שלום
האם מרחק הבלימה, בעצירת חירום, גדל ברכב בו מורכבת מערכת ABS?
תודה רבה
עודד
Printable View
שלום
האם מרחק הבלימה, בעצירת חירום, גדל ברכב בו מורכבת מערכת ABS?
תודה רבה
עודד
תלוי בנהג. אם אתה נהג מירוצים רציני וממש טוב, אתה יודע לבלום בלימה דקרסיבית, באופן בו הגלגלים נמצאים כל הזמן במקסימום חיכוך עם הכביש- על סף נעילה.
לשאר בני התמותה, ABS מקצר משמעותית את מרחק הבלימה- כיוון שהוא מוודא שאכן החיכוך יהיה אופטימלי, עם מניעת נעילת הגלגלים. חשוב מזה- הוא מאפשר לך לתמרן בזמן בלימה, ולמנוע פגיעה באובייקט בגינו אתה בולם בלימת חירום.
זה נכון לכביש.
על כורכר או דרכי עפר עם אחיזה נמוכה- ABS הוא בעייתי, כיוון שעקומת ההחלקה- חיכוך של הצמיגים שונה משל כביש, אבל המערכת לא יודעת את זה.
אסף.
לא
במקרים שאליהם תוכנן אף מקטין את המרחק באופן משמעותי , בנוסף גם נותן לך היגוי בזמן בלימת חירום במצבים כאלה.
הקדמת אותי 8) טוב אני יוסיף שדיברתי על כביש...
שלום
תודה רבה על התשובות. כדי להבין קצת יותר מה משמעות "בלימה דקרסיבית"?כיצד לבצע? האם ה ABS עובד יותר על התחןם בין החיכוך הסטטי לדינמי ובכך בעצם מקטין את מרחק הבלימה?
תודה רבה
עודד
אני יכול להגיד לך מנסיון של המוסך
ה ABS הגדיל את מספר תאונות פגוש לפגוש . ואתה שומע את הנהג הרכב לא עצר לי !!
נכון שבבלימת חרום אין ספק שה ABS מוכיח את עצמו .
אבל כדאי לזכור שה ABS אוהב מרחק בלימה קצת יותר גדול .
חבל להוציא את האויר מכריות האויר בגלל 30 ס"מ של מרחק בלימה !!
היום מלוי אויר בכריות יקר מאד . :) :)
איציק
אם תסתכל על גרף של החלקה- מקדם חיכוך, על כביש, תראה שמהחלקה של 0 (גלגול טהור- אין כזה דבר) עד בערך 30% החלקה- מקדם החיכוך עולה מבערך 0, עד המקסימום שלו (0.7 עד 0.8 לצמיג נורמלי, כש0.7 זה צמיג שטח אגרסיבי ו0.8 זה צמיג כביש פשוט, 0.9 לצמיג כביש ספורטיבי במיוחד). מנקדה זו ועד 100% החלקה (גלגל נעול), מקדם החיכוך יורד עד לבערך 0.3. (כל המספרים מקורבים מאוד- זה משתנה עם הקרקע והצמיג)
http://www.geocities.com/haim_kotler...s/image005.gif
(הגרף מתוך http://www.geocities.com/haim_kotler/ , גם הוא העתיק אותו מן הסתם, אבל אני לא יודע מאיפה ולמי הקרדיט המקורי. בכל מקרה, במאמר של חיים אפשר להבין מה זו החלקה).
הABS, בלחיצה מקסימלית על הדוושה, שואף לתת מקסימום חיכוך בין הצמיג לכביש, ולפיכך מקסימום אחיזה ומקסימום בלימה. המערכת מודדת מהירות גלגל. כיוון שמהירות הרכב ידועה (ממחשב הרכב), ההחלקה ידועה. מה שנשאר לעשות זה לשמור על ההחלקה בתחום של קצת פחות מההחלקה שנותנת מקסימום מקדם חיכוך. ככה הABS עובד.
בלימה דקרסיבית, כמו שתלמד בקורס נהיגה מתקדמת, היא בלימה אותה אתה מתחיל בלחיצה מקסימלית על דוושת הבלם. במהירות נסיעה נורמלית זה לא יספיק לנעול את הגלגלים. המהירות מתחילה לרדת, עד שהיא מגיעה למהירות שהלחיצה החזקה כן מספיקה כדי לנעול את הגלגל. עכשיו מרפים מעט את הלחיצה וממשיכים להרפות אותה עם הירידה במהירות (משאירים את השריר ברגל מכווץ, כדי לא לשחרר בבת אחת את הדוושה). זה בניגוד לשיטת הפמפום (כמו שמישהו מהמדריכים שלי בעבר הגדיר פמפום- כבר לחצת על הבלם- עשית משהו טוב... למה לעזוב?? ) בה אתה נותן לגלגלים להינעל (אין שליטה, הבלימה לא טובה) ואז עוזב (והרכב לא בולם בכלל).
אזהרה- זה דורש הרבה תרגול והכרת הרכב. שיטת הבלימה הזו היא השיטה היחידה שיעילה לבלימה בעקומה או להתחמקות ממכשול ברכב בלי ABS. זו השיטה היחידה שמשאירה לך שליטה ברכב בזמן בלימה, והשיטה היחידה שתבטיח מרחק בלימה אופטימלי, כיוון שהרכב נמצא כל הזמן בסף נעילה. אבל מאוד לא פשוט ללמוד את זה- וצריך המון תרגול עם מדריך טוב.
עדיין, ABS ייתן לך לבלום ישר גם כשצד אחד של הרכב על כורכר והשני על אספלט. ABS ייתן לך לשלוט ברכב גם כשיש גלגל אחד על מעט חצץ שנשפך על הכביש ממשאית באמצע סיבוב.
אבל אל תבינו לא נכון- ABS הוא לא קסם. בסחיפה של 4 גלגלים, לדוגמא- המערכת לא יודעת לזהות שמשהו לא בסדר, ואפשר לאבד שליטה. אז בכל מקרה צריך להיות זהירים.
אסף.
לא הבנתי את זה.ציטוט:
במהירות נסיעה נורמלית זה לא יספיק לנעול את הגלגלים. המהירות מתחילה לרדת, עד שהיא מגיעה למהירות שהלחיצה החזקה כן מספיקה כדי לנעול את הגלגל
למה שעם אותה עוצמת לחיצה על הבלם, לא תצליח לנעול גלגלים, ובמהירות נמוכה יותר כן תצליח?
כי החיים לא כל כך פשוטים.
תיאורטית, יש אחיזה מקסימלית= משקל על הגלגלX מקדם חיכוך. בשביל לנעול את הגלגל, כוח הבלימה צריך להיות גדול מזה- מומנט הבלימה שמפעיל הקליפר צריך להיות גדול מהאחיזה המקסימלית,X רדיוס גלגל, לחלק לרדיוס הדיסק.
במציאות, האינרציה של מסת הרכב מוסיפה המון כוח שמתנגד לבלימת הרכב. כיוון שהתגובה היחידה לכל הכוחות שהרכב מפעיל היא במגע של הצמיג עם הקרקע, האינרציה הזו מתנגדת, בסופו של דבר לכוח הבלימה (נסה לצייר לך דג"ח של הגלגל בבלימה, תשתמש במאמר של חיים בתור בסיס, ותוסיף אינרציה). ככל שהמהירות גדולה יותר- יותר אינרציה.
עכשיו, עזוב את הדיבורים (ההסבר גם די פשטני, ולא כולל העברת משקל, לדוגמה)- צא ובלום (לא בכביש ציבורי, כמובן. מגרשי חניה גדולים מצויינים לשטויות האלה). שים לב שב80 קמ"ש בערך, ומעלה, בבלימת חירום במכונית ממוצעת, יש ירידה במהירות לפני שהגלגלים ננעלים.
אסף.
ז"א אומרת, שהחלפת צמיגים (מידות, פרופיל), בעצם גורמת למחשב ה-ABS לקחת החלטות שגויות?ציטוט:
נכתב במקור על ידי asafk
אסף, אם אני מבין נכון את מושג האינרציה שלך, אז אתה בעצם מדבר על כוח שנוסף על הגלגלים הקדמיים, בנוסף למשקל הרכב הקדמי הרגיל שפועל עליהם (ולכן הקפיצים "קורסים" ) , ולכן ניתן להפעיל על הבלמים יותר כוח לפני שהם יינעלו.
אבל הכוח הנוסף הזה? האם הוא לא פונקציה לינארית של כוח הבלימה? (של התאוטה) (שהיא זהה-אמרנו) . לדעתי כן. תסתכל על רכב בבלימה חזקה-האף שלו יעלה חזרה למעלה רק בסיום הבלימה, ולא כפונקציה של המהירות.
אם תתעקש, אני אפתח בערב נוסחאות על רכב דמיוני, אבל לדעתי הכוח בין הגלגלים הקדמיים לכביש לא ישתנה כפונקציה של המהירות בתנאי עוצמת בלימה קבועה.
בינתיים, בנפנופי ידיים, בלימה בעוצמה קבועה תגרום לכוח קבוע מכיוון מרכז הכובד כלפי קדמת הרכב. הכוח הזה מפעיל כוח קבוע על הגלגלים הקדמיים כלפי מטה, ועל הגלגלים האחוריים כלפי מעלה.
אתה יכול להראות נוסחאות שמוכיחות את מה שאתה אומר?
אגב, אל תשלח אותי לניסוי מעשי, משתי סיבות:
1. יש לי שתי מכוניות, עם ABS, וכשהג'יפ שלי יגיע ל80 קמ"ש אני כבר אסע לטייל איתו במקום לקשקש כאן :wink:
2. זה לא שאני לא מאמין לנתון הראשוני שלך, אני פשוט עוד לא הבנתי למה.
לפי איך שאני מבין מבין את הנוסחה בריבוע הצהוב - היא מדברת על משהו כמו "התנגדות הצמיג להחלקה" , ואין שם שום איזכור למסה ולתאוצה.
עכשיו, כמה שהמהירות גדולה יותר - ה"אחוז" יהיה קטן יותר, במילים אחרות, ההסתברות להחלקת הצמיג, בפני עצמו, יורדת ככל שהמהירות עולה.
למה? אין לי מושג, זה אסף שם את הנוסחה הזו.{ וגם המאמר לא כל כך מסביר את זה }
אני יכול לנסות - ריבוע הגומי {במאמר } נע במהירות מסוימת בשני צירים - מטה-אחורה, ואז - לפני שהוא מגיע לנקודה בה הוא אמור להתחיל לנוע מעלה-אחורה, בא הכביש ומפריע לו, ובעצם בולם את תנועתו לאורך ציר המעלה-מטה { מי שגדל על רחוב סומסומ יודע על מה אני מדבר }נניח ציר Y, כתוצאה מהבלימה הזו נוצר כח F - שהוא בעצם - מהירות הריבוע בציר Y כפול תאוטה הקרובה לאינסוף, לפי הדיאגרמה של התפלגות כוחות החיכוך בחלק הצמיג שנוגע בכביש, רוב הכח מיתקבל ממש לפני שהצמיג "עוזב" את הכביש - שזה בעצם מעין נקודה מתה של אותו ריבוע, שם תנועתו כלפי מטה נבלמה סופית ומתחילה תנועתו כלפי מעלה. שם יש את העיוות הגדול ביותר של פני הצמיג.בנקודה זו הריבוע נע אך ורק בציר ה X.
עכשיו - ככול שהמהירות גדולה יותר - אז F יהיה גדול יותר, בגלל שמהירות הריבוע בציר Y תהיה גדולה יותר והתאוטה גם.
מה, לא?
וואי, וואי, וואי, מה עשית מהנוסחה המסכנה הזו?
כולה נוסחה שאומרת שאם הגלגל מסתובב ב80 קמ"ש והרכב נוסע 100 קמ"ש אז הצמיג ב20 אחוז החלקה.
אגב, אסף, בדקתי עכשיו את מה שביקשת:
ראשית, הרכב נועל גלגלים (יותר נכון, ABS מתחיל לעבוד) גם ב120 קמ"ש וגם בקצת יותר (דיזל, זה המהירות הסופית שלו :cry: ) .
שנית, ב120 קמ"ש הבאתי את הרכב לסף נעילה (חריקות קלילות מהצמיגים- ABS עדיין לא עובד) ונשארתי כך עד לעצירה. לא הצלחתי להגיע למצב שבירידה למהירות מסוימת הגלגלים ננעלים פתאום. ניסיתי מספר פעמים ולא הצלחתי.
התאמנת אצל און ?ציטוט:
נכתב במקור על ידי asafk
בדקתי היום ב150 קמ"ש-אותן תוצאות. הרכב נועל גלגלים בלי למצמץ. הגעה לסף נעילה במהירות הזו והשארות על הבלם, באותה עוצמה, עד למצב עמידה, גלגלים לא ננעלו.
שלום
תודה רבה על התשובות, דיי מעניין הנושא. כאשר הסתכלתי בסרטון בלימה עם ABS נראה היה שמחזוריות בלימה שיחרור הוא קבוע ללא תלות במהירות הרכב. כלומר בהתחלה עצירה מלאה ולאחר מכן שיחרור גלגלים למספר סיבובים קבוע ושוב נעילה. האם זה מה שקורה בפועל אולי משום שמערכת ממוחשבת שמודדת בכל רגע את מהירות הגלגלים והרכב וחליטה כיצד, איך, מתי ולכמה זמן לנעול את הגלגלים, היא פשוט יקרה מידי לרכב עממי?
תודה רבה
עודד
וואלה, אין לי תשובה לזה. אני אתחיל לחפור קצת, למצוא הסבר טוב. :roll: :roll:ציטוט:
נכתב במקור על ידי חנן א.
אסף.
חברה אני אפשט שאלה שיש לי
אני נהג חסר נסיון לא יכול אפילו לבטא חלק מהמילים שאתם נוהגים לפיהן.
בלימת חרום דרכתי בכל המשקל שלי (וזה לא מעט) על דוושת הברקס. אין לי מכשולים אני יכול להמשיך ישר לנצח.
שני רכבים זהים בדיוק אחד עם ABS אחד בלי ABS אצל מי מרחק הבלימה יותר ארוך יותר ולמה?
תודה אלון