היי
מתי מתפתחים, או עלולים להתפתח, מאמצים גדולים יותר בדיפרנציאל, כאשר הוא נעול
או פתוח? הכונה בעת נסיעה ישרה, לא פניה או סיבוב הגה כלשהו.
Printable View
היי
מתי מתפתחים, או עלולים להתפתח, מאמצים גדולים יותר בדיפרנציאל, כאשר הוא נעול
או פתוח? הכונה בעת נסיעה ישרה, לא פניה או סיבוב הגה כלשהו.
כעיקרון
כשנסיעה בקו ישר שני חלקי הדיפרצניאל מסתובבים באותה מהירות ואין בינהם הפרשי מהירות אז לא משנה.
אם אתה מדבר על נעילה אוטומטית אז בסיבוב יש כוחות שגורמים לנעילה להשתחרר
אם נעילה נישלטת אז בסיבוב יש כוחות שפועלים נגד הנעילה אבל היא לא תשתחרר
בנסיעה ישרה? המאמצים זהים.
היי
ואני בדעה שבזמן נעילה עלולים להתפתח (ומתפתחים) מאמצים גדולים יותר.
ללא נעילה, בזוית מסוימת של שיפוע ובשטח ברור שגלגל אחד (זה בעל האחיזה הטובה
פחות) יסבסב. מאותו רגע המאמץ בדיפ' קטן ביותר.
באותו מצב, בזמן שהדיפ' נעול, שני הגלגלים יסתובבו באותה מהירות, הגלגל בעל האחיזה
הטובה יותר יגרום למאמצים בדיפ' הגדולים יותר מבמקרה הקודם. ודאי אם הרכב ממשיך
בתנועה (והוא בד"כ ממשיך), ואפילו אם לא ימשיך בתנועה. (שהרי עתה יש להתגבר על כוח החיכוך
של שני הגלגלים, בעקר של זה בעל האחיזה הטובה).
הלא כן?
היה דיון על זה פעם.
המאמצים הם לפי מה שזכור לי, על הציריה.
( ואני לא ממש מבין על מה אני מדבר )
זה נכון. הרי תמיד אמרנו שהתכונה של נעילת דיפ' זה כשהדיפ' נעול, הוא לא מחלק את המומנט שהוא מקבל מהפיניון בצורה זהה ימינה ושמאלה, אלא שגלגל אחד יכול לקבל את מלוא המומנט שמגיע מהפיניון, אם יש לו אחיזה טובה ולגלגל השני אין אחיזה כלל. ומי מעביר את המומנט הכפול הזה אם לא הדיפרנציאל?
כיוון השאלה ברור לי !
זה לא יעזור לנסות לפתח תאוריה שאומרת שנעילת הדפרנציאל המרכזי גורמת לנזק .
נעילת דפרנציאל גורמת לעומס על הדפרנציאל עצמו ( עומס לא נזק ) והעומס מתחלק על כל הדפרנציאל .( בניגוד לעומס שנוצר נקודתית כאשר הדפרציאל לא נעול )
הנזק הוא תוצאה ישירה של חיפרור \ סיבסוב הגלגלים והעברת הכח במכות מסרן לסרן או מציריה לציריה .
לזה יש רק פתרון אחד לנסוע לאט לאט לאט . אבל במערכות אלקטרוניות לצורך הפעלת הנעילה האלקטרונית . הרכב חייב להיות בתנועה ורצוי תנועה רציפה . מה שמביא את הדפרנציאלים הקידמי \ האחורי \ והמרכזי לשנות את כיוון העברת הכח במהירות מקצה לקצה ( אפשר לראות את זה על הגלגל עצמו איך הוא מסתובב ומפסיק מסתובב ומפסיק... )
בנוסף הנהג מרגיש שיש עיבוד כח לכן הוא לוחץ על דוושת הדלק ( יותר סלד יותר כח )
בינתיים לא פעם יש גם הצלבה ואחד הגלגלים או אחד הסרנים ניתק מהקרקע ( לפרק זמן קצר ביותר )
בשניה זאת מחשב המערכת ( למי שיש מחשב ) מעביר את הכח לגלגל הנגדי או לסרן השני .
וברכב טיפש שיש רק דפרנציאל מרכזי כל הכח נזרק ( ואני מדגיש נזרק ) לסרן הנגדי .
תאר לך רכב במסלול רגיל ( לא דרך עפר ) קצת בורות קצת אבנים קצת בולדרים
ותחשוב מה מתרחש בתוך הדפרנציאל ( שכל גלגל שיניים שנשבר גודלו כגודל ביצה )
מה שנשבר זה רק קצה אחת השיניים ( בגודל של גרעין זית +- ) השן השבורה הזאת מוצאת את דרכה מהר מאד לתוך שיני הקרונה פניון וזה סוף הסיפור .( ותחילת שרשור חדש הלך לי הדפרנציאל :cry: )
1 לכן בכל ירידה לשטח נועלים דפרנציאל מרכזי .( בכל רכב רגיל וברכב מומחשב )
2 בכל מעבר חשוד יש לנעול דפרנציאל אחורי ( למי שיכול לנעול )
3 כל הסיפור הזה מאד מאד קיצוני בכלי רכב שיש נעילות אלקטרוניות :lol:
4 לאלה שיש נעילה קידמית זה כבר מסבך את הנושא ומחייב הפעלת נעילה קידמית במחשבה .
איציק
בהנחה שיצרן הרכב לא מטומטם לחלוטין ומכיר קצת את תוצרתו,
הוראות היצרן קובעות : נעילת דיפרנציאל מרכזי רק בשטחים בעלי אחיזה נמוכה בהם הרכב מחליק או ב BUMPY SURFACE ושחרור הנעילה מיד עם שיפור האחיזה או סיום ה BUMPY SURFACE.
הוראות היצרן קובעות : נעילת דיפרנציאל אחורי רק כאשר לא ניתן לעבור את המכשול ללא נעילה ושחרור הנעילה מיד בתום המכשול.
זאת כמובן בהנחה שהיצרן מכיר את העומסים הפועלים על המכלולים השונים ויודע מהם מקדמי הבטחון שניתנו להם.
אם היצרן אינו יודע, סביר שהרכב יתפרק ממילא.
צביקה
ואיך נהג יודע מה זה BUMPY SURFACE
ואיך נהג יודע מתי הוא יעבור את המיכשול .
מה שאתה מציעה לפי הוראות היצרן זה ניסוי עבר טוב לא עבר אז חוזרים ברברס ... או כבר תקועים \ שקועים \ הפוכים מהנסיון לחלץ לאחור .
הוראות היצרן ותיכנון היצרן זה לטיולי " שנקין " כשיש קטרינג באמצע המסלול .
הוראות היצרן וחישובי העומס לא בדיוק מיועדים לאלה שנמצאים בפורום הזה .
איציק
בהנחה שלנהג יש קצת מושג בנהיגת שטח,
בעזרת המחשב שנמצא מאחורי העיניים,
הוא מבצע הערכות מתי צריך לנעול מרכזי,
מתי צריך לנעול אחורי,
מתי צריך לבדוק רגלית את המכשול,
מתי צריך לבצע עבודת מע"ץ
ומתי כדאי לסגת לאחור.
אם המחשב הנ"ל אינו תקין - עדיף שישאר בבית.
צביקה
אז כנראה שהמחשב של איציק לא תקין וגם שלי קצת מתחמם אז אנחנו משתדלים להוריד מהם מטלות.
עכשיו שיש לי רכב עם דיפרנציאל מרכזי (כל הג'יפים הקודמים שלי היו ג'יפי ברזל פשוטים שלא דרשו יכולת מחשוב), אני שם 4X4 נעול (part time בשפת האינדיאנים) בירידה לשטח וזהו. אם זה עבד כל כך טוב בכל רכב שטח נטול דיפרנציאל מרכזי, למה לעזאזל אני צריך להסתבך עם החלטות כשיש דיפרנציאל מרכזי? סתם מחמם את המעבד שבין האוזניים. מבחינתי הדיפרנציאל המרכזי לא קיים בשטח, וזהו.
לגבי נעילה אחורית - אני מעדיף נעילות אוטומטיות. בשביל מה להעמיס על המעבד? אני רגיל לסיקס עם שתי נעילות, point and shoot. גם בצ'רוקי אני הולך לשים זוג נעילות אוטומטיות ולשכוח מהעניין.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי צביקהר
עצם זה שאתה מצפה מאנשים באשר הם לדעת להבחין בין טוב ורע אתה כבר פותח פתח גדול מאוד לטעויות שמקורן בהבנה / אי הבנה ובפירוש שונה של הדברים שהבנת או לא הבנת.
לדוגמה, אנשים שקונים ג'יפ טריוס שהשטח שלו זה בעיר, ונוסעים לטפס את מעלה צלמון או מרזבה או לא זוכר מה זה היה. כבר מפורר את התאוריה שלך לאבק.
והאתר הזה בכלל לא שייך לעניין.
סתם דוגמה, מי שמכיר אותי יודע כמה אני פחדן. בשבת, מעלה מסויים שאני לא מעוניין להזכיר את שמו פה. רכב תקוע על גחונו במצב ירידה, המון גאלופרים / פג'רואים / טרופרים עושים קפה למטה , מדסקסים כמה אידיוט הנהג שירד וניתקע באמצע. וכמה לא חבל לו על האוטו ועוד דברים. בסוף נימאס לי אז נעלתי כל מה שאפשר ועליתי לקראתו, משיכה קטנה , שיחררתי אותו הוא ירד ואני הסתובבתי וירדתי גם. בלי הנעילות לא הייתי עולה שם. אחרי שירדתי כולם ( מהקפה ) ואוו איזה אוטו
איזה בלה בלה בלה
תכלס, לא הרגישו כלום מבפנים. ותאמין לי יש פה כמה שהשמיעה שלהם לא משהו מאז הצרחות אימה שלי ....
הנעילות קיימות ? תשתמש בהן !!!!
זה כלי שעוזר לך לשמור על האוטו ועל החיים. זה הכל.
סתם להשכלה כללית,
ARB שקצת מבינים בנעילות ולנדרובר כותבים :
ARB Lockers
Heavy duty off-road situations ask for three (center differential & front and rear axle differentials) manually and independently lockable differentials. Dog clutches provide the lock up
They require a trained and experienced driver to operate them properly. Untrained use may cause more harm than good. Improper use on pavement may cause death or injury. Improper use off-road may cause component failure or severe difficulties to maneuver the truck
Ideally, differentials should be (manually) locked before traction is lost and wheels start spinning.They need to be switched off immediately after passing through a tough off-road section
Landrover
Do not use any diff lock on tarred / concrete surfaces or any similar high traction surface, the difference in front to rear axle speeds will cause extreme torque build-up in the transmission to such an extent that transmission components will wear excessively and/or snap. This build-up is called "wind-up", Even a little hard surface driving in diff lock will cause the diff lock to not dis-engage due to transmission tension
אבל כנראה שהם עדיין צריכים ללמוד ............
צביקה
טוב שאתה מצטט מקור אוביקטיבי, זה לא כאילו שכל המטרה של ARB בחיים זה למכור לך נעילות דיפרנציאל נשלטות ויקרות. לה, מה פתאום, לא יכול להיות... :wink:
כל אחד כאן באתר מסתתר מאחורי כינוי ושם חסר כל משמעות
כך שלמעשה קשה לדעת מה רמת הידע של נותן התגובה
ובכל זאת אני לא הייתי ממהר להצמד להוראות היצרן מבלי להבין מה היתה כוונת המשורר .
לצעריחלק מיצרני הרכב מפחדים מהמוצרים של עצמם . ועוד יותר מפחדים מהמשתמשים של המוצרים
כל אחד צמוד בעו"ד והכל בגלל ... הנעילה ;-)
מכאן ועד לכתיבת הוראות אזהרות זה רק ענין של ההוצעה לאור .
בעלון פרסום שקיבלתי לאחרונה כתוב
כיתובי אזהרה ומידע חיוני אחר תמצא רק בספר הוראות ההפעלה .
הם מפחדים !
עכשיו בא המשתמש " הטיפש " ולוקח את הוראות הפחד של היצרן עושה להם פרשנות אישית מפתח שרשור למה וכמה והתוצאה בדיוק מה שהיצרן תיכנן בשקט בשקט ואתה המשתמש לא מבין ולא רואה
שתכלס עובדים עליך .
תנעל את הדפרנציאל !
וזה כותב לך אחד " שלא מבין " !
איציק
מה זה ?
ציטוט:
Dog clutches
סוג הצמדה של שני צירים שבו יש שיניים ריבועיות שעושות את ההצמדה. בטרנספר בדרך כלל יש הצמדה של הילוכים ע"י שיניים כאלה.
http://kynoch-douglas-parts.com/pics...de_a-crop1.jpg
תודה.
היי
יצא לי לנסוע לא מעט עם בעלי ג'יפים (כ-סופה, למשל) ללא דיפ' מרכזי. אף לא אחד מהם "העביר" להנעה קדמית "מיד עם הירידה לשטח". רוב רובה של הדרך נסעו בהנעה אחורית (ובהנאה מהנסיעה).
משהפכה הדרך לקשה לעבירות העבירו להנעה קדמית ובמקרים קיצוניים להילוך כח. הכל לפי תנאי השטח.
חשדנות זה דבר טוב, בד"כ. אך לא במקרה של יצרני ARB. שאם לא כן יש לזרוק את כל הוראות ההפעלה של כל "מכשיר" חשמלי/אלקטרוני, שהרי נכתבו ע"י היצרן שרוצה למכור עוד מהם.
וצודק צביקה. "הקופסה" בין האזניים מוטב שתהיה במצב תקין !
גם ב4X4 ללא דיפ' מרכזי, רצוי לשלב מייד עם הירידה מהאספלט. אם כי כשמדובר בנהג מנוסה, יש הנחות- כי נהג מנוסה ידע לצפות קצת יותר מראשת את ההתנהגות של הרכב. ב4X4 ללא דיפ' מרכזי (או עם מרכזי נעול) הרכב מתנהג טוב יותר- בולם יותר טוב, מאיץ יותר טוב, וכשכל מערכת ההינע היא "חתיכה אחת", יש פחות תנועות יחסיות, שהן, כידוע, אלו שגורמות לכשלים.
הכלל שלי הוא- כשיורדים לשטח, נועלים/ משלבים. כשמגיעים למכשול, לפני המכשול- נועלים נעילה אחורית, בכל מקרה של ספק. נעילה קדמית משלבים עם הרבה יותר תשומת לב, בדגש על קו התקדמות ישר, וניתוק הנעילה הקדמית מייד כשלא צריך אותה יותר. LO משלבים ברגע שרואים שממילא משתמשים רק בהילוכים ראשון-שני בHI, וכשאתה נמצא כל הזמן בהילוכים הגבוהים בLO, זה הזמן לחזור לHI. אני לא מנסה להרגיש את הרכב. יש הטוענות שאני טיפוס חסר רגישות, אז למה להתגרות בגורל?
כל אחד ינהג איך שהוא רוצה או מבין. אני נוהג ככה כבר די הרבה (גם אם פחות מחלק מהחברים כאן), בכל מיני סוגי רכב, במשקלים שונים ומשונים, בין חצי טון ל50 טון, וזה בד"כ עובד... עובדה- אף פעם לא הטרדתי את עצמי בשאלות כמו זאת שמובאת למעלה...
ועוד משהו לגבי הוראות יצרן ופרופורציות- "אבדן אחיזה" נחשב אצלם לדשא רטוב, או בוץ חלק. "דרך עפר עם אחיזה טובה" זו דרך עפר כבושה היטב, כמו שיש בהרבה ממדינות העולם כתחליף לכבישים, דרכי עפר שלא דורשות 4X4. אם אתה משליך את ה"דרכי עפר" הללו על דרכי העפר שלנו, שאף פרייבט לא יעיז להכנס אליהן- זו טעות. הדרכים הללו הן מה שהיצרן מגדיר "אבדן אחיזה". ומה הם המעלות של הנגב מבחינת היצרנים, תשאלו? טוב, זה כבר "שימוש חריג".
אסף.