נכתב במקור על ידי
asafk
בסדר, בסדר - אנחנו כאן בשביל התחביב ובשביל ההתעסקות ולא בשביל הצורך. אבל בכל זאת בואו נדבר על זה רגע.
רכב השטח שלנו הגיע מהחנות עם מערכת חשמל. ואפשר להניח שטויוטה או רנו או ג'יפ יודעים טוב מאוד מה צריך להיות במערכת הזו ואיך לבנות אותה (בעצם אני לא בטוח לגבי ג'יפ).
ואז אנחנו מחליטים שצריך מערכת חשמל כפולה - למה בעצם? כי הוספנו לא מעט צרכנים, ואם ההנחה מהפסקה הקודמת נכונה, הרי שחיבלנו במערכת המקורית שהיתה אופטימלית כמו שהיצרן חשב שהיא צריכה להיות, ולכן מערכת כפולה היא בעצם מערכת חשמל נפרדת, שתומכת בכלה הצרכנים הלא מקוריים, ומופרדת ככל האפשר מהמערכת המקורית כדי לא לגרום לה לנזק.
עד כאן הכל מביע לכיוון של מערכת חשמל כפולה - אבל בואו נבין למה בעצם אנחנו מפרידים מערכות.
המערכת המקורית בנויה סביב מאזן אנרגיה מחושב, כולל כמה שלבים.
שלב ההתנעה - הסטרטר צורך זרם גבוה מאוד לזמן קצר מאוד. המצבר נדרש לספק את הזרם הזה בלי להתרוקן יותר מדי, כך שיוכל להתאושש ולהתמלא במהירות בשלב הבא.
שלב הנסיעה - האלטרנטור עובד, ומספק זרם לכל הצרכנים - מזגן, פנסים, מערכת הזרקה, רדיו, ועוד כמה אמפרים לטעינה מחדש של המצבר אחרי שבזמן ההתנעה איבד קצת מהאנרגיה שהוא מאחסן. כמה שהמתח של המצבר ירד יותר בזמן ההתנעה, כך הוא יצרוך יותר זרם בהתחלת ההטעינה, וככל שהמתח שלו עולה, הוא צורך פחות זרם. האלטרנטור מחושב לספק את הזרם הזה, ועוד הרבה עודף. הערך של האלטרנטור הוא בסל"ד גבוה, אבל בסרק, שימו לב - הוא מסוגל לתת בערך מחצית ממה שכתוב עליו, ולכן הוא מחושב מראש לא רק לספק את כל הצרכנים שיפעלו ביחד רגע אחרי התנעה קשה, אלא ליותר מכפול מזה.
שלב "אני רק מחכה כאן למישהו תכף זז", זה השלב שבו עומדים עם מנוע מדומם וצורכים זרם - לרדיו, להטעין את הטלפון, ועוד כאלה. אפשר תיאורטית לעמוד ככה הרבה מאוד זמן אבל בינתיים המצבר מתרוקן והמתח שבו יורד. גם מהשלב הזה הוא צריך להתאושש בשלב הנסיעה.
וברכב שטח - מה?
אני מדבר על רכבי שטח ולא על קרוואנים וקמפרים. בקמפר, אפשר לחנות באותו מקום ימים שלמים, ובכל אותו זמן צריך שהמערכות יעבדו - משאבת מים, מקרר, תאורה ועוד.
ברכב שטח, א]ילו רכב מסעות - המטרה היא לנסוע ולא לחנות. ובכל זאת חלקנו מציידים את רכב השטח כמו קמפר - משאבת מים, מקרר, תאורה ועוד... אנחנו בעצם בשלב ה "אני רק מחכה כאן למישהו" אבל לא זזים כמה שעות. בזמן הזה המצבר מתרוקן, גם אם הוא יניע, המתח שלו עלול לרדת בצורה מסוכנת לבריאותו, לכן זה רק הגיוני שתהיה מערכת חשמל כפולה - כלומר עוד מצבר שיספק את כל הצרכנים הנוספים האלו בלי להזיק למצבר המקורי.
אבל כאן בדיוק אני מבקש לתהות - הכצעקתה?
בואו נראה על אילו צרכנים מדובר. מקרר? אנחנו לא חונים ימים שלמים באותו מקום בלי תזוזה. אנחנו חונים בערב וזזים בבוקר. בזמן הזה כל מקרר יחזיק את התכולה שלו בטמפרטורה בריאה, אם אכם זה המצב - הוא לא מעמיס את המערכת המקורית. ואני יודע שבעצם ההנחה הזו טמונה המחלוקת שלי עם מי שתכף יגיב. תאורה? בשנים האחרונות הגעתי למסקנה שלא צריך לחווט תאורה ברכב. יש מספיק אמצעים מופעלי בטריות ובנוסף כל POWERBANK הכי מצ'וקמק יפעיל תאורת מחנה מוזנת USB לשעות רבות. משאבת מים? אומנם צורכת לא מעט זרם, אבל תכלס עובד שניות ועוד כמה שניות בליל מחנה - לא הרבה בכלל בסך הכל.
אז בניגוד לעבר, כשתאורת מחנה היתה חייבת להיות מוזנת ממצבר רכב גדול ובריא, בימינו, ימי הלדים, ואם מקפידים לא להפעיל את המקרר כשהמנוע לא מסתובב - אני לא רואה סיבה למערכת חשמל כפולה.
כי היא לא מערכת בחינם - רכיבים איכותיים - מפצל טעינה טוב, מטען איכותי DC-DC , כבלים, אביזרי חיווט, מצבר... כל אלה עולים כסף. כל אלו שוקלים וכידוע כל גרם על הרכב גם עולה לנו כסף. זו מערכת שעולה לנו בחיבורים לרכב - מכניים וחשמליים, בשורה התחתונה כל דבר כזה קצת מקלקל את הרכב ואני מעדיף להמנע ממה שלא חיוני.
אז המסקנה שלי שמי שמטייל עם רכב השטח שלו ולא משתמש בו כקמפר - והאמינו לי, ההבל ברור לי לחלוטין - לא צריך מערכת חשמל כפולה.
עכשיו אתם...
אסף.