רכב נוסע ללא מצבר - שאלה טכנית
כידוע ניתן להוציא את המצבר מהרכב לאחר שהתניע.
לרוב הרכב יוכל לנסוע ללא המצבר, לעיתים ייגרם נזק מצטבר לאלטרנטור, כאשר הטענה הרווחת היא שהאלטרנטור יעבוד במלוא ההספק ויישרף.
האם יש מי שיודע להסביר מדוע האלטרנטור יישרף?
הרי ווסת הטעינה מחובר למוצא האלטרנטור וממשיך לבצע את תפקידו גם בהוצאת המצבר...
אשמח להסבר מעמיק.
תודה :)
תגובה: רכב נוסע ללא מצבר - שאלה טכנית
עד כמה שאני יודע. מהסברים של אלו שמכירים מידהו שמכיר מישהו שמכיר ...
ולא באמת ידע טכני.
זה נשרף מהחום שמצטבר מהעבודה בפול כוח לטווח ארוך. כי אין עומס בקצה השני.
וזה רק בבנזין. כי דיזל אפשר. ( אבל מדובר על דיזלם טיפשים ישנים. בחדשים הממוחשבים לא היה ידוע לי שאפשר, כי יש המון מערכות מסביב למנוע שעובדות מהמצבר ולא מהאלטרנטור. )
Sent from my iPhone using Tapatalk
המצבר משמש כגורם מייצב למתח ולזרם, הוא מספק את הזרם להתנעה ואח"כ הוא בעיקר צורך זרם. אם יש צרכן עם צריכת זרם לא יציבה או נקודתית גבוהה (נניח, זרם התנעה של מקרר או מדחס אוויר), אז המצבר מספק חלק מהצריכה הרגעית הגבוהה. עד כאן מידיעה.
אם נשרף משהו באלטרנטור כאשר נוסעים בלי מצבר, אני משער שהסיבה קשורה לייצוב המתח - למשל מתח גבוה מדי שמגיע לסלילים כי אין את המצבר שיוריד את מתח הטעינה (ריקם) שהווסת מספק.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
גיא
זה נשרף מהחום שמצטבר מהעבודה בפול כוח לטווח ארוך. כי אין עומס בקצה השני.
וזה רק בבנזין. כי דיזל אפשר.
אם אין עומס - אין זרם, ואין יצירת חום משמעותי.
לא מבין מה הקשר לדיזל.
בעיני, אגב, הסיכון הגדול יותר הוא לאלקטרוניקה של הרכב שבלי מצבר חשופה למתח גבוה יותר ויציב פחות..
מנוע מודרני שמותקן בו אלטרנטור ולא דינמו אינו יכול לפעול ללא מצבר.
חברים תודה על הניסיונות. לצערי אף אחד מהם לא מקדם אותנו :(
1. רכב כן יכול לנסוע רק עם אלטרנטור (לא דינמו) ללא מצבר. כמה? השאלה מתי האלטרנטור יישרף. עשוי לקחת גם ימים שלמים.
2. ווסת הטעינה מווסת את מתח-המוצא של האלטרנטור ע"י ניתוק-וחיבור חוזרים ונשנים של זרם העירור לרוטור (השדה). מכפת לו אם יש מצבר במעגל או אין מצבר?
3. קיימים צרכנים אחרים ברכב שמייצרים התנגדות ולו הקטנה ביותר, כך שהמצבר הוא לא הנגד היחיד במעגל.
4. נכון, המצבר משמש כסוג של קבל-מייצב מתח. אבל ללא המצבר הייתי אומר שייגרם נזק (אולי) לרכיבים אלקטרוניים רגישים ברכב, וזה לא עונה על השאלה למה האלטרנטור בסכנת התחממות. אגב, גם באלטרנטור עצמו, כחלק מגשר-הדיודות ליישור הזרם, נמצא קבל, כך שהמתח במוצא האלטרנטור מיושר די יפה. ועוד אגב, רוב (או כל) הרכיבים האלקטרוניים ברכב אמורים לעמוד בתקן (לא זוכר את קוד התקן) של עמידות בספייקים ושינויי מתח.
5. מה זה אלטרנטור שעובד "בפול כח"?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן גולומבק
מנוע מודרני שמותקן בו אלטרנטור ולא דינמו אינו יכול לפעול ללא מצבר.
יונדאי i20 2019 זה מודרני מספיק?
מצבר תקול שלא נטען נחשב כלא פועל?
Sent from my LON-L29 using Tapatalk
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
GodsFather
יונדאי i20 2019 זה מודרני מספיק?
מצבר תקול שלא נטען נחשב כלא פועל?
Sent from my LON-L29 using Tapatalk
אני לא מהנדס רכב, אבל הפסאט TDI דיזל, הלך האלטרנטור בכביש 2 ופתאום כל המערכות קרסו עש השבתה מוחלטת. הגעתי בזחילה למחלף זיכרון יעקוב ושם חשמלאי גזלן לקח את האלטרנטור לשיפוץ ......
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
newmen
אני לא מהנדס רכב, אבל הפסאט TDI דיזל, הלך האלטרנטור בכביש 2 ופתאום כל המערכות קרסו עש השבתה מוחלטת. הגעתי בזחילה למחלף זיכרון יעקוב ושם חשמלאי גזלן לקח את האלטרנטור לשיפוץ ......
השאלה שלי היתה על אלטרנטור ללא מצבר, אתה סיפרת על מצבר ללא אלטרנטור.
יש מושיע?
אין לי באמת השכלה ראויה בנושא אך אם עושים דיון שהוא תרגיל מחשבתי אז יאאלה...
באנלוגיה המקובלת בין זרימת מים לזרימת חשמל,כאשר האלטרנור הוא המשאבה והמצבר במערכת משמש כמיכל שיכוך שתורם לייצוב המתח בעבודה....
בכיוון?
עריכה:
הייתי פזיז ולא קראתי את ההודעות לפני....:(
נראה לי שבשלב זה מי שאין לו מהנדס לפני השם שימתין לתשובה מסודרת, יש פה כמה תותחים לנושא. אני גם ממתין לראות מה יענו הקאליברים לראות האם זה מסתדר עם ההשערות שלי. נושא מעניין.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
de fox
אין לי באמת השכלה ראויה בנושא אך אם עושים דיון שהוא תרגיל מחשבתי אז יאאלה...
באנלוגיה המקובלת בין זרימת מים לזרימת חשמל, המצבר במערכת משמש כמיכל שיכוך שתורם לייצוב המתח בעבודה....
בכיוון?
עריכה:
הייתי פזיז ולא קראתי את ההודעות לפני....:(
האלטרנטור הוא ספק מתח בפני עצמו ואינו זקוק לשום מצבר. יש עליו ווסת טעינה.
קח למשל גנרטור - שניהם עובדים על אותו עיקרון למעט מספר שינויים שנועדו לאפשר ויסות מתח גם בסל"ד מנוע משתנה בלתי-תלוי (בעוד שגנרטור קובע את סל"ד המנוע).
הטענה מדברת על זרם גבוה, כתוצאה מהעדר מצבר, ולא על מתח כזה או אחר.
לראייה - מדוד מתח כאשר יש מצבר ותראה שהוא משתנה בטווח 13-15 וולט. וגם הפוך - נתק את המצבר ותראה שהתנהגות המתח נשארת כשהיתה (לפחות ברובן המכריע של המכוניות, לא יכול לומר שבדקתי בכל הדגמים האיזוטרים ה'מתחכמים' מדי...).
ושוב - גם אם זו היתה הטענה, אז הסכנה היא לרכיבים אלקטרוניים ברכב ולא לאלטרנטור עצמו.
לענייננו, אלטרנטור שנשרף הוא כזה, שווסת הטעינה שלו מספק נון-סטופ זרם עירור לרוטור. זה קורה למשל בהפעלת ממושכת של כננת בעומס מלא, שאז מפל המתח גדול.
אבל בהעדר מצבר?...
אתה בטוח שהמנוע פועל כשהקטבים של המצבר מנותקים והמעגל כביכול פתוח?
אין הפרעה למעגל הניצוץ ככה?
מאופנועים אני זוכר שנהגו להוסיף קבל במקום
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
מנסיונות שלי בנושא ,
כשהיה לי דיפנדר 94 דיזל טיפש ביותר , בלי מחשב בלי כלום:
היו כמה מקרים שניסיתי לסוע ללא מצבר.
לא הולך . הרכב ניכבה תוך כמה שניות.
מצבר גמור עם מתח 6וולט במקום 12 - כן הולך. (אם הנעתי עם כבלים)
ניסיתי לנתק את אחד הקטבים תוך כדי שהמנוע מונע - המנוע כבה תוך כמה שניות.
זה לגבי הרכב הזה- יתכן שברכב אחר זה כן עובד.
אמיר.
רכב נוסע ללא מצבר - שאלה טכנית
זה כי המדומם ( חונק את הסולר ) זה נורמלי קלוסד.
כנראה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
גיא
זה כי המדומם ( חונק את הסולר ) זה נורמלי קלוסד.
כנראה.
זה בול, גם בהיילקס אטמוספרי אותו סיפור. חובה מתח (אפילו נמוך מאוד של מצבר מת) כדי לפתוח את המדומם
אם מה שאתם אומרים נכון אז זה אומר שבלי סגירת המעגל האלטרנטור לא מספק את צרכני הרכב.
בבנזין זו לכל הפחות מערכת ההצתה.
ולכן ההנחה הבסיסית של גיתאי שאפשר לנסוע ללא מצבר עומדת בספק.
חבל שאני לא יכול כרגע לבצע ולהעלות לכאן סרטונצ'יק. אז בינתיים הנה אחד קוויקי מיו-טיוב כדי שלא יהיה ספק:
https://www.youtube.com/watch?v=CoDkKNA5FfM
לא מהמכוניות החכמות. LADA NIVA 93 . היתה אצלי 97-06. באחת השנים מצבר לא הניע . מאחר שההצתה היתה מכוונת פיקס נתתי לה בין חודש לחודשיים להיות ללא מצבר תקין עד שהוחלף. לא זוכר אם היה מנותק או מחובר , אבל תפקדה בתקופה הזו ללא רבב בכביש ובשטח בנסיעות , כאשר ההנעה היתה בירידות. מאחר שהרכב בא עם הכנה מובנית להנעה במנואלה , חיפשתי אחת , אבל המצבר הוחלף לפני שמצאתי. זהו רכב בטכנולוגיה סובייטית , לפני האלקטרוניקה/מיחשוב של היום , אבל נסע את החודש/חודשיים בשימוש יום יומי ללא רבב.
במישור התיאורטי/מעשי : לא מתייחס לרכבים חדשים/אלקטרונים ממוחשבים , אלטרנטור הוא שווה ערך לגנרטור/שנאי . אם יעבוד בריקם ( ללא עומס ) , אין לו הספק יציאה כי לא סיפק זרם Pw=IA xVv , כל ההספק שיווצר ויבוזבז הוא הספק/הפסדים פנימים על סלילי האלטרנטור והפסדים מכנים וגם למחוללים ישנים יותר וחדשים יותר אמורים להיות מנגנונים/וסתי הגנה שימנעו את שריפתו. ברכבים חדשים אולי יעצור את הרכב , אבל לא חוויתי. ה-c3 דיזל חדשה יחסית של המעביד , מתפקדת לבינתיים.
הפלוס מילא, נגיד שהאלטרנטור מחזיק אותו.. אבל כשמנתקים את המינוס אין סגירת מעגל=אין מתח בכלל= אין הצתה בבנזין. אולי בדיזל טיפש של פעם זה עובד, אבל בבנזין אין סיכוי. בלי קשר גיתאי אני לא מבין מה רע לך מצבר ברכב.. לאן אתה חותר?