-
ריויאן- מנוע לכל גלגל, יתרונות וחסרון(?)
https://fb.watch/eLOHckcL6V/
ניתוח מעניין. ב2:30 הוא מצביע על חסרון, אבל טוען שבהינתן המנועים החזקים של הריויאן, זה לא משמעותי.
פה אני לא משוכנע שהוע צודק, וכבר דיברנו על זה בעבר בהתייחס לאחד הסרטונים של הריוויאן שעלו ברשת.
כן, מנוע של 250 כוחות סוס, אבל עם יחס העברה יחיד של 1:9? . אני די בטוח שתימצא הסיטואציה שבה גלגל בודד יצטרך להעלות את הבהמה הזו בשיפוע חריף, והגלגל פשוט לא יסתובב.
מעניין.
למאותגרי הFB הסרטון מופיע ביוטיוב, וכאן ההערה נמצאת ב8:30.
https://www.youtube.com/watch?v=XeTDwFchFdw
-
תגובה: ריויאן- מנוע לכל גלגל, יתרונות וחסרון(?)
חנן,
למה ברכב כזה משתמשים בשינוי זווית הגלגלים לצורך פנייה - כמו ברכב סטנדרטי ולא משנים את יחס המהירויות בין ימין לשמאל על מנת לבצע פנייה?
בברכה
יוני5
-
לעניות דעתי, הסיבה היא שצורת היגוי כזו מהווה אונס של הגלגלים, כי בזוויות היגוי משמעותיות הם נגררים הצידה, במקום להתגלגל קדימה. זה גם שוחק אותם וגם מייצר רעשים איומים. זה קביל בטנק, בובקט גלגלי או בטרקטור זחלילי, פחות ברכב אזרחי נורמלי.
כן, עושים את זה (בנוסף על היגוי הגלגלים) בזויות היגוי קטנות שם הגרירה הצידית זניחה ביחס להתגלגלות קדימה. זה מוזכר גם בסרטון הזה.
לריויאן יש גם טריק של סיבוב על המקום, שהגלגלים בצד אחד מסתובבים קדימה, ואלו בצד השני מסתובבים אחורה. גימיק נאה, ואם תראה סרטונים, זה גם מעלה אבק ותמרות עשן. נחמד כטריק מסיבות בשטח. לא באמת קביל על כביש ציבורי.
https://youtu.be/yzwM8KE2L3I
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
https://fb.watch/eLOHckcL6V/
ניתוח מעניין. ב2:30 הוא מצביע על חסרון, אבל טוען שבהינתן המנועים החזקים של הריויאן, זה לא משמעותי.
פה אני לא משוכנע שהוע צודק, וכבר דיברנו על זה בעבר בהתייחס לאחד הסרטונים של הריוויאן שעלו ברשת.
כן, מנוע של 250 כוחות סוס, אבל עם יחס העברה יחיד של 1:9? . אני די בטוח שתימצא הסיטואציה שבה גלגל בודד יצטרך להעלות את הבהמה הזו בשיפוע חריף, והגלגל פשוט לא יסתובב.
מעניין.
למאותגרי הFB הסרטון מופיע ביוטיוב, וכאן ההערה נמצאת ב8:30.
https://youtu.be/XeTDwFchFdw
אני מניח שמדובר על צריכת מומנט רגעי לגלגל אחד בכדי לא לאבד מומנטום של כל הבהמה . אני לא מבין במנועים הללו והבקרים שלהם, סתם זורק שאלה- האם אפשר להרים מומנט רגעי ע״י העלאת מתח/זרם לגלגל בודד מבלי לשרוף משהו?
-
כן, בוודאי, עד כדי.
לכל מנוע כזה יש נתון הספק/מומנט שיא ונתון של הספק/מומנט שהוא יכול לעמוד בו באופן רציף.
-
והנתונים שהם מספקים הם נתוני מקסימום או לרצף?
יש לך נתוני מומנט לדוגמא בכדי שנראה את הפער בין מקסימום לרצף?
-
נראה מעולה, אבל בפרקטיקה נראה שהמנועים אכן מגיעים למגבלת הכח שלהם בשיפועים חריפים עם הצלבה ואחיזה טובה.
האמת לא הבנתי את ההסבר בהתחלה על כך שהאוטו יכול לחשב את מקדם ההחלקה לכל גלגל בנפרד.
כדי לדעת שגלגל מחליק האוטו חייב רפרנס כלשהו, שזה תמיד הגלגלים האחרים שלא מחליקים.
אם הגלגלים האחרים גם מחליקים, כל אחד לפי הסיטואציה שלו, הלוגיקה הזו מפסיקה לעבוד - זו הסיבה שבקרת אחיזה לא עובדת טוב בחול עמוק.
יש מערכות שמזהות החלקת גלגל ע"י שינוי בתאוצה הסיבובית, אבל לא התרשמתי שזה המקרה כאן.
אז איך גלגל בודד מחשב את מקדם ההחלקה שלו, ללא הסתמכות על הגלגים האחרים?
והתקרצצות קטנה: הוא אומר בהתחלה שABS מקצר מרחקי בלימה. זה לא נכון, הוא מאריך, אבל מאפשר היגוי תוך כדי בלימה.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מיכה100
והתקרצצות קטנה: הוא אומר בהתחלה שABS מקצר מרחקי בלימה. זה לא נכון, הוא מאריך, אבל מאפשר היגוי תוך כדי בלימה.
זה היה נכון במערכות מהדורות הראשונים. זה כבר לא נכון.
יש צורך בהחלקה של כעשרה אחוז כדי לקבל בלימה מקס' על כביש.
אם למשל הרכב מתקדם במהירות של 100 קמ"ש.
בשביל לקבל בלימה מקסימלית הגלגלים צריכים להסתובב באיזור ה90 קמ"ש. המערכות המודרניות מצליחות להתקרב לזה ובבלימה אנושית קשה עד בלתי אפשרי להגיע לזה משתי סיבות:
1. קשה לנטר ולבקר ברמה כזו.
2. אין לך שליטה על כל גלגל בנפרד.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
talw
והנתונים שהם מספקים הם נתוני מקסימום או לרצף?
יש לך נתוני מומנט לדוגמא בכדי שנראה את הפער בין מקסימום לרצף?
לא יודע. אנסה להיכנס לזה יותר לעומק בהמשך.
https://imageshack.com/i/pmrED4ayj
-
חנן,
מכיר צד אחד קדימה ואחד אחורה, מאפשר למקם את ציר הסיבוב במרכב הכלי ולא בצד. יש את זה בטנקים, לא באמת בשימוש.
לגבי הגלגלים, מה ששאלתי, תכלס, זה מה שקורה בגלגלים האחוריים בכל רכב סטנדרטי. הם נשחקים פחות מהקדמיים באופן משמעותי? מייצרים יותר רעש?
גם ככה אופי הפעולה של הצמיגים, אם אני זוכר נכון את אחד ההסברים / מאמרים כאן בפורום, שהם במצב "סוג של החלקה תמידית".
בברכה,
יוני5
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מיכה100
כדי לדעת שגלגל מחליק האוטו חייב רפרנס כלשהו, שזה תמיד הגלגלים האחרים שלא מחליקים.
בטרקטורים ההחלקה מחושבת מול מכ״ם שמודד את המהירות בפועל.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מיכה100
.
האמת לא הבנתי את ההסבר בהתחלה על כך שהאוטו יכול לחשב את מקדם ההחלקה לכל גלגל בנפרד.
.
אחת הדרכים שאני מכיר למדידת מהירות קרקעית, למשל במערכות abs, היא למדוד מהירות גלגל שבחלקיק שנייה מסוים לא נמצא תחת בלימה. אפילו לשחרר אותו מבלימה באופן מלאכותי לחלקיק שנייה, לצורך המדידה.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
יוני5
חנן,.
לגבי הגלגלים, מה ששאלתי, תכלס, זה מה שקורה בגלגלים האחוריים בכל רכב סטנדרטי. הם נשחקים פחות מהקדמיים באופן משמעותי? מייצרים יותר רעש?
גם ככה אופי הפעולה של הצמיגים, אם אני זוכר נכון את אחד ההסברים / מאמרים כאן בפורום, שהם במצב "סוג של החלקה תמידית".
בברכה,
יוני5
אני לא מצליח להבין. נסה לבאר.
לגבי ההחלקה התמידית, היא קיימת בגלגלים מניעים/בולמים, אבל זה בד"כ ברמה של פחות מאחוז.
יש גם החלקה בגלגל מתגלגל חופשי, מעצם העובדה שיש פער בין הרדיוס שלו ובין המרחק מהכביש למרכז הגלגל (המעיכה של הגלגל בנקודת המגע עם הכביש) . לחלק מהצמיגים הנתון הזה מופיע בטבלאות נתונים. כמה סיבובים הגלגל עושה לק"מ, ומתוך זה ניתן לחשב את אחוז ההחלקה.
-
זו בדיוק השאלה,
ההחלקה היא משהו שקיים, גם בגלגלים מניעים, וגם כמו בגלגלים אחוריים, שהזוית שלהם לא משתנה, בין שהם מניעים במכוניות 4X4 ובין שלא.
אני שואל מה הבדל, הכל כך משמעותי, בין המצב הקיים היום, לבין זה שבו גם הגלגלים הקדמיים יהיו בזוית קבועה, מול כיוון הנסיעה, וההיגוי יתבצע ע"י שינוי המהירות בין הצדדים.
מכיוון שלא עושים את זה, אני מניח שיש הבדל, אני לא מבין מהו.
בברכה,
יוני5
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
זה היה נכון במערכות מהדורות הראשונים. זה כבר לא נכון.
יש צורך בהחלקה של כעשרה אחוז כדי לקבל בלימה מקס' על כביש.
אם למשל הרכב מתקדם במהירות של 100 קמ"ש.
בשביל לקבל בלימה מקסימלית הגלגלים צריכים להסתובב באיזור ה90 קמ"ש. המערכות המודרניות מצליחות להתקרב לזה ובבלימה אנושית קשה עד בלתי אפשרי להגיע לזה משתי סיבות:
1. קשה לנטר ולבקר ברמה כזו.
2. אין לך שליטה על כל גלגל בנפרד.
כשחושבים על זה באמת עברו שנים מקורס הנהיגה המתקדמת ההוא.. תודה, החכמתי.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
בטרקטורים ההחלקה מחושבת מול מכ״ם שמודד את המהירות בפועל.
פשש, מגניב. אז למה לא גם בג'יפים? אולי לאפליקציה צבאית כלשהי בה שיקולי העלות תועלת שונים?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
אחת הדרכים שאני מכיר למדידת מהירות קרקעית, למשל במערכות abs, היא למדוד מהירות גלגל שבחלקיק שנייה מסוים לא נמצא תחת בלימה. אפילו לשחרר אותו מבלימה באופן מלאכותי לחלקיק שנייה, לצורך המדידה.
אוקיי, השאלה אם זה ישים גם בהאצה (להוריד מומנט רגעית ולמדוד כמה הגלגל מסתובב מכח האינרציה של האוטו?).
-
אני מניח שכן, זה ישים, אבל אין לי ביסוס לכך שזה מה שהם עושים.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
הנתונים הם כאלו:
בגרסא ה4 מנועית של הריביאן, יש 280 ניוטון מטר מקסימום בכל מנוע קדמי, 335 ניוטון מטר מקסימום בכל מנוע אחורי.
אם אני לוקח את מקרה הקיצון שכל משקל הרכב על פינה אחת אחורית שיש לה אחיזה, זה 335 כפול יחס העברה 9 = 3,015 ניוטון מטר מקסימליים שיכולים לדחוף את הרכב.
לשם השוואה, אני לוקח טנדר דיזל חדש אוטומטי אופייני. המומנט המקסימלי הוא 500 ניוטון מטר החל מ1600 סל"ד. באותו תסריט שכל המשקל על גלגל בודד עם אחיזה, עם דיפרנציאל אחורי נעול, הגלגל האחורי יכול לקבל 500 כפול יחס העברה סופי 33 = 16,500 ניוטון מטר.
במנוע החשמלי המומנט הגדול הוא מסל"ד אפס. על פניו הוא באמת יכול לדחוף את כל משקל הרכב עם 3000 ניוטון מטר לגלגל הבודד. ברכב הקונבנציונלי זה קצת יותר מורכב, הרכב לא מתחיל לסחוב מסל"ד אפס אבל עם ממיר מומנט תחילת התנועה היא לדעתי לא רחוקה מהסל"ד האפקטיבי. המומנט שיכול להגיע לגלגל הרבה, הרבה יותר גדול.
וזה הדיון שחנן רצה להתחיל אז בבקשה תמשיכו on-topic :rolleyes:
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
מדידה שמתאימה בעיקר למהירות לא גבוהה, ומשטח במקדם חיכוך רציף שמייצר התנגדות גלגול אחידה.
בעייתי על משטחים שאינם יבשים ואחידים (חספוס ואחיזה).
לדוג שלולית מים שמייצרת ציפה ובלימה רגעית לאותו שבריר.
עיקול בכביש שמייצר התנגדות.
היום להמון רכבים מודרניים יש מכ״ם כחלק ממערכות מניעת תאונות, יותר פשוט לחלץ את הנתון משם.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
יוני5
לגבי הגלגלים, מה ששאלתי, תכלס, זה מה שקורה בגלגלים האחוריים בכל רכב סטנדרטי. הם נשחקים פחות מהקדמיים באופן משמעותי?
כן.. שים לב גם ברכב שלך.
בעיקר כתפי הצמיג.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מיכה100
אז למה לא גם בג'יפים? אולי לאפליקציה צבאית כלשהי בה שיקולי העלות תועלת שונים?
ברכבי שטח אני מניח שיותר פשוט להשוות החלקה בין הגלגלים השונים. זה עובד.
בחקלאות זה יועד בתחילה עבור מזרעות מתקדמות לטובת חישוב מרחקי הטמנת זרעים בקרקע.
אם יש החלקה המזרעה מחשבת לא נכון את המרחק בין הזרעים, הכל צפוף מידי, בזבוז זרעים ליח׳ שטח הגדלת עלויות וכו.
בעיבודי קרקע, זו אינדיקציה לעומס.
ביישום צבאי אני יכול להניח שבגלל שמכ״ם מייצר חתימה אלינטית גבוהה, ועוד מערכת מורכבת ברכבים בהם אתה רוצה פשטות תפעול ושימוש.