-
תגובה: מה עדיף - פאן קלאצ', מניפה חשמלית או מכאנית? סרטון יו-טיוב
חזרה רגע לבסיס כי נראה לי שמשהו לא הובן.
כל המספרים - הספקים נצרכים - הם מול אוויר עומד.
כדי שמשאבת אוויר (מניפה) תגרום לאויר עומד לזוז, היא צריכה שנשקיע בה הספק. אבל מה אם אתה נוסע 120 והאוויר כבר זז? היא תסתובב באותה מהירות אבל לא תצרוך הספק. המצמד מסוגל להעביר מומנט מסויים בסלד מסויים אבל מהירות האוויר בכניסה מפחיתה את ההספק הנדרש מהמניפה.
אם זה מובן אני חושב שזו היתה החתיכה החסרה בפאזל.
לשם האנלוגיה למניפה חשמלית, אם מנתקים אותה ממקור מתח ב120 קמ״ש אפשר לחבר אליה בקר טעינה והיא תטען את המצבר.
אסף.
-
ואווו , שלושה מנהלים ביחד :-)
אני אנסה לנסח את השאלות מחדש.
לרכב יש מעטפת ביצועים ( ואני בכוונה אומר "רכב" ולא מנוע).
עבור כל המעטפת הזו, אנחנו צריכים לדאוג לפתרון קירור למנוע, ובמקרה שלנו, מדובר על - לגרום לזרימת אוויר דרך הרדיאטור.
נכון, ישנו קשר בין מהירות הסיבוב של המנוע לכמות הקירור (יותר סל"ד => יותר דלק => יותר חום), אבל זה לא כל הסיפור (וזה בטוח לא לינארי ויש גורמים כמו גיר במשחק).
ההערה של אסף נכונה מאוד (לדעתי), הדיון המעניין הוא על העלות של לשנע כמות מסויימת של אוויר ביחדת זמן. ( המסה של המניפה זה לא הסיפור פה, זה לכל היותר מענין בדיון על הנזק למנוע בכיבוי, ועל העומס על הסטרטר בהתנעה :-( ).
התבונה שלי, בגלל צורת ההתקנה, מניפות חשמליות עושות את העבודה הרבה יותר יעיל. יתרה מזאת, הורדה של כונס, מחייבת בהכרח הגדלה של ההספק של המניפה (ע"מ להכריח אותה כמות אוויר דרך הרדיאטור בתנאים פחות טובים), כלומר בהכרח מגדילה את הביזבוז.
חנן, אם אני מבין אותך נכון, המספרים שאתה מציין, הם דוגמה של מניפה מסויימת במהירויות שונות, אבל לדעתי לא כל כך רלוונטים.
לפני השאלה כמה כח המניפה צורכת, יש את השאלה עם היא מסוגלת לספק את הספיקה המקסימלית שהקירור של המנוע יצטרך, או הפוך, האם אתה לא סתם מסובב מניפה ללא צורך.. פה נכנס ההבדל בין מעטפת של מנוע, למעטפת של רכב.
רכב שנוסע 120 קמ"ש ב 2500 סל"ד (עד כמה שאני זוכר, מותר להניח שמעל 60-80 קמ"ש, לא צריך מניפה בכלל) , צריך פחות אנרגיה מהמניפה, מרכב שנוסע בהילוך כוח ב 1500 סל"ד (למרות שהמנוע עצמו מייצר פחות חום).
בגדול, הגרפים שאתה מתאר, רק מחזקים את הנקודה למה צריך מצמד ויסקוזי, את מי (מאתנו, עזבו אותי ממכוניות מרוץ) מעניין מניפה ב 5200 סל"ד? בשטח טכני נוסעים בסל"ד נמוך, ובכביש יש מהירות של הרכב, ואז המצמד אמור בכלל לשחרר את המניפה.
והפוך, ככל אתה יורד לסל"ד נמוך וההספק של המניפה יורד בחזקה, גם הספיקה יורדת!, זה לא יוצר "חור" בין הספיקה הרצויה למצוייה?
אני חושב שפה חוזר עניין המצמד הטרמי למשוואה. המניפה בכלל מתוכננת למקרה הקיצוני (100% הצמדה) ובכל שאר המקרים, תהיה רק הצמדה חלקית, ולכן העומס על המנוע יהיה קטן יותר מהמספרים האלו.
אני חושב שמוני סיכם הכי נכון, אבל חזר והניח שחשמלי פחות אמין, וגם לא התייחס לעובדה, שבסופו של יום, הרבה ג'יפאים מוסיפים מניפה חשמלית, כדי לשפר את הקירור באזור של קטע טכני, מהירות נמוכה ובכל זאת רכב מתאמץ.
וזו השאלה שאני ניסיתי לשאול - האמנם חשמלי כל כך לא אמין? ואם כבר הרבה מוסיפים חשמלי, אז למה לא להעיף את המכני ולבנות חשמלי טוב (עם מהירויות ,ושרידות (שניים?)?
-
אם אני מצליח לתמצת את מה שהבנתי שמפריע לך, אז זה חוסר היעילות ההנדסי שבמניפה מכנית מקובעת.
ישנה הסכמה כוללת על כך, אל מול אופציות של פאן קלאץ' או חשמלי.
עם זאת, השותפים היותר פרגמטיים בדיון, אומרים שאם מדובר בכ"ס בודד ב2600 סל"ד או שמינית כ"ס ב1300 סל"ד, זה לא מספר מספיק מעניין בשביל לעסוק בזה באופן מעשי, ואפילו בראייה תיאורטית זה עשוי להיות משתלם מבחינת החסרונות והיתרונות הכוללים.
-
לגבי האמינות של החשמלי, אין לי סטטיסטיקה, אלא רק אנקדוטות, ולצורך העניין, דווקא לא הסטנדרטיים המוכרים לכולם של מנוע חשמלי שרוף, מגע לא טוב, ממסר שרוף -> מנוע בעירה מתחמם ומתפגר, אלא מהכיוון ההפוך: של ממסרים תפוסים ספוראדית -> מניפות שממשיכות לעבוד לאחר כיבוי הרכב ומפרקות את המצבר באופן סופני, ובהקשר הזה כל יתירות דווקא מגבירה את הסיכוי לאירוע הזה. אירועים מבאסים ולעתים קרובות קשים לאבחון. נתקלתי בהם.
-
די קרוב למה שאני מנסה להגיד.
אני פשוט מתקשה להבין שמניפה כזו, ובמקרה שלך גם ללא כונס, צורכת ב 1300 סל"ד רק שמינית כ"ס, ועדיין תצליח לקרר רכב בנסיעה טכנית בשטח (ביום חם).
ומצד שני, אם המניפה כל כך יעילה, אז למה ב 5200 סל"ד (פי 4 מ 1300) צריך למעלה מ 10 כ"ס (פי 80 קירור) ?
אני לא מכיר את המספרים המדוייקים (אתם הרבה יותר שולטים בתחום הזה ממני), אבל מה ההבדל בצריכת הדלק (CC לדקה) בין 1300 ל 5200 סל"ד?
הבנתי את הגישה בגדול - "מבחינת ביצועים וחיסכון בדלק, זו לא בעיה אמיתית, לעומת זאת אמינות מאוד מדאיגה, ולכן אתם מעדיפים מכני (ואפילו ביטול של המצמד).
למעשה אני מסכים עם הגישה הזו בגדול (לא מסכים לגבי ביטול המצמד), פשוט הנימוקים והמספרים בדיון, לא הסתדרו לי.
אני חושב, שלפחות לגבי הדורות הבאים, עכשיו התמונה הפיזיקלית ברורה, ומפה, כל אחד והאמונה שלו.
-
ההיקש הפוך.
כדי לתת 1 כס של הזזת אויר בסלד נמוך, התשלום הוא 20 או לא משנה כמה כס בסלד גבוה.
כי ככה זה עם מניפות.
אסף.
-
קצת רקע איך זה בגרנד צ'ירוקי 2005-2010 WK, לדיון:
הגרנד יוצא מהמפעל רק עם ונטה חשמלית.
כן היתה קיימת כבר בשלב הייצור, האופציה, להזמין קירור HD עבור רכבים גוררים וכ'ו, שכולל ונטה מכנית בנוסף.
היבואן לארץ הביא את כל הרכבים גם עם ונטה מכנית בנוסף לחשמלית, כל הרכבים שיוצרו באוסטריה אכן הגיעו לארץ עם ונטה כפולה, חשמלית ומכנית.
רכבים שהגיעו ביבוא אישי הגיעו ללא הונטה המכנית, אכן אחרי מספר שנים התחילו להראות סימני התחממות, רוב החברים הוסיפו ונטה מכנית בנוסף, כולל אני. העלות היתה זניחה, היום גם בארץ עלות זניחה.
גם ברכבים עם ונטה מכנית, היו מקרים שבעליות ארוכות בהילוך נמוך המנוע הראה עליה בחום לכיוון 3/4, תקין לא רצוי. נבע כתוצאה מכשל של הונטה החשמלית, שהיא כושלת היא לא מפסיקה לעבוד, פשוט לא מגיעה יותר לשיא המהירות ולכן קשה לאבחן.
אז העצה שלי, תופס לגרנד צ'ירוקי, גם וגם.
-
גרנד צירוקי יש בכל מיני דגמים ושנתונים.
אני מניח שאתה מתכוון רק ל wk ?
-
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zivo
אני פשוט מתקשה להבין שמניפה כזו, ובמקרה שלך גם ללא כונס, צורכת ב 1300 סל"ד רק שמינית כ"ס, ועדיין תצליח לקרר רכב בנסיעה טכנית בשטח (ביום חם)..
רכב דיזל ממוצע בתנאים האלו לא עולה מעל לטמפ העבודה הרגיל.
כמובן שגיא אוטומטי יוסיף לעומס, אבל גם כאן, הרכב לא אמור להתחמם.
בהיילקס אטמוספרי, ביום לוהט בנסיעה איטית עם מזגן ומאוורר עם מצמד מאוורר תקין, עומד על שליש סקלת חום (בנסיעת כביש לא מאומצת נע בין רבע לשליש).
בסיקס עם מע קירור ענקית ביחס למנוע זה לא שונה בהרבה.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
ההיקש הפוך.
כדי לתת 1 כס של הזזת אויר בסלד נמוך, התשלום הוא 20 או לא משנה כמה כס בסלד גבוה.
כי ככה זה עם מניפות.
אסף.
לא בטח שאני מבין את המשפט הזה :-(
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מוני אורבך
בואו נחזור לעובדות בבקשה.
מניפה חשמלית צורכת עד 30A וזו המניפה הבזבזנית ביותר שאפשר למצוא (יש גם מצוינות ב 18A)
זה אומר 360 ווט או בהמרה לכוח סוס 0.482 כוח סוס.
גם אם נניח בזבוז המרה + ביזבוז מכני של חמישים אחוז נגיע ל 0.964 נעגל ל 1 כוח סוס.
לפי הסרטון, מניפה מכנית הכי פחות בזבזנית (מניפה עם קלץ) צרכה ב 5000 סלד 14 כוח סוס.
הכוח הנצרך לא עולה בצורהלינארית (ניתן לראות מהגרפים שהם יצרו)
בערך ב 3000 סלד הכוח שבוזבז הוא כ 3 כוח סוס
עדין מדוב על פי 3 ממניפה חשמלית הכי בזבזנית שיש.
ובמניפה ללא קלץ קרוב לוודאי שהפער יוכפל ל 6 כוח סוס כלומר פי 6 ממניפה חשמלית.
אז למה אנחנו כמעט ולא מרגישים את זה??
כי אנחנו מאיצים לאט מאוד עם הגיפים שלנו שגם כך הם לא בדיוק מכוניות מרוץ.
כי לעיתים נדירות אנחנו מגעים ל 3000 סלד, בוודאי לא במנוע דיזל של הייליקס..
כי כמות הדלק שתחסך נבלעת כמעט לגמרי בכמות הדלק שנהג חסכן בדלק יכול לחסוך.
יש יתרונות למניפה חשמלית, בחצית מיים, בעבודה יותר טובה בסלד סרק/זחילת סלעים.
אבל גם מניפה מכנית יכולה לתת תוצאות מצוינות, מספיק טובות כדי להקטין משמעותית את הצורך בחשמלית.
שורה תחתונה, למי שחשוב שרידות מעל הכול, שיצמד למכנית. למי שחובב ביצועים וחסכן, עדיפה החשמלית
אצלי ברכב המניפה החשמלית שהותקנה נלקחה מוולבו.
60 אמפר במהירות 2
Sent from my ONE A2005 using Tapatalk
-
יש לי שאלה,
אני רוצה לשתול בסמוראי מנוע ממוחשב (הזרקה וכו').
המנוע מהרכב התורם מחובר במקור לוונטה חשמלית...
בזמן ההסבה לסמוראי, האם אני יכול לשמר את החיווט המקורי והבקרה של המאוורר המקורי ורק לחבר לוונטה חשמלית גדולה יותר מהפרייבט שהמנוע לקוח ממנה?
ובעצם להינות מהפיקוד המקורי של המחשב מנוע על הוונטה? וכביכול להינות מהסבה שקופה לוונטה חשמלית (מלבד כמובן יצירת כונס חדש ועיגון וונטה חדשה)
וחשבתי מקסימום להוסיף ניתוק לוונטה החשמלית במעברי מים עמוקים.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
-
בעקרון כן אבל אתה צריך לבדוק אם המניפה עובדת דרך ממסר ואם כן להחליף לממסר גדול יותר בהתאם וכמובן לעבות את החיווט. אם זה לא עובד דרך ממסר אל תחליף מניפה. במקרה כזה הייתי משתמש במניפה של המכונית ומוסיף אחת נוספת שמופעלת דרך ממסר שהפיקוד שלו הוא מתח ההפעלה של המניפה המקורית.
אסף.
-
אורי, ממה שאני מכיר מהסבות בג׳ימני למנוע M16, נשארים עם המחשב של הג׳ימני בגלל ההנעה הכפולה ועוד סיבות.
אם אתה נשאר עם המחשב המקורי לא בטוח שהמאוורר יופעל. למה לא לעבוד עם חיישן וריליי?
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
בעקרון כן אבל אתה צריך לבדוק אם המניפה עובדת דרך ממסר ואם כן להחליף לממסר גדול יותר בהתאם וכמובן לעבות את החיווט. אם זה לא עובד דרך ממסר אל תחליף מניפה. במקרה כזה הייתי משתמש במניפה של המכונית ומוסיף אחת נוספת שמופעלת דרך ממסר שהפיקוד שלו הוא מתח ההפעלה של המניפה המקורית.
אסף.
תודה, נבדוק.
יש אגב דרך לדעת אם זה מאוורר שעובד במהירות אחת או שניים?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f4ee5337f0.jpg
-
ספר מוסך של המכונית?
אסף.
-
(:
כן... תודה סליחה
-
והשאלה שלי- עד כמה נסיעה עם פאן קלאץ' שהוא HEAVY DUTY או SEVERE DUTY תפגע באיכות החיים
http://www.haydenauto.com/featured%2...s/content.aspx