תגובה: שאלה בנוגע לתיבות העברה
זה בדיוק מה שסוף המשפט בציטוט שהבאת מסביר - דיפרנציאל. במקרה הזה מדובר על דיפרנציאל בסרן שאם הוא פתוח אז מאפשר את העברת הכוח (מומנט) לגלגל שלו פחות אחיזה. זה משפיע על כל החלוקה, אפילו אם הדיפרנציאל המרכזי (של הטנרנספר) נעול.
מצטער, לא מצליח להבין.
תקן אותי אם אני טועה, אבל דיפרנציאל (אורכי או רוחבי) תפקידו לאפשר שוני (דיפרנס) במהירות של שני גלי ההינע (או הציריות).
עדיין נשגב מבינתי איך שני גלי הינע, אשר מקבלים את הכוח מאותו מקור, מקבלים ממנו מומנטים שונים. מבקש הסבר טכני קצת יותר מפורט...
אם הבנתי נכון אז בעצם הדיפרנציאל מאפשר הפרש מהירות בין גלי הינע / ציריות.
ברגע שהדיפרנציאל נעול, אז גלי ההינע / ציריות מסתובבים במהירות זהה.
במצב כזה, ברגע שגלגל אחד עולה באויר = אין כמעט הנתגדות לסיבוב שלו = המומנט המופעל עליו קרוב לאפס.
במצב בו לצורך העניין שלושה גלגלים באויר, ואחד על הקרקע (ברכב עם נעילה אורכית ושתי רוחביות) כולם יסתובבו באותה מהירות, המומנט על שלושת הגלגלים שבאויר ישאף לאפס, והמומנט המופעל על הגלגל הנאחז יהיה שונה משלושתם.
בעצם מכיוון שמומנט דורש התנגדות בצד השני כדי להתקיים, ומכיוון שכמות המומנט היא תוצאתית להתנגדות המופעלת על הגלגל, המומנט המופעל על כל גלגל בעת נסיעה הוא שונה משלושת האחרים?
אני עונה לשאלה המקורית שלך - לגבי שוויון המהירויות בין שני גלי ההינע משני צידי תיבת ההעברה, למרות שהכוח ביניהם לא שווה.
נעשה זאת פשוט.
שני גלי ההינע מחוברים זה לזה. קוראים לזה צימוד מכני.
תרים את שני הגלגלים האחוריים באוויר, על בוקים, שלב 4X4 וסע. מה יקרה? אתה לא הולך לעשות את זה כי אתה יודע מה יקרה.
הקדמיים ימשכו את הרכב קדימה והוא ייפול. על גל ההינע הקדמי הופעל מספיק כוח כדי להזיז את הרכב, מה הכוח שהופעל על האחורי? בערך כלום.
איך אני יודע? כי הגלגלים הסתובבו חופשי באוויר, ולא פעלה עליהם שום תגובה. זוכר את סבא ניוטון? לכל פעולה יש תגובה. ולהיפך. כלומר אם הגלגל באוויר, המומנט שפועל בציריה שלו הוא אפסי, ואם שני האחוריים באוויר, המומנט שפועל על גל ההינע האחורי עדיין אפסי.
אבל שני הגלים הסתובבו באותה מהירות, כי בתוך התיבה הם מחוברים אחד לשני.
אסף.