נחזור שניה לפיזיקה (בעצם, לשיעור השני בדינמיקה של רכב מנועי, שתושאל כאן לרכב שטח)
תאחיזה (Tractive effort)= הכוח המירבי שגלגל יכול להפעיל על הקרקע= מקדם חיכוך X כוח נורמלי על הגלגל. שימו לב- לא לחץ אוויר, לא שטח מגע. מקדם חיכוך וכוח נורמלי. אם ניתן לגלגל יותר כוח ממה שאפשר להעביר לקרקע- הגלגל יסתובב במקום והרכב לא יסע- והרי ההגדרה הפיזיקלית לפירפור.
עכשיו חנן יגיד- "אבל מקדם חיכוך זה בין חומר לחומר, וכאן אין שני שטחים אחידים". זה נכון. ועכשיו שטח המגע מתחיל לשחק. המקדם חיכוך הוא בין הצמיג לקרקע. בין הגומי של הצמיג לחומר של הקרקע. מספיק שיש נקודה אחת שבה יש מגע בין הצמיג לקרקע ויש בה כוח נורמלי שייצור "תאחיזה" (מילה איומה לא יודע מי המציא אותה), והגלגל יכול להעביר כוח. כמה ששטח המגע יהיה יותר גדול- גדל הסיכוי שתהיה נקודה שיש בה מקדם חיכוך טוב. התאחיזה לא גדלה משטח מגע גדול. הסיכוי למצות את הפונציאל למקדם חיכוך גדול (ולתאחיזה גדולה) גדל עם הגדלת שטח המגע.
דיפ' פתוח- הגלגל עם התאחיזה הקטנה (מקדם חיכוך קטן או כוח נורמלי קטן) מגביל את הכוח שהרכב כולו יכול להעביר לקרקע. ולא משנה כמה כוח יש לרכב, משנה מתי הגלגל ימצה את התאחיזה. דיפ' נעול- כל גלגל מעביר כל מה שהוא יכול (מבחינת מקדם חיכוך וכוח נורמלי) לקרקע, מי יותר מי פחות.
רכב 4X4 יוכל לטפס שיפוע תלול יותר מרכב 2X4, כי יש 4 גלגלים מונעים, זה אומר 4 פעמים כוח נורמלי X מקדם חיכוך. רכב הנעה אחורית יטפס שיפוע תלול יותר מרכב הנעה קדמית, כי יש על הגלגלים המניעים כוח נורמלי יותר גדול. (בהנחה שיש מקדם חיכוך אחיד, וחלוקת משקל שווה, והכוח הנורמלי אחיד בימין ושמאל).
זה למה כדאי לנעול (לא שמישהו פיקפק, רק לשים דברים על בסיס מוצק, שתוכלו לעשות כמוני- שיש כאלה שחושבים שאני יודע על מה אני מדבר, בגלל שאין להם כוח להיכנס לזה- דינמיקה, עניינים...). זה גם למה (כמו שאמיר רשם איפשהו) חשוב יותר מהלך מתלה אפקטיבי מסתם מהלך מתלה (שגם כבודו במקומו מונח, ולא ניכנס לזה שוב- כן, זה מוסיף וחשוב מאד ליציבות, לביטחון העצמי ולפוטוגניות של הג'יפ, אבל לא לתאחיזה).
גודל הגלגלים מסובך יותר להסביר איך משפיע (צריך ציורים... וכבר ראינו שאני מוגבל מכדי להכניס אותם), אז בהזדמנות אחרת, רק רמז... כלל אצבע הוא שרכב 2X4 יכול לטפס מדרגה שגובהה 1/3 קוטר גלגל. רכב 4X4 יכול לטפס מדרגה שגובהה 1/2 קוטר גלגל...
אז מה היתרון של 37" על 31" ?? :wink:
אסף.