תגובה: איזו נעילת דיפרנציאל מתאימה לכביש?
קודם כל... אנחנו יותר מסכימים מלא מסכימים, גם אם נראה שלא כי המסקנות שלנו שונות.
גם לגבי המכניזם של האחיזה או יותר נכון האיבוד שלה, אנחנו די מסכימים...
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
גיל אסרף
בדיפ' פתוח, תחת עומס של האצה ברוטלית מוקדמת מדי, נוצר מצב בו כל הכוח הולך לגלגל הפנימי, זה שפחות אוחז ודווקא צריך להיות האיטי יותר.
בדיפ' פתוח החיצוני "אוחז" אך הפנימי מסתחרר מה שגורם לך לספין ו איבוד שליטה.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
המשפט הראשון נכון גם לדעתי. אבל שים לב שאם החיצוני אוחז והפנימי מסתחרר, זה שלכאורה מעביר את הכוח לכביש הוא החיצוני, אבל אז הדיפרנציאל הפתוח דופק אותנו ומעביר לא כוח אלא מהירות לפנימי - הכוח שהוא מעביר לחיצוני מוגבל על ידי הכוח שהוא יכול להעביר דרך הפנימי המסתחרר בעל מקדם החיכוך הנמוך לכביש - וזה בהחלט מה שגורם לספין ואיבוד שליטה, ובעיקר לזה שלא מתקדמים לשום מקום... בקיצור די]רנציאל פתוח לא טוב לכלום, ברור...
מכאן הלאה אני אשמח להמשיך בדיון האקדמי (אקדמי ולא מעשי כי כבר הסכמנו כולנו שאין כמו נעילה אוטומטית)....
ציטוט:
לעומת זאת בposi (לוקרייט זה מה שנקרא full posi בפי העם) תחת עומס בסיבוב , הכוח ילך דווקא לגלגל האוחז (החיצוני) והוא גם המהיר יותר.
עד לנעילה מלאה שבה שני הגלגלים מסתובבים יחדיו.
בכל מקרה, גם כאשר שני הגלגלים מסתחררים, עדיין בהפחתת העומס, הגלגל החיצוני יקבל אחיזה ראשון וגם כוח, מה שיתן לך יציאה מהירה יותר מההחלקה.
בתור התחלה יש לנו הבדל בסמנטיקה, אני מתייחס לPOSI כאל שם מסחרי של דיפרנציאל מוגבל החלקה. זו לא נעילה אוטומטית:
http://www.eaton.com/Eaton/ProductsS...posi/index.htm
דיפרנציאל כזה כולל בתוכו דיסקיות חיכוך, שכאשר מתחיל הסחרור שהוזכר קודם בדיפרנציאל פתוח, כיוון שאין מומנט תגובה מהגלגל המסתחרר, הדיסקיות מעבירות מומנט מצד לצד, שמתנגד לסיחרור ומאיטות אותו ובכך מונעות ממנו לאבד אחיזה, ובאותו זמן דואגות שהגלגל השני יעביר יותר כוח לקרקע. זה תהליך הדרגתי כי הוא מבוסס על חיכוך ויחס בין פעולה ותגובה משני צידי המצמד-דיסקיות - כלומר בין הגלגל האוחז לגלגל המסתחרר - עד לנעילה בשיעור המירבי של מוגבל ההחלקה - יהיה זה 20% או 80% או 100%. מצויין למכוניות כביש, מעולה למכוניות שרירים ועובד לא רע גם בשטח קל כמו בוץ כורכר או שלג. זה בעיקר דואג שעודף כוח לא יתורגם לסיחרור ואובדן אחיזה של גלגל אחד בלבד ואם כבר יש סחרור הוא יהיה של שני הגלגלים יחד.
נעילה אוטומטית דוגמת לוקרייט או דטרויט, עובדות באופן שונה בתכלית. אין דיסקיות ואין שום דבר הדרגתי. יש מצמדי שיני כלב בשני צידי הנעילה - משולב או משוחרר. אין באמצע.
בנסיעה בקו ישר שני הגלגלים נעולים זה לזה. כל המערכת מסתובבת באותה מהירות. בסיבוב, שני הגלגלים עדיין אוחזים, אך מאולצים על ידי הכביש להסתובב במהירויות שונות. הנעילה לא יודעת להישאר נעולה עם הפרש מהירויות מאולץ בין צד לצד, ככה היא בנויה כדי לאפשר לרכב לפנות. כאן שומעים את הקליק של שיני הכלב של המצמד החיצוני שבתוך הנעילה מתרחקות זו מזו, ומכאן רק גלגל אחד מניע, כאשר שומרים על גז זה יהיה הגלגל הפנימי. הגלגל החיצוני מתגלגל בלי להניע, המצמד שלו משוחרר. (כאשר מאיטים זה להיפך, החיצוני מניע והפנימי חופשי. אם באמצע פניה בולמים חזק, המעבר הזה מצד לצד יגרום לזריקה של הרכב הצידה.)
עכשיו ערן נותן גז. אורי כתב "מכת גז ואתה נעול". מה קורה שם? כל המומנט מהמנוע דרך מערכת ההנעה מגיע לגלגל האחד הזה שמניע את כל הרכב. הכוח שהוא נדרש להעביר גדול ממה שהוא יכול (כוח נורמלי X מקדם חיכוך = כוח אחיזה מירבי). הוא מאבד אחיזה, מסתחרר, מאיץ, וברגע שהוא מגיע למהירות של הגלגל החיצוני שמתגלגל חופשי, כלומר המצמד של הגלגל החיצוני מסתובב במהירות של מרכז הנעילה שמשולבת למצמד הפנימי, הנעילה ננעלת.
עכשיו מה שקורה זה שבמכה אחת הגלגל החיצוני מתחיל להעביר גם כן כוח לקרקע, הפנימי כאמור בלי אחיזה כי הוא מסתחרר, והתוצאה תלויה מאוד בקרקע - אם היא מעוטת אחיזה - שני הגלגלים מסתובבים באותה מהירות עד שהגלגל הפנימי מחזיר לעצמו מספיק אחיזה והחיצוני מתנתק שוב - ואם יש המון כוח ומעט אחיזה - הם יסתחררו שניהם יחד כמו שאורי תיאר קודם.. בשטח, כאמור, זה די נחמד.
אבל אם הקרקע היא אספלט עם אחיזה טובה - התוצאה תהיה החלקה נשלטת של שני גלגלים מסתחררים יחד במקרה הטוב (יותר כוח מאחיזה, נעילה מלאה), וזריקה אלימה של אחורי הרכב הצידה במקרה הרע (יותר אחיזה מכוח, הנעילה לא מובילה לסחרור של החיצוני אלא ליישור קו התנועה של הרכב כיוון שהפנימי אולץ להסתובב באותה מהירות כמו החיצוני כתוצאה מהנעילה).
מה שאני מנסה לומר הוא שקשה לחזות מראש מה תהיה ההתנהגות של הרכב במקרה הזה, של נעילה אלימה ומיידית תחת הרבה כוח.
בכביש, ושוב זה מהחוויות שלי, זה יכול להיות חצי מסלול או אפילו מסלול שלם שהרכב נזרק הצידה. זה תלוי ברכב, בצמיגים, שהם לכאורה משתנים קבועים - אבל גם בכביש ובמצב שלו, ברדיוס הפניה ובכמות הכוח הזמין - משתנים שקשה לחזות.
מה שכן, כשעוזבים את הגז ועדיין יש הפרש מהירויות בין הגלגל החיצוני לפנימי כי אנחנו בפנייה, הגלגל הפנימי הוא זה שמתנתק והחיצוני מעביר כוח, כמו שכתבת - ליציאה נשלטת מההחלקה.
אלא אם כן החלטת שוב ללחוץ על הגז והפעם לא באלימות אלא רק קצת. ואז החיצוני מתנתק, הפנימי משתלב ו... נו..
לכן תמיד מזהירים עם נעילה אוטומטית לא לבלום בחוזקה ולא להאיץ חזק בפנייה. במיוחד ברכב עם בסיס גלגלים קצר, במיוחד ברכב קל משקל, במיוחד ברכב עם הרבה כוח.
אסף.
אכן, הסמנטיקה הרגה את הרומנטיקה.
לגבי אופן הפעולה, בסיבוב במהירות קבועה או האצה, המומנט/מהירות הולך לחיצו פני ובהאטה לפנימי.
אבל לא משנה,
העיקר שאנחנו מסכימים שאוטומטית מנצחת הכל ;)
חוץ מנשלטת מקורית של טויוטה. שום דבר לא מנצח טויוטה ;)
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
לכן תמיד מזהירים עם נעילה אוטומטית לא לבלום בחוזקה ולא להאיץ חזק בפנייה. במיוחד ברכב עם בסיס גלגלים קצר, במיוחד ברכב קל משקל, במיוחד ברכב עם הרבה כוח.
אסף.
ומכיוון שברכבי שטח עסקינן, כלומר גבוהים, כבדים, עם צמיגי שטח שאחיזתם בכביש (במיוחד על רטוב) די תיאורטית, ברוב המקרים עם מנועים עתירי מומנט (לא בסמוראי, אבל הסמוראי צר וקצרצר ומרכז הכובד שלו גבוה עוד יותר) אז כל נושא הנהיגה האגרסיבית/חוליגנית שמתוארת כאן הוא קצת... איך לומר, מיותר אם לא ממש בלתי-אחראי.
באמת שלא נוהגים ככה על כביש ציבורי בבלייזר, ולא בסופה, ולא בדיפנדר ולא בהיילקס וגם לא בסמוראי. עם נעילה או בלעדיה. אני לא אומר שאי אפשר לנסוע מהר יחסית, גם בכביש מפותל - אבל כן נוסעים חלק וזורם ולא אגרסיבי, וכן מאיטים מוקדם יותר לפני פניות, ועובדים עם ההגה בצורה מאוד מחושבת ולא אגרסיבית. כי אנחנו נוהגים ברכב-שטח ולא במכונית ספורט. אחרי שנעביר את הסוויץ' בראש ולא נדמיין שאנחנו במיני-קופר או מיאטה או ב-M3 או להבדיל בקמארו, הכל יסתדר.
+1
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
גיל אסרף
שום דבר לא מנצח טויוטה ;)
עכשיו הסתבכת עם דרור!!
:rolleyes:
אסף.
יותר ציני מזה לא יכולתי להיות. 😀
אני חושב שיש הסכמה שעם נעילה אוטומית נוהגים בצורה זהירה ומחושבת יותר בפניות וסיבובים.
בגלל שאין לי שום רצון לשנות את צורת הנהיגה שלי אז אשאר עם דיפ' פתוח עד שיגיע הזמן לנעילה נשלטת.
ודרור הנהיגה שלי רחוקה מלהיות בלתי אחראית.
אני מודע לעובדה שאני נוהג בבהמה של כמעט 3 טון ובגובה של הרבה מעבר לשני מטר.
אז אני מבין שלא הבנת כלום ממה שרשמנו פה.
אין שום צורך לשנות את צורת הנהיגה שלך.
אם הנהיגה שלך היא אחראית, אז סע רגיל, הכל בסדר.
לא צריך ללכת על ביצים עם אוטומטית.גם עם מומנט של טנק וצמיגי שטח מלא.
מישהו לימד אותי פעם שנהג חכם לא מכניס את עצמו למצבים שנהג מעולה יודע לצאת מהם.
רוצה נשלטת, זה המשכנתא שלך..
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
rob
אני חושב שיש הסכמה שעם נעילה אוטומית נוהגים בצורה זהירה ומחושבת יותר בפניות וסיבובים.
בגלל שאין לי שום רצון לשנות את צורת הנהיגה שלי אז אשאר עם דיפ' פתוח עד שיגיע הזמן לנעילה נשלטת.
איזה תיבת הילוכים יש לך?
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
rob
ערן, אני בטוח שעם בהמה של כמעט 3 טון וגובה של הרבה מעבר ל-2 מטר, צמיגי שטח מלא 33 ובטח עם המנוע החדש שמשחרר 400 כ"ס ומי יודע כמה מומנט (60-70 קג"מ?....:rolleyes:), אתה נוהג אחראי. אתה פשוט מוכרח. גם עם דיפ' פתוח.
כל מה שמדברים עליו כאן מתייחס למצבי קיצון.
כשאני התקנתי לראשונה את הדטרויט לוקר האחורי בסופה אי שם בשנת 2000, לקחתי לי אחה"צ אחד של יום שישי באיזה מגרש ריק לנסיונות רק כדי להבין מי נגד מי ואני יכול לומר לך בבטחון מלא שהשד הרבה פחות נורא ממה שמתואר כאן. ואני עם גיר ידני - בגיר אוטומטי כל העסק מגיב יותר מרוכך ופחות ברוטלי.
בכל מקרה, עם רכב כמו שלך - כבד מאוד, גבוה מאוד ומנוע חזק ועצבני מאוד - עם מרכז כובד כל כך גבוה, היגוי אמריקאי טיפוסי ומערך שילדה/מתלים כמו שלו, הייתי נזהר ומוודא מראש לא לבצע תמרונים חריפים והעברות משקל ברוטליות בכל סוגי הפניות על כל כביש, יבש או רטוב, עם נעילה או בלעדיה. בינינו, הרי אם היית רוצה לנהוג מהר בכביש, היית שותל את המנוע הזה באיזו אמריקאית אחרת, הרבה יותר נמוכה, הרבה פחות מרובעת, הרבה פחות כבדה ועם הנעה לשני גלגלים בלבד....
לטעמי היתרון היחיד של נעילה נשלטת הוא ה"כסת"ח" - היא מחוץ למשחק בנסיעה על כביש וזה מקבל משנה תוקף ברכב שמשמש לא רק אותך אלא גם אחרים שאולי לא מכירים אותו טוב כמוך ופחות מיומנים ממך בנהיגה בו. מעבר לזה - בעיקר חסרונות, ובראשם האמינות שלנצח תהיה מוטלת בספק. הסיכוי שהיא תבגוד ברגע האמת כשתזדקק לה הוא תמיד פיפטי-פיפטי ומבחינתי זה חיסרון. לגבי סרן קדמי - אני יכול להבין את מי שמעדיף נשלטת - אבל לגבי האחורי - לטעמי הוצאה מיותרת ואני חושב שאתה מגזים בחששות. סע כרגיל ותתקין נעילה אוטומטית בלי להתלבט ולא רק כי היא זולה יותר.
+1 לשורה התחתונה.
לשים ARB לבלייזר... זה לא שייך. זה כמו סטייק עם טופו מטוגן. דטרויט לעומת זאת - זה סטייק וצ'יפס, זה ברור מאליו. באמת שאין לך מה לפחד.
אני במקומך לא הייתי מתלבט אפילו שנייה ומזמין אפילו לא דטרויט אלא לוקרייט בכמה מאות דולרים, וסוגר עניין בבוקר שישי אחד. מינימום עבודה, מינימום סיכון, לא נוגע בקורונה פיניון, ויש לך נעילה שתחזיק לנצח.
איזה סרן אצלך מאחורה?
אסף.
סרן שביר משהו על בהמה כזאת, הייתי אומר... בטח עם המנוע החדש.
לפני שמשקיעים בנעילות, הייתי מחפש סרנים קצת יותר... אהמממ.... חזקים?....:rolleyes:
OK הגעתם לאיזה שהיא הסכמה לגבי נעילה אוטמטית , מאחור, אבל מה אומרים כל המומחים על אוטמטית מלפנים (לוקה על טרופר ארוך)?
אם יש לוקרים אז אין דיון.
ואים אין לוקרים גם אז כידאי.
הכי נוח זה בשילוב עם לוקרים אוטומטים
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
זיו, יש כל כך הרבה דיונים עקובים משמן על השאלה הזו בדיוק. תבצע חיפוש סבלני ותמצא המון חומר.
יש ממליצים ויש מקטרגים. יש יתרונות ויש חסרונות.
דרור,
חיפשתי, וכמו שאתה אומר, יש הרבה חומר .
אבל, זה הרבה "רעש", והמון דברים לא מדוייקים.
טרופר 2003, דיזל, ארוך. לוקרים אוטומטים.
1-ביום יום, על הכביש, הנעה קידמית מנותקת, האם הנעילה בכלל רלוונטיות? האם יהיה הבדל בהתנהגות?
2-מאיזה שהיא סיבה, הנעה קידמית נשארה מחוברת, ואני על הכביש, האם ישנו סיכוי לכל מני התנהגויות בלתי צפויות?
3-הנעה קידמית מחוברת, שטח, דרך כוכרכר, נהיגה מהירה, האם תהיה בעיה של התנהגות הרכב?
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
חפש מישהו עם רכב כמו שלך, נעול אוטומטית מקדימה.
זו הדרך היחידה.
רכבים שונים מתנהגים שונה עם נעילה אוטומטית
מקדימה.
במשך השנים הייתי מתווכח עם אחרים למה לדעתי נעילה קדמית אוטומטית זה לא נכון, והכל היה בתאוריה כי לי היה נסיון רק עם נשלטת.
הגיע היום וגם אני התקנתי נעילה אוטומטית מקדימה על הCJ ומאז אני מקלל את עצמי. אז נכון שיש לי לוקרים ובכביש היא לא "קיימת" אבל הבעסה הגדולה היא דווקא בשטח! איכות התמרון יורדת לחצי (רדיוס סיבוב של אוטובוס ישן) אין טיול שאני לא מקלל את הנעילה תוך כדי רברס לתימרון עד כדי כך שנורית אמרה לי "יאלה תקנה נעילה נורמלית" אז קניתי:rolleyes:.
לגבי האחורית, רק אוטומטית ולא מהזולות.
כל זה נכון לי ומנסיוני.
יואב
1-ביום יום, על הכביש, הנעה קידמית מנותקת, האם הנעילה בכלל רלוונטיות? האם יהיה הבדל בהתנהגות?
לא רלוונטית. אין הבדל.
2-מאיזה שהיא סיבה, הנעה קידמית נשארה מחוברת, ואני על הכביש, האם ישנו סיכוי לכל מני התנהגויות בלתי צפויות?
כן. קושי בהיגוי. רדיוס סיבוב מוגדל. על כביש מושלג/קרח הרכב יסרב לפנות.
3-הנעה קידמית מחוברת, שטח, דרך כורכר, נהיגה מהירה, האם תהיה בעיה של התנהגות הרכב?
בימי הלוקרייט הקדמי הזכורים לטוב אני לא נתקלתי בבעיות כלשהן ולעתים הייתי נוסע מהר. מהר מאוד אפילו.
מקדם החיכוך/אחיזה על כורכר כל כך נמוך מלכתחילה, עד שאין בעיה אמיתית אם הגלגלים הקדמיים מסתובבים באותה מהירות.
אבל מה שדורון כתב נכון. הנסיון שלי הוא עם סופה ואין תחליף להתנסות ברכב דומה לשלך ולתחושה האישית שלך. יש מצב שלא תאהב ואולי דווקא יסתדר לך.
לגבי מה שיואב כתב - גם זה נכון, רדיוס הסיבוב גדול יותר. אבל בכל השנים שנסעתי עם אוטומטית מקדימה זה הפריע לי בשטח רק בסיטואציה אחת או שתיים בודדות. לא יותר.
שני השיקולים העיקריים בעד נעילה אוטומטית מלפנים הם מחיר ואמינות. נעילה אוטומטית בד"כ זולה יותר, התקנתה פשוטה יחסית,לא דורשת שום תחזוקה ומנסיון היא אמינה יותר לאורך זמן. תשכח מקצרים, נתקים למיניהם, דליפות אויר, כבלים משוחררים, דליפות ואקום ושאר רעות חולות של נעילות נשלטות.
החסרונות הם כאמור קושי מסויים בהיגוי בשטח עם אחיזה גבוהה (משטחי סלע למשל) ורדיוס סיבוב גדול יותר שמפריע בתמרונים צפופים. החסרון נוסף שרלוונטי למי שנוסע בחורף בכבישים מושלגים - ההיגוי ב-4X4 הופך לבעייתי מאוד.