מתקן ביתי פשוט וזול לפיסטור חלב
למי שלא מכיר, בין עוונותי הרבים אני גם עוסק בייצור גבינות עיזים (כתחביב, לא מסחרי). כשיש הרבה חלב אני מצליח לקנות חלב שמפוסטר באופן שמתאים לייצור גבינות. בעונות שהחלב מועט (כמו עכשיו) אני מצליח להשיג רק חלב שאינו מפוסטר (או מפוסטר-על שהוא חסר ערך עבורי).
תהליך הפיסטור כולל חימום החלב לטמפרטורה וזמן מסויימים (יש מספר וריאציות), ואז קירור מהיר שלו.
חימום זה לא בעייה, אבל איך לעזאזל מקררים מהר סיר חלב גדול ? הפתרון המקובל הוא שימוש בקרח או קרחומים בתוך אמבט בכיור, אבל זה מסורבל ועדיין לוקח המון זמן.
פתרון אחר שמצאתי הוא הנחת הסיר מול מזגן מקפיא ובתגבור של מאוורר.
אחרי חיפושים ברשת על פיסטור ביתי, מצאתי מתקן פיסטור ביתי שמבוסס על הזרמת מים סביב סיר החלב. במקום לקנות כזה ביוקר, החלטתי ליישם את השיטה באמצעים זמינים וזולים בארץ.
המצרכים (עבור סיר בקוטר 24 ס"מ):
דלי 18 ליטר משומש של סיד
שתי זוויות זכר-נקרה 3/4"
מחבר מהיר זכר של צינור גינה
קודחים חור בדופן הדלי סמוך לתחתית ומשחילים דרכו את צד הזכר של אחת הזוויות. החלק שנשאר בפנים צריך להיות אופקי כדי לייצר סחרור של המים
אל התבריג שבולט החוצה מבריגים את הזווית השנייה ומהדקים. אם השימוש המיועד הוא בתוך כיור אז יותר נוח שהזווית החיצונית תכוון כלפי מעלה. אל הזווית הזו מחברים את חיבור צינור הגינה וזהו.
את החלב מחממים כרגיל על גז, וכשמגיע הזמן לקרר מעבירים את הסיר כולו לדלי שמולא מראש מים. מניחים למים לגלוש עד שהסיר מונח עם הידיות על שפת הדלי. פותחים את הברז ומאפשרים גלישה של המים סביב הדלי, תוך כדי ערבוב של החלב.
בערב קריר (אתמול) זה הצליח לקרר סיר של 8 ליטר מ- 72 ל- 40 מעלות תוך פחות מחמש דקות, יותר יעיל מכל שיטה אחרת שניסיתי עד כה.
לא יודע אם זה רלוונטי כאן למישהו, אבל אם כן אז תהנו [emoji5]
תמונות כמתבקש, ועוד שבועיים סנט-מור ...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b3626071c3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...82f0bac976.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...cbb07de1aa.jpg
תגובה: מתקן ביתי פשוט וזול לפיסטור חלב
יפה..
רעיון שעלה לי שמצריך קצת יותר עבודה וחשיבה ולא יודע אם יותר יעיל, זה בעצם ליצור מעין צינור שמכופף בצורת קפיץ (כמו סוללה של מזגן/רדיאטור) ולהכניס אותו לתוך דלי עם מים קרים ודרכו ע"י משאבה להזרים את החלב.
התחום של החלב וגבינות עיזים וגם עולם היין מעניינים אותי מאוד למרות שמעולם לא עסקתי או התעמקתי בתחומים אלו (כנראה ימתין לפנסיה- מעין חלום להיות חקלאי)
האם יש לך מתכונים לייצור גבינות ויוגורטים?
צינור.. משאבה... כמה בלאגן לבנות ועוד יותר מזה לנקות ...
יש המון מתכונים ברשת, גם בעברית.
אני עשיתי סדנה (מומלצת) אז יש לי גם את המתכונים של הסדנה, וחוצמזה יש ספר לא רע בעברית, ראה בצילום המסך. מאותו המקום אפשר לקנות גם חומרים ותבניות
אם תרצה, אתה מוזמן להצטרף אלי בפעם הבאה שאכין :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...830f38b4ad.jpg
מה שאני ראיתי במקומות מקצועיים זה מסבך צינורות נירוסטה שבתוכם צורמים מים קפואים והם טבולים באמבט הפיסטור.
להערכתי הקרחומים מבקבוקים קפואים של חצי ליטר בתוך דלי החלב יתנו את התוצאה המהירה ביותר .
ככול שיהיה שטח פנים גדול יותר לבקבוקים מול החלב כך יהיה יקירור עיל יותר.
מתי טעימות?
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
חפש צילר של בישול בירה אולי יתאים לך
אני בזמנו בניתי לבד
https://www.northernbrewer.com/colle.../wort-chillers
מסבך צינורות הנירוסטה מנצל את החלב הקר בכניסה למפסטר כדי לקרר את החלב החם, זה חוסך המון אנרגיה.
לגבי המוצרים השונים מעולם הבירה, כתבתי כבר קודם - אין לי חשק להתעסק עם צינורות ומשאבות מאחר והניקוי שלהם הוא יותר עבודה מכל הפיסטור, והפתרון הנוכחי בהחלט מספיק טוב.
לגבי טעימות - הנגלה הנוכחית מיועדת להיות סנט-מור ועוד נסיון להכין בושה - סדר גודל של שבועיים. אבל בועז, אתה כבר מכיר את הטעם, אתה לא צריך עוד טעימה ...
צודק. אני לא צריך טעימות... טעימות זה קמצוץ.
אז מתי ערב גבינות ויין?
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
הפיסטור במחלבות בדרך כלל מתבצע על ידי מחליפי חום פלטות נירוסטה, בתווך אחד המוצר ובתווך שני קיטור או מי קרח תלוי בסקצייה הרלוונטית בפיסטור, וכן משתמשים בחלב החם המפוסטר להתחיל החימום של החלב הקר לפני הפיסטור, וכן לצורך תחילת קירור החלב החם, משיקולים אנרגטיים של רה-גנרציה
פחות נפוץ השימוש במחליפי חום צינורות בפיסטור, הרוב מתבצע בפלטות.
הסיבה העיקרית בתעשיה לקירור המהיר היא משיקולי קיצור זמני ייצור ומניעת צווארי בקבוק, לשימוש ביתי כנראה אין הכרח לקירור מהיר במיוחד, אני אוודא לך נקודה זו.
אני מציע לך לשקול חימום לטמפ גבוהה יותר מ72 מעלות אלא אם משך הזמן ב72 מעלות עולה על 25 דקות, ראה את הגרף המצורף לעקומת הרג חיידקים, עדיף לחמם עד 82 מעלות לזמן קצר ותרוויח הרג של הרבה יותר חיידקים, ציר הזמן בגרף הוא לוגריטמי.
אני מקווה שאתה מפלטר את החלב הגולמי, מה שמגיע מהרפת / דיר מכיל גופים זרים, אורגנים ולא אורגנים.
ומשהו טריוויאלי אבל שכדאי לאמר, הפיסטור מאוד חשוב....תרופות סבתא הכוללות חלב גולמי למריחה במקרים שונים מאוד בעייתיות מבחינה הגייני.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a2f77af319.jpg
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
חימום ל-82 מעלות ("פיסטור על") לא מתאים לגבינות, לכן אני נאלץ לפסטר בעצמי. פיסטור עבור גבינות הוא לטמפ׳ של 72-74 מעלות למשך 15 שניות.
מאחר ובפסטור באמצעים ביתיים החימום והקירור איטיים משמעותית מאשר בפסטור מסחרי, ומאחר ואני מודד טמפרטורה באזור מרכז הסיר שהוא האזור הכי פחות חם בסיר, אני עוצר את החימום ב-72 מעלות, מחכה 15 שניות ומתחיל לקרר.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
boaz avrahami
אז מתי ערב גבינות ויין?
ככה ? בפרהסיה ? קבל עם ועדה ???
בשביל זה באמת אצטרך מפסטרת מסחרית ...
רק תיקון קטן:
פיסטור על:125 מעלות למשך שניה אחת.
אולטרה פסטור / עיקור, קרי uht שנדרש למוצרים עמידים: 140 מעלות למשך שתי שניות.
קיצור, אני ממליץ ממליץ לחמם מעט יותר, במיוחד כאשר מדובר על אמצעים ביתיים שלא מבוקרים באופן רציף ומכוייל.
גילוי נאות, אני קשור מיקצועית לתעשיית החלב.
לתעשיית החלב בארץ יש הגבלות רגולטוריות נוקשות אשר מן הסתם כוללות מרווח בטחון גדול, ויש הבדל משמעותי בין פסטור לשתייה לבין פסטור לגבינות. אם אתה מקושר בענף, אנא בדוק כיצד מפסטרים חלב שמיועד לייצור גבינה. יש גבינות שהליך הייצור שלהם ממילא כולל חימום/בישול, עבורן זה לא רלוונטי, אבל בוא תבדוק לצורך העניין פסטור של חלב עבור גבינת קממבר.
נדב, לאחר וידוי עם קולגה, להשלים את התמונה לגבי טמפ פסטור, ומהירות הקירור:
הפסטור הוא השלב של טיפול החום שהורג את החיידקים הפתוגנים שבאו מהדיר. הקירור ובכלל המשך הטיפול במוצר הם שלבים בהם יכולים לגדול גורמי קלקול או זיהום אחרים שהמוצר נחשף אליהם. בקירור איטי יש תחום טמפ שאם עוברים אותו לאט מאוד יש סיכוי שהחיידקים ששרדו את הפסטור או זיהמו את החלב אחריו יגדלו לרמות גבוהות בתחום האינקובציה שלהם. לכן אכן רצוי קירור מהיר. המון תלוי במוצר שמייצרים: עם מחמצת או בלי וכד'.
כלומר, בקירור איטי יחסית אותו ניתן להשיג באמצעים ביתיים, משיקולי איכות הפיסטור מומלץ להגיע לטמפ גבוהות יותר מ73.
בהצלחה ובתאבון.
הקירור אצלי יורד מ- 72 ל- 40 תוך 5 דקות בערך. זה הכי מהר שאני מצליח לייצר כרגע. מ-40 מעלות ומטה הורדתי את קצב הקירור כדי לחסוך במים, אבל אם צריך קירור מהיר יותר גם לטמפ׳ נמוכה יותר, אשמח לדעת.
החימום אצלי איטי יותר. מאחר ואני מחמם על להבת גז אני לא יכול להשתמש בעוצמה מקסימלית כי זה חורך את החלב שבתחתית הסיר למרות שאני מערבב כל הזמן, כך שמשך הזמן (בחימום) שהחלב נמצא בין 62-72 מעלות הוא כמה דקות, לא מדדתי בדיוק אבל אני מעריך שבין 5 ל- 10 דקות.
וכמו שכבר כתבתי, 72 במרכז הסיר זו הנקודה שאני עוצר את החימום. לפני התחלת הקירור זה כבר עולה ל- 73-74 מעלות, ולפחות חלק מהחלב מגיע גם גבוה יותר.
אופן החימום הוא אכן ההבדל העיקרי, החימום במחליף חום פלטות וצינורות אחיד ומהיר מאוד, כנראה שבאמצעים ביתיים וללא ציוד יעודי לא תוכל לחמם טוב יותר.
אבדוק לך לאיזו טמפ מקררים לאחר הפיסטור, אני חושב שמקורר לטמפ נמוכה בהרבה מ40, אבל יתכן שזה משיקולים לוגיסטיים ואכסון ביניים, אם הייצור אצלך רציף אז יתכן שזה שיקול לא רלוונטי.
לשאלותיך+...
1. קצב הקירור שלך בסדר גמור, מן הסתם אתה מוסיף מחמצת והיא מגינה על הגבן מקלקול.
2. הבעיה בקממבר היא קלקול במהלך שלבי ההבחלה עם העובש הלבן. זה צריך להעשות בסביבה נקיה מאוד כל המוצר חשוף לאוויר חמים רווי רטיבות לפרק זמן ארוך...
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
Asaf-a
אבדוק לך לאיזו טמפ מקררים לאחר הפיסטור, אני חושב שמקורר לטמפ נמוכה בהרבה מ40, אבל יתכן שזה משיקולים לוגיסטיים ואכסון ביניים, אם הייצור אצלך רציף אז יתכן שזה שיקול לא רלוונטי.
חשוב לי לשמוע את הנתון הזה אם יש לו חשיבות מבחינת חיסול המזיקים.
בפיסטור תעשייתי מקררים בחזרה ל- 2-4 מעלות כדי לשמור על החלב עד שמתחילים לעבוד איתו. אצלי זה לא רלוונטי כי אני מתחיל את ייצור הגבינה מייד לאחר הפיסטור, אז אני מקרר רק עד לטמפרטורה הנחוצה במתכון הגבינה הספציפי. עד עכשיו הקפדתי על קירור מהיר רק עד 40-50 מעלות, אם צריך לקרר מהר גם הלאה, אשמח ללמוד :)
ובינתיים, בין החפירות, גם קצת מעשים:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...46e14644d2.jpg
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
Asaf-a
לשאלותיך+...
1. קצב הקירור שלך בסדר גמור, מן הסתם אתה מוסיף מחמצת והיא מגינה על הגבן מקלקול.
2. הבעיה בקממבר היא קלקול במהלך שלבי ההבחלה עם העובש הלבן. זה צריך להעשות בסביבה נקיה מאוד כל המוצר חשוף לאוויר חמים רווי רטיבות לפרק זמן ארוך...
לא הייתי ברור כאן, היות ואתה ממשיך מיידית בהמשך הייצור, קירור ל40 זה בסדר גמור.
לא יכול להיות הרבה מתחת ל 40.
לפחות בגבינות הפשוטות שאני מכין מוסיפים את האנזים סביב 35 מעלות
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
בסנט-מור, לפחות במתכון שיש לי, הטמפרטורה היא 20-24 מעלות. את התוצאה אתה כבר מכיר ...