מויש מעוז. בהחלט.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Printable View
התשובה כמו השאלה - פשוטה.
למה להתאמץ לעלות על ההר הזה?
היית פעם במדבר בטיול בחניון לילה עם ילדים? בבוקר, מה הם עושים? עד שההורים קמים? מטפסים על ההרים מסביב לחניון. עד שהם מוציאים את המרץ של הבוקר ההורים כבר מכינים קפה ומתחילים לקפל.
או ההסבר השני - הר שולט + מרחב מיושב על ידי נוודים (אני יודע שזה נשמע סתירה אבל לא) = אתר פולחני.
יש במרחב הזה המון אתרים כלכוליתיים. אז זה לא דבר ספציפי לתקופה.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
ותוסיף את התרבות החריפאית.. ואת הכפר הניאוליתי הגדול ברסיסים.. והיישוב הקטן יותר בשולי מטרד, והגדול בשלוחת משאבים.. ו״ההר הקדוש״.. ומצבור הכתובות בחפיר, אזוב ועוד ועוד ועוד..
זיו,
וכדי להוסיף על הבלבלה.. ועל הספקנות שלי מענתי, אז מסתבר.. שאלמנט ״פולחני״ שהיה אחד המזוהים ביותר עם ההר הוא בכלל הפעלה של בני נוער בטיול להר.
בשנה החולפת לטיול הנ״ל, יצא פרסום רשמי כאילו זוהה מקדש על ההר.. מרוב המבוכה על השטות, ועל הזיהוי השגוי(והסיפור המיתי שהתחיל לצבור תאוצה וחיים משל עצמו..), המדריך נצר את הסוד הרבה שנים עד שזה נחשף.
https://www.efratnakash.com/gallerie.../37-4537_h.asp
אז..
כן, הר כרכום הוא אתר מדהים ושווה ביקור ושוטטות עם מי שמכיר ויכול להדריך לנקודות השוות והמעניינות.
מצד שני,
קח בערבון מוגבל מאד תיאוריות שאין להן אחיזה במציאות מלבד השערות מתובלות במיסטיקה וצבע.
דורון,
תקרא טוב, כתבתי לפחות פעמיים שאני לא קונה את הסיפור של ענתי.
דרך אגב, אני גם לא חושב שסיפור יציאת מצרים ( כפי שהוא מופיע בהגדה), בכלל קרה ( כך שכל הדיון איפה, בכלל רלוונטי).
אבל בשביל הדיון הזה כבר צריך ללמוד מה אומר ישראל פינקלשטיין ולא ענתי.
מצטער אם אני סוטה קצת מהנושא שלשמו חטפתם את השרשור.
דרשתי בשבילך אצל חמי, שהוא מדריך טיולים.
השם שעלה ממנו (ומאחרים) לגבי הדרכות בכרכום הוא דן עופרי.
הבחור אילתי. לא מכיר אותו ולא יודע אם הוא מדריך רק קבוצות או גם בודדים, אבל נאמר עליו שהוא גם מכיר, וגם יודע להדריך ולהפעיל את החברה.
בגוגל הוא מופיע ב"אקו טיולי מדבר" באילת.
נסה להגיע אליו דרכם.
אני לא חושב שזה עניין של חטיפת שרשור.
העלנו מידע רלוונטי להר ולמתעניינים בו.
זיו העלה שאלות והתפתח דיון.
זה בכלל שרשור שזיו פתח, אז הפעם מותר לו, וזה לא נחשב "חטיפה" [emoji16]
תודה לכל מי שהביא שמות ( כולל בהודעות הפרטיות).
יש רשימה ארוכה, ועכשיו נשארה רק שאלה, אם אפשר להתחייב (הכוונה היתה לטייל בסוכות כביש 10 פתוח), או שנהיה בסגר קורונה.
בעבר הייתי מגיע להר בתדירות גבוהה כמורה דרך, רוב המטיילים שלי היו תיירים, בעיקר איטלקים אך גם לא מעט גרמנים והולנדים ומאומות אחרות מרחבי העולם. הבסיס לביקור מבחינתם היה בהרבה מקרים אמונה דתית, שכן הר כרכום נחשב לפי מחקרו של פרופסור ענתי כהר סיני, הר מתן תורה.
הטיול ברגל על ההר וסביבותיו, יכול לקרב אותנו לנושאים כמו צמחיית המדבר, גאולוגיה, אתרי הפולחן והפטרוגליפים שבאזור ועוד.
בנוסף לכך הנוף המדברי והתחושה המדהימה של מסע במדבר, רחוק מהציוויליזצייה ומכל דבר מוכר, הופכים את הביקור בהר לחוויה מיסטית של ממש בעיניו של התייר.
הנושאים שלשמם הגיעו התיירים למקום והאמונה דתית שונים מנושאים שמעניינים את המטייל ישראלי ומי שלא מחובר לנושאים האלה יכול לחשוב שהמקום משעמם.
תדמיינו לרגע משאית ספארי פתוחה, חוצה את המדבר בחורף, קור כלבים, יום ארוך של נסיעות והליכה רגלית במעלה ההר ואז שמגיעים לראש ההר, מוצאים שם בסך הכל, כמה מוצגים ערטילאיים, שאפשר לפרש בדרכים שונות, אין עדות חותכת וכל חווית הביקור תלוייה במדריך או הרועה הרוחני שאמור לבנות מהחומרים הדלים האלה, את הסיפור הכי חשוב בהסטורייה האנושית.
ללא קרבה לנושא וגם קצת אמונה ולווי של מדריך טוב שמכיר את האזור ולימוד, אין לביקור בהר יותר מדי משמעות מכיוון שרוב הממצאים במקום, לא בולטים במיוחד ולא צמודים לסימון השבילים שקיים במקום ולכן רק מי שמכיר את ההר היטב, יודע בדיוק את המיקום של הממצאים החשובים ויכול לחבר בין הנקודות השונות ולספר את סיפורו של המקום.
לרבים מהתיירים, זהו ביקור ראשון באזור מדברי וחלקם מגיעים לארץ במסע דתי, מלווים בכומר או רועה רוחני, תפילות ומיסות על ההר היו חלק חשוב מהביקור.
אחרים, במיוחד איטלקים, היו בהר כסטודנטים במשלחות המחקר עם פרופסור ענתי ומכירים את ההר היטב ועדיין לא שבעים ממנו.
לביקור בהר צריך להקדיש יומיים, לינה בשטח בחניון לילה הר כרכום והליכה רגלית של שעות ארוכות. אין כמעט מסתורי צל וההליכה בשמש קשה. מומלץ לא להגיע בקיץ ואם כן, לצאת להליכה מוקדם בבוקר.
יכול להמליץ על חברים וקולגות מהאזור, חפשו את אפי פרי, נדב סילברט, חים ברגר או יואב צרפתי, מורי דרך, חברים טובים וג'יפאים.
.
ספי הנגבי
טיול לצורך עליה על במת הר כרכום וצפיה בכתובות הסלע (עם או בלי מדריך) אכן מעניין ומעלה ויכוחים וספקות באשר לסיפור מתן תורה. למי שרוצה לקרוא על מחקרו והתזה של פרופ' עמנואל ענתי מומלץ למצוא ברשת. המלצה עיקרית: צאו לשם בחורף (כמובן: משמעת שטפונות!).
בלי לחזור לקטע הווכחני של התגובות כדאי לזכור שטיול להר כרכום (ביחוד עם ילדים) מאפשר חוויות נוספות, ביחוד אם ישנתם בח"ל למרגלות הכרכום וזמנכם בידיכם:
הקניון הלבן, שער/ גב צניפים וחניות תצפית על בעלי חיים במיוחד לאורך נחל ציחור, וכמובן אפקט "הסנה הבוער" (מדי שנה 22-25 בדצמ' בשעות הצהריים).
שנה טובה,
יובלש.
לדורון,
הניקבה במצוק (מה שקראת "החור") קיימת כל השנה, גם השמש כמובן. אפקט ההילה סביב שולי הניקבה נצפה מבמת הר כרכום רק כאשר השמש בזניט נמוכה וזה קורה בחורף. קרינת השמש מוחזרת מהמצוק בגב הניקבה ויצרת את אפקט "הסנה הבוער", הנראה מאזור יחסית רחב מהסמ"ש הכחול במפנה המזרחי של הכרכום.
באשר ל"קנוניה השיווקית"- כמו שאמרו חכמים: על טעם וריח לא נתווכח.
חג שמח,
יובלש.
יובל,
הייתי וראיתי את החור בקיר הזה יותר מפעם אחת בכל עונה בשעות שונות.
להגיע להר בשביל החור בקיר הזה זה ברמת עלבון לנאולית שהשקיע שעות בשמש בחריטות הפטרוגליפים המושקעים ברחבי ההר.
אני מאמין לך שראית את החור במצוק. הוא לא זז ממקומו ואם צופים לעברו כמובן שהוא ניראה במשך כל השנה. לא על זה התכתובת.
בשביל לראות חור בסלע לא הייתי קם מהכורסה בבית. החור לא רלוונטי ולא מעניין אם הוא לא מואר בשוליו ויוצר אפקט של בערה היקפית, היא אשר נקראת אפקט "הסנה הבוער", וזה קורה פעם בשנה בפרקי הזמן שציינתי, כמובן בתנאי שהשמש אינה מוסתרת בעננות (וגם זה קורה מעת לעת). אחרי הכל "הסנה הבוער" הוא כינוי פיקטיבי שמשתלב היטב בהילה המיסטית שמלווה את סיפורי הר כרכום.
סביבת הר כרכום שווה את הטיול אליו (רחצה בגב הענק של הקניון הלבן, הצמחיה באפיקי הנחלים, בעלי החיים בערוצי נחל שגיא, הציחור ועוד).
נכון שכל אחד והעדפותיו.
יובלש.
היי ZIVO ,
אני יכול להמליץ לך בחום על מדריך וג'יפאי בשם רועי זיכרוני ,
האיש יודע לספר את הסיפור ויודע להוביל , ויש לו חיבור מדהים לאנשים
בעל ידע רב שזה משהו ,עבר הכשרות מגוונות והוא מוביל לא מעט קבוצות .
אה גם יודע להכין אוכל חבל על הזמן .
גילוי נאות הוא חבר קרוב ואנו מטיילים יחד המון ,
רועי זיכרוני - 0508431402
חג שמח - דני אהרון
הטיול היה מתוכנן לסוכות ( בהנחה שיפתחו את 10).
בינתיים פותחים לנו את הת....:-(