נכתב במקור על ידי
DatumLine
ללא קשר לעניין התביעה, אני מבקש לחלוק כאן מספר תובנות שלי לגבי עניין החלפת/תיקון מנועי פטרול ואולי יסייע הדבר למצויים בבעייה דומה בהווה ולכל אלה שחיים על זמן שאול לעתיד לבוא (מה לעשות, זה לא שאני מייחל או מאחל למישהו, אך הסטטיסטיקה בנושא זה חקוקה בסלע)
מנועים מפירוק בין אם מהארץ או מיבוא:
סיירתי פיסית בין מספר יבואני מנועים ברחבי הארץ והתרשמותי היא, כי מדובר ביחס הימורים נחות מזה שאקבל בקזינו אפגאני מאולתר בהרי טורה בורה.
ראשית, המנועים אמורים לכאורה להגיע עם תעודת יוחסין מהספק בארץ או בחו'ל, המעידה על מספר הק'מ שעברו ומצבו הכללי של המנוע. נו, טוב- גם תעודות אקדמיות הנפיקו פה בעזרת פוטושופ ומדפסת בלבד ולא שחלילה אני חושד בסוחרים שכאן, אלא שאין לי שום בטחון באשר למהימנות הפרסונות שמעבר לים.
המנועים שבמגרשים, מאוחסנים בתנאים לא תנאים, כאשר במגרשים המתקדמים יש גם סככות מקורות, אך פתוחות בחלק מעבריהן. כמו אצל בני אנוש, גם שם יש מעמדות וככל שהמנוע שייך לרכב מיוחס יותר, כך הוא משודרג ממשטח עץ בחצר אל תוך הסככה, ולמובחרים שבהם אפילו עטיפת ניילון נצמד בליפוף (לא תופס בגלל השמנים) או סתם יריעת ניילון ששוליה נתחבו מתחת לבסיס המנוע.
ברור לכל, כי מנוע רטוב משמן העומד בחוץ באבק, בגשם וברוחות, ייספח אליו מן הסתם אי אלו חלקיקים שלא נכללו בתוכניות יצרן הרכב, ולך תבין אחר כך מניין הסתימות והתקיעות. מרבית המנועים עם צינורות שחוטים או פילטרים/מדידים חסרים, כך שקיימים מספיק פתחים לחדירת זוהמה פוטנציאלית וראיתי לא מעט מנועים, שניכר כי הגיעו בימים האחרונים, עם שאריות בד שנדחפו לפתחים השונים לשם אטימה, אך למעשה נושרים מהם סיבים בדיוק לתוך אותם הפתחים. בחלקם יש התנחלויות של משפחות עכבישים או אפילו לטאה מנומנמת.
בסככות לכאורה המצב אמור להיות טוב יותר, אך עולם החי גם חולק באותו המחסה, וכך הציפורים ממעל ונמלים, חיפושיות ולטאות מתחת- תורמים כל אחד את חלקו לדישון המנוע.
אני מניח שזהו מצב התחזוקה הממוצע אצל רוב יבואני המנועים, וגם אם אחד מהם שומר את מנועיו בחדרים סטריליים מבוקרי לחות וטמפרטורה, הרי שאין כל ערובה באשר להסטוריה שלהם.
באותו המעמד החלטתי לרדת לחלוטין מאופציית המנוע מפירוק בגין כל הסיבות שציינתי לעיל, ובשל אי הודאות המוחלטת באשר למצבם האמיתי-אובייקטיבי של המנועים בכלל, ומנועי הפטרול הרגישים בפרט.
שיפוץ/אוברול המנוע התקול:
במקרה שלי, בו קיימת חריצת אובר-סייז בצילינדר מספר 4 המונעת חריטת המנוע כולו, הפתרון המוצע לי ע'י מספר מוסכים הוא חריטת המנוע והשחלת סליבים ובוכנות מחוזקות.
הדעות חלוקות בעניין הכדאיות, הן מעיון בפורומים בחו'ל והן מהארץ. באופן סכמטי ניתן לומר כי אופציית הסליבים עדיפה על חריטה רגילה של המנוע (במידה והוא במגבלות האובר-סייז).
הסליבים , במידה והותקנו כראוי, יספקו מנוע אמין יותר, כמו גם אפשרות של החלפת הסליבים בלבד במקרה של חריצה נוספת בעתיד באחד הצילינדרים. כלומר, גם אם למאן דהוא מנוע המאפשר חריטה רגילה, הרי שכדאי לו בכל זאת לפנות לעניין הסליבים, מאחר ורבים משיפוצי המנוע הרגילים לא מוכיחים את עצמם לאורך זמן.
כאמור, רוב החומר בנושא סליבים בפטרול מגיע מחו'ל וקיימות שם ערכות קיטים מחוזקות, המותאמות במיוחד למנוע ה ZD30 המקולל.
איני בעל מקצוע בתחום המנועים, אך אני יודע מחברים שבמנועי בנזין משופרים, הסליבים אשר הותקנו כהלכה, הם פתרון מעולה להעלאת הספקי המנוע וקיימות שם אין ספור אפשרויות, ולרוב הדבר גם מעלה את אמינות המנוע ושרידותו. ניכר שהדבר נכון גם למנועי דיזל, אבל ה ZD30 אינו מנוע דיזל רגיל ( אולי: מנוע די+ז"ל )
רכישת מנוע חדש לחלוטין:
כמובן שאינטואיטיבית זוהי הדרך העדיפה והבטוחה ביותר לקבל קצת שקט נפשי למספר חודשים, אבל קרוב לודאי שרובנו יהפכו בעניין שוב ושוב בשל תג המחיר המפלצתי.
אם תעשו שנית את אותה השטות, ותלכו לקרקרסו עם פטרול 2001-2002, מחיר החלפת המנוע החדש יהיה קרוב, אם לא זהה, למחיר המחירון של הרכב, כאשר מדובר רק על בלוק+ראש ומשאבת מים. ללא טורבו, מזרקים או משאבת סולר.
ביבוא אישי, יעלה מנוע חדש כמעט 30% פחות, כולל טורבו, מזרקים ומשאבת סולר. כלומר, אם מחשבים את כל האבזור ההיקפי, יכול הפער להגיע לכמחצית, דהיינו- על הבאנדל המורחב תשלמו בקרסו 100% יותר מאשר ביבוא אישי.
אלא מה, ביבוא אישי (דרך יבואן מנועים ולא באופן עצמאי) יש לוודא ולהבטיח כי מקבלים מנוע חדש !! בלבד, ולגבות זאת בהסכם מפורש כולל שמירת תיעוד ההזמנה וכל פרט שהוא שיבטיח קבלת המוצר אליו התכוונתם.
יש לשים לב לניואנסים כמו reconditioned , remanufactured ,refurbished . כל מה שמתחיל ב R , אינו חדש לחלוטין.
אפשר לראות בדף הפייסבוק של מועדון הפטרולים, תמונה של מנוע שהוחלף באחד הרכבים, ובעליו העלה את צילום המדבקות שעל הארגז. ייתכן והוא בטוח כי המנוע חדש לחלוטין, אך קרוב לודאי שצפויה לו הפתעה. 10102-VC1R5 , זה הכיתוב שעל המדבקה. רואים את ה R? את זה אתם לא רוצים אם כיוונתם למנוע חדש – "BRAND NEW".
ה –R משמעותה היא שהמנוע מחודש במפעל של ניסאן.
בארץ, ישנם כאמור בעלי פטרולים שהגיעו להסכם השתתפות מימונית, כזאת או אחרת עם היבואן, ורובם גם נמנעים מלהגיב כאן ובכלל, כך שפרטי ההסכם חסויים לכל השאר, אבל השאלה היא מה יקרה עם אותם אנשים בהחלפת המנוע הבאה? רובם, אם לא כולם, הגיעו להסכם זה מתוך רצון לצמצם את מימדי הנזק וזה מובן בהחלט ושתיקתם מובנת, כי למי יש זמן, כסף ועצבים להלחם בגופים דרקוניים?
עם זאת, בודדים מהם גם מכרו את נשמתם באותה עסקה והפכו לסנגורי ומקדמי האינטרסים של היבואן, בידיעתו או שלא בידיעתו של היבואן. לכו בעקבות הריח ותבינו לבד...
נקודה נוספת שראוי לתת עליה את הדעת לשוקלים מנוע חדש, היא שנת הייצור של המנוע.
קרוב לודאי, כי אין יותר במחסני היצרן מנועים חדשים משנים קודמות, מאחר ומנועים אלה משולים לגרביים או תחתונים וקצב צריכתם בארץ ובעולם כנראה שרוקן מזמן את מאגרי היצרן.
לפי מה שליקטתי, הרי שהמנועים החדשים המגיעים מהיצרן, הינם בקונפיגורציה הישנה, אך מייצור חדש. האבסורד הוא שגם הם ממשיכים להתקלקל, ולא מובן מדוע לא טרחו להכניס אי אלו שינויים שאולי יש בהם למתן או לפתור את הבעייה? מובן שאת תצורת המנוע, תבניתו ומידותיו לא ניתן לשנות מאחר ולא תהייה התאמה לרכבים שכבר נמכרו, אבל לא מעט דעות סוברות שהבעייה דוקא באביזרי המנוע הנתיקים כגון מזרקים, EGR וכיו'ב.
יש גם את עניין התאמת מנוע המסילה המשותפת לדגמי הפטרול הישנים וכבר נעשו מספר השתלות כאלה ובהצלחה לפי מה ששמעתי, אך אני עדיין לומד את הנושא.
נקודה מעניינת שחזרה כחוט השני אצל כל עסקי המנועים שפקדתי:
המנוע הכי אמין של ניסאן ברכבי השטח הוא מנוע הטראנו 2700 הישן. לדבריהם, אין כמעט תקלות במנועים אלו והם נחשבים מהאמינים ביותר. ברגע שהיה מעבר לבלוק של ZD30 בטראנו, הרי שגרף התקלות והדרישה למנועים חלופיים עלה פלאות.
אמשיך לעדכן בממצאים הטכניים בכדי לנסות ולסייע למצויים בבעייה דומה כעת או בעתיד.