מדובר על החלקה/פרפור של גלגל על פני הקרקע עם התנגדות של הקרקע
Printable View
אם יש נעילה אז אין פרפור של הגלגל וכמובן אין משמעות לבקרה ולשיהוי שלה.
מלבד זה, הכל אותו דבר כמו כל רכבי השטח עם טרנספר טיפש (part time transfer) ונעילת דיפרנציאל בסרן האחורי.
זו בעצם הסיבה העיקרית לעליה בכשל של ציריות ברכב נעול ביחס לרכב פתוח, ישנן סיטואציות שכל הכח מתנקז לציריה בודדת ואין שסתום פריקה בדמות פירפור גלגלים באוויר.
בקיצור הרומנים לא המציאו את הגלגל וגם לא את מה שמניע אותו...הסיבות הן אותן סיבות, והתיאוריה זהה לכולם.
\
ראיתי במקום אחר את ההערה שלך על חוסר הרצון לנסוע עם 100ק"ג חלפים ואני מסכים אתך ב 100%.
אבל דווקא בגלל זה, לא לנצל את המצב הקיים, ולא לפתוח את הציריה השניה לבדיקה, או לחלופין, מיד לקנות ציריה שניה, לדעתי, אתה טומן את הראש בחול.
אם אתה חושב שהציריה הזו דפוקה מהמקור, או שאת יכול לזכור מקרה מסויים של עומס קיצוני רק על הציריה הזו (? הזוי), אז אולי אתה יכול להשתעשע ברעיון שהצריה השניה תאריך ימים...
אבל לדעתי זה ממש לא המקרה, ואני ממש לא אתפלא אם בבדיקה פשוטה תראה את זה.
תפסיק להתכחש :-)
צירייה 'חדשה' תיכשל משני מצבים שונים ואפילו הפוכים מנקודת מבט מסויימת.
הראשון - בדיוק כמו בתיאור של טל עם המפתח צינורות, המנוע מסובב את הגיר, הגיר מסובב את שתי היציאות, הן נעולות זו לזו, גלגל קדמי אחד בלי אחיזה מפרפר, מסתובב במהירות כפולה מחברו ובכל ההנעה הקדמית אין בכלל מומנט. הכל עובר לציר האחורי הנעול במקרה הזה. גלגל אחד בציר האחורי מאבד אחיזה, על השני בעל האחיזה מוטלת כל התקדמותה של הרומניה והוא מנסה. באמת מנסה, הצירים מתפתלת, עוברת את התחום האלסטי ונשברת. ולמרות שזה קרה מהר, זה מבחינת הצירייה, כשל סטטי. אם לא היית נעול ארכית, רק ברגע איבוד האחיזה מלפנים האחוריים היו מקבלים מומנט. ואז היה קורה בדיוק אותו דבר אבל הזמן שלוקח למצמד להיתפס עשוי להיות ארוך מספיק כדי שתחזור האחיזה לגלגל הקדמי שהתחיל הכל. אז מזל. אבל בינתיים המצמד ביצע עבודת הצמדה התחמם ונשחק... ואולי הגלגל הקדמי לא השיג אחיזה וחזרנו להתחלה. הדבר היחיד שאפשר לעשות כאן הוא לנוע לאט יותר. ומה לעשות..... יש מכוניות שזה לא אפשרי בהן.
התרחיש השני הוא זה שהתנועה רצופה גלגל עולה באוויר, מאיץ את עצמו ללא אחיזה כי יש דיפרנציאל פתוח, ואז פוגש שוב את ת הקרקע במהירות סיבוב שלא מתאימה למהירות הנסיעה. זה כבר כשל דינמי, כתבו כאן קודם 'הלם'. את זה נעילה רוחבית ואורכית מונעת. היא מוודאת שהגלגל באוויר לא מתחיל להאיץ כי הוא מצומד להסתובב באותה מהירות כמו אחיו לסרן. למצב אוטומטי או נעול ארכית אין השפעה על שבר כזה בציריה אחורית, לנעילה הרוחבית יש.
לכן דעתי היא שמבחינת בריאות הציריות, במצבים 'קשים' כדאי לנעול. ואם יש עומס יתר על הצירייה, זה מה יש.
צירייה אחת ל4 שנים..... אני מוכן לקנות את זה בכל רכב שטח מתלה נפרד.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
+1.
ועוד דבר, דיפ' פתוח (ועוד כזה עם tc) שעולה באוויר, נוחת, מפרפר, האפשרות לשבור/לטחון אותו גדולה יותר, אז אולי באמת עדיף שיגמר רק בציריה....
אסף, יש לי בעית "עיכול" עם התיאוריה הזאת...
מיודע לגביה כבר די הרבה זמן ואולי זאת הזדמנות להבין יותר טוב..
הבעיה שאני לא מצליח לראות כזה מומנט גדול שמתפתח מכיוון ההנעה.
הטענה היא, אם אני מבין נכון, שהגלגל שפירפר את עצמו לדעת באוויר, נחת על הקרקע, נבלם, ואז נוצר מומנט פתאומי על הציריה.
האם הכוונה שהמומנט שנוצר על הציריה הוא מהעצירה הפתאומית של מכלול ההנעה וממומנט האינרציה שהתפתח בו בזמן שהגלגל פירפר באוויר?
אם התשובה היא כן, אז אוכל להמשיך בשאלה. אם לא אז זאת הנקודה לתקן ואולי כאן פיספסתי את הרעיון.
טל.
רגע לפני - כל הצירייה מסתובבת במהירות מסויימת.
רגע אחרי - הצד שמחובר לדיפרנציאל ממשיך להסתובב באותה המהירות. הצד של הגלגל מסתובב במחצית המהירות.
זה קרה מהר.
עד שהדיפרנציאל יאט, הציריה הספיקה להתפתל - ואם זה יותר מהאלסטיות שלה, היא תישבר.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
אוקיי, כבר יותר טוב..
אז יכולים להיות שני מצבים במצב הזה.
אחד שהרגל עדיין על הגז והמומנט ממשיך לזרום מהמנוע גם ברגע חידוש המגע.
השני שברגע, (או מיד שהרגשת בכך) שהגלגל פירפר עזבת את דוושת הגז ואין מומנט מהמנוע.
לאיזה מצב אתה מתכוון יותר, והאם זאת הנקודה להמליץ על הרפיה של דוושת הגז ברגע שמתחילים לפרפר עם גלגל באוויר?
טל.
אתה שוכח טל שיש בקרת משיכה שבולמת את הגלגל שבאויר לפני שהוא מספיק לפתח מהירות וורפ 5
Sent from my iPhone using Tapatalk
אוקי.
זכור לי איזה ארוע עבירות בעפולה / עדשים / איכסל ... משהו. לפני אי אילו מליוני שנים ( 2005 או משהו כזה ) ששם שחר נדמה לי פיצלח צלבים בסרן קידמי דנה 60 או יותר של סופה ( לפחות במקור זאת היתה סופה )
שם היתה הדגמה יפה של מה שאסף מתאר.
חלקי צלב ויוק עפו למרחק עשרות מטרים כשהסופה זינקה מתוך הבור וגלגל קדמי ימני סיחרר באויר את כל מאות הקג׳מים שנשלחו אליו ...ואז נחת על הקרקע.
זה היה מרהיב.
ואין דבר כזה "מעט מדי מומנט למנוע".
אם הוא בטווח סלד/מומנט היעיל שלו, והגלגל הקורבן מקבל אחיזה בבת אחת, אין לציריה סיכוי.
"שחר סופה" עם השיפוץ של הבלייזר?
מה שאסף התכוון הוא השוואת מהירויות.ללא קשר ישיר למומנט המנוע, - הדרישה להשוואת מהירות בין צדדים כלכך מהירה שגם זמן תאוטה של דיפרנציאל יכול לשבור ציריה.
( תאוטה? יש מילה כזו? וואלה נדפק לי הזיכרון לגמרי)
תאוטה של גלגל. לא של דיפרנציאל.
אוהו,
לפי כל בשורות האיוב האלה, כמה וכמה מסלולי טיול מוכרים אמורים להיראות כמו באב אל וואד של רכבי שטח עם מתלים נפרדים :rolleyes: