תגובה: בעקבות זוועות הסופה.
לדעתי לחוות דעה מסיבוב שלקחת מחבר , זה עיניין קצת בעייתי בג'יפים כמו הסופה cj ודומיהם .גם אם נצא מנקודת הנחה שהג'יפ של החבר מטופל למשעי והכל מתוקתק יקח לך הרבה יותר מסיבוב של שעה להתרגל לג'יפ , ולהרגיש נינוח איתו כאילו אתה בפרייבט . כשאני קניתי בזמנו את הסופה ונסעתי איתה הביתה מהמרכז לצפון , התחושה היתה שאני לא הולך להגיע בשלום הביתה , הכל היה מוזר וקשה ורופף ומרעיש ומשייט ולא ברור . לאחר כמה ימי נסיעה רצופים היא כבר הרגישה לי אחרת , הנסיעה הפכה לחוויה מהנה וזורמת , כולל עקיפות האצות בלימות ושאר מטעמים . אם היית מוריד אותי ממנה בשעה הראשונה חוות הדעת שלי היתה מבולבלת ומבוהלת קצת . לאחר כמה ימים היית שומע דברים אחרים לחלוטין .
1 קבצים מצורפים
שמע, יש גם פער טכנולוגי . ג'יפים עם שני סרנים חיים וקפיצי עלים לא שונים בהרבה בתפיסה מהויליס 42' או מנ"נ פאוורוואגון ממלחמת העולם. מה שהיה בסדר גמור לפני 50-60 שנה, נדמה היום כמשהו איום ונורא.
רוצה דוגמא טובה?
אני קיבלתי רשיון בשנת 83'. מכונית החלומות של נער חולה הגה היתה אז גולף GTI דור ראשון. המכונית שהמציאה את המושג HOT-HATCH. כתבו עליה תילי תילים של תשבחות, על הביצועים שלה, על ההתנהגות שלה, על ההיגוי המופלא, על התקשורת בין ההגה לכביש, מה לא. כל הקומפקטיות החמות של אז - אסקורט XR3, פיאט ריטמו אבארט TC, אופל קדט GSI, לא הצליחו להביס אותה. זו היתה אגדה.
היום חזרתי מההשקה של גולף GTI דור 7. כשסיימנו את פרק הנהיגות הראשון והגענו למלון בסנט-טרופה, חיכתה לנו שם גולף GTI דור ראשון. (המכונית שבתמונה) שנת 80 או 81 או 82. מקורית, משוחזרת לפרטי פרטים. כולל כסאות רקארו עם ריפוד משבצות, רדיוטייפ (!...) מקורי שעובד, הדגם הקלאסי עם מנוע 1.6 110 כ"ס, גיר 5 הילוכים וגלגלי ברז ל13' המקוריים וצמיגים 175/70 שאז נחשבו ל"חתך נמוך".... עוד לא סיימתי להתפעל, באה דיילת פצצה שצעירה הרבה יותר מהאוטו ואמרה: "קחו מפתח וסעו"...!
נסיכת החלומות סוף-סוף נופלת לי לידיים, במצב מקורי רענן לגמרי. הגולף GTI, לא הדיילת. על השעון 163K ק"מ, אבל כל האוטו אחרי שיחזור קפדני. נוסע ומרגיש כמו חדש. ממש לא ה-GTI הישנות השחוטות עם 350,000 ק"מ על מד אוץ שכבר שנים לא פועל ומי יודע כמה פעמים כבר התאפס, כמה תאונות עברו עליהן בעשרים ומשהו הידיים שעברו... מכוניות שעשיתי עליהן סיבובים כאן בארץ בזמנו ושבו את ליבי.
מה אני אגיד לך? יש מושג שנקרא "הלם העתיד" נכון? אז כאן קיבלתי את הלם העבר.
אחרי שאתה יורד מ-GTI דור 7 שהיא לא פחות ממדהימה ועובר ל-GTI המקורית, הטהורה, הרזה (כל האוטו 800 וקצת קילו, על 110 כ"ס, אתה מקבל ביצועים די זריזים גם במושגים של היום, למרות שאני חושב שכל סופה ממוצעת מאיצה יותר מהר ממנה) הרעש נוראי, להגה ה"חלומי" אין תגבור ובכל זאת הוא קליל עד קל מדי, ויש לו כמעט 4 סיבובים א-ר-ו-כ-י-ם בין נעילות עם שטח מת לא קטן במרכז. דוושת הבלמים ספוגית, אחיזת הכביש הכל כך מהוללת בימים עברו מאבדת במציאות של היום כל קשר עם הכביש מהר מאוד. אין ABS, ESP, XDS ושאר בקרות אלקטרוניות ששומרות עליך... עבור נהג חסר רגישות וחסר נסיון שמכיר נהיגה מהירה רק ממכוניות מודרניות שעושות הכל בעצמן ונותנות לך להרגיש אלוף העולם, מדובר לכאורה במלכודת מוות.
אם זו לא היתה גולף GTI המהוללת אלא איזו מכונית קוריאנית חדשה, לא היינו מתביישים לקטול לה את הצורה. לכתוב שזה חרא של אוטו שלא ראוי למאכל אדם (וכל סופר מיני קוריאנית של היום קורעת את הצורה ל-GTI מקורית בת 30 ומקלפת לה את הצמיגים. באחריות) אבל מכיוון שזו GTI דור ראשון מקורית במצב מדהים, זה ברור שירדתי ממנה מוקסם. ברור שהיא כבר לא מתקרבת לסטנדרטים המודרניים, אבל היא עדיין בעלת אופי ומהנה בטירוף ובידיים נכונות היא עדיין מהירה. אני אשכרה רוצה אחת! כמה זו תעלה לי?... אב להיא לא למכירה וגם אם אפשר היה למצוא כאלה שעומדות למכירה, במצב כזה היא תעלה 15,000 אירו בערך... בגרמניה. לפני הובלה ומיסים ומכסים ורישוי וכל הבירוק-חארטה של מדינת הגנבים.
קובץ מצורף 74196
לכן צריך לקחת דברים בפרופורציות.
ג'יפים מתכנון מיושן לא מתנהגים על הכביש כמו פרייבטים או כמו SUV מודרני יותר. אחרי שיפורים לטובת יכולות שטח גבוהות הם מתאימים עוד פחות להתנהלות רגילה על כביש. ברור שאם מתעקשים אין בעיה לחיות עם זה ביומיום, אבל הכל צריך להיעשות הרבה יותר בזהירות והרבה יותר לאט. אלה כלים שנושכים חזק את מי שעושה שטויות, וסופה זו דוגמה טובה לבעייתיות הזו כי זה אוטו חזק ומהיר שמפתה לתת בגז. ממש כמו שה-GTI של שנת 76-83 זה אוטו קל עם הרבה כוח (יחסית) ועם הרבה מוניטין שמפתה לתת בגז ולנסוע מהר. אבל לשמור אותו על הכביש זה כבר חתיכת אתגר בסטנדרטים של היום.
ואם נחזור לג'יפים... בשטח קשה, כשעם ה-SUV הסטנדרטי שמתנהג לא רע על הכביש אתה תחרבן קוביות ותצטרך להילחם על כל בולדר, עם הסופה של צביקי או כל רכב שטח אמיתי מקביל לא תבין למה כולם סיפרו לך אגדות ומור"קים על איזה מעלה נוראי שזה עתה טיפסת אותו כאילו הוא לא קיים.
אם מדברים על מכוניות כביש, אז השינויים הפחות ידועים אבל משפיעים ומעלים תרומה נכבדה לפער בין מכוניות מהעשורים הקודמים הם במרכב הרכב ובמתלים.
קשיחות המרכב שונה מאוד לטובה ברכבים המודרניים בזכות שימוש במחשב ופיתוחים נוספים גם במטלורוגיה.
ללמבורגיני קונטאש המרהיבה יש קשיחות מרכב עלובה ביותר, אפילו בסטנדרטים של שנות ה 90.
למיני של במוו, קשיחות מרכב גדולה יותר משל המקלארן F1 האקזוטית.
גם סדרה E46 של ב.מ.וו עשתה קפיצת דרך גדולה בקשיחות לעומת הקודמת.
אבל השינויים הנסתרים יותר חלו בתחום הנקרא אלסטוקינמטיקה ואחראי על תיכנון תותבים ותושבות מיתלים וחלקים תלויים אחרים כמו סרן מנוע וגיר
כך שזויות ההיגוי והגלגלים קרובות יותר לאופטימום יותר מאי-פעם.
הZX סיטרואן היתה הראשונה לעשות שימוש פרימיטיבי משהו בנושא היגוי אחורי פאסיבי,
ב 306 פיז'ו כבר השתמשה בתושבות סרן אחורי מגומי מתוחכם בו הקשיחות במישור אחד גדולה פי 100 מהקשיחות במישור ניצב.
הפורשה בוקסטר נודעה במנהגי כביש בדיוק מסיבה זו.
גם תושבות מנוע שהן בעצם מיתלים לכל דבר אך זוכים לפחות תשומת לב והכרה השתכללו להידרואליות,
זה קצה המזלג.
אף אחד לא יכול "להאשים" אותי בהזנחת נקודות התורפה בג'יפי המשופר והמטופל בקפדנות קנאית,חולנית,אין ספור פעמים. במקרה שלי-סדנת אורן מערכות ואשר יכולתו המקצועית אינה מוטלת בספק. כולל ביקורת תקופתית.
לא פעם או פעמיים שיניתי אצלו מערכות היגוי,בטיחות ע"מ להגיע למצב של ג'יפ חייתי אבל מתורבת ככל שניתן. נעשה כל מה שניתן לעשות אבל אי אפשר כמובן להגיע לאיכויות של רכב פרטי.
הדבר החשוב ביותר מבחינתי-הכרת מגבלות הרכב ולנהוג בהתאם [תרתי], להפנים שיש לך ילד חריג ולהתייחס אליו אחרת.
אין צורך להוסיף על הייתרונות בשטח- את זה כולם יודעים.
לאחר שמתרגלים,מכירים את הבעיות המובנות, הנהיגה כבר הרבה יותר נינוחה ,שוטפת, מהנה.
אגב- הג'יפ אינו רכב א', כך שאצלי הבעיה [אם יש כזו בכלל] בטלה בשישים.
דלתות פח שאינן נסגרות היטב לפעמים במכה הראשונה,מטרידות ומעצבנות אותי הרבה יותר, עד לריגולאז' הבא .
קראתי בעיון רב את כל השרשור פעם נוספת
ראשית-כאשר ראיתי פעם ראשונה את הוויליס של שמיל,יצאו לי העיניים מהחורים ונזל לי ריר עצבני מזווית הפה,
אז (מפגש ג'יפולוג לפני שנתיים וחצי) עוד הייתי רכוב על הג'מוס ולמעשה כבר אז לאחר המפגש התשלה לה החלטה לחזור למקורות (או קרוב אליהם)
שנית-ברגע שהבנתי שניתן לתקן חלקי גוף אדם ויש סיכוי סביר שיתקנו חלק ממערכת ההינע שלי-קניתי את הסופה המסוימת הזו שלי-
אז נכון שיניתי כמה דברים ברמת הבטיחות(לפי הסטנדטים שלי) ונוחות דהיינו העפתי את המושבים הקיימים והחלפתי לאחרים אחרי מלחמה קשה מנשוא עם אודי מזרחי(מה אני צריך שני כשאות ישנים,אתה צריך חשמליים של רכב מנהלים--לא דובים ולא יוקרתי-רציתי את המושבים הישנים שמצאתי אצלו
ולעצם העיניין-שלשום חזרתי עם הסופה הביתה(היתה אצל אודי בזמן האישפוז שלי) כיוונתי את הכסא כך שלא ילחץ על צלקות הניתוח (שינוי בתנוחת נהיגה לנהיגת כורסא)
מקהלת הצבא האדום שואגת ברמקולים ואני נוהג לי בהנאה מטורפת מרחובות הביתה דרך כביש שש במהירות מופרזת של 95 קמ"ש על השעון,
אין ולא קיים רכב שיכול היה לתת לי סיפוק והרגשת ביטחון יותר מהסופה שלי,
וכאשר חלקכם עוד ינקתם או לא נולדתם לי היה בחניה ג'יפ 42 ולידו TR6 של טריומף שהחליף את הספיטפייר
ואני משתמש בסופה כרכב יום יומי וכרגע במקום לשכב במיטה רוב היום אני יושב בסופה ומתקין את כל הגד'טים הדביליים שלי
והרכב הזה יותר מהנה מה DS21 שהיה פעם לאבא שלי ובטח מהסאאב מונטה קרלו(שהיום חיה אצל דוד נמרי)
נהיגה הינה עיניין של אופי-וכן גם הרכב-אז יכול להיות שיש לי אופי דפוק אבל אצלי ג'יפ זה Jeep ולא שום חיה אחרת ויסלחו לי בעלי האינדיאנים אתם לא בקלסה הזו של אז
ואני לא מבין גדול בזרועות פיטמן או כל השמות הללו-אך אני כן מבין בנהיגה במיוחד בג'יפים אופנועים ומכוניות ספורט
אין ולא היה כמו נהיגה בסופה או רנגלר גם בהתנהלות יומיומית
לא זוויות גלגול ולא חיתוכים-ודרל אגב סתם ככה-שבחנתי את הסופה מהדברים הראשונים שבדקתי היה סבוב הרכב לאחור בתנועה כמובן והסופה עושה זאת יפה מאוד
צר לי שימי על הפוסט הזה אך אתה שייך כנראה לדור אחר-אולי חכם יותר -מתקדם יותר-בעל ידע מופלג בהמון דברים ואני מאוד מעריך אותך-אך אתה לא איש של Jeep
אך אני מוכן לנסות להפוך אותך לכזה
יש לסופה הגה עם תגובות מאוד חריפות, חוץ מב-GMC סיירה לא נתקלתי בעוד רכבים עם תגובה כזאת זריזה ומוגזמת (אני מכיר אחת בנזין ואחת דיזל רישיון ג'). אני דווקא אוהב את זה שההגה מגיב מהר,לא הייתי קורא לזה "זוועה" כי כשמבינים את זה בשילוב עם ה"מריחה" שההגה לא חוזר בטיל כמו רכבי כביש עם הנעה קדמית אז לדעתי זה עדיף (דעה אישית של מישהו ש90% מזמנו נהג במשאיות\מסחריות\טנדרים\רכבי שטח מהסוג של 2 סרנים חיים. אולי פשוט התרגלתי לזוועה והפכתי אותה לבעלת ברית)
שימי מזל שלא בדקת את הסופה בתור יכטה או אווירון....
מי שנוסע על סופה, סיקס וכדומה לא בודק אותה בכביש אלא בשטח. הכביש זה החלק שצריך לעבור בצורה סבירה עד שמגיעים לשטח. פעם הבאה תבקש סיבוב בשטח ולא בכביש.
כל הוויכוח הזה די מטופש
מטופש שמטופש העיקר שנגמר בחומוס טוב,סלט ירקות דק דק ,כנאפה, בדלית אל כרמל אצל אחד החלבים. כניסה לבית אורן צמוד לנחל ספונים,שטרודל ראוי לציון בחוות הסוסים.על הדרך ביקור אצל שוורצמן בבת שלמה בואך החורשן.
מיכה, בינתיים הסופה מגיעה לשטח בד"כ בנסיעה על הכביש, לא במוביל ( למרות שכשהעליתי את הרעיון בפני צביקי בהומור הוא ענה לי שדווקא חשב על כך ברצינות. :)) ומבחינתי איכות הנסיעה בכביש רחוקה מלהיות סבירה,
יאמר לזכות צביקי, שהוא מורגל היטב בנהיגה ומבחינתו אלו זוטות שבקושי טורדות את מנוחתו, אבל מצד שני הסופה אצלו יותר מרותקת בחניה מאשר מתגלגלת.
Scrusher יש לי הרבה ביקורות על הסופה, שאפילו לא העליתי, כי זאת תהיה סטיה מהעיקר.
אפילו על התיגבור המופרז וחוסר הרגש בהגה אני סולח ומקבל, לא על המאבק הבלתי פוסק בגלגלים הקדמיים המושכים אותך לנתיב הנגדי,
זה הרכב הראשון שנהגתי עליו שכל מעייניו נתונים להתנקשות בנוסעיו.
וכדי שלא תחשבו שאני ממציא את זה מדמיוני הקודח, צביקי בעצמו תיאר לי את התופעה.
שימי,סופתי עדיין לא הגיעה לקטגוריה המצריכה הובלה. נכון שמרותקת באמצע השבוע,מה? אסע איתה לסופר? לסידורים בעיר? רק פולחן הסרת הבטחונות נמשך כחצי שעה- מבאס ומגעיל,אבל אין ברירה אחרת.
חשבתי שג'יפאי אמיתי נוסע לכל מקום עם הסופה.
גיפאי אמיתי נוסע לכל מקום עם אסופה [וכלב]
רנגלר JK ממש לא רע בכביש. לטעמי אפילו ממש טוב. (יחסית לג'יפים).
יש לי הרגשה שהנושא מוצה עד תום. אני מצידי יכול להמשיך ולהמשיך, חוששני שזה כבר יתחיל לשעמם.
מה עם היילקס ישן? שני סרנים חיים, וקפיצי עלים ... הגה עובד אחרת, אבל עובד מצויין ...
שימי למה לא להשוות מול טרקטור? למה דווקא רכב כביש?
גם טרקטור נוסע בכביש לא?
המקום הטבעי של הג'יפים (לא SUV, ג'יפים) זה בשטח. ולא בנסיעה מהירה בשטח אלא נסיעת סלעים איטית יחסית.
אחרי שזה נאמר, גם בסונומה שלי היו בעיות שיוט וכדומה, אחרי שפרקתי את כל המתלה הקדמי כמה פעמים והחלפתי אותו לחדש, היא לטעמי נוסעת מעולה כמו שאני מצפה שטנדר גבוה יחסית עם הנעה אחורית כשהוא לא עמוס יסע.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zviki
יש לי הרגשה שהנושא מוצה עד תום. אני מצידי יכול להמשיך ולהמשיך, חוששני שזה כבר יתחיל לשעמם.
חוץ מזה : אני כבר לא מדבר על הקשר הנפשי שנוצר עם הסופה והדורות הקודמים לה בצעירותינו, משהו כמו החברה הראשונה ואפילו -יותר מזה.
מיכה, ג'יפים אמורים גם לנסוע מהר יחסית בשטח.
שבילים, דיונות. לא רק על סלעים.
בכביש הם אמורים לנסוע במהירות שסבירה לא רק לתנאי הדרך אלא גם הנהג צריך להיות מודע לאותן מגבלות מובנות.
השרשור הזה מזכיר לי את הקביעות המתחסדות בתקשורת על "רכבי שטח שמתנהגים רע על הכביש ולכן הם מסוכנים יותר" אחרי כל תאונה מטופשת שבה איזה ג'יפ מפואר של איזה מיליונר נהנתן מתהפך ומוחץ פרייבט קטן, במיוחד אם בפרייבט יושבת בחורה צעירה ויפה וענייה עם הילד הקטן המתוק שלה... זוכרים את התאונה של דורי קלגסבלד? איזה עליהום עשו על ג'יפים? ועוד על טוארג, שמתנהג על הכביש טוב יותר מרוב הפרייבטים? פתאום כל העיתונאים נהיו מומחים, מהנדסי שילדות, איזה ניתוחים הנדסיים ופסיכולוגיים מלומדים הם הביאו...
זה מזכיר לי את הפעם ההיא ששאלו את רפול ז"ל משהו על טוהר נשק, והוא ענה "נשק יכול להיות נקי או מלוכלך, אבל אין נשק טהור" - ואני חושב שאין דבר כזה "רכב מסוכן". רכב יהיה מסוכן רק אם הוא לא תקין. ברור שיש פער טכנולוגי ומכוניות חדישות מתנהגות טוב יותר והן בטוחות יותר, אבל מבחינת גורם סיכון פוטנציאלי - זה לא האוטו. זה רק הנהג. המכונה לא חושבת - יש בנאדם מאחורי ההגה שלה. הוא מקבל החלטות ונוהג בהתאם. או שלא.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zviki
חוץ מזה : אני כבר לא מדבר על הקשר הנפשי שנוצר עם הסופה והדורות הקודמים שלה בצעירותינו, משהו כמו החברה הראשונה ואפילו -יותר מזה.
במבט לאחור, החברה הראשונה שלי (שתהיה בריאה הפוסטמה, חזרה בתשובה כבר מזמן) לא יכלה להתקרב לקשר הנפשי העמוק שיש לי עם הג'יפים שלי... זה לא אומר שאני לא נורמלי, אלא רק שהיא - הבחורה - הייתה אללה-יוסתור... הרבה יותר רעה ומסוכנת מסופה על 35' בלי ברקסים ועם חופש ענקי בהגה.
גם אני ....אם הייתי החברה הראשונה שלך- הייתי חוזר בתשובה:)
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zviki
גם אני ....אם הייתי החברה הראשונה שלך- הייתי חוזר בתשובה:)
אהמםם, צביקי אתה רוצה לספר לנו משהו ?
ידעתי שתגיע תגובה כזאת:). שכח מזה.