבורו תחביב. מה אתם אומרים?
תגובה: ביטול המס על הדלק ותשלום על כל ק"מ: "התוכנית שתפתור את בעיית הפקקים"
לא חושב שהתוכנית טובה,
לפי דעתי ממה שאני מבין (תקנו אותי אם אני טועה) דווקא מי שיעשה שימוש מועט ברכב (כגון רכב לטיולים בלבד) ישלם מס גבוה יותר.
ולמי שהשימוש מרובה המדינה תקל עימו.
לא?
שאני לא רוצה צ'יפ של משרד התחבורה על רכב שלי, שידע איפה נסעתי, מתי ועוד. גם ככה המיסויי על הנסועה נשאר זהה.
א. ככל שאכן הגביה לפי שימוש תחליף לחלוטין מיסוי עקיף וישיר אחר - כמו מס על הדלק שגם הוא לפי שימוש ולוקח בחשבון לא רק קילומטראז אלא גם כמה הרכב מזהם - זה באמת לא הזוי.
ב. הבעיה בעיני רבים תהיה האח הגדול שיודע כל הזמן היכן אתה. יש שיאמרו שמטרת התכנית היא לשלוט בתנועת האזרחים בכלל.
ג. נדמה לי שיש בעיות טכנולוגיות שיגרמו לכך שלא בכל רכב יהיה ניתן להתקין שבב מעקב.
ד. הבעיה הכי גדולה לדעתי היא האפשרות לנצל את מאגר המידע בזמן אמת הזה לצרכים לא כשרים.
אסף.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
idan10
לפי דעתי ממה שאני מבין (תקנו אותי אם אני טועה) דווקא מי שיעשה שימוש מועט ברכב (כגון רכב לטיולים בלבד) ישלם מס גבוה יותר.
ולמי שהשימוש מרובה המדינה תקל עימו.
לא?
בדיוק להיפך. היום מי שעושה שימוש מועט ברכב משלם יחסית הרבה, כי המיסוי הגדול הוא על הרכב עצמו, לא משנה כמה הוא נוסע. ולכן ככל שאתה נוסע יותר, אתה מנצל יותר טוב את הרכב שכבר שילמת עליו מס גבוה.
במתווה המוצע, המיסוי על הרכב ירד. המיסוי יהיה על הנסיעה עצמה.
לא מאמין שזה יעבור כי יש פה שתי פגיעות אנושות בשתי קבוצות לחץ
1. תושבי הפריפריה ( במיוחד אולו שעובדים במרכז).
2. אלו שמסרבים שהאח הגדול יעקוב אחריהם.
בנוסף, כל זמן שאין תחבורה ציבורית יעילה זה לא רלוונטי.
תוכנית מטופשת לטעמי אם כי לי כבעל גיפ שנוסע רק לטיולים היא נהדרת
Jeep Grand Cherokee ZJ 98 V8
Honda TRX300EX
4Z7BOZ
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
א. ככל שאכן הגביה לפי שימוש תחליף לחלוטין מיסוי עקיף וישיר אחר - כמו מס על הדלק שגם הוא לפי שימוש ולוקח בחשבון לא רק קילומטראז אלא גם כמה הרכב מזהם - זה באמת לא הזוי.
ב. הבעיה בעיני רבים תהיה האח הגדול שיודע כל הזמן היכן אתה. יש שיאמרו שמטרת התכנית היא לשלוט בתנועת האזרחים בכלל.
ג. נדמה לי שיש בעיות טכנולוגיות שיגרמו לכך שלא בכל רכב יהיה ניתן להתקין שבב מעקב.
ד. הבעיה הכי גדולה לדעתי היא האפשרות לנצל את מאגר המידע בזמן אמת הזה לצרכים לא כשרים.
אסף.
ב. הוא כבר יודע. דרך הטלפון שלך.
ג. שבב המעקב = חומרת טלפון סלולארי שמחובר לרכב בצורה שאי אפשר ולא חוקי לנתק אותו. לא רואה קושי מיוחד בהתקנה הזאת, וגם באכיפה. ניידת משטרה שתזהה רכב נוסע על הכביש שלא משדר את האות שהוא אמור לשדר, עוצרת אותו במקום.
ד. אנחנו כבר שם, ראה ב', בואו נתקדם הלאה בדיון...
ביטול המס על הדלק ותשלום על כל ק"מ: "התוכנית שתפתור את בעיית הפקקים"
כשמדינת ישראל תציע לי אלטרנטיבה לנסיעה לבד באוטו אחד 200 קמ ביום לעבודה וחזרה.
אני אקח. בנתיים. המדינה היא זאת שמכריחה אותי לבזבז כביש דלק. וחניה בשביל זה.
Sent from my iPhone using Tapatalk
בעז, מי שגר בפריפריה ותופר קילומטרים לעבודה כבר משלם מס.. "קנס". המס על הדלק. נסעת יותר שילמת יותר. יתרה מזאת, תושב בפריפריה עם גרוטאה ישנה שצורכת יותר דלק משלם היום יותר מס מאשר שכנו בעל המכונית החדשה היקרה והחסכונית. כך שתיאורטית מס חדש יחליף את הישן, ואפילו יקל על אלו שידם אינה משגת לקנות מכונית חדשה.
אסף.
עוד שאלה.
מי יפצה את היבואנים ?
ניחוש שלי. אנחנו.
כמו שנכתב כאן, התכנית נראית לא שלמה, לא נותנת מענה כולל.
כל תכנית שרואה ברכב הפרטי פתרון עיקרי, שלא לומר יחידי, היא רעה.
איך התכנית מעודדת אנשים לחלופות שאינן רכב פרטי?
איך היא מתמודדת עם הגידול העולה בכמות הרכבים לתושב ו/או לק"מ כביש?
לדעתי, בעולם הגדול יש כל מני פתרונות יעילים לעומס בכבישים. האם התכנית מתיימרת להמציא את הגלגל?
לא ראיתי מילה על תחבורה ציבורית...
Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
התכנית הזאת נראית קצת מיותרת ולמעשה לא באמת תפתור בעיות תחבורה (אני לא מתייחס כרגע לכל החלק של הרמזורים החכמים וכו').
המס שקיים היום על הדלק מהווה מיסוי לפי נסועה ולפי זיהום, השיפור של התכנית מעבר לקיים היא התייחסות גם למועד הנסיעה ולאזור הנסיעה, ואת זה אפשר ליישם באמצעות מיסי גודש כפי שכבר הציעו לגבי גוש דן. הבעיה היא שבהרבה מאוד מקרים אין תחליף לרכב הפרטי בין השאר בגלל מחדלי הממשלה, ובמצב כזה זה טיפה לא הוגן להטיל מיסי גודש. ובאמת, מאוד מפריע לי שבתכנית הזאת אין שום התייחסות לתחבורה הציבורית - למעשה התכנית לוקחת את השימוש ברכב פרטי כמובן מאליו ולא חותרת לשנות את הרגלי השימוש כפי שנעשה כבר בכמה מקרים נקודתיים בארץ, לעניות דעתי בהצלחה גדולה.
אז מה בעצם התכנית מנסה להשיג? לגרום לאנשים לא לנסוע לעבודה? הם לא יכולים, הם צריכים להתפרנס. לגרום להם לעבור לתחבורה ציבורית? זה יקרה רק אם לתחבורה הציבורית יהיה יתרון באזורי הגודש, ואת זה אפשר להשיג רק על ידי אכיפה רצינית של נתיבי תחבורה ציבורית ועל ידי שיפור "חווית המשתמש" של התחבורה הציבורית, שלדעתי תלויה בעיקר בתדירות שלה.
לגבי המעקב (האח הגדול), זה נכון שאפשר לעקוב אחרי כל אחד מאיתנו באמצעות הסלולרי, אבל אפשר לכבות שירותי מיקום ובמידה ומי שעוקב אחריך הוא לא סתם אדם אלא השב"כ או משהו אז אפשר גם להשאיר את הטלפון בבית.
מעניין לציין שפרופ' טרכטנברג, איש אקדמיה, מציע ליישם תכנית מבלי לבדוק את היעילות שלה קודם. אמנם הוא מדבר על יישום הדרגתי אבל מה אם התכנית רק תייצר מערכת מסורבלת שעולה הרבה מאוד כסף בתפעול ולמעשה לא תורמת כלום?
אסף,
רוב אלו שגרים בפריפריה ועובדים רחוק מגיעים עם רכב ודלק מהעבודה.
זה שינוי דרסטי מדי בלי חלופות וזה לטעמי יוציא אנשים כועסים מאוד לרחובות.
שלא לדבר על הקיטוב הנוסף שזה ייצור כלפי הפריפריה שגם ככה מקבלת הרבה פחות משאבים ומופלה.
נראה את הפוליטיקאי שיהיה לו ביצים לבצע זאת.
יש עוד נדבך>
זה ירסק את שוק המכוניות ביותר מחצי ויפגע בנכסים של הרבה מדי אנשים שגם הם לא ישבו וישתקו.
בוא נחזור לנקודה הקודמת.
אני רוצה לראות מי הפוליטיקאי שיהיה לו אומץ לבצע.
אני מעריך שזה יגמר בעוד מס על הדלק כמקובל במחוזותינו.
שיטת הצפרדע במים חמים
Jeep Grand Cherokee ZJ 98 V8
Honda TRX300EX
4Z7BOZ
לדעתי צריך להשקיע משאבים ופתרונות לתחבורה ציבורית הולמת וירוקה, זה יקל על העומס בכבישים.
אבל זה לא יקרה, ליבואנים יש לוביסטים חזקים והם דואגים להם, ולכן כך גם המדינה דואגת שיקנו עוד ועוד רכבים, ליהנות ממיסוי בקנייה וכן גם על הדלק, אז היא כביכול באה בכאילו פיתרון.
לדעתי לא ישים.
אי אפשר להסכים לכל השטויות האלה
בסוף נשלט ע״י רובוטים
דרכון ביומטרי תעודת הוא ביוטמטרית
עכשיו מעקב ברכב..איפה אפשר להיות חופשי ומאושר במקום הזה?
מה גם אנשים שגרים בצפון הרחוק ונסיעתם לעבודה עומדת על 50 קמ ויותר יסבלו קשות
והעבודה לא תשלם החזרי נסיעות כאלו
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
avikkllk
אי אפשר להסכים לכל השטויות האלה
בסוף נשלט ע״י רובוטים
דרכון ביומטרי תעודת הוא ביוטמטרית
עכשיו מעקב ברכב..איפה אפשר להיות חופשי ומאושר במקום הזה?
איך העובדה שהאח הגדול יודע איפה אתה מפריעה לך להיות מאושר?
(רמז, זה לא, כי בעשר שנים האחרונות הוא יודע איפה אתה).
למזלי הוא לא תמיד יודע
עוד לא התחדשתי בכל המידע הביומטרי
ומעדיף שלא נכון לעכשיו גם כי אין לי צורך
וגם כי זה מוגזם העיקוב אחרי כל אזרח קטן
האח הגדול (המדינה) לא יודעת כיום איפה אתה נמצא אלא אם כן עוקבים אחריך באופן אישי, וגם אז אפשר לבדוק איפה אתה עכשיו אבל לא איפה היית רטרואקטיבית.
ההצעה החדשה תחייב הקמה של מאגר מידע שישמור את המיקומים של כולנו (לפחות של הרכבים) בכל רגע נתון כולל הסטוריה.
מעבר לשמירת הפרטיות מול המדינה שהיא שאלה עקרונית, ישנה גם שאלה מעשית של אבטחת המידע האישי הפרטי והאינטימי שלנו, שלא יזלוג לידיים הלא רצויות. ואל תספרו לי על תקנים של אבטחת מידע. אני מיישם כאלו בעבודתי ואני יודע היטב כמה זה חרטא ...
חוצמזה, לא בא לי לקבל דו"ח בדואר אם נסעתי בציר המצלעות ממזרח למערב, או אם חרגתי ב- 10 דקות בהגעה לחניון הלילה בשמורה זו או אחרת ...
אוהו, השרשור הזה רץ מהר..... הרגע ראיתי אותו לראשונה.
בוןאו ניקח שני מקרי קצה, את גיא לדוגמא.
גיא נוסע 200 ק"מ ביום לעבודה וחזרה.
גיא א', ימשיך לעבוד בי ן 8:00-17:00. לפי דברי טרכטנברג, ישלם יותר מהיום, כי יושב על הכבישים בשעות העומס.
גיא ב', יתחיל לנסוע לעבודה ב-10:00 וידגיע ב-11:00 כדי לא לשלם את אגרת העומס, וייצא מהעבודה ב-17:00. גיא ב אמור לשלם לפי הרעיון של טרכטנברג כמו היום, בגדול.
המשמעות של אופציה ב' היא יעילת פחותה בעבודה, בין אם כתוצאה מהצורך להשתמש יותר בחשמל לתאורה, בין אם כתוצאה מכך שלא כל היום יהיה לו מול מי לעבוד.
המשמעות של גיא א' - היא בעצם עוד מס שיוטל עלי. למה עלי? כי המעביד ייקח את המס הזה עליו, כדי שישתלם לו להמשיך להעסיק את גיא, וזה יירד מההכנסות שלו ולפיכך גם מתשלומי המיסים.
סליחה, גיא על השימוש בך.
כך או כך, כנראה שהתכנית תטיב רק עם תושבי מדינת תל אביב (תהנה, אסף) או עם תושבי הפריפריה שגם עובדים בה (ופה יש תהנה לפותח השרשור).
:)
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
shmil
גיא ב', יתחיל לנסוע לעבודה ב-10:00 וידגיע ב-11:00 כדי לא לשלם את אגרת העומס, וייצא מהעבודה ב-17:00. גיא ב אמור לשלם לפי הרעיון של טרכטנברג כמו היום, בגדול.
שכחת שלא כל מעסיק יאפשר לגיא ב' להגיע כל יום ב-11:00. המעסיק שלי לא מאפשר למשל...
היה נחמד אם התכנית הייתה מתמקדת בלהעביר את גיא א' לתחבורה ציבורית. למה בעצם הוא נוסע ברכב? אני מניח שבגלל שהתחבורה הציבורית לא נותנת לו מענה מספיק טוב.