מספר שאלות על תקני חשמל בבית פרטי.
עקב שריפה קלה בשקע חשמלי, אצל השכנים שלנו, שגרים איתנו בבית דו-משפחתי בפרויקט של 27 יחידות דיור, הגיע חשמלאי לבדוק את התקלה.
הוא גילה שהחוטים שמוליכים אל השקע הם בחתך של 1.5 קוואדרט, והנתיך שמגן עליהם הוא 16A. במפרט הבית רשום שהשקע הוא 16 אמפר. גם אצלי זה המצב, בכל השקעים שבדקתי.
בספר "מדריך לחשמלאי" שיש אצלי, שיצא לאור בשנת 92, אני רואה שבטבלה הרלוונטית רשום שנתיך 16 אמפר, בהתקנה של מוליכים בתוך צינור תחת הטיח, מצריך חוטים 2.5 ממ"ר. האם נכון?
לפי הספר הנ"ל רשום שבמקלחות צריך להיות שקע עם שנאי מבדל. אני לא רואה את זה במפרט. אני לא רואה בתוך השקע שיש שנאי כלשהו, וכשאני מקצר אפס להארקה, מפסק הפחת בבית קופץ, אז אני מסיק שאין אצלי שנאי מבדל. האם צריך להיות שנאי מבדל או שמספיק שקע מוגן מים?
אין קשר בין מספרי המעגלים שמופיעים במפרט הבית, ובין המעגלים בפועל בבית. אם למשל רשום שהתאורה הראשית בסלון היא במעגל 11 וגם ההכנה לתאורה בגינה היא במעגל 11, אצלי הם מחוברים למא"טים נפרדים. האם זה לא תקני?
בספר רשום שמותר להעביר חשמל בין שקע אחד לשקע צמוד לו, ע"י חיבור שני חוטים לאותו הדק, בתנאי שהחוטים הם מקסימום 1.5 ממ"ר. אם החשמלאי יצטרך להחליף לי את מוליכי החשמל בבית ל2.5, איך הוא יתגבר על המכשול הזה?
אנחנו מביאים איש מקצוע שיעשה מיפוי כשלים על מערכת החשמל בבית, אבל אני עושה הכנה בשביל עצמי, לדעת לאן לכוון אותו, ועל מה להתעקש.
תודה.
תגובה: מספר שאלות על תקני חשמל בבית פרטי.
לפי התקנים היום שמים חוטים 2.5 בשקעים ובנקודות כח , שכל נקודת כח מתחברת בנפרד ללוח ,מומלץ וכדאי , לתאורה מספיק 1.5 ,אבל כולם שמים 2.5 אין הפרש במחיר , בדרך כלל במקלחות או בחדרים רטובים (כולל שיש במטבח ) מחייב התקן לשים שקע/מפסק מוגן מים .
אם אתה מביא איש מקצוע להחליף את החוטים ,תחשוב קצת קדימה ,תעשה שכל מערכת החשמל תהייה 3 פזות קצת עלות ושקט נפשי ,החשמלאי יכול לחלק לך את עומס החשמל בבית לשלוש חלקים וכך יהיה לך שקט נפשי .
למען הסר ספק אני לא חשמלאי ,אני מייעץ ללקוחות שעוברים שיפוץ לעבור את תהליך השינוי .
בהצלחה
DANI 1
אנחנו עם שלוש פאזות. בית בן שנה וחצי.
תודה.
האם השתנה התקן לגבי השנאי מבדל שנדרש במקלחת? מה שאתה כותב לא מתאים לזה:
http://imagizer.imageshack.us/v2/640...908/xOP75g.jpg
ממה שאני מכיר, שקע מוגן מים מספיק.
ממא"ת של 16 אמפר אמור לעבוד עם חוטים 2.5ממ
לגבי המכשול הקטן של להעביר חוטים חדשים לשקע אז כן, אם הוא יחליף את החיווט עד השקע הראשון יחליף גם בינהם, הכל עובר בצנרת ואמור להימשך (לפעמים קצת שכנוע אבל בסוף זה הולך). אין שום סיבה לא לחבר את השקע הנוסף עם חוטי 2.5 ממ, מתנגד פחות לזרם.
הרעיון מאחורי התקנות האלו שצרכנים כבדים לא יעבדו על אותו קו כמו דוד, תנורים, מכונות כביסה וכו'.
לגבי זה שהפרידו ממא"תים בין התאורה של הבית לבין התאורה של החוץ, טוב עשו. מכיוון שאם מקצר בחוץ בגלל גשמים עדיין תהיה עם תאורה בבית.
בהצחלה.
תודה.
אין לי בעיה עם זה שיש הפרדה בין החוץ לבית, אלא עם זה שאין קשר בין המפרט לנעשה בפועל, גם בשאר המעגלים בבית. השאלה שלי היא אם זה תקני, או שצריכה להיעשות עבודת מחודשת, או להתאמת המפרט לחיווט בפועל, או להתאמה של החיווט בפועל למפרט.
דוגמא נוספת: המתג לתאורת השלט עם שם משפחה עליו, לא נמצא ליד דלת הכניסה (כפי שרשום במפרט), אלא בסלון, שם יש שני מתגים צמודים שהיו אמורים לפי המפרט לשמש לשתי נקודות תאורה בסלון. במקום זה מתג אחד הולך לתאורה בודדת בסלון (ואין תאורה נוספת), ומתג שני לתאורת שם משפחה.
זה בית שקנית מקבלן או מה?
משהו כזה, כן.
סוג של התארגנות קבוצתית שעשתה מכרז בין קבלנים, ונבחר קבלן שבנה את הבתים במרוכז.
תבדקו אם יש עילה לתביעה. כי זה נראה לי ממש לא לעניין שהם לא בנו לפי המפרט. אם צריך לחצוב קירות/לשבור ריצוף זה יכול לעלות הרבה. מאוד.
לגישתי, אין מה לדבר על תביעה, לפני שנותנים לקבלן לבדוק ולתקן, וזה בדיוק מה שקורה עכשיו. הוא מגיע מחר עם החשמלאי (לא זה, הפחות מוצלח, שעשה את החשמל בבית, אלא אחד אחר) ועושה מיפוי של הבעיות. לבחור יש רקורד טוב של טיפול בבעיות שהתגלו בפרויקט, ואני מקווה שכך יימשך.
מצויין נקווה שיסכים לתקן.
עכשו שכתבת יותר פרטים אפשר להבין את התמונה ,תן לקבלן החדש לבצע את כל הליקויים, ואם אחרי זה לא תהיה שבע רצון זכותך לתבוע את הקבלן.
חוק חוזי הבניה מחייב את הקבלן לתקן ליקויים עד 5 שנים מיום קבלת המפתח בבניית בית חדש.
המעניין הוא איך חברת החשמל אישרה לתת חשמל לבית שלפי ההגדרה שלך יש בבית 3 פזות ,וחוטים 1.5.
היה לכם מפקח מטעמכם?
בהצלחה
DANI 1
היתה חברת פיקוח. לא משהו, באנדרסטייטמנט.
אני לא מוסמך בתחום, אלא רק מוסמך רמה 3 בלרדוף אחרי חשמלאים חאפרים אחרים.
(העסק בו אני עובד רגיש לשריפה)
אתן לך ציטוט מהתקנות כדי שתבין שעשו לך שטות גמורה -
ציטוט:
ה) מתכנן בעל רישיון חשמלאי מהנדס רשאי לסטות מהערכים המתקבלים מהנוסחאות שבתקנה זו, בתנאי שהוא מבסס את חישוביו על תנאי ההתקנה וההעמסה של המעגל או הקו.
(ו) על אף האמור בתקנת משנה (ה), מוליך בעל בידוד 70ºC בחתך 1.5 ממ"ר, יוגן באמצעות מבטח בעל זרם נקוב שאינו עולה על 10 אמפר, ומוליך בעל בידוד 70ºC בחתך 2.5 ממ"ר, יוגן באמצעות מבטח בעל זרם נקוב שאינו עולה על 16 אמפר.
לגבי התכנון מול המציאות - למיטב ידיעתי נדרש להגיש שרטוט די מושקע בכדי לעבור את הבדיקה לבית חדש.
אבל מצד שני אם שמו מאמ"ת 16 אמפר על חוט 1.5 כנראה שהבדיקה כללה רק העברת מעטפות.
בהצלחה
השרטוט מושקע, כך נראה לי, אבל מנסיוני בעבר הרחוק באבטחת בודקים של חברת חשמל, לא זכור לי שהם פירקו קופסאות כדי לבדוק את עובי החיווט שהורכב בפועל.
לא שאני פוסל את אפשרות המעטפות.
אגב, המקום היחיד בשרטוט שמצוין בו עובי חיווט, בהכנה לתאורת גינה, רשום שלושה חוטים 2.5 ממ"ר. גם שם בדקתי היום ומצאתי שהחוטים הם 1.5 ממ"ר. כאן כבר החשמלאי לא יכול לספר שהוא לא מכיר חוקי חשמל, או לא מכיר חוטים. החתך רשום במפורש, גם בשרטוט וגם על החוטים. אולי הוא לא יודע לקרוא.
Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk
חנן - מכיוון שכמו שקראת בתנ"ך של החשמלאים אם מותקן מפסק 16A המעגל שאותו הוא מזין צריך להיות עם חוטים בחתך 2.5מ"מ. אם החתך של החוטים הוא רק 1.5מ"מ על המעגל צריך להגן מפסק של 10A. על-מנת להימנע מתקלות ומכיוון שלהחליף באופן מיידי את כל הכבלים זה עניין פחות מעשי, מציע שתחליף את המפסקים במעגלים שמובילים לשקעים ולא לתאורה בלבד.
אם אתה צריך עזרה, בשמחה.
מצורף קישור לחוק החשמל מהדורת 2010 http://zackhashmal.co.il/wp-content/...D7%9C-2010.pdf
תודה.
כרגע, אני אתן לקבלן לשבור את הראש מול האתגר. אני מעריך שאתפשר פה ושם על המפרט, אבל זה עוד מוקדם לזה. חשבתי על הכיוון הזה, אבל לעשות את זה כרגע זו כניעה מוקדמת לחאפריזם שאולי תפריע בהמשך.
לא ציינתי כאן עוד כעשרה ריג'קטים שמצאתי בבדיקה של המפרט מול המציאות. להביא את הכול אל המפרט יהיה פרויקט גדול, שיעלה גם באיכות חיינו, אז נעשה חושבים על מה מתעקשים ומה לא.
לשכנים שלנו נשרף השקע בסלון כשהם השתמשו בתנור 2500 וואט. זה הבהיר לי שמעגל שיעמוד ב16 אמפר הוא לא מותרות.
לבדיקה של חברת החשמל שמשלמים עליה אין ערך ואחריות?
אמנם אני לא חשמלאי אבל לפי המעט שאני יודע מאמט 16A על חוטי 1.5 אמפר זה סכנת התכה במקרה הטוב או שריפה במקרה הפחות טוב...
על הדרך תבדוק גם שהקופסאות שלך לא מזוייפות.
אני מתכוון לכתומות (פחות קריטי) שבקיר וגם השקעים של גוויס.
תקריב אחד שניים מכל אחד ותעלה אותם באש מחוץ לבית... אם הם נשרפים ומטפטפים שמו לך מזוייף.
המקורי צריך להכבות מעצמו.
אצלי פסלתי ככה חשמלאי שהתחיל לעבוד עם סחורה כזו.
כשאתה מתעסק עם רמאים אתה לא יודע איפה זה נגמר
סקרנת אותי. המכסים בכל השקעים מוגני המים נשברו תוך מספר שימושים קטן. אולי זו אינדיקציה?
חנן, יש לי נסיון רע כבר 15 שנה.
לא אצלי, אלא אצל השכן שלי.
עשו לו חשמל גרוע, חוטי 1.5, מאמ"טים לא נכונים ולא מחולקים, וכבר 15 שנה שיש לו כל פעם קצרים נוראיים, ומבלי להתחיל את הכל מהתחלה, מה שיעלה הרבה כסף, הוא לעולם לא יצא מזה.
כל פעם קוראים לי להציל, ובכל פעם אני מציל מעגל אחד, ואומר להם לפנות לחשמלאי. אין לי אומץ, למרות שיש לי תעודה, לגעת בחשמל שם.
על אף שאין לכם רצון להכנס לבלאגן, וברור לי שאין לכם שום עניין להיוותר שבוע או יותר בלי חשמל, אני ממליץ בכל לשון כן לעשות חשמל מהתחלה, לוודא שעשוי כמפרט, ולא לדחות או לוותר.
בכל לשון!