2 קבצים מצורפים
סוללת ליתיום - פצצה מתקתקת
אחרי כל ההערות שלי כמה הסוללה הזאת מסוכנת, ולמרות כל המודעות לנושא, חוויתי היום על בשרי איך כמעט הולך בית בגלל "פקעקטא" סוללת ליפו.
לפני כמה שנים עשיתי שיפור דרמטי למקדחת המקיטה שלי והחלפתי את סוללת הניקל קדמיום העתיקה שלה בסוללת ליפו קטנה של 11.1 וולט 2,200 מ"א שעות. קבלתי אורך חיים, כוח וזמן עבודה משמעותיים יותר גדול.
לצורך טעינה רכשתי את המטען הפופולארי - IMAX B6.
היום כשטענתי את הסוללה, הבחנתי שאחד התאים לא מאוזן, דבר שהמטען היה אמור לתקן.
קבלתי שיחת טלפון ועברתי לחדר ליד.
אחרי כ-30 דקות אני שומע רחש מוזר, רץ לחדר ליד ורואה את החדר בלהבות - תתרתי משמע.
בעטתי את הסוללה למסדרון שם המשיכו חלקיה לבעור עד שחבטתי בהם עם קרש שחנק אותם.
בדיאבד כנראה שאחד התאים קבל טעינת יתר, המטען כנראה לא היה מכוייל כראוי, והשאר "היסטריה".
זו סוללה של 2.200 מ"א שעה.
תארו לכם מה היה קורה עם סוללה של רכב היברידי של 40.000 מ"א שעה....
שעה ארוכה עמלנו לנקות את שרידי הבעירה והפיח. כרגע כל הקומה מסריחה.
ונשמרתם לנפשותיכם עם הפצצה הזאת.
קובץ מצורף 122344
קובץ מצורף 122345
האם זה אומר שלא ניתן להשתמש בסוללות האלו ?
ניתן, אבל יש לנקוט בשורה של אמצעים:
1. טעינה עם מטען מכוייל היטב (למדתי בדיאבד כי המטכן היעודי שלי הוא חיקוי זהה למקור להוציא נגדי כיול פחות מדוייקים).
2. לא לטעון בחדרי מגורים
3. להניח את הסוללות בתוך תא מתכת או כמינימום על משטל קרמיקה הרחק מדברים דליקים או בתוך נרתיקים מוגני בעירה.
4. לא להשאיר ללא השגחה בטח כשלא נמצאים בבית.
זה קרה לי עם כל המודעות.
אם לא הייתי חדר ליד ומעיף את שרידי הסוללה הבוערים, קרוב לוודאי שהיינו קואים בעיתון על בית שנשרף...
תגובה: סוללת ליתיום - פצצה מתקתקת
וזה למה אני לא משתמש בזה לאוטו.
אני פוחד מהם.
שמח שנצלתם.
Sent from my iPhone using Tapatalk
האם אתה "מצמצם" את הסכנה לזמן טעינה, או שאתה חושש מהתלקחות גם בזמן אחסון או שימוש?
טעינה ושימוש
גיא,
אני רוצה לחדד את פרופיל השימוש, ומזה גם את השאלה.
ישנם רכבים חשמליים, שלסוללות שלהם יש מערכת קרור, מסיבית.
כלומר, בשימוש (פריקה של המצבר), המצבר מתחמם.
גם בתעופה (דרונים וטיסנים), כנראה שמגיעים להתחממות של המצברים.
אבל,
שאני לוקח מצבר של רכב היברידי, שמיועד לעשרות אמפר, ומגביל את הצריכה ל 10-15A (פחות משישית ממה שהוא עובד ברכב המקורי), אתה עדיין חושב שיש סיכון בשימוש?
בנוסף, אם אני מנטר את המתחים על התאים ואת הטמפ' דרך מערכת נוספת, בלתי תלויה, אתה עדיין חושב שיש סיכון?
לאיזה זרם טעינה כיוונת את המטען ?
אני משתמש במטען פשוט וזול יותר, שמטעין רק דרך מחבר האיזון ולא דרך המחבר הראשי. קצב הטעינה איטי אמנם אבל מרגיש לי יותר בטוח וזה עונה על הצרכים שלי (סוללת התנעה בחירום, ולאחרונה גם ריתוכי שטח). לא כואב לי לחכות חצי שעה עד שעה אחרי שימוש להתנעת חירום.
זיו אתה ממשיך להתעקש.
אין קשר לזרם הפריקה שאתה משתמש בו - כל סוללות הליפו מתאימות לזרמים של עשרות ומאות אמפרים.
זה היתרון הטכנולוגי שלה וזו הסיבה שמשתמשים בה ברחפנים ורכבים על שלט עם מנועים חזקים.
הסוללה הזו רגישה לזרמי טעינה, לקצרים, לפגיעות מכאניות וחום.
אני ראיתי בעיניים שלי יותר מסוללה אחת (איכותיות כולן) עולה בלהבות בזמן טעינה עם מטענים יקרים,
מאוזנים ומבית טוב. ראיתי מה קורה לסוללה של רחפן (ולרחפן עצמו) אחרי התרסקות ופגיעה מכאנית.
הבית של סמנכל המכירות שלנו בארה"ב כמעט עלה בלהבות בגלל טעינה של סוללה כזו.
ההמלצות כבר כמה שנים זה לטעון אותן בעמדות מבוטנות, רחוק מכל ציוד דליק, מאווררות ורחוקות
ממגע יד אדם (וילדים במיוחד).
כשהסוללה הזו נדלקת היא הופכת להיות רימון עשן לוהט ולא עוצרת עד שכל החומר נשרף. אתה רוצה
להשתמש בה? תהנה, אבל אל תנסה להמעיט בסכנה של השימוש בה, אל תזלזל בסיפורים, אני לא
ממליץ לאף אחד להשתמש בה אלא אם הוא חייב.
אני מזמן עברתי בעבודה לסוללות LiIon (משהו כמו 4-5 שנים) ורק לאחרונה בלית ברירה נכנסו סוללות
LiPo עם רחפנים. החסרון של ה Ion זה הזרם פריקה (לי זה לא משמעותי) והיא הרבה יותר יציבה
(ועדיין לא יציבה כמו סוללות מהדור הקודם). אין הבדל גדול ביחס אנרגיה/משקל והדרך להגיע לזרמים
גבוהים היא לשים הרבה במקביל (ראיתי גם רחפנים עם חבילות כאלה).
לפי מה שמתחיל להתבהר מהדיווחים די ברור שהבעיות הן מארזים לא מספיק קשיחים ורכיבי אלקטרוניקה להטענה ופריקה מאיכות לא מספיק טובה.
אם להסתכל על עולם הרכבים ההיברידיים כרפראנס ששם אין התלקחויות ולקחת בחשבון שהתאים שאיתם אנחנו משחקים באים מהעולם הזה אז מה שנשאר לחקות זה את האריזה ואת האלקטרוניקה ברמה טובה ולהשתמש בהם לטעינה ופריקה בתוך מארזי המתכת מחוץ לבית ולרכב.
זה אמור לסגור את הפינה לדאתי די יפה
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
לא קשור למארז. הפגיעה המכנית לא צריכה להטריד אותך.
ברכב היברידי זה נועד לשרוד ת׳ד.
וכן בשימוש חזק. הסוללות מתחממות.
במסוקי שלט אקרובטיים. סוללה של 6 או 8 תאים של 4 או 8 אמפר שעה שמספיק בקושי ל5 דקות טיסה. תחשב לבד כמה אמפר המנוע צורך. הסוללות לעיתים קרובות מתנפחות ונהרסות אחרי טיסות בודדות. ואלו סוללות עם המון סי. ממש המון.
כשנדב התעניין בזה בהתחלה. לפני כמה שנים. אם הוא זוכר. התגובה שלי היתה פליאה ופחד. ׳הסוללה לא מתחממת נורא ? תיזהר מזה !!!!!׳
התגובה שלי היום זהה.
גיא,
הפגיעה המכנית אולי פחות מטרידה אבל מארז מתכת עם התראות על התנפחות וחום בתוך המארז יחד עם אפשרות להעיף אותו למקום בטוח בשעת צרה בהחלט מעניינים אותי.
ידוע לי שבצבא ההוראות הן לטעון ולאחסן אותם בארונות מתכת.
משזה קיבל מענה סביר פלוס נותר לנו לטפל כאמור בשתי הבעיות האחרות שהן-
א. פריקה עדינה (כזו שלא תיצור חום בלתי סביר) - בסגנון תאורת מחנה או הפעלת מקרר.
ב. טעינה בבית בעמדת טעינה שבה גם אם תהיה התלקחות לא ייגרם נזק ממשי. (עמדה מתכתית מבודדת שתאפשר פינוי גזים בעת צרה.
נראה לי שהטיפול הנ"ל ייתן כיסוי די סביר לכל התרחישים הידועים כמסוכנים.
בועז
תעריכו את ההשקעה, הבנאדם עצר הכל צילם בשבילכם את האש והמשיך לכבות.
מנסיון של הרבה שנים עם סוללות האלה - שני דגשים הכי חשובים (כבר עלו כאן אבל אני מפקס עליהם):
1. לא משאירים סוללה כזאת להטענה בלי השגחה.
2. צריך להקפיד שהמארז שלה ישאר תקין ושלם.
וקצת יותר בהרחבה למי שמעוניין:
- פגיעה במארז (ואם להבהיר את זה - חור באחד התאים) - והסוללה הזאת היא רימון עשן בעשירית שניה (מנסיון אישי ועוד הרבה דוגמאות חיות בשטח בעולם הטיסנאות).
- מבחינת זרמים יש על הסוללות האלה ציון של "C". המשמעות שלו היא מכפיל עבור זרם הטענה. מכפלה של גודל הסוללה (לדוגמה 2200mA כפול ה- C לדוגמה 2 יתן סוללה שאמורה להיות מסוגלת להיטען בזרם של 4400 mA)
אישית - אני לא מציע לאף אחד לטעון במגבלה האפשרית. גם חצי מזה יהיה מכובד מאוד.
- אכן כפי שנכתב - כשהסוללות האלה עוברות מאמץ הן מתנפחות. רואים את זה בעיין ומרגישים קצת "בלוניות" או אוויר בתא.
זה לא אומר אוטומטית שהיא סיימה את חייה. זה תלוי בכמה היא התנפחה אבל הכי חשוב - זה כן אומר שצריך לשיום יותר תשומת לב אליה.
ועוד קטנה לסיום:
בסוללות ליפו יש הנחיה/המלצה ברורה לאיחסון כשהן לא טעונות מלא אלא חצי !
אם אין לכם כוונה להשתמש בסוללה בימים הקרובים אתם אמורים להגיד למטען להעביר אותה ל- storage mode או איף שזה נקרא בו.
בפועל - במקום להביא אותה לטעינה מלאה - 4.2V לתא, היא תהיה ב- 3.85V לתא. יאריך את חייה.
וכמו שהציעו כאן לפני - אני בעד טעינה במקום פתוח / ו/או על גבי משטחים לא דליקים או בתוך קופסאות תחמושת מברזל (ריקות חח ופתוחות)
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
Pageup
זיו אתה ממשיך להתעקש.
אין קשר לזרם הפריקה שאתה משתמש בו - כל סוללות הליפו מתאימות לזרמים של עשרות ומאות אמפרים.
זה היתרון הטכנולוגי שלה וזו הסיבה שמשתמשים בה ברחפנים ורכבים על שלט עם מנועים חזקים.
הסוללה הזו רגישה לזרמי טעינה, לקצרים, לפגיעות מכאניות וחום.
אני ראיתי בעיניים שלי יותר מסוללה אחת (איכותיות כולן) עולה בלהבות בזמן טעינה עם מטענים יקרים,
מאוזנים ומבית טוב. ראיתי מה קורה לסוללה של רחפן (ולרחפן עצמו) אחרי התרסקות ופגיעה מכאנית.
הבית של סמנכל המכירות שלנו בארה"ב כמעט עלה בלהבות בגלל טעינה של סוללה כזו.
ההמלצות כבר כמה שנים זה לטעון אותן בעמדות מבוטנות, רחוק מכל ציוד דליק, מאווררות ורחוקות
ממגע יד אדם (וילדים במיוחד).
כשהסוללה הזו נדלקת היא הופכת להיות רימון עשן לוהט ולא עוצרת עד שכל החומר נשרף. אתה רוצה
להשתמש בה? תהנה, אבל אל תנסה להמעיט בסכנה של השימוש בה, אל תזלזל בסיפורים, אני לא
ממליץ לאף אחד להשתמש בה אלא אם הוא חייב.
אני מזמן עברתי בעבודה לסוללות LiIon (משהו כמו 4-5 שנים) ורק לאחרונה בלית ברירה נכנסו סוללות
LiPo עם רחפנים. החסרון של ה Ion זה הזרם פריקה (לי זה לא משמעותי) והיא הרבה יותר יציבה
(ועדיין לא יציבה כמו סוללות מהדור הקודם). אין הבדל גדול ביחס אנרגיה/משקל והדרך להגיע לזרמים
גבוהים היא לשים הרבה במקביל (ראיתי גם רחפנים עם חבילות כאלה).
אני לא סתם מתעקש, לכל היותר אתה סתם לא קורא מה אחרים כותבים.....
אתה טוען "הסוללה הזו רגישה לזרמי טעינה, לקצרים, לפגיעות מכאניות וחום."
וגיא (שלדעתי, הוא ונדב, עם הכי הרבה שנות ניסיון עם הסוללות האלו), בתשובה לשאלה ישריה וברורה שלי עונה -"טעינה ושימוש"
בניגוד למה שאתה חושב, אחרים חושבים, שבחלק מהשימושים חימום של הסוללות (ושם הסיכון של התלקחות) הוא בעיה אמיתית.
עובדה שבחלק מהמכוניות (הד"כ חשמלי מלא, לא היברידי) יש קירור אקטיבי (משאבת חום!) לסוללות.
ותראה גם מה גיא ונדב כותבים.
אני מנסה להבין את העובודות, ולראות איך אני מתמודד איתן ומפרק את המכשולים.
יש הסכמה (שבגלל ההתנגדות הפנימית הנמוכה, ובגלל היכולת לספק זרמים חזקים) יש סכנה מקצרים - OK ברור בא נטפל בזה.
יש הסכמה על רגישות לפגיעות מכניות - OK בא נבנה מארז מתאים ונגד, ונקפיד על ביקורות ראיה.
יש הסכמה על רגישות הטעינה - OK, זו לדעתי באמת הנקודה הכי רגישה, ואני תארתי הגנה של שלושה מעגלים שונים, בלתי תלויים. לא בטוח שאפילו ברכב היברידיי יש הגנה כזו.
עכשיו יהיה מענין לראות מה תהיה התשובה לשאלה של נדב, האם ההטענה נעשתה דרך המאזן או ישירות.
מה שנשאר לי, זה שלב השימוש - חוץ מלמדוד טמפ', אין לי (כרגע) שום לוגיקה איך לעקוב ולצפות מה קורה בסוללה, ואני מנסה להבין כמה זה חשוב \ בעייתי.
תחפש טוב , באחד השירשורים, יש פינג-פונג שלי עם חנן לגבי כמות חישני טמפ'.
דבר נוסף, תראה את התשובה שנתנתי לאסף (בשרשור אחר) לגבי סוגי סולות וקירטריונים לבחירה -
לדעתי עבור השימוש שלנו, היכולת לתמוך בזרמים חזקים פחות חשובה מיציבות ובטיחות, לא בטוח שזה סוג הסוללה שעליה מדובר במקרה הזה (לי-פולימר , לעומת קובלט, ניקל, ......).
זיו ידידי.
אני חייב שאלה.
למה אתה לא נוסע לטייל עם ארגז פעולה של מא׳ג באוטו ?
ברוב המיקרים זה דיי בטוח.
הארגז מתכתי. יכול למנוע לעיתים פגיעה מכנית וייזום של הכדורים. למרות שאם זה יקרה הפח לא חעצור את הקליעים.
דיי קל עם לדרמן לפרק כדורים ולהשתמש באבש׳ש להדלקת מנג׳ל.
גם דיי קל להשיג לצערינו ארגזים כאלו.
או .. במחשבה שניה. כתותחן בדימוס. למה לא חנ׳ה ? שניים שלושה גרגרי במבה שחורה ואתה מסודר.
רק לשמור את זה בגליל של קרטון דחוס. עם שקית ניילון לשמירה על יובש. והכל בסדר.
את זה קצת יותר קשה להשיג. אבל גם לא בלתי אפשרי.
אני מאמין שאתה יכול לעשות את ההקשר. בין המשל והנמשל.
זה יופי. אבל העלות תועלת מול הסכנות ...
עם קשר ישיר לשרשור הזה - אם למישהו יש ארגז פעולה מתכתי פנוי, אני אשמח לקבל...
...נכתב מהנייד, סליחה על השגיאות
אצלי השימוש הוא דווקא כן לזרמים גבוהים, לכן בחרתי בליפו. השימוש הוא להתנעת חירום וריתוכי חירום. אני מחזיק בצ׳רוקי 2 סוללות כאלו במצב טעון (כמעט *) מלא באופן שוטף.
אני לא משתמש בהן לשום שימוש אחר, לפחות עד שיהיה מקרר נוסף שאפשר לקחת לחוף הים ...
אני משתמש בסוללות שהן 65c לשימוש רציף ו- 130c לשימוש רגעי ("רגעי", ע"פ החנות, זה למשך שנייה אחת, מכסה לצורך העניין את הזרם הראשוני של מנוע הסטרטר).
הצריכה של הסטרטר בצ׳רוקי היא 160 אמפר (צריכה רציפה, לא הרגעית) ובויטארה 100 אמפר, שהם 32c ו- 20c בהתאמה, וגם זה למשך שנייה-שתיים - רחוק מאוד ממעטפת הביצועים של הסוללה. בהתנעה סטנדרטית לא מרגישים בכלל התחממות. כשעזרתי להתניע איזה פולסייז דיזל עם בעייה אחרת שמנעה ממנו להתניע, אחרי התנעה של כמה שניות ארוכות הרגשתי התחממות קלה בסוללה ועצרתי את השימוש.
יצא לנו לעשות כמה ריתוכי שטח לאחרונה. כאן אין נתוני זרם מדודים אבל בריתוך של כמה דקות צמד הסוללות (5000mAh) נפרק בכ- 50% . הורגשה התחממות מתונה בסוללות (לתחושתי 35-40 מעלות במעטפת, בפנים מן הסתם היה יותר חם)
את הטעינה אני עושה כאמור עם מטען מאזן דרך שקע האיזון בלבד בכ- 0.3c , לא מורגשת כל התחממות של הסוללה בזמן הטעינה ולצרכים שלי הקצב הזה לחלוטין מספק.
כמובן שהסוללות נמצאות כל הזמן בנרתיק פיבר "lipo-safe". בזמן שימוש או טעינה הכבל הרלוונטי מושחל החוצה ובאחסון הכל בפנים.
* הסוללות שאני משתמש בדור הנוכחי הן LiHV, כלומר כאלו שניתן לטעון למתח גבוה יותר עם מטען ייעודי. אני משתמש במטען סטנדרטי שלא מנצל את תוספת המתח/קיבול, כך שהסוללות לא נמצאות באופן שוטף בקצה גבול היכולת/קיבול שלהן, אלא קצת פחות, ועדיין "מספקות את הסחורה" כשהן נקראות לדגל.
לדעתי האישית. לרתך עם ליפו זה שווה ערך להליכה על כבל בין שני בנייני התאומים ( זצ׳ל. )
למה ?
לדעתי זה זרם יותר נמוך מסטרטר - במאה אמפר של ריתוך אתה כבר שורף ...
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נדב42
למה ?
לדעתי זה זרם יותר נמוך מסטרטר - במאה אמפר של ריתוך אתה כבר שורף ...
כי זה קצר על הסוללה בלי הגנות בלי כלום ..
והיא מתחממת ככה הכי הרבה.
זיו, מה שאתה מחפש זה בקרה בלולאה סגורה על באלאנס של התאים, לדגום אותם כל הזמן מהשקע בלאנס.
וברגע שיש סטיה של יותר מ X .. ( 0.3 וולט נגיד ) אתה עוצר את השימוש בסוללה או מנתק את היציאה הראשית עד לאיזון של התאים.
זה הכל תאורטי , כי לפעמים סוללה שטוחנים אותה יותר מידי בטיסן ואחד התאים יורד ל 2.5 , המטען המאוזן למשל לא רוצה לטעון אותה, הוא טוען שזה מתח לא תקין, אז מחברים אותה ראש בראש לסוללה תקינה ש"טוענת" אותה קצת .. מרימה את התא הריק ל מעל 3 ואז אתה כן יכול לטעון אותה רגיל / מאוזן
אבל זה
1. הורס את התא .. ( ואת הסוללה )
2. מסוכן
3. מסוכן
4. מסוכן
5. מסוכן
6. מסוכן
ואני חוזר ואומר, סוללת ליפו שמתחילה להתנפח / לבעור / ... בזמן שאתה נוהג, בארגז פעולה או בכספת אטומית .. זה תאונת דרכים וכנראה נזק בלתי הפיך לך ..
איבדתי אתכם..
לאיזו קטגוריה מהשניים סוללות רכב היברידי?