כשפוליטיקאי אומר לכם לבן, הוא מתכוון לשחור.
אם הוא אומר לכם שעכשיו יום, תדליקו אורות, כי בעצם לילה.
אישית, לא הייתי שואל פוליטיקאי אפילו מה השעה - כי סביר להניח שהוא ישקר לי.
כשנחשפה תוכנית משרד התחבורה להטיל עלינו "מס נסועה" באמצעות מכשיר ניטור ייעודי, מיהר כבוד השר כץ להכחיש ו"להקפיא את המכרז" למכשירי ניטור ייעודיים. זה היה ברור שאם השר מכחיש, סימן שהתוכנית כבר סגורה לפרטי פרטים ויוצאת לדרך...
אז בבקשה: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4443473,00.html
בזמנו דובר על ניסוי, פיילוט, שבמסגרתו יותקנו מכשירים כאלה במכוניות של אזרחים מתנדבים, תמורת תשלום. אישית הייתי בטוח שיהיו מספיק קליינטים לניסוי כזה - כל מיני משועממים כאלה שמתנדבים במשטרת התנועה למשל, או נאמני ניקיון/איכות סביבה למיניהם, שטינקרים של מס הכנסה או סתם כאלה שאהבו להלשין על החברים שלהם למורה עוד בכיתה ב'.
אבל התבדיתי. מוזר, אבל למרות ההבטחה לתשלום, כנראה שלא היו קופצים רבים להשתתף בפיילוט. בכל זאת, זה מהלך שבו הרשויות נכנסות לך לתוך החיים בצורה די בוטה. סופרים לך קילומטרים, יודעים כמה מהר נסעת ובעיקר לאן ומתי - ואני מנחש שגם לטרחנים הכי גדולים יש חיים פרטיים שהם מעדיפים שיישארו כאלה. אז המדינה מצאה פיתרון קל וזמין - התקנת המכשיר בכלי רכב שבבעלותה. בינתיים.
יודעים מה? זו זכותה המלאה ואם זה היה נשאר במכוניות של מינהל הרכב הממשלתי נטו, לא היתה לי טענה.
אבל, וזה אבל גדול - במדינת ישראל אני חי. מספיק זיתים אכלתי בחיים, אז שלא ינסו לדחוף לי עכשיו קקי של עז ולספר לי שזה זית סורי דפוק ומשובח. ובעברית פשוטה - אפשר כבר להתחיל לנחש מתי המדינה תתקע לכל אחד מאיתנו מכשיר כזה מתחת לדשבורד.
מה עסק המדינה אם באוטו הפרטי שלי, כל עוד לא עברתי על החוק, האם בלמתי לפני פניה או בתוך פניה וכמה חזק, או האם וכמה האצתי ביציאה ממנה?...
כמה חזק בלמתי? הרי בסופה כל האטה לפני רמזור זה נוהל בלימת חירום.
כמה מהר האצתי? יש האצה של היילקס, ויש של סופה, ויש של ב.מ.וו 330i ויש של פורשה 911....
מה הקשר בין זה לבין בטיחות וכמה תאונות זה ימנע?...
תאמינו לי, ייקח יותר זמן למצוא את החוליה החסרה באבולוציה מאשר להוכיח את כל הקשרים האלה.
דבר אחד בטוח - יהיה קל מאוד לתרגם את כל הנתונים האלה לכסף. כסף שיישדד מאזרחי מדינת ישראל בצורת מיסים.
כמובן, בראש ובראשונה מס מהירות (המכשיר הזה בעצם מייתר את כל מצלמות המהירות החדשות שעלו לנו - לכם ולי - המוןןןן כסף)
וגם מס תאוצה
מס פניה
מס "בלימה אגרסיבית"
מס "הפניית הגה חדה מדי"
אולי גם מס רוורס? כדי שלא תחשבו שאם תיכנסו לחנייה ברוורס המכשיר יספור אחורה...
כמובן מס על שימוש בדיבורית
ומה דעתכם על מס מזגן? הרי מדובר בפינוק ומותרות. המזגן מעלה את צריכת הדלק = נפלט יותר זיהום = צריך להעניש אותנו על זה, לא?
ואולי מס על הפעלת החימום בחורף?
ואולי מס על חיטוט באף בזמן עמידה בפקק? (הרי לחטט באף ולמולל בין האגודל לאצבע קוזלאך קטנים שעשויים מהתוצרת הטריה/חמימה זה כיף גדול - מגעיל אבל עדיין כיף - וכבר הסכמנו שעל כל הנאה יש לשלם מס למדינה!)
ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה. המכשיר יישב על מחשב הרכב כמו עלוקה, ימצוץ להנאתו נתונים וינטר הכל מכל. כולל ובעיקר את שם הנהג. כדי שתהיה כתובת לדו"ח ולמשלוח השובר לתשלום.
התירוצים, איך לא, הם "בטיחות", ו"איכות הסביבה". ותסמכו על כבוד השר ויועציו, יהיו עוד שלל רעיונות יצירתיים. לא ירחק היום ואולי ימצאו קשר גם ל"בטחון המדינה", שזה תירוץ קלאסי שתמיד עובד חזק במשטרים פשיסטיים ו/או טוטליטריים. ומי שלא מבין על מה אני מדבר, שיקרא כמה ספרים שיזכירו לו עד כמה מידע = כוח, ומה קורה כששלטון נעשה שיכור מכוח.
ג'ורג' אורוול מתהפך בקברו. לא פחות. כי המכשיר הזה הוא הפשיזם הטוטליטרי בהתגלמותו, ואישית סתם חבל לי שחברה רצינית כמו פוינטר, כן, דווקא פוינטר, נתנה לזה יד.
אין ל יכלום נגד פוינטר כי ברור שזה רק ביזנס. ואם לא פוינטר, אז יהיה מישהו אחר - ואם כבר אז אני דווקא מפרגן לפוינטר על ההצלחה כי הם תומכים בנדיבות בספורט מוטורי וכו' וראויים להערכה גדולה על זה. אבל סתם צרם לי.