נכתב במקור על ידי
zivo
דרור,
אתה אולי נגד רכב אוטמטי, אבל יורה באוטומטי :-) קשה לעקוב.
אין שום וויכוח שלגופים מסחריים יש אינטרסים שלפעמים נוגדים את האינטרס של הצרכן (או של גופים אחרים), מה חדש? מה זה קשור לדיון הזה? לדוגמה - בתחומים הכי חשובים כמו בטחון המדינה, בסוף אתה מגלה שמישהו גנב \ קיבל שוחד \ זייף..... אבל עדיין אתה לא נגד בטחון המדינה (לפחות אני חושב כך). אז למה אתה מעלה את זה פה?
העליתי את זה כתשובה לטענה של אסף למה אנחנו בטוחים שכולם משקרים ומרמים.
אני סבור שזו שאלה רטורית. לי אין ספק שהמניע העיקרי שמאחורי כל הדברים הללו הוא לא בטיחות אלא כסף. וכן, כולם משקרים ומרמים עבור בצע כסף. אלא שאתה צודק שאי אפשר לוותר על בטחון-המדינה. מצד שני על מכונית אוטונומית אפשר לוותר יופי.
גם הדיון על רובוטים שמחליפים בני אדם במקומות עבודה (וכתוצאה מכך אובדן מקומות עבודה) הוא דיון מעניין, אבל לא הנקודה החשובה בדיון הזה (נניח שרכב אוטנומי מאושר רק לשימוש פרטי, ותחבורה ציבורית עדיין צריכה נהג, אף אחד לא מפסיד מקום עבודה).
אבל לא נניח אלא מה שיקרה במציאות - הוא שענפי הרכב ציבורי וההובלה הם הראשונים שייפטרו מהנהג. בגלל כסף כמובן. צריך לשלם לו משכורת, תנאים סוציאליים. הוא מתעייף, עושה טעויות, חולה לפעמים, שובת לפעמים. החוק מגביל את שעות העבודה שלו. בקיצור, לא יעיל. בנאדם.
בא ננסה להתרכז בשאלה עצמה - רכב אוטונומי (ונניח לרגע שכולם ישרים, והכל שקוף ולא מסתירים).
אתה מבין (מסכים?), שבהינתן שהרמה הממוצעת של הנהגים (הפרטיים) היא לא הכי גבוהה.....כבר היום, בהרבה מובנים, רכב אוטונומי יותר בטוח מנהג אנושי?
יכול להיות. יודע מה? בטוח שכן. עד שהאקר יפרוץ וישתלט על 10 מיליון מכוניות בו זמנית וירסק אותן זו בזו עם מיליון וחצי הרוגים בלחיצת כפתור. זו אינה אפשרות מעשית?...... מה שבטוח זה שתרחיש כזה לא יכול לקרות לבני אדם.
אבל בגלל שאין על מי לצעוק\ להרביץ , בזמן הארוע, אתה לא מוכן שישתמשו בזה?
אין על מי לצעוק/להרביץ/להעמיד לדין/לבוא חשבון זו מהות העניין. מי אחראי? אין אחראי. אתה לא יכול להעניש מכונה. היא לא לומדת את הלקח ולא משפרת את דרכיה. כלומר - אם היא תוכל ללמוד ולהשתפר, הדבר הראשון שהיא תעשה יהיה להיפטר ממך.
וזה מוביל אותנו לסעיף אחר שהעלית, בהמשך.
אני חושב שיש פה שני ערוצים \ אזורים מעניינים לדיון -
1- כאנשים טכנולוגים, לעקוב אחרי ההתפתחות של הטכנולוגי- אני חושב שאנחנו לא מפנימים איזה מהירות הטכנולוגיה מתקדמת. ניסת פעם לחשוב איזה טכנולוגיה יש ברחפן? פתאום כולם טיסים.... אין טייס מסוק שמסוגל להתחרות ביכולת של רחפן להקיף מטרה נעה ולעקוב, זה פשוט מדהים. אותו הדבר קורה עכשיו ברכבים אוטנומים, מכ"מ עובר מיזעור והוזלה, ראיית לילה, מערכות שליטה ובקרה שמעבדות מיליוני נתונים בשניה. מערכות שמחזיקות "תמונת" 3D הקפית של הרכב, שמתעדכנת כל הזמן. נסית פעם לעבוד עם CAD, זה פי כמה יותר פרטים ואלפי פעמים יותר מהיר.
בקיצור, לדעתי, מסע מרתק.
בטח שזה מרתק ש"כולם טייסים". עד שרחפן תועה/תקול יישאב לתוך מנוע של מטוס ויגרום להתרסקות שלו. כמה עוד סיכונים אתה מוכן לקחת בשם הטכנולוגיה?
2- השאלות המוסריות והחוקיות -
מה יעשה זה שכותב את התוכנה, ומגיע למקרה של הולך רגל בשולי הכביש, ורכב שבא ממול? יש פה חברה שצריכה להנחות את העובדים שלה לקחת החלטות מהסוג הזה. אז מי אחראי בסוף? התכנת? יצרן הרכב? החברה שפיתחה את הקוד? אולי בכלל הרכב האוטונומי שבא ממול?
תחום מוסרי אחר (שאני בטוח שאותך יעצבן יותר), מה רף הכניסה שהרשויות יציבו לטכנולוגיות האלו? ברור שיהיו לחצים כלכליים של מיליארדי דולרים, איזה בדיקות אתה דורש? מה הסף, טוב מבן אדם (איך אתה מגדיר את זה?), או מושלם?
דוגמה נוספת, היום שיש תאונה (ובמקרה שהנהג לא נהרג), המשטרה יכולה לחקור את הנהג. את מי המשטרה תחקור ברכב אוטונומי? מי יחקור את הרכב? הבוחן תנועה של היום? מה הרקע שלו? אתה מבין שבמשרד התחבורה של היום, יש חוקרים לתאונות אוויריות וימיות, אבל אין חוקרים וידע לאונות רכב, ובוודאי לא של רכב אוטונומי. אתה מבין שהבוחן של המשטרה, במקרה הטוב, מבין קצת פיזיקה, אבל בוודאי לא מחשבים! אתה מבין מה זה יעשה לגופים האלו? אתה מבין שמי שעוצר את המהפכה הזו זה בכלל הרגולטור שלא מסוגל להכיל את כל הסיפור הזה?
אני מכיר ניסיון, להכניס בחוק, כבר היום, שתנאי לרכב אוטונומי, כל התיקשורת שלו והטלמטריה שלו, חייבת להיות חשופה (או למשרד התחבורה, או בכלל לציבור כולו). זה יאפשר שקיפות אמיתית לגבי הביצועים של המערכות האלו. ועדיין, אף מדינה לא אישרה חקיקה כזו :-(
אוהו. נגעת בעצם העניין. מי אחראי. מי ייתן דין וחשבון במקרה של כשל.
מכיוון שכדור השלג הזה כבר מתגלגל במהירות עצומה ואי אפשר לעצור אותו, השאלה המשפטית/אתית שמי יודע, הלוואי, אולי תשים סוף לזוועה הזו, היא כנראה התקווה האחרונה של כל בנאדם שפוי שחרד לגורל המין האנושי. וזה כמובן בתנאי שאותם אלה שהעניין בידם, לא יתפתו לבצע הכסף. ואני מבטיח לך שיהיה מי שינסה לפתות אותם...
מכל הכתיבה שלך, אני לא מצליח להבין דבר אחד בסיסי, נניח שאני מוכיח לך שזה משפר את הבטיחות (כמו חגורת בטיחות, ABS, כרית אוויר וכו'), אתה עדיין נגד?
אתה לא צריך להוכיח לי או לשכנע אותי - כי אני מכיר את הנתונים והסטטיסטיקות. הם לטובת המערכת האוטונומית ונגד בני אדם. מכונות אכן יעילות מבני אדם. ואם יורשה לי - זו אינה תוספת לרכב, משהו שרגולציה דורשת מבני אדם להשתמש בו (לחגור חגורה) או תוספת "שקופה" כמו ABS או ESP. זה משהו שמוציא את הנהג מהאוטו. בהתחלה מבחירה, למי שירצה/יוכל להרשות לעצמו. בהמשך זה יהיה מחייב. בכפייה. מכוחו של חוק.
כמו שכתבתי קודם - אתכם אנשי ההייטק, לא מעניינים בני אדם. רק מספרים. מספיקה סטטיסטיקה שמוכיחה שיש ולו הרוג אחד פחות, כדי להצדיק את הדבר הזה. וכל אמצעי יהיה כשר - כולל להוריד בני אדם מהכביש ואל רק ממנו. בכל מקום בו מכונה תהיה יעילה יותר, תעדיפו אותה על בנאדם.
ודעתי היא שלבנאדם מותר לטעות ולמכונה לא. אפשר לחנך וללמד בני אדם - צריך רק לרצות. לדוגמא - התוכנית המקיפה בשוודיה שקבעה לעצמה יעד - 0 הרוגים בתאונות. אז ל-0 עוד לא הגיעו, אבל כן הורידו את מספרי הנפגעים בתאונות ביותר מ-50% גם ללא מכוניות אוטונומיות, בזכות חשיבה מחוץ לקופסא ולא בשיטות היהודיות שלנו שמתייחסות לנהגים כאל כספומטים. והשוודים האלה ממשיכים לקצץ במספר הנפגעים בכל שנה ושנה. מה שמוכיח אם רוצים, אפשר. ואצלנו פשוט לא רוצים, כי המערכת מתייחסת אלינו כאל פרה חולבת ויש לה אינטרס שנמשיך לעשות עבירות ולהסתכן בכבישים, כי היא רוצה לעשות מזה כסף. וגם הזוועה האוטונומית לא באה להקל על אף אחד - היא באה לעשות כסף. וכדי לזרז את קצב עשיית הכסף, הם יורידו בני אדם מהכביש.
ואחר כך גם מעוד הרבה מקומות.