נרשמתי?
הקורס האהוב עלי סמסטר קודם!
אפשר לומר שזה הקורס בעל יחס העלות-תועלת הטוב שנתקלתי בו עד היום :cool:
Printable View
נרשמתי?
הקורס האהוב עלי סמסטר קודם!
אפשר לומר שזה הקורס בעל יחס העלות-תועלת הטוב שנתקלתי בו עד היום :cool:
אני מתכבד להזמין את כולם לאירוע קבלת הפנים של הקבוצה, בתקווה שההזמנה תעלה גם לדף הראשי וכל מי שמעוניין ישמע על זה. קובץ מצורף 52011
קובץ מצורף 52013
כל מי שמעוניין להחנות את רכבו באוניברסיטה במהלך האירוע מוזמן לפנות אלי עם פרטיו: שם ות.ז, מספר,סוג וצבע רכב. נשמח לראותכם!
אם אוכל לנסות ולהתערב בנושא התאוצה הצידית והקשר שלה למהירות, אז כמדומני בשביל להפנות רכב גלגלי במהירויות גבוהות יש צורך בהיווצרותו של כוח צידי, "כוח ההפניה". כוח זה מושפע רבות מהתנועה או הכוח הצנטריפוגלי הנוצר במרכז הכובד.
כך שאם לוקחים את המקרה הכי פשוט ניתן להגיד ש- Fc=MV^2/R
כאשר:
Fc = כוח צנטרופגלי
M = המסה
V = מהירות
R = רדיוס הסיבוב
"כוח ההפניה" עובר באמצעות החיכוך, שמושפע מגורמים רבים כמובן, בין הצמיג לכביש.ולכן כוח הפניה מקסימלי יווצר כאשר הוא יהיה שווה לכוח החיכוך.
השוואה בין משוואת החיכוך למשוואת Fc מראה שיש קשר כמובן למהירות הנסיעה ולרדיוס הסיבוב שניתן לבצע בכל מהירות ובכל מקדם חיכוך.
כמובן שמדובר פה על ניתוח בסיסי ביותר.
האם על זה מדברים פה בכלל או שסתם בזבזתי לחיצות במקלדת?
השאלה פה היא איך מתנהגת משוואת החיכוך של הצמיג. ממה שאני יודע לא קיימת משוואה סגורה כזו, ואם הייתה אני די בטוח שיצרני הצמיגים היו שומרים אותה אצלם. עפ"י הספרות לא קיים קשר משמעותי בין מהירות הסיבוב של צמיג למקדם החיכוך אותו הוא מסוגל לספק.
כמובן שאם תגדיל את המהירות הכוח הצנטריפוגלי יגדל אבל איך תגדיל את המהירות אם אין לך אפשרות להגדיל את כוח החיכוך?
אם נשווה את המשוואות כמו שאתה מציע נראה ש'אגף החיכוך המקסימלי' נשאר פאו"י קבוע ביחס למהירות. מה שכן ניתן לראות מהשוואת המשוואות הוא שעבור כוח חיכוך מקסימלי נתון עם צמיגים שיחסית אדישים לעומס האנכי שמופעל עליהם (בד"כ לא כל כך נכון), הורדה במסה תאפשר העלאת המהירות בסיבוב, משהו שעלה כאן בדיונים בעבר.
אני רק רוצה להדגיש שמדובר בניתוח הכי בסיסי שיש, ולא נלקחים פה בחשבון עוד המון אלמנטים שמשפיעים על היכולת של רכב לפנות מהר. שני רכבים עם צמיגים זהים ומסה זהה לא יפנו בצורה זהה כמו שמשתמע מחצי המשוואה פה. זה פשוט לא נכון אבל נותן אינדיקציה מסוימת לסדרי הגודל שמדובר עליהם.
בוודאי ובוודאי שמדובר על ניתוחון בסיסי ביותר של המצב הפשוט ביותר. כמו שציינתי.
אבל מאחר והדיון פה הוא על שינוי מקדם החיכוך של הצמיג בהתאם למהירות, אני פשוט לא הבנתי אתכם נכון.
מה עם טמפרטורת הצמיג כפונקציה של מהירות הסיבוב ? והתלות של מקדם החיכוך בה ?
אולי אני טועה, אבל יש לי תחושה שבפניות הדוקות אני יכול לקחת פניה עם תאוצה צידית גבוהה יותר ממה שאני או הרכב מסוגל בפניה ממש רחבה,
יכול להיות שאני לא מעז להגיע למגבלות במהירויות גבוהות, אבל עכשיו כשאני נזכר בתקופת ה ZX16V , אני זוכר פניות של 120-130 קמ"ש בהן הזנב יצא לטיול
ואילו הכוח הצידי שחשתי היה נמוך בהרבה מפניות הדוקות של 50 קמ"ש בהן לא החלקתי,
אני מעדיף לבודד את נושא המהירות. הרי אפשר להכניס כאן עוד אלף פרמטרים קשורים יותר או פחות כמו מהירות הניקוי של הצמיג מלכלוכים קטנים שנאספים על המסלול במהירויות שונות או השפעת אי מושלמויות של צמיג במהירויות שונות (הרי אף צמיג לא עגול במאה אחוז), סתם דוגמאות שעולות לי לראש. מה גם שנסיעה רגעית במהירות X משפיעה על הטמפרטורה של הצמיג הרבה הרבה פחות מתאוצה\בלימה חזקה. כלומר אפשר לקחת סיבוב ב50 קמ"ש אחרי בלימה מ300 והצמיג יהיה הרבה יותר חם מאשר בסיבוב של 300 אחרי ישורת ארוכה מאוד. מניסיוני תחושות בטן בנהיגה מטעות מאוד.
האמת שמה שאמרתם סיקרן אותי וחיפשתי קצת ברשת אבל לא מצאתי בשום מקום קשר בין מהירות סיבוב של צמיג לאחיזה שהוא מייצר. אשמח אם תגבו את התאוריה הזו איכשהו.
היום היה רווי חוויות. התחלנו בטקס קבלת פנים לקבוצה באוניברסיטה. הרכב הוצג וההכרה לה חיכינו לקבל סוף סוף הגיעה. נשיאת האוניברסיטה וראש המחלקה להנדסת מכונות נשאו דברים, וההרגשה הכללית היא שבמכה השתנתה הגישה - אנחנו כבר לא פרויקט מחתרתי ואיזוטרי אלא פרויקט דגל המייצג את האוניברסיטה ואת מדינת ישראל בחו"ל, והיחס והתמיכה בהתאם. לשמוע את הנאומים ולראות את המבטים המפרגנים עשה לכולם טוב בלב, ואני חייב לומר שאני אישית התרגשתי מאד. הפרויקט הזה גם לימד אותי לקח לחיים, חשוב לחלום ואסור להתבייש לעשות את זה עד הסוף.
קובץ מצורף 52162
טוב חדל השתפכויות (מתנצל הייתי חייב), בסוף הטקס ולאחר שהחזרנו את הרכב למעבדה (לא לפני שהיינו חייבים לפרק גלגל כדי שהוא יעבור בדלת של אולם הסנאט) התחלנו לעבוד באמת על הפרויקט של השנה הבאה.
קודם כל מצאנו את המידע של הצמיגים אי שם בפינה חשוכה בשרת הקבוצה. כל כמה שנים משחרר הFSAE TTC (ארגון התנדבותי שהוקם לנושא) מידע גולמי מניסויי צמיגים שנעשים על המתקן של Calspan .
משהו בסגנון הזה:
http://www.youtube.com/watch?v=nmo_dkNZIHM
[אגב, אני היחיד שעולה לו חיוך דבילי כשהוא רואה את הסרטון הזה?]
הם בוחנים מספר רב של דגמי צמיגים במידות שונות לתחרות וניתן לקבל מידע שלא זמין בשום מקום אחר, וכמעט ולא זמין בכלל לשום צמיג אחר. העובדה הזו מראה כמה תכנון עצמי של רכב הוא הרבה ניחושים באפילה ללא המידע הזה (וגם איתו הוא לא פשוט בכלל) שכן התנהגות צמיגים שונה לגמרי ברגישותם לקמבר, עומסים ולחצים שונים. בתקווה שנצליח להשתמש בזה כמה שיותר ולנצל את המידע.
באותו נושא גם השגתי את הספר הזה: http://www.amazon.com/Racing-High-Pe.../dp/0768012414
אולי זה גם יעזור לי לסגור את הפינה בדיון הצמיגים שהתפתח פה :rolleyes:. ציטוט נחמד מהספר בתרגום חופשי:
ציטוט:
"...אבל ככל שלמדתי יותר על צמיגים ושאלתי שאלות מפורטות יותר, התחלתי להאמין שמהנדסי הצמיגים לא התעלמו מהשאלות שלי, הם פשוט לא ידעו לענות. אחרי שהתעצבנתי על מישהו בגלל שלא נתן לי תשובה לשאלה שהחשבתי כבסיסית הוא הסתכל סביב, התקרב ולחש: "אנחנו לא יודעים."
אחרי הצמיגים עברנו לאדמס והתחלנו לייבא את המידע מהמכונית הנוכחית לתוכנה, על מנת להתחיל ממנה ולשפר את הגיאומטריה בשלב ראשון. התוכנה נתנה פייט כרגיל, אבל בסוף מה שלוקח הרבה זמן זה להוציא מהסוליד את המרחקים המתאימים בצירים השונים כדי לאפיין את המתלה. אנחנו עוד רחוקים מלסיים.
מי שזוכר את הסרט שהעלתי של המכונית נוסעת בטח זוכר את הבעיה שיש לרכב בסיבובים עם קמבר חיובי במתלה מאחורה. היום התייעצתי עם גיל (צוות מתלים 11') על הנושא. במקום לטפל בבעיה בעזרת קמבר סטטי שלילי (כלומר שהרכב יסע עם גלגלים פונים פנימה למעלה מאחורה כל הזמן), חשבתי לעשות זרועות עליונות קצרות בזוית חדה למטה, כמו בתמונת הריגול שצילמתי באיטליה (המכונית תוצרת אונ' המבורג).
קובץ מצורף 52161
ככל הנראה המחיר כאן הוא תזוזה של מרכז הגלגול לאורך תזוזת המתלה, תופעה שמקשה על הנהג לשלוט על הרכב במגבלות על פי הספרות. בבעיית הקימבור (אפשר להגיש הצעה לאקדמיה להוסיף את המילה הזו? הכוונה לכינוס הגלגלים כמו בחיפושיות תחת תאוצה חריפה) בתאוצה חשבתי לטפל בעזרת גאומטרית אנטי סקוואט שכבר דובר עליה כאן בעבר.
הרבה עבודה עוד לפנינו...
עם הגשם הגיע זמן לעוד עדכון. לבנות את המכונית לקח שנתיים, אבל היום ואתמול פירקנו את המכונית של השנה כמעט לגמרי (3 שעות בערך), מכמה סיבות. עבור חלק גדול מחברי הקבוצה זו פעם ראשונה שהם ממש מתעסקים בחלקים הפנימיים של רכב, וזו הזדמנות מעולה לראות כיצד הוא מורכב. מעבר לזה רצינו לשקול ולמדוד את החלקים כדי לקבל מושג על המשקל של כל מערכת בנפרד, לטובת השוואות ומידול יותר מדויק. עובדה מעניינת היא שמשקל אפרייט קדמי עלה ב500 גרם בערך ביחס למשקל של החלק המקביל מ2006 (שקשה לדעת כמה הוא היה מחזיק). חוץ מזה היה מעניין לראות מספר נקודות לשיפור ברכב החדש: מיסבים ספריים שיצאו מהבית שלהם במשולש המתלה, ספייסרים שהתעוותו ועוד כהנה וכהנה. הרכב יבנה מחדש בשבועות הקרובים לאחר שנחליף ברגים, יגיעו ליבות חדשות לחישוקים (אלומיניום 7075 T6 במקום מגנזיום הפעם), נארגן ציוד ונסיים להכין תיקי ניסוי לנסיעות הבאות.
הכתבה של ערוץ 2 שמסרבת לשדר את עצמה מתקרבת למועד ובימים האחרונים מסרנו להם חומר חדש, בתקווה שזה יעלה בשבועות הקרובים, לכו תכניסו כתבה על מכונית מירוץ באולפן שישי באביב העמים הערבי\מחאת הדיור\גרעין איראני...
בגזרת המתלים אנחנו בשיפור מתמיד, כרגע הצלחנו להעלות את הגאומטריה של הרכב הנוכחי על התוכנה, כך שניתן לשחק עם נקודות העיגון של המתלים ולראות השפעות על מרכזי גלגול, זוויות גלגול, שינוי קמבר, קסטר ועוד המון דברים. סימולציות של הרכב כמערכת מלאה הצלחנו לעשות רק בקו ישר, יש בעייה עם הגדרות ההגה כרגע וכל ניסיון שלנו לנסות להפעיל את הרכב בסיבובים נעצר בנעילה של ההגה או בסיבוב לכיוון ההפוך. אגב אם יש מומחי אדמס בפורום אשמח אם יפנו אלי, גם בפרטי.
בנוסף אני מקווה להצליח לעבוד עם המידע של הצמיגים בקרוב, חשבתי על שיטה שתעזור להשוות בין הצמיגים, כשאני אצליח אפרט יותר.
מה עם קצת תגובות פה? היה תלונות שיבש בפורום הבונים!
עד לפעם הבאה...
קובץ מצורף 52510קובץ מצורף 52511קובץ מצורף 52512קובץ מצורף 52513קובץ מצורף 52514קובץ מצורף 52515
לא מומחה ולא שום דבר שיכול לעזור, אבל אתם מחממים את הלב, אני כבר מת לראות את פרויקט זוחל הסלעים שלכם, מתי זה יקרה, אחד היתרונות הוא האפשרויות למבחנים רבים בארץ ואפשרות להראות אותו בפני קהל רב כמו בכנס ג'יפולוג עוד שנתיים, אני בטוח שזה יהיה אירוע משמח עבורכם. יאללה זרקתי לכם כפפה. (ואני יודע שהכפפה שאתם לובשים היום היא די והותר והרבה יותר ממה שנעשה בתחום עד היום בארץ), אבל כל אחד ונהמות הלב שלו...
המון בהצלחה ולימודים מהנים.
יריב
אני שמח להכריז שהכתבה המדוברת בערוץ 2 תופיע מחר ב21:00!!!
מזמין את כולם לראות, נקווה שיהיה אפשר לראות מה עבר עלינו בשנתיים האחרונות.
נ.ב יריב תודה רבה! כרגע לא בתכנון זוחל סלעים אבל לך תדע הכל יכול ליהיות...
לגבי היכול להיות, אני מקווה שהוא יתקדם...
ולגבי הזכייה שלכם במענק משרד הספורט, כל הכבוד, תמשיכו ככה.
whisky
31:27 למי שמבין על מה אני מדבר
לגבי בעית ההתקמברות אני מעריך שלא קיים פתרון מלא בקונפיגורצית מיתלים פאסיבית, יש מכונית מחקר מענינת של מרצדס מלפני מספר שנים, עם קמבר
משתנה בטווח של 0 -20- מעלות ולא תלוי בגלגל השני, היתה גם מכונית פשוטה יותרבאחד האירועים בגודווד של מתכנן F1 ותיק (בן 90+ ) שם הצמיגים דקים
ונראים כמו צמיגי אופנועים ועם טווח קמברם גדול.
BDM, אתה בטח מתכוון לזה:
http://www.youtube.com/watch?v=2JLYqZHuqCk
אנחנו לא רוצים ממש להעלים את בעיית הקימבור, ברור שזה לא אפשרי. מה שכן אפשרי הוא לוודא שבעת סיבוב הגלגלים החיצוניים יהיו בקמבר שלילי או אפסי ובשום מקרה לא חיובי. צמיגים דקים הם טובים לקמבר אבל פחות טובים לאחיזה, לשחיקה ולחימום.
רני
לינק לכתבה למי שפספס:
http://www.mako.co.il/news-channel2/Friday-Newscast/Article-e873e0beee7b331017.htm
יצא יפה!
כבוד!
רני תודה על הקישור
כתבה יפה מאוד וכל הכבוד על ההישג המרשים!!
הייתי סטודנט במחלקה בתקופה של המכונית הראשונה,קצת הופתעתי שלא הוזכר בכלל פרופ' ערן שר שלמעשה יזם את הרעיון ושרוב הפעילות התבצעה במעבדתו.
איתי.
כתבה נחמדה, מתי לוקאץ ילך להסתפר ? עד הזום-אאוט הייתי בטוח שזו עם השיער הארוך שדפדפה תמונות באייפון היא החברה של פלצ'ינסקי.