חוזר: שיחרור מאמצים בהרעדה
אני אשמח לדעת למה הרעדה בתדר תת הרמוני שמותאם למתכת גורם לשחרור המאמץ השיורי. אני יודע שיש כזה תהליך, אני יודע שאתה לא מוכר לוקש, אני פשוט עוד לא יודע מספיק כדי להבין למה. מה זה עושה? זה מקדם את תנועת האטומים כך שיווצרו מישורי-גאוס אחידים? זה מעודד קשרים בין האטומים איכשהו? מה?
אני בעצם שואל איך דווקא הרעדה עוזרת. אני מכיר תהליכים אחרים ומבין למה הם עובדים, אבל אני לא מצליח להבין איך הרעדה מקדמת את זה. נמרוד, הצילו?
חוזר: שיחרור מאמצים בהרעדה
ציטוט:
נכתב במקור על ידי אלון_ק
אני אשמח לדעת למה הרעדה בתדר תת הרמוני שמותאם למתכת גורם לשחרור המאמץ השיורי. אני יודע שיש כזה תהליך, אני יודע שאתה לא מוכר לוקש, אני פשוט עוד לא יודע מספיק כדי להבין למה. מה זה עושה? זה מקדם את תנועת האטומים כך שיווצרו מישורי-גאוס אחידים? זה מעודד קשרים בין האטומים איכשהו? מה?
אני בעצם שואל איך דווקא הרעדה עוזרת. אני מכיר תהליכים אחרים ומבין למה הם עובדים, אבל אני לא מצליח להבין איך הרעדה מקדמת את זה. נמרוד, הצילו?
אלון ונימרוד שלום
עיקרון השיטה מבוסס על כך שלמתכת יש זיכרון וההרעדה היא האמצעי שבעזרתו חלקיקי המתכת חוזרים למקומם.
שיטה זו מתאימה אך ורק למאמצים שנגרמו ע" תהליכים שבוצעו בחום כגון ריתוך,חימום.
אשמח להמשיך ולענות על שאלות נוספות.
אברי נוב
תגובה להודעה: שיחרור מאמצים בהרעדה
שלוםרב,
אמנם עבר זמן רב מאוד מהתגובה הקודמת אך ברצוני להשלים מספר פרטים לתגובתו של מר אברי נוב:
1. מאמצים פנימיים בעירגול נוצרים גם ללא שינויים תרמיים.
2. תהליך שחרור המאמצים אינו מיועד לביטולם, אלא להקטנתם.ולהקטת הסיכוי לכשל במהלך חיי הפריט.
3. אמפליטודת התהודה אינה מוגדרת בעוצמה מכסימאלית. התהודה מוגדרת בתדר. הכנסת אנרגיה למערכת בתדירות התהודה תגרום לעליית התנודות עד לכשך או נזק לחומר.
מה הקשר בין התהליך למנועים שבשולחן ?
שיחרור מאמצים גם ביציקות ?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
דר' מאיר פישר
שלוםרב,
אמנם עבר זמן רב מאוד מהתגובה הקודמת אך ברצוני להשלים מספר פרטים לתגובתו של מר אברי נוב:
1. מאמצים פנימיים בעירגול נוצרים גם ללא שינויים תרמיים.
2. תהליך שחרור המאמצים אינו מיועד לביטולם, אלא להקטנתם.ולהקטת הסיכוי לכשל במהלך חיי הפריט.
3. אמפליטודת התהודה אינה מוגדרת בעוצמה מכסימאלית. התהודה מוגדרת בתדר. הכנסת אנרגיה למערכת בתדירות התהודה תגרום לעליית התנודות עד לכשך או נזק לחומר.
תשובה לד"ר מאיר פישר.
התיחסתי בעיקר לנושא של שיחרור מאמצים לאחר ריתוך ,זה מה שאמור לעניין בעיקר את חברי הפורום.
אשמח ליצור איתך קשר באופן אישי עם אתה מעוניין אפשרי דרך האתר של מזור הנדסה- טיפל תרמי שחרור מאמצים בהרעדה.
טוב באמת עבר קצת זמן אבל רק עכשיו ראיתי את השאלה של אלון .
אז ככה :
כאשר אני עובדים עם מתכות שבד"כ הן הטרוגניות , אנו יוצרים בתהליך היציקה גבישים קריסטלינים .
במהלך קירור מהיר , או כאשר אנו מרתכים מתכת , או מכשלים ( דופקים עליה ) .
אנו יוצרים דיסלוקציות בתוך המתכת , בעברית החלפות של אטומים בתוך הגבישים הקריסטלינים הללו , שבעצם יוצרות גבישים לא טהורים או משובשי צורה (פגומים) .
הגבישים הללו משנים את תכונות החומר כך שהמתכת נהיית יותר פריכה ,ופחות משיכה.
מה שאומר שפחות גמישה חזקה אך שבירה .
השיבושים נעים בתוך המתכת ולוכדים אחד את השני ויוצרים נקעים .
חשוב לציין שלא בהכרח נרצה תמיד לשחרר את אותם מאמצים פנימיים(נקעים) , לפעמיים הם טובים לנו בעיקר כשאנו רוצים מתכות קשות וחזקות ,בעלות גמישות נמוכה .
כמו כן , יש לציין כי כל מתכת כאשר היא "מזדקנת" בעצם מאבדת את הנקעים הללו מפני שתנועת חלקיקים בתוך המתכת כל הזמן מתרחשת .
אך תהליך זה עורך כמה מאות שנים .
קיימים שני תהליכים שאני מכיר לשחרור המאמצים הללו :
1- חימום לעד 40% מטמפרטורת ההתכה , בטמפרטורה זאת תנועת האטומים בתוך המתכת מהירה מאוד , ומאפשרת לחלקיקים שלא נמצאים במקומם להשתחרר , וליצור גבישים חדשים גדולים יותר וטהורים יותר .
2- שיטת הוויברציות המתוארת כאן , תהליך זה זהה לתהליך 1 , ע"י הרעדה של המתכת בטווח הקרוב לאמפליטודת התדר של המתכת, תהליך זה בעצם גם מאיץ את תנועת החלקיקים ומאפשר להן ליצור גבישים טהורים יותר .
יש לי כמה מצגות או תמונות , אבל אני לא מצליח להעלות אותן ...
3 קבצים מצורפים
מצאתי כמה דיאגרמות שמתארות את התהליך :
בדיאגרמה הראשונה ניתן לראות , בחלק הראשון כי חוזק הסגסוגת הוא מקסימלי אך מנגד המשיכות של הסגסוגת מאוד נמוכה .
בנוסף אפשר להבחין כן ישנן קווי אורך על כל אחד מהגבישים , הקווים מתארים את הנקעים .
ניתן לראות כי לאחר חימום חל שינוי במבנה הקריסטלים , ובחלק השלישי היווצרות מחודשת של הקריסטלים ללא נקעים כלל .
כאשר תוצאות הן :
-היחלשות המתכת עד גבול מסוים , ירידה בפריכות , ועליה במשיכות.
בדיאגרמה השלישית ניתן לראות את המודל של הקריסטלים בחומר , כאשר בכל אחד מהקריסטלים מתוארת מצב של פגם שונה .