שלום לכולם,
האם מותר לשלב בדרכים רטובות,או אולי אפילו ממומלץ?
אם כן,מה המהירות המקסימלית שמותר לנסוע במצב כזה?
אם לא,למה לא?
תודה לעונים.
Printable View
שלום לכולם,
האם מותר לשלב בדרכים רטובות,או אולי אפילו ממומלץ?
אם כן,מה המהירות המקסימלית שמותר לנסוע במצב כזה?
אם לא,למה לא?
תודה לעונים.
עשה חיפוש כבר היו שרשורים כאלה המון
זה תלוי בסוג הרכב שלך, או ליתר דיוק בסוג תיבת ההעברה.
בכלים כמו פאג'רו למשל, יש תיבת העברה עם דיפרנציאל מרכזי שמאפשרת לך לנסוע ב-4X4 עם דיפ' מרכזי פתוח. זה הכי טוב לכביש רטוב.
בכלים ללא דיפ' מרכזי זה כבר תלוי עד כמה הכביש חלק. יתכן שתרגיש התנגדות מסוימת בהיגוי, ועדיין זה עדיף ובעיקר בטוח יותר מלנסוע בהנעה אחורית בלבד ולהסתכן בהחלקות זנב.
הכי קשים להיגוי ב-4X4 במצבים כאלה הם ג'יפים בעלי נעילות אוטומטיות, במיוחד כאלה שנעולים באוטומטית גם מלפנים - כל עוד נוסעים ישר ב-4X4 לא תהיה בעיה, אבל בפניות - הרכב לא כל כך יסכים לפנות... מצב מסוכן לעתים אם אתה לא מודע לזה ולא משלב 2X4 לפני שאתה פונה. כדי לחוות את זה בצורה הכי קיצונית, צריך לנסוע על כביש מכוסה שלג/קרח ברמת הגולן למשל. די מפחיד אם אתה לא מוכן לזה מראש.
מחזק את דרור:
אם יש דיפ' מרכזי פתוח - מצויין,
אם אין - אסור!! זה אומר שבפנייה אחד או יותר מהגלגלים יחליק , באותו רגע יאבד את האחיזה ואת יכולת ההיגוי בו וישאף להחליק בקו ישר .
היתרון בהאצה שבה הכח עובר לכביש דרך 4 גלגלים ולא רק 2, ויימנע "פרפור" גלגלים מתגמד מול הסכנה של החלקה ואובדן אחיזה.
זה לא כזה נורא. אפשר ומומלץ לנסוע ב-4X4 בכביש מאודרטוב או מוצף או קפוא. סך כל היתרונות גדולים מהחסרונות. אבל צריך להיות מודע להמון דברים - למבנה הרכב, מבנה מערכת ההנעה, לסוג הדיפרנציאלים, להתנהגות שלו בפניות בהנעה אחורית ובהנעה כפולה. הכל כדי שלא תהיה מופתע.
לדוגמה: על כביש מושלג וקפוא עם סופה בעלת שני דיפרנציאלים נעולים בנעילות אוטומטיות, נסעתי ב-4X4 כל עוד הכביש היה ישר, אבל מצאתי שעדיף לנתק הנעה קדמית בכל פעם שמתקרבת פניה... בסוף העדפתי לנסוע כל הזמן רק בהנעה אחורית .
על כביש מעוט אחיזה - שלב 4X4. האחיזה חוזרת? מהר להחזיר להנעה אחורית.
והיו כמה דיונים מעניינים
http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php?t=50752&
http://www.jeepolog.com/forums/showthread.php?t=18409&
אסף.
מניסיוני האישי ברכבים בעלי דיפ' מרכזי, ממולץ לנעול גם אותו בכביש חלק, אחד ההסברים לכך לדעתי הוא שכאשר ישנו דיפ' מרכזי, מספיק שגלגל אחד מתוך ה-4 יאבד אחיזה ע"מ שהמנוע כבר לא יוכל להשפיע על הרכב => אין בלימת מנוע!,
כמו כן כאשר סרן אחורי למשל ננעל בגלל ברקס הקדמי עדיין לא נעול (או בד"כ הפוך) ואז מתקבל מצב של היגוי יתר/חסר (תלוי בסרן שננעל) לאומת זאת כאשר הדיפרנציאל נעול, המצב הזה לא יכול לקרות, ע"מ שסרן אחד ינעל, השני חייב להנעל גם.
בכל מקרה יצא לי לנסוע הרבה מאד ק"מ בהאמר צבאי בגשם, גם בכבישים חלקים במיוחד ולבדוק את ההבדלים, אלה המסקנות שלי לפחות.
נ.ב העלתי את זה כבר באיזה דיון דומה פה, כמעט סכלו אותי באבנים והאשימו אותי ברשלנות שתהרוג אנשים, אולי כי לא הסברתי את זה עד הסוף...(?)
אין לי תשובה חכמה לשאלה הזאת ושמעתי דיעות לכאן ולכאן.
בספר הנהג של הג'ימני כתוב שמצב 4X4 יכול לשמש גם בנהיגה על כביש רטוב ומצד שני אסור לנסוע משולב על כביש כי לג'ימני אין דיפרנציאל מרכזי, אני לא מקבל את ההמלצה הזאת ולא משלב 4X4 בנסיעה על כביש אבל אני לא יכול להגיד אם זה טוב יותר או טוב פחות.
זה רק עיניין של נסיון, גם אצלי ברכב, ללא דיפ מרכזי, יש המלצה ליסוע בגשם 4x4. אבל זה בפרוש תלויי ברמת האחיזה. על כביש חלק אני משלב כמו ביום גשם ראשון, אבל לאחר שהכביש נישטף אני מעדיף הנעה אחורית בלבד.
רבין
הכל תלו יברמ תהאחיזה.
בעיקרון - שילוב 4X4 על כביש ברכב ללא דיפ' מרכזי לא בריא לטרנספר. אבל כשהכביש חלק מאוד ורמת האחיזה נמוכה, העומס על הטרנספר הרבה יותר קטן ולדעתי הרבה פחות רלוונטי. בכל מקרה, ההיגוי יהיה פחות אפקטיבי ומומלץ לנסוע הרבה יותר לאט. על אחת כמה וכמה אם אתה נועל צמיגי שטח. כאמור - אם הכביש פחות חלק תחזור מיד להנעה אחורית.
חד משמעית אסור לשנות מצב הנסיעה של הגלגלים על כביש רטוב אם זה פאגרו צריך להשאר במצב נסיעה רגיל רק להזהר . לשנות יחסי העברת הכח לגלגלים על כביש רטוב זה מסוכן. במצב שלג זה שונה.
הפוך, גוטה, הפוך.
המערכת עםדיפ' מרכזי מיועדת בדיוק בשביל כבישים מעוטי אחיזה, זה כל הרעיון מאחורי דיפ' מרכזי, אין לה שימוש אחר.
במידה וגלגל מאבד אחיזה בכביש בגלל כוח המנוע זה יהיה בהאצה ולא בבלימה.
בשטח בדיוק הפוך, שם בגלל הבדלי אחיזה בין גלגלים בגלל מקדם אחיזה שונה בין גלגלים, יש חשיבות גדולה בביטול של הדיפ' המרכזי למניעה של איבוד אחיזה וסיכוי גבוה לנזק.
בבלימת מנוע בשטח, בירידה תלולה, יכול וקורה מה שתיארת לגבי "העברת" הכוח לגלגל יחיד עם דיפ' מרכזי פתוח וריצה של הרכב קדימה כי אין בלימת מנוע דרך הגלגלים.
זה גם קורה במצב של דיפ' מרכזי נעול או ברכבים ללא דיפ' מרכזי במצב בו הרכב בירידה בהצלבה חזקה תו"כ בלימת מנוע.
בגלל זה במצבים מסויימים, נעילת דיפ' עוזרת מאד גם בירידה, ולא רק בעליה.
יש רכבים עם הנעה 4X4 קבועה שיודעים ובנויים לינסוע על כביש ולהם יש את הצרות שלהם
הבעייה מתחילה ברכבים שאמורים לינסוע על הכביש עם הנעה אחורית בלבד ואין להם דיפרנציאל מרכזי
כולנו יודעים את תפקיד הדיפרנציאלים בסרנים ובתיבת ההעברה בזמן סיבוב
ברכב שאין לו דיפרנציאל מרכזי אין השוואת מהירות וחלוקת כח בין הסרן הקידמי לאחורי לכן בזמן סיבוב
אנו עלולים לימצוא את עצמינו נוסעים ישר במקום ימינהhttp://jplg.jeepologltd.netdna-cdn.c...cons/icon8.png או עם הגה שמשחק לנו ביידים
אני מעדיף להוריד מהירות באופן כללי ולא להאיץ בתוך פנייה אלה עם בא לי להישתעשעה בהחלקות זנב http://jplg.jeepologltd.netdna-cdn.c...cons/icon7.png
מדוע לא לשלב 4x4 בגשם עם טרנספר Part Time
פעמים רבות הנושא עולה, תמיד ההתיחסות שלי נגד השילוב נחרצת !
אנסה הפעם להסביר מעבר לנסיון (והנסיונות מהעבר).
על הצמיג יכולים לפעול 3 ווקטורים של כוחות בו זמנית :
א. ווקטור הצמדה מטה - מורכב מכוח המשיכה (אין לנו שליטה עליו) + משקל שחווה הצמיג מהרכב (על זה אנחנו שולטים באופן חלקי. יש את המשקל של הרכב שאנו לא שולטים עליו + המשקל שלנו (לפני דיאטה) ומה שאנחנו מעמיסים שזה כן ניתן לשליטה ).
ב. ווקטור קידמי ( נסיעה) / אחורי (בלימה)
ג. ווקטור צידי שהוא כוח צינטרפוגלי שהוא מנוגד לצד הפניה.
בעקרון לצמיגים יש ערך אחיזה אבסולוטי המוכפל במקדם החיכוך של המשטח = מקדם אחיזה אבסולוטי.
הערך תלוי בתרכובת הגומי, חתך ומידות הצמיג (שטח המגע עם הכביש) , טמפרטורת עבודת הצמיג. ערך זה הוא נתון יצרן שבד"כ לא מפורסם.
מקדם החיכוך למשטח כדלקמן :
אספלט יבש - 0,7 - 0,8
אספלט רטוב - 0,35 - 0,45
חצץ יבש - 0,6 - 0,7
חצץ רטוב - 0,3 - 0,4
שביל עפר יבש - 0,5 - 0,6
שביל עפר רטוב - 0,2 - 0,4
קרח - 0,1 - 0,2
שלג - 0,2 - 0,3
עכשיו, כשרכב במצב תנועה רגיל,
פועלים הווקטורים על הצמיגים בצורה כזאת ששקול הכוחות אינו עובר את מקדם האחיזה האבסולוטי .
מה זה אומר,
שימו לב כשאנו מאיצים בחוזקה, תמיד אנו מבצעים זאת כשהרכב בקו ישר ולא בסיבוב.
מה שאנו עושים בפועל זה שקול כוחות של ווקטור מטה (אנו לא שולטים עליו) ווקטור קידמי מכסמלי.
את הווקטור הצידי ניטרלנו כי אנחנו בתנועה בקו ישר.
עכשייו אם ננסה את אותה האצה חזקה בסיבוב, נבצע סיחרור ("צלחת") !
למה זה קורה, כי שקול הכוחות כולל גם ווקטור צידי ולמעשה עברנו את מקדם האחיזה האבסולוטי.
בגשם או במקדם חיכוך נמוך אותה פיזיקה פועלת רק שמקדם האחיזה האבסולוטי קטן משמעותית !
עכשיו במידה והבנו את התאוריה הפיזקלית, אפשר לעבור לעניין ה 4X4 .
כאשר משלבים 4X4 קבוע במקדם אחיזה נמוך (גשם) ובקו ישר ,
הכול בסדר ואפילו מצויין !
פשוט משפרים את יכולת "הורדת הכוח" מהמנוע לכביש ומקבלים יכולת האצה ובלימה משופרת. אבל,
כאשר מגיע הסיבוב או העקומה, נכנס הווקטור הצידי לפעולה.
אך למעשה "אנסנו" את הצמיגים הקידמיים להסתובב באותה מהירות כמו האחוריים.
לכן במצב זה האפשרות לעבור את מקדם האחיזה האבסולוטי בצמיגים הקידמיים הוא גבוה.
דוגמה פרקטית שתמחיש הכוונה,
תנסו לדמיין את עצמכם במשטח החלקת קרח לצד בלרינה עם מיני ....
אתם מנסים לשמור על עצמכם יציבים ולא ליפול תוך כדי התנועה המעגלית, אך מישהו דוחף אותך או מאיט אותך תוך כדי
מה קורה, אתם יוצאים משיווי המשקל נופלים על ה ...
זה אותו הדין לגבי הצמיגים.
הם על סף אחיזה ומגיע כוח "שאונס" אותם לנוע במהירות איטית יותר ועוד תחת ווקטור צידי.
במצב זה הם מאבדים אחיזה ומקבלים תת היגוי חריף.
במידה ואנחנו בעקומה ימינה, אנו עלולים למצוא את עצמנו נוסעים בנתיב הנגדי שממול.
בניגוד לרפלקס, דווקא לחיצה מתונה על הגז תחזיר הרכב לקו הרצוי.
פשוט צריך להחזיר האחיזה ולתגבר את הווקטור הקידמי.
מכיוון שרובנו נוהגים רפלקסיבית ולא נוהגים עפ"י התאוריות הפיזקליות,
מצב 4X4 בגשם עם טרנספר PART TIME (לא AWD או TOD ) מסוכן.
מתי בכול זאת מומלץ לשלב 4X4 בכביש גם עם טרנספר PART TIME ,
בכביש קפוא (קרח ברמת הגולן), בוץ חלקלק .
איך מבדלים מתי הכביש ממש חלקלק ונדרש 4X4 ,
כמרגישים שההגה "מרגרינה" (שום התנגדות לסיבוב) ו/או שכול נגיעה עדינה במצערת הגלגלים האחוריים מסתחררים.
סיכום,
רוב האנשים שדבקים בעניין שילוב 4X4 בגשם (בטרנספר PART TIME ),
הוא בגלל הטעות הנפוצה שלא שמים לב להבדל בין אחיזה "והורדת הכוח" מהמנוע לכביש .
מבחינתם זה אותו דבר.
הם פשוט מתייחסים רק לעניין "הורדת הכוח" בלי להבין שהוא רק ווקטור אחד מתוך 3 שפועלים על הצמיג.
פשוט לא רואים את "התמונה הכוללת" ורואים רק את עניין שיפור הווקטור הקידמי בלי להתייחס לצידי שמגיע בסיבובים ובעקומות.
מי שקרא עד כאן, יכול עכשיו להבין מדוע עם נעילה אוטומטית קל לאבד שליטה ולהסתחרר בכיכר עם מקדם חיכוך נמוך שמגיע "בהפתעה " (מים מהשקייה בקיץ).
מקווה שההסבר ממצה.
רענן
נ.ב - חושב שהתגובה של עידן מצויינת ושווה ציטוט :
QUOTE (idann1 @ 16.11.11, בשעה:22:42) יש כאן היסחפות. כשיורד גשם והכביש רטוב/סכנת החלקה, וכו' הפתרון אינו בשימוש "עזרים טכניים" שיאפשרו "לטוס על הכביש" החלק והרטוב.
עשרה קמ"ש פחות, לפעמים גם עשרים מבטיחים "פי ארבע בטיחות" ומניעת החלקה וזריקת זנב וזריקת חרטום וכיוצ"ב, מאשר שילוב הארבע על ארבע...
רענן, קראתי את התגובה שלך מתחילתה ועד וסופה, עדיין נשארנו באותו מקום (אני בדעתי שצריך לשלב ואתה הפוך) עיקר הטענה שלך אומרת שאונסים את אחד הגלגלים להסתחרר, א. מה שיסתחרר הוא בד"כ האחורי פנימי בזמן הפנייה, ב. גם בשטח זה קורה, מה הבעיה עם זה? למה פה לא ושם כן?
מה לגבי זה שלחצת על הבלם, וגלגלי הסרן האחורי עצרו, למרות שהקדמיים עדיין מסתובבים? קיבלת היגוי יתר! כאשר המרכזי נעול או כל וואריאציה אחרת של טרנספר על אותו מצב, המקרה הזה יורד מהפרק, יותר "קשה" לרכב לנעול סרן אחד כי יש עוד אחד שמסובב אותו.
לדורון
אני אנסה להסביר את עצמי בצורה שונה
כאשר אין דיפרנציאל אין מה שיפצה בין הבדלי המסלולים שהסרן הקידמי והאחורי עושים כך שאנחנו אונסים את הסרן הקידמי
לינסוע לכיוון מסוים אבל הלחץ שנוצר בגלל השוני במסלולים גורם לסרן הקידמי בדרך כלל לאבד אחיזה או שמרגישים
שההגה משחק ימינה ושמאלה ויש גם את ההסבר המדעי של רענן
נסעתי גם עם וגם בלי 4X4 על הכביש לדעתי האישית עדיף בלי
מ93 עד 2003 סופה מ2003 ועד היום טראנו
א. לא בהכרח שהאחורי פנימי יסתחרר . יש אפשרות שהקידמיים יאבדו אחיזה ולכן התת היגוי.
ב. בשטח זה קורה. אבל במהירוית הרבה יותר נמוכות ולכן זה מבוקר ונשלט.
לגבי הבלימה, בשביל זה יש עוצמת הבלימה החלשה מאחור + מערכת ה ABS למי שקיימת.
אין ספק שלבלימה והאצה (הורדת הכוח), שילוב 4X4 זה מצוין ! (ציינתי זאת גם קודם)
רענן
רענן שכחת להוסיף דבר אחד חשוב מאוד תפקוד הדיפרנציאל המרכזי ברכב שבא 4X4 קבוע הוא שונה מתפקוד דיפרנציאל מרכזי שבא קבוע 4X2 אבל בתנאים מסוימים ממלצים לשלב 4X4.
כמו בפטרול ההתנהגות כביש של הפטרול ב4X4 היא שונה לגמרי מזאת של הטויטה או הדיסקברי 3 ו4.
כנ"ל בטנדרים שבאים 2X4 קבוע ושאר המכוניות.