תגובה: מה עדיף צר או רחב?
בוא ונאמר שמה שאנחנו רוצים מהצמיג זה קודם כל אחיזה. בלי אחיזה גם הג'יפ הכי נעול ומשופר בעולם לא מתקדם. אפילו לא ס"מ אחד.
אז רחב או צר? נכנסים עוד כמה פרמטרים כמו משקל הצמיג והשפעתו/העומס שהוא מפיל על המכלולים, דיוק ההיגוי ואחיזה בכביש ובשביל. ציפה/חיתוך בבוץ וכו'.
כביש: הרכבים שלנו הם רכבי טיולים והם נדרשים להתמודד עם מגוון רחב של תרחישים. גם בטיול הכי אקסטרים שתעשה, עדיין אתה נוסע אליו בין 50 ל-200 ק"מ על הכביש. לכל כיוון. והתנהגות הצמיג בכביש חשובה - אחיזה, שקט, נוחות, ויברציות וכו'. צמיג רועש, קשה, או כזה שגורם לרכב לשייט או לוברץ או כזה שאוחז רע ומחרבן את ההיגוי ודורש ממך מהירות איטית ועירנות מוגברת, מעייף אותך. גורם לך להגיע לשטח כשאתה מותש ולחזור הביתה מפורק לגמרי. בגדול, צמיג צר יחסית מתפקד טוב יותר בכביש ואפילו יחסוך לך קצת דלק.
שטח: סוגי השטח בישראל הם מאוד מגוונים - יש סתם שבילי שדות או כורכר ויש טרשים ויש סלעים/בולדרים ויש דיונות - וחלק מהמסלולים עשויים להפגיש אותנו עם כל אלה גם יחד. חוץ מזה יש גם בוץ בחורף ואולי גם קצת שלג בירושלים ובצפון. באופן כללי מאוד, צמיגים רחבים יותר מכילים יותר אוויר, מאפשרים הפחתת לחץ משמעותית יותר, אוחזים יותר ועובדים טוב יותר בשטח. זה כמובן מאוד כללי ויש תרחישים יוצאי דופן - לדוגמא, בבוץ לא עמוק מאוד ובשלג שיורד בישראל שאינו עמוק - דווקא צמיג צר "חותך" טוב יותר את השכבה העליונה ואוחז טוב יותר בתשתית הכביש/שביל המוצקה יותר.
רובנו מסתפקים בסט צמיגים אחד שאמור לדעת להסתדר בכל התרחישים האלה, ומטבע הדברים דרושה איזו שהיא פשרה שתיתן תוצאה סבירה עד טובה בכולם. לטעמי, רוחב "נכון" לצמיגים ברכבים בסדר הגודל שלנו כמו סיקס/סופה/רנגלר וכו' הוא 10.5 - 12.5 אינץ'. זה גם הרוחב המקובל ברוב צמיגי השטח שאנחנו משתמשים בהם בקטרי 31-33-35.
מה שבטוח - קוטר הצמיג משנה המון. תבחרו בצמיג הכי גדול שיצרן הרכב מאפשר לכם.
על זה דיברתם אחרי שהלכתי לישון..?
רחב עדיף, מה שמחזיק את הרכב או מה שמייצר אחיזה זה חיכוך .
יותר שטח מגע- יותר חיכוך
בת מצלצלת לאמה ובהתרגשות רבה מספרת שהיא רוצה להתגרש מבעלה משה.
"כל מה שהוא רוצה זה סקס, בקר, צהרים, ערב, לילה - סקס...סקס...סקס..סקס...ועוד פעם סקס!
כשהתחתנתי איתו , איברי המוצנע היה בגודל 5 אגורות ועכשיו הוא רחב כמו 5 שקלים! די נמאס לי!"
"תקשיבי לי", עונה האם ואחר כך תעשי מה שאת רוצה:
"את נשואה למיליונר, את גרה בבית יפהפה עם בריכה בקיסריה, יש לך ג'יפ מרצדס,
את מקבלת סכום אגדי לבזבוזים, נוסעת לחופשת חלומות 6 פעמים בשנה,
ואת רוצה להגיד לי שאת כל זה את רוצה לעזוב בגלל 4 שקלים ו 95 אגורות?"
בטיול בתאילנד, החליפו לנו לפני עליה (רמת קושי בינונית מינוס) טנדר עם צמיגים רחבים בטנדר עם צמיגים צרים (שניהם טויוטה ויגו משופרים).
לשאלתי למה להחליף, המדריכים טענו שהטנדר עם הצמיגים הדקים עולה טוב יותר.
אישית, לא נשמע לי הגיוני, אבל זה הסיפור.
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
דידו
על זה דיברתם אחרי שהלכתי לישון..?
יותר שטח מגע- יותר חיכוך
אם אני זוכר נכון איך התיחסות לשטח המגע במשוואה של החיכוך.
אלה רק מקדם חיכוך ונורמל (מסה).
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
דידו
יותר שטח מגע- יותר חיכוך
אחיזה זה לא רק חיכוך או יותר נכון חיכוך זה לא רק שטח מגע.
שטח זה לא אספלט או בטון אחידים עם מקדם חיכוך קבוע, אלא משטח לא אחיד, במקדם החיכוך ובצורה.
ולכן צריך איזון בין שטח הפנים לבין משקל הרכב, כי רחב מידי יכול בתנאים מסויימים לגרום לציפה וחוסר אחיזה.
זה בולט בנסיעה בשיפוע על מצע משוחרר, וראו את יפה בסרטון של התפלץ 6x6 של ברוך שלא הצליח לטפס החוצה מתעלה, הגלגלים מסתובבים ומחליקים בלי לחפור פנימה.
וכמובן יש גם מבנה הסוליה.
רחב וחלק או צר יותר וגס?
או רחב וגס..
אז אם מתייחסים לרגע רק לנושא העבירות ששלמה פתח איתו, בשטח סלעי, הייתי מעדיף צמיג רחב וגמיש, עם סוליה אגרסיבית ש״ימצא״ אחיזה הרבה יותר מאשר צמיג צר.
זה יכול להיות שן אחת, או דופן שמתחככת בנק אחיזה היחידה שיעשה את ההבדל.
בעצם, בשטח, למעט חול, ובוץ דליל מאד, בכל מקום הייתי מעדיף רחב על צר, כל עוד לא הגזמנו ברוחב.
Slowly..
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
בעצם, בשטח, למעט חול, ובוץ דליל מאד, בכל מקום הייתי מעדיף רחב על צר, כל עוד לא הגזמנו ברוחב.
Slowly..
צמיג צר בחול?.....
בחול אנחנו רוצים שטח פנים רחב של הצמיג כדי להקטין את הלחץ על הקרקע ולייצר יותר ציפה.
אם מנטרלים את כל ההשפעות הנלוות לרוחב הצמיג כמו משקל וחוזק כתפיים,
צמיג רחב עדיף בכל מקום בו רוצים "לרחף" על פני השטח - חול בוץ עמוק פודרה דרדרת ובסלעים, ששם חשובה האחיזה שצמיג רחב יוכל להשיג טוב יותר מצמיג צר.
לעומת זאת השלג ישראלי... ובשבילי בוץ אחרי גשם עדיף צמיג צר שמבקע את החלק העליון והבעייתי.
אני זוכר שב2004 יצאנו לטייל כמה חברים והגענו לעליה גם דרדרת ופודרה, אחרי שטילנו בחולות זיקים ששם הורדנו אויר כולנו פירפרנו בעליה בשלב מסוים כאילו נסענו על גולות. כש"הקשיש" הציע למלא אויר צחקנו עליו... אבל הוא היחיד שעלה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
דרור ברלי
צמיג צר בחול?.....
בחול אנחנו רוצים שטח פנים רחב של הצמיג כדי להקטין את הלחץ על הקרקע ולייצר יותר ציפה.
בהחלט לא צר בחול, תוצאה של הקלדה בטלפון שלא ברצף.
Slowly..
אז מה בעצם היצרנים יודעים שאנחנו הצרכנים עושים הפןך?
כל הרכבים הקשוחים מצוידים מהיצרן בצמיג צר וגבוה, כנ"ל כל צבאות העולם..
רק שיוצאות גירסאות פוזה וכביש מנפחים את רוחב הצמיגים בהגזמה.
ואולי אפשר לסכם שאין נכון ולא נכון ואין שחור ולבן...
הרכב הוא מכלול של פשרות והכל משתנה ע"פ הרכב הספציפי ו"לאן הנהג מכוון את ההגה?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
e-Pit@m
ממש לא נכון.
Slowly..
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
e-Pit@m
אז מה בעצם היצרנים יודעים שאנחנו הצרכנים עושים הפןך?
איזה רכבים קשוחים בדיוק?
דיפנדר?
הוא מגיע עם 7.50/16 צר במיוחד. עם כל הכבוד (ויש הרבה כבוד) קצת קשה להתפעל מיכולת התנועה שלו בחולות למשל. רוב הדיפנדרים האזרחיים נוסעים על 235/85, עדיין לא רחב מאוד, אבל רחב משמעותית מהמקורי.
צה"ל לדוגמא מרכיב עליו צמיג 265/75 שהוא כבר רחב יחסית לכל הדעות.
היילקס הגיבור הגיע עם 205/16 צר - אבל כל מי שרוצה ממנו לממש את פוטנציאל השטח הגבוה שלו עובר ל-31/10.5/15 "רחב".
ומה זה "צר וגבוה"?
31/10.5/15 הפופולרי נחשב "רחב". האם 33/10.5/15 ברוחב זהה אבל בקוטר גדול ב-2 אינץ', הוא "גבוה וצר"?
או 33/12.5/15 הוא רחב. האם 37/12.5 הוא "גבוה וצר"?
בסופה 3 צה"ל משתמש בצמיג 245/70/17 - לא הכי רחב, ובאותה מידה רחוק מלהיות צר.
המידה האופציונית בסופה 3 היא ברוחב 265 - "רחב" לכל הדעות ובדגם הסיור פגשנו בצמיג רחב עוד יותר (וגם קוטר גדול יותר). אז מה זה אומר?
לא יודע מה השיקולים המנחים של כל צבא וצבא בעולם. אבל אני מנחש שלמחיר ולעמידות יש משקל רציני.
למעט יחידות סיור וניוד וכמובן יחידות מיוחדות עם דרישות ספציפיות (שמה שמשותף לכולן הוא רמת הכשרה ונהיגה גבוהה אלפי מונים מאלה של נהג צבאי ממוצע), רוב רכבי השטח הצבאיים הרגילים בד"כ לא נדרשים ליכולות עבירות יוצאות דופן.
הוא כן גבוה, ומצד שני לא ממש צר.
הפרופורציה שלו אידיאלית לדעתי, כי גם רחב מדי זה לא מציאה. חבל שהוא לא מספיק נפוץ.
אבל הכל יחסי בחיים, כנראה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
e-Pit@m
אז יכול להיות שאני הוזה... לי נראה שרוב חיי רוב הרכבים הצבאיים שראיתי נעלו צמיגים צרים וגבוהים.
אני מכליל גם משאיות וגם את ההאמר..ה37 יחסית לגובהו איננו צמיג רחב..
לדעתי צר וגבוה זו פשרה טובה יותר מרחב ומעט נמוך יותר.
הגובה תמיד יותר קריטי. לעבירות . לנוחות .
על מצב נתון וחוזק מכלולים מסויים נראה לי שחוץ מלדיונות.. עדיף צמיג גבוה יותר ב2" מאשר רחב יותר ב2"
אתה נכנס עכשיו לשדה שלם של מוקשים..
קוטר גדול מפעיל יותר עומס מאשר רוחב וסיכוי גבוה יותר לשבור משהו בדרך מאשר תוספת של 2 אינצ' לרוחב.
ואם אתה קורא לצמיג של האמר צר, אז אנחנו מדברים על אותו הדבר במילים אחרות.
כי צמיג 34 על 255 רוחב נראה לך צר כי זה ביחס לגובה, ואותו הרוחב על קוטר קטן יותר היה נראה לך רחב?