TNX.
חנן, למה המיכל פגיע לדעתך ?
Printable View
ואני חשבתי משהו אחר לגבי מיקומו של מיכל הדלק.
ההשפעה על התנהגות הרכב, כאשר המיכל מלא או ריק תהיה מאד משמעותית.
לא מדובר רק על הפרש המשקל,200 ק"ג מלא +-, אלא על שינוי משמעותי ביציבות המרכב.
השינויים במשקל על הזנב כאשר הוא בולט משמעותית מעבר לסרן האחורי, יכולה להערכתי לשנות
משמעותית את התנהגות הרכב בין הזינוק,עם מיכל מלא ובין סיומו של הסטייג כאשר הוא ריק.
עדיין לא הורכבו 2 גלגלי ספר מאחור...
הזנב תמיד רוצה לעקוף ברכבי 2X4 , עם משקולות כאלו מאחור, יהיה הרבה יותר מעניין בסיובים...
מתי אתם מתכננים לסיים את הפרוייקט ?
גל שחם
חנן, ברור לך שאתה עדיין רואה כאן "חצי עבודה"? הפגוש האחורי אכן חסר עדיין.
גל - חלוקת המשקל ברכב, עם מיכל מלא וגלגלים רזרביים מאחור, תהיה מעט מעבר ל50-50, לטובת האחורה - האידיאלי. היא אכן תשתנה עם ירידה במפלס הדלק. בתצורה הזאת, של מנוע קדמי-מרכזי וסרן אחורי חי שחייב נפח עבודה גדול מאחורה שלא יכול להיות מנוצל לשום לדבר, זו המגרעת העיקרית. כדי להגיע לחלוקת משקל סימטרית, נאלצים להעביר משקל הרחק מאחור. התוצאה היא משקל מקוטב מקדימה ומאחורה, מומנט אינרציה גדול בציר העלרוד, והעובדה שככל שמפלס הדלק יורד החלוקה משתנה.
אם תשווה לTT של עידו, המיכל נמצא לפני הסרן האחורי, ולמעשה הגלגל הרזרבי הבודד, מעט כלי עבודה וכמה קילוגרם של צינורות הם המשקל היחיד שמעל הסרן האחורי. חלוקת המשקל שם היא קדמית בבירור, ולדעתי זה עלול להתגלות כחסרון המהותי היחיד של הרכב. אצל לירן, לפחות ברוב המרוץ, חלוקת המשקל תהיה קרובה ל50-50.
למה נפח לא מנוצל?
איך אני הכנסתי מיכל של 260 ליטר מאחורי הקבינה בדיוק בתוך הנפח הזה??
אני חושב שמיקום המיכל מאחור הוא לא רצוי, הן בשל בעיות בטיחות והן בשל מה שגל אמר.
יתר על כן, מיקום המיכל וצורתו, גורמים לגלגלי הספייר שלכם להיות גבוהים מאד ולהעלות את מרכז הכובד משמעותית, הרבה יותר ממה שהיו יכולים להיות אילו המיכל היה ממוקם צמוד לקבינה.
אני יכול לנחש במידה רבה של ביטחון שתתקלו בבעיה של זוית גלגול שאפילו המייצב האחורי(והיחיד שיש לכם) יתקשה להתגבר עליה.
אתה הכנסת את המיכל בין הקבינה לסרן האחורי - לפני הסרן. מעל הסרן אי אפשר להכניס הרבה, כי הוא צריך עשרות אינצ'ים של מרווח לעלות כלפי מעלה. כדי להגיע לחלוקת משקל מאוזנת קדימה אחורה, בתצורה הזאת, צריך להעביר משקל אחורה. אני לא ממציא שום דבר כמובן - ברוב רובם של כלי רכב בתצורה הזאת המיכל והגלגלים הרזרביים אכן תלויים על שלוחה מעבר לסרן האחורי.
חלוקת המשקל ברכב של סרטינה ידועה מראש ברמת דיוק גבוהה למדי, כי הוא תוכנן על המחשב, והיא כאמור מעט מעבר ל50-50 עם מיכל דלק מלא. מה חלוקת המשקל המדודה ברכב שלך ברוך? אצלך הגלגלים הרזרביים במיקום גבוה באותה מידה, מיכל הדלק נמצא משמעותית לפני הסרן האחורי ונראה גבוה יותר מאשר אצלנו - מצ"ב תמונה צידית מהפיצ'ר מלפני חצי שנה בהשוואה לתמונה צידית שלירן העלה אתמול:
http://www.jeepolog.com/with.php?pic...h/baruch38.jpg
http://www.jeepolog.com/forums/attac...9&d=1246607509
(אגב הגיע הזמן שתעדכן את השרשור שלך עם תמונות טריות אחרי כל השינויים שהרכב עבר לקראת באחה ישראל, הרגלת אותנו לעדכונים שוטפים!).
1. לפי השקילה שנעשתה בזמנו, החלוקה היתה 55% מאחור ו 45% מקדימה.
2. אני חושב שזה השתנה במעט לטובת הקדימה, מכיוון שהורדתי כ 150 ק"ג מאחור במהלך השינוי האחרון, והיום זה בטח 50-50 או קרוב לכך(עם שני הספיירים על הרכב, כמובן).
3. עדכונים ותמונות בקרוב - יש עוד חידוש, מכיוון שבניתי שוב את כל השילדה האחורית מחדש..... אעלה תמונות בקרוב.
4. יהיו גם עדכונים בשרשור השני - החלטתי לרדת מהרעיון של סרן קדמי, מסיבות שונות ומשונות שלא כאן המקום לפרטן. אז יהיה כנראה טרופי טראק נוסף עם מתלה נפרד מקדימה, אבל שוב לא שגרתי אלא קצת מוטרף שינסה רעיון חדש במתלים. ימים יגידו.
5. התמונה שהעלית למעלה איננה רלבנטית בכלל - מיכל הדלק "ירד קומה" ושני גלגלי הספייר כבר לא עומדים אלא ממש שוכבים מאחורי הסרן, נמוך בהרבה מאצלכם.
גם הרדיאטורים הכפולים הוחלפו באחד גדול הממוקם הרבה יותר נמוך.
6. החוכמה היא ללמוד וליישם ולא להיתקע עם תכנון מראש, שלא משנים אותו רק משום ש"נגמר שלב התכנון". אם משהו לא טוב, תקן ושפר, גם אם צריך לחתוך ולרתך מחדש(אחרי תכנון קפדני וממוחשב מראש, כמובן.....)
תמונה המשקפת את השינויים שעשיתי, וגם הם כבר עברו עדכון.
אתה רואה, יש דברים שמשתנים גם אחרי שלב גמר התכנון וגם אחרי גמר הרכב והדיבאגינג שלו.
אני לא מניח שאתה מצפה שהרכב שלכם יהיה שונה, ומרגע זה ואילך לא תצטרכו לשנות בו דבר.
בוודאי שיהיו שינויים ברוך - אבל הרכב עוד לא נסע מטר... קודם כל צריך לגמור לבנות אותו, על פי התכנון. ואז לבחון אותו - בשטח. ולכוון. ולהתחרות מרוץ, שניים, עונה (מרוץ = ניסוי מבחינתי). ואז להפיק לקחים. זו הדרך ההנדסית, ככה עובדים, ככה כל מוצר ומכשיר ומבנה שמסביבך תוכנן ופותח ויוצר.
תרשה לי "קצת" לא להסכים איתך - אני חושב שאם במהלך התכנון מתגלית לך טעות או איזשהו צורך בשינוי, לא צריך להיות מקובע על התכנון(מאותו רגע שהחלטת ל"הקפיא" אותו) ולא לעשות כלום עד לנסיעות המבחן;
אם כבר עכשיו ברור לך שיש צורך בתיקון, אתה צריך לטפל בו מייד ולא לדחותו. ככה בונים כל דבר שאתה רואה מסביבך - תכנון גמיש ומשתנה בהתאם ללקחים המצטברים, אלא אם אתה רוצה מוצר שיהיה ניתן לשיווק בעוד שבע שנים.
אפרופו שבע שנים, יש לנו כבר דוגמא מובהקת לכך, ודי לחכימא ברמיזא.
אם אתה רואה שהספיירים גבוהים מדי וטובת הרכב מחייבת שינוי מיקום, מה טעם לחכות עם זה?!
אם אתה רואה שאתה יכול להכניס את המיכל בחלל לא מנוצל באופן שלא ישפיע בצורה כה דראסטית על התנהגות הרכב בתחילת נסיעה מול סיום נסיעה, למה לחכות עם זה? זה הרי ברור כבר עכשיו.
רק בגלל שאם תעשה את השינוי תצטרך לשנות גם מערכת מוט מייצב??
או רק בגלל שזה מחייב עוד שלושים שבע שעות סולידוורקס, שלא לדבר על הכנת הקבצים לחיתוך הלייזר(בתקווה שלא יוציאו לכם קבצים בקנ"מ מיניאטורי...), וכו' וכו' מה שיחייב עוד ארבעה או חמישה חדשים שהולכים לפח??
ברוך, אני לא רוצה לפגוע בך חלילה, אבל זה שאתה כותב כאן משהו לא הופך אותו לנכון ובטח שלא לברור מאליו. אני שמח, פתוח וקורא כל ביקורת, לעומק, זו מטרת השרשור. זה לא אומר שאני מסכים איתה או מקבל אותה. ולא אמשיך בקו הזה, כי השרשור הזה לא נועד בשבילי להעביר ביקורת על כלי רכב של אחרים. ודיה לחכימה כמו שכתבת.
בהחלט מקובל. אבל בכל זאת, זה הרי שרשור שנועד להצגת הפרוייקט וקבלת דיעות ותגובות לגביו.
לכן, חשוב לי לשמוע מה דעתך לגבי שתי ההערות שהערתי על מיקום מיכל הדלק ומיקום הספיירים.
אני חלילה לא מתנגח, נהפוך הוא - אני באמת מתפעל מרמת הפרוייקט וההשקעה האדירה בו, גם ובעיקר מהפן התכנוני.
אני הרי הודיתי בטעויות שעשיתי, בעצם העובדה ששיניתי את מה שהיה טעון שינוי - הנמכתי מאד ספיירים; הנמכתי מיכל דלק; הנמכתי רדיאטור ובסה"כ הנמכתי משמעותית מרכז כובד והפחתתי מעט משקל.
אותן נקודות עולות גם לגבי הפרוייקט שלכם, ונלויית אליהן השאלה מתי צריך לבצע את השינויים, אם אתה אכן מגיע למסקנה שצריך לבצעם.
איך אתה אמרת לי פעם? מה איכפת לי מה תעשה (עם הסוגיה הזאת והזאת)? אם אתה מתעלם מהדברים אתה בסה"כ נותן יתרון למתחרים שלך....
זה בדיוק מה שאני העלית כאן ואני חושב שהעליתי את הנושא בצורה ראויה, מתוך ענין אמיתי ובלי חלילה לפגוע או להתכוון למשהו שונה ממה ששאלתי.
אוקי. אילו שתי הנקודות שהעלית:
הספיירים גבוהים. מדי? מה זה מדי? הם במיקום שנגזר מהתכנון כולו. אין פרט אחד שהוא עד כדי כך קריטי ש"טובת הרכב מחייבת" את השינוי שלו. מה גם שכאמור ישנם סידורים אלטרנטיביים שקל יחסית לעבור אליהם - כאן באמת מדובר על עבודת מסגרות בשטח, לא צריך תכנון ממוחשב ולא לייזר. הצורה הנ"ל נבחרה על ידי לירן ואייל משיקולים של נוחות תפעול. בסוף צריך הרי להחליט. זאת בשורה התחתונה נקודה משנית.ציטוט:
אם אתה רואה שהספיירים גבוהים מדי וטובת הרכב מחייבת שינוי מיקום, מה טעם לחכות עם זה?!
זאת לעומת זאת נקודה מהותית. ולא, אני לא רואה. אתה הכנסת את המיכל לפני ומעל המתלה האחורי. אתה לא מחדש לי. אני צריך משקל מאחורי הסרן כדי להגיע לחלוקת משקל מאוזנת (וכמוני רוב מוחלט של TT בתצורה הזאת שאתה רואה במרוצים בארה"ב - תזכור שאני בניגוד אליך לא אוהב להמציא). אתה הגעת לחלוקה מאוזנת על פי דבריך, ללא משקל כמעט מעבר לסרן האחורי. זה נשמע לי מוזר. אבל כנראה שההסבר לכך הוא שהכלי שלך שונה משלנו - הוא ארוך יותר משמעותית (בסיס גלגלים 3.30, 3.40 אם אני זוכר נכון? לעומת 3 ופסיק אצלנו) והמנוע בו מרכזי יותר מהמקובל - נכנס עמוק יותר לתא הנוסעים, שהוא רחב יותר. אני מכבד את התכנון הזה, אבל אנחנו בנינו רכב שונה משלך - צמיגים קטנים יותר, בסיס גלגלים קצר יותר, גוף צר יותר, משקל קטן יותר. התכנונים למעשה כל כך שונים, שכמעט בלתי אפשרי להסיק מהם אחד לגבי השני.ציטוט:
אם אתה רואה שאתה יכול להכניס את המיכל בחלל לא מנוצל באופן שלא ישפיע בצורה כה דראסטית על התנהגות הרכב בתחילת נסיעה מול סיום נסיעה, למה לחכות עם זה? זה הרי ברור כבר עכשיו.
אגב ברכב של עידו, שאני מאד התרשמתי ממנו, ושיותר קרוב לתכנון שלי מבחינת מימדים כלליים, גם לדעתי יש חלוקת משקל קדמית מדי - גם אצלו כמו אצלך מיכל הדלק בין הקבינה לסרן האחורי, ואין כמעט משקל מעבר לסרן. לדעתי פחות טוב, אבל ימים יגידו.
בנוגע לדיון המעניין....
תצורת הרכב עם מיכל הדלק האחורי, נבחרה מראש. כמו כן לרכב תוכנן למיכל דלק נוסף וצורני צמוד לקבינה (ע"מ לעמוד בדרישות לחלומות שלנו - דאקר - שנדרש שם כ 500 ליטר). גם עם הרכב היה מאוזן במשקל והינו רוצים מיכל צמוד קבינה מיכל דלק צורני ותיקני יקר פי כמה וכמה, וכן זה היה שיקול מבחינתינו.(בדיוק כמו השיקול שרכ 2X4 יותר זול לתחזוקה מ 4X4). כזכור אנחנו בונים רכב תיקני FIA.
לגבי השינוי במשקל במהלך הנסיעה... זה מה שמפחיד אתכם.... קטן עלי... ;)
לגבי המשקל הרב מאחור וההתמודדות בסיבובים... זה מה שמפחיד אתכם... זה הכיף שלי.. :D
בסופו של דבר, אף אחד לא נהג בארץ ברכב כזה, שתוכנן ע"י מהנדס ורק הנסיון ידבר.
לגבי הגובה של גלגלי הספייר. לדעתי הם לא גבוהים. הגובה של הרכב הוא בערך 175.
ואם כן?! לכן נבנה מתקן פריק. את הבדיקות נבצע מול נסיעה עם גלגל אחד על מיכל הדלק ונבחן את הבדלים....
ושוב דיון מעניין, אבל רק תאורטי. מבחן המציאות קרוב מתמיד :D:cool:
חזרנו היום לעבוד ב ק"ש בבלובשטיין - איזה נוסטלגיה.
כמו בכל מקום בארץ ובעולם גם המפעל סובל מהמשבר. המפעל נסגר ב 4 אחר הצהריים כל יום ואי אפשר לעבוד יותר מאוחר.
כמובן שרק לואדים היקר יש הרבה עבודה והיה קשה למפעל לוותר עליו בשבילנו בימים אילו.
ע"מ להשלים את ואדים קיבלנו צוות של 5 אנשים שיחליפו אותו....
הרכב פורק לגמרי
החלקי המתלה נכנסים לצבע
המשך מחר.....
החלקים הראשונים יוצאים מהצבע.......
הכל נצבע באבקה- פשוט כיף, כאילו "יצאו מהמפעל"... או שלא כאילו.
התחלנו היום לרתך את מיכל הדלק מהאלומיניום...
מידע מעניין שאספנו בדרך :
האלומיניום בנוי מ 2 שכבות. הראשונה אלומיניום, והשניה אלומיניום עם חמצן. השכבה השניה נועדה
להגן על האלומיניום. בריתוך אלומיניום צריך להוריד (או ע"י שיוף או ע"י טבילה בחומר מתאים) את השכבה השניה. אם לא, הריתוך לא יהיה יפה. ההבדל הוא: ריתוך 2 השכבות דורש 1000 מעלות לעומת ריתוך האלומיניום בלבד שדורש 690 מעלות .
לירן.
איזה אלומיניום זה?
עד כמה שאני יודע כדי ל"שבור" את השכבת חמצן שיש על האלומיניום חייבים להשתמש בזרם חילופין ולא בזרם ישר. לכן רתכות אלומיניום הם AC ולא DC.
מיכה אתה צודק.
השיכבה החיצונית של אלומניום היא תחמוצת שלו והיא חומר קשה ולכן היא דורשת יותר חום.
השיכבה הפנימית (שהיא אלומניום טהור או שגשוגת שלו ) היא רכה ודורשת פחות חום.
בזרם חילופין הפלוס והמינוס משנים מיקום בין הידית לחומר וכאשר המינוס בידית החום נימצא בחומר וכאשר הם מתחלפים (המינוס והפלוס), גם החום מחליף מיקום ואז כאשר החום נמצא בחומר הוא חודר את השכבה החיצונית וכאשר הוא בידית אנו לא "שורפים" את השכבה הפנימית הרכה.
לפעמים בריתוך אלומניום משחקים עם הבלנס בשינוי הקוטביות לאמור שהחום או נמצא יותר בחומר או יותר בידית זו פונקציה שנקראת AC wave balance .
וזה גם נכון שצריך לנקות את האלומיניום בחומצה לפני הריתוך ,אלא עם האלומיניום נקי מזיהומים שונים כמו שמן ,נוזל קירור של עיבוד שבבי וכו'.
התחמוצת הזו היא חומר מאוד קשה ביחס "ללב" של אותה מסה והיא מגינה על האלומיניום מהתחמצנות נוספת ,שם נוסף לתחמוצת האלומניום הוא אלומינה ונוסחתו הכימית AL - 2 , O - 3 טפרטורת ההיתוך שלו היא 2054°C ושל אלומניום היא 660.32°C ( באלומניום טהור ).
עידו
טוב אתה יודע, אחרי ששלמתי 10K ש"ח לקורס+מבחן לתקן אמריקאי אז כדאי שאני אבין קצת (לא נאמר בציניות, באמת שיש לי עוד טונות של לימודים לעבור כדי להיות רתך ברמה שאני שואף אליה). באמת השתמשתי בחומצה כדי לנקות את האלומיניום לפני הריתוך אבל לשייף אותו לא היה נותן דבר כי לפי דברי המורה, הההתחמצנות שלו די מהירה והשיוף לא היה משיג את מטרתו.
:):p:rolleyes::D
הרכב עבר ניקוי חול בצורה יסודית ביותר וללא פשרות ע"י אנשי חברת אפלון (ציפויים) מראש העין, ואחר"כ נצבע בצביעה אלקטרו ססטית באבקה באותה החברה,פגשנו אנשים מקסימים עם שירות אדיב אשר בראשם עומד המנכ"ל גיורא : 052-3438882, אנחנו ממליצים ביותר, גם המחיר היה זול בהחלט.
גיורא אמר לי שכנראה ולהם יש את תנור הצבע הגדול בישראל.
אנחנו חייבים אלפי תודות לאלי ואאנו בן דודו של אייל, שעוזר לנו מתחילת הדרך, המון בבניה ובהובלה של הרכב ממקום למקום.
גם אני צבעתי את השילדה שלי (פיראנה) אצל גיורא מאפלון, ואכן השירות והאיכות שקיבלתי היו מצוינים.
לירן, בניתם רכב אקזוטי, למה לא לצבוע בצבע אקזוטי? ;);)
יאללה אז מתי רואים אותכם מרביצים בצאלים?
לירן סברוב, תגיד, מאז צביעת השילדה לא קרה כלום ?
בעיתון אוטו אתה כבר מפזר תודות לנותי החסויות, מה קורה ? תן עידכון לסקרנים,כמה תמונות.
מתי זה עושה הרצה ?
גל שחם.
רק טיפ קטן לאלו שצובעים שילדה בלבן, את חצי הצינור הפונה לחזית, בתא הנהיגה,ברכבים שיש
בהם חלון ! צבעו בשחור.
מניסיון לא טוב,בקינג הקודם שלי,הכלוב היה צבוע לבן,על החלון הקידמי,היתה לי השתקפות מעצבנת של הצבע הלבן מצינורות הכלוב שבקבינה...
במקרה של לירן זה לא רלוונטי, כי אין חלון.
גל שחם.
מה קורה גל ?!
אנחנו בינתיים "מרביצים עבודה" ומרכיבים את הרכב.
אין משהוא חדש שלא ראיתם כבר... אנחנו מצלמים את כל הליך ההרכבה של הרכב ובסיום נציג אותו במסודר.
לשם העידכון :
כל המתלים הורכבו, הסרן נשלח לניקוי כללי ליפני הרכבה הבולמים מורכבים וכן הגיר.
כל חלקי הפח (קיר אש ריצפה, הפרדת הקבינה ותא הגיר) נאטמו ע"י חומר מיוחד.
המנוע של הרכב ,V8 350 קרבורטור HOLLY OFFRAOD סוסים 300מבוסס מומנט מוכן, וביום שלישי הקרוב יורכב על הרכב. המנוע נבנה ע"י יורם דוהן.
לאחר מכן פנלים ומערכות מנוע.
כנראה שלאחר מכן ירד הרכב לאזור המרכז לסיום העבודה (צנרת דלק, הגה, וברקס, דרייבשאפט וכו..) ויאללה להניע והתחלת כיוונים ובדיקות.
כל הדברים הקטנים האילה לוקחים את רוב הזמן. אנחנו משתדלים לא לפספס שום דבר, וההרכבה נעשית ע"י ברגים חזקים ובתשומת לב, עד עכשיו השקענו ולא נפסס גם עכשיו.
בקרוב על שיבלי האפר......
שאלה
מהתמונה של הרכב שלכם באזור חיבור המתלים התחתון ניתן לראות הבדל בזווית השפיעה לאומת הרכב בתמונה השניה
(סימנתי את כוונתי בירוק)
לפי הבנתי יש משמעות רבה לאותה זווית מבחינת עבודת המתלה,
מה השפעתה ולמה בחרתם בזווית שבה שתי הבוקסות(קדמית ואחורית) יחסית מקבילות?