הנסיון המצומצם בסופה ידנית עם דטרויט היה חוויה לא נעימה בכביש.
בצורה טבעית, עזבתי גז להאט לפני כניסה לסיבוב, והרכב, שלא היה ישר לגמרי פשוט נזרק.
Printable View
הנסיון המצומצם בסופה ידנית עם דטרויט היה חוויה לא נעימה בכביש.
בצורה טבעית, עזבתי גז להאט לפני כניסה לסיבוב, והרכב, שלא היה ישר לגמרי פשוט נזרק.
כל מי שבוחר בנעילה אוטומטית עושה זאת מסיבה כלכלית - יחס עלות/תועלת. היא תמיד זולה בהרבה ותמיד אמינה משמעותית.
אבל הויכוח הוא לא על נעילה אוטומטית או נשלטת אלא על נהיגה.
רכבי שטח לעולם יתנהגו על הכביש פחות טוב ופחות סלחני מפרייבטים מסיבות שכולנו יודעים ואין צורך לחזור עליהן.
מכוניות מודרניות הן סלחניות יותר לטעויות נהיגה, אבל זה לא הופך מכוניות ישנות יותר ל"מסוכנות".
שום כלי עבודה/רכב/נשק אינו מסוכן, בתנאי שהוא תקין והמשתמש שלו מיומן בשימוש בו ועושה זאת ללא חריגה ממעטפת היכולות של הכלי.
אפילו סופה, שהיא דוגמה קיצונית (רכב במבנה די פרימיטיבי/מיושן, מאוד לא מעודן, עם הרבה כוח מתפרץ ותגובות אגרסיביות של הרכב לכל פעולה שהנהג עושה) בתצורתה המקורית מהיצרן היא רכב שננהג בצורה צפויה לחלוטין - ללא חופשים, בולם ישר, לחלוטין לא "מפתיע". אבל אחרי שאנחנו מגדילים גלגלים ומגביהים קפיצים ומרככים אותם, וגיאומטריית היגוי משתנה, וחלק גם מוותרים על רכיבים בטיחותיים קריטיים כגון מוט מייצב ומוט פנהרד ומסירים אותם (כי הם מקטינים מהלך מתלה), כל מרכז הכובד משתנה כי אנחנו מוסיפים משקל בצורת כלובים וציוד וכננות וג'ריקנים מלאי מים, כל התנהגות האוטו משתנה ולא לטובה. מאוד לא לטובה. וזה עוד לפני שבחרנו איזה נעילה/ות להתקין....
גם הסופה שלי היום נמצאת במצב דומה (למעט מוט פנהרד שמחובר קבוע על תושבת שהותאמה למיד תההגבהה של הג'יפ ומייצב שאני מנתק בשטח ומחבר בחזרה בכביש. יש גבול לסיכונים שאני מוכן לקחת) . נהיגה בה דורשת עירנות וריכוז גבוהים יותר מאשר המשפחתומטית שבה אני משתמש ביומיום. את מספר האנשים שאני סומך לחלוטין על מיומנותם בנהיגה בג'יפ משופר על מנת לתת להם את המפתחות של הג'יפ בלב שלם וללא דאגות אני יכול לספור על אצבעות שתי ידיים ולהשאר עם הרבה עודף. כי מה לעשות - בסופה מוגבהת ונעולה נדרשת נהיגה שונה מאשר בגרנד צ'רוקי חדש מהחנות או מפורד פוקוס.
מאפייני התנהגות בסיסיים של רכב קשה לשנות. גם כשנדמה לנו שאנחנו "משפרים" משהו, זה תמיד יבוא על חשבון משהו אחר ואנחנו נצטרך להתרגל - כי המכוניות לא מסתגלות לנהגים, גם אם נבקש מהן מאוד יפה ונרביץ בהן ציונות נוקבת במשך כמה שעות.
אבל בהנחה שבת זוגו של בעל הרכב צריכה לנהוג בו מדי פעם ורכב השטח הנ"ל הוא נתון ובעליו לא מעוניין להחליף אותו, אז זו הגברת שתצטרך אחר כבוד להסתגל לנתוני הרכב ולהתאים את צורת הנהיגה שלה.
הוא רוצה להרכיב נעילה. זה נתון.
אז ברור שנעילה נשלטת תקל על העניינים ותשמור על מאפייני התנהגות המוכרים. גם זה נתון.
מצד שני קיים השיקול כספי. נעילה אוטומטית תעלה 250-350$ + שלוש שעות עבודה עצמית. נעילה נשלטת זה כבר סיפור של 10,000 שקל. פער המחירים גדול משמעותית לטובת נעילה אוטומטית והוא יילך ויגדל לאורך זמן (כאשר הנעילה נשלטת לחץ-אוויר תסבול מתקלות מזדמנות פה ושם ותדרוש תחזוקה/טיפול/תיקון שעולים כסף). גם זה נתון.
ועכשיו - מה הלאה?
כל העניין הוא מודעות לרכב ונהיגה מתוכננת. בנהיגה מתוכננת שמודעת לנתוני הרכב ולתנאי הדרך אין הפתעות.
זו לא נהיגה ספורטיבית, אנחנו לא על המגבלות ואפילו לא קרוב אליהן, אלא מסתכלים אחרת על הדרך ועל יחסי הגומלין בין כמה מרכיבים: נהג-מכונית-כביש-משתמשי דרך אחרים (הולכי רגל, רוכבי אופניים, אופנועים, מכוניות אחרות, כביש יבש/רטוב/חלקלק, תנאי מזג אויר וכו'). ה"קומפיוטר" שבראש שלנו משוכלל מספיק על מנת להתמודד מאוד בקלות עם כל שטף המידע הזה. אנחנו רק צריכים לתרגל אותו בזה.
בנהיגה מתוכננת אנחנו מסתכלים רחוק קדימה, צופים תרחישים מראש, מתכוננים אליהם ומתכננים אותם מראש ויודעים איך להגיב אליהם.
בנהיגה מתוכננת את/ה נוהג/ת בטוח יותר, קל ומעודן יותר, חלק וזורם יותר - לרוב מהיר יותר מנקודה לנקודה - ובאופן מפתיע אם לא כמעט אבסורדי, בו זמנית גם חסכוני יותר. הן בדלק והן בבלאי לרכב. לא משנה באיזה רכב, לא משנה איזו נעילה מותקנת בסרן האחורי.
זה שיעור לחיים. משהו שכל אחד יכול ללמוד, לתרגל ולהפוך לטבע שני. כמעט אוטומטי. אל תקלו ראש.
עם כל הכבוד לסופה, ויש כבוד.
אין רצון לשים נעילה אוטומטית, הייתה לי אחת חדשה בקופסא, עשיתי סיבוב על רכב נעול - לא אהבתי. ויותר לא אהבתי שכל פעם שאני משאיל את הרכב אני צריך לתת הנחיות נהיגה, מבלי לדבר על פוטנציאל לתאונות ואף התנערות של הביטוח - לא רלוונטי לדיון.
יש ARB שמחירה בארץ הוא כשליש ממה שהרכב שווה ביום טוב, לא מתאים.
ויש נעילה סינית שעולה שליש מARB, וכנראה מבוססת על הדגם הישן. בפורומים בחו״ל התגובות די אוהדות. ARB די לחוצים ובצדק.
וזו כל השאלה - אם למישהו יש נסיון או לא.
לא הדרכות נהיגה, לא אמינות של נשלטת אל מול אוטומטית, לא הומאז׳ לסופה.
הכל בידידות - כן?
שאלה פשוטה עם תשובה פשוטה.
מהפן
כשאני שם נשלטת אני יודע שהאוטו ימשיך להיות איטי, לקרקש ולהתפרק. אבל בפרסה או בסיבוב בחורף יתנהג אותו הדבר (כל עוד לא לחצו על הכפתור..).
היא מספיק סובלת עם הקלאץ׳ הגמור שלי שקשה כמו אבן , לא רוצה לסכן או לחשוב פעמיים כל פעם שהפוקוס שלה מאושפזת. וזה לא קורה כמעט.
Sent from my Ass
אבל זה לא הופך מכוניות ישנות יותר ל"מסוכנות".
שום כלי עבודה/רכב/נשק אינו מסוכן, בתנאי שהוא תקין והמשתמש שלו מיומן בשימוש בו ועושה זאת ללא חריגה ממעטפת היכולות של הכלי.
פה אני חושב שאתה עושה הנחה לרכבי השטח על שילדת הסולם הפרימיטיבית.
אני חושב שהמשפט שלך לא מדויק גם לגבי נהיגה צפויה ללא הפתעות. הוא הרבה פחות נכון, לדעתי, כשההפתעות תגענה. והן תמיד תגענה.
הצורך, נאמר, לסטיה מהירה ממסלול הנסיעה, ברכב מודרני, עם כל האלקטרוניקה abs esp וכו, עם כל ההסתייגות של הפורום מאלקטרוניקה, יעבור ברוב המקרים בשלום. ברכבים הישנים שלנו, עם שילדת הסולם והנעילות האוטומטיות, סיכוי לא רע שזה יגמר על הצד. זה נכון שבעתיים כשהכביש רטוב.
לביא, אני לא חולק על זה שהכלים שלנו לא סלחנים.
מה שאני אומר זה שבנהיגה מודעת הסיכוי שתגיע למצבים האלה נמוך משמעותית.
זה כמו ההבדל בין חכם ופיקח. החכם מלכתחילה לא נכנס למצבים שהפיקח יוצא מהם בשלום.
אבל היום למי אכפת. כולם סומכים על ה-ABS ועל ה-ESP. משחרר להם את תשומת הלב לשחק במולטימדיה ומאפשר להם להיות מופתעים. והם כל הזמן מופתעים. מאיצים בכוח, בולמים בשניה אהחרונה, שוברים את ההגה.
ובכל זאת תראה כמה תאונות הם עושים. כל המוכשרים האלה במכוניות חדשות סלחניות ובטוחות עם כל מערכות הבטיחות המתקדמות שבכל זאת לא עוזרים?.... יש בעיה.
אפשר להאשים את התשתיות, את מזג האויר, את המכוניות הלא מספיק חדישות ובטוחות, אבל בשורה התחתונה, לא נעים לומר שמשרד התחבורע צודק במובן מסוים - הכל תלוי רק בנהג.
מי שנוהג רע, יסבסב עם הג'יפ בפניה רטובה גם בלי נעילה בכלל. יודע מה? החרטום יברח ל ובתת-היגוי פטאלי גם במשפחתומטית חדשה עם ESP. כי יש גבול גם ליכולת התיקון של המערכת. היא יודעת לתקן את רוב הטעויות אבל כנגד טימטום אנושי עדיין אין לה מענה מוחלט.
אבל לך תשכנע אנשים שהם לא יודעים בעצם כלום (או שיודעים, אבל לא מספיק) ושאחרי יום הדרכה שעולה רק כמה מאות שקלים, הנהיגה שלהם תשתפר ואולי הם ירוויחו את החיים שלהם.
לעניין הנעילה. אסי, ככה זה עם מותגים לא מוכרים.
אתה יכול לדלות מידע מפורומים בחו"ל. עד כמה המידע הזה שווה משהו?... עד כמה המשיבים שם יודעים על מה הם מדברים?... עד כמה המידע שאתה מוצאי מכאן הוא נכון ואמיתי?... לעולם לא תדע.
מישהו אמין ומוכר הציע לי כננת חדשה עם אחריות במחיר שבוא ונאמר, קשה לסרב לו.
המותג אמריקאי. בתכל'ס היא מיוצרת בסין. האם היא טובה מספיק? אין לדעת. אולי כן, אולי לא.
פניתי לפורומים אמריקאיים ויצאתי מהם מבולבל עוד יותר. הויכוח על הכננת הנ"ל בין הגולשים שם גלש מהר מאוד להשמצת מי שרוכש מוצרים מיובאים ולא מעדיף את תוצרת אמריקה ולו רק מסיבות פטריוטיות (למרות שהיא יקרה יותר. וגם איכותית יותר כנראה. השאלה אם פער האיכות עד כדי כך גדול כמו פער המחיר)....
בשימוש שלי, שאינו תכוף ואינו אקסטרימי, סביר להניח שהכננת הסינית הזו תשרוד לא רע. ואם לא - יש אחריות. יישאר רק לקוות שאחרי שתסתיים האחריות, יהיה גם מלאי חלפים....
אם אחליט לנסות, אקבל מוצר שעל פניו נראה טוב, במחיר זול. אבל גם חוסר ודאות. ככה זה. זה מגולם במחיר.
אותו דבר עם הנעילת צ'ונג הזו. אם אתה לא מסובב צמיגים ענקיים ועושה עבירות קשה כל שבוע, אולי הנעילה הסינית תחזיק מעמד. ואולי לא. אין ארוחות חינם.
ככה זה. עבור ה"שקט נפשי" שנותן לך מותג מוכר כמו ARB (במקרה של נעילה) או WARN (במקרה של כננת) אתה משלם.
זה כמובן לא מבטיח לך 0 תקלות... ובכל זאת תמיד תסמוך יותר על המוצר הממותג והיקר, נכון?... וכאן אנחנו גולשים כבר לתחומי הפסיכולוגיה...
דרור,
תיקון אחד,
הסופה תוכננה לעבור את מבחני הכשירות והבטיחות עם 800 קג ציוד.
דורון, נזרקת כי עזבת גז בסיבוב , לא בגלל הנעילה. גם עם רכב הנעה קדמית זה יכול לקרות. אדרבה ואדרבה ברכב שחלוקת המשקל שלו ממש לא קרובה ל50-50.
המשקל עבר קדימה, הצמיגים האחוריים איבדו אחיזה וזהו.. אין שום קשר לנעילה.
תן לי קרדיט שאני יודע למה הרכב נזרק, ושאני מכיר תגובות של סופה לא נעולה, אחרי אי-אלו שנים ולא מעט קמ עם הרכב.
זאת היתה הנסיעה הראשונה עם סופה נעולה דטרויט בכביש.
כביש יבש, 60 קמ״ש, עיקול ששום רכב לא היה מתרגש ממנו, עם גז, בלי גז.
ולפעמים, משהו יפתיע אותך באמצע סיבוב, ותהיה חייב לעזוב גז ולבלום.
ואז מה?
מה הקשר בין לעזוב גז לנעילה?
אני בטוח שניסיון לא חסר לך, וחס וחלילה לא מזלזל.
אבל בוא ואראה לך איך ב60 קמ״ש אני זורק כל רכב בכל סיבוב.
הפניית ההגה תוך כדי העברת משקל קדימה מובילה לזריקת זנב.
יש רכבים סלחניים יותר שבהם לא תרגיש את זה והרכב לא יאבד אחיזה.
ברכב גבוה עם משקל גדול קדימה , צמיגי שטח מלא (אני מניח) ומנוע שמייצר בלימה חזקה בעזיבת הדוושה , אין סיכוי שהוא לא יזרק.
נעול, או לא נעול.
לגבי הפתעות בסיבובים, יש קורסים שמלמדים איתך בדיוק איך לצאת מהם. אישית, לימדו אותי המון.
למשל שבבלימה בהפתעה או עזיבת גז פתאומית בתוך סיבוב, יש ליישר טיפה את ההגה כדי למנוע היגוי יתר.
יש לך נסיון עם רכב נעול אוטומטי מאחור?
בנסיעת כביש?
ותקרא שוב, עיקול, לא סיבוב.
נסיעה רגועה, בלי העברות משקל פתאומיות ובלי הסטות הגה.
סתם עיקול.
אני מהדור שעבר מגרשי החלקה עם פמפומים, טרום עידן ה-ABS, ואני בטוח שזה תרם לי הרבה יותר מאשר ללמוד על רכב שעושה הכל ומקבל החלטות בשבילך.
אני חושב שרוב הציבור מסכים שאפשר לחיות עם הנעילות האוטומטיות כל עוד הנסיעה צפויה וללא הפתעות. גם בכבישים רטובים.
הבעיה תצוץ כשהנהג יופתע. ממישהו שיסטה מנתיבו באופן לא צפוי, מילד או אפילו בעל חיים שיקפוץ אל מתחת לגלגלים. שם לא יעזור גם הקורס לנהיגה מתקדמת שאין לי ויכוח שהוא חשוב ובטח גם מלמד איך לצפות את הלא צפוי.
דרך אגב דרור אשמח להשתתף בקורס כזה. למה לא תקים קבוצה מבאי האתר? עוד הזדמנות טובה להכיר...
דורון, אני נוהג על רכב כזה ביום יום, את הקורס הראשון שלי עשיתי במגרש החלקה באשדוד הרבה לפני שראם סמואל בכלל חשב על ״מסלולים״. פיאט פונטו בלי abs וצמיגים של אופניים. אה כן , וידנית. ומאז על כל רכב שהיה לי.
שלא לדבר על ימי מסלול, ג׳ימאקנות וכו׳.
ואני אומר לך שוב, אין קשר בין הדטרויט לעזיבת הגז והחלקה של הרכב שלך בעיקול.
זה קרה לאחותי עם הקינג שהיה לה והוא לא היה נעול.
זה קרה לחבר עם 205 1.4 והיא בטוח לא נעולה מאחור.
זה קרה לי עם הפונטו (פעם אחת בלי כוונה, כל השאר היו במתכוון) בכיכר ענקית (המפרשיות באשדוד למי שמכיר) .
עזיבה של הדוושה בפתאומיות באמצע עיקול גורמת להיגוי יתר.
על אחת כמה וכמה ברכב לא מאוזן עם צמיגי שטח..
ואם יש משהו שהקורסים האלה יכולים לעזור בו, זה לצפות את הלא צפוי ולהגיב נכון.
אתה יוצא בהנחות שלא קשורות למה שכתבתי.
לא כתבתי שהרכב החליק, כתבתי נזרק.
זה לא אותו דבר.
בתור בוגר הכשרות נהיגה, אני בטוח שאתה מכיר שניתן לתקן היגוי עם מצערת, פתיחה וגם סגירה.
ועל זה אין עוררין. נעילה אוטומטית, בסיבוב, בעזיבת מצערת, ננעלת וגורמת לתופעות מעניינות, בין בומים לקפיצות.
וסרן שננעל בסיבוב, שואף ליישר את הרכב.
אם לא, אתה היחיד שנתקלתי שנוסע עם רכב כזה ולא מודה שזה ככה..
אף רכב נורמלי לא מחליק על כביש יבש בעיקול, דגש על עיקול, מתון בכביש, בלי מניפולציה מכוונת של העברות משקל.
אני יכול לעזוב מצערת בבת אחת במהירות גבוהה יותר עם הרכב הנוכחי שלי, עם צמיגי שטח מלא, (לסופה ההיא היו צמיגי AT), דיפ פתוח, והוא לא מגיב ככה.
אצלי דווקא אני עוזב גז או מחזיק קבוע בסיבוב ואז הנעילה מרצ׳טת, רק בתאוצה היא ננעלת.
זה אופי פעולתה של נעילה אוטומטית, היא לא אמורה להינעל בעזיבת גז.
לגבי זה שסרן שננעל שואף ליישר את הרכב אני מסכים איתך. אבל אין סיבה שהוא יינעל בעזיבת גז.
אם כבר להפך.
אתה יותר ממוזמן לנסוע על הרכב שלי ולראות בעצמך.
וזה לא רק אצלי ככה.
בקורנדו של נאור זה ככה.
כנ״ל הג׳ימינים שמטיילים איתנו.
גם לי לפני התקנת הנעילה (לוקרייט דרך אגב) היו חששות לגבי אופי הנסיעה.
נאור שהתקין לפני הרגיע אותי, ובשיחות עם עוד חברים קיבלתי את אותה התשובה, הנעילה לא מורגשת כמעט. למעט הרעש של הריצ׳וט.
אז גם אני התקנתי.
והפלא ופלא, גם אצלי הנעילה לא מורגשת.
וצר לי לומר לך, הייתה לנו טויוטה היילקס, 2003, הרכב בגשם היה זורק בלי יותר מדי מאמץ. אז אל תספר לי סיפורים.
כל עזיבה פתאומית של הגז מעבירה משקל קדימה בייחוד ברכב עם אף כבד מלכתחילה ובלימת מנוע של טנק.
לדעתי, או שהדטרויט שם הייתה פגומה, או שפשוט נזרקת בלי קשר אליה. נעילה אוטומטית תקינה לא מתנהגת כמו שאתה טוען.
רק לחדד את אופי הפעולה של נעילה אוטומטית.
הנעילה אינה "ננעלת ". המצב הקבוע הוא דיפרנציאל נעול.
לראיה, כאשר מרימים סרן עם נעילה אוטומטית באוויר ומסובבים גלגל אחד ביד, השני מסתובב יחד איתו ובאותו כיוון מהשניה הראשונה גם במהירות איטית מאד.
כשמסובבים גלגל אחד בחדות יחסית לשני הנעילה משתחררת ונשמע קול "ראצ'ט" הנובע מהצמדות והפרדות גלגלי המשלב מהסייד גיר.
הנעילה "משתחררת" ומאפשרת הפרש בסיבובים בין ימין לשמאל רק כאשר יש הבדל במומנטים בין גלגל ימין לשמאל (ושלא יהיה אפס בצד אחד-גלגל באוויר).
דהיינו, רק בזמן סיבוב על משטח בעל אחיזה טובה לשני הגלגלים.
כאשר המשטח אינו מספק אחיזה מספקת (כביש רטוב וחלק ) לא יהיה הפרש בין המומנטים בין הגלגלים, הנעילה לא תשתחרר, גלגל אחד יחליק או יפרפר יחסית לשני ומכאן נובעת ההחלקה ואובדן השליטה ברכב.
כל שאר הדברים שנכתבו כנראה נכונים.
בברכה, טושי
גם זה לא לגמרי מדוייק, כל זמן שאין לחץ מהקרוסשאפט, הנעילה משתחררת בקלות, גם באוויר, זה בהתקנה נכונה.
לפעמים הטולרנסים בהתקנה קטנים מדי ואז היא צריכה הפרש מומנטים גדול יותר כדי להשתחרר.
גיל,
אני שמח בשבילך שהנעילה שלך מתפקדת כל כך נהדר, ואחרת מרוב התיאורי משתמשים..
נראה לי שבסיכום החוויה שלך, אפשר להמליץ עליה לכל נהג חדש ולא מיומן, בדגש על תמרוני חירום בכביש פחות מיבש לגמרי (לא).
מבחינתי מוצע הנושא.
אני שמח שאתה שמח, אבל זה לא מה שאמרתי והתשובה שלך קצת ילדותית.
כאחד שנוסע עם נעילה נשלטת, אתה הוא זה שניזון משמועות ודיווחים כאלה ואחרים.
אני מתנהל עם רכב עם נעילת לוקרייט ביום יום.
באופן כללי אני מציע לכל נהג חדש ולא מיומן לעבור קורסים של נהיגה נכונה, ומצבי חירום במינימום. על הרכב שלו, נעול או לא נעול.
לא טענתי שהנעילה בטיחותית יותר, או פחות.
רק אמרתי שבמקרה הספציפי שלך! אין קשר בין הנעילה לאיבוד השליטה.
אלא אם היא הייתה לא תקינה.
אם היית אומר לי שהרכב נזרק לך כי לחצת על הגז באמצע סיבוב אז נכון, הנעילה אשמה.
במקרה הספציפי שלך!
היא לא.
מעניין שגם אני וגם דרור ועוד כמה שאני מכיר טוענים שהנעילה האחורית לא מורגשת כמעט, ואתה שבכלל נוסע עם נעילה חשמלית טוען שנעילה אוטומטית זה סכנת נפשות.
אתה הופך את זה לאישי גיל. זה לא. בסך הכל אנשים מחליפים דעות ומעבירים מנסיונם האישי.
אצלי, בשני רכבים שונים, הנעילה התנהגה דוקא כמו אצל דורון. כן מורגשת וצריך לנהל אל הנהיגה כך שלא תפריע.
איזה רכבים? איזה נעילות? ואין פה עניין של אישי.
הרי ידוע שהדעות חלוקות לכאן ולכאן.
תמיד היה ככה ותמיד יהיה.