מעניין לדעת אם זה יצא לפועל כמו שתוכנן ?
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4719417,00.html
מצד שני , כניראה שבסך הכל מישהו נתן למישהו משהו (אולי במעטפה , ואולי זה היה ירוק ומרשרש), בתמורה למשהו אחר ...
Printable View
מעניין לדעת אם זה יצא לפועל כמו שתוכנן ?
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4719417,00.html
מצד שני , כניראה שבסך הכל מישהו נתן למישהו משהו (אולי במעטפה , ואולי זה היה ירוק ומרשרש), בתמורה למשהו אחר ...
מהלך דרמטי, ללא ספק.
הוא תקדימי. לא זכור לי מהלך תעבורתי בסגנון הזה.אפילו אפודים ופסים זוהרים חויבו ע"ח הנהג.
הוא בקנה מידה אדיר. בהערכה גסה מאוד, 3-4 מיליארד ש"ח.
המכרז מפנה זרקור, מאוד מפוקס ומאוד בהיר, ליצרן בודד, ישראלי.
הוא רטרואקטיבי, ל15 שנה אחורה.
אם המהלך מבוסס על שחיתות, או על תמימות, או על רצון כן להצטייר כמי שדואג לציבור? לא יודע לומר. אני מבין את מי שחושד בזה.
לגבי המערכת? טובה, לדעתי, אך עדיין לא בשלה להיות מוצר מוגמר. בוודאי לא ברמה כזו שתצדיק חיוב בהתקנתה.
מערכת שמייצרת התראות שווא, מספר פעמים בכל נסיעה, ואני לא מדבר על התראות מוצדקות של אי שמירת מרחק, או סטייה מנתיב ללא איתות, היא מערכת לא בשלה, וכזו שמייצרת את אפקט ה"זאב זאב", שבסופו אתה לומד לא להתרגש מהתראות, וזה במקרה שאתה לא מתעלם לגמרי או משבית את המערכת.
אני משוכנע שיש אפיקים יעילים יותר להשקעת המיליארדים האלה.
לעניות דעתי בלון ניסוי + ספין ל"גל הטרור" שפוקד אותנו.
כדי שגל הטרור ישכח קצת ולא יהפוך ל"אינתיפדה" בעיני הציבור, הם מרימים כל מני בלוני ניסוי.
זה אחד מהם.
ברור שזה לא רציני ולא הגיוני לציד מאות אלפי רכבים מהיום להיום.
אבל זה פרסומת מצוינת למובלאי...
וזה עוד לפני שמגלים את כמות התקלות שנגרמות בעקבות התעלקות על מערכות חשמל בנות 15...
וכמובן שבלחיצת כפתור המערכת מבוטלת/כבויה... אז מה הטעם בלהתקין דבר כזה מעבר לשריפת ממון / תרומה בעקיפין למשק הישראלי ?
משרד האוצר כבר ממהר לצנן את ההתלהבות. "אין תקציב לזה. בכל מקרה לא יהיו מתנות חינם. הנהגים יצטרכו לשאת בחלק מהעלות".
העובדה שמדובר במדינת ישראל ובמערכת שלטונית שמורכבת מקרימינלים ומארכי-קומבינטורים מושחתים מצד אחד - וביצרן אחד של מערכת בטיחות אחת מצד שני - מעלה ובצדק סירחון כבד וכל מיני תהיות ושאלות, וזה באנדרסטייטמנט עדין במיוחד.
לגבי המכשיר עצמו? הניסוח של חנן היה מאוד דיפלומטי.... המובילאיי הוא סוג של מפגע, קרציה, מכשיר שיכול להוציא אתכם מהדעת.
זה מעצבן במיוחד כשאתם יודעים שאתם שומרים מרחק בטוח ובאמת לא סוטים מהנתיב ובכל זאת החולירע הקטן מצפצף כמו משוגע - כי התרעות שווא זה לחם חוקו של המפגע הזה.
כתב מי שכתב באחד העיתונים היומיים שקיבל את רכבו החדש עם הדבר הזה - "בהתחלה זה עיצבן, אחרי כמה ימים התרגלתי". נו שויין. אם זה כבר לא מעצבן אותו, אני מקנא בו. אבל גם לגרדת אפשר "להתרגל".
מצד שני יש לי בעיה עם "התרגלות" לדברים האלה, כי הם משכיחים מאיתנו את כללי נהיגה הבסיסיים וגורמים לנו לסמוך עליהם יתר על המידה. מכוניות מודרניות מצויידות בשלל מערכות בטיחות מתקדמות שעושות עבודה נהדרת, אבל גם הופכות אותנו לחרא של נהגים, שלא יודעים כלום וסומכים על האלקטרוניקה בעיניים עצומות. אז לפני שממהרים לסמוך על המפגע הצפצפני מטריף הדעת הזה, הייתי ממליץ לנהגי ישראל לנסות להתרגל לשבת נכון מאחורי ההגה, להתרגל לחגור חגורת בטיחות (תתפלאו כמה לא חוגרים) להתרגל להחזיק את ההגה נכון ובעיקר להתרגל לא להתעסק בטמבלפון הסלולרי תו"כ נהיגה.
איזה מזל שאני מקפיד לקנות רק מכוניות בנות יותר מ15....
לגבי המערכת - מצד אחד היא אכן מטרידה. מצד שני היא כנראה המערכת הבשלה והמתקדמת מסוגה בעולם, ונראה לי שאין אופציה טובה אחרת. מה שאומר שבאופן כללי ככל הנראה כדאי לחכות עוד כמה שנים.
מצד שלישי יש באיחוד האירופי תכנית לחייב כל רכב חדש החל מ2020 במערכת רב סנסורית (lidar + Flir + מכמ ) והבעיה הכי גדולה היא המערכת עצמה וקבלת ההחלטות שלה. בזה מובילאיי בין המובילים בעולם. אז אולי כדאי לחכות ל2020 ולא לקפוץ בראש?
אסף.
נסעתי לפני כמה שבועות ברכב עם מוביליי. הרכב הוא רכב חברה, והנהג טען שאם הוא משתיק אותה הביטוח לא תקף בזמן תאונה.. בעצם עוד סיבה לחברות הביטוח להתנער מאחריות.
כמו כן, האם למערכת יש אפשרות לנתח דפוסי נהיגה ולאכסן את המידע? מעין קופסה שחורה שתדע ״לספר״ מה הנהג עשה לפני תאונה?
המובילאיי עשוי להיות מטרד קטן בנסיעה רגילה אבל כבר קיבלתי ממנו כמה התרעות רועמות בזמן.
ויש הבדל בין התרעה חשובה לפחות חשובה.
למרות הניג׳וס אני מוצא אותו רלוונטי ומועיל.
לעניין ה״מתנה״ אני נוטה להיות סקפטי אבל מצד שני, ישראל כץ יודע להוציא לפועל את רוב ההצהרות שלו. לא מהמר על התוצאה
"מתקדמת"?
"בשלה"?....
בגלל "סף-היסטריה" מאוד נמוך, "מציקה וטורדנית" יהיה המינוח הנכון.
הכוונות כמובן טובות, אבל הביצוע לטעמי, היסטרי מדי וממש לא מרשים.
תעשה סיבוב על מכוניות מודרניות (לצערנו עדיין רק יוקרתיות ויקרות מאוד, אבל מין הסתם תוך לא הרבה שנים זה יזלוג כלפי מטה אל העם) כמו וולבו, אודי, מרצדס, ב.מ.וו וכו', שהמערכות הללו הן כבר חלק סטנדרטי בהן. אולי זה מבוסס על טכנולוגיה של מובילאיי?.... אולי. אבל שם אלה דברים שעובדים נהדר והרבה פחות מטרידים - אפשר לקבוע את סף ההתראה וכמובן יש שם כפתורי כיבוי למי שזה מפריע לו.
האם גם שם הביטוח לא יהיה בתוקף אם יתברר שהנהג כיבה את הציפצופים שמטריפים לו את השכל?... ואם תיגרם תאונה בגלל תקלה במערכת והנהג בכלל לא התייחס כי התרגל לסמוך לחלוטין על המערכת הזו?...
לא הכל מושלם. מערכות עזר לבטיחות הן טובות וחשובות אבל אסור לנו להתרגל לנוכחותן ולהקטין ראש.
מטפלים בסימפטום ולא בבעיה.
מה גורם לסטיות מנתיב? היסח דעת.
ומי, מי, מי, מסיח את הדעת?..............
בעיקר הטמבלפון. זה אבי אבות הטומאה, מסיח הדעת הראשי בזמן נהיגה.
אם כבר בטיחות, הייתי מצפה שיפתחו התקן שמערבל וחוסם קליטה סלולרית בתוך הרכב כל עוד הוא בתנועה.
משהו שיאשפר לטלפון לצלצל ולהציג את זהות המתקשר, אבל לא יאפשר לקבל את השיחה, כמובן לא יאפשר להוציא שיחה או בכלל לפתוח את כל אפליקציות ההקלדה למיניהן (ווטסאפ/הנגאאוט/SMS וכו') כל עוד הרכב נמצא בתנועה ובורר הילוכים לא נמצא בניוטרל (ברכב ידני) או ב-P (ברכב אוטומטי) ודוושת הבלמים לחוצה/בלם יד מורם/לחוץ.
התקן שכזה שיצטרך להיות מורכב ברכב ישירות ע"י היצרן וקיומו/תקינותו יעוגנו בחקיקה.
לאחר תאונה, אם יתברר שההתקן הוסר, הנהג יהיה צפוי למאסר בפועל.
אין דרך אחרת להתמודד עם הרוצח מס' 1 על הכביש זולת לא לאפשר לו לפעול.
באאודי, ב.מ.וו יש מערכת אחרת שמכוונת כבר לתקינה של 2020 באירופה. היא פחות מציקה אבל גם פחות תתריע במקרי אמת כי היא מיועדת להתריע בפחות סוגים של סכנות.
ולהזכיר לך את המבוכה שהמערכת של וולוו גרמה לחברה?
אל תטעה, אני גם מקבל חום ממערכת שמפעילה התרעה כשאתה בעיקול עם גדר הפרדה בגלל שהיא מזהה גדר לפני הרכב. אבל רמת האינטליגנציה שלה היא בכל זאת מהגבוהות בשוק הזה.
בקיצור... המון נסיונות מעניינים, אף מערכת אחת לא באמת מושלמת אבל יש כמה כיוונים טובים. הייתי מציע למשרד התחבורה לחכות עוד קצת.
אגב.. מסתובב סרטון של הטייס האוטומטי של טסלה בולם את הרכב לפני שהנהג בכלל מבין מה קורה.
אסף.
המערכת שמוטמעת באודי, ב.מ.וו ובמרצדס לא רק מצפצפת ומווברצת אלא אפילו "משתלטת" על ההגה וזה כבר משהו שקשה לאהוב או לכל הפחות קשה להתרגל. אחרי שנתרגל, נהפוך ליותר זחוחים ובאמת לא נייחס חשיבות למה שקורה מסביבנו על הכביש, כי המערכות האלה יפתרו לכאורה כל בעיה....
אם נהייה כנים עם עצמנו - ברור שצריך תשתיות טובות ומערכות בטיחות מתקדמות שיפחיתו את הסיכוי לתאונות, אבל בסוף, בשורה התחתונה - רק זה שיושב מאחורי ההגה אחראי.
בקיצור - הכוונה טובה, הכיוון נכון ואולי מגיעה גם מילה טובה לשר כץ שסוף-סוף יוצא קצת מהמנטרה על "הגורם האנושי" שמאשימה רק את הנהג. יש עוד הרבה שאלות ובעיות עם זה - לא מדובר כאן במכונית חדישה שהמערכות כבר מוטמעות בה ופועלות כמכלול עם עוד מערכות כמו ESP, ETC וכו' אלא התערבות חודרנית בצורת התקנה במכוניות ישנות יחסית שרובן לא מצויידות במערכות בטיחות כלל למעט ABS. איך זה יעבוד? השד יודע. איכו תהתקנה, שירות, תיקונים, אכיפה וכמובן - כמה זה יעלה? השר אומר שלא יעלה כלום. מצד שני מדובר בהוצאה בסד"ג של מיליארדים ועל כן במשרד האוצר ממהרים להתנגד כי אין תקציב לזה וגם אם יימצא התקציב - כולנו נשלם את זה בעקיפין בצורת מיסים אחרים. שום דבר לא פשוט כמו שהוא נשמע.
Wake up and smell the roses
מובילאיי זו המערכת הסטנדרטית אצל יצרנים רבים וכבר היום מוטמעת במחשבי הרכב שלהם.
המערכת הזו ודומותיה הם עיקר תשומת הלב של יצרני הרכב הגדולים והקטנים שנמצאים במירוץ חימוש מטורף לרכב האוטונומי (המלא) הראשון.
רב היצרנים הגדולים כבר הצהירו קבל עם ועדה ש 2020 היא השנה הראשונה בה הם יצאו לשוק עם רכב שנוהג לבד לבד.
ב 2016 קאדילאק כבר מוציאה רכב עם יכולת נהיגה חצי אוטונומית (Cadillac Super Cruise) שנוהג לבד במרחבים בין עירוניים וכבישים מהירים
בעידן ה IOT, הרכב שלכם הוא בסך הכל עוד אובייקט שמחובר לרשת. הנהיגה בו תהפוך מיותרת לחלוטין ובכלל, מודל הבעלות על הרכב כבר יהפוך מיותר.
אבל לא נפחיד אתכם יותר מדי בפוסט הקצר הזה..
קובי
אכן. הכיוון הוא שעוד קצת יותר מעשור לנהוג בעצמנו ייחשב מעשה לא אחראי ולא מוסרי. אז תהנו כל עוד אפשר.
לפני כשנה וחצי אולי שנתיים הוזמנתי להשתתף כמומחה או משהו כזה בדיון בוועדת הכלכלה על הצעת חוק לחייב רכב כבד במערכות כאלו, ולתמרץ בעלי מכוניות דרך הנחות בביטוח והרישוי להתקין מערכות כאלו גם כן.
באיזשהו מקום יש בכך הגיון. לומר שהמערכות בשלות? לא. אבל כמו שכתבתי קודם, יש כיוון וקצב הפיתוח מדהים. חכו שנדבר על מערכות v2v ו v2i. כי אם המצלמה בכביש זיהתה הולך רגל למה שלא נשתמש במידע הזה כדי לבלום את המכונית? ובעצם למה לא לשייט ב200 קמ״ש במרחק של 10 סמ בין פגוש לפגוש?
העתיד נראה מלהיב לחובבי הטכנולוגיה. אבל אוטובוס אחד שיופל מגשר על ידי טרוריסט סייבר יגמור את החגיגה...
אסף
זה מתחיל כמו פילוסופיה ונגמר ישר לפנים...אבל כרגיל נתרגל גם לזה. בני האדם מתקדמים בצעדי ענק להפך לאלוהים,בינה מלכותית לא תהיה שם גנאי או סרט קולנוע ,כנראה שזה בלתי נמנע, לטוב ולרע. התאוצה מדהימה.
לטעמי הפונקציה הטובה ביותר של המערכת הפשוטה של מובילאיי זה כפתור הכיבוי.
אני הורדתי את הרגישות של המערכת למינימום ועדיין כל אור ברקס מעיר אותה לפעמים באזעקות הסטריות.
אני בפירוש לא ממליץ, המערכות שהן מובנות ברכבים החדשים ומרעידות את הישבן עדיפות מהצעקות של הדבר הזה. רכב שקט נהיה די מקום מגעיל להיות בו שזה מופעל.
"לא אחראי ולא מוסרי"....
בימים שבהם זה כבר לא מוסרי לפגוע במחבל שבא לרצוח, אני מאמין שהכל יכול לקרות.
בינתיים, כל עוד זה לא יחוייב על פי חוק, השרץ הזה לא ייכנס לאף מכונית שלי.
אל תדאג דרור ,הטכנולוגיה עובדת גם לכיוון ההפוך, כמו האוטובוס סייבר של אסף, אחרי החוק יצוצו "אפליקציות" מחתרתיות שיתנו לשרץ הזה לקרוא עיתון.
טל, אני כן דואג.
כי מה שאסף כתב נכון ואמיתי.
המטרה היא שאנשים לא ינהגו בכלל, ולטווח ארוך יותר גם לא יחזיקו רכב כלל.
מכוניות ינהגו את עצמן ויהפכו לסוג של תחבורה ציבורית-שיתופית. כשתצטרך להגיע לאן שהוא, תזמין אותן בלחיצה על אפליקציה והן יגיעו אליך. תסיים להשתמש, הן יסעו בעצמן למישהו אחר.
זה יקרה תוך שנים בודדות. בוא ונאמר שעוד בימי חיינו.
ואחר כך עוד כמה דברים שהיום הם לגיטימיים ובעינינו הם כיף ומעניקים טעם לחיינו, אבל בעיני איזה מגלומן מופרע שסוגד לטכנולוגיה ולרוע מזלנו גם יושב למעלה ומחליט, הם יוכרזו ש"לא אחראיים ולא מוסריים" - ומהר מאוד יהפכו גם ללא-חוקיים. נהיגה בשטח למשל, תהיה אחד הדברים הראשונים ברשימה.