תגובה: פרויקט שיפוץ בלייזר 1983
מוני, האמת היא שאתה צודק. לא נתתי התייחסות מלאה מספיק למשאבת הדלק.
כמו שאמר מוני, לבחירת משאבת הדלק יש חשיבות רבה, לא מספיק לקבל החלטה האם הולכים על משאבה טבולה או משאבת קו. יש צורך להתייחס לכמה גורמים נוספים:
1. ספיקה. הספיקה של משאבת הדלק צריכה להתאים להספק שהמנוע יפיק. ישנו קשר ישיר בין צריכת הדלק לבין מספר הסוסים שהמנוע מפיק. ספיקה נמוכה מדי תגרום למנוע לגמגם וספיקה גבוהה מדי תגרור צריכת זרם לחינם וסחרור הדלק סביב הוסת. מין הסתם עדיף לטעות לכיוון של משאבה גדולה מדי לעומת משאבה קטנה מדי.
2. לחץ. צריך לוודא שהספיקה הדרושה מהמשאבה מתקבלת בלחץ הדרוש.
3. ווסת. לחץ הדלק שמגיע למזרקים הוא קריטי. כאן כבר אין משחק, נמוך מדי זה לא טוב וגבוה מדי זה גם כן לא טוב. ווסת הדלק עושה את העבודה על ידי סחרור עודפי הלחץ חזרה למיכל הדלק.
4. פיקוד. בשביל שהמשאבה תעבוד יש צורך לספק לה מתח. מתח רציף של 12V יגרום למשאבה לעבוד בספיקה מקסימלית קבועה. שינוי של המתח לפולסים של מתח (PWM) יגרום למשאבה להוריד ספיקה. יתרון גדול כאשר המנוע נמצא בסרק או סתם כשאין צורך בספיקה מקסימלית.
המשאבה שבחרתי מותאמת מבחינת ספיקה לדרישות של מנוע מ-250 כ"ס ועד 550 כ"ס.
היא משלבת וסת פנימי שבעצם מסחרר את הדלק בתוך המיכל בלי צורך להריץ צינור עודפים חזרה ממערכת ההזרקה. המשאבה מותאמת לעבודה בצורה של PWM ומערכת ההזרקה יודעת לספק פולס כזה.
הדגם שבחרתי הוא : 12-131 של חברת Holley. המשאבה מגיעה עם hydramat שהוזכר בפוסט קודם.
https://www.youtube.com/watch?v=nZSBssihF8U
מוני, לגבי ההערות שלך על כיוון עדין של מערכת ההזרקה, גם כאן אתה צודק ואני מקווה שתמשיך לעקוב אחרי הפוסטים הבאים כשאגיע למערכת ההזרקה עצמה - מאמין שתקבל תשובות לכל שאלותיך.
לגבי אופציות להגברת כ"ס, אני מציע לך לקרא שוב את שכתבתי לגבי הסיבה למעבר למערכת הזרקה ואולי אפילו לפנות איזו שעה ולהכנס לקישור שנמצא בחתימה שלי.
לא הבנתי את האמירה שלא ניתן לכוון עצמאית את המערכת.
אני חושב שערן מספיק חזק טכנית, על מנת שהוא יוכל ללמוד לייצר קובץ ע"פ דרישותיו ולצרוב רכיב זכרון במחשב.
אפרופו: קניתי בזמנו חוברת שתיארה את התהליך. למיטב זכרוני החוברת הזו יושבת היום בספריה של מוזיאון הטרקטור בעין ורד. אני חושב שלא חסר גם חומר פתוח ברשת.
Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk
1 קבצים מצורפים
הזרקת דלק, ע"פ ויקיפדיה קיימת באופן נרחב במנועי דיזל כבר משנות ה-20 ובמנועי בנזין מסוף שנות ה-70. אז למה אני חיכיתי עד שנת 2017 בשביל להדביק טכנולוגיה שקיימת כבר יותר מ-100 שנה?!
הסיבה העקרית - שמירה על מקוריות ואמונה שאם ככה הרכב יוצר אז כנראה זה הכי טוב בשבילו.
אבל, המנוע שנמצא ברכב כבר מזמן לא דומה למנוע שהיה מורכב לפני 35 שנה ובכלל, אם כל העולם כבר עבר להזרקה אז כנראה שיש שם איזה יתרון או שניים.
החלטתי לחקור את הנושא קצת יותר לעומק ולהבין איפה בעצם נמצאים ההבדלים ומה יהיה הכי מתאים עבורי.
(הכל כמובן בהקשר של מנוע בנזין עם דגש על סמול בלוק דור-1)
בגדול קיימות 3 קבוצות, כאשר כל קבוצה היא התפתחות טכנולוגית של הקבוצה שקדמה לה.
הזרקה חד נקודתית - TBI - מערכת ההזרקה נראית כמו קרבורטור והמזרקים מזריקים את הדלק בכניסה לסעפת היניקה, הדלק מתערבב עם האוויר וזורם לו במעברי הסעפת עד שמגיע לצילינדר.
הזרקה רב נקודתית - MPI - במקרה זה, המזרקים נמצאים בסוף סעפת היניקה בכניסה לכל לצילינדר. אוויר זורם בסעפת היניקה ומתערבב עם הדלק רק ברגע האחרון לפני הכניסה אל תא הבעירה.
הזרקה רב נקודתית ישירה - הפעם המזרקים כבר עובדים בלחצים גבוהים מאוד ונמצאים בתוך תא הבעירה.
שתי האופציות הרלוונטיות מבחינת המנוע שלי הן הראשונה והשניה. הזרקה רב נקודתית מודרנית יותר אבל מצד שני גם יותר יקרה (בן היתר בגלל שהיא מחייבת החלפה של סעפת היניקה או קידוח בסעפת). הזרקה חד נקודתית מתלבשת על סעפת היניקה כמו קרבורטור ולכן תצריך החלפה של פחות חלקים.
המשכתי לחקור את הנושא על מנת להבין האם להזרקה רב נקודתית יש באמת יתרון מבחינת תגובת המצערת, חסכון בדלק והספק המנוע. הדיונים ברשת נוטים דווקא ל-TBI והתגובות חלוקות לגבי האם MPI באמת מצליחה להפיק יותר מהמנוע הזה.
ההחלטה התקבלה - TBI. עכשיו נשאר להבין איזה TBI?
בשנות ה-80 GM התחילו להחליף את הקרבורטורים שלהם במערכות הזרקה TBI בגלל הצורך לשמור על פליטות נמוכות יותר. ה-TBI המקורי של GM מגיע עם 2 לועות ו-2 מזרקים. מחשב ההזרקה שלו צרוב ובעקרון לא ניתן לשינוי (תכלס הכל ניתן לשינוי). בגלל שני הלועות ושני המזרקים ההספק המירבי שמערכת זו תומכת היא כ-300 כ"ס. מעט מדי עבורי והחסרון הגדול עוד יותר הוא המחשב הצרוב, לא מתאים לאופי שלי.
כבר מלא שנים (אל תשאלו אותי כמה) שחברות רבות מייצרות מערכות TBI משלהן. ההבדלים הגדולים הם מספר הלועות ומספר המזרקים (בשביל לתמוך במנועים עם הספק גבוה) וגם האפשרות לכיול המערכת באופן עצמי מבלי לצרוב ג'וקים, מערכות אלו נחשבות מיושנות יחסית להצע שיש בשוק ומאלצות התקנה מגושמת של מערכת הזרקה ומחשב ניהול בשני מקומות שונים.
Fitech בשנים האחרונות חברה קטנה בשם Fitech פיתחה מערכת הזרקה TBI שנותנת הכל ובמחיר זול משמעותית מכל מערכת שהיתה קיימת בשוק באותו זמן. המערכת שלהם נתנה 4 לועות עם 4 או 8 מזרקים לתמיכה במנועים עד 1200 כ"ס. ניתן לחבר מגדש על או טורבו, מחשב הניהול מותקן בגב מערכת ההזרקה הם אפשרו גישה מלאה לכל תהליך הכיול (הכל!). המערכת שלהם לומדת את הרגלי הנהיגה (בדר"כ לוקח כ-300 ק"מ של נסיעה עד ללימוד מלא) ויודעת להתאים את המערכת לפרמטרים שנקבעו. היא גם יודעת לשלוט על כיוון ההצתה ולשמש כאוגר נתונים על מחשב נייד וכל זה דרך מסך מגע קטן שמגיע עם המערכת או חיבור ישיר למחשב נייד. בקיצור עשו מהפכה!
המתחרים לא נשארו אדישים ונאלצו להמציא תשובה שנכון לעכשיו עדיין לא מציעה את כל החבילה ש-Fitech נותנים ועוד עם שנות הניסיון בשטח שהמערכת הזו הרוויחה.
כן, בחרתי ב-Fitech.
וככה זה נראה אחרי פתיחת הקופסה.
קובץ מצורף 115730
תמשיך תמשיך...
תענוג
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
3 קבצים מצורפים
הגעתי לשלב של הצינורות הגמישים.
המערכת די פשוטה וסה"כ ישנם 4 צינורות גמישים.
שניים עבור הזנת הדלק ושניים עבור הנשם של מיכל הדלק.
בצד של מיכל הדלק השתמשתי ב:
צינור עטוף פלב"מ עם מחברי AN משני צדדיו - להזנת דלק בלחץ גבוה
בצינור עטוף ניילון (עם רשת פלב"מ פנימית) עם מחבר AN בצד במתחבר אל המשאבה ובצד השני באנד פשוט - לנשם של המיכל
קובץ מצורף 115738
מערכת ההזרקה נפתחה בשביל לאפשר מדידה של הצינור שעולה מכיוון השלדה.
בין הצינור הקשיח לצינור הגמיש הוספתי מסנן 30 מיקרון רב פעמי (מוקף בעיגול)
קובץ מצורף 115739
חיבור הצינורות הקשיחים לאורך השלדה, ניתן לראות את ההבדל בין החיבור ללחץ גבוה וחיבור ללחץ נמוך.
קובץ מצורף 115740
השלב הבא, הפעלה של המשאבה ובדיקת דליפות לפני ההחזרה של מיכל הדלק חזרה למקומו.
המסנן 30 מיקרון עומד בספיקה?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
המסנן 30 מיקרון עומד בספיקה?
השפעת דרגת הסינון על הספיקה בטלה לעומת שטח הסינון וקוטר הכניסה/יציאה.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
זה נכון כששטח הסינון מאפשר את הפיצוי בהגבלת הזרימה, לא כמשפט אבסולוטי.
מסנן הוא הצרת שטח הזרימה והמעברים, והגדלת החיכוך עם הדפנות, ומסנן עדין בהגדרתו פוגע בספיקה, ובגלל זה מגדילים את שטח מרכיב הסינון כדי לפצות על ההגבל.
בגלל זה יש מסננים שונים לאפליקציות שונות, גם אם הצנרת זהה.
מסנני סולר להזרקה ישירה זה בסביבות 7מיקרון אם אני זוכר נכון, והמסנן עצום בגודל ביחס למסננון המצולם כדי לשמר ספיקה.
אותו דבר קיים לך במערכת הדם שלך במפל הלחץ בין עורקים-עורקיקים-נימים-ורידים..
פשוט מעולה.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
4 קבצים מצורפים
שבועיים עברו מאז תחילת הפרויקט, כשהשבוע האחרון הוקדש לחיבורי חשמל.
חוטי חשמל אף פעם לא היו ממש פוטוגנים ולכן לא היה הרבה מה לצלם ולשתף, למרות זאת פרט קטן שהגיע בתוך החבילה של ההזרקה פתח את עיני למוצר פשוט וזול שמשדרג כל חוט חשמל.
מדובר על כיסוי ארוג לחוטי חשמל (braided wire loom), זה לא מוצר חדש או מהפכני בשום דרך, אבל אני לא הכרתי אותו. חיפוש קצר בebay מעלה כמה אלפים של מוכרים מכל העולם במחירים שמתחילים בשקלים בודדים.
בגלל שהחבר'ה בfitech שלחו רק כמטר אחד של הכיסוי החלטתי להשתמש בו רק לחלקי הצמה שבאים במגע עם המנוע, בשני הקצוות של הכיסוי הוספתי שרוול מתכווץ וכך נראית התוצאה באחת הצמות.
קובץ מצורף 115795
המערכת הזו מצריכה התקנה רק של שני חיישנים (חמצן וטמפ נוזל קירור), יתר החיישנים משולבים בתוך מערכת ההזרקה - פשוט, קל וחכם.
אחרי חיבור כל הצמות הגיע הרגע לסובב את המפתח בפעם הראשונה ולהעיר את המערכת.
קובץ מצורף 115796
מסך הפתיחה מוביל לתפריט כיול ראשוני, בו במגדירים פרמטרים כמו נפח מנוע, מספר צילינדרים, סל"ד בסרק ועוד...
קובץ מצורף 115797
הגעתי לשלב של הפעלת המערכת רק מאוחר בלילה ולכן לא יכולתי להמשיך ולהניע את הרכב (שקט הוא לא) אבל טיילתי לי קצת בין כמה מהתפריטים וכרגע זה נראה כאילו אין סוף לאפשרויות הכיול והמשחק עם המערכת.
קובץ מצורף 115798
מסך המערכת יכול לשמש כתצוגה עבור כל פרמטר שהמערכת יודעת, החל מסל"ד, יחס אוויר דלק דרך טמפרטורת אוויר או נוזל קירור ועד ללחץ דלק ופרמטרים נוספים של המזרקים שעדיין לא הבנתי מה הם עושים.
אוגר הנתונים יכול לשמש ככלי חזק ביותר בשביל כיול עדין והבנה היכן צריך להוסיף או לקצץ בתזמון או דלק.
המערכת מקבלת כניסה ממדחס המזגן ויודעת להעלות את הסל"ד (ע"פ בחירה) ולהפעיל את המאווררים. בכל פעם שמסובבים את המפתח, משאבת הדלק מתעוררת לכמה שניות, המזרקים נותנים שפריץ קצר לתוך סעפת היניקה ובעצם מכינים את הכל להנעה. בתור מישהו שמגיע מעולם הקרבורטורים, השינויים הקלים האלו שנראים ברורים לכל מי שנוהג ברכב משנות ה-90 ומעלה, הם בגדר מהפך מבחינתי.
היום אני מתכוון להניע את הרכב, אבל נסיעה ראשונה תאלץ להדחות רק לשבוע הבא, הזמנה של מחבר חשמלי (קונקטור) שיושב על משאבת הדלק יגיע רק לקראת אמצע השבוע, כרגע מיכל הדלק עדיין יושב על הרצפה.
מדהים. עלה והצלח👍
כולי נרגש, יצאתי אל הרכב, סיבבתי את המפתח בפעם הראשונה ו... כלום
לא התייאשתי סיבבתי שוב והנה המנוע נדלק לשנייה וכבה
ניסיון נוסף, המנוע שוב נדלק לשנייה ונכבה
ייאוש
בדקתי בתפריטים ומצאתי שאפשר להעלות את כמות הדלק שמוזרקת במהלך ההדלקה וברגעים הראשונים אחריה
ניסיון נוסף ו... שוב אותה התופעה. נדלק וכבה.
עברה חצי שעה, נגמר לי הזמן, חייב לצאת עם המשפחה
חצי יום עובר, אני חוזר לגראג' עם רעיון, חוט קטן שצריך להיות מחובר ל-IGN אולי חיברתי בטעות ל ACC.
ז"א במקום שיהיה מתח מהרגע שמסובבים את המפתח, המתח קיים בכל שלב מלבד השלב שהמפתח במצב סטרטר.
שינוי הכבל
והנה המנוע נדלק - עובד
הטורים מאוד נמוכים, אני נאלץ ללחוץ מעט על המצערת בשביל להעלות אותם לרמה שהרכב לא יגמגם.
כיבוי הרכב המתנה קלה וניסיון נוסף
שוב הרכב מניע אבל הטורים עדיין נמוכים מדי
מחכה כחצי דקה עם מצערת לחוצה והמנוע מתאזן ומתחיל לנגן בקצב אחיד
עכשיו נשאר להרכיב מיכל דלק, ולתת למערכת ללמוד במשך 300 ק"מ.
עדכונים עוד יבואו...
גדול! המערכת צריכה לימוד רצוף של 300 ק"מ או בחלקים
הלימוד לא חייב להיות רציף, אבל בהוראות הפעלה מבקשים שבמהלך הקילומטרים של הלימוד, הרכב צריך לעבוד בכל המצבים.
שיוט, נסיעה עירונית, מאמץ וכל דבר שאוכל חשוב עליו...
עדכון קצר...
מסתבר שהמערכת הזו לוקה בחסר גדול מאוד, אין תיעוד או ספר משתמש באמת מקיף ומלא.
הרשת אומנם עמוסה במידע אבל היה יכול להיות נחמד יותר למשתמש אם בנוסף לכל החיישנים והחוטים היה מגיע גם ספר.
בשביל לפתור את בעיית הסל"ד הנמוך בסרק היה צורך לכוון את ה-IAC מושג שהיה זר לי לחלוטין עד לפני כמה ימים.
מסתבר שאחרי שהעולם נטש את הקרבורטור ועבר להזרקה, העולם גם המציא מנוע קטן ששולט על פתח קטן שנמצא במצערת ומיועד להכנסה של אוויר בזמן סל"ד סרק. כיוון קצר של המנגנון והרכב כבר לא מגמגם בסרק.
יצאתי לנסיעה ראשונה של 100ק"מ על מנת להרגיש האם באמת יש שינוי, אז באמת המערכת עדיין בשלבי לימוד ולא שופטים פרויקט באמצע העבודה אבל לאורך כל הנסיעה הדהד לי משפט של הסופרת "מרי שלי" משנת 1818 עם התמונה הזו שפשוט לא יצאה לי מהראש
לחץ כאן
.
ברוך הבא לסוף המאה ה20.
(אגב... הדבר הזה שכיוונת נקרא בד״כ מנוע צעדים והוא חלק כמעט מכל מערכת הזרקה שאין בה מצערת חשמלית).
אסף.
סרטון דרך היה עושה לנו נעים לאוזניים ולעניים
[emoji16][emoji16]מה דעתך?
7 קבצים מצורפים
כמו כל סיפור מתח גם הסיפור הזה מתחיל לפני הרבה שנים.
לפני כמה שנים התחילה בעייה שולית וכמעט בלתי מורגשת, כשהייתי לוחץ על הבלם ישר אחרי ההנעה, הדוושה הייתה מאוד קשה ורעש של יניקת אוויר היה נשמע. שתיים שלוש שניות והרעש נעלם, הדוושה חוזרת לעצמה והרכב בולם. כל זה היה קורה הרבה לפני שהייתי מתחיל את הנסיעה.
אבל, עם הזמן אותם שתיים שלוש שניות התחילו להתארך, ואפילו היה צורך אפילו לכבות את הרכב ולהניע מחדש בשביל שהדוושה תחזור לעצמה. השנים עברו והבעיה המשיכה, כל עוד שהדוושה חזרה לעצמה לפני שהתחלתי את הנסיעה, זה היה נסבל, ברגע שהזמן התארך והתארך עד שהגעתי למצב שהייתי מתחיל נסיעה עם דוושת בלם קשה שעוצרת בכבדות הבנתי שיש צורך בתיקון הבעיה.
שתי אפשרויות עמדו לפני, האחת לקבוץ לעיר הגדולה ולמצוא מישהו שישפץ את הבוסטר, השיפוץ יהיה ברמה ישראלית ממוצעת עם חלקי חילוף שמועד הייצור שלהם לא ידוע וכנראה שהמחיר יהיה מרשים וכזה שיאלץ אותי לוותר על החופשה המשפחתית הבאה. האפשרות השנייה מצאה חן בעיני יותר, להזמין חדש מהדוד סם ולהתקין לבד באיזו שעה פנויה שבטח תקפוץ. גם זול וגם חדש.
הימים עברו והחבילה הגיעה, בוסטר חדש ויפה, הגיע הזמן לפרק את הישן ולהרכיב את החדש.
ככה זה נראה רגע לפני הפירוק.
קובץ מצורף 116349
כמעט שעה עברה והבוסטר הישן כבר שוכב לו ליד החדש
קובץ מצורף 116350
חדי העין יבחינו שמלבד הצבע היפה והחוסר בחלודה, לבוסטר הזה גם חסרים בערך 10ס"מ בציר הראשי.
אין למי להחזיר את הבוסטר ואין למי להתלונן, השעון מתקתק, יום שישי, בקרוב הפס יגמר והג'ימי לא במצב נסיעה. שלפתי דף ועפרון, שרבטתי שרטוט מהיר של הציר שצריך לייצר ונסעתי לעבודה להכין את החלק.
קובץ מצורף 116351
חצי שעה על המחרטה
קובץ מצורף 116352
ועוד איזה חצי שעה עם הדיסק והרתכת והנה יש לי ציר חדש מוכן. אה מה מה... בסיום לקחתי שוב את הדף שלי עם השירבוט ווידאתי מידות לפני שאני חוזר הביתה. מסתבר שזה ששרטט היה דביל ועשה טעות של 11מממ.
קובץ מצורף 116353
מה עושים?! אני תקוע עם ציר חדש אבל קצר מדי, השעון ממשיך לתקתק ואני יודע שאם אני לא יוצא לכיוון הבית בחצי שעה הקרובה, אני או ישן בחוץ עם הג'ימי או סתם פותח פתח למתקפה מכיוון ידוע מראש.
קובץ מצורף 116354
הפתרון, ייצור של אום עגול באורך 11ממ שמרותך כמאריך לציר הקיים. לא הכי יפה, אבל בגלל שההברגה שבציר שיוצא מהבוסטר היא 25ממ, אז אם 11ממ מתוכה יהיו בריתוך, זה לא נורא.
וככה זה נראה אחרי הברגת הציר עם לוקטייט. האורך מתאים וקוטר העין מתאים גם כן.
קובץ מצורף 116355
מניח את הבוסטר בגראג' ליד הבוסטר הישן, כולי מרוצה שהכל מתאים ונכנס חזרה הביתה רגע לפני שהשעון מצלצל "נגמר הזמן"
עוד בהמשך, הרכבת הבוסטר ופירוק הבוסטר הישן למציאת הסיבה לבעיה...
מסתבר שהמשך (המשך כלשהו) הגיע הרבה יותר מהר ממה שחשבתי.
סיימתי לכתוב את הפוסט, עברתי עליו לוודא שאין שגיאות או תמונות במקום הלא נכון, ופתאום אני שם לב שבתמונה האחרונה איפה שצילמתי את שני הבוסטרים אחד ליד השני, לבוסטר הישן יש קו בדיוק במקום בו בבוסטר החדש מתחילה הזרוע שייצרתי.
רגע...
יכול להיות שאני עד כדי כך דביל ?!
האם הזרוע הזו פריקה?
האם בזבזתי שעה וחצי על ייצור של חלק שהיה לי ביד כל הזמן הזה?!
לפני 2 דקות בדיוק יצאתי לגראג' לבדוק את הבוסטר הישן ולראות האם הזרוע ניתנת לפירוק.
מסתבר שכן.