אתה רוצה שילוב של יחס נמוך כמה שיותר קרוב לגלגל עצמו יחש עם יחס נמוך נוסף בטרנספר. אחרת, אתה מייצר עומס נוסף על אחד המכלולים. אבל זה כאמור למחמירים
Sent from my SM-F916B using Tapatalk
Printable View
אתה רוצה שילוב של יחס נמוך כמה שיותר קרוב לגלגל עצמו יחש עם יחס נמוך נוסף בטרנספר. אחרת, אתה מייצר עומס נוסף על אחד המכלולים. אבל זה כאמור למחמירים
Sent from my SM-F916B using Tapatalk
טרי מאתמול
שאלתי מישהו שבר סמכא בחוזק סרנים. הוא זה שמתקן אותם.....
הוא פוסק חד משמעית שסרן דנה 30 סופה חזק משמעותית מזה של JK/JL.
הביצה עצמה בסרני הדנה 30 רוורס קאט האלה מין הסתם בחוזק זהה וכל הויכוח מתמקד בעיקר בגוף הסרן עצמו - ההאוזינג.
היום ביקרתי אצל מומחה נוסף. צפוני יותר. כל מי שמכיר אותו מחזיק ממנו דוקטור לג'יפים.
לשני המומחים אותו שם פרטי. זה רמז עבה/דק נוסף.
ממש לא הופתעתי ששניהם ציינו את אותן נקודות - רוחב הסרן שמגדיל עומס ו"מנוף" ומזרז חיוכים + איכות נמוכה יותר של ההאוזינג - הדוקטור הדרומי מתאר צינורות שמסתובבים בתוך הביצה. ידעתי את כל אלה כבר מזמן, אבל נעים לקבל אסמכתא מהמומחים שמאשרים שצדקתי.
לזה אפשר להוסיף ש-JK גדול וכבד יותר מסופה ואת נטיית בעלי הרנגלר להתפרע עם גודל הגלגלים.
מצד שני, סרן סופה ממוצע הוא הרבה יותר ישן, שבע מעללים ועייף מסרן JK ממוצע
וכן הלאה.
אני, את התשובות שלי קיבלתי.
בממוגנות רוב תוספת המשקל היתה מאחור.
הממוגנות בד"כ לא נסעו בשטח.
הממוגנות נסעו על צמיג 29' עם אופסט חיובי. אמנם רנפלט והג'נט היה כבד למדי, אבל קוטר הגלגל לא הפעיל מנוף מטורלל על קצה הסרן כמו שברנגלרים JK עם בידלוקים וספייסרים וצמיגי 35 שהרנגלריסט הממוצע לא יכול בלעדיהם כי אחרת איך ייראה הכי גבר-גבר?....
זה מוזר, אבל בממוגנת הסרן הקדמי כמעט לא הרגיש כלום מתוספת המשקל, אבל את ההאוזינג בדנה 60 האחורי הגיבור דווקא כן היה צריך לחזק....
בקיצור - אתם יכולים לישון בשקט. הסרנים האלה בסופות מספיק חזקים.
זה לא אומר שכשהם מזדקנים, ואחרי מי יודע כמה השתוללויות וקפיצות והשד יודע מה, הם לא ייסדקו/יכשלו מתישהו.
אבל זה בטח לא משהו כרוני.
המון סופות ממוגנות נסעו על 31, רוב אלו שפגשתי.
משקל הגוף הממוגן מתחלק על הסרנים, יותר מאחור אבל זה עדיין הרבה יותר מקדימה ביחס לסופה פרטית.
תעודת כבוד לסרן..
הממוגנות הורכבו עם צלבים 30 וצינורות מעובים. (משנתון מסויים כל הסרנים בסופה היו עם צינורות מעובים וצלבים של ג'יפ סו"ד היו 30)
אסף.
צלבים 30 מותקנים בציריה ה"מחוזקת" שהאזניים שלה דווקא דקות חלשות יותר, והזכרתי את זה באחת התגובות הקודמות.
בציריה הרגילה עם צלב 27, הצלב הוא הפיוז ויישבר ראשון.
בציריה המחוזקת, צלב 30 חזק יותר ואז אוזני הציריה נשברות....
בקיצור..... באו לברך ויצאו מקללים.
ציריה מחוזקת אמיתית, כרומולי, עם צלב CTM, וואלה, זה באמת טוב.
רק שתקחו בחשבון שאם השקעתם בזה לכבוד צמיגים גדולים באמת (נגיד 35') אז דעו שהעומס לא התבטל ולא נעלם. הוא קיים והוא ינדוד לאורך ולרוחב הסרן כולו ויחפש לו פיוזים במקומות אחרים במרחבי הסרן. רוצים להשתתף בניסוי?..... תכינו כסף ותבנו את כל הסרן קומפלט מאפס. אחרת, יהיו עוגמות נפש.
סופה שבנויה לטיולים בצורה מאוזנת, על צמיגים 31 או 32, לא זקוקה לכל המשחקים האלה. סרן דנה 30 רוורס-קאט המקורי חזק מאוד, חזק מספיק, והוא ישרוד הכל גם בג'יפ שעובד קשה ללא הפסקה.
אבל תתחילו להשתעשע בצמיגים גדולים, מובטח לכם תהליך ארוך ומהנה של שבירות, תיקונים, ניסויים וטעויות ותהיות והרבה-הרבה למידה. צמיג גדול וכבד מביא איתו שק ענקי של חסרונות וצרות בתמורה ליתרון אחד - עדיפות קלה בעבירות בקצה הבאמת עליון של קצוות המעטפת. משהו שנהיגה מיומנת יכולה לפצות עליו ולאזן אותו היטב.
ואם מוכרחים צמיג גדול יותר, נגיד 33, ושואלים לדעתי? אז אני מעדיף 33/10.5 הצר יותר (רוחב של צמיגי 31 גנריים, שקול ל-265 מ"מ במידות מילימטריות), אבל גם קל בהרבה, שיעיק פחות על הסרן הקדמי ומערכותיו.
ואגב סופה ממוגנת - הסופות הממוגנות שהכרתי, (ואני הכרתי המון, ממש המון. בשנות המילואים האחרונות נהג חפ"ק), נסעו על צמיגי הגודייר רנגלר AT הצבאיים הגנריים, במידה 235/75R15. שזה 29'.
בצה"ל ראיתי סופות צבאיות סימן 1 בודדות בלבד עם 31.
כולן היו אורכות-פתוחות, מין רכב סיור שכזה. דמו מאוד לסופה שלי.
ואני ממש לא מתכוון לסופשית. שם נשארו עם 29.
אם תבדוק בספר הטיפולים הצבאי שנמצא כאן בג'יפולוג, תראה שמידת הצמיגים הרשמית בצה"ל היא 235/75R15
בצה"ל כידוע אין שום סנטימנטים ג'יפאיים. זו המידה הרשמית ובה משתמשים.
אף ממוגנת שאני ראיתי לא היתה עם 31. גם ככה זה רכב שיחסית לקלילות הבועטת של סופה קלה, היה לו קשה להזיז את עצמו עם כל המשקל שהדביקו לו + צוות לוחמים וכל הציוד הנלווה, והשאירו אותו עם יחסי העברה מקוריים בסרנים, אז להקשות עליו עוד עם צמיג גדול יותר? לא מסתדר לי בכלל.
למיטב זכרוני רק סופות משטרה היו לפעמים עם 10x15 במקום 235.
(עריכה - נזכרתי שנבחנו סופות לגזרת עזה עם צמיגים רחבים לחול)
אסף.
במשטרה גם לא ראיתי.
בטח לא הממוגנות.
על הממוגנות בכלל אסרו בצבא באופן גורף לנסוע בשטח שאינו שבילים מסודרים. חששו מתאונות ובצדק, כי האוטו היה פשוט מסוכן. זה היה אונס של הג'יפ מבחינת משקלים ובעיקר מבחינת חלוקת המשקל.
את זה אני יודע כמי שקיבל אישור חריג ביותר בחתימת מח"ט, לעבוד עם ממוגנת בשטח של ממש.
סופה ממוגנת היא רכב שנולד בגלל צורך דחוף, ובגלל קמצנות בתקציב, כולו טעות הנדסית אחת גדולה.
העובדה שהן שרדו פיזית כל כך הרבה זמן היא תעודת כבוד לחוסן ולכוח הסבל הבסיסי של פלטפורמת הסופה.
שאלתי עוד דוקטור
דבר המומחה השלישי, חד משמעית ובלי לחשוב פעמיים - סרן דנה 30 סופה חזק ועמיד בהרבה מדנה 30 רנגלר JK.
גם כאן - הביצה זהה. דנה 30 רוורס קאט ופיניון גבוה.
אבל הרוחב הוא שורש הבעיה. הצינור הימני הרבה יותר ארוך. מייצר מנוף גדול יותר + רכב כבד יותר + הנטייה של הבעלים להגדיל גלגלים = חיוכים ושבירות.
החיוכים והשבירות לטענתו אופייניים גם לסרני הדנה 44 האחוריים וגם הדנה 44 הקדמי ברוביקונים. שם רבים יותר מגדילים גלגלים ולמעשה רק תכולת הביצה - כל מכלול הדיפרנציאל+קורונה+פיניון+ציריות, גדולים ולכן חזקים יותר. אבל גוף הסרן עצמו מועד לפורענות בדיוק כמו בדנה 30 ולעתים אפילו יותר, כי די קשה למצוא היום JK רוביקון על גלגל קטן מ-35' שאינו חובק ג'נט בעל אופסט שלילי פרוע להעצמת הרושם המורחב.... היום כמעט כולם כבר מוגבהים ומוגדלים ורבים מאוד כבר חיזקו סרנים/החליפו אותם.
בנוסף לחיוכים, הוא מונה צרות נוספות:
1. ברנגלרים JK+JL כל הבנייה של הסרנים המקוריים לא מספיק חזקה לצורך ההתעללות שהכלים האלה חווים. היציקה של הביצה עלולה להסתובב על הצינורות (!) ולשבור גלי הינע.
2. סרנים עם יחידת ואקום שנועלת ומנתקת ציריה ימנית. פטנט הזוי, מסורבל ומיותר עוד מימי ה-YJ. מחליש הן את הצינור החיצוני והן מוסיף בלגן עם עוד חצי ציריה בצד ימין - כל סרני האפטרמרקט המחוזקים מוותרים ובצדק על יחידת הואקום המקוללת הזו.
שורה תחתונה באופן כללי - "תישאר עם הסופה"! חד משמעית ובלי ויכוחים. לא שהתכוונתי להחליף בקרוב.
מבחינתי סוף לסוגיה. התשובות מאוד ברורות.