חוזר: מה הכיוון הנכון להתקנת מאוורר ברכב (בין מנוע לרדיאטור) ?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי ערן המסוקס
אהה, אוקיי, באמת נשמע שיש משהו בזה.
אבל יש עוד יתרון מסויים (אני לא יודע אם רלוונטי) לונטות מאחורי הרדיאטור ולא לפני. במצב הזה אויר נזרק גם על המנוע עצמו ורכיבי המנוע, לעומת ונטות בצד החיצוני, ששם האפקט הזה הרבה פחות משמעותי.
בחיי שהשרשור המיותר הזה הולך ומתדרדר.
בחיאת ערן, אתה באמת חושב שיש השפעה לאויר החם מהרדיאטור על המנוע ורכיביו,
מעבר לחום העצום שהמנוע מייצר בעצמו???
ואתה באמת ובתמים חושב שיש משמעות לכך שאותו אויר חם נזרק מוונטה
אחורית או קדמית??
ולנמרוד ידידי,
אני מקווה שלא לקחת את שאלתי הנ"ל ברצינות רבה מידי, בהיותה מעט סרקסטית.
בכל מקרה זרימת האויר חייבת להיות זהה לכוון ההפוך לכוון הנסיעה, וגם כאשר הרכב
עומד יהיה האויר הקר יותר תמיד חיצוני למנוע, שכן המנוע עצמו, כאמור, פולט חום רב מאד.
הקיצר, וכאשר מדובר ברכב רגיל וסטנדרטי, תמיד תמיד יהיה כוון הזרימה מבחוץ פנימה, בין
אם הרכב עומד או נוסע.
אבל הנה, שוב אני נגרר ל"דיון המעמיק" הזה..:roll:
רציתי להוסיף ללגבי רכב לא סטנדרטי, בו הרדיאטור לא מותקן בחזית הרכב, שהדברים יכולים להשתנות והם אכן משתנים בהתאם לנתונים ולאילוצים. במקרה כזה, נותנים פתרון שעובד ויכול לתת תשובה סבירה.
כדוגמא, אני יכול לתת את הצפרדעים - בראשונה היה רדיאטור אחורי והיו הרבה ענינים שדרשו פתרון - כוון הזרימה, גובה הרדיאטור, אורך וגובה הצינורות, עוצמת המשאבה וכו' וכו'. מכיוון שהיא כבר ז"ל, לא אתייחס אליה.
הדוגמא בצפרדע השניה יותר מענינת ורלבנטית - הרדיאטור נמצא בצד, במיקום המקורי של הרדיאטור ביחס למנוע. הזרמת אויר בכוון המקורי מבחוץ פנימה, היתה מיותרת הן לאור העדר זרימה טבעית של אויר במהלך הנסיעה, והן משום שהכנסתי משאבת דלק חיצונית בסמוך לרדיאטור, שלא רציתי שתתחמם. לכן, הפכתי את כוון הסיבוב, והזרימה היום היא הפוכה לזרימה המקורית, כלומר מתוך תא המנוע החוצה. הדבר גרם לכך שמבנה הכנף של המניפה איננו תואם את כוון הזרימה המקורי והמתאים לה, וגם לכך שהאויר נשאב דוקא מהצד החם של הרדיאטור בניגוד למצב הרצוי שנמרוד הזכיר, ולכן זמן העבודה של המאווררים יותר ארוך בכ -10 עד 15 שניות, עד להורדת הטמפרטורה לרמה הדרושה. הצירקולציה היא כזאת שאויר נשאב מאחור ומהצדדדים ותא המנוע חי בטמפרטורה טובה למדי.
בדוגמא הזאת, הפתרון היה דוקא בזרימה הפוכה, מה שמראה שלפעמים אפשר(ואף צריך) למצוא פתרון לא קונבנציונאלי ולא בהתאם למה שקורה בכל הרכבים הסטנדרטיים.
מה שחשוב מאד לציין ולא הוזכר עד כה, הוא ענין הצירקולציה של האויר ברכבים סטנדרטיים. הרדיאטור, הכונס, הגריל, הכנפיים, תא המנוע ותחתיתו מתוכננים כך שלא רק שלא תהיה הפרעה לזרימת האויר, אלא שתיווצר זרימה נקיה ואפילו מידה מסויימת של יניקה במהירויות מסוימות. לכן, הסוגיה היא לא רק של כוון זרימת האויר, אלא של תכנון כל רכיבי מערכת הקירור, כאשר כל שינוי בהם גורר אחריו צרות.
ולדוגמא יפה שרבים לא מכירים, על אף היותה מאד שכיחה - מי לא רוצה בודי ליפטים בסופה/סיקס שלו?
הרכב גבוה יותר, מרשים, קרבי, ואפשר לתקוע לו גלגל "33 וכו' וכו'. אלא מה? כשמגביהים את הבודי(עם הרדיאטור.....) צריך לטרוח ולהנמיך בחזרה את הרדיאטור, אחרת המאוורר עומד נמוך מידי מול הרדיאטור ומכסה רק חלק מהרשת. כזה שינוי "מינורי" ללא החזרת הרדיאטור למקומו המקורי, גורם בעיות התחממות קשות, כאשר אח"כ עולות שאלות כאלו בפורומים, וכמובן ניתנות כל התשובות המלומדות - מאוורר נוסף, ניקוי רדיאטור, החלפת פאן קלאצ' ועוד ועוד ועוד.
טוב, נסחפתי קצת, לא??
ואני כולה רציתי לבדוק שהמאווררים אצלי מותקנים נכון ואם אפשר לשפר את זה...תראו מה עשיתי.... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
ברוך אני מכיר אותך, ניחשתי שאתה הולך לספר בדיוק את מה שסיפרת.
זה שזה עובד בסדר, לא הופך את מה שעשית לנכון. תפוקת הקירור שלך פחות טובה ממה שהיתה יכולה להיות, והתירוץ שזה בשביל שמשאבת דלק לא תתחמם לא מתקבל בבית ספרנו, אתה רוצה להגיד לי שלא יכולת להזיז את המשאבה למקום אחר? :twisted:
ציטוט:
נכתב במקור על ידי נמרוד
תפוקת הקירור שלך פחות טובה ממה שהיתה יכולה להיות, והתירוץ שזה בשביל שמשאבת דלק לא תתחמם לא מתקבל בבית ספרנו, אתה רוצה להגיד לי שלא יכולת להזיז את המשאבה למקום אחר? :twisted:
יכולתי, אבל את התחת שלי, שהיה הופך מבושל, לא יכולתי וגם לא רציתי:lol:
או, זה כבר תירוץ רציני. להזיז משאבת מים אפשר, אבל לצפות ממך שתזיז את התחת בשביל משהו??? :razz:
1 קבצים מצורפים
כדי לקבל קירור טוב יותר ברדיאטור צריך להרכיב את המאוורר לפני הרדיאטור.
בתצורה כזו מתקבל איזור של לחץ גבוה של אויר בין המאוורר לרדיאטור, מהירות הזרימה של האויר תהייה גדולה יותר והקירור יהיה טוב יותר.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי שחר
כדי לקבל קירור טוב יותר ברדיאטור צריך להרכיב את המאוורר לפני הרדיאטור.
בתצורה כזו מתקבל איזור של לחץ גבוה של אויר בין המאוורר לרדיאטור, מהירות הזרימה של האויר תהייה גדולה יותר והקירור יהיה טוב יותר.
אז איך אתה מסביר את העובדה שב 99% מכלי הרכב המצב הפוך, כלומר שהמאוורר נמצא בצד השני?
האמת היא שאני לא ממש יודע. יכול להיות שזה בגלל גישה נוחה יותר או אולי בגלל שמאוורר מכאני היה ממוקם בכיוון הזה וזה מיקום "היסטורי", בכל מקרה ההשפעה על הקירור היא לא דרסטית אבל המיקום ה"נכון" מבחינה תיאורטית הוא לפני הרדיאטור.
שחר בשם התיאוריה
מה עדיף בלחץ לפני על פני תת לחץ אחרי?
כל זרימה מתבצעת בין איזור לחץ גבוה לאיזור לחץ נמוך (מפל לחצים) בגלל ההתנגדות לזרימה של הרדיאטור יווצר איזור לחץ אם ננסה "לדחוף" אויר לתוכו וכך יגדל מפל הלחצים.
המאורר לא יכול לייצר תת לחץ גדול.