הכותרת קצת ילדותית, אבל האם בקרת היציבות בג'ימני החדש יכולה להוות תחליף לנעילה מכאנית (או לפחות להתקרב לתוצאות שלה)?
Printable View
הכותרת קצת ילדותית, אבל האם בקרת היציבות בג'ימני החדש יכולה להוות תחליף לנעילה מכאנית (או לפחות להתקרב לתוצאות שלה)?
בג׳ימני החדש על פי הדיווחים יש גם בקרת אחיזה אפקטיבית. וכן... זה במקום נעילה. כמעט.
אסף.
במצבים הקיצוניים זה לא בדיוק כמו נעילה.
אבל ב-99% מהמקרים, האפקטיביות מאוד דומה. זה עובד, ועובד מצוין.
דרור ראיתי את הכתבה שלך, אני יודע שהכלי היה סטנדרטי אבל אולי יצא לך לבדוק אותו במצבים של הצלבות רציניות, האם ידוע לך מה נקודות התורפה ואיפה יכול להווצר בלאי מוקדם?
דווקא יצא לי. הרבה יצא לי. למעשה, בזה התעסקתי ושיחקתי כמעט כל היום. כי זה כל כך כיף.
המבחן יתפרסם כאן מחר.
בלאי מוקדם של מה?...
זה אותו ג'ימני הותיק והטוב עם כל החסרונות והיתרונות כמו שאתה מכיר (או שאתה לא מכיר, אז תחכה למבחן).
ההבדל הטכני היחיד הוא תוספת של בקרת יציבות ובקרת משיכה.
מנסיוני המועט עם ג'ימני אני יודע שהגיר האוטומטי קצת רגיש בשימוש מאומץ לאורך זמן.
הג'ימני הכחול מהמבחן ב-2008 עבד מאוד קשה באותו מבחן/טיול וחימם את הגיר.
הגיר החל להחליק ולהסריח עוד בשטח והאוטו לא כל כך רצה להמשיך לנסוע בחזרה הביתה בעלייה ארוכה על הכביש.
נאלצנו לעצור ולהמתין עד הגיר יתקרר על מנת להמשיך לנסוע. אבל זה היה רכב הדגמה עם פז"מ רציני, שבע מעללים והתעללויות - בידי עיתונאים, לקוחות וכו'. אני משוכנע לחלוטין שאותו רכב בידיים פרטיות ובשימוש שפוי היה זוכה לחיים מתחשבים יותר ומפגין את העמידות הרגילה והטובה.
מצד שני, מכיוון שאין הרבה מומנט במנוע המקורי של הג'ימני, הגיר האוטומטי מקל מאוד על הנהיגה בסיטואציות של נהיגה טכנית איטית, היכן שהמצמד בדגם הידני עלול לסבול משחיקה מהירה בשל הצורך להחליק אותו בתכיפות, במיוחד אם מגדילים מידת צמיגים.
הפתרונות, כרגיל לג'ימנים/סמוראים/ויטארות משופרים (ידניים או אוטומטיים, לא משנה) שעושים עבירות קשה בתדירות גבוהה - קיטים של יחסי העברה נמוכים יותר לטרנספר. יש כאן הרבה בעלי נסיון שיוכלו לחלוק ידע.
תודה על התגובה העשירה, יש לי ג'ימני אוטומט ומכיר חלק מהדברים שציינת. השאלה שלי הייתה האם שימוש מרובה במערכת הבקרה כנעילה בשטח טכני תביא לבלאי מואץ של המערכת עצמה? או במילים אחרות, האם זה באמת תחליף או שבכל זאת האמינות המכאנית של הנעילות הפשוטות עדיפה בשימוש מוגבר?
ההבדל העקרוני בין בקרת אחיזה לבין נעילה הוא זה:
גם במערכת בקרת אחיזה אידיאלית, הגלגל עם האחיזה שדוחף את הרכב (זה שמפרפר נבלם על ידי המערכת) מסתובב במהירות כפולה בדיוק מאשר אם הדיפרנציאל היה נעול.
יחס העברה של הילוך כוח מקטין את מהירות הגלגל בכפולה של שתיים נקודה משהו.
כלומר, מעשית:
ג'ימני בלי נעילה אחורית, עם מערכת בקרת אחיזה שעובדת מצויין, שנוסע בLow = ג'ימני עם נעילה אמיתית שנוסע בHi
מכאן תעשה חשבון לגבי בלאי.
אני חושב שהכוונה כאן היא לבלאי משני. כמו שאנחנו מכירים מכלים אחרים עם בקרת אחיזה, המערכת עובדת בעזרת הפעלה של בלמים (למעשה יצירת התנגדות לגלגל החופשי מאחיזה על מנת שהכוח יעבור גם לגלגל שיש לו אחיזה). לכן יש בלאי של רפידות ודיסקים. מצד שני זה בלאי באמת זניח שאם מתמחרים אותו מול נעילה, מחיר הנעילה שקול לבערך שנתיים של בלאי... כמובן תלוי באינטנסיביות השימוש.
אסף.
מחיר סט בלמים קומפלט + עבודה לגימני עולה כ1200 שקל (כל ה4)
נעילת לוקרייט עולה (דרך איביי) כ1500 ש״ח על האוטו.
אני לא רואה איך נעילה פחות משתלמת.
שלא לדבר על זה שהעבירות הרבה יותר טובה עם נעילה אמיתית .
...כי המערכת כבר קיימת על הרכב ועל נעילה צריך לשלם. אז נגיד שתחליף סט רפידות אחרי שנתיים במקום אחרי ארבע (לפי 15000 קמ בשנה) - זה אומר ששנתיים בלאי מקביל לנעילה אחת מה עוד שהמערכת מדמה מעילה בשני הסרנים ולא רק באחורי...
כמו שכתבתי - זה מאוד תלוי באינטנסיביות השימוש וכמובן גם בשאלה של אוטומטי (בלאי טבעי של רפידות כמעט כפול מבידני).
אסף.
תנסה פעם בשנה, וז לא רק רפידות.
הכוונה לרכב שמטייל פעם בשבועיים מינימום. ולא בשבילי קק״ל
בנוסף לזה, שוב, לא משנה כמה היא טובה(למעט בסופה 3 , מת לדעת מה יש שם בפנים) היא לא משתווה לנעילה אמיתית. גם בהנחה שרק האחורי נעול.
זה אכן שימוש אינטנסיבי..
אסף.
דרור לא הבנתי,יצא לך כבר לבחון את בקרת האחיזה של הג'ימיני החדש בשטח?
מנסיון עם רכב אחר לגמרי, דימקס 2014 עם בקרת אחיזה, המערכת עובדת אבל רחוק מאוד ממערכות מקבילות ברכבים אחרים (דיסקסרי 2/לנדקרוזר), וממש ממש רחוק מרכב עם נעילה.
לדעתי זה תלוי ברגישות של המערכת להפרשי מהירויות בין הגלגלים.
בדימקס גיליתי 2 דברים:
1. חייבים לנסוע במהירות מינימאלית גבוהה יחסית כדי שהמערכת תיכנס לעבודה באופן יעיל.
2. אם נכנסת להצלבה שעצרה את הרכב בשיפוע תלול, המערכת כמעט ולא מסוגלת לייצר התקדמות. הגלגל המסתחרר חייב להסתחרר ארוכות לפני שהמערכת נכנסת לפעולה וגם אז, היא בולמת אותו בצורה לא רציפה שפשוט לא מאפשרת לרכב לייצר התקדמות במצבים של הצלבה משמעותית (2 גלגלים באוויר) גם במצע בעל אחיזה טובה.
רכב עם נעילה אחורית בלבד במצב כזה בכלל לא היה מאט.
אז איך זה בג'ימיני החדש??
שאלה,עד כמה הבלמים מתחממים/מתבלים בטיפוס מעלה טכני עם מערכת כזו שעובדת "קשה"?
אין לי נסיון עם מערכות כאלה,לדעתי במהירויות איטיות כמו טיפוס ,הבלמים בסך הכל "נלחמים" בחלק ממומנט המנוע וזה גם לזמנים רגעיים וקצובים במהירויות סיבוב נמוכות מאוד,אין מה להשוות את זה לבלימת מסת הרכב שנע במהירות לעצירה. ובהתאם הבלאי. איפה אני טועה?
לגבי מערכת בקרת האחיזה בג׳ימיני החדש, אם היא כמו בגראנד ויטרה החדשות אז היא מעולה, זמן התגובה מאוד מאוד מהיר, אפילו טוב משל הלנד קרוזר 2008 ומעלה.
לגבי רמת התחממות הבלמים, הם מתחממים, מאוד.
אני רואה את זה אצל החבר עם הלנד קרוזר, או יותר נכון מריח.
לרכב שמטייל באופן קבוע (פעם בשבועיים או יותר) ובשטח טכני, אין תחליף לנעילה אמיתית.
תאמין לי, שאם זה היה זול כמו בגימיני הוא כבר היה שם נעילה .
איך המערכת תגיב אם מותקנת נעילה אוטומטית? יש אפשרות לנתק אותה?
היא לא אמורה להגיב, כל זמן שאין גלגל שמפרפר המערכת לא תיכנס לפעולה.
על הקדמיים היא תמשיך להשפיע וזה מעולה. נעילה אמיתית מאחור לרוב מספיקה, ואיפה שלא, המערכת תעזור לה .
כשמדברים על שחיקה/בלאי מצטבר לרכב במערכות tc נוטים להתפס לרפידות ולשאר מערכת הבלימה, ושוכחים את הבלאי הנגרם לדיפרנציאל. צורת העבודה של בלימת גלגל מסתחרר ובכלל חידוש התקדמות רכב (בד"כ בעליה) בצורה פתאומית גורם לאימפקטים לא קטנים העלולים לייצר עם הזמן חופשים במערכת ההינע.
בדיסקברי ניתן לראות זאת הרבה פעמים בבית הסטליטים ובחופש שמתפתח עם הזמן בסרן האחורי.
לפני שתקפצו אציין שאמנם לוקח הרבה זמן לחופש הזה להווצר ולהפוך לבעייתי, וכן אציין שלדעתי היחס משקל/חוזק חומרים של הג'ימני עלול להיות שונה, אבל זאת נקודה שחייבים להתייחס אליה כשהשאלה של השרשור היא tc ובלאי.
נ.ב.
עלות החלפת רפידות בג'ימני בוודאי זניחה לעומת החלפת רכיבים אחרים ברכבת ההנע כך שזה הדבר האחרון שהיה מטריד אותי.
ממה שאני זוכר מאחת ממערכות TC הראשונות והפחות אפקטיביות, במיצובישי פאג'רו קינג. במעלה טכני ארוך הבלמים אכן התחממו עד לרמה שבה המערכת פשוט הפסיקה לפעול על מנת לשמור על עצמה ועל הבלמים, עד שיתקררו. עד אז, אין TC והאוטו לא יזוז מילימטר אם הוא בהצלבה. לא התרשמתי בכלל.
היו גם המערכות של הגרמנים היקרים מלפני 10 שנים בערך - טוארג, קאיין, אאודי Q7 - הן היו יעילות אבל הגיבו לאט ורעשו מאוד. לא ממש נעים.
רוב המערכות של היום אכן יעילות מאוד. ראויים לציון - גראנד ויטארה (מערכת מצויינת), סובארו XV ופורסטר, ג'יפ רנגלר, צ'רוקי וגרנד צ'רוקי, האמר H3, כמובן המערכת בלנדקרוזר שהיא מצויינת ובדיסקברי 3/4 שהיא פשוט מעולה.
שתי הסופות 3 הצבאיות שנבחנו בג'יפולוג צוידו במערכת TC ובדיפרנציאלים מוגבלי החלקה מלפנים ומאחור. אז, השילוב הזה הרשים אותי במיוחד כי הוא נתן ביצועים כמעט זהים לשתי נעילות אמיתיות אבל עם היגוי נעים ואפקטיבי וללא התעסקות בכלל. כוון את ההגה וסע. אבל שתי הסופות הללו היו דגמי קדם-ייצור, אין לי מושג מה המיפרט הטכני שהצבא בחר בסופו של דבר - אני לא אתפלא אם נבחר מיפרט משונמך וזול שכולל דיפרנציאלים פתוחים לגמרי וללא TC.
אכן נעילה אחורית אמיתית בשילוב TC על הסרן הקדמי זה פתרון מצוין לדעתי. אולי פתרון מושלם.
מהמילואים האחרונים שלי אני יכול להגיד לך בוודאות שהם לא חסכו בזה דרור. לפי מה שאני הרגשתי בנסיעה בקרת האחיזה שם מדהימה. פעולה סופר חלקה ולא מורגשת.