נכתב במקור על ידי
השועל
גפ"מ או סתם..?
הנושא הזה דובק פעמים רבות פה בפורום, אני באופן אישי מעולם לא הבנתי את הקטע של הגפ"מ והאמת שהתנגדתי נחרצות לפחות בפני מי ששאל אותי.
היום בכולבוטק הייתה כתבה מעניינת על המון אנשים שהתקינו מע' גפ"מ ושילמו עשרות אלפי שקלים על נזקים שאף אחד לא היה מוכן לשלם (הגיוני נכון).
אז למי שלא הספיק לראות היום כולבוטק על התקנות מערכות הגז ,המתקינים שלנו בארץ הקודש וההקשר ליבואני הרכבים ומשרד התחבורה .
אני אקצר לכם :
1. רובם הגדול (והמוחלט כפי שציין מהנדס הרכב המתמחה בגפ"מ בכתבה) של המכוניות בארץ לא בנויות לשימוש במערכות גז, חוץ מאשר רכבי סובארו בלבד.
קשקוש במיץ, המון מכוניות ברחבי אירופה נוסעות על גז באושר ובכיף, למעשה הם מסבים גם מנועי דיזל לגז, וכמעט ולא מכירים את השימוש בדלק, אותם מכוניות בדיוק מיובאות אלינו לארץ, סובארו זה לא הרכב היחיד שמסתדר עם גז, אקח לדוגמא את רנו, שמגיעים עם הכנה למערכת הגז (אתה מוזמן לגשת לאולמות התצוגה ולגלות ליד פיית תדלוק הבנזין הכנה לגז), האם זה בגלל שהרכב לא מתאים ?
מעבר לכך, בעבר "גז-פרו" היו מתקינים את מערכות הגז בסובארו חדשות לכל הדורש, כביכול תחת כיפת האחריות של יפנאוטו, כיום גז-פרו לא מתקינים יותר מערכות בסובארו ואין אישורים להתקנת מערכת גז בסובארו, יגידו לך את זה כשתבוא לרכוש רכב חדש, גז-פרו עזבו את מתחם סובארו הרצליה וכיום הם מתנהלים מעמק חפר בלבד.
2. קיימים המון מתקיני גפ"מ שאינם עברו הכשרה מתאימה ומבצעים התקנות לקויות כפי שמדווח משרד התחבורה והמהנדס בכתבה.
זה נכון מאוד, אספר בדיחה קלה: אחד מת, מגיע לגהנום, מקבל אותו פקיד הקבלה בסבר פנים "יש לנו 3 חדרים, איפה תרצה להיות ?" "אפשרי לראות את החדרים ?" "בוודאי, בוא" חדר1: גרמניים יושבים שותים בירה וצופים במשחק כדורגל, המת "זה גהנום ?" "תשמע, כל בוקר משעה 8 עד 17 צולים אותם בשמן רותך, אח"כ הם חופשיים לעשות כרצונם" "טוב תראה לי את החדר השני" חדר 2: צרפתיים יושבים שותים בירה וצופים במשחק כדורגל, המת "זה גהנום ?" "תשמע, אותו סיפור כמו הגרמניים" "טוב תראה לי את החדר השלישי" חדר 3: ישראלים יושבים ובוכים, קורעים את הבגדים, מטפסים על הקירות ממש. הפקיד "גם אותם צולים בשמן... איפה אתה בוחר להיות ?" "עם הישראלים" "אבל למה ? הם בוכים ועצובים, לא עדיף לשתות בירה ולראות כדורגל ?" "תשמע, אצל הישראלים 8 זה לא 8, 17 זה לא 17 והשמן לא באמת רותח"
משמע ? מעגלים פינות בכל דבר אפשרי, ואתם יודעים מי האשם ? הציבור בלבד, מי שמוציא כ8000 שח (עלות התקנה ממוצעת ברכב בעל 4בוכנות) ומחפש לחסוך 500 שח בהתקנה, מגיע בסוף לאיזה חאפר ובוכה אחכ ימים ע"ג לילות, כי אין מתנות חינם.
3. בשונה מאירופה, שם הרכבים בנויים לתפקד עם מערכות גפ"מ והמנועים מותאמים לכך, אז שלא יספרו לכם סיפורים.
בשונה מאירופה, שם הרכבים נכנסים לטיפול 10 כל 10 ולא כל 15 או כל 20 (כאמור, 8 לא 8 17 לא 17, בבקשה...), לטיפולים יש חשיבות מאוד מאוד גדולה, להוכחה: אני מכיר מיצובישי לנסר 2008 שנוסעת עם גז מ0 קמ, כיום הרכב עומד מעל 450 אלף קמ (עובד בחברת אבטחה 24 שעות במשמרות), אותו מנוע וגיר, ללא תקלות מיוחדות פרט למצבר וסטרטר וכד' (תקלות אשר אינן קשורות ומושפעות ממערכת הגז), הרכב פשוט מטופל כמו שצריך.
כמו כן יש חשיבות רבה לגז אוטומטיבי נקי ואיכותי, גם כאן הצרכן מחפש לחסוך ומעדיף לקנות גז בזול, ללא כל התחשבות בסוג הגז (יש המון תחנות אשר מוכרות גז רגיל ולא אוטומטיבי, דבר אשר מזיק למערכת ויוצר בעיות בהמשך הדרך).
כן, יש רכבים שפשוט לא יודעים לעבוד עם גז והמנוע יגמור חיים מהר מאוד, אבל אם הגעתם למתקין אמין הוא יגיד לכם את זה וישלח אתכם להמשך החיים.
3. אין אחריות היבואן או בכלל אחריות מרגע ההתקנה של המערכות ברכבכם (זה בעיקר למכוניות חדשות) בהגדרה.
היבואנים היום נוטים לבטל אחריות למערכת החשמל ברכב "כי התקנת מערכת DVD שלא דרך מתקין מורשה שלנו והתעסקו עם החשמל ברכב אז תמות, טוב?" ככה שאל תבלבלו את המוח...
תופעות ותגובות משני צידי המתרס :
נתחיל מהתופעות:
1. נורית Check engine נדלקת (מוכר לכם) מוכר וידוע, חיישן חמצן וממיר קטליטי משתגעים מחוסר דלק ומדליקים "תקלה"
2. מנוע מגמגם בהנעה ורועד בסרק (מוכר לכם) מוכר למי שמתקין בחאפר לנד, מתקין מקצועי לעולם לא ישחרר רכב עם רעידות בסרק וגמגומי בוקר
3. שחיקה של שסתומי הפליטה עד כדי אובדן כוח ומנוע שובק חיים (אין אחריות כבר אמרתי?!) תלוי בסוג הרכב, שנתון ובלאי מצטבר אופי תחזוקה וכד'
תגובות משני צידי המתרס:
המתקין - ההתקנה והמערכת תקינה, גש למוסך\יצרן להמשך תיקון.
המוסך - אין אחריות, בדיקת שמאי קובעת כי הרכב ניזוק ממערכת הגז
המתקין - המערכת נבדקה ונמצאה תקינה, אין לנו קשר לבעיה פנה למוסך..
המוסך - פנה למתקין הגז
המתקין - פנה למוסך
המוסך - פנה למתקין הגז...
טוב נראה לי שהבנתם את הקטע..
משרד התחבורה מודה שהרכבים בארץ אינם מתאימים למערכות גפ"מ, יש לבדוק לפני ההתקנה שהרכב והמערכת גז מתאימים.
האם פעם שאלו אותכם (לפחות את אלה שהתקינו מאיתנו)? אז גם אם שאלו בסופו של דבר התקינו מה שהתקינו.
הנתון היותר מעניין הוא שרק כ8000 רכבים בארץ התקינו מערכות גפ"מ מתוך כמה מיליונים טובים של מכוניות על הכביש.
מערכת כזאת עולה כ8000 ש"ח (עפ"י הכתבה), הוצגו הרבה לקוחות שנפלו בפח ובנזק כספי רב, כולל איזה בחור עם האמר חדש ששרף מנוע ונאלץ לשלם כ60K ש"ח מכיסו בגלל שהיצרן הסיר אחריות..
אני מכיר כ4 בעלי האמר אשר נוסעים על גז לא מעט ק"מ, גם H2 וגם H3, התקלה היחידה ששמעתי מבעלי הרכבים האלו היא שלאחד מהם הלך גיר ברכב לאחר 70 אלף קמ כי היו לו ג'אנטים מאוד גדולים על הרכב שגרמו לבלאי מואץ ביותר, כנראה שהוא התקין בחאפרלנד או שעשה טעויות תחזוקה כלשהם.
(או שהוא מחזיק בהאמר עם מנוע בעייתי, הבנתי שיש גרסא כזו, לדעתי חיפוש פה בפורום יניב תוצאות)
אז לידיעתכם והזהרו עם הגפ"מ , תדלקו רק בתחנות מוכרות ונקיות, טפלו רק אצל מתקינים מאושרים ומוסמכים (לפחות זה מה שממליצים בכתבה).