תגובה: סוללת ליתיום - פצצה מתקתקת
ריתוך אלקטרודה זה לא קצר, זו קשת חשמלית - זרימת חשמל דרך האוויר.
אם האלקטרודה "נדבקת" זה קצר ואז צריך לנתק מיד את האלקטרודה מצידה השני (ידית קפיצית כמובן - עם הידית שמהדקים בהברגה על האלקטרודה זו באמת פצצת זמן). מודעות לטכנולוגיה חשובה כאן במיוחד, זה לא כמו ברתכת רגילה.
קצת לתקן דברים שקראתי לפני שאני ממשיך -
א -הנתון 20C מתייחס לזרם פריקה ולא טעינה. C מציין את קיבולת הסוללה. דוגמה - סוללה 4500 mah שמצויין עליה 20c , מסוגלת לפרוק 20x4.5 אמפר בזרם רציף - שזה 90 אמפר. תיאורטית 3 דקות עבודה בזרם הזה אבל בפועל סביב חצי כי היא לא מתרוקנת לחלוטין .
ב- כדורי מאג שמתפוצצים מחוץ לנשק לא יזיקו יותר מדי אלא אם אתם באמת חסרי מזל, אם כבר אז זה יותר מסוכן בתוך ארגז פעולה.
האמת שאיך שהתחלתי לקרוא תהיתי אם המטען מקורי. כתבתי על זה כאן בעבר , לא שווה להתעסק עם הזיופים כי המקוריים מספיק זולים.
יש לי חדש אחרי בדיקת מקוריות ( מקבלים קוד חד פעמי ובודקים באתר היצרן) , מוכן למכור במחיר עלות עם עוד זוג סוללות 3s 5.5a 45c שקניתי עבור סקייטבורד חשמלי . את הסוללות מאחסנים ב 3.8 v לתא , אם זה hv אז 3.85 . בדקתי עכשיו מתוך סקרנות אחרי מספר חודשים באחסון והמתח לא ירד. סוללות שמאוחסנות במתח מלא , נפרקות ומתנפחות.
התאים נדלקים כתוצאה מטעינת יתר, למה זה קורה - תיארו כאן. פריקה מהירה דרך החוטים העבים איננה מסוכנת למרות שהסוללה מתחממת, לצורך טעינה צריך לחכות שתתקרר.
חשבתי על כל הניידים הישנים , מצלמות רכב או מצלמות וידאו שנשכחות שנים באיזו מגירה - אצל חלקם אין גישה לסוללה או שהיא ארוזה בתוך פלסטיק. אז לא רואים שבינתיים היא התנפחה והפכה מסוכנת לטעינה.
נרצה או לא - אנחנו מוקפים בסוללות האלו ורובן לא הכי איכותיות. בליתיום איון קשיחות ההרכב די דומה , רק לא ארוזות בשק גמיש אז לא רואים שמתנפח, לא חושב שהאלקטרוליט הפולימרי בעייתי יותר אלא שתא בודד פשוט קטן יותר. המארזים מורכבים מעשרות סוללות משורשרות בטור ובמקביל, בתוך המארז יש גם בקר, אז זה נתפס כפחות מסוכן. גם בסוללת ליפו תא בודד של טלפון נייד תמצאו בקר אם תקלפו אותה, אבל הסוללות שאנחנו קונים לטיסנים וכו׳ הן ללא בקר.
גם אני קניתי בקר סיני כמו אלו שהועלו כאן באחד הפוסטים, לסקייטבורד החשמלי של הילד, אחרי שאימצתי מודול היברידי. עשיתי בדיקה תו״כ טעינה של כל אחד מהתאים לראות שהוא אכן מאזן ופורק תאים חורגים. למרות זאת אני לא שאנן ומבקש ממנו שלא יטען בלילה כשהוא ישן (אלא אם זה בחדר של גרושתי :cool:) .
לגבי סוללות של רכב היברידי/ חשמלי - יש ויש, עושים כיום שימוש בסוגים שונים של סוללות , כולל ליפו.
ממש במקרה. לפני מספר ימים בנסיעת לילה גשומ עם המון ברקים מרהיבים. החלטתי להוציא את המצלמה מהאוטו על מנת להוריד את הסירטונים של הברקים.
מה שגיליתי הוא שהסוללה התנפחה. ויחד איתה כל המצלמה ...
ממש במקרה
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9491fd21ed.jpg
ככה שורפים דאסטר !!
Sent from my iPhone using Tapatalk
נכתב קודם על הטענה "דרך השקע איזון" או משהו כזה.
הסבר בבקשה.
אסף.
סוללת ליתיום - פצצה מתקתקת
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
נכתב קודם על הטענה "דרך השקע איזון" או משהו כזה.
הסבר בבקשה.
אסף.
סוללת ליטיום שכוללת יותר מתא אחד ( כל תא נותן 3.7 וולט נומינאלי ) מכילה שתי מערכות חיווט.
אנסה להסביר בשירטוט.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2b60a36122.jpg
תיקון - המגע השמאלי בשקע איזון ( זה שיותר קרוב לסוללוה ) הוא מינוס ולא פלוס !!!!
כשאתה טוען בשקע הראשי ( העליון ) אתה נון 12 וולט לכל הצביר תאים ומקווה שהם יתחלקו שווה בשווה
אתה יכול לטעון גם דרך השקע איזון ( התחתון ) ושם אתה מספק את המתח לכל תא בנפרד.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
איבדתי אתכם..
לאיזו קטגוריה מהשניים סוללות רכב היברידי?
..?
מה יקרה אם בזמן הטעינה התאים יופרדו ויטענו כל אחד באמצעות מטען יעודי לתא בודד?
נתעלם מסוגיית הנוחיות.
זה פותר את הסכנה?
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
1- דורון, לא רק אתה מבולבל, אני חושש שהרבה אחרים פה לא שמים לב להבדלים. ניר ענה לך, רכבים משתמשים בכל הסוגים.
אני, עניתי לאסף, בשרשור אחר, וכתבתי לו, שלפני שבוחרים בקר, חייבים להבין איזה סוללה יש לך, וצירפתי את הקישור הבא -
https://batteryuniversity.com/learn/...of_lithium_ion
אני באמת מציע לא להתעצל ולקרוא, ולהפנים את השוני בין הסוגים. כתבתי גם את דעתי- עם כאלו ביצועים, עדיף להתפשר על התכולה לטובת סוללות יציבות \ בטוחות יותר.
2- גיא תיקון קטן, זו לא הסוללה שמכילה את שני החיווטים, זה הבקר. אבל לא כל הבקרים אותו הדבר, ולא כולם עובדים אותו הדבר. בעבודה דרך הבקר, אתה מתאר צורת עבודה שאני בכלל לא הכרתי. עד כמה שאני מכיר, הבקר כן נותן 12.6V קצה לקצה, אבל באותו הזמן, בודק את מפל המתח על כל תא בנפרד. ולכן, אם אחד התאים נמוך מ 2.5V, הטעינה של כל התאים נעצרת! ולכיוון השני, אם אחד התאים טעון יותר מהאחרים, הבקר מנסה לפרוק אותו (ולהשוות), אם הוא לא מצליח הוא יעצור את הטעינה כולה (ולא יתן לתא הבודד לעבור 4.2V).
3- אסף - לדעתי, חייבים לעבוד (לטעון ולצרוך) רק דרך המאזן. מטען חיצוני, לא משנה כמה טוב הוא יהיה, לא מסוגל להבין \ להבחין בסטיות פנימיות בין התאים (ולכן גם כתבתי פה קודם שאני אשמח אם פותח השירשור יענה על השאלה הזו).
החריג היחידי שאני רואה לעבודה שלא דרך המאזן, היא עבודה רגעית בזרמים גבוהים (כמו שנדב מתאר).
אני חושב, שכמו הרבה דברים חדשים, אנשים מאלתרים וחותכים פינות, אחרי זה קורה אסון, ואומרים שהטכנולוגיה מסוכנת.
אני אנצל את המשל (הלא נכון) של גיא, הרבה מאיתנו מטיילים עם אקדח, זה לא מסוכן? אז מי שמבין יסביר לנו שאם שומרים על הכללים, לא מסוכן להסתובב עם אקדח.
אם זה במכוניום וצעצועים, זה שמיש, רק לא לעשות שטויות.
סוללת ליתיום - פצצה מתקתקת
2. לא בכל הסוללות יש בקר פנימי. למעשה ברובן אין. זה רק חוטים. המטען / מאזן מכין את הבקר.
3. לא. פשוט לא ...
אלפי טעינות ומאות סוללות.
בשקע הראשי ובלאנסר מחובר.
אני אצלם את המטען שלי בערב.
לא מסכים לגבי הנשק.
אקדח שיושב לך בנרתיק נתור הוא לא מסוכן. סוללוה נפיצה שאתה יכול לא לדעת מה קורה איתה או שולח חבר להביא משהו מהאוטו והוא מזיז דברים ויש קצר וכו .. אתה לא יודע מה קורה איתה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
גיא
סוללוה נפיצה שאתה יכול לא לדעת מה קורה איתה או שולח חבר להביא משהו מהאוטו והוא מזיז דברים ויש קצר וכו .. אתה לא יודע מה קורה איתה
איך חבר יעשה קצר כשהן מאוחסנות ככה ?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...08aa8d34a1.jpg
(וגם בתוך המגן, מחבר ה-xt-90 סגור עם מכסה)
גיא,
תשכח רגע מקיטים מוכנים של טיסנים וכו'.
אני מנסה לתאר מה אני בונה, ומנסה לענות לאסף.
יש הרבה בקרים (גם מה שאני שמתי, וגם הקישור שאסף שם), שמיועדים בדיוק לשימוש שאנחנו צריכים.
אתה מחבר את כל התאים לבקר (אבל! המינוס של הראשון, והפלוס של האחרון, אלו חוטים עבים, והשאר יכולים להיות יותר דקים), ומהבקר יוצאים שני חוטים (עבים) החוצה.
בשביל ההדיוטות, אלו הקטבים שם הסוללה, גם לצריכה וגם לטעינה.
מה הבעיה בזה, למה הלא הנחרץ?
דרך אגב, זו בדיוק התצורה של הבקר המקורי שהגיע עם הסוללה, ההבדל הוא שאני הורדתי זוג תאים והורדתי את המתח מ 16.8 ל 12.6 (ולכן נאלצתי להזמין בקר חדש).
דרך אגב אם זה מעניין מישהו, במיצוביש זו סוללת LMO שמיוצרת במקור ע"י Yuasa ונמכרת תחת השם LIM50N
כמו שגיא שירטט,
יש כבלים עבים לפריקה בזרם גבוה בשני קצוות הסוללה, הסוללה מורכבת משרשור תאים בטור, בנוסף יש חוטים דקים שמוליכים לכל תא, כל זוג חוטים צמוד נותן מתח של תא בודד.
בועז - אכן אפשר לטעון כל תא בנפרד באמצעות החוטים האלו ואז אין סכנה לטעינת יתר, המטענים הפשוטים עושים בדיוק את זה - אם זו סוללה עם קיבול נמוך שאתה יכול לטעון בזרם שלא יתיך את החוטים ולא לחכות יום שלם, אז אין בעיה.
מטען חכם דוחף זרם גבוה במתח המצרפי המקסימלי , דרך החוטים העבים. סוללה של 3 תאים עם קיבולת של 5 א/ש , אפשר לטעון ב 12.6 וולט בזרם עד 5 אמפר וזה יקח פחות משעה ( תכלס הרבה פחות בגלל הנצילות של הסוללה) . טעינה דרך חוטי האיזון בזרם של 0.5-1 אמפר תיקח כמה שעות .
המטען החכם מחובר גם לחוטי האיזון ודרכם הוא פורק תאים שנטענים מהר יותר , אם נוצר הפרש גבוה מידי שהוא לא יכול לאזן אז הוא יעצור ויראה שיש בעיה.
בקר סוללה אמור לעשות את אותו דבר רק בזרם נמוך יותר - מטען רגיל נותן לו מתח של 12.6 עד שיש השוואת מתחים והנורה הירוקה נדלקת ,בדרך הבקר פורק תאים זריזים יותר דרך חוטי האיזון , יש לו הגדרות מתי משהו לא תקין והוא אמור לעצור אם יש חריגה.
הבקרים יכולים לפקח גם על פריקה (שלא תהיה פריקת יתר של תאים והסוללה תידפק) - אבל ככל שדרוש זרם פריקה חזק יותר, הבקר יהיה יקר יותר משמעותית.
אני משתמש בבקר זול לזרם פריקה נמוך ומשתמש בו לטעינה בלבד (חוטי הפריקה מחוברים ישירות לצרכן) , כדי למנוע פריקת יתר - שם שעון מתח עם התרעה, זה רכיב זול.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ניר ל
כמו שגיא שירטט,
יש כבלים עבים לפריקה בזרם גבוה בשני קצוות הסוללה, הסוללה מורכבת משרשור תאים בטור, בנוסף יש חוטים דקים שמוליכים לכל תא, כל זוג חוטים צמוד נותן מתח של תא בודד.
בועז - אכן אפשר לטעון כל תא בנפרד באמצעות החוטים האלו ואז אין סכנה לטעינת יתר, המטענים הפשוטים עושים בדיוק את זה - אם זו סוללה עם קיבול נמוך שאתה יכול לטעון בזרם שלא יתיך את החוטים ולא לחכות יום שלם, אז אין בעיה.
לא מדויק,
בשרטוט של גיא, החוטים העבים הולכים ישירות לסוללה ולכן המאזן יכול לעשות כמייטב יכולותו לאזן, כלומר לפרוק תאים שיותר גבוהים, אבל הוא לא יכול לעצור את הטעינה כולה!
במעגלים שאני שמתי (גם הקישור של אסף), יש לבקר זוג חוטים אחד שיוצא החוצה ודרכו טוענים ודרכו צורכים.
החוטים האלו ממותגים דרך הבקר, ואז לקטבים הקיצוניים של הסוללה.
במקביל הבקר בודק את המתח על כל תא, יכול לפרוק תאים בודדים, אבל הכי חשוב, יכול לשלוט על הטעינה כולה! כלומר לוודא שלא נכנס יותר מהמתח הרצוי (4.2 כפול מס' התאים, שלא נכנס זרם מעל הרצוי, להגן מקצר, והכי חשוב, לנתק את הטעינה במקרה של תקלה (לבקר בקישור של אסף יש גם חיבור לחישני טמפ').
התצורה הזו מאפשרת טעינה יחסית מהירה, ועדיין מבוקרת ונשלטת.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zivo
לא מדויק,
בשרטוט של גיא, החוטים העבים הולכים ישירות לסוללה ולכן המאזן יכול לעשות כמייטב יכולותו לאזן, כלומר לפרוק תאים שיותר גבוהים, אבל הוא לא יכול לעצור את הטעינה כולה!
במעגלים שאני שמתי (גם הקישור של אסף), יש לבקר זוג חוטים אחד שיוצא החוצה ודרכו טוענים ודרכו צורכים.
החוטים האלו ממותגים דרך הבקר, ואז לקטבים הקיצוניים של הסוללה.
במקביל הבקר בודק את המתח על כל תא, יכול לפרוק תאים בודדים, אבל הכי חשוב, יכול לשלוט על הטעינה כולה! כלומר לוודא שלא נכנס יותר מהמתח הרצוי (4.2 כפול מס' התאים, שלא נכנס זרם מעל הרצוי, להגן מקצר, והכי חשוב, לנתק את הטעינה במקרה של תקלה (לבקר בקישור של אסף יש גם חיבור לחישני טמפ').
התצורה הזו מאפשרת טעינה יחסית מהירה, ועדיין מבוקרת ונשלטת.
נצחת
לך על זה
ותצלם הרבה.
איפה בשרטוט של גיא אתה רואה BMS ? הוא רק שרטט את החוטים שמגיעים עם הסוללה.
גיא,
מה זו התשובה הילדותית הזו.
תאתגר טכנית את הדיון.
מה שזיו מתאר נשמע על פניו הגיוני.
הבקר מפקח גם על הטעינה וגם על הפריקה אם אני מבין נכון את התאור של זיו.
מה רע בפריקה מבוקרת?
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94