-
חוזר: הגדלת כח החיכוך
קראתי וקראתי. האמת, לא הכל הבנתי, אבל הרב.
כנראה בגלל פער הדורות יש פער במונחים.
רכב הנמשך קדימה, נניח בכח של 100 ק"ג, גורם לו להתחיל לנוע. כלומר, גלגליו מתחילים
להתגלגל.
אותו רכב הנמשך הצידה (בדיוק במרכז הכובד) ידרוש כח גדול יותר (הרבה יותר) להתחלת תנועתו.
(וגם להמשכה). בשני המקרים משקל הרכב זהה ו"החומרים" הגורמים לחיכוך זהים. אך הכח המושך
הגורם לתנועה שונה. ומכאן שמקדם החיכוך במקרה השני (שאני קורא לו מ"ח גרירה) גדול יותר.
האם עד כאן אני ברור ויש הסכמה ?
-
רפי שלום למרות שחנן ביקש ממני לא להיתערב אני מרגיש שאני חייב ולא יכול לעצור את עצמי!!
כשאתה מושך רכב קדימה בהשוואה להצידה אני מקווה שאתה מיתכוון כשהבלמים נעולים !!
כי אחרת אין כל היגיון!! כמו כן את ההשואה הזו תוכל לעשות רק על מישטח קשיח כמו אספלט!!
לדעתי כדאי שתרד מנוסחת החיכוך כי היא לא רלונטית להיתקדמות בשטח !!בגלל הסיבה שיש עוד הרבה גורמים שמשפיעים על ההיתקדמות. לפי דעתי תורת הכאוס יותר קרובה לרכב שמיתקדם בבוץ מאשר הנוסחא הפשטנית הזו!!!
אסף הגדיר את זה יפה מאד בחיכוך של החול בעצמו .מקדם החיכוך בין הצמיג לחול נישאר כשהיה .
ואם יורשה לי להוסיף עוד משהו על הדברים היפים שאסף כתב אז יש עוד גורם להיתקדמות ביחוד בחול.-לפי דעתי כשמורידים אויר תחתית הצמיג מקבלת מעין צורת כערה שמתחילה במגע עם השטח ומיסתיימת בעזיבת הצמיג את השטח ,(לא ניתן לראותה כי היא בתחתית).
צורת כערה זו בזמן לחץ על החומר גורמת להידוקו ודחיפתו אחורה דבר הגורם ליצירת חיכוך מוגבר של החומר בעצמו.כמובן שזו השערתי בלבד -לא קראתי את זה בשום מקום ואף פרופסור לא תרם לי מידיעותיו.כמו כן אני חוזר לפי דעתי בלבד זו הסיבה שרואים על שבילי דיונות מעין גבשושיות קטנות לאורך נתיב הנסיעה של הרכבים.
זו דעתי בלבד!!!!!!!!
טל
-
תחילה אתוודה כי לא קראתי את כל התשובות, ואם אני עונה על "חומר לעוס" עם כולם הסליחה.
מקדם חיכוך הוא ערך חסר מימד שמאפיין את נקודת המגע בין שני גופים ותלוי בתכונות החומר ממנו עשויים הגופים.
מקדם זה הוא נתון איכותי שלבדו אינו נותן לנו כל מדד לגבי השלכתו על שאר הפרמטרים אליהם מתכוון רפי.
מה שמעניין אותנו הוא כוח החיכוך. כוח החיכוך תלוי בנורמל שבין שני הגופים, ובמילים פשוטות יותר, הלחץ ההדדי בינהם.
כשאנו מוציאים אויר מהגלגלים, אנו מגדילים את שטח המגע עם הקרקע. ולהלן ציטוט מהצמד "סירס-זימנסקי": גורמיו של חיכוך הגלגול שונים מאלה של חיכוך ההחלקה. הוא נוצר עקב עיוותם של הגופים המתגלגלים במקום המגע. אילו היו המשטחים המתגלגלים קשיחים לחלוטין לא היה חל בהם עיוות במקום המגע ולא היה חיכוך. ברם, חומרים קשיחים לחלוטין אינם מצויים והגליל או הגלגל מתפחסים קמעה במקום מגעם עם המשטח. דבר זה יוצר הפרעה לתנועה ומתגלה בצורת חיכוך גילגול.(סוף ציטוט)
עכשיו יש הסבר מדעי מדוע רצוי להוציא אויר לא רק בחול.
-
היי יאיר,
סוף סוף אחד אשר ידע את יוסף (למרות שסירס היה פרנסיס :-)) ומצטט מפי הגבורה.
על זה היה אומר שרלוק: - אלמנטרי (ווטסון)!
ככל שהצמיג "פחוס" יותר, כך ההתנגדות לגלגולו גבוהה יותר. ובהנחה שלמנוע/גיר יש מספיק כוח
לסובבו ברור שכך יש יותר אחיזה.
המגבלות ב- "עיוות/פחיסות" במקרה של צמיג:
1. שהצמיג לא "יברח" ממקומו וכל האויר יצא. (מדובר בטיובלס).
2. שיהיה מספיק לחץ אויר כך שכל "שן" לא תתעוות לחלוטין.
לחץ אויר של 8-10P.S.I מספק את "הסחורה" ברוב הצמיגים. (לא מומלץ, כמובן, בשטח
עם "אבנים", אך בהחלט בדיונות ובוץ חלקלק).
-
אני לא מומחה גדול לפיזיקה אבל הגיון בריא אני מקווה שיש לי (נסיון בטח יש :mrgreen: )
על מנת שיהיה חיכוך בין שני משטחים חייב להיות ביניהם כח הצמדה כלשהו שבמיקרה שלנו נוצר מתוך המשקל של חומר אחד (הרכב דרך הצמיג) שנשען על החומר השני (השטח) ומכיוון שהלחץ הוא פונקציה של משקל ליחידת שטח אז ככל שנגדיל את שטח הצמיג ע"י הוצאת אויר כך נפזר את משקל הרכב על שטח גדול יותר (ראה ערך סנדלי חבלה)ופיזור המשקל הזה הוא שמקל על תנועת הרכב בתנאים קשים
פיזור המשקל בהכרח מקטין את החיכוך / התנגדות לגלגול שזה קצת "לא הגיוני " שהרי ההגיון אומר שככל שנגדיל את שטח הפנים שבמגע בין שני משטחים כך נגדיל את שטח החיכוך ביניהם אבל החיכוך עצמו הוא גם פונקציה של כח (במקרה שלנו משקל משקל הרכב )שפועל על הגופים ומצמיד אותם האחד לשני שכן בלי הצמדה אין חיכוך
-
למעט אסף, הדיון הזה גדול בכמה מידות על שאר המשתתפים בו, כולל אותי. אני רואה את כל התגובות, עוקב אחרי השרשור, ורואה ברור שלמעט דברי אסף, יש סלט אחד גדול של מונחים שגויים, והכנסת פרמטרים שגויים לתוך נוסחאות שגויות ולא רלוונטיות, במקרה הטוב, או סתם נפנופי ידיים חסרי מספרים, פרמטרים ומשמעות במקרה הגרוע.
עזבו, חבל על הזמן. עוד מעט תצא כתבה רחבה ומסודרת על צמיגים, ואני מקווה שהשאלות שיש כאן ייענו במלואן. מהדיון הזה לא יצא טוב.