קיד התחיל להסביר את ההסבר שבאמת... אני לא יודע להסביר באופן מושלם בלי שרטוטי כוחות מפורטים.
ביקשתי שתקראו קצת על ציר גלגול- אני מניח שעברו כמה ימים אז קראתם.
עכשיו... קצת המשך.
לרכב, כל רכב, יש ציר גלגול. זה הציר סביבו המרכב מתגלגל בפניה. הציר הזה עובר בין שני מרכזי גלגול של הסרנים. בסרן עם פנהארד, מרכז הגלגול הוא (כמעט) באמצע הפנהארד. בסרן בלי פנהארד, מרכז הגלגול לא מוגדר, וזז עם הגלגול.
בואו נחשוב על פניה, ואיך הרכב מתנהג. התחלת העברת המשקל- כל המסה המוקפצת מתחילה לזוז הצידה. בשלב ההתחלתי- הקפיצים עדיין לא עובדים, אלא רק החופש של השאקלים ותושבות הקפיצים הקבועות. למעשה, עדיין את גלגול אלא רק הסטה הצידה של השלדה יחסית לסרנים. בסוף התנועה הזו, הקפיצים מתחילים לעבוד. בקפיצי עלים, יש היגוי פסיבי כתוצאה מסגירת הקפיץ בצד אחד, ופתיחתו בצד השני.
למה אני מספר לכם את כל זה? בשביל שתבינו שמרכז הגלגול של כל אחד מהסרנים זז, ולא באופן רציף, תוך כדי העברת המשקל.
עכשיו, כשהבנו את זה, תחשבו על הציר שעובר בין שני מרכזי הגלגול... הוא גם זז, ולא באופן רציף.
כיוון שציר הגלגול הוא הציר סביבו המסה המוקפצת מתגלגלת, זה אומר שלמסה המוקפצת יש תנע סביב הציר הזה, בהעברת משקל. אין עם זה בעיה, כל עוד הציר מוגדר... אבל כשהציר זז, ולא באופן רציף- יש בעיה.
מה קורה כשהמהלך של החופשים בתושבות הקפיצים נגמר והקפיצים מתחילים לעבוד? התנע שדיברתי עליו קודם, הופך למתקף על תושבות הקפיצים. אפשר להרגיש את התופעה באופן מאוד ברור בסתם סופה עם שאקלים ארוכים ובלי מייצב (אפילו עם פנהארד), בשתי העברות משקל רצופות. בהעברת המשקל השניה, התנועה הראשונה היא דווקא של הקפיצים, שמלאים אנרגיה ו'מתים' לפרוק אותה (מהעברת המשקל הראשונה), ואז- בום- השאקלים קופצים מצד לצד.
אני מקווה שההסבר ברור מספיק, יחסית למשהו מאוד מופשט.
מה ההבדלים בין הCJ לסופה, בכל זאת?
רוחב השלדה מגדיל את הכוחות סביב ציר הגלגול.
הגיאומטריה של הקפיצים מעט שונה, וגם זה מגדיל את הכוחות.
המסה הלא מוקפצת גדולה יותר (דנה 60), ולכן הסרן הכבד "בועט" את השלדה למעלה ומפריע לקפיצים לעבוד.
המתלים יותר קשים, ולכן המסה המוקפצת... קופצת יותר.
ובסופה נוסעים יותר מהר... עובדה. בסופה שלי נסעתי תמיד במהירויות תלת סיפרתיות (לאנשי החוק- 090 זה תלת ספרתי :roll: ). בCJ לא נוסעים במהירויות כאלה.
אפשר, ורצוי, לשנות את החיבורים של הפנהארד. רע מאוד לנתק אותו (ושוב- תמדדו מה ההבדל במהלך עם ובלי הפנהארד, תבינו שאין בזה טעם).
מייצב- אצלי היה ניתוק מהיר, ששימש לניתוק מהיר מייד אחרי הטסט, וחיבור מהיר לפניו. למרות זה, כשנסעתי תקופות רצופות בכביש, או לפני נסיעה ארוכה, חיברתי אותו- זה חוסך דלק (כי לא מאיטים לפני כל סיבוב ומאיצים אחריו), ומרגיש הרבה יותר טוב.
אסף.