עלה כאן מן האוב שרשור בדיוק בן עשר שנים! איזה תזמון... כלום לא השתנה?
אני חייב להגיד שיש לי תובנות לגבי מדי מומנט, או יותר נכון הצורף המעשי בהם, בעשור שחלף...
אז הייתי גם מחסידי ידית המומנט, וקניתי ידית של סיגנט כמו כולם, וגם השתמשתי בה. עברו עשר שנים, ובארון הכלים המסודר שלי יש לפחות שלוש ידיות מומנט - 3/8, 1/4... ואני כמעט לא משתמש בהן בכלל. וגם לא גוזר ברגים כמו שהיה קורה לי אז בימים של הסמוראי והסיקס. הייתי יכול להגיד שעם השנים "פיתחתי רגישות באצבעות". אבל אשתי תגיד לכם שזה לא נכון :rolleyes:
מה שכן למדתי זה להתאים את הכלי לעבודה.
כשהתחלתי עם הג'יפים סט הבוקסות הראשון שלי היה סט 1/2. למה? ככה! אולי בגלל שמה שהכרתי מהצבא היה בוקסות גדולות וקטנות, 1/2 היו הקטנות (הגדולות היו 3/4 כמובן) והסט הראשון היה מבוסס באמת על "מזכרות" מהסדיר (עזבו אותי בשקט, חוק התיישנות) שהשלמתי עם כלים ובוקסות בגודל שהכרתי והתרגלתי אליו.
לעבוד על ג'יפ עם ידית ראצ'ט 1/2, זה כנראה היה מקור רוב הצרות שלי...
עברו שנים, והיום הסט שאני משתמש בו 60% מהזמן זה סט 1/4, וגם זה לרוב מתחיל עם מברג בלבד וידית הראצ'ט הזעירה שמתלווה אליו. עוד 30% זה סט 3/8, ולעיתים רחוקות בסט ה1/2. מה עבור הטנקים היה "קטן" עבור עבודה על ג'יפ הוא אקסטרה לארג', מסתבר!
כשמשתמשים בכלי הנכון, היכולת להפעיל מומנט מוגזם מתבטלת מעצמה, כמעט. כי הכלים הם בעלי אורך מנוף סטנדרטי שמתוכנן כך שיד אדם סביר לא תפעיל עודף מומנט על הברגים בטווח הרלוונטי.
אותו דבר בדיוק נכון לגבי מפתחות פתוחים/רינגים - כל מפתח הוא באורך כזה שימנע הידוק יתר. כמובן כל עוד לא מלבישים עליו צינור מאריך או דופקים עליו עם פטיש - עוד הרגלים מגונים שהבאתי איתי אז מהצבא הסדיר.
אם משתמשים בכלים הנכונים, מעגל הקסמים נפרץ - כשלא מחזקים בפראות, לא צריך לפתוח בפראות, והחיים הרבה יותר רגועים.
ידית מומנט נועדה לחיזוק ברגים במכלולים בהם יש לזה משמעות - אומים על צירים כמו אומי גלגלים או אומי פיניון, ברגי קורונה והידוק קסוות הדיפרנציאל. מקומות שבהם הכוחות באמת גדולים, מחזוריים, וכשל של הברגה גורר נזקים קטסטרופליים. לגבי כל השאר - אני רגוע הרבה יותר היום, בוחר את הכלי הנכון מתוך ארגז הכלים (שכמובן גדל והתרחב עשרת מונים ב17 שנים של ג'יפאות מאז הסמוראי) חושב לפני ההידוק הסופי, ונוסע לשלום.